50jr

Ik had het over jubilea voor 60jr en 25jr, maar 50jr is dan toch een bijzonder getal. In onze familie is het traditie dat het huis bij het bereiken van de 50jr wordt versierd. Dit keer dus voor de laatste keer, want de jongste van de broers, zussen en hun aanhang (de koude kant :-) ) is nu ook 50 geworden. Op naar de 2e helft.

Vroeger vond ik mensen van boven de 50 zeeeeeeer oud, tegenwoordig heb ik de indruk dat er, bv op het werk, steeds meer jeugdigen rondlopen. Het blijkt maar weer dat indrukken en meningen toch vooral van het persoonlijk uitgangspunt en perspectief afhangen. :-)

60jr

Is het weer geleden. Het was zelfs landelijk nieuws en haalde het Polygoon journaal. Tonny stuurde de foto maar wist niet direkt de gelegenheid. Het is de opening van de "nieuwe" Maasbrug bij Gennep op 18 mei 1955, nu dus 60jr geleden. Tonny herkende wel een serie gezichten: "links boven in de hoek Herman van Duuren Jr. en Wim van Duuren, v.d. Bogaert achter het spreekgestoelte ( geluid ) - Deken Jansen Burgemeester Gilissen - Secretaris Martens Hub Timmermans Chris van de Broek van Megen Liebrand". De harmonie was er ook bij, blijkens de herdenkingsmunt (rechts), die in het archief van de harmonie te vinden is.

Iets jonger dan de brug is Flamingo's, die volgend jaar (2016) hun 60jr jubileum vieren. Ik heb 10jr geleden nog foto's gemaakt (zie volgende link). De dames en heren zijn het jubileum-seizoen in ieder geval goed begonnen, want ze wonnen beiden thuis met 3-1. Net als Vitesse trouwens dat haar thuiswedstrijd winnend met 4-2 afsloot.

Ik had het net over de harmonie, dat die in 1955 bij de opening van de Maasbrug optrad. Toen bestond de harmonie "pas" 137jr. Dit jaar dus pas 197jr. :-) Zo oud zou je de muzikanten links toch niet geven of wel? Het is het leerlingen-orkest van de harmonie die afgelopen zaterdag bij jan Linders optrad. Dit om de actie kracht bij te zetten dat klanten hun sponsormunten of nog beter gouden munten in de bus of koker van het leerlingenorkest doen. Actie uitleg. In aantal leden legt de harmonie het af tegen sportclubs, maar wellicht dat de Gennepenaar de eigen harmonie een handje kan helpen?
Ik las op facebook van een ander jubileum. Pastoor Bouman vierde op 15 september, dat ie 25jr geleden tot diaken werd gewijd. En dan wordt ie binnenkort ook nog 48, waarvoor hij zondag na de mis tracteert. Proficiat. Er is dan trouwens weer een gezinsviering. Berichtje kerk.

Ook zondag is het burendag, welk op verschillende plaatsen in Gennep gevierd wordt. Het iets gelezen over Gennep-zuid, maar ook bij de blokhut op het terrein van Jong Nederland wordt het gevierd.

Bericht van Jong Nederland

In zijn bericht over zijn 25jr jubileum verhaalt pastoor Bouman over het feit dat Norbertus (van Gennep) 900 jr geleden mogelijk maakte dat men op 1 dag tot zowel diaken als priester gewijd kon worden.

En over Norbertus gesproken..... Het brengt mij op de wonderen, die in Gennep gebeuren.

Allereerst de toelichting van de Gemeente aan de blinden en slechtzienden dat ze op de shared space "oog"-contact met de automobilisten moeten maken, (de wonderbaarlijke geneing)

dan het bericht in het parochieblaadje, de Gennepenaar, dat bij de tentoonstelling in de crypte over Norbertus 2 foto's van Norbertus te bewonderen zijn (dat is dan dus ruim 700jr voor de uitvinding van de fotografie),

maar ook dat voor de aanleg van de 10 extra parkeerplaatsen aan het Melkstraatje de 30 mille uit het parkeerfonds gebruikt worden. Dezelfde 30 mille die ook al gebruikt zijn als dekking voor het plan Gennep Centraal. (een wonderbaarlijke vermenigvuldiging)

dat binnen 1 dag vergunning verleend wordt, ondanks strijdigheid met bestemmingsplan (ze zijn trouwens al driftig aan het bouwen: foto)

en dan hebben we het nog niet over......, och laat maar.

Voor echte wonderen moeten we tenslotte in de natuur zijn.

Maar ik weet inmiddels ook waarom de Steendalerstraat naar Steendal genoemd is. Op 1m diepte kwam ik heel echte klei tegen waar je prima stenen van zou kunnen bakken. Vervelend als je aan het graven bent, maar prettig als je in het verleden stenen nodig had. Foto.

Of er aan de Martinushof stenen gebruikt gaan worden voor de huisvesting van (dementerende?) ouderen? Wie zal het zeggen. Iemand heeft er in ieder geval al met lint een gebouw uit gezet. (foto rechts)

Op verzoek: ook nog wat foto's

Klik op 1 van de foto's voor het album

Ik heb ook nog een bericht van de kinderboerderij:

Stichting Kinderboerderij Gennep bedankt inwoners!
In de week van 24 t/m 29 augustus zijn diverse collectanten door de straten getrokken met een collectebus. We zijn blij verrast met het prachtige eindresultaat dat deze collecte heeft opgeleverd. namelijk: 1.303,93 euro!
We willen dan ook alle gulle gevers enorm bedanken. Het geld wordt onder andere besteed aan het kopen van diervoeder en het betalen van de dierenarts. Daarnaast zal een deel gereserveerd worden voor een nieuwe speelgelegenheid bij de kinderboerderij.
Mocht u onze collectanten gemist hebben, maar ons wel financieel willen ondersteunen, kunt u  een bijdrage overmaken op rekeningnummer NL 60 RABO 01 6. 19.10.890  ten name van Stichting Kinderboerderij Gennep. 
Tot en met zondag 25 oktober is de kinderboerderij geopend op woens-, zater- en zondagen van 14.00-17.00 uur. Op zaterdag 26 september doen we mee met 'burendag' en op zondag 4 oktober zal er een groot feest zijn in verband met dierendag . 
Voor meer informatie over de kinderboerderij verwijzen we u graag naar onze website: www.kinderboerderijgennep.nl .  Ook zijn we uiteraard te volgen via Facebook.
We hopen u snel te zien op de leukste kinderboerderij van Gennep!

Niersdal Survivalrun 2015

Zondag 13 september 2015. Goed weer behalve wat regen in de middag en maar liefst 1500 enthusiaste deelnemers. Uit binnen- en buitenland. 's Ochtends rond kwart over 10 liep ik voorbij zo te zien een vader en een dochter die mee gingen doen. Ze wisten de tijd niet. Het meisje zei: "Pap, daar hangt een horloge" en ze wees op het uurwerk van de Martinuskerk. Belgen deden dus in ieder geval ook mee. Een zeer geslaagd evenment en alle complimenten voor de organisatie en natuurlijk ook alle vrijwilligers. En alle respect voor alle deelnemers. Meest opvallend vond ik trouwens de helpende hand die men elkaar toestak. Ik heb een film gemaakt. Veel plezier. (de film is te downloaden). De film is in HD en duurt ca een half uur. Prima voor bv de tv.

Lachen gieren brullen in Gennep

In "kliknieuws" staat het bericht dat Gennep haar parkeerbeleid actualiseert. Daarin komt wethouder Welles aan het woord, die klaarblijkelijk de wet en dus ook de eigen gemeentelijke regels niet kent. Wethouder Welles: " Wel is het advies om terughoudend te zijn met de invoering van extra blauwe zones, omdat je anders mensen, die in Gennep moeten parkeren wegens hun werk, in de problemen kunnen komen. Zij moeten anders elke dag om de twee uur naar buiten om hun P-schijf te verzetten en dat is niet wenselijk"

Je schiet in Gennep van de ene lach in de andere. Beste wethouder: het is verboden om de parkeerschijf te verzetten!! De parkeerschijf moet de tijd aangeven dat met parkeren is begonnen. Zie voor de huidige regelgeving de artikelen 24, 25 en 26 van het RVV 1990, met name artikel 25. Het bord "parkeerschijfzone" is bord E10. Gelukkig organiseert de gemeente een opfriscursus voor verkeersregels, welke begint op 15 september. Kosten €8,=. Misschien kan die €8,= betaald worden uit het bijscholingsbudget van de gemeente.... :-) :-). Voor de duidelijkheid mijnheer Welles: het is juist de bedoeling dat werknemers hun auto's niet in de blauwe zone plaatsen, zodat die plekken vrij blijven voor bezoekers en klanten. Snappie????

Tja, dan kunnen we beter naar nog een paar luchtfoto's kijken.

Harige mannenbenen
Of natuurlijk een lange broek. Dat heb je wel nodig als je naar het Genneperhuis wilt. Met veel inspanning is de ruine enigszins toegankelijk gemaakt en is er een uitzichtpunt gemaakt. Heel mooi, maar het is tegenwoordig wel compleet overwoekerd met brandnetels en er zullen er weinig zijn die de brandnetels zullen willen trotseren. Jammer. Af en toe een bosmaaier zou voldoende zijn en je zou verwachten dat Staatsbosbeheer die wel voldoende heeft.
Maar als je de brandnetels trotseert, heb je boven wel een mooi uitzicht over de monding van de Niers in de Maas. En daar heeft Gennep zijn bestaan aan te danken.

En het is daar zowiezo mooi, zoals het plaatje links laat zien.

Daar doet de `grote waternavel` die er momenteel welig woekert niks aan af.

Ik vraag me overigens wel af, wanneer die opknapbeurt bij de Gennepermolen nu eens gaat gebeuren en waar het waterrad blijft, dat er terug zou komen (rechts)

Het afgelopen weekend was wel het weekend van de feestjes. Het was de laatste dag van SumMmertime 2015, er waren feesten in de Emmastraat, Bergstraat, Wagenstraat en ook buurtvereniging Helpt Elkander (Molenstraat, Niersweg, ZO WAL, Oliestraat) had een feestje, waar o.a. "sheperds pie" genuttigd werd. En ook ikzelf had een feestje, omdat ik 60 word.

Bombarie had 2 weken geleden een feestje, toen ze hun jaarlijkse uitje hadden, een weekendje aan de Moezel, waar de foto links van is. Van de week waren ze trouwens ook in Heijen om de gelegenheid op te luisteren dat L1 in Heijen het laagste punt van Limburg bepaalden.

Minder feestelijk is het voor DA, dat blijkbaar gaat sluiten

Het gerucht gaat dat Novita (meubelen) naar het pand gaat waar vroeger de Aldi zat

En ook het pand ernaast is inmiddels verhuurd (zat vroeger Rokkade en heel vroeger Willy Michels)

Uit de lucht

Luchtfoto's van begin augustus 2015 (Henk)

Sail Gennep

Dat is natuurlijk met een knipoog naar Sail Amsterdam, dat verleden week weer plaats vond. Maar in Gennep hebben we ook een Sale. As zaterdag is er weer tuinsale bij de Martinuskerk, waarbij de opbrengsten gebruikt worden ter ondersteuning van museum de Crypte. Links en rechts wat plaatjes van afgelopen jaar. De tuinsale is van 10 tot 1.

Ook zaterdag is de laatste dag van SumMmertime 2015, met een doorlopend programma van 2 tot 's avonds 11. De weersvoorspellingen zijn goed, zodat de organisatie daarmee in ieder geval geluk heeft.

ook komend weekend viert buurtvereniging Emma (Emmastraat) haar 40jr bestaan, o.a. met frühshoppen en een brunch voor huidige en oud-leden van de buurtvereniging (zondag tussen 10 en 2)

 

Links 2 luchtfoto's uit oktober 1995. De kwaliteit is misschien niet denderend, maar toch leuk om die plaatjes van 20jr geleden te bekijken, waar onder andere de schoorsteen van de Page nog in volle glorie aanwezig is.

Er schijnen in Gennep de laatste tijd regelmatig auto's gestolen te worden. Heb al van 3 gevallen gehoord. Vreemd dat hierover niets op internet te vinden is. Ander nieuwtje zou zijn dat het winkelpand aan de Spoorstraat, waar de Aldi zat, verhuurd zou zijn. Vraag me af, wat daar dan komt. Het zal de Lidl wel niet zijn, want daarvoor lijkt het oppervlak aan de kleine kant. Overigens is er ook geen nieuws over die vestiging van de Lidl aan het Europaplein, het plein dat volgens de berichten op woensdag 2 september feestelijk geopend gaat worden. De weekmarkt staat trouwens vanaf volgende week dinsdag 1 september weer als vanouds op het Europaplein.

Beste lezers, denk er aub aan dat er deze keer maar liefst 3 weken zit tussen de leging van de rest-afval-container (de "grijsbak"). De eerstvolgende leging is pas weer op 14, respectievelijk 15 september. Een beetje onbegrijpelijk voor mij, want je kunt op je vingers natellen, dat 3 weken tussen de leging van die grijsbak best wel eens voor problemen kan zorgen (als je bedenkt hoe vol sommige bakken nu al zijn bij een tussenpoos van 2 weken). Positieve kant is dat het u weer de halve kosten van een leging scheelt dit jaar. :-)

Badderen op de loswal

De loswal is her-ingericht en ziet er nu een stuk aantrekkelijker uit. Wellicht dat er in de toekomst ook nog een pad langs de Maas komt naar het Genneperhuis. Dat het aantrekkelijker geworden is, blijkt wel uit deze foto's van Nol van Est van 23 augustus. Rond die tijd heeft Frank Pubben een filmpje gemaakt en op youtube gezet van een andere vorm van badderen middels een vreemd soort onderwatercamera. Zie hier voor de link naar dit filmpje.

Inmiddels loopt de bouwvak ook op zijn einde net als alle andere vakanties. ik zag ook dat prinses Amalia vandaag voor het eerst naar de middelbare school ging. In deze contreien begint de school volgende week weer. Enfin: vandaag is de staalconstructie van de moskee geplaatst.

Het werk aan de Brugstraat heeft de afgelopen weken zelfs helemaal niet stil gelegen. Een rijbaan is voor een deel zelfs al geasfalteerd.

Wat trouwens wel verbaast is dat de reclame van Supertex nog steeds brandt. Het pand staat verder helemaal leeg. Benieuwd wat er mee gebeurt, en trouwens ook wat er met het oude belastingkantoor aan het Europaplein gebeurt. De borden te koop staan er nog steeds. Ik ben benieuwd hoe ver de Lidl is (als het al door gaat)

het "groene"Europaplein

Zomer

Na meer dan 50 uur bijna onafgebroken regen en lage temperaturen, kunt u denk ik wel een opkikkertje gebruiken. Zomers was het immers nog een paar dagen geleden en over enkele dagen is het ook weer mooi weer. niet getreurd dus. En, moet u maar bedenken, al die regen is goed voor de natuur en de boeren.

Als opkikkertje plaatjes, die ik de afgelopen 2 weken geschoten heb.

1 van de fleurigste tuintjes van Gennep
ook bloemetjes, maar in dit geval voor oma
bij PicaMare wordt het dak vernieuwd en meteen beter geïsoleerd
en in de Brugstraat is de aannemer druk bezig. De riolering zit er al in.
op 1 augustus een geslaagde SumMmertime
maar op de markt van 4 augustus regende het oog. Veel 'sharing" trouwens op die shared space....
niet iedereen heeft vakantie
en op de pleisterplek is nog plek zat om te pleisteren
het busstation is dan wel foetsj op een abri na, wel zijn de fietsenstallingen weer netjes nu de graffiti verwijderd is
ook in de Weverflat werd lang door gewerkt. Ook hier zat blijkbaar weer asbest
de vrijwilligers op het oude kerkhof houden ook geen vakantie
Niet alleen de etalages zijn opgeknapt. Hier worden ook losse stukken verwijderd van de gevel.
ook de Summmertime van 8 augustus had weer schitterend weer, zoals hieronder te zien is
een stukje verleden tijd is goed te zien nu het groen opgeschoond is
en dit is natuurlijk de toekomst, al weet ze dat zelf nog niet
maar voor mij is het nu 'hora est", zoals de stadhuis toren ook aangeeft. (zou de duif trouwens kunnen klok kijken? :-) )

Het wordt weer snel mooi weer gennepenaren en bijtijds voor de SumMmertime van as zaterdag 22 augustus (Molukse voorstelling) en ook voor de voorstelling van de IVN op vrijdagmiddag 21 augustus. Ik kreeg het volgende berichtje:

"Op vrijdagmiddag 21 augustus van 13.00-14.00 uur: Natuurtheater onder de kapschuur bij IVN Maas en Niers. Kampweg 10, Gennep.
De voorstelling" het verdriet van de honingbij" wordt gespeeld door Hannafloor van de rode maan. De voorstelling is geschikt voor kinderen van 3 tot 10 jaar. De entree is gratis, opa's, oma's, vaders, moeders enz. zijn ook van harte welkom
."

Een plaats(je) met een abri

dat is wat er nog rest. Op de achtergrond een oude stoomlocomotief, herinnering aan het verleden.

De bestemming voor op de bus bij de abri is ook al tekenend: "sorry, buiten dienst".

Waar in juli 1873 de spoorlijn van de NBDS geopend werd, met haar hoofdzetel, kantoren en werkplaatsen in Gennep, waar in 1913 de (MBS) tram-maatschappij van start ging met eveneens haar zetel, hoofdkantoor, stalling en werkplaatsen in Gennep, resteert nu nog een enkele abri. Het kan verkeren.

De 1e wereldoorlog en de sluiting van de grens met Duitsland was het begin van het einde van de spoormaatschappij, de NMDS, die leidde tot een grote uittocht uit Gennep in de 2e helft van de 20-er jaren van de 20e eeuw. De manschappen trokken naar andere plaatsen in het land, zoals naar Utrecht naar de werkplaatsen van de SS of NS, die de NBDS had over genomen.

Aan de tram-maatschappij kwam een einde door de 2e wereldoorlog, maar ook en vooral door de opkomst van de autobus. De tram-maatschappij, de MBS, was wel de bakermat van de regionale busmaatschappij de ZuidOoster, die haar hoofdkantoor in Gennep had, in het oude hoofdkantoor van de MBS. En ook de stalling en werkplaatsen waren in Gennep, in 1e instantie bij de papierfabriek (PAGE) op de plek van de vroegere werkplaatsen van de NBDS en in de 50er jaren en later in nieuwe hallen en werkplaatsen die aan de Burg. Woltersstraat gebouwd werden. Maar ook daaraan kwam een einde.

Gennep had daarna wel nog een bus-station. Eerst op het Wilhelminaplein en het meest recent aan de Brabantweg.

En nu rest dus nog een enkele abri......

direktiegebouw van de NBDS (later Paters vd H Geest)
station Gennep
de werkplaatsen van de NBDS (later papierfabriek)
kruispunt Beugen. De huidige Maaslijn (Venlo-Nijmegen) moest over het NBDS aangelegd worden
Rond 1900 was Gennep een redelijk belangrijk internationaal treinstation
Gennepse NBDS-ers
op 31 mei 1913 werd de tramlijn van de MBS geopend (hier bij de spoorweg-overgang in Gennep, nu ongeveer de rotonde aan het eind van de Spoorstraat)
Het hoofdkantoor van de MBS (en later de ZuidOoster). Is het enige dat nu nog bestaat (als bedrijfsverzamelgebouw aan de Spoorstraat)
In 1936 werd het 25jr bestaan van de MBS gevierd met een groot diner in hotel van Bergen
de tram van de MBS thv het hoofdkantoor van de NBDS
Na WOII moesten de werkplaatsen van de MBS hersteld worden
en had de tram definitief plaats gemaakt voor de autobus
linksboven op deze foto uit 1966 zien we de nieuwe centrale werkplaat, stalling en opleidingscentrum van de Zuid-Ooster.
het toenmalige busstation op het Wilhelminaplein, waar nu parkeerterrein is bij AH
als gezegd: tijden veranderen. Een abri resteert...
en wat fietsenstallingen.
Droomvlucht over Gennep

Op 7 augustus 2015 is Henk over Gennep gevlogen met een go-pro camera bevestigd onder het toestel. Van de beelden heb ik een compilatie gemaakt. Vlieg mee over Gennep in 2015. Van de Brem, langs Heijen naar Gennep, het Genneperhuis en dan van Milsbeek weer terug, over Ottersum naar Gennep. Het perfecte filmpje voor de regendag, die zondag 16 augustus 2015 is. SumMmertime gistermiddag heeft geluk gehad, want pas om 5 uur begon het te regenen. En het regent nu nog steeds, bijna 24h later.

Ongelooflijk Genneps WERELDRECORD!
  • Vrijdag 1 mei: aanvraag omgevingsvergunning voor bedrijfshal van 32000 m2 op de Brem
   • Noot: de aangevraagde vergunning voldoet volstrekt niet aan het bestemmingsplan.
   • Op vrijdag staan de activiteiten op het gemeentehuis normaliter op een wat lager pitje. Normaliter moeten stukken eerst per interne post naar de betreffende afdeling gestuurd worden, zodat die de aanvraag dus pas op zijn vroegst maandag 4 mei zien. Dat is dan dus het startmoment: maandagochtend 4 mei
  • Woensdag 6 mei wordt de omgevingsvergunning als toegekend in de Staatscourant gepubliceerd
   • Noot: dit betekent dat de informatie al eerder aan de uitgever moet zijn doorgegeven. 5 mei was in 2015 een vrije dag. De informatie over de verleende omgevingsvergunning moet dus al op maandag 4 mei aan de Staatscourant gestuurd zijn. Dat is dus 1 werkdag na de ontvangst van de aanvraag en dezelfde dag dat de aanvraag daadwerkelijk op de afdeling in behandeling genomen kan zijn. Dan is dus het feitelijke uiterlijke moment van vergunningverlening: maandagmiddag 4 mei.
   • Noot: ook de brandweer heeft blijkbaar ook al positief geadviseerd
   • Noot; er moet bijzonder hard gewerkt zijn op maandag 4 mei. De aanvraag lezen, beoordelen, adviezen inwinnen, op alle aspecten toetsen, zoals bv alle hinder-aspecten, milieu-aspecten, verkeers-/onsluitingsaspecten etcetera, etcetera.
  • Ter inzage legging van de verleende omgevingsvergunning vanaf do 7 mei tot 17 juni
  • Op 11 mei 2015 is er een ingelaste Raadsvergadering over de verkoop van de Brem aan Maessen projecten, waarin tot verkoop wordt besloten
  • Op 11 juni 2015 komt het rapport van de Grontmij uit over een geactualiseerde waterparagraaf/-toets voor de Brem nav de verleende omgevingsvergunning, omdat het plan absoluut niet aan de bestemmingsplan voorwaarden voldoet
  • Op 23 juni 2015 besluit het college van B&W de omgevingsvergunning definitief te maken. Ligt vanaf 6 juli 6 weken ter inzage.
  • augustus 2015 zijn de grondwerken begonnen. Het gaat hier dus over een gebouw van 33.642m2 met de vastgestelde bouwkosten van € 12.768k. (totale projectkosten zullen dan dus zeker richting 20 miljoen gaan of daar overheen, exclusief de kosten van de grond)
luchtfoto van de aanvang van de werkzaamheden

Noot: Gennepse Goof was zeer attent en merkte op dat het gemeentekantoor van Gennep ook op 4 mei 2015 gesloten was (link naar gemeente-berichten). Het nieuwe wereldrecord is dan dus nog veel scherper, dan al gedacht, want dan stond de verleende vergunning al op de eerstvolgende werkdag na ontvangst van de vergunning-aanvraag in de staatscourant. En dat terwijl de het college van B&W zelf stelt dat ze de aanvraag hebben getoetst en beoordeeld. En let wel: het was notabene een vrijdag!

foto van de zandput die gemaakt is voor het winnen van zand voor de fundatie en ondergrond.

Ik denk dat u met mij eens zult zijn dat hier een wereldrecord gevestigd moet zijn. Een vergunningverlening binnen 1 werkdag, en dat in Nederland. Een vergunning-aanvraag voor zeer omvangrijke bedrijfsactiviteiten voor een hal van zo'n 32000m2, hetgeen absoluut niet aan bestemmings[plan regels voldoet. Misschien dat zoiets in een bananenrepubliek mogelijk is, maar in Nederland?? Eerlijk gezegd was ik gewend dat de gemeente standaard niet ondertekende ontvangstbevestigingen stuurt dat eea ontvangen is, tzt in behandeling genomen zal worden en dat er binnen 8 of 11 (of zo) weken gereageerd zal worden, waarbij deze termijn nog eenmaal door de gemeente verlengd kan worden.

Op zich vind ik het een goede zaak. En ik hoop dat alle huidige en toekomstige vergunning-aanvragers op eenzelfde medewerking en snelheid van de zijde van de gemeente mogen rekenen. Gelijke monniken gelijke kappen tenslotte.

Of is hier iets anders aan de hand, hetgeen kwalijk zou zijn? De gemeente zat overduidelijk met de Brem in haar (financiële) maag, hetgeen ook uit de formulering in het Raadsvoorstel van 11 mei mag blijken: "AANLEIDING /PROBLEEMSTELLING
De verkoop van de gronden van De Brem loopt al lange tijd niet goed. Sinds de vaststelling van het bestemmingsplan in 2007 is er nog niets verkocht. De huidige grondexploitatie is gebaseerd op uitgangspunten uit 2007 en sluit met een verlies van €3,4 miljoen. Hiervoor is een voorziening getroffen van €3,4 miljoen. Doordat de verkoop op zich laat wachten loopt de boekwaarde door financieringskosten elk jaar met € 550.000,-- verder op
." . Niet voor niets waren er ook activiteiten in het recente verleden om een zonnepark op de Brem te realiseren teneinde de financiële gevolgen voor de gemeente zo goed mogelijk op te lossen. (en een zonnepark levert niet of nauwelijks werkgelegenheid en was toen dus blijkbaar weinig van belang)

De gemeente heeft zelf een groot financiëel belang en wordt daarmee de slager die zijn eigen vlees keurt, ofwel de voetballer, die zelf de eigen wedstrijd arbitreert. In wat meer formele taal: de private belangen van de gemeente staan op het spel bij de publiekrechtelijke taak van de gemeente.

mijn broer Jos, momenteel hoogleraar Staats- en Bestuursrecht is in 1996 "cum laude"op dit onderwerp gepromoveerd met als titel van zijn dissertatie "het burgerlijk kleed van de staat". Overigens wordt deze dissertatie in een overzicht van de Radboud universiteit uit 2012 nog genoemd als 1 van de 13 meest belangwekkende proefschriften. LINK.

Kwalijk is het dat blijkbaar niemand bij de gemeente of in de politiek deze gang van zaken als volstrekt ongewenst beschouwd. De voorstellen hadden behandeld moeten worden als ware de gemeente niet zelf partij. Het lijkt alsof zo ongeveer alles aan de kant geschoven is om het de beoogde "verlosser' naar de zin te maken en vervolgens in hosanna-geroep uit te barsten.

De aanleiding voor dit stuk is eigenlijk de discussie over het archeologie-vraagstuk en ook daar zijn de nodige kanttekeningen bij te plaatsen. Hier nog een aantal links naar een aantal relevant dokumenten: 2010 proefsleuven onderzoek. Antwoord B&W (griffier) op de archeologie/vragen (11 augustus). Plankaart de Brem. 2007 Bestemmingsplan de Brem. Definitieve omgevingsvergunning Maessen.

Maar ik hoop (en u denk ik met mij), dat er hier niet sprake is van belangenverstrengeling, maar dat de gemeente Gennep deze werkwijze als haar nieuwe werkwijze richting burgers en bedrijven heeft gekozen. Geen standaard niet ondertekende ontvangstbewijzen met ellenlange respons-termijnen meer, maar direkte afhandeling met alle medewerking van de zijde van de gemeente. Als dat zo is, chapeau gemeente Gennep. En het neemt dan in ieder geval de irritatie weg, die ik nu heb alleen al bij de gedachte de gemeente ergens voor nodig te hebben. Het zou mooi zijn.

Ook in de toekomst volgen nog meer nieuwe leuke en interessante afbeeldingen. Blijf kijken!

Voor degenen die de oude voorpagina's nog eens willen zien:Oude voorpagina's

lektech  www.gennep.nu Binnenkort..... NIEUWE UPDATES.....Blijf kijken!