Wandeling Genneperhuis

Zondagochtend 23 maart scheen (in eerste instantie) een stralend zonnetje. Mooi weer dus voor een fikse wandeling naar het Genneperhuis en dan over de Bloemenstraat, de Koeweidenstraat en de Henakker terug naar Gennep. Wat plaatjes van die wandeling.

Flamingo's'56 JB 1 - Fit & Fysio/VC Limac JB 1: 1 - 3

Zaterdagmiddag was er 1 wedstrijd in PicaMare en wel van het jongensteam waarin mijn neefjes Chiel en Sander spelen. Ze moesten tegen de koploper. Chiel een kop (of misschien wel 2 koppen) kleiner dan alle andere spelers in de zaal, maar bloedfanatiek. Ze verloren, maar wisten wel de laatste set met 25-23 te winnen. Toch knap.

Za 22 maart

De verkiezingen achter de rug. Dan begint de formatie, de SP met ??. Even afwachten of de SP ook daadwerkelijk in staat is om bestuurlijke verantwoordelijkheid te dragen. Dat is toch wat anders dan vanaf de zijlijn commentaar te geven. Maar een frisse wind is nooit weg. Ik ben alleen een beetje bang voor de Niersdalbrug. Al dat gedoe en gepraat hebben er een onmogelijk project van gemaakt, lijkt het. In plaats van het gewoon neerleggen van een toeristisch bruggetje (zonder al die infrastructuur) voor zeg 50.000 is er nu oneindig veel discussie, gepraat, worden consultants aan het werk gehouden en zijn we al 500k verder zonder dat leuke bruggetje. We zullen zien. De burgemeester neemt al een voorschot dat ie 2 fulltime wethouders wel ziet zitten en dan liefst ook nog van buiten. Theo Kersten van de PvdA ziet intussen af van zijn raadszetel (ten gunste van Luc Brouwers) omdat er in een 1-mans fractie zoveel werk op hem af zou komen dat dat niet meer te combineren zou zijn met zijn eigenlijke baan.

Het blijft intussen mooi weer. Donderdag was zelfs zomers met temperaturen van meer dan 20 graden!. Gebra is begonnen aan de werkzaamheden voor Gennep Centraal. Ze leggen eerst een tijdelijke weg aan over het Jan Lindersplein. En Laarakkers is begonnen met sloop- en opruimwerkzaamheden achter de Gennepermolen en ook is men bezig met een bruggetje naar het Melkstraatje (vanaf het nieuwe poortje in de stadsmuur)

Ik moet trouwens zeggen dat ze al die verkiezingsborden netjes en snel opgeruimd hebben. Slechts een enkel bord (als op de foto rechts) is over het hoofd gezien. Wist u dat u zonder te liegen totaal verschillende boodschappen kunt geven als conclusie van verkiezingen als die van afgelopen woensdag? Ik zal een aantal uitspraken doen, die allemaal 100% correct zijn:

D66 wint zeer sterk tov vorige verkiezingen, (nu 15,6% van de uitgebrachte stemmen tov de magere 6,1% bij de recente 2e kamer verkiezingen van 2012, dus ruim 2,5x zo veel!). De SP verliest fiks aantal stemmen tov de vorige verkiezingen (nu 2185 Gennepse stemmen tov 2440 Gennepse stemmen bij de 2e kamer verkiezingen van 2012). D66 verliest sterk tov de vorige verkiezingen (bij vorige gemeenteraadsverkiezingen 22,5% vd stemmen, nu 15,6%). De SP groeit sterk door in Gennep tov de 2e kamer verkiezingen van 2012 (toen 24,7% vd Gennepse stemmen, nu 29,7% vd Gennepse stemmen). U ziet. Zonder te liegen kunt u een hoop verschillende conclusies trekken en mensen compleet op het verkeerde been zetten. :-)

Politieke aardverschuiving

19 maart 2014 brengt een politieke aardverschuiving in Gennep. De SP, voor het eerst meedoend aan de gemeenteraadverkiezingen, wordt in één klap meteen veruit de grootste partij met bijna 30% van de stemmen en dus 5 zetels. De SP zal dus het voortouw moeten nemen in de coalitiebesprekingen. Grootste klap krijgt de PvdA, maar ook het CDA, D66 en KERN moeten forse veren laten. Gelukkig is de opkomst een stuk beter dan de bedroevende 40% van 2010. Grote vraag is, wat gebeurt er nu, want een onbekende factor doet zijn entree in Gennep, met onbekende mensen. Afwachten dus, want ik ben van mening dat het uiteindelijk altijd de mensen zijn waar het op aan komt. Leuk overigens dat ik mijn oude huisarts heel blij op het scherm zag, evenals een buurtgenoot een paar huizen verder. wordt vervolgd dus.

Imago Gennep is in het geding

Want hoe kan het bestaan dat de partijen die zich bij uitstek altijd laten voorstaan op het belang van en het handhaven van allerlei regels, nu zelf net degenen zijn die hun eigen regels aan de laars lappen. Over wie ik het heb? Over de politieke partijen (alle) en het gemeentebestuur van Gennep. In de eigen regels van de gemeente Gennep (van 24 mei 2011, dus nog vrij recent geleden) staat tav sandwichborden ondermeer: "5: •  Op het moment dat het aantal borden de 45 overstijgt zal het college het aantal toegestane borden per organisatie naar evenredigheid verkleinen." en "8: Binnen een afstand van 25 meter vanaf kruisingen, rotonden of splitsingen van wegen mogen geen sandwich- of driehoeksbord worden geplaatst.". Duidelijk toch? Link naar de betreffende beleidsregel van de gemeente Gennep. (Ik kwam op dit thema door een facebook of twitter bericht van Goof over dit onderwerp.)

Er zijn in Gennep 6 politieke partijen die aan de verkiezingen meedoen. Daarnaast hangen er ook nog sandwichborden van de open dag van de HAS. In totaal dus 7 partijen die sandwichborden en/of driehoeksborden mogen hangen respectievelijk opstellen. Omdat er in totaal maar 45 van die borden mogen staan, is dat dus 6,5 bord per partij (voor de gehele gemeente Gennep!). En natuurlijk mogen ze ook niet binnen 25m van rotondes, splitsingen, zijwegen ed staan). Daarnaast mogen de borden natuurlijk ook niet hinderlijk zijn. De werkelijkheid? Ik heb vandaag eens een kort rondje door een gedeelte van de kern Gennep gemaakt. Ben niet op andere plaatsen geweest. Kijkt en huivert van de volgende bloemlezing (het album opent indien u op 1 van de foto's klikt).Kern spant de kroon, maar geen enkele partij houdt zich aan de gemeentelijke regels en er staan er zowiezo veel te veel (volgens de voorschriften tenminste)

Dit is een grapje natuurlijk. Maar laat wel zien dat we op moeten passen dat we niet te veel en soms veel te gedetailleerde regels maken. Geldt ook voor de zaak Tuinzicht. Als al te letterlijk te gedetailleerde regels worden gehandhaafd krijg je ongewenste situaties als absurd hoge boetes voor een relatief klein probleem, En dan mag wethouder Voncken (artikel in de Gelderlander ) nog wel vinden dat het imago van Gennep in het geding zou zijn bij niet handhaven, ikzelf denk dat het goed voor het imago van Gennep is als op een redelijke en pragmatische wijze wordt omgegaan met regels (zoals het niet opleggen van excessieve boetes volgens de letter van een regel.)

Gennep Doet en Plakken

Ik berichtte recent dat Jong Nederland weer een Doe-Actie heeft as zaterdag om 10:00h in/bij de Blokhut. Maar het is niet alleen Jong Nederland die Doet. Er zijn heel veel vrijwilligers actief. De vorige keer liet ik u oa de schoffelaars op het oude kerkhof zien en de IVN mensen met de boomplantdag. Maar er gebeurt nog veeeel meer.

Van de Facebook pagina van Do komen de 2 foto's hiernaast. Van de buurt Helpt Elkander, die gezamenlijk de Jeu de Boule baan in hun buurt opknappen, maar ook van de harmonie die hun oude stoelen aan het schuren en repareren zijn.
Chapeau voor al die mensen die in hun vrije tijd andere mensen helpen en of hun steentje bijdragen aan de maatschappij of aan anderen.
de foto links is er een van een hele collectie, die Piet Sluiters mij stuurde nadat hij constateerde dat er wel heel erg veel stickers te pas en te onpas op allerlei borden en voorwerpen geplakt worden. Hij heeft een korte bloemlezing gemaakt van wat hij in het centrum aantrof, welke bloemlezing via het aanklikken van het bord links geopend wordt.
Buurtvereniging Helpt Elkander knapt de Jeu de Boule baan op (za 15 mrt 2014)
Leden van de harmonie knappen in een schuur hun oude meubilair uit de repetitieruimte op (15 mrt 2014)
wat wel blijkt is dat het nog steeds mooi weer is en dus perfecte omstandigheden voor een terrasje of een wandeling
waarom de vlag afgelopen vrijdag 14 mrt halfstok hing bij het politiebureau was mij een raadsel
dan is de fuut in/op de Niers te bewonderen
of dit gezicht op Gennep
of deze katjes met daarachter de Maasbrug
of de ooievaar, die blijkbaar nog steeds takken aan het verzamelen is voor zijn nest op het stadhuis
In de Maaskemp is ook gesnoeid en het snoeihout op stapels gezet.
Die onverlaten blijkbaar in brand hebben proberen te steken
Net als deze knotwilg richting de Loswal.
Vitesse speelde vandaag (zo 16mrt) een thuiswedstrijd tegen Hapse Boys. De zon scheen, maar er was een harde schrale wind vanuit het westen. In de 69e minuut scoorde Vitesse de 2-2 gelijkmaker. (Bjorn Hendriks). Helaas ging het daarna mis. Haps scoorde nog 2x en wond dus met 2-4. Beter verging het Flamingo's. Zowel dames 1 als heren 1 wonnen hun uitwedstrijd met 1-3.

En bijna verkiezingen dus. Daarna zullen alle promotie-borden met die meer dan levensgrote koppen wel weer snel verdwijnen evenals de bezoeken van prominente partijleden, bezoeken, tweets en facebook-berichten en kunnen we over tot de orde van de dag. Ik ben wel benieuwd naar de uitslag, vooral nu de SP voor het eerst meedoet. En eigenlijk vind ik dat ik net als alle burgers zou moeten gaan stemmen. Probleem alleen is, op wie??? Een rondweg in Milsbeek zegt mij niet zoveel, de Niersdalbrug had er al lang moeten liggen maar niet meer moeten kosten dan 50k (Kendelbruggetje of de bruggen bij het Genneperhuis), we moeten van de nasleep van de Floriade (onze deelnemingen in Greenpark en Villa Flora) af, evenals (zo mogelijk) van de Brem. Het verkeer dwars door het hart van Gennep zou teruggebracht moeten worden (door voor auto's betere routes te creëren), de VVV moet terug naar het stadhuis en zo kan ik nog wel een tijdje doorgaan. Eerst en vooral moeten we terug naar "doe maar gewoon dan doe je raar genoeg", wat de beste lijfspreuk is die ik ken voor de Gennepenaar, en luister naar de mensen.

Bomen

Gisteren, woensdag 12 maart was het boomplantdag en net als de rest van de week was het stralend zonnig weer met aangename temperaturen. Van mij mag het elk jaar zo gaan. In Gennep werden 5 bomen aangeplant bij het Melkstraatje door wethouder Vandermeulen, geholpen door een groep schoolkinderen (zo te zien van Maria Goretti) en bijgestaan door het IVN.

Links worden de bomen geplant. Rechts een doorkijkje naar een mooie boom in de oude pastorietuin (tuin Hollanders) vanaf Maria-Oord. Die tuin is nu trouwens te koop. Zal wel even sparen zijn want 2 ton voor 750m2 is niet gering.
Vlakbij waren vrijwilligers druk in de weer om het oude kerkhof netjes te houden, waarbij een koffiepauze natuurlijk niet te versmaden is
Ook de vogels zijn druk in de weer bij deze aangename temperaturen. De ooievaars zijn druk aan het fourageren langs de Niers, de roeken zijn druk bezig om nesten te bouwen. Tot mijn verbazing plukken ze zelfs zelf takjes van bomen .
Het leek van de week wel of men overal druk bezig was. Het terrasje bij de Stadsherberg afgeladen, op een gewone woensdagochtend al een stads-rondleiding onder toeziend oog van de ooievaar en ook wordt her en der nog druk gebouwd.
En ook de dames en heren politici zijn druk bezig. Ik heb nog nooit zoveel politici op straat gezien als deze dagen en nog nooit zoveel twitter en face-book-berichten. Een heuse fractieleider-discussie-avond was er bij Dichterbij en volgende week is er nog een in Picamare. Ik las in het dagblad dat de meeste opwinding nog ontstond over het gebrek aan ondersteuning vanuit het gemeentebestuur (cq Raad) voor de Pleinfeesten. Alle politieke partijen schijnen zich gehaast te hebben dat dit zo nooit meer mag gebeuren. Laat het ons hopen, want wat is nu beter dan initiatieven van particulieren, burgers en bedrijven. Daar kan de overheid en de politiek niet tegen op. Ik weet overigens nog steeds niet of ik wel ga stemmen.

Tenslotte nog een bericht van Jong Nederland: Jong Nederland Gennep doet!
Op zaterdag 22 maart doet ook Jong Nederland Gennep weer mee met NL doet! Dit jaar wordt tijdens de landelijke actie van het Oranje Fonds het podium van de club aangepakt. Onder de slogan 'Pimp ons podium' zullen velen vrijwilligers het kinder- en jeugdwerk van Jong Nederland ondersteunen. Daar waar vorig jaar het gehele college van B&W langskwam om een muurschildering te maken in de blokhut, zijn er dit jaar al vele andere vrijwilligers die zich hebben aangemeld om te komen helpen.
Jong Nederland Gennep is een actieve kinder- en jeugdorganisatie in de regio Gennep. Gebaseerd op een drietal pijlers organiseren zij vele activiteiten en groepsavonden. Op basis van de pijler 'Creativiteit' worden er o.a. activiteiten georganiseerd op het podium in de blokhut! Om dit podium aantrekkelijk en inspirerend te houden is er besloten het podium op te gaan pimpen! Een frisse muurschildering, nieuw plafond en professionele belichting zijn enkele klussen die centraal zullen staan.
Zaterdag 22 maart zal er geklust worden van 10:00-17:00. (zo was het in 2013)

De klas van 51 bijna compleet

Na Sjaak Noij had ook Ted Noij de nodige aanvullingen voor de namen in deze klas. Bijna compleet dus.

"De klassefoto is van het schooljaar 50/51 de 1e klas van juffrouw van Kempen.

De bovenste rij. Theo Oldenhof – Gertie Hermens – Paul Martens – Cees Sloots – Willy Michels – Tiny Teunesen – Jurgen Werner – Harrie van Boxtel – Pieter van Riet – Sjaak Noij– Piet Vervoort -René Wilbers

De middelste rij. Fred Slungers – Joop van Duuren? – Peter Willems – Ted Noij - ???? – Theo Nogarede – Willy Weijers – Jan Theunissen – Jan Smits– Thei Schim .

De onderste rij. Sjaak Peters – Nol Noij - ???? – Paul van Riet? – Harry de Roij - Jozef van Rossum– Theo Roosenboom - Wieleke (uut de Hei) . "

 

Waarom geen 6???
Wat plaatjes van de afgelopen dagen. Zo is de stoep van de toegang tot het Europaplein vorige week aangepakt. Bij Centrum Centraal wordt driftig doorgebouwd. Ik zag zelfs bouwvakkers op de carnavals-dinsdag aan het werk. Ook complimenten voor de mensen van Intos, die de carnavals-troep zo netjes opruimen.
Na het CDA huis is er nu ook een VVD huis in de periode tot de verkiezingen. De PvdA heeft condooms en rozen (ik zou voorzichtig zijn met de combinatie), Kern een huiskamer, en D66 een giga bord bij de Brabantweg rotonde. Voor de SP is het "nu". Trouwens ook voor de VVD, als ik naar alle berichten kijk.

Maar de leukste verkiezings-strijd vindt toch plaats in de Emmastraat, waar in een en hetzelfde huis de SP tegen de PvdA strijdt. Beiden claimen sociaal te zijn. Is misschien de verbindende factor. Who knows. Beiden hebben het trouwens ook over liever mensen dan stenen. Daarin hebben ze natuurlijk gelijk, maar het is ook "een beetje" appels en peren vergelijken. Wat die stenen zijn meestal nodig om inkomen te verkrijgen, terwijl zij het vooral hebben over het uitgeven van dat verkregen inkomen (aan mensen dus). 1 ding is in ieder geval zeker: de politieke partijen zijn nu in 1 maand actiever naar de burger dan in de afgelopen 4 jaar bij elkaar.

En er gebeurt vanalles. Nadat het zonnepark niet doorging (wat deskundigen overigens al vroegtijdig voorspeld hadden, vanwege de onmogelijke keuzes die gemaakt werden) is er nu het Duitse windmolenpark op de rand van het Reichswald. Die dingen zouden maar liefst 200m hoog worden, dat is 5,5 maal de hoogte van de Gennepse kerktoren. Nu ben ik niet echt een NIMBY, maar dit lijkt me toch echt een beetje over de top. Dit roept om Don Quichotes (en dan een beetje effectiever). Maar het belangrijkste recente nieuws vind ik zelf toch die aankondiging van de rotondes in de rondweg. Ik pleit al jaren voor die rotondes om Gennep beter (en veiliger) te ontsluiten. Maar wat ik nu echt niet begrijp, is waar de 6e rotonde gebleven is. De rotonde bij de Stamelbergerdijk, die het probleem van de ontsluiting van het hart van Gennep en tevens de verkeersproblemen rond de Hema/Geveltje, zou oplossen. Is het probleem shared space ook meteen opgelost en een probleem van de afgelopen 60jr verholpen. Ik vrees dat ik een roepende in de woestijn zal blijven. Het zij zo. Dan maar weer wat plaatjes.

Links: Realiseert u zich dat u hier naar de overblijfselen van de belegering van het Genneperhuis zit te kijken? En wel van de versterking van veldmaarschalk Graaf Willem van Nassau. En misschien zit er nog wel iets ouders onder, wellicht van de Romeinen. Hopelijk onderzoeken ze dit goed, alvorens ze een zijgeul van de Maas gaan maken.
natuurlijk van de ooievaars, want het blijft een prachtig gezicht.
een haas in de Maaskemp
En het blijft maar mooi weer. En daar hoort natuurlijk ochtendmist bij, zoals te zien op deze plaatjes van vanochtend (Niersdijk)
Kinderoptocht op foto en film

Dinsdagmiddag 4 maart startte om 13:00h vanaf de Markt de kinderoptocht. En weer was het stralend en zeer aangenaam weer. Het lijkt trouwens of de kinderoptocht met het jaar blijft groeien. De optocht voerde naar PicaMare, waar 's middags wild-west party was op deze laatste dag van carnaval 2014 in het Gennepse. Vanavond rest nog, met de afsluiting en het traditionele pop-verbranden op de markt. En morgen begint de vastenperiode met het traditionele askruisje in de kerk.

Via de thumbnail links opent een foto-album, via de thumbnail rechts een filmpje van de kinderoptocht

foto's

 

filmpje
De namen uit 1951 al bijna compleet
Vandaag kreeeg ik een mailtje van Sjaak Noij over de klassefoto die ik gisteren online zette. Sjaak heeft zelf in deze 1e klas van juffrouw van kempen gezeten en wist de meeste namen.

"De klassefoto is van het schooljaar 50/51 de 1e klas van juffrouw van Kempen.

De bovenste rij. Theo Oldenhof – Gertie Hermens – Paul Martens – Cees Sloots – Willy Michels – Tiny Teunesen – Jurgen Werner – Harrie van Boxtel – Pieter van Riet – Sjaak Noij – ???? - ????.

De middelste rij. Fred Slungers – Joop van Duuren? – Peter Willems – Ted Noij - ???? – Theo Nogarede – Willy Weijers – Jan Theunissen – Jan Smits – ????.

De onderste rij. Sjaak Peters – Nol Noij - ???? – Paul van Riet? – Harry de Roij - ???? – Tonnie Roosenboom - ????. "

Een klas uit 1951

Han van Arensbergen stuurde de foto links. Het is een foto van een klas van de Martinusschool. Zo te zien is dit de 1e of hooguit de 2e klas en staat deze klas ook in later jaren op deze website (zie album St Martinusschool)

Ik ben benieuwd hoeveel namen we bij elkaar kunnen vinden van deze klas met jongens die nu allemaal zo rond de 70 moeten zijn.

Filmpje optocht
Tussen het maken van foto's heb ik ook wat filmbeelden gemaakt van de optocht van Geert I
Euterpe terug van weg geweest

Boven de toegangsdeur tot de repetitieruimte van de harmonie onder het bolwerk is het beeld van Euterpe terug gehangen. Dit beeld van de Heijense kunstenaar Roovers werd in 1968 onthuld aan de gevel van het toen net gebouwde repetitielokaal van de harmonie dat in 2011 plaats moest maken voor het bolwerk. Ik heb 3 jaar geleden een keer een updeet hierover gemaakt. (link naar deze update). Nebuvast komt met dit terug hangen een oude belofte na, waarvoor chapeau.

Ik kwam de naam Nebuvast ook tegen in een tweet over een komend bezoek van CDA 2e kamerlid Raymond Knopsin het kader van de aankomende gemeenteraadsverkiezingen. (link naar dit bericht) Hij bezoekt dan met name Destion en Nebuvast. In het bericht staat: " Bij Nebuvast zal gesproken worden over hun toekomstige plannen en het realiseren van projecten in een tijd waarin de woningbouwmarkt niet meer ‘de melkkoe' van andere ontwikkelingen is. CDA Gennep zal het werkbezoek tevens aangrijpen om te bespreken op welke wijze zij na de verkiezingen Destion en Nebuvast kan ondersteunen bij concrete plannen." Daar verschoot ik toch even van, want de werkelijkheid is al lang heeeeel anders. Zie het voorbeeld Centrum Centraal. Ik heb hier al eerder over bericht. De Gemeente Gennep (wij dus met zijn allen) draagt een kleine 3 miljoen euro bij om te faciliteren dat de Aldi met de woningen erboven gebouwd kunnen worden. De vraag die dan dus rijst is: wie is er nu melkkoe voor wie????

Tja. overigens komt niet alleen het CDA met haags volk op de proppen voor de gemeenteraadsverkiezingen van 2014. Ik heb gelezen dat minister Schippers van de VVD nog langs komt en recent is ook Emile Roemer van de SP in het Gennepse op bezoek geweest in het kader van deze verkiezingen. Het is in ieder geval zeker dat KERN niemand kan laten langs komen.... ;-)

De optocht van 2014

Een zonovergoten Gennep, aangename temperaturen voor de tijd van het jaar, meer dan 60 wagens en opgetogen deelnemers en kijkers. Wat wil je meer. Maar, ik heb de deken niet gezien. Misschien heb ik over hem heen gekeken (?). Wel wat erg veel foto's, die ik daarom in verschillende albums presenteer (op volgorde van de optocht). Allereerst album 1 en album 2. Ook vanavond was het trouwens nog druk in Gennep. Bij de Dragonder stond er een groep van zeker 20 man in de kou te wachten tot ze naar binnen mocht. En 2 ambulances en 2 politiewagens kwamen met gillende sirene en met een noodvaart naar de Markt gestormd, waar blijkbaar bij de Typhoon iets voorgevallen is of iemand onwel geworden is. Die ambulances moeten trouwens wel geweldige vering hebben. Ik heb nog nooit een auto zo hard over de verkeersdrempels in Spoorstraat en Zandstraat zien jakkeren.

fotoalbum deel 1
fotoalbum deel 2
fotoalbum deel 3
Mèrtzitting 2014
De Mèrtzitting 2014. Weer druk bezocht door meer dan 3000 bezoekers. Frank is helemaal naar het topje van de toren geklommen voor een foto- en film-impressie
foto-impressie
film-impressie
Kinderoptocht Maria Goretti

Carnaval staat op het punt los te barsten. Vanavond sleutel-overdracht, morgen Mèrtzitting enzovoorts. Maar jong geleerd is oud gedaan. Maria Goretti begon vrijdag-ochtend met een heuse kinder-optocht door de straten van Gennep en Frank was paraat met zijn foto-toestel. Hopelijk houden we dit schitterende weer de komende dagen.

Kinder-carnaval

Afgelopen weekend was er sprookjesbal, maar ook een speciale kinder-carnavals-mis in de Martinuskerk. Marco was paraat en heeft 2 albums vol geschoten. Hieronder een impressie en de links naar die albums.

Kindermis

De link naar dit album

Sprookjesbal in PicaMare

De link naar het Sprookjesbal Album

De klas van 63-64 nu helemaal compleet
Paul Peters leverde de laatste namen en verbeteringen van klas 5 van de St Martinusschool van het jaar 1963-1964. Klasseleraar was meester Marcellis, die ik me zelf altijd herinnerde als meester Mercedes. Een strenge meester, maar dat waren ze bijna allemaal in die tijd. De namen zijn natuurlijk ook toegevoegd aan het verzamelalbum van de St Martinusschool.
Ooievaars reserveren hun plekkie
Op 16 februari was ie voor het eerst gesignaleerd in het Gennepse, maar op vrijdag 21 februari werd het nest op het oude stadhuis definitief betrokken. Dot van Bergen (links) en Teus van Leeuwen stuurden de foto's waarop dit is vastgelegd. Erg vroeg dit jaar. Misschien vanwege de wel heel erg zachte winter, maar misschien wilden de ooievaars ook tijdig hun plekkie betrekken voor de Mèrtzitting van volgende week zaterdag (1 maart). Wie zal het zeggen?
Onafhankelijk

Ik werd in een tweet geattendeerd op een Gennepse verkiezings-site (Gennep Kiest), die onafhankelijk zou zijn. Op zich een goede zaak, want zoiets ontbreekt tot nu toe in het Gennepse. Het zou goed zijn als de plannen van alle partijen eens naast elkaar gezet zouden worden, maar ook dat de daden en keuzes uit het verleden nog eens op een rijtje gezet werden. Nieuwsgierig als ik ben, heb ik die website opgezocht (www.gennep2014.nl).

En inderdaad, de verkiezingsprogramma's en een serie nieuws, maar met een hoog VVD gehalte. Dit zou nog kunnen aangezien de VVD de laatste tijd behoorlijk op de nieuwstrom aan het slaan is. Vanmiddag (ma 17 feb) wordt zelfs een VVD campagnehuis in Gennep geopend.

De bedoelde website schrijft: "Gennep kiest! Welkom op onze onafhankelijke website......"

Nieuwsgierig ben ik vervolgens gaan zoeken wie er nu achter zit. Maar daarover is helemaal niets te vinden op de website van Gennep Kiest. Vreemd.

Gelukkig zijn er altijd wegen om daar achter te komen. In dit geval via de website van de stichting internet domeinregistratie Nederland (SIDN). En dan komt de aap uit de mouw. De site Gennep Kiest is van de Gennepse VVD!!!!

Nu geloof ik best dat de site met goede bedoelingen gemaakt is, maar het is wel heeeeeeeel erg dom om dan geheimzinnig te doen over wie achter de website zit en vervolgens ook nog eens uitdrukkelijk te claimen dat de website onafhankelijk is.

Hoe goed de bedoelingen wellicht ook zijn, onafhankelijk is die website dus zeker niet.

Griezelen in Gennep
Afgelopen vrijdag 14 feb was in PicaMare weer het jaarlijkse griezelbal van de Coloradokevers. Marco was er bij en heeft een album vol met mooie foto's geschoten.
Succesvolle zaterdag Flamingo's
Dames 2 en Heren 2 wonnen met 4-0, Dames 1 won met 3-0 en Heren 1 won met 3-2 (na met 2-0 voor gestaan te hebben). Ik heb wat plaatjes geschoten (Heren 1, Dames 1 en een paar van Dames 2) en in een album gezet. Klik op 1 van de 3 foto's voor dit album. De ballenjongen bij Dames 1 was trouwens naar de kapper geweest.
1930 en 1933

Dankzij Gerrie Gossens is de klassefoto uit 1930 van Maria Goretti (al heette de school toen niet zo) afkomstig van (tante) Riek Achterberg.

de klasse-foto
dezelfde foto maar nu met namen
De Gennepse ULO in het schooljaar 1932/1933. Mijn eigen vader staat er op, helemaal linksonder. Ik vraag me af wat het verhaal achter al die petten is. Overigens staat meester van kempen linksboven. Links meende ik zus Lueben te herkennen, die later met Teun Metselaars getrouwd is. Maar volgens (zoon) Harrie-Jan is het niet zijn moeder. Wie weet herkent u nog mensen op deze foto? Overigens staat dezelfde foto ook in het overzicht van de Martinusschool (vanwege de plek van de foto en het grote aantal jongens). ULO is inderdaad logischer en dan moet het inderdaad 1932-1933 zijn geweest (en niet 1930)
De stadsarcheoloog graaft op
Wat plaatjes van de recente opgravingen bij de Martinustoren van de stadsarcheoloog himself....
Gennep 69jr bevrijd
Gennep werd op 12 feb 1945 bevrijd, en dat is vandaag precies 69jr geleden. De actie om Gennep te bevrijden was onderdeel van operatie Veritable en het kostte de geallieerden 2 dagen om Gennep geheel op de Duitsers te veroveren. Jaarlijks herdenken de Wapenbroeders Venray-Gennep Stichting Veritable en diverse WO2 voertuig bezitters de gesneuvelde militairen bij het Vrijheidsplein(Niersbrug) R.K.kerkhof Ottersum en Oorlogsbegraaplaats Milsbeek. Dit gebeurt op een zondag in de periode 8-17 febr.waarin Operatie Veritable met als doel het gebied Gennep e.o. te bevrijden in 1945 heeft plaatsgevonden. Dit jaar was dat zondag 9-2 J.L. Paul ten Broeke fotograaf heeft hier een reportage van gemaakt welke opent via het klikken op de foto links (Facebook pagina met foto's.)

Volgend jaar is het weer 70jr geleden dat Gennep bevrijd werd en dat zal vanwege het lustrumjaar weer speciaal gevierd worden.

De Gennepse ULO in 1932-1933

Ik kreeg mail van Hanneke Müskens, die tegenwoordig Hanneke Negenborn heet. Hanneke is dochter van Reinhardt (Nerus) Müskens en Marie van Kempen van de Maasweg. Haar moeder Marie is weer de dochter van (meester) van Kempen. Die woonde in de 20-er jaren op de Markt in Gennep. Op deze site staat een foto dat de harmonie rond 1925 een serenade geeft voor huize van Kempen op de Markt. (link naar deze foto). Meester van kempen zelf staat ook al op een aantal foto's op deze site, waaronder bv deze foto van onderwijzend personeel. (link naar foto). (op deze foto zien we: het onderwijzend personeel in de jaren 20: vlnr: Alphons van den Bogaert, Huub Vergoossen, Mies Albers, Gerard Cup, Willem van Kempen, Jo Basten, A, van Raay en J. Humme). Een dochter van meester van Kempen (Stien, die dus een tante van Hanneke was) staat ook op een klassefoto uit 1930. De namen staan achter de volgende link: namen van klassefoto uit 1930.

Ik zal een special maken over deze meester van Kempen over wie Grad van Dijck bij diens overlijden een speciaal gedicht maakte en waar een beschrijving in de M&N Bode verscheen.

Allereerste foto is een klassefoto van het jaar 1932-1933, van de Gennepse ULO. Ik weet niet of die toen al Aloysius ULO heette of niet, maar de ULO was gevestigd in wat later de St Martinusschool zou heetten. Misschien herkent u wel mensen op deze foto? Laat dat dan aub even weten.
Gennep-Gennep 0-3

Donderdagavond 30 jan was dan de avond van de kwartfinale van de NL Beker volleybal in Gennep, waar de dames van Flamingo's moesten aantreden tegen Peelpush. Gennep tegen Gennep dus, want bij Peelpush spelen 2 Gennepse dames, Steffie Janshen en Shannon Gerhardt een belangrijke rol. Ook bij Flamingo's stonden 2 Gennepse dames in het veld. Gennep tegen Gennep dus. Het was loeidruk, ondanks de entree van 3 euro en horen en zien verging. Ik kreeg overigens een heuse stempel op mijn hand na betaling van die 3 euros. Tot mijn verbazing werd niet de gehele zaal gebruikt. Ik las vanochtend in de Gelderlander dat dat deel van de zaal in gebruik was en niet gebruikt mocht worden voor deze bekerwedstrijd. Flamingo's leek overigens meer onder de indruk van al het publiek en al het lawaai dan Peelpush. Peelpush nam al snel een heel ruime voorsprong en won de 2 eerste sets gemakkelijk. In de 3e set deed Peelpush het zo te zien wat kalmer aan, maar won uiteindelijk ook deze set gemakkelijk. Ze hebben volgens mij niet eens een time-out genomen. Was blijkbaar niet nodig. Einde van de bekerdroom van Flamingo's dus, maar wel een unieke belevenis om zover in de nationale bekercompetitie te komen. Chapeau. Uitgeschakeld en dat op de dag dat het nieuws kwam dat de oudste Flamingo (de vogel dus!) ter wereld op 83 jarige leeftijd in Australie gestorven is. Grootste probleem voor Flamingo's in deze wedstrijd was de service van Peelpush die Flamingo's nimmer echt goed onder controle kreeg. Daarentegen speelde Flamingo's timide. Dit leek ook te gelden voor het Gennepse publiek, want als ik moet schatten dan werd er meer Peelpush herrie gemaakt dan Flamingo herrie terwijl er toch veel meer Flamingo supporters waren. Misschien zijn Gennepenaren toch te timide of misschien teveel down to earth. En dat maakt, zeker in de sport, nu net het verschil. Ik heb wat foto's gemaakt (was wat lastig, want ik stond achter een grote camera van omroep Peel en Maas. Normaliter heb ik zonder betaling meer plaats ;-) ). Veel plezier.

Norbertuspoortje (?) en gewelven

Gebra is voor de gemeente bezig met de aanleg van het pad naar het toekomstige Norbertuspoortje (naast het vroegere pand van Hollanders). Het is overigens zeer twijfelachtig of dat poortje ooit bestaan heeft maar soit. De doorsteek naar het Melkstraatje en de parkeerplaatsen daar is in ieder geval verstandig. Bij de graafwerkzaamheden tbv de riolering, welke onder dat pad ligt, is men op oude fundamenten en een gewelfkelder gestuit, zoals die vroeger in Gennep gebruikelijk was. Omdat men op deze plek op oude kadasterkaarten echter geen bebouwing meende te vinden, concludeerden enkelen dat dit dan vermoedelijk nog van voor de grote stadsbrand van de 16e eeuw gedateerd moeten hebben. Maar hier gaat men echter de mist in.

Men gaat de mist in, omdat men voetstoots aanneemt dat de Doelen (als straat) op dezelfde plek ligt als in het verleden, en dat is niet het geval. De Doelen zijn ca 10-15m naar het zuiden opgeschoven. De gewelven die zijn aangetroffen staan volgens mij wel delgelijk op de allereerste kadasterkaarten van Gennep (de Kleefsche kaarten) van 1731 en ook op de `de Ville` kaarten van 1821. Hieronder toon ik deze kaarten. Let dan op de positie van de oude Martinuskerk. (let wel dat de huidige toren van latere datum is en wel van rond 1865)
Kleefse kadasterkaart 1731
detail
de Ville kaart 1821
Google earth opname. De rode stip geeft de plaats van de gewelven aan. Deze liggen ten noorden van de huidige straat.
Echter de straat is zo'n 10-15meter naar het zuiden verplaatst. En de gewelven liggen ten zuiden van de vroegere plaats, waar op oude kadastertekeningen wel degelijk bebouwing te zien is.
Nu in 2014 zijn er Abrahams (afgelopen zaterdag)
en heeft de uitgaans~avond op zaterdag sommige minder prettige gevolgen zoals hier op de Markt.
Langs de Niers worden bomen gerooid
maar zijn er ook mooie vergezichten en doorkijkjes
langs de Niers (Oordsebrug)
zondag was het mooi. Maar dat het veel geregend heeft is goed te zien. Het weer blijft maar zacht en het wordt bijna februari.
Gemeenteraadsverkiezingen komen er bijna aan. Er is meer politieke activiteit dan ooit (zoals altijd in een verkiezingsjaar).
Hele hordes wandelaars op zondag (hier langs Kleineweg)
de waterzuivering heeft als vanouds een grote aantrekkingskracht op grote zwermen meeuwen.
Coloradokevers

Niet alleen Bombakkes heeft een nieuwe prins, ook de Coloradokevers, de Waggelaars en de Wortelpinnen kunnen met fris elan het carnavals-seizoen in gaan. Marco heeft weer een foto-album gemaakt van het prinsenbal van de Coloradokevers afgelopen zondag. Piet Manders stuurde de statiefoto van Prins Nick 1 van Heijen.

Links de statiefoto van Prins Nick (de Valk) van Heijen.

En ik kreeg het verzoek nogmaals te melden dat as maandag 27 januari de auto te water gaat in Picamare.

"Het is bijna  zover: Kom ook naar sportcentrum Pica Mare in Gennep op maandagavond 27 januari 2014. In samenwerking met de Reddingsbrigade Nijmegen wordt er een cursus gegeven “auto te water”! Vanaf ongeveer 20.45 uur kunt u naar het praktijkgedeelte komen kijken. Hierbij is de entree: € 3,00 inclusief consumptiebon." Ik heb hier al eerder over bericht in mijn update van 28 november 2013

 

1917: de oudste film van Gennep

Niet heel erg lang geleden toonde ik u een film uit 1920, waarin Gennep verschijnt: de marathonrit van de legendarische Spijker. Maar nu blijkt er nog oudere film te zijn. Eddy Smits attendeerde mij op deze bijna 100jr oude film, waarin Gennep van toen te zien is. We zien opnames in de Spoorstraat thv de toenmalige marechaussee-kazerne (nu advocatenkantoor naast het tankstation) en hotel van Bergen en later zien we opnames thv de Zandpoort. We staan tussen de Kastanjeboom (nu Hema) en de smederij van Beckers (nu een plein). Beckers moest nog beginnen aan zijn dromen van het zoeken naar de goudschat van de Lutine, zo'n 15jr later. Ten tijde van de opnames woedde WOI, en was de tramlijn net 4jr oud. Eddy meent zelfs zijn eigen grootvader (meester vd Bogaert) op de film te herkennen, als hij uit de Schoolstraat komende (nu heet die Brugstraat) verzeild raakt tussen de auto's, wielrijders en anderen. Als u op een van onderstaande screenshots klikt, gaat u naar de website waar die film te zien is. Veel plezier.

rechtsachter de Marechaussee-kazerne. Het gebouw links ervan is de Tulakker (voor de brand van de jaren 30)
de aandachtige jongens op de achtergrond staan voor hotel van Bergen
Zandstraat: Links zien we van Sambeek, in het midden de Stadsherberg
Idem. De tramlijn is duidelijk zichtbaar. We zien ook meester vd Nogaert (Bolhoed en aktetas) die net uit de Schoolstraat (Brugstraat) gekomen is
De onthulling van prins Geert I
De onthulling van prins Geert I van Bombakkes op film
Prins Geert

Vanavond, 18 jan 2014 kwam in een druk PicaMare, waar bij sommigen de zenuwen door de keel gierden, Geert Spikmans tevoorschijn als de nieuwe prins van Bombakkes.

14 januari: Bloemetjes

14 januari, en de winter lijkt wel van slag. Ik zag vandaag de koolmeesjes (het zijn eigenlijk pimpelmezen) het nestkastje bij ons aan de muur inspecteren. Ik hoop dat ze nog even wachten. Maar in de tuin bloeit het al. De narcissen steken de kop op, dat is niet zo raar, maar rozen in januari????

Hieronder staan natuurlijk de echte bloemetjes (zegt een trotse opa)

Tja, was gebeurt er zo verder in Gennep? Het is carnavalstijd. Prins Mark heeft weer een boerenkiel aan en as zaterdag komt de nieuwe prins onder het ding uit. Op zondag bij de Coloradokevers. In Heijen is al een jeugdprins. Piet stuurde een foto. IDballon stopt met de winkel (maar gaat natuurlijk wel door www.ideeballon.nl) Toch jammer voor het straatbeeld in Gennep. Ik las zelfs dat Supertex te huur zou staan. Zie ook de volgende link: supertex te huur. Tja, dat zijn nogal wat m2. Ik weet niet of die zijn meegeteld bij de recente inventarisatie van winkel-leegstand in Nederland, waar de leegstand in Gennep bovengemiddeld schijnt te zijn (94e plaats van alle gemeentes van Nederland). En Gennep zal moeten opknokken tegen allerlei andere gemeenten om dit te verbeteren want het tij (en internet) zit niet mee. Van de positieve kant kun je ook altijd stellen dat er ruimte voor verbetering is. En wat is er nou leuker dan verbetering bewerkstelligen. Dus: kom op Gennep. Leuk nieuwtje is dat de KBO Gennep nu ook een eigen website heeft. Ziet er niet verkeerd uit. Website van de KBO. En tenslotte meldt Johan ook nog dat ze zelfs in Ootmarsum een gennepse prins hebben. Link naar die site.

Carel stuurde een aantal links naar een 4tal youtube filmpjes en wel van de halve marathon van 1990. Wilt u dus 24 jaar terug in de tijd en beelden van Gennep en Gennepenaren zien? De links staan hieronder.

Het weer is overigens wel een opsteker voor alle bouwactiviteiten die bijna ongestoord en zonder winter-verlies kunnen doorgaan. Voor de particulieren meer tijd om van het verlaagde BTW tarief te profiteren en voor de aannemers betekent dit aanzienlijke besparingen.

Vorderingen bij Centrum Centraal. Trouwens handig om die halve stenen en driekwarten al beneden te hakken
Vertrek van ID Ballon uit het straatbeeld
en de Heijense jeugdprins Jelmer

Vandeweek zijn ook de bomen voor het Geveltje omgehakt, als opmaat voor de herinrichting.

Is overigens maar goed ook, want ze stonden behoorlijk in de weg voor voetgangers en zeker voor minder-validen en ook voor kinderwagens

Vandaag zag ik monteurs aan de gang bij de zendmastmast op het oude RABO-gebouw. Ben benieuwd hoe ze dat willen gaan doen als die stadswoningen ernaast gebouwd zijn. Kan de hoogwerker er niet meer staan.
Bijna 70jr geleden

was het dat deze foto's gemaakt zijn. Gennep na de bevrijding, hetgeen volgend jaar wellicht weer gevierd wordt vanwege het jubileumjaar. Tonny stuurde onderstaande scans van foto's van Piet Sluiters, welke afkomstig zijn uit de albums van Theunissen uit de Niersstraat ("de golde" voor de Gennepenaren). De foto's worden natuurlijk ook toegevoegd aan de albums over WOII en Gennep. (link naar 1e album)

pontonbrug Gennep-oeffelt thv loswal/Veerhuis
Emmastraat (zuidzijde)
Gennapium
Niersbrug en Gennepermolen
hotel de kroon
Mariaoord
Niersstraat (vanaf niersbrug)
Page
(oude) Martinuskerk
(oude) Martinuskerk
Spoorlaantje
Markt en stadhuis
station Gennep
Verhasselt (hoek Zandstraat-Maasstraat. Links zit nu Blokker, rechts de Typhoon anno 2014)
Markt, panden van Noy (rechts, naast de Kroon) en Voss

Ik had me eigenlijk voorgenomen niet meer te reageren op de Floriade, maar op 2 twitterberichten van politici (zonder namen) "moet" ik toch reageren. 1) "gennepse bestuurders te licht voor grote jongens Floriade". Dit lijkt wel een calimero antwoord. Bovendien kent Gennep voldoende capabele mensen. 2) 'jezelf aansprakelijk stellen voor alle schulden dus zonder limiet, is natuurlijk vragen om moeilijkheden": Dit is een open deur. En bovendien: de Gennepse gemeenteraad heeft (meende zij althans) alleen besloten om € 31.500 te fourneren als bijdrage voor de participatie en het bidbook en nimmer om dergelijk risico te lopen. Dat ze hun stukken niet goed lezen en feitelijk wel degelijk door dat besluit aansprakelijk werden was stom. Maar echt kwalijk is dat ze feitelijk voorgelogen zijn door de toenmalige bestuurder(es). Ik heb dit al eerder aan de orde gesteld (de notulen van deze vergadering staan op deze site). De Gennepse Raad is er feitelijk ingeluisd. Vergelijk de notulen maar eens met wat later in de gemeenteraad van Venraij naar voren gebracht werd over de Gennepse deelname: " De gemeenteraad van Gennep heeft in zijn vergadering van 22 december 2003 onder andere besloten om in te stemmen met aansluiting van de gemeente Gennep bij de Regio Venlo en met deelname aan het project Floriade 2012. Hierbij werd tevens kennis genomen van de mogelijk daaraan verbonden financiële risico's en de daarmee gemoeide financiële bijdragen. " Tja. Is hier ooit iemand op aangesproken? Nee dus.

Carnaval in het Patronaat (jaren 50)

Tonny Wilbers heeft de (meeste) namen verzameld van deze foto van Rita Roelofs-Noij (dec verleden jaar):

van links naar rechts: Boy Roelofs- Frans Kerkhoff-..............- Harrie Beckers- Gerrie Francissen- Piet Sluiters- Tonny Wilbers- Willy van de Ven- Vincent van Riet- Wim van Duuren- De “Prins” voor in het midden is Ad Ophelders ( zwager van Tonny Wilbers)

Volle bak in PicaMare

filmpje

was het bij het nieuwjaarsconcert van de harmonie in Picamare. Ik moet zeggen dat die zaal door 4events een ware metamorfose heeft ondergaan en helemaal niet meer op een oude micro-(sport)hal lijkt. Mijn complimenten. Het bewijst maar weer eens hoe belangrijk de inzet van mensen is.

En die inzet was er ook van de muzikanten, die zich voor de volle zaal met hun beste beentje voor zetten. Dat geldt voor de blokfluiters, de leerling-muzikanten en voor de harmonie.

Door de aanwas van jonge leden begint de harmonie echt een gemengd gezelschap te worden, want waar vind je in één gezelschap zoveel verschillende leeftijden verenigd. De oudste muzikant zal 5 of 6x zo oud zijn als de jongste. Hardstikke leuk.

Ik had mijn camera niet bij me. Maar wel mijn compact, waarmee ik een enkele foto gemaakt heb en een kort filmpje (klik op de foto links)

Nieuwjaarsconcert 2014

As zondag 5 januari 2014, 11:00h begint het Nieuwjaarsconcert in PicaMare. Dit is inmiddels ook al traditie, waar het nieuwe jaar in Gennep muzikaal begroet wordt. De entree is zoals altijd gratis.

Voor een impressie van het concert van 2013, klik dan op het foto-album of het filmpje van toen.

 

Inmiddels heeft ook Marco zijn foto's van de Niersjaarsduik online gezet: link naar Marco

Niersjaarsduik 2014

Het nieuwe jaar is weer begonnen. En er was dit jaar weer een Niersjaarsduik in het Nierspark.

film

Er waren zo'n 100 deelnemers en nog veel meer toeschouwers. Een stralend zonnetje, maar het was wel koud. Het water zo te zien ook. Na de eerdere discussie over fotografen en filmers die in de weg lopen (discussie 2011/2012), ben ik in het publiek gaan staan (2e rij achter het dranghek) en heb van daaruit foto's gemaakt. Gaat ook tenslotte. En die fotografen en filmers lopen inderdaad in de weg.

Ik heb een filmpje gemaakt en een foto-album.

De volgende gebeurtenis staat ook al weer op de rol. As zondag, nieuwjaarsconcert van de harmonie in Picamare. Het begint om 11:00h. Gratis entree.

 

Voor degenen die moeite hebben met de bandbreedte heb ik het filmpje ook wat kleiner gemaakt als wmv formaat.

Link naar een wat kleiner filmpje

foto-album

In de catacomben onder het Patronaat...

werd in 1959 de "zwarte dassen" opgericht. Nu had ik wel eens van de zwarte hand (Pietje Bell oa) gehoord, maar nog nooit van de zwarte dassen. En dan in Gennep dus.

Tonny Wilbers verhaalt: " in het jaar 1959 moesten wij bij Jong Nederland weg ( leeftijd ) en kwamen we terecht in de kelders van het patronaat ( v/h Verhasselt ) en noemden ons “ De Zwarte Dassen ), bijgaand een foto van de inzegening van de kelders door kapelaan Geurts. Toen was het nog mogelijk om een foto over de andere heen te maken ( rolletje terug draaien denk ik ) en het resultaat ervan zie je op foto 2. Wij financierden onze club door oud papier te verzamelen en te verkopen. Namen van die makkers : Vincent van Riet-Harry Hubers-Piet Sluiters-Martien van Schijndel ( Picardie )- Willy Artz ( Middelweg)-en ikke ( Tonny ) allemaal staan ze er dus 2x op.""

Het gaat door

promo-filmpje

Is nu officieel bevestigd. Ik kreeg de volgende mededeling:

het was inderdaad even spannend maar zoals het er nu uit ziet gaat de duik gewoon door. Vorig jaar noteerde we een waterstand van 990 en dat is nog wel een stukje meer. Ook de stroming is minder sterk wat voor de veiligheid en duikers beter is.

Kortom wij zijn er klaar voor en Prins Remi van de Diepenkikkers heeft voor ons het Niersduiklied ingezongen zodat we nu een warmingup in stijl hebben met hoogheden en ex-hoogheden.

Verder is er nog de gebruikelijke promo: http://youtu.be/BX2p7ftJOI4  (zonder Niersduiklied maar dat was nog niet klaar)  

 

Aangezien dat youtube filmpje niet echt vlot werkt, heb ik zelf maar snel een promo-filmpje gemaakt en zelfs met het lied. Veel plezier. En u weet het: as woensdag 14:00h, Nierspark. U kunt zich nog terplekke opgeven. De website van de Niersjaarsduik is: website

 

poster
Het zal wel doorgaan

De Niersjaarsduik bedoel ik. De voorspellingen van Rijkswaterstaat (zie links) wijzen op een dalend waterpeil, terwijl het nu zelfs (30 dec 16:00h) al zo is dat de overzijde van de Niers bereikbaar is en dus een lijn aangebracht kan worden om afdrijvende mensen tegen te houden. Maar het is natuurlijk aan de organisatie om te bepalen of ze het veilig vinden.

Bij het begin van de Niersdijk zag ik eind vorige week trouwens een grote populier dwars over de Niers liggen. Ik zag al de nodige bijschriften voorbij flitsen: "natuur zorgt zelf voor 4e Niersbrug" of "Bombakkes doet verwoede pogingen stijging van het Nierswater te vertragen door het stroomopwaarts opwerpen van dammen teneinde de Niersjaarsduik veilig te stellen" oid. Ik had helaas geen fototoestel bij me. Inmiddels heeft (vermoed ik) het Waterschap de populier uit het water getrokken. (zie deze foto)

Het hoog water zorgt wel voor mooie plaatjes langs de Niers
Op het Europaplein zijn de Coloradokevers weer begonnen met de verkoop van oliebollen voor de ondersteuning van het jeugdcarnaval in Gennep
Achter de Goede Herder beginnen de volkstuintjes vorm te krijgen. Volgens de voorzitter kunnen nog mensen inschrijven.
Toepasselijk mho op de verkiezingen. Gaat de SP zorgen voor het nodige vuurwerk bij de aanstaande gemeenteraadsverkiezingen in Gennep?
Supermarkt-vuurwerk in "Run-shop-stad" Gennep
Een persoonlijke ergernis. Huisdieren hebben al enorme last van al dat geknal. Maar ga je met ze wandelen en ruim je vervolgens de drol op, dan kom je dit weer tegen. Misschien een suggestie voor de gemeente: geen hondenbelasting meer, maar vuurwerk-belasting?
1937: Huwelijk Toon Gisbers-Wilbers
Van Tonny: de groepsfoto gemaakt in 1937 bij het huwelijk van Toon Gisbers (kleermaker te Gennep) en Annie Wilbers. Tonny heeft zelfs bijna alle namen bij de foto (zie rechts). De familie Gisbers kwam uit Heijen en de familie Wilbers uit Gennep. Toon had een kleermakerij (maatkleding) aan de Burg. Woltersstraat en een winkeltje tegenover de Stadsherberg.

Alle namen nogmaals op een rijtje: Groepsfoto 1937, huwelijk Toon Gisbers en Annie Wilbers. 1. Thij Wilbers gehuwd in 1940 2. Cor Wilbers ( gehuwd met Piet Wilbers ) 3. Jan Wilbers ( politie Well) 4 Piet Wilbers machinist 5. Door Wilbers (gehuwd met Wim Wilbers) 6. Jan Gisbers 7. Martien Wilbers gehuwd in 1943 8. Wim Wilbers machinist 9. An Wilbers gehuwd met Wim Wilbers 10. Miet Hendriks (gehuwd met Nöl Wilbers) 11. Trui Gisbers 12. Nöl Wilbers fietsenmaker 13. Gerrit Olieslagers ??? 14 Jans Hoekstra gehuwd met Albert Wilbers 15. Albert Wilbers machinist 16. Piet Hendriks 17. Sjaak Gisbers 18. Mina Gisbers 19. Gies Gisbers (bakker Heijen) 20. Marie Gisbers-Hendriks 21. Hannes Gisbers (vader van Toon) 22. Hanna Franken 1915 hertrouwd met Hannes 23. Toon Gisbers kleermaker Gennep (bruidegom) 24. Annie Gisbers-Wilbers (bruid) 25 ………………………….. 26. Opa Thij Wilbers 1873-1945

Instuif - Patronaat - jaren 50

Rita Roelofs-Noij stuurde weer een mailtje, nu met foto's van de "instuif" in eht Patronaatsgebouw en tevens van het jeugdcarnaval in de jaren 50.

Rita schrijft: "Eind jaren '50/begin jaren '60 had kapelaan Geurts met enkele mensen de Instuif georganiseerd. Ik lees daar nooit meer iets van. Er waren in die tijd meerdere van dit soort projecten in andere plaatsen. Kapelaans waren de opbouwwerkers in die tijd. We vergaderden, als initiatiefgroepje, bij De Kroon voor in het café, daar maakten we plannen voor onze activiteiten. In de organisatie zaten o.a. Ab van Swaemen, Gerrit Bernards, Nellie Wilbers en ik. Misschien weet Gerrit nog meer hierover. Ik deed het secretariaat en engageerde af en toe een bandje.  Ik weet nog : Microstars uit Cuijk en een bandje uit Nijmegen die geregeld kwamen spelen. Andere avonden draaiden we platen en af en toe kwam er een spreker over een actueel onderwerp vertellen. Uitnodigingen stencilde ik bij Page, we tekenden zelf 'posters'. Was een leuke tijd. Hoe en wanneer het geëindigd is weet ik niet meer. Bierglazen werden gespoeld in grote wasteilen met reiniger dat we kregen van Maison Smeets, Genneps eerste lunchroom annex luxe bakkerij. De avonden werden gehouden in het Patronaat (nu Zeeman e.d.) Ik stuur een paar foto's. Twee van een openluchtbal in de tuin van het Patronaat en een paar van carnaval. We hadden een eigen raad van elf."

Spar-uitje begin jaren 50

De foto links toont Gennepse mensen, begin jaren 50, die een trip gemaakt hebben naar Schiphol. In die jaren was dat een halve wereldreis volgens mij. De trip was georganiseerd door de Sparwinkel. Heinz Kersten (achterste rij, 3e van rechts) was namens de Spar mee.

De foto is afkomstig van Rita Roelofs-Noij, die zelf ook op de foto staat. Ze schrijft: "Ik sta op de tweede rij 6e van rechts (ruitjesjurk, een oog dicht vanwege de zon) rechts naast mij mijn nichtjes; Annie Simons, Wil en Bix Roosenboom."

De foto wordt toegevoegd aan 1 van de albums met Gennepse mensen.

Net trouwens Amira HGT zien winnen. Niet te filmen zeg, een meisje van 9. Ik weet trouwens niet of je daar als ouders nu blij mee moet zijn of niet, maar bijzonder blijft het. En stel je eens voor, een duet tussen Amira en opa Piet (9 en 81jr respectievelijk). Dat zou toch wel een heel bijzonder duet worden. U allemaal een goed uiteinde gewenst. En we houden onze vingers gekruist voor Bombakkes en het water in de Niers.

 

Ook in de toekomst volgen nog meer nieuwe leuke en interessante afbeeldingen. Blijf kijken!

 

Voor degenen die de oude voorpagina's nog eens willen zien:Oude voorpagina's

lektech  www.gennep.nu Binnenkort..... NIEUWE UPDATES.....Blijf kijken!