Bieten uithollen en lampionnen maken in de blokhut

dat konden de kinderen van Gennep zondamiddag 8 november bij Jong Nederland. Als voorbereiding van de St Martinusoptocht later die middag natuurlijk. En het was zo te zien erg druk (Frank heeft deze sfeer-rapportage gemaakt), net zoals het bij de optocht zelf drukker dan ooit leuk. Een mevrouw naast me zei zelfs: "wàt zijn er een hoop kinderen in Gennep". De plaatjes van de Martinusoptocht volgen later. Nu eerst de lampions en bieten in de blokhut bij Jong Nederland.

De laatste Martinusoptocht

As zondag 8 november is er weer een Martinusoptocht, een echte Gennepse traditie. Vroeger vooral met uitgeholde bieten en nu met lampionnen lopen de jonge Gennepenaren in het vroegdonker achter St Maarten, de bedelaar en het gilde naar de plek waar het vuur ontstoken zal gaan worden.
Vanaf 14.00 uur kunnen kinderen zelf hun lampionnen maken bij Jong Nederland Gennep aan de Prinses Irene straat. Om 16.30 uur wordt er verzameld op het parkeerterrein van het gemeentehuis, aan de Doelen. Rond de klok van 17 uur zal de stoet vertrekken. Na afloop is er weer een attentie voor de kinderen die hebben meegelopen. Hieronder een aantal albums van eerdere jaren.

2006
2007
2009
2010
2011
2012
2014

Nu vraagt u misschien: de laatste?? Tja, ik heb uit betrouwbare bron vernomen, dat het gilde te horen heeft gekregen van de ambtenares bij de vergunning-aanvraag voor dit jaar, dat dit de laatste keer zou zijn, dat het gilde vergunning kreeg. Bombakkes mag geen 11 luttele vuurpijlen afsteken bij de opening van het carnavals-seizoen; indertijd bij de herdenking van 65 jaar vrede en veiligheid kregen we van de gemeente te horen dat we bij de herdenking van de bevrijding in februari 2010 het verkeer niet mochten herinneren en zo zijn er meer voorbeelden. Mijn mening hierover zal u wel duidelijk zijn: een wereld-vreemde, of nog beter, Gennep-vreemde Gemeente Gennep.......

Stoere mannen

Deze foto's komen uit het album van de vader van Tonny Wilbers, Nöl Wilbers. En die staat ook op bovenstaande foto's van de Gennepse brandweer in de jaren na de oorlog. Op de foto links (die al op deze site staat) staan de mannen voor de brandweerkazerne, die toen in de voormalige gemeentewerf aan de Doelen was. Op beide foto's rechts poseren de mannen op de Nijmeegseweg voor Geurts-van Bergen. Kunt u ook nog zien hoe dat er daar toen uit zag. Op dezelfde plek anno 2015 zouden ze op de parkeerplaats van Multimate gestaan hebben. Ze waren toendertijd erg blij met hun brandweerauto. Ik vermoed dat de huidige generatie brandweermannen (en -vrouwen) wat meewarig naar het voertuig zouden kijken. :-).

Van de groepsfoto links kennen we trouwens de meeste namen: Van links naar rechts: Frans van der Heyden, Jaap van Bergen, Piet Noy, Kees Nogarede, Eugène Derks, Harry Beckers, Herman van Duuren, Gerrit Wilbers, Harry van Arensbergen, Jan Thijssen, Jöb Dimmers, Nöl Wilbers, Theo Nogarede, Toon Noy, Lam Coopmans en Gerard Kerkhoff. De commandant, Hen Heys, is op de achtergrond zichtbaar, in het zwarte uniform.

Romevaert 1950

In 1950 was er een Heilig Jaar onder paus Pius XII. Het Heilig Jaar is een bijzonder genadejaar dat de Kerk viert. Wanneer de Paus een Heilig Jaar voor de gehele Kerk afkondigd worden in Rome in de vier patriarchale basilieken de Heilige Deuren geopend. Vele pelgrims komen dan speciaal naar Rome om door ieder van deze Heilige Deuren te gaan. En dat was dus ook in 1950. Onder al die pelgrims was een bijzondere groep met uitgebreide Gennepse vertegenwoordiging!.

Jong Nederland met een uitgebreide Gennepse delegatie maakt namelijk ook die pelgrimstocht naar Rome. Via Tonny Wilbers zijn onderstaande foto's afkomstig uit een fotoalbum van Anja Kersten. Jeu kersten was namelijk een van die Gennepse deelnemers, die samen met 21 Aalmoezeniers en 121 leiders van JongNL naar de Eeuwige Stad vertrokken om daar het Heilige jaar de nodige luister bij te zetten. (info komt van de secretaris JongNL Limburg). Op de eerste foto welke is genomen bij Bakker Michels in de Spoorstraat staan Leo van Tankeren, Henk van de Lest Sr. in de korte broek , Max Janssen en verdere Gennepenaren. Willy Michels zegt dat hij er ook op staat. Op de tweede foto vooraan Leo van Tankeren, Henk van de Lest en Jeu Kersten .

Heeft U trouwens ook zo'n brief in de bus gehad van de gemeente Gennep en het bedrijf vd Akker over een aanstaande rioolreiniging/-inspectie van 2 t/m 13 november? In die periode wordt blijkbaar aangeraden om alle openingen naar de riolering af te dichten en het deksel van het toilet dicht te doen en er een volle emmer op te zetten. Dit om overlast te voorkomen. En we moeten de verwarmingsketel en de wasmachine niet vergeten!. MMMMMMMMh. Blijkbaar moeten we dan dus 2 weken de CV niet gebruiken, ons niet wassen, niet afwassen, de was niet doen en met enige handicaps naar het toilet gaan. Vraag me af wie dit verzint....

Het carnavals-seizoen wordt bijna geopend. Zondag is het namelijk alweer 1 november (en dus Allerheiligen) en 10 dagen later is het de 11e van de 11e. Mooie aanleiding dus om de foto's te laten zien die Hans van den Broek (zoon van..) stuurde van de ontvangst in 1970 van de toenmalige prins door het gemeentebestuur.

Op de meest rechtse foto krijgt toenmalig wethouder Christ van den Broek een onderscheiding omgehangen.

Een andere oud-wethouder Ingrid Voncken heeft recent een nieuwe wethouders-functie aanvaard in St Anthonis. Weer een hoop gedoe op die niet altijd even positieve social media met bv volstrekt onterechte verwijzingen dat zij mede-schuld zou hebben aan het Floriade-fiasco. En dat is natuurlijk onzin, want Gennep was met huid en haar aan de Floriade overgeleverd door een besluit van de Gennepse Gemeenteraad op 22 december 2003. De notulen van deze vergadering staan nog ergens op deze site. Den toenmalige burgemeester M.d.L. deed voorkomen dat het besluit ging over de 31,5k om deel te nemen aan de regio en de gemeenteraadsleden hadden blijkbaar de stukken niet echt gelezen of zaten te slapen. Enfin, vanaf dat moment dat Gennep aan de Floriade vast en dat was zo'n 5jr voordat Ingrid Voncken voet op Gennepse bodem zette. Ik wens haar in ieder geval veel succes in haar nieuwe baan. (ik zal het niet hebben over wat nu het onderscheid zou moeten zijn tussen van Nijmegen naar Gennep verhuizen en van Gennep naar St Anthonis verhuizen :-) )

Nog wat ander spul. De herfst is nu goed op gang gekomen. De bladverzamelbakken puilen uit. Maar gelukkig is het droog. De brugstraat is bijna gereed en waar de Kuulwei stond is nu weer heel toepasselijk een "kuul" (voor zolang het duurt). Spijtig van dodelijk ongeval op de rondweg, maar even voor de duidelijkheid: de gemeente heeft niets van doen met de rondweg. Dat is een provinciale weg. En over al dan niet controleren, dat is aan de politie. En natuurlijk is landbouwverkeer dwars door de oude kern absoluut onwenselijk. Sommige van de straten zijn al niet eens geschikt voor "normaal" verkeer, laat staan die kolossen. Ik zat van de week achter een dergelijke kolos van Beugen tot Gennep. Voor de Maasbrug moest het gevaarte stoppen en een behoorlijke tijd wachten tot er geen tegenliggers meer waren, want de kolos kon niet eens in de eigen rijstrook over de Maasbrug. (Vraagje: is in dergelijk geval niet begeleiding voor en achter dergelijk transport verplicht?). Volgend jaar wordt de rondweg aangepast en is eht probleem voor Gennep trouwens opgelost. De "gewone" verkeersproblemen blijven natuurlijk gewoon, zoals in de "share space", de Zo Wal, de Niersweg en de kruising bij de Stadsherberg. Dat de gemeente ooit zo slim wordt om bij de Provincie aan te dringen op een extra rotonde bij de Stamelbergerdijk en daarmee een extra ontsluiting van Gennep, geloof ik al lang niet meer. En zo gaat de kans verloren om de verkeersproblematiek in het oude centrum nu eens goed aan te pakken. Het zij zo. Ik ben er in 2005 al over begonnen (het was zelfs de aanleiding voor deze website), maar blijkbaar krijgen we het bestuur dat we verdienen..... (en dus Floriades en geen extra rotonde :-) )

de kuul bij de kuulwei
L1 kwam vrijdag 30 okt het nieuws ophalen (ongeval rondweg en het nu ingestelde verbod voor landbouwverkeer): reportage L1
Zolang ik me kan herinneren zat hier Novita (waar nu de speelgoedwinkel zit, zat vroeger de boekhandel). Oud en nieuw in 1 beeld, want in het trottoir zijn ze met glasvezel bezig
Het gras bij de Zandpoort begint al aardig op te komen
Plaatje bij de Niers. Koude nachten, zonnige dagen, dan krijg je dauw op het gras
en bladeren op het gras. Het wordt bijna 2016. Zouden die reclameborden voor een gebeurtenis van dan 3jr geleden nog ooit eens worden vervangen
De schoolkinderen kunnen maandag hun lol op. Door de bladeren struinen. :-)
En de mooiste boom van Gennep!
De blagen van 1954, nu in 2015 zijn het dames

Na maar liefst 61 jaar, was er een reünie van de schoolklas van Zuster Johanna, uit 1954 (het 1e jaar van de nieuwe school aan de Picardie). 1954! Toen was ikzelf nog niet eens geboren. En Flamingo's werd 2 jaar later pas opgericht. Enfin, de dames verzamelden zich in het Gennepse, om herinneringen op te halen, een kijkje te nemen op hun oude school, verhalen te vertellen en natuurlijk om een statiefoto anno 2015 te maken. Voor eht Gennepse stadhuis. De foto's heb ik via Tonny. En we hebben alle namen!

Ik heb de nummering van de nieuwe foto en de oude klassefoto eens op elkaar afgestemd en de 2 foto's bij elkaar gezet.

U kunt zo hetzelfde nummer opzoeken van het meisje van 1954 tot de mevrouw van 2015

Herfst op de Martinushof

Tijdje geen updates gemaakt. Tja, de kost moet ook verdiend worden en het weer was er absoluut niet naar, koud, guur en nat. Ik had bijna medelijden met de kermis-exploitanten.

De herfst is overal om ons heen te zien. De bladbakken zijn er weer, ontzettend mooie kleuren in de natuur van alle groen dat in de meest uitbundige kleuren afscheid neemt. En ook op de Martinushof is nog natuur te zien. Een heel stuk minder dan in het verleden waar het een verwilderd bosje was met veel natuur om te beleven. Tegenwoordig zijn het klinkers en gemaaid gras. Maar toch, als je goed om je heen kijkt.. Het plaatje links heb ik vanochtend op de Martinushof gemaakt: een kleine paddestoel tussen de net gevallen (tamme) kastanjes en eikels.

De herfst voor de Kuulwei is voorbij, de gebouwen zijn afgelopen week gesloopt. Een stukje verder op is er weer nieuw leven, waar de moskee inmiddels wind- en waterdicht is.

Binnenkort nog een paar updates: blagen uit 1954 die inmiddels (2015) echte dames geworden zijn, het kampement van graaf Hoorn vanuit de lucht en nog wat zaken.

Het gaat richting eind oktober, en dan Allerheiligen en Allerzielen, de Martinusoptocht, de opening van het carnavals-seizoen alweer en dan komt ook Sinterklaas al naar Gennep. Het gaat rap.

Voor we het weten is het kerstmis. Er is dit jaar weer een kerstmarkt (later meer) en natuurlijk ook weer een kaarsjesavond. 1Gennep

herfst in volle glorie
driftig wordt glasvezel in Gennep aangelegd
het einde voor de Kuulwei
en een begin voor de moskee
Gennepse kermis

(de zaterdag voor) de eerste zondag na de 10e oktober: dan is het weer Gennepse kermis. Een stralend zonnetje vandaag, maar wel koud, zorgde voor een druk bezochte eerste kermiszondag.

Op de zaterdag is de kermis geopend. De veranderde dagen van de kermis maken het overigens wel lastig om het begin van de Gennepse kermis te onthouden. De 1e zondag na 10 oktober is tenslotte een stuk gemakkelijker dan de zaterdag voor de 1e zondag na de 10e oktober. :-)

Men doet zijn stinkende best om de kermis op de Markt te behouden, de zgn "kienderkermis". Dit jaar staat zelfs de dierenrups op de Markt tuseen de traditionele mallemolen (dus Gennepse revue: geen carroussel maar een mallemolen! :-) ) en de vliegtuigjes van de laatste jaren. Er worden allerlei activiteiten georganiseerd. Op de 1e dag (zaterdag dus) luisterde het revuekoor de opening op. De foto links die ik ontvangen heb laat het revuekoor op en voor de mallemolen zien. Er was ook een wedstrijd voor de jeugd, om kermisattracties na te bouwen die dan in/bij het stadhuis tentoon worden gesteld. Mijn neefje Chiel deed ook mee met een ontzettend knap gemaakt reuzenrad, met gondels, dat nog draait ook. Zijn vader had een aanhangwagen nodig om het gevaarte naar het stadhuis te brengen. Chile had met zijn mooie constructie ook een 1e prijs. Filmpje van het reuzenrad in actie (van facebook geplukt). Proficiat Chiel, knap gedaan.

Ook bij Flamingo's waren er winnaars. Zowel H1, D1 als D2 zag ik winnen. Heren 3 (waar dezelfde Chiel meespeelt verloor in een 5-setter van Havoc (22-10 in de 5e set). Die wedstrijd leek trouwens wel een wedstrijd tussen de jeugd en (niet hun vaders maar) hun grootvaders. :-) Mooie outfit trouwens hebben de dames van het 1e in dit jubileumjaar. Ik heb een foto-album met wat plaatjes van de 4 wedstrijden hieronder gezet. (klik op 1 vd 4 foto's voor het album)

En wat gebeurt er nog meer? De walnoten lopen op zijn eind, de kastanjes kunnen nu worden geraapt. De bouw van de moskee bij de Goede Herder vordert gestaag, evenals de ombouw van de Brugstraat. En o ja: die was al gezien die nu boven de Markt hangt? Leuk bedacht, net als de paraplus boven de Niersstraat: origineel en kleurig. Ook is er het nieuws dat vanf morgen, 12 oktober, de Kuulwei gesloopt gaat worden. Het werd tijd, want wat er nu staat is een gedrocht. Maar het leidt weer wel tot enige onrust aan de Duivenakkerstraat en dat nadat al die commotie ontstaan is over de al dan niet komst van de Lidl op de plaats van het oude belastingkantoor. Er waren plannen voor appartementen op de plek van de Kuulwei, maar dan zal er eerst een bestemmingsplanwijziging moeten komen met gelegenheid voor inspraak. De Duivenakkerstraat heeft dus nog de gelegenheid om zijn stem te laten horen.

de was hangt buiten op de Markt
de Brugstraat al een heel eind klaar
ook de nieuwbouw van de moskee vordert gestaag
kienderkermis op de Markt
een laatste blik op de huidige kuulwei

Meeste rumoer was er dit weekend over een opiniestuk van de Gennepse VVD met de titel "persoonlijke vrijheid of ongelovige honden". (link). Een erg ongelukkige titel trouwens. En wat volgde was een stortvloed van reacties en kritiek en zelfs een reactie van alle andere politieke partijen in het Gennepse gezamenlijk richting VVD. Heb lang geaarzeld, maar wil toch nog even reageren.

De VVD schrijft: "Als uw lokale VVD afdeling staan wij voor een liberale samenleving. Een ieder mag zijn eigen kijk op het leven hebben. Wij omarmen homo's en lesbo's, we verdedigen de vrijheid van geloof en wij steunen het recht op euthanasie en abortus. Wij staan voor een zo groot mogelijke persoonlijke vrijheid. Een ieder mag van ons zijn leven zo veel mogelijk zelf gestalte geven, zonder daarbij inbreuk te maken op de vrijheid van een ander." Daar ben ik het dus 100% mee eens. En dientengevolge hebben vluchtelingen het recht om te vluchten en hun toevlucht elders te zoeken. Onze eigen samenleving kenmerkt zich door openheid en het bieden van hulp aan degenen, die dit nodig hebben. Die vluchtelingen hebben (blijkbaar ook volgens de VVD) vrijheid van geloof, persoonlijke vrijheid en recht op hun eigen mening. Ze hebben niet het recht om inbreuk te maken op de vrijheid van een ander. Om daar dan bij voorbaat vanuit te gaan lijkt mij verkeerd. Het scheert bovendien iedereen over één kam op basis van (in dit geval) herkomst, hetgeen helemaal en absoluut ongewenst is. Het is volgens mij ook in strijd met de beginselen van de VVD.

Er lijkt hier een strijd te zijn ontstaan tussen het bieden van hulp aan hen die hulp nodig hebben en de eigen onderbuik-gevoelens. Ik snap die onderbuik-gevoelens heus wel, maar heb in 60jr geleerd mij niet (alleen) te laten leiden door onderbuik-gevoelens. In dit geval moet compassie eerst komen, en ja dat moet met zorg gebeuren, al was het maar voor het borgen van de waarden van onze samenleving. En ja, natuurlijk moeten diegenen die naar Nederland komen zich aanpassen naar de Nederlandse normen en waarden. Overigens is dit slechts mijn eigen bescheiden mening en iedereen mag er wat mij betreft zijn of haar eigen mening op na houden.

Verweggistan

Ik moest voor mijn werk naar Ecuador (Guayaquil) en Honduras (San Pedro Sula) om 4 fabrieken te inspecteren. Vermoeiend maar interessant. Wat te denken van een ontmoeting op een vreemde plaats met een leguaan, of het onderzoeken van een cacaoplant. Het zijn niet bepaald rijke landen. Vooral in Honduras is het afzien en bovendien gevaarlijk. San Pedro de Sulas (2e stad van Honduras) staat nr 1 op de lijst van de meest gevaarlijke steden ter wereld met 158 moorden per 100000 inwoners. Omgerekend naar Nederland zouden dat zo'n 26000 moorden per jaar zijn. Bovendien is het inkomen erg laag, zo'n 600 dollar per hoofd van de bevolking per jaar. Wat verder naar onder wat plaatjes, maar eerst het vervolg op de update van kort geleden. 2 foto's zijn herkend met daarbij ook enige namen. Wellicht volgen er nog meer.

Het is dus blijkbaar Vitesse "08, beide foto's

Vitesse. De foto is van Frans Hendriks ( alias De Ert ). Volgens zijn zeggen heeft het iets met voetballen te maken , maar waar en wanneer is nog... niet bekend. Wel zijn enkele namen bekend van hen die op de foto zitten, zoals : Piet Geurts ( Geurts van Bergen ) – Gerrit Noy van het Voorhoevepark – Johnny van de Kamp ( café )- Herman van Duuren ( electro ). Dus wie kan helpen?

Jacques Builtjes geeft een 1e aanzet: Voorste rij : helemaal links Grad Xofleer,  Helemaal rechts Frans Weber. Bovenste rij: precies in het midden Jan Bernards en 2e van rechts Jo Gerrits. Verder zou op de voorste rij de 3e man van rechts wel eens Gerrit Builtjes kunnen zijn.

Volgens Frans Hendriks staan er enkele bekende Gennepenaren op zoals Thij Janssen van de Spoorstraat ( Nutricia ), Piet van Bergen ( vader van de Zoem ). Jöp Mooren. Ook hier is hulp van harte welkom.

Jacques Builtjes wist al het een en ander (soms met een vraagteken): Op de voorste rij 3e van links … Simons (vader van Nol), kapelaan Stoot, Ben Roosenboom, Fren Roosenboom, Rinusvan Dinter, Piet Noij, onbekend, Eed Felling. Schuin achter Ben Roosenboom  net voor de laatste rij Arnoldusssen. 3e rij 3e van links Toon Noij (jarenlang grensrechter geweest), daarnaast (alleen hoofd) Wim Albers? 2e rij helemaal links Louis Dechamps? 2e rij helemaal rechts (half zichtbaar) H. Jetten 2e rij rechts naasLeo van Swaemen (of Arnoldussen??), Wim Weijers. 3e rij 2e van links naast Toon Noij,  Gerrit Noij 3e rij naast Toon Noij staat Gerrit Welbers Verder zou de persoon achter Rinus van Dinter weleens mijn vader (Piet Builtjes) kunnen zijn. Wellicht kan dat iemand anders bevestigen. Het is in ieder geval een foto van Vitesse. Ben Roosenboom was voorzitter en B. Stoot geestelijk adviseur. In een latere periode was Piet Noij voorzitter en Eed Felling secretaris. Latere aanvulling van Jacques: Ter completering: Piet van Bergen staat achter Toon Noij en Thij Janssen staat schuin rechts achter Wim Weijers

 

Dat verwacht je niet echt: een levensgrote leguaan tegen komen in een fabriek. Hij (of zij) was minder onder de indruk dan ikzelf
ik vermoed dat in Nederland de meeste wagens van de straat zouden worden gehaald door de politie. Wellicht daarom het opschrift dat ze in Jezus vertrouwen
Brandstof is erg goedkoop, ca 1 USD per gallon, dat is zo'n 20 eurocent per liter!
Naast cacao, bananen (22 soorten) citrusvruchten ed is de garnalenindustrie sterk in opkomst (vrachtauto's op de boot vervoeren garnalen)
wonen is veelal erg armoedig
Tja, en dan Honduras. Het valt niet mee om het land in of uit te komen. In beide gevallen worden vingerafdrukken genomen en foto's gemaakt. Bij aankomst duurt het 3-4 minuten per persoon.... En dan overal gewapende mensen, pistolen, mitrailleurs, zlefs voor het hotel en voor de bedrijven. Een erg arm land dat bovendien ook nog aardbevingen en overstromingen kent. En met die misdaad en een inkomen per hoofd van de bevolking van USD 600 per jaar kan ik me voorstellen dat mensen vluchten voor een beter bestaan. Maar het is een mooi land!
zelf gebouwde hutjes in zowel Ecuador als Honduras. Veel mensen proberen wat te verdienen met een stalletje langs de weg.
de cacaoplant
als de schil van de vrucht af is, resteert een kleffe plakkerige witte massa, met daarin de cacao-zaden
die hier uit die massa gepeuterd worden
dit zijn ze. Na reiniging, fermentatie en malen resteert cacaoboter.
Electriciteit in San Pedro Sula

Tijdens mijn afwezigheid was ook nog een mailtje binnen gekomen van Jong Nederland, over hun burendag en rommelmarkt. Bericht En tevens wat plaatjes:

En dan is het ook nog bijna kermis. Niet meer op de 1e zondag na de 10e, maar op de zaterdag voor de 1e zondag na de 10e oktober. Ook weer kienderkermis op de Markt en vanalles te doen rond die kienderkermis. Ik ben ook benieuwd naar de plaatsing van de attracties op het vernieuwde Europaplein (dat ik overigens nog steeds niet bepaald groener vind geworden, maar dat terzijde)

Andere tijden

Wat valt u op aan de foto links van de opening van de Maasbrug in 1955? Theo Albers meldde via de mail: "Op de foto zijn nog te herkennen de twee commissarissen van de Koningin uit Limburg  en Noord- Brabant. Zij zagen een bom door als symbolische opening van de brug. Een van de activiteiten die destijds georganiseerd werden was “de brugloop” Dit was een hardloopwedstrijd van Oeffelt  naar Gennep met de finish achter het stadhuis. Zelf heb ik de wedstrijd gewonnen ( NFL 25,00) en Bert van Est werd tweede." . De Quay was Commissaris der Koning(in) in Brabant van 1946-1959. Van 1959-1963 was hij Minister President. Van 1966-1967 was hij minister van Verkeers en Waterstaat en vice MP. De Commissaris vd Koningin in Limburg (ook wel gouverneur genoemd) was Frans Houben (vader van de latere Commissaris Frank Houben van Brabant).

Maar terug naar mijn vraag. Wat valt u nu op???? U ziet alleen maar mannen.. Alhoewel, rechtsboven in het hoekje is juist nog een stukje van een vrouw te zien, maar voor de rest...... Nog erger is het op de 2 foto's hieronder (beide via Tonny Wilbers). Bij de foto links is dat nog een beetje te verklaren, want dat is zo te zien een foto van publiek bij het voetballen . Waarschijnlijk is het Vitesse. De foto is van Frans Hendriks ( alias De Ert ). Volgens zijn zeggen heeft het iets met voetballen te maken , maar waar en wanneer is nog... niet bekend. Wel zijn enkele namen bekend van hen die op de foto zitten, zoals : Piet Geurts ( Geurts van Bergen ) – Gerrit Noy van het Voorhoevepark – Johnny van de Kamp ( café )- Herman van Duuren ( electro ). Dus wie kan helpen?

Op de andere foto die ook uit het Gennepse moet komen, staan ook alleen maar mannen. Volgens Frans Hendriks staan er enkele bekende Gennepenaren op zoals Thij Janssen van de Spoorstraat ( Nutricia ), Piet van Bergen ( vader van de Zoem ). Jöp Mooren. Ook hier is hulp van harte welkom.

Wat wel duidelijk is, dat tijden veranderen, want dergelijke gebeurtenissen zonder vrouwen???

De buurtdag die vandaag georganiseerd wordt (ze hebben veel geluk met het weer) zal ook wel alleen maar mogelijk zijn dankzij vrouwen. Inderdaad, andere tijden. :-)

50jr

Ik had het over jubilea voor 60jr en 25jr, maar 50jr is dan toch een bijzonder getal. In onze familie is het traditie dat het huis bij het bereiken van de 50jr wordt versierd. Dit keer dus voor de laatste keer, want de jongste van de broers, zussen en hun aanhang (de koude kant :-) ) is nu ook 50 geworden. Op naar de 2e helft.

Vroeger vond ik mensen van boven de 50 zeeeeeeer oud, tegenwoordig heb ik de indruk dat er, bv op het werk, steeds meer jeugdigen rondlopen. Het blijkt maar weer dat indrukken en meningen toch vooral van het persoonlijk uitgangspunt en perspectief afhangen. :-)

60jr

Is het weer geleden. Het was zelfs landelijk nieuws en haalde het Polygoon journaal. Tonny stuurde de foto maar wist niet direkt de gelegenheid. Het is de opening van de "nieuwe" Maasbrug bij Gennep op 18 mei 1955, nu dus 60jr geleden. Tonny herkende wel een serie gezichten: "links boven in de hoek Herman van Duuren Jr. en Wim van Duuren, v.d. Bogaert achter het spreekgestoelte ( geluid ) - Deken Jansen Burgemeester Gilissen - Secretaris Martens – Hub Timmermans – Chris van de Broek – van Megen – Liebrand". De harmonie was er ook bij, blijkens de herdenkingsmunt (rechts), die in het archief van de harmonie te vinden is.

Iets jonger dan de brug is Flamingo's, die volgend jaar (2016) hun 60jr jubileum vieren. Ik heb 10jr geleden nog foto's gemaakt (zie volgende link). De dames en heren zijn het jubileum-seizoen in ieder geval goed begonnen, want ze wonnen beiden thuis met 3-1. Net als Vitesse trouwens dat haar thuiswedstrijd winnend met 4-2 afsloot.

Ik had het net over de harmonie, dat die in 1955 bij de opening van de Maasbrug optrad. Toen bestond de harmonie "pas" 137jr. Dit jaar dus pas 197jr. :-) Zo oud zou je de muzikanten links toch niet geven of wel? Het is het leerlingen-orkest van de harmonie die afgelopen zaterdag bij jan Linders optrad. Dit om de actie kracht bij te zetten dat klanten hun sponsormunten of nog beter gouden munten in de bus of koker van het leerlingenorkest doen. Actie uitleg. In aantal leden legt de harmonie het af tegen sportclubs, maar wellicht dat de Gennepenaar de eigen harmonie een handje kan helpen?
Ik las op facebook van een ander jubileum. Pastoor Bouman vierde op 15 september, dat ie 25jr geleden tot diaken werd gewijd. En dan wordt ie binnenkort ook nog 48, waarvoor hij zondag na de mis tracteert. Proficiat. Er is dan trouwens weer een gezinsviering. Berichtje kerk.

Ook zondag is het burendag, welk op verschillende plaatsen in Gennep gevierd wordt. Het iets gelezen over Gennep-zuid, maar ook bij de blokhut op het terrein van Jong Nederland wordt het gevierd.

Bericht van Jong Nederland

In zijn bericht over zijn 25jr jubileum verhaalt pastoor Bouman over het feit dat Norbertus (van Gennep) 900 jr geleden mogelijk maakte dat men op 1 dag tot zowel diaken als priester gewijd kon worden.

En over Norbertus gesproken..... Het brengt mij op de wonderen, die in Gennep gebeuren.

Allereerst de toelichting van de Gemeente aan de blinden en slechtzienden dat ze op de shared space "oog"-contact met de automobilisten moeten maken, (de wonderbaarlijke geneing)

dan het bericht in het parochieblaadje, de Gennepenaar, dat bij de tentoonstelling in de crypte over Norbertus 2 foto's van Norbertus te bewonderen zijn (dat is dan dus ruim 700jr voor de uitvinding van de fotografie),

maar ook dat voor de aanleg van de 10 extra parkeerplaatsen aan het Melkstraatje de 30 mille uit het parkeerfonds gebruikt worden. Dezelfde 30 mille die ook al gebruikt zijn als dekking voor het plan Gennep Centraal. (een wonderbaarlijke vermenigvuldiging)

dat binnen 1 dag vergunning verleend wordt, ondanks strijdigheid met bestemmingsplan (ze zijn trouwens al driftig aan het bouwen: foto)

en dan hebben we het nog niet over......, och laat maar.

Voor echte wonderen moeten we tenslotte in de natuur zijn.

Maar ik weet inmiddels ook waarom de Steendalerstraat naar Steendal genoemd is. Op 1m diepte kwam ik heel echte klei tegen waar je prima stenen van zou kunnen bakken. Vervelend als je aan het graven bent, maar prettig als je in het verleden stenen nodig had. Foto.

Of er aan de Martinushof stenen gebruikt gaan worden voor de huisvesting van (dementerende?) ouderen? Wie zal het zeggen. Iemand heeft er in ieder geval al met lint een gebouw uit gezet. (foto rechts)

Op verzoek: ook nog wat foto's

Klik op 1 van de foto's voor het album

Ik heb ook nog een bericht van de kinderboerderij:

Stichting Kinderboerderij Gennep bedankt inwoners!
In de week van 24 t/m 29 augustus zijn diverse collectanten door de straten getrokken met een collectebus. We zijn blij verrast met het prachtige eindresultaat dat deze collecte heeft opgeleverd. namelijk: 1.303,93 euro!
We willen dan ook alle gulle gevers enorm bedanken. Het geld wordt onder andere besteed aan het kopen van diervoeder en het betalen van de dierenarts. Daarnaast zal een deel gereserveerd worden voor een nieuwe speelgelegenheid bij de kinderboerderij.
Mocht u onze collectanten gemist hebben, maar ons wel financieel willen ondersteunen, kunt u  een bijdrage overmaken op rekeningnummer NL 60 RABO 01 6. 19.10.890  ten name van Stichting Kinderboerderij Gennep. 
Tot en met zondag 25 oktober is de kinderboerderij geopend op woens-, zater- en zondagen van 14.00-17.00 uur. Op zaterdag 26 september doen we mee met 'burendag' en op zondag 4 oktober zal er een groot feest zijn in verband met dierendag . 
Voor meer informatie over de kinderboerderij verwijzen we u graag naar onze website: www.kinderboerderijgennep.nl .  Ook zijn we uiteraard te volgen via Facebook.
We hopen u snel te zien op de leukste kinderboerderij van Gennep!

Niersdal Survivalrun 2015

Zondag 13 september 2015. Goed weer behalve wat regen in de middag en maar liefst 1500 enthusiaste deelnemers. Uit binnen- en buitenland. 's Ochtends rond kwart over 10 liep ik voorbij zo te zien een vader en een dochter die mee gingen doen. Ze wisten de tijd niet. Het meisje zei: "Pap, daar hangt een horloge" en ze wees op het uurwerk van de Martinuskerk. Belgen deden dus in ieder geval ook mee. Een zeer geslaagd evenment en alle complimenten voor de organisatie en natuurlijk ook alle vrijwilligers. En alle respect voor alle deelnemers. Meest opvallend vond ik trouwens de helpende hand die men elkaar toestak. Ik heb een film gemaakt. Veel plezier. (de film is te downloaden). De film is in HD en duurt ca een half uur. Prima voor bv de tv.

Lachen gieren brullen in Gennep

In "kliknieuws" staat het bericht dat Gennep haar parkeerbeleid actualiseert. Daarin komt wethouder Welles aan het woord, die klaarblijkelijk de wet en dus ook de eigen gemeentelijke regels niet kent. Wethouder Welles: " Wel is het advies om terughoudend te zijn met de invoering van extra blauwe zones, omdat je anders mensen, die in Gennep moeten parkeren wegens hun werk, in de problemen kunnen komen. Zij moeten anders elke dag om de twee uur naar buiten om hun P-schijf te verzetten en dat is niet wenselijk"

Je schiet in Gennep van de ene lach in de andere. Beste wethouder: het is verboden om de parkeerschijf te verzetten!! De parkeerschijf moet de tijd aangeven dat met parkeren is begonnen. Zie voor de huidige regelgeving de artikelen 24, 25 en 26 van het RVV 1990, met name artikel 25. Het bord "parkeerschijfzone" is bord E10. Gelukkig organiseert de gemeente een opfriscursus voor verkeersregels, welke begint op 15 september. Kosten €8,=. Misschien kan die €8,= betaald worden uit het bijscholingsbudget van de gemeente.... :-) :-). Voor de duidelijkheid mijnheer Welles: het is juist de bedoeling dat werknemers hun auto's niet in de blauwe zone plaatsen, zodat die plekken vrij blijven voor bezoekers en klanten. Snappie????

Tja, dan kunnen we beter naar nog een paar luchtfoto's kijken.

Harige mannenbenen
Of natuurlijk een lange broek. Dat heb je wel nodig als je naar het Genneperhuis wilt. Met veel inspanning is de ruine enigszins toegankelijk gemaakt en is er een uitzichtpunt gemaakt. Heel mooi, maar het is tegenwoordig wel compleet overwoekerd met brandnetels en er zullen er weinig zijn die de brandnetels zullen willen trotseren. Jammer. Af en toe een bosmaaier zou voldoende zijn en je zou verwachten dat Staatsbosbeheer die wel voldoende heeft.
Maar als je de brandnetels trotseert, heb je boven wel een mooi uitzicht over de monding van de Niers in de Maas. En daar heeft Gennep zijn bestaan aan te danken.

En het is daar zowiezo mooi, zoals het plaatje links laat zien.

Daar doet de `grote waternavel` die er momenteel welig woekert niks aan af.

Ik vraag me overigens wel af, wanneer die opknapbeurt bij de Gennepermolen nu eens gaat gebeuren en waar het waterrad blijft, dat er terug zou komen (rechts)

Het afgelopen weekend was wel het weekend van de feestjes. Het was de laatste dag van SumMmertime 2015, er waren feesten in de Emmastraat, Bergstraat, Wagenstraat en ook buurtvereniging Helpt Elkander (Molenstraat, Niersweg, ZO WAL, Oliestraat) had een feestje, waar o.a. "sheperds pie" genuttigd werd. En ook ikzelf had een feestje, omdat ik 60 word.

Bombarie had 2 weken geleden een feestje, toen ze hun jaarlijkse uitje hadden, een weekendje aan de Moezel, waar de foto links van is. Van de week waren ze trouwens ook in Heijen om de gelegenheid op te luisteren dat L1 in Heijen het laagste punt van Limburg bepaalden.

Minder feestelijk is het voor DA, dat blijkbaar gaat sluiten

Het gerucht gaat dat Novita (meubelen) naar het pand gaat waar vroeger de Aldi zat

En ook het pand ernaast is inmiddels verhuurd (zat vroeger Rokkade en heel vroeger Willy Michels)

Uit de lucht

Luchtfoto's van begin augustus 2015 (Henk)

Sail Gennep

Dat is natuurlijk met een knipoog naar Sail Amsterdam, dat verleden week weer plaats vond. Maar in Gennep hebben we ook een Sale. As zaterdag is er weer tuinsale bij de Martinuskerk, waarbij de opbrengsten gebruikt worden ter ondersteuning van museum de Crypte. Links en rechts wat plaatjes van afgelopen jaar. De tuinsale is van 10 tot 1.

Ook zaterdag is de laatste dag van SumMmertime 2015, met een doorlopend programma van 2 tot 's avonds 11. De weersvoorspellingen zijn goed, zodat de organisatie daarmee in ieder geval geluk heeft.

ook komend weekend viert buurtvereniging Emma (Emmastraat) haar 40jr bestaan, o.a. met frühshoppen en een brunch voor huidige en oud-leden van de buurtvereniging (zondag tussen 10 en 2)

 

Links 2 luchtfoto's uit oktober 1995. De kwaliteit is misschien niet denderend, maar toch leuk om die plaatjes van 20jr geleden te bekijken, waar onder andere de schoorsteen van de Page nog in volle glorie aanwezig is.

Er schijnen in Gennep de laatste tijd regelmatig auto's gestolen te worden. Heb al van 3 gevallen gehoord. Vreemd dat hierover niets op internet te vinden is. Ander nieuwtje zou zijn dat het winkelpand aan de Spoorstraat, waar de Aldi zat, verhuurd zou zijn. Vraag me af, wat daar dan komt. Het zal de Lidl wel niet zijn, want daarvoor lijkt het oppervlak aan de kleine kant. Overigens is er ook geen nieuws over die vestiging van de Lidl aan het Europaplein, het plein dat volgens de berichten op woensdag 2 september feestelijk geopend gaat worden. De weekmarkt staat trouwens vanaf volgende week dinsdag 1 september weer als vanouds op het Europaplein.

Beste lezers, denk er aub aan dat er deze keer maar liefst 3 weken zit tussen de leging van de rest-afval-container (de "grijsbak"). De eerstvolgende leging is pas weer op 14, respectievelijk 15 september. Een beetje onbegrijpelijk voor mij, want je kunt op je vingers natellen, dat 3 weken tussen de leging van die grijsbak best wel eens voor problemen kan zorgen (als je bedenkt hoe vol sommige bakken nu al zijn bij een tussenpoos van 2 weken). Positieve kant is dat het u weer de halve kosten van een leging scheelt dit jaar. :-)

Badderen op de loswal

De loswal is her-ingericht en ziet er nu een stuk aantrekkelijker uit. Wellicht dat er in de toekomst ook nog een pad langs de Maas komt naar het Genneperhuis. Dat het aantrekkelijker geworden is, blijkt wel uit deze foto's van Nol van Est van 23 augustus. Rond die tijd heeft Frank Pubben een filmpje gemaakt en op youtube gezet van een andere vorm van badderen middels een vreemd soort onderwatercamera. Zie hier voor de link naar dit filmpje.

Inmiddels loopt de bouwvak ook op zijn einde net als alle andere vakanties. ik zag ook dat prinses Amalia vandaag voor het eerst naar de middelbare school ging. In deze contreien begint de school volgende week weer. Enfin: vandaag is de staalconstructie van de moskee geplaatst.

Het werk aan de Brugstraat heeft de afgelopen weken zelfs helemaal niet stil gelegen. Een rijbaan is voor een deel zelfs al geasfalteerd.

Wat trouwens wel verbaast is dat de reclame van Supertex nog steeds brandt. Het pand staat verder helemaal leeg. Benieuwd wat er mee gebeurt, en trouwens ook wat er met het oude belastingkantoor aan het Europaplein gebeurt. De borden te koop staan er nog steeds. Ik ben benieuwd hoe ver de Lidl is (als het al door gaat)

het "groene"Europaplein

Zomer

Na meer dan 50 uur bijna onafgebroken regen en lage temperaturen, kunt u denk ik wel een opkikkertje gebruiken. Zomers was het immers nog een paar dagen geleden en over enkele dagen is het ook weer mooi weer. niet getreurd dus. En, moet u maar bedenken, al die regen is goed voor de natuur en de boeren.

Als opkikkertje plaatjes, die ik de afgelopen 2 weken geschoten heb.

1 van de fleurigste tuintjes van Gennep
ook bloemetjes, maar in dit geval voor oma
bij PicaMare wordt het dak vernieuwd en meteen beter geïsoleerd
en in de Brugstraat is de aannemer druk bezig. De riolering zit er al in.
op 1 augustus een geslaagde SumMmertime
maar op de markt van 4 augustus regende het oog. Veel 'sharing" trouwens op die shared space....
niet iedereen heeft vakantie
en op de pleisterplek is nog plek zat om te pleisteren
het busstation is dan wel foetsj op een abri na, wel zijn de fietsenstallingen weer netjes nu de graffiti verwijderd is
ook in de Weverflat werd lang door gewerkt. Ook hier zat blijkbaar weer asbest
de vrijwilligers op het oude kerkhof houden ook geen vakantie
Niet alleen de etalages zijn opgeknapt. Hier worden ook losse stukken verwijderd van de gevel.
ook de Summmertime van 8 augustus had weer schitterend weer, zoals hieronder te zien is
een stukje verleden tijd is goed te zien nu het groen opgeschoond is
en dit is natuurlijk de toekomst, al weet ze dat zelf nog niet
maar voor mij is het nu 'hora est", zoals de stadhuis toren ook aangeeft. (zou de duif trouwens kunnen klok kijken? :-) )

Het wordt weer snel mooi weer gennepenaren en bijtijds voor de SumMmertime van as zaterdag 22 augustus (Molukse voorstelling) en ook voor de voorstelling van de IVN op vrijdagmiddag 21 augustus. Ik kreeg het volgende berichtje:

"Op vrijdagmiddag 21 augustus van 13.00-14.00 uur: Natuurtheater onder de kapschuur bij IVN Maas en Niers. Kampweg 10, Gennep.
De voorstelling" het verdriet van de honingbij" wordt gespeeld door Hannafloor van de rode maan. De voorstelling is geschikt voor kinderen van 3 tot 10 jaar. De entree is gratis, opa's, oma's, vaders, moeders enz. zijn ook van harte welkom
."

Een plaats(je) met een abri

dat is wat er nog rest. Op de achtergrond een oude stoomlocomotief, herinnering aan het verleden.

De bestemming voor op de bus bij de abri is ook al tekenend: "sorry, buiten dienst".

Waar in juli 1873 de spoorlijn van de NBDS geopend werd, met haar hoofdzetel, kantoren en werkplaatsen in Gennep, waar in 1913 de (MBS) tram-maatschappij van start ging met eveneens haar zetel, hoofdkantoor, stalling en werkplaatsen in Gennep, resteert nu nog een enkele abri. Het kan verkeren.

De 1e wereldoorlog en de sluiting van de grens met Duitsland was het begin van het einde van de spoormaatschappij, de NMDS, die leidde tot een grote uittocht uit Gennep in de 2e helft van de 20-er jaren van de 20e eeuw. De manschappen trokken naar andere plaatsen in het land, zoals naar Utrecht naar de werkplaatsen van de SS of NS, die de NBDS had over genomen.

Aan de tram-maatschappij kwam een einde door de 2e wereldoorlog, maar ook en vooral door de opkomst van de autobus. De tram-maatschappij, de MBS, was wel de bakermat van de regionale busmaatschappij de ZuidOoster, die haar hoofdkantoor in Gennep had, in het oude hoofdkantoor van de MBS. En ook de stalling en werkplaatsen waren in Gennep, in 1e instantie bij de papierfabriek (PAGE) op de plek van de vroegere werkplaatsen van de NBDS en in de 50er jaren en later in nieuwe hallen en werkplaatsen die aan de Burg. Woltersstraat gebouwd werden. Maar ook daaraan kwam een einde.

Gennep had daarna wel nog een bus-station. Eerst op het Wilhelminaplein en het meest recent aan de Brabantweg.

En nu rest dus nog een enkele abri......

direktiegebouw van de NBDS (later Paters vd H Geest)
station Gennep
de werkplaatsen van de NBDS (later papierfabriek)
kruispunt Beugen. De huidige Maaslijn (Venlo-Nijmegen) moest over het NBDS aangelegd worden
Rond 1900 was Gennep een redelijk belangrijk internationaal treinstation
Gennepse NBDS-ers
op 31 mei 1913 werd de tramlijn van de MBS geopend (hier bij de spoorweg-overgang in Gennep, nu ongeveer de rotonde aan het eind van de Spoorstraat)
Het hoofdkantoor van de MBS (en later de ZuidOoster). Is het enige dat nu nog bestaat (als bedrijfsverzamelgebouw aan de Spoorstraat)
In 1936 werd het 25jr bestaan van de MBS gevierd met een groot diner in hotel van Bergen
de tram van de MBS thv het hoofdkantoor van de NBDS
Na WOII moesten de werkplaatsen van de MBS hersteld worden
en had de tram definitief plaats gemaakt voor de autobus
linksboven op deze foto uit 1966 zien we de nieuwe centrale werkplaat, stalling en opleidingscentrum van de Zuid-Ooster.
het toenmalige busstation op het Wilhelminaplein, waar nu parkeerterrein is bij AH
als gezegd: tijden veranderen. Een abri resteert...
en wat fietsenstallingen.
Droomvlucht over Gennep

Op 7 augustus 2015 is Henk over Gennep gevlogen met een go-pro camera bevestigd onder het toestel. Van de beelden heb ik een compilatie gemaakt. Vlieg mee over Gennep in 2015. Van de Brem, langs Heijen naar Gennep, het Genneperhuis en dan van Milsbeek weer terug, over Ottersum naar Gennep. Het perfecte filmpje voor de regendag, die zondag 16 augustus 2015 is. SumMmertime gistermiddag heeft geluk gehad, want pas om 5 uur begon het te regenen. En het regent nu nog steeds, bijna 24h later.

Ongelooflijk Genneps WERELDRECORD!
  • Vrijdag 1 mei: aanvraag omgevingsvergunning voor bedrijfshal van 32000 m2 op de Brem
   • Noot: de aangevraagde vergunning voldoet volstrekt niet aan het bestemmingsplan.
   • Op vrijdag staan de activiteiten op het gemeentehuis normaliter op een wat lager pitje. Normaliter moeten stukken eerst per interne post naar de betreffende afdeling gestuurd worden, zodat die de aanvraag dus pas op zijn vroegst maandag 4 mei zien. Dat is dan dus het startmoment: maandagochtend 4 mei
  • Woensdag 6 mei wordt de omgevingsvergunning als toegekend in de Staatscourant gepubliceerd
   • Noot: dit betekent dat de informatie al eerder aan de uitgever moet zijn doorgegeven. 5 mei was in 2015 een vrije dag. De informatie over de verleende omgevingsvergunning moet dus al op maandag 4 mei aan de Staatscourant gestuurd zijn. Dat is dus 1 werkdag na de ontvangst van de aanvraag en dezelfde dag dat de aanvraag daadwerkelijk op de afdeling in behandeling genomen kan zijn. Dan is dus het feitelijke uiterlijke moment van vergunningverlening: maandagmiddag 4 mei.
   • Noot: ook de brandweer heeft blijkbaar ook al positief geadviseerd
   • Noot; er moet bijzonder hard gewerkt zijn op maandag 4 mei. De aanvraag lezen, beoordelen, adviezen inwinnen, op alle aspecten toetsen, zoals bv alle hinder-aspecten, milieu-aspecten, verkeers-/onsluitingsaspecten etcetera, etcetera.
  • Ter inzage legging van de verleende omgevingsvergunning vanaf do 7 mei tot 17 juni
  • Op 11 mei 2015 is er een ingelaste Raadsvergadering over de verkoop van de Brem aan Maessen projecten, waarin tot verkoop wordt besloten
  • Op 11 juni 2015 komt het rapport van de Grontmij uit over een geactualiseerde waterparagraaf/-toets voor de Brem nav de verleende omgevingsvergunning, omdat het plan absoluut niet aan de bestemmingsplan voorwaarden voldoet
  • Op 23 juni 2015 besluit het college van B&W de omgevingsvergunning definitief te maken. Ligt vanaf 6 juli 6 weken ter inzage.
  • augustus 2015 zijn de grondwerken begonnen. Het gaat hier dus over een gebouw van 33.642m2 met de vastgestelde bouwkosten van € 12.768k. (totale projectkosten zullen dan dus zeker richting 20 miljoen gaan of daar overheen, exclusief de kosten van de grond)
luchtfoto van de aanvang van de werkzaamheden

Noot: Gennepse Goof was zeer attent en merkte op dat het gemeentekantoor van Gennep ook op 4 mei 2015 gesloten was (link naar gemeente-berichten). Het nieuwe wereldrecord is dan dus nog veel scherper, dan al gedacht, want dan stond de verleende vergunning al op de eerstvolgende werkdag na ontvangst van de vergunning-aanvraag in de staatscourant. En dat terwijl de het college van B&W zelf stelt dat ze de aanvraag hebben getoetst en beoordeeld. En let wel: het was notabene een vrijdag!

foto van de zandput die gemaakt is voor het winnen van zand voor de fundatie en ondergrond.

Ik denk dat u met mij eens zult zijn dat hier een wereldrecord gevestigd moet zijn. Een vergunningverlening binnen 1 werkdag, en dat in Nederland. Een vergunning-aanvraag voor zeer omvangrijke bedrijfsactiviteiten voor een hal van zo'n 32000m2, hetgeen absoluut niet aan bestemmings[plan regels voldoet. Misschien dat zoiets in een bananenrepubliek mogelijk is, maar in Nederland?? Eerlijk gezegd was ik gewend dat de gemeente standaard niet ondertekende ontvangstbevestigingen stuurt dat eea ontvangen is, tzt in behandeling genomen zal worden en dat er binnen 8 of 11 (of zo) weken gereageerd zal worden, waarbij deze termijn nog eenmaal door de gemeente verlengd kan worden.

Op zich vind ik het een goede zaak. En ik hoop dat alle huidige en toekomstige vergunning-aanvragers op eenzelfde medewerking en snelheid van de zijde van de gemeente mogen rekenen. Gelijke monniken gelijke kappen tenslotte.

Of is hier iets anders aan de hand, hetgeen kwalijk zou zijn? De gemeente zat overduidelijk met de Brem in haar (financiële) maag, hetgeen ook uit de formulering in het Raadsvoorstel van 11 mei mag blijken: "AANLEIDING /PROBLEEMSTELLING
De verkoop van de gronden van De Brem loopt al lange tijd niet goed. Sinds de vaststelling van het bestemmingsplan in 2007 is er nog niets verkocht. De huidige grondexploitatie is gebaseerd op uitgangspunten uit 2007 en sluit met een verlies van €3,4 miljoen. Hiervoor is een voorziening getroffen van €3,4 miljoen. Doordat de verkoop op zich laat wachten loopt de boekwaarde door financieringskosten elk jaar met € 550.000,-- verder op
." . Niet voor niets waren er ook activiteiten in het recente verleden om een zonnepark op de Brem te realiseren teneinde de financiële gevolgen voor de gemeente zo goed mogelijk op te lossen. (en een zonnepark levert niet of nauwelijks werkgelegenheid en was toen dus blijkbaar weinig van belang)

De gemeente heeft zelf een groot financiëel belang en wordt daarmee de slager die zijn eigen vlees keurt, ofwel de voetballer, die zelf de eigen wedstrijd arbitreert. In wat meer formele taal: de private belangen van de gemeente staan op het spel bij de publiekrechtelijke taak van de gemeente.

mijn broer Jos, momenteel hoogleraar Staats- en Bestuursrecht is in 1996 "cum laude"op dit onderwerp gepromoveerd met als titel van zijn dissertatie "het burgerlijk kleed van de staat". Overigens wordt deze dissertatie in een overzicht van de Radboud universiteit uit 2012 nog genoemd als 1 van de 13 meest belangwekkende proefschriften. LINK.

Kwalijk is het dat blijkbaar niemand bij de gemeente of in de politiek deze gang van zaken als volstrekt ongewenst beschouwd. De voorstellen hadden behandeld moeten worden als ware de gemeente niet zelf partij. Het lijkt alsof zo ongeveer alles aan de kant geschoven is om het de beoogde "verlosser' naar de zin te maken en vervolgens in hosanna-geroep uit te barsten.

De aanleiding voor dit stuk is eigenlijk de discussie over het archeologie-vraagstuk en ook daar zijn de nodige kanttekeningen bij te plaatsen. Hier nog een aantal links naar een aantal relevant dokumenten: 2010 proefsleuven onderzoek. Antwoord B&W (griffier) op de archeologie/vragen (11 augustus). Plankaart de Brem. 2007 Bestemmingsplan de Brem. Definitieve omgevingsvergunning Maessen.

Maar ik hoop (en u denk ik met mij), dat er hier niet sprake is van belangenverstrengeling, maar dat de gemeente Gennep deze werkwijze als haar nieuwe werkwijze richting burgers en bedrijven heeft gekozen. Geen standaard niet ondertekende ontvangstbewijzen met ellenlange respons-termijnen meer, maar direkte afhandeling met alle medewerking van de zijde van de gemeente. Als dat zo is, chapeau gemeente Gennep. En het neemt dan in ieder geval de irritatie weg, die ik nu heb alleen al bij de gedachte de gemeente ergens voor nodig te hebben. Het zou mooi zijn.

Ook in de toekomst volgen nog meer nieuwe leuke en interessante afbeeldingen. Blijf kijken!

Voor degenen die de oude voorpagina's nog eens willen zien:Oude voorpagina's

lektech  www.gennep.nu Binnenkort..... NIEUWE UPDATES.....Blijf kijken!