Weekmarkt rond het fontein

Volgend jaar wordt het Europaplein aangepakt. Er worden bomen gerooid en nieuwe geplant en er is straks geen rondweg meer. De weg aan de zuidkant (kant voormalig belasingkantoor) verdwijnt. Overigens is het mij een raadsel hoe het Europaplein nu groener kan worden, zoals men stelt, als er meer bomen verdwijnen dan dat er nieuwe terug komen. Ik ben razend benieuwd.

Maar, al die werkzaamheden hebben wel consequenties voor de weekmarkt van de dinsdagochtend, die tijdens de werkzaamheden een andere plek moet hebben. Dat wordt dus een plek rond het fontein. Rechts een tekening van het plein met daarop de plaats van de marktkramen. Omdat er niet zoveel plaats is (de auto's op de Brugstraat en de Zandstraat blijven gewoon rijden) staat een deel van de kramen voor in de Zandstraat, waar nu ook de zaterdag-ochtend-markt is.

Ik hoop trouwens wel dat ze er aan denken om tijdens de markt het fontein uit te zetten. :-)

Om bij de gemeente te blijven: er is een herontwikkelingsplan in de maak voor de oude steenfabriek van Huisman in de Milsbeek. Het rapport kunt u hier vinden.

O ja bijna vergeten: heb gister nog wat foto's gemaakt bij dames 1 van Flamingo's. Vooraf dachten de Krekkers (tegenstander) nog een goede kans te maken, maar ze kwamen van een koude kermis thuis. Eigenlijk hadden ze geen schijn van kans. Als ze al hoop kregen, schakelde Flamingo's1, of 2, of 3 tandjes bij. Het was bij 4-3 in de 1e set al duidelijk dat het een gelopen koers was. Hier de foto's.

Ontdekkingen op de Haspel

Ik kwam terug van de intocht van Sint toen ik in de Maasstraat 2 verzopen katten tegen kwam, zonder jas. Ze keken me ook nog verbaasd aan dat ik een dikke jas aan had tegen de kou en de regen.

2 enthousiastelingen, de Romein en Sjaak Mooren, die onder werktijd opgravingen voor BAAC doet. En nu dus beiden op een koude natte zondagmiddag, want in de Haspel was iets interessants gevonden: oude funderingen, die ze natuurlijk dringend moesten inmeten voordat ze weer onder de grond verdwenen of door de graafmachine verloren zouden gaan.

Het is nu duidelijk dat de Haspel vroeger een wel heel smal straatje geweest moet zijn, zoals u op bovenstaande foto kunt zien.

Ik kreeg van de heren overigens "OPDRACHT" om eea te fotograferen; dan zouden ze me het later wel een keer uitleggen. (aangezien ik eigenwijs ben, wacht ik natuurlijk niet op die uitleg).

Bovendien, dat deze 2 kerels (waarvan er 1 niet eens uit Gennep komt of in Gennep woont) op hun vrije zondagmiddag in de kou en in de regen een stukje Gennepse historie willen vastleggen, is het vermelden waard. En dat ook nog eens zonder jas (al zal ik wel een sissie zijn ;-) )

zicht op de Haspel. Links het oude kerkhof achter het eeuwenoude muurtje
Opgravingen op de Haspel waar de eeuwenoude fundatie is ontdekt. En aangezien de kerkhofmuur ook niet verplaatst is, is goed te zien hoe smal die Haspel vroeger geweest moet zijn. Rechts overigens de prent uit 1732, waar de Haspel en het kerkhof zijn aangegeven.
De SINT: Film èn Foto's

De film van de intocht van Sinterklaas in een nat Gennep. Maar de kinderen, de harmonie en de burgemeester waren paraat. Een foto-album en een film (streaming video) van de intocht van 2014

links de film en hierboven het fotoalbum
Sinterklaas is weer in Gennep

en www.gennepnu.nl maakte, als vanouds weer de statiefoto's. Fotograaf Frank nam de honneurs waar.

De film van de Martinusoptocht

de film van de Martinusoptocht. Natuurlijk weer streaming video in groot formaat. Zie de kinderen en ouders van Gennep achter St Martinus en de bedelaar door de straten van Gennep trekken.

 

St Martinus-optocht 2014

Ik stond bij de start in de Marijkestraat (bedoeld was eigenlijk de Margrietstraat, maar door een foutje was het marijkestraat geworden) vroeg een donker jongetje mij "is dit haloween?" Het kostte mij wat moeite om het uit te leggen, maar klaarblijkelijk komt dit op sommige lagere scholen niet meer aan de orde in het kader van "elkaar helpen" en "eerlijk delen". Enfin, vanaf de Marijkestraat (heel gemakkelijk voor mij want bij mijn voordeur) trok het door de Steendalerstraat, Middelweg en de Martinushof, en ZO Wal naar het Niersdal. Het lijkt trouwens wel weer elk jaar drukker te worden. Een impressie van Gennepnu.nl. Klik op een van onderstaande foto's voor het album.

Al weer november

Ik moest even nadenken of het nu "al weer" of "alweer" was. Enfin. Linksom of rechtsom hebben we het mooiste (warmste) november-weekend sinds het begin van de temperatuur-registratie beleefd met temperaturen van (soms) wel boven de 20 graden. Jong Nederland had dus geluk bij haar griezeltocht van afgelopen vrijdag (foto links). Vrijdag was het 31 okt en dat is natuurlijk haloween. Vanuit Jong Nederland kwam het volgende bericht: " Afgelopen vrijdag was het zover! Toen stond de Griezeltocht van JN op het programma. Basisschoolkinderen uit de regio werden vanaf de blokhut in Gennep meegenomen in een spannend en meeslepend verhaal. Het gepeste meisje Anna uit 1964 werd hierbij al leidraad genomen. De kinderen kregen een kijkje in haar dagboek waarna ze in het bos een de kaarsjes moesten volgen en de posten af gingen. Meer dan 80 kinderen hebben gillend en schreeuwend de tocht volbracht waarna ze onder het genot van een hapje en een drankje de avond sfeervol konden afsluiten rondom het kampvuur. Dit alles met dank aan de oudste groepen van JN, de Supergirls en Berki, want zij hebben de hele avond in elkaar gezet en uitgevoerd. Dus een dikke B-R-A-V-O! "
Zaterdagavond was het aan Vitesse om haar koppositie in de 4e klasse te verdedigen tegen de nummer 2 uit Vianen. En Vitesse slaagde met vlag en wimpel, won met 3-0 en staat nu werkelijk een straatlengte voor. Ook de dames van Flamingo's wonnen. De heren verloren helaas.

Het komt maar soms voor dat de viering van Allerzielen (2 nov) op de dag zelf gebeurt (viering is altijd op zondag, 2 nov natuurlijk niet altijd). En ook daarbij was het gisteren dus stralend weer. Het is wel eens anders geweest kan ik mij herinneren.

Afgelopen nacht was het afgelopen, ingeluid door een zeer forse regenbui rond middernacht. Maar ja, het is tenslotte al november. Ik heb afgelopen vrijdag ook al een griepspuit gehad. Voor de 1e keer trouwens. Ik moet zeggen dat ik zeer onder de indruk was hoe het op de huisartsenpraktijk geregeld was. Aan de lopende band en niemand hoefde te wachten. Verrassend. November: En dus, op naar de Martinusoptocht, naar de opening van carnaval (met daarna liedjesavond) en ook Sint is natuurlijk in Spanje al bezig om zijn spulletjes in te pakken voor zijn reis naar Nederland.

Jong Nederland krijgt het deze maand dus nog druk. A.s. zondag alvast (13:30-16:00) kunnen alle kinderen uit de regio lampionnen komen maken op het terrein van JN Gennep (blokhut, Irenestraat). Daarna kan er worden meegelopen met de Sint Martinus tocht in Gennep. 

Gennepse SP geeft rechts de voorrang

Zo blijkt wel uit overduidelijk uit de foto hier links die ik zaterdag ochtend gemaakt heb. ( ;-) ).

En om bij het verkeer te blijven: het Gennepse SP raadslid Hans Frenz (mij trouwens onbekend) heeft blijkbaar vragen gesteld aan het college van B&W of de oversteekplaatsen van de Brabantweg niet onveilig zijn voor (vooral) de schooljeugd. Het college van B&W stelt blijkbaar in haar antwoord dat dat niet het geval is, zoals dat blijkt uit de ongevalscijfers.

energiecentral in aanbouw op de Steendalerstraat

Nu is dit zo'n beetje de standaard insteek van de overheid (en niet typisch Genneps) om bij het ontbreken van (gerapporteerde) ongevallen te concluderen dat bepaalde situaties dus niet onveilig zijn. Dit is zoiets als stellen dat een fabriek of een kerncentrale waar (nog) geen ongeval gebeurd is, dus niet onveilig is. Tja.

Dat betekent overigens ook dat voor die energie-centrale in aanbouw op de foto boven, die hele nette valbeveiliging die gedragen wordt (volgens de Nederlands overheden) overdreven zou zijn zo lang er nog geen ongeval gebeurd is.

Ander onderwerp: de kinderboerderij had dit weekend haar laatste openstelling voor de winterstop. We waren er om 3 en toen was het nog niet druk, maar om 4 werd het ineens erg druk. Ze zoeken overigens nog steeds vrijwilligers en ook andere ondersteuning. Leuk dat het bedrijf(je) van mijn schoonzoon dat blijkbaar ook doet.

Vitesse heeft vanmiddag ook de uitwedstrijd tegen Heijen weer gewonnen (1-3) en blijft met 21 punten uit 7 wedstrijden en 6 punten voorsprong op nummer 2 de ranglijst aanvoeren. Een ongekende luxe voor Vitesse. Ook de dames van Flamingo's hebben hun uitwedstrijd (zij het moeizaam) met 2-3 gewonnen, na een 2-1 achterstand. Toch knap terug gekomen. Daar is Gennep niet altijd even goed in. De heren hebben met 4-0 helaas verloren en hebben het, zoals voorspeld, moeilijk dit jaar. Hieronder nog wat plaatjes van de laatste zondag van de kinderboerderij.

 
Voor de liefhebber heb ik ook nog mijn filmpje van de Niersdal Survivalrun van dit jaar geupload
Snorro in Gennep

Er gebeurt vanalles in Gennep: jubileum Cheers, de Proms, Vrienden van Gennep, Kermis, oorlogstentoonstelling en ook Matigheid en Genoegen doet van zich horen. En wel met de voorstelling Snorro, die op 30, 31 oktober en 1 november om 20.00 uur en 2 november om 14.00 uur in Zaal Pica Mare te Gennep te bekijken is. Reserveren kan telefonisch: 0485-513321 of via www.matigheidengenoegen.nl . Entree: volwassenen € 10,00, kinderen € 5,00. En als je het over Gennep hebt, dan is het Genneps Volkslied een visitekaartje bij uitstek. Ik heb het recente filmpje opnieuw geupload (nu naar Vimeo)

Hieronder nog 2 foto's als smaakmaker voor de voorstelling. En natuurlijk info over Matigheid en Genoegen die al op deze site staat. Het herdenkingsboekje uit 1992 . Webalbum Paul van Lieshout (veel Matigheid en genoegen)
De Proms 2014 in beeld
Stephanie van Werkhoven
het programma na de pauze
Imre Trumpie zingt "walking in the air"
De foto's

U had nog iets van me tegoed: de foto's van de Proms. De foto's zijn allemaal van de vrijdagavond. Veel plezier:

Proms in beeld en geluid

Een korte (2,5 minuut) impressie van de vrijdagavond

vimeo

 

Impressie Proms 2014

Een zeer geslaagde avond in Picamare, waarbij vooral de zangeressen Stephanie en Imre uitblonken. Later volgt meer. Als u het gemist heeft, vanavond is nog een kans. Een echte aanrader voor een gezellige en leuke avond.

Gemeentelijke plannen

De plaatjes bij de gemeentelijke plannen vindt u natuurlijk op gennepnu. Zo ook hier de huidige plannen voor het opknappen van de loswal en voor het uitbreiden van de parkeerplaatsen aan de Melkstraat.

Wat mij betreft prima initiatieven. De parkeerplaatsen aan de Melkstraat worden zeer goed gebruikt hetgeen ontlastend werkt voor de kern. Uiteindelijk zou ik hier zelfs een noordelijke rondweg maken en vind ik dit due een goede aanzet. past overigens ook goed bij het recent gepubliceerde plan van een groene gracht (alhoewel de parkeerplaatsen daar aan de andere kant van de weg lagen en er ook aandacht werd gegeven aan lage afscheidingshagen om het blik wat aan het zicht te onttrekken.

De loswal ligt er momenteel natuurlijk verpauperd bij en is het hoog tijd dat die wordt opgeknapt. Ikzelf had gehoopt op wellicht een zandstrandje aan de Maas en hoop daarnaast ook dat het nu getekende pad uiteindelijk wordt doorgetrokken naar het Genneperhuis en in de andere richting naar de Maasbrug. Zou een prima toeristische versterking zijn. Maar het begin is er.

En morgen en overmorgen zijn er natuurlijk de Proms, maar daarover kunt u alles een stukje verder naar beneden vinden. En ook is er dan de nakermis. Ze beloven dat het zondag mooi weer en warm en zonnig wordt. Ik hoop het, want wat is nu mooier dan een erg drukke Gennepse kermis.

loswal
Melkstraatje
Gennep

Prent uit 1576: uit "Civitates orbis terrarum" (atlas van wereldsteden) van braun en Hogenberg (link)

Gennepse Revue: alles draait om liefde op de Gennepse kermis

Links de schrijver (Geurt Franzen), regisseur (Pepijn Moors) en arrangeur (Steven Gerrits) van de nieuwe editie van de Gennepse revue die voor 2016 gepland staat en waar men tenminste 3000 bezoekers wil bereiken. De complete titel heet, carrousel, alles draait om liefde op de Gennepse kermis. Ik was helaas niet meer op tijd voor de persaankondiging, ik was met de kleinkinderen op de "grote" kermis en dat gaat tenslotte voor (sorry Magiel). Het complete persbericht vind u hier: link.

Misschien moeten ze carrousel nog veranderen in mallemolen alhoewel ik vermoed dat de naam gekozen is omdat die ook nog een andere betekenis heeft dan onze mallemolen. Voor de zomer van 2015 is er in ieder geval een informatie-bijeenkomst voor mensen die geïnteresseerd zijn om mee te werken (voor of achter de schermen). Ik ben ook benieuwd naar de lokatie.

het betekent in ieder geval dat we in het najaar van 2016 zowel van weer een Proms (na die van aankomend weekend) ook kunnen genieten van een nieuwe Gennepse Revue.

En Vitesse heeft alweer gewonnen (zoals te lezen in het gastenboek). Volgens die informatie is Milsbeek met 2-4 verslagen en leidt Vitesse nu de ranglkijst met een forse voorsprong op de andere teams.

Volleybal en psychologie

Psychologie is belangrijk bij alle sporten en bepaalt vaak (mede) het verloop van een wedstrijd. Zo ook zaterdagavond in PicaMare. Dames 2 van Flamingo's verloren met 4-0 en dames 1 wonnen met 3-0.

Dames 2 speelde tegen Energo om de koppositie in Promotieklasse C. De 1e set werd met 21-25 verloren. in de 2e set ging het gelijk op. Bij een stand van 23-24 werd een aanval van Flamingo's op de lijn geslagen. 24-24 dus, zou je zeggen. Maar de coach van Energo begon te juichen voor de setwinst. De 2e scheidsrechter had niks gezien omdat zijn zicht werd geblokkeerd. En de hoofdscheidsrechter kende toen het punt aan Energo toe. Voordat Flamingo's er aan toe was om ook maar te reageren, was de set al beslist. En daarmee de wedstrijd. De 3e set ging dan ook met zelfs 25-12 verloren en daarna de 4e set. Misschien niet erg sportief, maar wel slim van de coach van Energo. Ik weet niet hoe anders de uitslag zou zijn geweest, maar dit voorval had een grote impact. Zo ook bij de wedstrijd van dames 1. Bij Dames 1 werd de coach van Vught ziedend op de lijnrechter die de bal (volgens hem onterecht) had in gegeven. Gele kaart, maar hij bleef maar door gaan. Gevolg dat zijn team volledig van de kaart was. In de volgende, 2e, set liep Flamingo's in 1 ruk uit tot wel 15-1 en won de set gemakkelijk met 25-9. En ook de wedstrijd werd dus met 3-0 prooi voor Flamingo's. Overigens knap van de lijnrechter dat ie die tirade over zich heen liet gaan zonder te reageren of bv de pijp aan maarten te geven. Het is duidelijk dat de rol van de coach heel belangrijk is, zowel positief als negatief (wat betreft het resultaat)

Ook psychologie is de mate van ondersteuning door het publiek. Verbazingwekkend dat 6 reserve-speelsters van Vught meer lawaai produceren dan de hele (volle) Gennepse sporthal. Wel een heel knappe prestatie van de heren. Ze verloren weliswaar, maar met een hele krappe 2-3 (16-18 in de 5e set). Chapeau. Ik heb wat plaatjes geschoten van al deze wedstrijden. Veel plezier.

heren 1
dames 1
dames 2
Geen druiven maar kaartjes te koop

Op de Gennepse kermis. Ik weet nog van vroeger dat Elemans op de kermiszondag vanaf een platte wagen druiven verkocht. En dat deed ie heel erg goed. Morgen is er op de kermiszondag iets anders te koop. Tussen 2 en 5 verkoopt de harmonie kaartjes voor de Proms van volgend weekend. Goed idee, want van Riet zit maandag en dinsdag dicht. Nu maar hopen dat de kaartjes als zoete druiven verkocht worden. Hieronder nog een paar plaatjes over die Proms van volgende week. Voog de liefhebber: hieronder staat ook nog het filmpje met de compilatie van de afgelopen Proms. Dan weet u waarvoor u een kaartje koopt.

Imre Trumpie

Stephanie van Werkhoven

Voix là

De artiesten die naast de harmonie optreden. Hieronder ook nog wat plaatjes uit het recent verleden
Hierboven foto's uit 2008, links en rechts uit 2010 en hieronder uit 2012

De harmonie is ook ijverig aan het repeteren (ondanks de Gennepse kermis)

Nieuwe Gennepenaren èn... de kermis is open!

Een mooie gewoonte van de gemeente om nieuwe Gennepenaren welkom te heten op het stadhuis. Dat was vandaag, en daarna volgde een welkom, toegezongen door het Vocaal, die natuurlijk ook het Genneps en het Limburgs Volkslied ten gehore brachten. Het Genneps Volkslied natuurlijk met kronkelwegen en niet met kronkelende wegen. En toen was het tijd voor de opening van de kermis, en natuurlijk meteen de keinderkermis. Een van de gebroeders Grimm, gewapend met een megafoon (hadden ze die toen al?) opende de kermis samn met de burgemeester, door af te tellen van 10 naar 0. Met de kermis werd meteen ook de kermistentoonstelling in het stadhuis geopend en begonnen de voorstellingen voor oud en vooral jong. Wat trouwens wel opviel (behalve dat de stadhuisklok blijkbaar van streek is) was dat het publiek vooral uit ouderen bestond. Een Amsterdammer in de buurt merkte op "ik dacht dat het kienderkermis heette". ;-) Dit zou een goede missie voor volgend jaar kunnen zijn, zorgen dat er zoveel mogelijk kinderen bij aanwezig zijn.

een filmpje

gennepnu was er natuurlijk bij. Dit resulteerde in een filmpje en een album. En nu maar hopen dat de (kiender)kermis een succes wordt (en dat we mooi weer houden)

een foto-album

De Proms komen er aan

en wel in weekend van de nakermis op vrijdag 17 en za 18 oktober, in Picamare.

Om u alvast in de stemming te brengen, heb ik een compilatie gemaakt van voorgaande Proms. Dan weet u wat het is. Kaartjes zijn nog te verkrijgen bij de harmonie en bij bloemisterij van Riet. Meer informatie volgt nog. Druk op de button rechts van de poster, dan start de compilatie van ca 6 minuten. Veel plezier

Voor diegenen voor wie het bestand rechts wat te "zwaar" is heb ik het filmpje ook op wmv formaat (bv voor IPAD)

Fantastisch leuk

is de nieuwe versiering die boven de Niersstraat is aangebracht en ook nog eens erg origineel. Mijn complimenten voor de bedenker(s). Ik neem aan dat het geen verwijzing is naar het regenachtige weer maar meer bedoeld is om bezoekers naar de Niersstraat te trekken. En misschien heeft het wel met de kienderkermis te maken.

Op de Markt is alles in gereedheid gebracht voor de kermis-attracties. De "Kroon" is aan de kant geschoven. Alleen jammer dat het zo lang moet duren voordat de glasplaat op de put vervangen wordt. Niet echt reclame. Maar dat zijn de vele kleurrijke plus gelukkig wel.

1947 Aloysius ULO Gennep

W Valkenburg stuurde de foto links van de 2e klas van de Aloysius ULO uit 1947.

Dhr Valkenburg schrijft: " Sta zelf op de bovenste rij 2 e van rechts. Leraar de Heer Engelen. Weet verder geen namen meer ,was het laatste jaar ,dat ik in Gennep woonde. We zijn toen weer naar Oosterbeek bij Arnhem, waar ik geboren ben ,gegaan. Mijn vader heeft vanaf 1932 t/m 1947 ged. bij de MBS gewerkt. We hebben op verschillende plaatsen in Gennep gewoond ,het laatst op de Heyenseweg  ,het 4e huis na de Logterheuvel , het orininele huis staat er niet meer."

Misschien lukt het om meer namen van deze jongens te krijgen. De foto wordt natuurlijk ook toegevoegd aan het album van de Aloysius ULO.

 

Ruud Geraerds stuurde de foto links van de mallemolen van Giesen die inmiddels (via Canada) op de Efteling is beland en daar te bewonderen is. En natuurlijk verwijst een van de vaantjes naar Gennep. Ik heb al vaker over deze mallemolen bericht. Ruud is er in augustus met zijn kleinkind geweest. En vanaf zaterdag (moet er nog steeds aan wennen) staat er weer een mallemolen op de Markt. Helaas niet zo'n mooie als die ouderwetse. Op initiatief van SumMmertime en met behulp van 4Events, omwonenden en de bedrijven en winkels in de buurt wordt geprobeerd om de kienderkermis van vroeger in alle glorie te herstellen. Ze hebben alweer een persbericht doen uitgaan, dat ik natuurlijk op deze website publiceer. Persbericht Kienderkermis 6 okt 2014. De kids krijgen van alles. En ik verheug me al op het bussen gooien. Dat is lang geleden!

 

Schiettent week te vroeg

die indruk had ik in ieder geval vanmiddag op het Vitesse-veld, waar DEV Arcen te gast was. De Arcenaren moesten met maar liefst 9-0 het onderspit delven, zoals hier rechts te zien is en waardoor Vitesse als koploper stevig in het zadel blijft. Op de 2e foto zien we de 6 of 7-0 gmaakt worden je raakt zo de tel kwijt' en op de laatste foto gaat de DEV speler er maar bij liggen. Volgende week is er weer een derby, de uitwedstrijd tegen Milsbeek en dat nog wel op de Gennepse kermiszondag. De dames van Flamingo's hebben za weer gewonnen (0-3 in de uitwedstrijd tegen Sliedrecht 2), de heren hebben helaas weer verloren.

Overigens heette DEV Arcen in mijn jeugd gewoon RKDEV (uit Arcen dus), maar de ontkerkelijking heeft ook hier toegeslagen. En dat is weer een mooi bruggetje naar het nieuws van de week dat volgens recent gepubliceerde CBS-cijfers, mensen in Gennep het minst naar de kerk gaan van heel Limburg.

L1 belde onze pastoor Hans Bouman voor uitleg en een reactie, waar hij zich en Gennep prima presenteerde. Link naar radio interview van do 2 okt 2014.

Zoals altijd zijn cijfers voor interpretatie vatbaar en is vooral de presentatie belangrijk. Hans (die stug Han genoemd bleef worden), had na nadere analyse kunnen vermelden, dat als naar het percentage gekeken wordt van gelovigen die naar de kerk gaan, dat dan Gennep niet meer de laagste cijfers van heel Limburg had gehad. In Gennep is dat 8,9%, maar in de gemeente Peel en Maas is dat slechts 8,3%. (eigenlijk had dus de pastoor van die gemeente gebeld moeten worden). Voor de geïnteresseerden de links naar het rapport , de cijfers voor Nederland, en de cijfers in vergelijking met de buurgemeenten. In onze regio zijn we trouwens wel overduidelijk de laagste.

Ik noemde de kermis al. Stichting SumMmertime heeft weer een nieuw persbericht doen uitgaan over de activiteiten op de Markt tijdens de kermis onder het thema "kienderkermis". Dat persbericht kan ik u natuurlijk niet onthouden. Ze hadden er een foto bij gedaan van de vooroorlogse prent van een mallemeulen, die al enkele jaren op deze site staat. Ik kan SumMmertime wel enige toelichting verschaffen. De prent (hier op deze site) dateert uit midden 30-er jaren en is een reclame-uiting van fabrikant Hillen. Nog wat andere plaatjes van vroeger: Link naar kermisherinnering in Gennep.

Maar de kermis begint pas volgende week. Dit weekend was het jubileum-weekend van Cheers, dat haar 25-jarig jubileum vierde met 2 avonden (Cheers pakt uit) op de vrijdag en zaterdag in PicaMare. Ik heb helaas geen foto's. Daarom een foto van hun optreden in 2008 op de Proms, die er overigens ook weer aan zitten te komen in het weekend van de na-kermis. (kaartjes bij bloemhandel van Riet)
ik zag vanochtend dat de rotondes weer gemaaid waren en er nu weer redelijk strak uit zien.
Het lijkt er overigens op dat het mooie nazomerweer ons verlaten heeft. Het was vandaag een stuk kouder dan gisteren. Wat plaatjes daarom van vrijdag en zaterdag. Op naar de Gennepse kermis, de Proms en dan gaat het al snel weer richting november, met St Martinus, opening van het carnavals-seizoen en ga zo maar door.
Waterkinderen

Gisteren, zaterdag 27 september is het waterwerk met de bedriegertjes feestelijk geopend. De bedenkers, Olga Flintrop en Ton Peters, die dit idee hadden ingebracht bij de IDtrofee wedstrijd in 2010 en met dat idee 2e geworden waren, waren in ieder geval ook uitgenodigd. De opening gebeurde door leo Linders samen met wethouder Welles. Maar de show werd gestolen door de kinderen van de TheaterSpeelPlaats Gennep en dan vooral na de show vanwege het plezier dat ze hadden met al dat water. Er zijn een hele hoop foto''s gemaakt en ook ik heb een album gemaakt. (stukje verder naar onder). Het is wel een schitterend plein geworden. De bedriegertjes zijn een trekker eerste klas. En ook de groene gracht met het amphitheater op het plein nodigen uit om er te gaan zitten. Alleen jammer van de stadspoort. De nepmuur met keramiek in nissen is wat mij betreft een gemiste kans. En het verkeer? Afwachten maar. Misschien dat ze ooit eens het verkeer grotendeels weg weten te krijgen middels een rondweg over de Melkstraat met een aansluiting op de rondweg achter de Stamelbergerdijk. Bij de plannen voor de groene gracht (zoals die afgelopen donderdag in PicaMare gepresenteerd werden) was dat straatje in ieder geval al breed genoeg gemaakt. Prima plan voor die groene gracht trouwens en een nette presentatie.

Vandaag was het weer (weer) fantastisch. Goed voor het IVN voor hun foto-activiteit, goed voor de pastoor die vandaag zijn verjaardag vierde, maar ook goed voor mijn eigen bestratingswerkzaamheden. Gefeliciteerd trouwens Hans. En over 2 weken is het kermis. De eerste kermiswagens zijn al verschenen van de families die al decennia lang op de Gennepse kermis verschijnen. Ook de kiederkermis is er weer als gewoon op de Markt en we hoeven het dus niet alleen te doen met de maquette van Gradje Noij die beneden in de bieb te bewonderen is. De stichting SumMmertime wil trouwens die kinderkermis maar ook andere activiteiten zoals de kerstmarkt proberen te ondersteunen. Vandaar dat ze een PERSBERICHT hebben doen uitgaan.

de koffie en de vlaai staat klaar bij de jarige pastoor

kermis op komst

ik zag de grote ballen voor Maria Goretti van een nieuw fris verflaagje voorzien zijn

Blijkbaar laat de school zich niet kisten door de aankondiging van het gemeentebestuur dat de school moet gaan verdwijnen als het aan hun ligt. (overigens tegen de zin van de school)
       
Het hele album met meer dan 100 foto's kunt u bekijken als u op de foto rechts klikt

En de sportuitslagen: de dames van Flamingo's hebben met 3-1 gewonnen (weer de 1e set verloren). De heren hebben verloren met 0-4. Vitesse heeft de uitwedstrijd van Hapse Boys met 1-2 gewonnen. (Ook Achates heeft gewonnen van Milsbeek). Ik zag Vitesse vanavond bij de Stadsherberg zitten om de overwinning te vieren. Ze zijn nu knappe koploper met 12 uit 4. Volhouden maar.

Na regen komt zonneschijn

Dat geldt in ieder geval vanmiddag (zondagmiddag 21 sept). Een zeer aangenaam zonnetje. Ook aangenaam voor het IVN dat vanmiddag haar 25jr jubileum viert op het oude NATO kamp. (websit IVN). Volgende week zondag hebben ze trouwens weer een activiteit. Dan kunt u vanaf 10u foto's schieten van de natuur, waarna er op do 9 okt een nabespreking is. Het gaat dan niet zozeer over de kwaliteit van de foto's maar wel over wat er zoal allemaal gefotografeerd is.

Na regen was het ook zonneschijn voor de dames van Flamingo's die gisteravond hun 1e competitie-wedstrijd speelden tegen US en met de teruggekeerde Shannon in hun gelederen. Ze begonnen nog goed, maar voordat er dubbele cijfers op het bord stonden, begonnen de fouten. Nog nooit zoveel verkeerde services gezien. De 1e set ging dan ook verloren. Ook in de 2e set ging het nog niet denderend, maar die wonnen ze tenslotte, waarna het beter ging lopen en het al snel een gewonnen wedstrijd werd. De coach van US ging er halverwege de 3e set ook maar bij zitten, want hij had het waarschijnlijk al gezien. uiteindelijk werd het een 3-1 overwinning voor de dames. Het foto-album staat links. Dames 2 wonnen overigens ook en wel met 4-0. De heren verloren met 1-3 en krijgen het dit jaar waarschijnlijk nog moeilijk.

Ik kreeg ook nog een mailtje van de kinderboerderij. " Komende tijd hebben we van alles te doen op de kinderboerderij: tot 4 oktober: verenspeurtocht (Weet jij bij welke dieren de veren horen? Als je ze allemaal gevonden hebt, mag je het formulier inleveren en wie weet ben je één van de gelukkige prijswinnaars die bekend worden gemaakt op dierendag). 27 sept: 13.00-16.00 uur: burendag. 4 okt.: dierendag incl. prijsuitreiking verenspeurtocht. 4 okt.: een stand bij Jan Linders waar we vilt-objecten gemaakt van de wol van onze eigen schapen. Verkopen komende tijd: zelfgemaakte appelmoes te koop (van de appelboom die in de geitenwei staat). Ook in de komende tijd: statieflessen actie (lever je statiegeldfles in bij de kinderboerderij)". Website kinderboerderij.

de coach van US gaat er halverwege de 3e set maar bij zitten
rare types bij het volleybal
Water en Vuur

Ja, die elementen hè. Afgelopen donderdag: vuur. Stond er pal voor DA ineens een auto in de hens. Frank was paraat en heeft een paar foto's en 2 filmpjes geschoten. En ook een foto van Piet Sluiters (via "de lange")

Hierboven een filmpje, en HIER de foto van Frank
Hierboven een filmpje, en HIER de foto van Frank
nog een foto van Frank
en 1 van Piet Sluiters

en vandaag (zaterdagmiddag rond 16:00h) gingen de hemelsluizen boven Gennep open. Het regende (en hagelde) niet eens zo lang, maar het was voldoende voor problemen. ZO Wal blank, Martinushof blank, brandweer moest assistentie verlenen bij het gebouw van Elckerlyc, de afvoeren van het dak van PicaMare spoten het water meters ver tot verbazing van bezoekende volleyteams en de straat voor PicaMare stond blank. Ook wateroverlast op de Picardie en zelfs mijn eigen tuin stond blank. En dat allemaal van een kort buitje. O ja: wethouder Welles: bij Maria Goretti waren geen problemen. (misschien is kwaliteit belangrijker dan ouderdom). Het beachvolleyveld was trouwens een echt strand aan eht water geworden en dat terwijl het veld gedraineerd is.

Sporen langs de Niers

De survival run heeft haar sporen achter gelaten langs de Niers. Dit spoor is getrokken door zo'n 900 bikkels. Grappig.

Wat een dag vandaag! Het lijkt wel zomer. Het KNMI rapporteerde dan ook de eerste zomerse dag van de afgelopen 6 weken. We waren er aan toe. Maar langs de Niers zijn ook de sporen van de herfst al zichtbaar en ook zijn er mooie plaatjes te schieten.

O ja: en de Gemeente heeft besloten toch maar drempels aan te leggen bij de toegangen tot de shared space. Blijkbaar is het toch niet zo heel duidelijk. Volgende stap zijn natuurlijk de terugkeer van de zebra's en nog later wordt er gewoon een voetgangersgebied van gemaakt. Duidelijker dan dat kan tenslotte niet.. :-)

een stukje verderop: balkon te klein of parasol te groot?

Niersdal Survivalrun 2014 een (sfeer)filmpje en een foto-album

Hier links een filmpje van de Niersdal Survival Run van 2014. En onder het foto-album. Zoals altijd kunt u alle films en foto's voor eigen gebruik downloaden. Veel plezier

Luchtfoto's van donderdag 11 sept 2014

Henk heeft afgelopen donderdag weer het luchtruim gekozen om foto's te maken en speciaal van Centrum Centraal en de beoogde groene gracfht. Veel plezier. O ja: en al op de open monumentendag geweest? U kunt op talloze plekken terecht.

U kunt mijn updates trouwens volgen via twitter. Telkens als ik een nieuwe updat maak, dan maak ik een nieuwe tweet met een link naar de nieuwe update. Mijn tweetaccountnaam is simpel: Gennep

Over beelden, bankjes en hindernissen

Vanmiddag (do 11 sept) zijn de 8 beelden onthuld die de stichting Sporen Nalaten heeft geschonken aan de gemeente Gennep. Deze stichting (website) is opgericht in 2008 door Dichterbij en heeft daarbij klaarblijkelijk een startkapitaal meegekregen. De stichting wil de sporen die de Maria Roepaan en de Augustinusstichting in Gennep/Ottersum hebben nagelaten zichtbaar maken nu de vroegere intramurale zorg iets uit het verleden geworden is. De beelden zijn gemaakt door Richard Smeets en de totale kosten schijnen zo'n 150000 euro te hebben bedragen. De gemeente Gennep heeft de beelden geaccepteerd en een bijdrage van 4000 euro gegeven. Links het beeld voor de Aldi en rechts het beeld op het pleintje bij de oude Martinustoren. De media hebben er ook over bericht (oa kliknieuws)

Ik zag trouwens dat het fontein niet werkte. Wellicht een storing of het moet eerdaags officieel geopend worden (?). Ik neem aan dat ze dan ook Ton Peters (die tenslotte het allereerste idee had) uitnodigen voor de officiele handeling.

Het is leuk dat die beelden geplaatst zijn. Het doet er dan eigenlijk ook minder toe of je ze mooi of lelijk vindt. Ze zetten Gennep in ieder geval weer verder op de kaart. ook bankjes en picknick sets zijn interessant alhoewel zo'n verhaal over 40000 euro aan ambtelijke kosten en kosten van mediation omdat de buurt het er niet over eens is, vooral afbreuk doet aan een anders "positieve tafel". De lezers-reacties op de site van de Gelderlander liegen er weer niet om. Al 31 reacties, alhoewel men blijkbaar niet in de gaten heeft dat het hier niet zozeer om "out of the pocket" kosten gaat. interessanter vind ik de vraag waarom een ambtenarenuur als 100 euro gerekend wordt (zo wordt alles duur) en hoe men in vredesnaam aan die tafel (klaarblijkelijk) 400 uur heeft kunnen besteden. Dat is een kwart manjaar!

Gelukkig zijn de hindernissen van de Niersdal Survival run (as zondag) (hopelijk) niet zo duur. Ik zag dat er al een hindernis opgebouwd stond in het Nierspark.

hindernis in het Nierspark
we krijgen een tattoo-shop in Gennep (waar vroeger sigarenhandel van Bree zat en meest recentelijk de kozijnboer (naast Flirt))
Nav de discussie over de obstakels op de stoep bij de Stadsherberg. De Stadsherberg is niet de enige. Bovenstaande foto is van de Dragonder
Bord dat ik langs de Niers aan trof. Men is blijkbaar bang voor verdrinking. Alleen de handen net boven het water, kan ik me moeilijk voorstellen omdat de Niers maar zo'n 80cm diep is.

Dit weekend van 13 en 14 september komt de Cultuurhistorie in Gennep, Milsbeek en Ottersum tot leven. Bekijk het overzicht van de reizen die dominee Johannes Engelen in de 17e eeuw maakte om de bouw van een Protestantse Kerk in Gennep mogelijk te maken. Er opent een tentoonstelling over de bevrijding van Gennep en de evacuatie van de bevolking in oktober 1944 (gedwongen ‘op reis'); de Liberationroute en de Operation Vertitable en tentoonstelling voormalig treinstation Gennep en omgeving door modelspoorvereniging MaasBuurtSpoorweg. (bieb).

Ook de Gennepse Martinuskerk is een officieel monument en zeker de moeite van het nader bekijken waard. Tijdens deze dagen zijn er diverse activiteiten, waaronde speurtochten voor de jeugd, rondleidingen door o.a. deken Huisman, concerten door diverse koren, orgelspel en lezingen over pelgrimstochten (beide dagen 14.15 uur). Natuurlijk is er ook koffie/thee en iets lekkers. De lezingen over de pelgrimstochten zijn door pelgrim Helmut. (14:15h)

Genneps menneke (Rens) kust Kelly

In Gennep was gekozen voor een ronde-menneke ipv een ronde miss (of mister?). En dat was dus Rens, die als volleerde kusser (hij gas aan geoefend te hebben) de wielerdames op beide wangen kuste.

Voor het volledige foto-album: klik op de thumbnail hieronder

volledige album

als 12e en laatste van de kopgroep kwam de Amerikaanse Evelyn Stevens (zoals op de foto te zien erg blij) over de finishlijn en nam door de voorsprong van de kopgroep de leiderstrui over van de Nederlandse Ellen van Dijk

De Belgische Kelly Druyts won de Gennepse etappe van Hollands ladies Tour 2014. Ze won de sprint van de kopgroep van 12.
 
o ja: als ik de tijd kan vinden, zal ik ook nog een filmpje online zetten.
Start Holland Ladies Tour in Gennep

Toch geweldig voor Gennep. Een etappe van Holland Ladies Tour die in en om Gennep verreden wordt met start en finish in Gennep.

Jammer dat Marianne Vos zich vanochtend (klaarblijkelijk rugklachten) zich afgemeld had. De burgemeester die recentelijk nog bij de gilden het schieten geoefend had, mocht het startschot lossen, hetgeen hem goed afging.

Een korte impressie van Gennepnu (met foto's en een filmpje van de start)

foto's
filmpje van het startschot
Gennep in het nieuws

Ik moest vandaag de hele dag in A'dam zijn voor een bespreking en na terugkeer kijk ik natuurlijk wat er allemaal gebeurd is in het Gennepse. Geen eigen bijdrage ditmaal, maar wel wat er allemaal in de ether verschijnt over Gennep:

SP wethouder Lucassen genomineerd als prutser vd week door Maasland radio
volgens de Telegraaf pakt de shared space in het (Gelderse?) Gennep verkeerd uit
en de VVD reageert op het volgens hen achteraf veranderen van inzicht van D66 mbt dat zelfde spared space

Tja. Er wordt natuurlijk altijd overdreven. Ik snap de sentimenten tav de Pleinfeesten maar begrijp eveneens het standpunt van de wethouder. Tenslotte is en blijft € 25000 heel veel geld, zeker afgezet tegen andere subsidies. Een garantie tot een bedrag van die €25000,= was een mogelijkheid geweest om de risico's (van bv slecht weer) af te dekken, maar dat is nog wat anders dan het zo maar overhandigen van dergelijk bedrag. Maar ik ken de details eerlijk gezegd ook niet. En dan de Telegraaf die Gennep zelfs in Gelderland situeert. Tja: het is de Telegraaf. Misschien eens kijken naar de verkeers-situaties in A'dam?? Niet dat de huidige shared space zo veilig is (zelfs een drama), maar daar is een voetgangers-zone van te maken, zodat de auto's voetgangers wel voorrang moeten geven. En de VVD? Tja: de shared space is niet bepaald veilig, maar de situatie daarvoor was ook bepaaldelijk onveilig en daar hadden ze ook geen oplossing voor (alles moest blijven zoals het was????). Bovendien moest er iets aan de zandvlakte (die nu mooi ingericht is) gebeuren en moest bovendien het riool worden aangepakt. Kwalijker is dat helemaal niets met de nog aanwezige fundamenten van de Zandpoort is gedaan, maar dat is een ander verhaal. En wat betreft het verkeer: het beste is om een alternatief voor de automobilist te creëren: Maar de oplossing om een alternatieve route voor de auto te creëren via een nieuwe aansluiting achter de Stamelbergerdijk op de rondweg of althans om die mogelijkheid niet te blokkeren (bv door het tussen de oude begraafplaats en Niers dicht te bouwen) werd door de VVD niet eens gesteund. Dus graag komen met (realistische) oplossingen.

Gelukkig kmt Gennep binnenkort ook positief in het nieuws en dat is hopelijk as vrijdag als de etappe van de Holland Ladies Tour in en om Gennep plaats vindt. En de week daarna is er de Niersdal survival run. Ook leuk. En bovenal: het mooie weer komt er aan!!!

 

Ook in de toekomst volgen nog meer nieuwe leuke en interessante afbeeldingen. Blijf kijken!


Who stop the rain door unecricri 

 

Voor degenen die de oude voorpagina's nog eens willen zien:Oude voorpagina's

lektech  www.gennep.nu Binnenkort..... NIEUWE UPDATES.....Blijf kijken!