Niersdal Survival Run
Het begon in de regen, maar werd al rap droog. Niet voor de deelnemers, of misschien moet ik bikkels zeggen. De een klom als een aap naar de andere kant, de ander had het wat moeilijker. Het begin, een grote spijker in een blok hout slaan, was voor sommigen nog het moeilijkste en toen moest het nog beginnen. De burgemeester had het over de snelheid van het leggen van bruggen over de Niers, 1 dag voor 4 bruggen. Wat helemaal leuk zou zijn geweest, was als de burgemeester die bruggen ook ingewijd zou hebben door er als eerste over heen te gaan. Zou mooie plaatjes opgeleverd hebben. Misschien iets voor volgend jaar?
het complete foto-album (click op de foto links). Een filmpje staat onder de foto rechts
web-album
film
Van boven

De hele serie luchtfoto's van afgelopen donderdag 5 sept 2013. Gennep, Ottersum, Bolwerk, Centrum Centraal, de werkzaamheden aan de Niersdijk, de Rijksweg bij Milsbeek, de watermolen in Plasmolen tot en met zelfs de Waal en de werken daar bij Nijmegen en Lent. Tenslotte ook nog een foto van Henk zelf bij het vliegtuig in Asperden.

Namen bij de schoolklas van 60jr geleden

Ik liet recentelijk de schoolfoto van 60jr geleden van de 6e/7e klas van Maria Goretti van Riet Hendriks zien. Rita Roelofs-Noij wist de meeste namen:

Onderste rij vlnr: Johanna Weeren, Riet Hendriks, ? Vullings, ? Wouters, Joke Olieslagers, ? Philipse, José Smeets, Annemieke Heeze, Roos Jaspers, ??? , Diny de Greef.

Tweede rij: Iet Kroon, Nellie Theunissen, Oda Verstraaten, ? Schoenmakers, Ellie van Boxtel, Rita Noij, Nellie Bindels, Zr. Bernardinia, ??? , Annie Simons, Lenie Noy, Marietje Theunissen, ?Hermsen??, Nellie Wilbers, Truus Kroon, ??? , ??? .

Achterste rij: ??? , ? Guelen, Iet Meussen, Annie Bernards, Diny Aarnoutse, Truus Hubers, Gonnie Cup, Nellie Sluiters, Lily Beckers, ???

 

Niersdal Survival

Morgen, zondag 8 september is de 1e Niersdal Survival run. Om 10:00h gaan de eersten van start in het Niersdal bij de Martinuskerk. Op het kaartje links is de route te zien. Vandaag zijn de hindernissen opgebouwd. De deelnemers staat een en ander te wachten, waaronder diverse Niers-oversteken op verschillende manieren. Het is blijkbaar tòch gemakkelijk om een brug over de Niers te bouwen.......

Hieronder een aantal plaatjes van de voorbereidingen (van mij en van mijn neefje Thijs-Jan). De deelnemers zullen weinig last hebben van het weer, want nat worden ze toch. Maar het is wel te hopen dat het weer dusdanig is dat er vele toeschouwers afkomen op dit leuke initiatief. Vanaf de Niersdijk moet het uitzicht op de activiteiten prima zijn.

Dan liever de lucht in

Henk heeft gister (do 5 sept 2013) weer een aantal mooie luchtfoto's van Gennep gemaakt.

de 7e klas

van Maria Goretti. Het moet zo rond 1954-1955 geweest zijn. De klas van zuster Bernadinia. De foto is afkomstig van Riet Hendriks, welke op de voorste rij als 2e van links zit. De foto wordt natuurlijk ook toegevoegd aan het album van de maria Goretti-school. We schrijven vandaag 5 september en het is bloedheet. De bouwvakkers waren bij Centrum Centraal in hun blote bast beton aan het storten. Het gebouw vordert in razend tempo. Bekisten, wapening, bekisting sluiten en storten. De volgende dag ontkisten en verder zo maar. Met dit tempo zit de Aldi er eerder dan dat we verwachtten.

Komend weekend is de Niersdal survival run. Als het zo blijft, dan treffen die prima weer as zondag.

Het lijkt overigens wel alsof er steeds meer ingezonden stukken en commentaar in de M&N Bode verschijnt, over de hondenbelasting waar weinig of niets tegenover staat, de verkeersproblemen bij jan Linders (was dit niet te voorzien geweest???), de onvindbare VVV die eigenlijk in het oude stadhuis of de direkte nabijheid daarvan thuishoort tot en met een complimenteus stuk van Maarten (vanaf de toren) over de centrum-ontwikkelingen. Met de laatste ben ik het dus volstrekt oneens. Het nieuwe plein is weliswaar leuk, maar wordt niet bepaald op een hoger (toeristisch) niveau gebracht door de aan dat plein gelegen (achterzijde) van supermarkten. Des te triester als men bedenkt dat wij als belastingbetaler miljoenen hebben bijgedragen aan die gebouwen. Alleen al aan het Aldigebouw heeft de gemeente meer dan 2,6 miljoen euros verlies geleden. Daarvoor zou je toch wat meer verwachten dan de achterzijde van de Aldi aan ons nieuwe plein. Misschien is het verwachtingspatroon van onze Maarten wel zó laag, dat ie met de achterzijde van JL en de ALdi al dolgelukkig is, wie zal het zeggen.

Is Gennep niks of Ottersum??

Onze lokale VVD trekt van leer tegen de Niersdalbrug, die ze een brug van niks naar nergens noemt. Dat triggert dan meteen de vraag wat niks is, Ottersum of Gennep?? Aangezien in de beschrijvingen de brug altijd van Ottersum naar Gennep schijnt te gaan, zou Ottersum volgens de VVD dan dus "niks" zijn en volgt daaruit meteen ook dat Gennep "nergens" is. Tja. Ook komt de VVD ineens tot de ontdekking dat de afstand Ottersum-Gennep door die nieuwe route niet korter wordt. Misschien moeten ze wat vaker op deze site kijken, want ik heb 3 jaar geleden al aangetoond dat dit het geval is. (overigens is het huidige plan nòg ongunstiger). Link naar de update van sept 2010. En de kosten? Nogal wiedes dat die kosten steeds verder oplopen met al die telkens nieuwe onderzoeken die telkens moeten worden uitgevoerd doordat er weer nieuwe vragen worden gesteld of bezwaren worden gemaakt. Gewoon een of meerdere simpele bruggen over de Niers (a la Genneperhuis of Kendel) en geen routes en dat soort gedoe, maar dat zei ik 5jr geleden ook al. Voor de wandelaar en toerist. Had voor een fractie van het nu uitgegeven geld gekund. Ik vraag me trouwens af of dit wel de Gennepse VVD is want de uitspraak "grote delen van het jaar niet te gebruiken door het hoge water" en "de helft van het jaar onder water staat of te nat is" getuigt niet van veel plaatselijke kennis. Misschien komen ze nooit bij de Niers, want de Niers overstroomt hooguit een paar weken per jaar. Heel erg overdreven chargeren is ook een kunst zullen we maar zeggen.

De Zonnebrem wacht ook zware tijden, want in het energie-akkoord (zie link naar SER mededeling) wordt weliswaar ruimte geboden voor de coöperatieve opwekking van zonne-energie, maar wordt dat meteen beperkt tot de 4-cijferige postcode plus de naastgelegen postcode-gebieden. Heijen (de Grens) is 6598, Gennep is dan naastgelegen, maar Ottersum zou niet eens mee mogen doen. Dat is nu echt "niks". Het enige wat schijnt te resten is dan het verkrijgen van een uitzonderings-positie. Maar nu een leuker onderwerp:

Tonny Wilbers stuurde nog een 3tal foto's die waarschijnlijk tot de serie behoren van het zilveren jubileum van deken Janssen in 1952, toen een feestavond in hotel van bergen werd georganiseerd. Wie weet herkent u bekenden of familie.
1952 re-visited

Tonny Wilbers stuurde nog een serie foto's van de feestavond in 1952 tgv het zilveren priester-jubileum van deken Janssen

1951: de klas van juf Coopmans

De foto links is van het jaar 1951 en toont de klas van juffrouw Coopmans.

De foto is afkomstig van Riet Hendriks, die inmiddels al bijna 50jr in Afferden woont en Riet van Hoof-Hendriks heet.

Misschien dat kijkers namen weten?

De foto is ook toegevoegd aan het album ven de meisjesschool cq Maria Goretti

28 april 1952: zilveren jubileum deken Janssen

Tonny stuurde 3 nieuwe foto's van het zilveren priester-jubileum van deken Janssen, welke gevierd werd met een feestavond in hotel van Bergen.

link naar de special

Doe je MEE?
Ikzelf heb vandaag in Nijmegen kozijnen geschuurd. Gelukkig was Frank paraat om foto's te maken van de Doe je mee-dag die Jong Nederland vandaag op hun terrein bij de blokhut hadden georganiseerd. Ze hielden het zo te zien droog.
Feest in en bij de kapel
De Maria-kapel aan de Touwslagersgroes bestaat dit jaar 75jr. Rond Maria hemelvaart (15 augustus) is de traditie dat de zondagse mis dan bij de kapel wordt opgedragen. Zo ook dit jaar. En er was vandaag dus een feestelijke buitenmis, die er vanwege de "bijdrage van boven" bijzonder kleurrijk uitzag. Ondanks de regen waren toch meer dan 175 Gennepenaren op de Touwslagersgroes verzameld. Na de mis was er koffie en waren er worstebroodjes (met dank aan de fa Snellen en aan de buurt van de Touwslagersgroes). De foto's zijn van Pieter Lamers (de 1e 4 van Tonny Wilbers).
Ambonezen in Gennep

begroeten de koningin op 18 september 1952 bij haar bezoek aan Gennep en aan Zonlichtheide. Tonny stuurde nog deze toch wel bijzondere foto.

Zwaaiend met Nederlandse vlaggetjes begroeten de Gennepse Ambonezen de koningin bij haar bezoek aan Zonlichtheid. Ze staan opgesteld aan de toegang vanaf de Heijenseweg. Ze zijn waarschijnlijk komen lopen vanaf het Ambonezenkamp (nu thv de Zwaluwstraat), waar ze gehuisvest waren in de barakken die daar gebouwd waren voor de wederopbouw na de 2e wereldoorlog. Ze waren op het moment van de foto pas goed en wel in het verre en koude Nederland.
FF wachteh

Je moet ff wachten (een jaar of 6-7) maar dan krijg je ook wat, zullen we maar zeggen. Onze reporter aan de Niersdijk berichtte het mij, waarop ik zelf een kijkje ben gaan nemen. En ja hoor. De Niersdijk wordt van een mooie toplaag voorzien, die hopelijk een einde maakt aan de modder en viezigheid en voor voetgangers en fietsers een stuk uitnodigender zal zijn. Prima gemeente en/of waterschap. Nu maar hopen dat de gemotoriseerde voertuigen er vanaf blijven en deze mooie toplaag niet aan gort rijden en tevens hopen dat de hondebezitters de "boodschappen" van hun huisdieren opruimen.

de Niersdijk wordt fraai afgewerkt
aan de Ottersumse kant wordt de dijk op sterkte gebracht
onder het toeziend oog van de birds

O ja. Ik las gister in de M&N Bode dat het straatje naast de nieuwe Aldi dan toch de Zandpoort moet gaan heten volgens B&W. Een miskleun eerste orde, maar wellicht te begrijpen vanuit een gebrek aan (historisch) besef en kennis. Tja. De echte Zandpoort ligt toch echt zo'n 50m verder. Die ligt daar al eeuwen. En het argument van het omnummeren van addressen slaat natuurlijk al helemaal nergens op, want waarom zou dat moeten?? Zandstraat blijft gewoon Zandstraat, voert naar de Zandpoort en gaat weer verder als Zandstraat, zoals het al eeuwen en eeuwen is. "Gennep, vestingstad" met als 1 van de 3 stadspoorten het straatje naast de Aldi. Je moet er maar op komen........

18 september 1952

Dat was de dag dat Hare Majesteit Koningin Juliana een bezoek bracht aan Gennep en dan met name Zonlichtheide. Ze ging ook langs op het stadhuis. Er staan al een 5-tal foto's van deze gebeurtenis op deze site, maar nu hebben we met dank aan "de lange" (Tonny Wilbers) in totaal maar liefst 20 foto's van deze gebeurtenis. Klik op 1 van onderstaande kleine foto's voor het album.

Diamanten in Gennep

Afgelopen zondag werd in eethuis de Diepen in Milsbeek een Gennepse diamanten bruiloft gevierd. Annie en Ad de Bont uit de Martinusstraat vierden hun 60-jarige huwelijk en dat mag toch wel een mijlpaal genoemd worden. De Gennepse harmonie kwam ervoor uit zomer-reces om het diamanten paar een heuse serenade te geven.

Een tochtje naar Kleef

Ik kreeg een mailtje van Eddy Smits

"In deze vakantieperiode en met dat mooie weer zal menig Gennepenaar wel de fiets richting Kleef pakken. Een mooi (schaduwrijk) ritje door het rijkswoud wordt beloond met een bezoek aan de hertogstad. Dit was ruim vijftig jaar geleden ook al zo. Ik kwam een aantal foto's tegen die dit aantonen. Ik denk dat ze rond 1957 gemaakt moeten zijn. Er op te zien zijn mijn moeder, Rie Smits van den Bogaert, mijn zus Dorthy, mij broer Eddy en mijn nichtjes Ans en Riet(je) van den Bogaert en niet te vergeten hun broer en mijn neef Harry. Nu was mijn vader, de uit Well afkomstige Jan Smits, bij de douane. Sinds 1946 was hij als (hulp)commies te Gennep gestationeerd. "

Jan Smits in 1946 in de Zandstraat (thv Molenstraat)

Hij zou tot 1962 in Gennep blijven werken, waarna hij werd overgeplaatst naar het douanekantoor op het station te Nijmegen. Hier zou hij tot aan zijn pensioen blijven werken. Die foto zat overigens in een rode portemonnee die mijn vader ooit als sinterklaascadeau aan mijn moeder heeft gegeven, in de tijd dat ze nog verkering hadden. Het bijbehorende gedicht kwam erop neer dat de Sint haar wel een aardige meid vond, maar dat hij niet zo gecharmeerd was van haar rood geschilderde lippen; dit zag hij liever niet……….

Maar in de jaren 50 deed hij dus dienst te Gennep, waaronder aan de Hekkens (zie foto rechts). Dit voormalig douanekantoor (huis met erker zie foto) staat er nog steeds. Ook heden ten dage nog zeer herkenbaar als je er met de auto of fiets langs komt.

Zo ook in de jaren vijftig. Wie weet deed mijn vader die dag dienst. Op door het woud richting Kleef.

grensovergang Hekkens

v.l.n.r:: Ans, Rietje, Eddy mijn moeder, Dorthy en Harry
vl.n.r: Ans, Riet mijn moeder, Dorthy, Eddy en Harry
Schwanenbrunnen van Alfred Babitsch
v.l.n.r: Rietje, Harry, Dorthy en Eddy

Dat kon natuurlijk voor kinderen nogal vermoeiend zijn dus een pauze op zijn tijd was nooit weg. Na de rust weer verder richting Kleef, om daar te genieten van een uitstapje in het buitenland. Snel een foto maken bij het “Schüsterken” (officiële naam de Beltermann fontein) aan de Herzogstrasse. (foto Kleef 2:). Dit beeld, symbool voor de schoenindustrie van Kleef, staat er overigens ook 'pas' sinds begin van de jaren 50, naar een ontwerp van Walter Brüx. Weer uitgerust kon de klim worden ondernomen richting Schwanenburg, het waarteken van de stad Kleve en zetel van het Land- en Ambtsgericht. Daar even poseren bij de poort (zie foto hierboven, 2e van links), die toegang biedt tot de binnenplaats. Niemand kon toen vermoeden dat die jongen helemaal rechts op de foto ooit wethouder van Gennep zou worden, maar hij zocht het toen in ieder geval ook al hogerop.

Op het binnenplein even opfrissen bij de Schwanenbrunnen van Alfred Babitsch, ook een ontwerp uit het begin van de jaren vijftig. Vervolgens weer naar buiten om af te dalen richting rivier de Kermisdahl, waar aan de oevers een roeiboot gehuurd kon worden. Boten huren kun je er nog steeds, al zijn de houten exemplaren al lang verdwenen. Al die inspanning vraagt natuurlijk om een versnapering, een lekker flesje limonade (zie foto Kleef 6). Mmm dat gaat er wel in….. Het moge duidelijk zijn dat al die lichamelijke inspanning wel bijgedragen moet hebben tot een uitstekende nachtrust. Aan de foto's te zien was het ook toen een prachtige zonnige dag."

Gennepse bruiloft in Almere en Castricum
Afgelopen zaterdag en afgelopen maandag is mijn petekind Marten in het verre Castricum en Almere met zijn Gina getrouwd. Een vlinder kwam afgelopen zaterdag heel toepasselijk aangevlogen. De Gennepse bruidegom is dus uitgevlogen, vanuit de "stad" Gennep naar het dorp Almere. Want zoals getuige Tijmen nog eens aan het verstand werd gebracht: Gennep heeft stadsrechten en Almere en Eindhoven toch echt niet. ;-)
Dier(en)verzorgers
De kinderboerderij zoekt dierenverzorgers. Dus als u belangstelling heeft of het gewoon leuk vindt om voor dieren te zorgen en u bent 18jr of ouder,, dan kunt u contact opnemen met de kinderboerderij. U kunt ook een van de vrijwilligers van de kinderboerij aanspreken.
Doe je mee?

Zondag 18 augustus organiseert Jong Nederland weer een "doe je mee dag".

Jong Nederland nodigt alle kids uit en schrijft:

"Het is weer bijna zover, de doe je mee dag van Jong Nederland Gennep komt er weer aan! En wel op 18 augustus 2013, van 13.30 uur tot 16.30 uur . alle kinderen uit de gemeente zijn welkom bij de Blokhut aan de Pr Irenestraat 23 in Gennep. Er is een stormbaan, er zijn veel spelletjes, de kinderen kunnen knutselen en nog veel meer. Lid zijn van Jong Nederland is niet nodig, slechts voor 1 euro kunnen ze deelnemen aan alle spellen en activiteiten en krijgen ze iets te drinken en iets lekkers. Net als andere jaren is er aan het einde weer een prijsuitreiking. Hopelijk zijn jullie er allemaal weer bij!"

 

Komkommertijd

1 augustus, 22:20h, de thermometer wijst nog 27 graden aan. En morgen schijnen temperatuurrecords gebroken te gaan worden. We'll see. Zomer, komkommertijd dus. En ook op deze website. De Nijmeegse 4daagse heb ik gemist, want toen zat ik voor mijn werk in Italië. En vervolgens werd natuurlijk mijn kleindochter geboren, die het overigens prima maakt. Ze zal het ook wel warm hebben. Mijn zonnepanelen zullen wel hard aan het produceren zijn. Je ziet trouwens steeds meer en meer zonnepanelen in het Gennepse. Ik ben trouwens benieuwd hoe het nu met de Zonnebrem staat. Al een hele tijd helemaal niets gehoord. SumMmertime heeft tot nu toe dit jaar in ieder geval redelijk mazzel met het weer, wat niet verkeerd is voor de bezoekersaantallen en dus ook voor Gennep. Voor de rest komkommertijd dus. Daarom maar een paar plaatjes van afgelopen dagen. Veel insecten, het bejaardenhuis dat zijn voltooing nadert (ben benieuwd naar het klimaat binnen met al dat glas op het dak) en ook mijn kleinzoons in Overloon (afgelopen dinsdag), want dagtochtjes horen bij de komkommertijd.

Neeltje

Vanmiddag (wo 24 juli) om 15:41h werd Neeltje geboren in het Maasziekenhuis in Beugen. En werd ik dus voor de 3e keer opa, dit maal van een kleindochter. Gennep is daarmee weer een inwoonster rijker.

Moeder en dochter maken het goed, maar zijn natuurlijk wel moe van alle inspanningen. En Pieter en Harm waren maar wat nieuwsgierig naar hun zusje dat toch wel van een heel vreemde plek is gekomen.

Zomerkamp 2013

Vorige week vond het jaarlijkse zomerkamp van Jong Nederland Gennep weer plaats. Met 60 enthousiaste kinderen en een twintigtal gemotiveerde groepsleiding werden er allerlei activiteiten op touw gezet. Allemaal omtrent het hoofdthema: FEEST! Sinterklaas, Pasen, Carnaval en Koningsdag kwamen onder andere aan bod. Gedurende een week stonden er voor jong en oud verschillende activiteiten op het programma. Zo gingen de oudere kinderen in de open lucht overnachten en wisten de jongere kinderen zich te vermaken tijdens een spetterende water zeskamp. Sinds een jaar zijn er bij Jong Nederland verschillende bedrijven die zich als sponsor hebben verbonden aan JN Gennep. Mede dankzij deze steun kan deze jeugdvereniging blijven doen waar ze goed is: kinderen en jeugdigen helpen om zich te ontplooien en te ontwikkelen in een ontspannen en aangename sfeer. Voor meer informatie kijk eens op:  www.jngennep.nl .

Ook in de toekomst volgen nog meer nieuwe leuke en interessante afbeeldingen. Blijf kijken!

 

Voor degenen die de oude voorpagina's nog eens willen zien:Oude voorpagina's

lektech  www.gennep.nu Binnenkort..... NIEUWE UPDATES.....Blijf kijken!