Wat Gennepse plaatjes

van vrijdag 4 mei 2012: langs de Niers, in de Maaskemp en bij de loswal. Bij het Bolwerk waren ze aan het betonstorten. Voor de geïnteresseerden: de foto's zijn gemaakt met een Panasonic compact camera.

Dierendag 1974
We schrijven het jaar 1974 en het is dierendag. Ter gelegenheid daarvan mogen de kids met hun huisdieren naar de Blokhut, om hun dieren te laten zien. Dierenarts Hesen is paraat. Wellicht herkent u 1 van de kinderen of misschien zelfs de huisdieren, die inmiddels allemaal al lang overleden zijn.
Pipo de clown en mamaloe

We schrijven 1974.

Ivm de ossebraadfeesten in Ottersum zijn Pipo en Mammaloe van de partij.

1975

Het Vöske is een week geleden ingezakt. Leuk dus om nog eens 37jr in de tijd terug te gaan naar 1975 naar hetzelfde Vöske. En uit dat jaar ook: actie Zonnebloem voor een rolstoel, ontgraving van de Bloksberg, optreden van Matigheid en Genoegen, het 3e eloftal van Vitesse, een 50jr feest van de familie Francissen, kinderfeesten (ivm koninginnedag) achter Maria Goretti, brand bij de Page, een oefening van diezelfde brandweer bij de Stichting, de bouw van eht winkelcentrum de Duivenakker (de 1e keer, nog voor de brand: foto's zijn helaas niet denderend), een damesteam van Flamingo's, garage en tankstation Jetten. Allemaal in 1975 dus.

Veel plezier. Het album wordt eveneens toegevoegd aan de specials.

Verantwoording

Ik ontving van het Burger Initiatief "Barmhartige Samaritaan" een word-document met daarin de chronologische weergave van de gebeurtenissen, die aanleiding gaven tot de start van het initiatief en het vervolg tot en met 4 mei – de Herdenking.

Indien u op de foto links klikt, dan opent het word-document.

Serene dodenherdenking in Gennep

De Gennepse burgers herdachten massaal en sereen de doden bij de dodenherdenking bij de Barmhartige Samaritaan. Maar liefst 180 Gennepenaren plus het gilde stonden stil bij al diegenen die het leven lieten.

Ikzelf moest denken aan Selly (10jr) en Nannie (12jr) die op 10 april 1943 vanuit Gennep op de trein gingen om 2 maanden later in het verre Sobibor vergast te worden (zie link). Anderen dachten wellicht aan Wiel Keijsers, die op 26 sept 1944 bij een luchtaanval om het leven kwam, een gezin zonder vader liet en terwijl zijn vrouw notabene in verwachting was. (zie link). Anderen dachten misschien aan Ellen Hoffmann, Hans Stiemens of 1 van die vele andere die het leven lieten, of de soldaten die hun leven lieten en die genoemd worden op de plaquettes. En op de plaquettes wordt niet eens iedereen genoemd, zoals bv Corporal Dennis Clayton Cook die op 26jr leeftijd op 14 februari 1945 in Gennep sneuvelde (zie link)

Een mooi burger-initiatief dat door vele Gennepenaren gehonoreerd en op prijs gesteld wordt en dat hopelijk tot in lengte van jaren wordt voortgezet. Het is een kleine moeite voor een belangrijk onderwerp.

O ja: het moet me toch van het hart. Ik zou komende jaren het verkeer gewoon tegen houden en tenminste tijdens de 2 minuten stilte. Wat mij betreft kunnen gemeente en politie de pot op, als ze daar moeilijk over zouden doen. Er zijn tenslotte belangrijke dingen en minder belangrijke dingen!

foto's
film-impressie
Jeugdspelen Heijkuul-een korte fimimpressie

Kinderspelen op de Heijkuul ivm koninginnedag 2012.

Een korte impressie van Gennepnu.nl

Een film-impressie van de serenade voor de gedecoreerden

de serenade door de harmonie voor de gedecoreerden.

Maandag 30 april 2012, Markt Gennep

Een foto-weekend

Ik heb dit weekend meer dan 1000 foto's gemaakt. Dat komt natuurlijk vooral door de bruidreportage op vrijdag van Hanneke en Tomas. De ambtenaar van de burgerlijke stand kwam vervolgens zelf weer op de foto op koninginnedag omdat hij vanwege 20jr bij de brandweer te zijn een lintje gekregen had en dus gehuldigd werd. Het was natuurlijk koninginnedag en ik heb daarnaast nog hier en daar foto's gemaakt. Meer dan 1000 dus. Ik ben benieuwd hoe druk het komende vrijdag 4 mei is om 20:00h bij de Barmhartige Samaritaan, waar de Gennepse burgers zelf de gevallenen gaat herdenken. Overigens, voor degenen, die dit nog niet weten: alle updates die ik maak, maak ik ook via twitter bekend met een link naar de update. Mijn twitter-account (hoe kan het ook anders) heet "Gennep".

3 Ooievaarkuikens op het stadhuis!

Het is hard aanpoten voor het ooievaarskoppel op het stadhuis, want ze hebben 3 extra monden te voeden. De kuikens zijn uitgekomen. Het zijn er dit jaar zo te zien weer 3.

Voor de ooievaars is het een drukke tijd met het zoeken van voedsel langs de Niers en in de Maaskemp om die razendsnel telkens naar het stadhuis te brengen.

Kinderspelen op de Heijkuul

Koninginnedag 2012: in Gennep betekent dat oa kinderspelen op de Heijkuul. Onder een stralend zonnetje vermaakten de kinderen zich opperbest op de grasmat van Vitesse (waar Viteese zondags nog met 2-7 verloren had van DESO).

Bombarie zorgde voor de muziek en het terrasje bij de kantine was open voor de ouders.

Huldiging op de Markt, Harmonie is paraat

Traditiegetrouw worden de nieuwe (en oude) lintjes-dragers op koninginnedag ontvangen op het stadhuis.

Om 12:00h volgde een serenade op het bordes door de Gennepse harmonie

Take ONE down

Zoals al in het gastenboek gemeld is het zaaltje van Take One (van ouderen: 't Vöske) niet meer. Het dak was al half ingestort en is afgelopen vrijdagavond blijkbaar helemaal bezweken, waarna "de Kat" (Venhovens) ingehuurd is om de muren een finaal zetje te geven vanwege het gevaar. Zo'n 40jr geleden werd het zaaltje feestelijk geopend (foto's staan op deze website) maar het is nu dus niet meer. Het is nu wachten op de definitieve sloop en daarna het maken van de doorsteek vanaf Brugstraat naar Europaplein.

Een spannende dag

Nadat het PVV kleur bekende en het kabinet viel afgelopen zaterdag, wat tot nieuwe verkiezingen leidt op 12 september, kwam vandaag toch een nieuw akkoord uit de hoge hoed. Eindelijk wordt de tering naar de nering gezet en wordt een aanzet gegeven om eindelijk eens niet meer geld uit te geven dan dat er binnenkomt waarbij de rekening bij de toekomstige generatie gelegd wordt. Sommige partijen kunnen klaarblijkelijk echt over de eigen schaduw heen stappen, andere partijen blijkbaar niet. Dat weten we in ieder geval voor 12 september. De PvdA en de SP lijken ook steeds meer op elkaar behalve dan vooral tav Europa, want daar lijken de SP en de PVV weer sterk op elkaar. Leuk dat zelfs in het kamerdebat Samson aan de SP gekoppeld werd en Roemer aan de PvdA. Door de maatregelen zal ik zelf 13 maanden langer moeten werken en ook blijkt dat ik mijn zonnepanelen te vroeg besteld heb, want zonnepanelen gaan naar het lage tarief en worden dus met 6% belast ipv de huidige 13%. Op zichzelf is het logisch dat de pensioenleeftijd naar achter gaat, want de Nederlander wordt tenslotte ook steeds gezonder en ouder. Vervelend is het wel voor diegenen die hierdoor in de problemen komen, zoals de mensen die bv net in de VUT zitten en niet op de geplande datum AOW krijgen, vanwege de latere ingangdatum van de AOW. En de woningmarkt? Ik weet niet of de geplande maatregelen afdoende zullen blijken te zijn. Probleem blijft dat de huidige prijzen nog steeds veel te hoog zijn en vooral (zoals eerder aangetoond) door de ontwikkeling van de grondprijzen. Dat is niet zo 1,2,3 opgelost en zal nog ettelijke jaren vergen, vrees ik. Maar terug naar het Gennepse:

Mike stuurde de foto links: vanavond was er een dubbele regenboog te zien aan de overzijde van de Niers. Wellicht was er de pot met goud te vinden die het kabinet zo goed had kunnen gebruiken voor het oplossen van de financiële crisis. ( :-) ). Rechts 1 van de luchtfoto's gemaakt door Henk vorige week maandag. Volgende week vrijdag, 4 mei, vind hier, bij de Barmhartige Samaritaan om 20:00h de Gennepse dodenherdenking plaats. De organisatie heeft een 4e bericht gestuurd over deze herdenking. Als u op de foto rechts klikt, dan opent dit 4e bericht.

En er is ook een bericht van de stichting kinderboerderij. Morgenavond, 27 april is er een info-avond vanaf 20:00h bij de kinderboerderij. Het hele bericht staat een klein stukje naar beneden.

Ook leuk is dat Bart Schellekens een persoon herkende van de foto uit 1938 van de bond van spoorwegpersoneel. Bart mailde: " De man op de onderste rij derde van links is Arnoldus Wilhelmus Mauriks. Geboren 6 Aug 1874 te Oeffelt, Gestorven 16 December 1938 te Gennep. Hij was mijn overgrootvader"

luchtfoto's van henk op 16 april 2012
Bij de Goede Herder is het noodgebouw gesloopt en de binnenplaats verhard
er was blijkbaar verkeers-examen op het Europaplein
En zelfs door de week geeft Willy stadswandelingen
betonstorten bij het Bolwerk.

Vrijwilligers- en info-avond Stichting Kinderboerderij Gennep.    Vrijdag 27 april 2012 
Vrijdag 27 april willen we met zoveel mogelijk vrijwilligers bij elkaar komen om:
*elkaar beter te leren kennen
*te bekijken wat er zoal al gedaan is de afgelopen maanden
*activiteiten door te nemen: pauzeplaats fietstocht, braderie, opening (24 juni)
*klussen tot de opening door te nemen
*de opening (24 juni 2012) te bekijken; wie weet hebben jullie feestelijke ideeën


Geïnteresseerde vrijwilligers (klussers, dierverzorging, kantinediensten) zijn op deze avond natuurlijk ook van harte welkom!!!
Datum: 27 april a.s.
Tijd: 20.00 tot 22.00 uur
Locatie: de Kinderboerderij
Sneeuwheide, Gennep

1961, juf Annie Artz

Ik kreeg een mailtje van Annie Migchielsen-Artz uit Nijmegen. Ze schreef: "op de site van de fotogallerij Gennep staat een foto van een kleuterklas uit 1962. Ik ben de juf, Annie Artz, deze foto is uit het jaar 1961. Ik heb de volgende namen van de klas:

Bovenste rij van links naar rechts: ?, ?, ?, ?, Ineke Geurts, Gerrit Thijssen, Dorie Knops, Thea Derks, Peter ? en Gerard Muskens?

Middelste rij van links naar rechts: ?, ?, Paul Noij, Jos Nogarede, Gradie Derks?, ?, Pia Steinman, Liesbeth Noij, Elly van de Linden, Manuela van Arensbergen, ? en ?

Onderste rij van links naar rechts: (Staand) ?, (zittend) Salomon Lekatompessy, Arlette Gommers, Ria van Driel, ?, Geraldien Noij, ? , ?, Milleke Lekatompessy, Hans Thijssen, Mariette Goossens.

foto uit de collectie kleuterschool bij de nonnen
Zelfde foto, met de namen
Vooroorlogse schoolreisjes en de Heilige Kindsheid

Weer 2 bijzondere foto's van Riek Achterberg-Roosenboom. De foto links is die van een schoolreisje in de 30-er jaren naar de dierentuin. Ik kwam vanavond Marietje van Arensbergen tegen die Bimbo uitliet op de dijk. Zij vertelde dat de meisjesschool inderdaad in die jaren op schoolreis ging en wel naar de dierentuin in Apeldoorn. De meisjes moesten daarvoor elke week een stuiver mee brengen om te sparen voor dat reisje. Schoolreisjes zijn blijkbaar van alle tijden, alhoewel ik mij niet kan herinneren dat wij begin 60-er jaren schoolreisjes hadden. Ook leuk: Marietje vertelde dat ze vanmiddag naar Dreumel geweest was naar de 70e verjaardag van Niels Daan. Niels is de zoon van dokter Daan, die getrouwd was met de dochter van Dr Stiemens. Hij was longarts en werkte op MariaOord, de Gennepse TBC-inrichting in de buurt van de oude Martinustoren. Marietje was indertijd kindermeisje bij dokter Daan (begin jaren 40) en ze heeft dus nog de luiers verschoond van deze inmiddels 70jarige. Het kan verkeren. Niels Daan is trouwens visserij-bioloog en is regelmatig op TV geweest. (foto)

De foto rechts is van een activiteit, die tegenwoordig niet of nauwelijks meer bestaat. Vroeger bestond de "Heilige Kindsheid". De H. Kindsheid was een broederschap, waarvan kinderen tot hun 13 e jaar lid konden zijn. Deze broederschap beoogde de liefde en de zorg voor het missiewerk te bevorderen en door giften en gebeden bijdragen te leveren aan de kerstening van de jeugd elders in de niet-christelijke wereld. Tot aan de Tweede Wereldoorlog werd hieraan gestalte te geven door het organiseren van een processie. In de processie waren alle volken en het geestelijk leven vertegenwoordigd: zo werden er kinderen verkleed als Chineesje, kapucijntje, missionaris en witte pater. Zo dus ook in Gennep. Gennep was trouwens helemaal prominent in het organiseren van processies, want op internet kwam ik zelfs een aantal stukken tegen dat er in Gennep in 1842 maar liefst 42 processies gehouden werden.

Dit leidde overigens ook tot behoorlijke onenigheid met de Protestantse kerk, want die processies gingen natuurlijk vaak tijdens de viering in de NH Kerk over de Markt en verstoorden dan de eredienst in de NH Kerk. We kunnen het ze niet meer vragen, maar het is denk ik niet denkbeeldig dat hier opzet in het spel was.

vooroorlogs schoolreisjes van de Gennepse meisjesschool naar Apeldoorn
In 1842 telde Gennep maar liefst 42 processies ten tijde van pastoor van Alphen (die ook in 1818 de Gennepse harmonie oprichtte). 1 van die processies was die van de Heilige Kindsheid, welke tot na WOII werd gehouden.
De knal, beker, degradatie en 2e

Ik heb nog een filmpje van de opening van de kruittoren met de daverende knal. Minder verging het de heren van Flamingo's die gister hun laatste wedstrijd verloren en als eennalaatste in de B league degraderen. Ook de dames verloren, maar blijven wel in de B league. Heren 2 won hun wedstrijd en werden 2e in de regiodivisie (foto-album rechts).

Eén Gennepse deed het bijzonder goed bij het volleybal. Dat is namelijk Shannon Gerhardt, die zondagmiddag met Sliedrecht Sport na het landskampioenschap ook de nationale beker veroverde. Voor wat wedstrijd-fragmenten, kijk op deze link (L1)

Vitesse speelde deze middag uit met 2-2 gelijk tegen Rhode en staat in de middenmoot.

filmpje opening kruittoren
Flamingo's H2, 2e in regiodivisie
Opening Kruittoren

Met een daverend kanonschot werd zaterdagmiddag 21 april de kruittoren officieel in gebruik genomen. Initiatief is van de stadsgidsen zodat de kruittoren actief gebruikt kan worden bij stadswandelingen en bij het promoten van Gennep.

Tevens werd Piet Tunnesen door het gemeentebestuur benoemd tot de officiele stadsdichter van Gennep en werd daarvoor een oorkonde uitgereikt door wethouder Voncken.

Volgens mij zat er trouwens meer kruit in het kanon dan anders, want ik het het nog nooit zo hard horen klinken als bij de opening van de kruit toren..

1938: Bond van spoorwegpersoneel bij hotel Verzet

In 1938 was er een bijeenkomst van de bond van spoorwegpersoneel bij hotel Verzet in de Niersstraat (tot een tijdje geleden had Gerard Müskens hier zijn apotheek, na de oorlog is het ook belastingkantoor geweest. Momenteel wordt het opnieuw ontwikkeld met apartementen op de verdiepingen). De foto is afkomstig van Riek Achterberg-Roosenboom. Oa haar vader, die bij de NBDS en later SS/NS werkte staat op de foto. Daarnaast heb ik bij 3 van de foto's van het CDK namen gezet. Want zoals eerder gemeld, tante Riek heeft een ijzeren geheugen.

Het Centraal Distributie Kantoor (CDK)

Veruit de grootste werkgever in de 2e wereldoorlog in Gennep was het Centraal Distributie Kantoor of CDK genaamd. Het CDK was de instantie die ging over de distributie van goederen in Nederland middels het bonnensysteem. Het CDK was overigens geen uitvinding van de Duitsers, want was al voor de oorlog door de Nederlandse regering opgericht en ingevoerd. Het hoofdkantoor van het CDK was in Den Haag en er waren 2 bijkantoren in Hattem bij Zwolle voor Noord Nederland en in Gennep voor Zuid Nederland. Bij het CDK in Gennep werkten in 1943 maar liefst tussen de 200 en 300 personen, vooral vrouwen. Dankzij tante Riek (Achterberg-Roosenboom) heb ik foto's uit 1943 van het CDK, want tante Riek was in die tijd ambtenares bij het CDK. Het CDK huisde in een gebouw direkt achter de toenmalige papierfabriek.

Ik heb op internet wat verder informatie-materiaal opgezocht voor de geïnteresseerde: een uitleg uit ca 1940 over het functioneren van het bonnensysteem en het CDK, en een meer recente toelichting

Kiep legt al 25jr eier

Want Theo Roosenboom vierde vrijdag 20 april zijn 25jr jubileum bij Nutreco.

En wat is er dan meer passend dan dat ie trots naast de grote kiep poseert die bij de hoofdingang van het kantoor in Boxmeer staat opgesteld. Misschien is het een idee om die kip in Gennep voor de deur van Theo te plaatsen. Heeft ie meteen geen naambordje meer nodig.

De vogels in Gennep (ooievaars) zijn intussen ijverig aan het broeden. Het is nog steeds onduidelijk hoeveel eieren er nu bebroed worden. En hopelijk hebben ze de zeer forse hagelbui van vrijdagavond goed doorstaan.

Over oude gaten, futen, spanten en secretaresses.
Hier naast de Goede Herder lag al zeker 40jr een betonnen deksel, dat er niet al te veilig uitzag om er op te gaan staan: weg in 2012
En op het Wilhelminaplein heeft Enexis maandagochtend uiteindelijk de bovengrondse schakelkast weggehaald, die al 3x omver gereden was
Bij het Bolwerk gaat men de lucht in. Wordt toch wel een erg hoge dichte muur aan het Straatje
Doorkijkje dat binnenkort afgelopen is.
Bolwerk
Deze 2 futen op de Niers zijn nog niet toe aan een nest
In de Houtstraat heeft Destion de oude kluizen laten slopen en wordt een oud spant zichtbaar
De Romein is natuurlijk aan het graven
en brengt alles nauwgezet in kaart
Op Maria Goretti worden vandaag blijkbaar gorepsfoto's gemaakt
de ooievaar is ijverig aan het eten, want van het broeden krijg je honger
morgen, 19 april, is het secretaressedag
Meer luchtfoto's
Henk stuurde nog een 2e serie foto's van Gennep van maandag 16 april 2012
5280 Wattpiek

Nog voor de zomer wordt in totaal dit vermogen van 5280 WP geïnstalleerd op 2 Gennepse daken, 1x 2400 Wp en 1x 2880 Wp. Vanwege de subsidie van de provincie Limburg van maximaal € 1000,= per woning zijn de zonnepanelen rendabel. En natuurlijk ook vanwege de grote daling van de kosten van zonnepanelen die in de laatste jaren 70-80% goedkoper geworden zijn. Zo langzamerhand worden de kosten van de omvormer en de installatie-kosten belangrijker dan de kosten van de panelen zelf. Winst is overigens nog wel te behalen op het opbrengst-rendement van de zonnecellen, welk de laatste tijd ook steeds verder verbetert. De geïnstalleerde 5280 Wp zouden per jaar zo'n 4500 kWh stroom moeten kunnen opwekken. De subsidie-regeling van de provincie is overigens inmiddels gestopt, omdat het bedrag bereikt is welk ervoor gereserveerd was. Het is jammer dat Nederland niet eenzelfde beleid voert tav zonne-energie als bv Duitsland. Dit zou zonne-energie in Nederland pas echt bevorderen. Ik houd u op de hoogte van de vorderingen (installatie), want 1 van beide daken is mijn eigen dak. Ik heb overigens inmiddels ook al meer dan 50 LED lampen in mijn huis. Alle spotjes, de buitenverlichting en een groot deel van de gewone lampen zijn nu LED geworden. In het algemeen verbruiken LED lampen minder dan 10% van normale gloeilampen. Bijkomend voordeel is dat de armaturen niet zo belachelijk heet worden dan bij normale lampen. Die installatie van de LED lampen was overigens pas mogelijk omdat er pas sinds kort adressen zijn op internet waar de lampen redelijk goedkoop te verkrijgen zijn. Ik maak normaal geen reclame, maar wil u het adres niet onthouden. Goedkoopste die ik tegen kwam was http://www.koopgoedkoop.nl/. Spotje en gloeilampen (3 Watt) kosten daar € 3,95. Enige nadeel is dat ze per 10 verkocht worden, maar de prijs is erg aantrekkelijk.

De Gennepse harmonie Unitas et Fidelitas stuurt de Gennepse bevolking een bedankje voor haar steun!

Onlangs heeft harmonie Unitas et Fidelitas weer een beroep gedaan op de Gennepse bevolking tijdens de jaarlijkse donateursaktie. De steun van de bevolking wordt steeds belangrijker nu de gemeentelijke subsidie een dieptepunt heeft bereikt. Vanwege het slechte weer kon er buiten helaas weinig muziek worden gemaakt, maar de collectanten werden toch hartelijk ontvangen. Het was goed om te zien dat heel veel Gennepenaren de harmonie een warm hart toedragen. De opbrengst bedroeg ruim € 2500,00. Een geweldig bedrag! Een groot ‘Dank u wel' aan de gulle gevers daarvoor. Uw bijdrage wordt zeer gewaardeerd en goed besteed. Zo hebben zich de laatste tijd veel nieuwe jeugdleden aangemeld die ook een instrument nodig hebben. Eén klarinet kost bijvoorbeeld al gauw € 700,00. Om de Gennepse jeugd nog meer kans te geven om muziek te leren spelen, is de harmonie een eigen muziekopleiding begonnen. Kinderen vanaf groep 4 leren op speelse wijze blokfluit te spelen en noten te lezen. De harmonie werkt hierbij samen met muziekonderwijs Marjo. In september beginnen we weer met een nieuwe groep leerlingen. Wilt u meer informatie? Mail Dorien Holthuysen via info@harmoniegennep.nl . Aan het nieuwe repetitielokaal van de harmonie wordt ook gewerkt. Het komt in de kelder van het Bolwerk en begint al aardige vormen aan te nemen. Hopelijk kan het lokaal begin 2013 in gebruik worden genomen. Dit lokaal zal helemaal aangekleed en ingericht moeten worden. Wilt u ook weer eens genieten van een mooi stuk muziek ? Zaterdag 26 mei speelt de harmonie vanaf 14.30 uur bij Norbertushof en eerste Pinksterdag wordt de viering van 10.00 uur muzikaal opgeluisterd. De harmonie van Gennep is ook al druk bezig met de voorbereidingen van de 10 e versie van de First night of the Proms op 26 en 27 oktober 2012. Noteer deze data alvast in uw agenda. Genoeg momenten om eens te komen genieten van één van de oudste harmonie orkesten van het land. Hebt u de donateursactie gemist, maar wilt u harmonie Unitas et Fidelitas toch financieel steunen? Dat kan via bankrekeninnummer: 1406.23809 t.n.v. harmonie Unitas et Fidelitas. De giften zijn, onder voorwaarden, aftrekbaar van de inkomstenbelasting. Mensen van Gennep, nogmaals, Bedankt!
Gennep vanuit de lucht op maandag 16 april 2012
Henk is vandaag, maandag 16 april 2012, weer eens de lucht in geweest om een aantal mooie plaatjes van Gennep vanuit de lucht te maken.
Wat oude plaatjes

omdat velen dat zo leuk vinden

het Moluks woonoord (nu thv de Zwaluwstraat)
de spoorwegovergang (nu rotonde Brabantweg)
rechts het bejaardenhuis (nu gemeentehuis)
thv Gartsen (nu Petsplace) wordt asfalt aangelegd. Later gaat het asfalt er weer uit en worden het weer klinkers.
Het spoor over naar de Dr Nolensstraat. (nu ligt hier de Brabantweg met de afslag Dr Nolensstraat)
de barak, war de bieb in zat. Naast het parkeerterreintje bij de apotheek.
vanaf het dak van de Paters. We zouden nu op de Aldi uitkijken
Spoorstraat thv de Tulakker. Links lost Frans Wilberts de keurslager karkassen. Het winkelcentrum moest nog gebouwd worden.
Flessenactie Jong Nederland
In de week van 16 t/m 20 april heeft Jong Nederland Gennep haar jaarlijkse flessenactie. De leden en leiding van deze jeugdvereniging gaan dan in Gennep langs de deuren om statiegeldflessen op te halen.
De opbrengst van deze actie komt ten goede aan Jong Nederland Gennep, zodat de contributie laag gehouden kan worden en er nieuwe activiteiten voor de leden en niet-leden kunnen worden georganiseerd, zoals de jaarlijkse spooktocht en kamp.

Vanaf ongeveer 18.00 uur tot 20.30 zullen de kinderen deze hele week onder begeleiding van een volwassene in groepjes op pad gaan. Elke wijk heeft een andere avond wanneer de flessen worden opgehaald.
De kinderen zullen dan met bolderkarren, auto's en aanhangwagens langs de deuren gaan om zoveel mogelijk flessen op te kunnen halen. Het streven is natuurlijk dat al deze wagens vol komen
Spaar dus uw flessen op zodat de kinderen niet voor niets voor de deur staan.
1e Communie in Gennep

Zondag 15 april was het niet alleen Gennep on Wheels, maar was het ook 1e communie in de Martinuskerk. 13 communiecantjes dit jaar en de 1e keer in Gennep voor pastoor Bouman. Ikzelf mocht de foto's maken. Daarom als impressie een paar van de foto's van vanochtend (hieronder). Ik heb ook een korte film-impressie gemaakt, welke opent via de foto rechts.

Dit jaar speelde de harmonie weer in de communiemis, hetgeen ik er eigenlijk toch bij vind horen. De traditie van vroeger is wellicht weer in ere hersteld. Na de mis trok de harmonie met de kinderen, ouders en familie naar het Maria-kapelletje aan de Touwslagersgroes. En daarna zal iedereen thuis feest zijn gaan vieren.

film-impressie

Gennep on Wheels 2012

Zondag 15 april was weer de uitvoering van Gennep on Wheels. Het was droog, af en toe een zonnetje, maar behoorlijk guur. Vandaar dat de terrasjes niet altijd even vol zaten. Het was drukker bij de broodjes gyros alhoewel ik ook mensen met ijsjes heb zien lopen. Zowel Frank als ikzelf hebben foto's gemaakt. (button links).

De kinderen vermaakten zich opperbest. Was het niet met snoep, een ballonnenwedstrijd of een suikerspin, dan was er altijd nog het speeltuig. Vooral het grote kussen op het toekomstige Jan lindersplein trok veel kinderen, die behoorlijk wat capriolen uithaalden. Ik heb daarvan een apart album gemaakt (foto rechts).

Monsters!
De bikers waren vanmiddag een uur later dan gepland, zodat ik mooi de tijd had om eens om me heen te kijken. En als je goed kijkt, dan zijn er heel wat monsters en heel wat mooie plaatjes.
Ride out, meer dan 300 moterfietsen in de Eksterstraat
foto-reportage

Ronkende motoren en een imposant gezicht. Meer dan 300 motoren deden Gennep aan in het kader van een "ride out" voor Molukse politieke gevangenen. De middagstop was in Gennep, waar de gehele Eksterstraat volgeparkeerd stond met motoren.

Het leek wel een voor-aankondiging van Gennep on Wheels dat morgen plaats vindt. Ik heb een fotoreportage gemaakt, maar ook een film-impressie. Dan kunt u het gedaver van de motoren ook zelf eens horen. Veel plezier.

film-impressie
Berichten en mededelingen

Komend weekend is 1e communie in de Martinuskerk en is het ook Gennep on Wheels. Op zaterdag doen 300 motorrijders Gennep aan. Er is een 3e nieuwsbericht van het Burger Initiatief "Barmhartige Samaritaan" over de dodenherdenking in Gennep op 4 mei om 20:00h en bij de kinderboerderij is men driftig aan het werk en zoekt men helpende handen. Maar hopen op mooi weer dit weekend.

klik op de foto voor de 3e nieuwsbrief

300 motorrijders in Gennep

Zaterdag aanstaande 14 april komen ca.300 motorrijders naar Gennep. Zij zijn bezig met een toerrit door verschillende plaatsen in zuidelijk Nederland, te beginnen in Geleen, Venlo, Venray, dan Gennep, vervolgens Nijmegen, Den Bosch en tenslotte Vught.
Er is een stichting die geld aan het inzamelen is in plaatsen waar een Molukse gemeenschap verblijven, zoals hier in Gennep in de Vogelbuurt.  Stichting is bezig om geld in te zamelen tbv molukse politieke gevangenen in Indonesie, die gevangen zitten vanwege hun politieke opvattingen. Zij zijn al vijf jaar bezig met deze actie. Ook hier in Gennep, is er een werkgroep bezig geweest in de afgelopen periode om geld in te zamelen.
Aanstaande zaterdag is het dan zover, dan wordt het geld dat de werkgroep hier in Gennep ingezameld overgedragen tijdens de ontvangst in Gennep. De motorrijders worden om ca. 12.30 verwacht, zij komen vanaf de Hondsiep om eerst te tanken. Dan gaan ze richting Haps/Oeffelt naar Gennep onder begeleiding van motoragenten. Via rotonde Gennep, Brabantweg om vervolgens de rit te eindigen in de Eksterstraat. Hier worden de motorrijders opgewacht door de Molukse gemeenschap.
In de Eksterstraat zal dan een korte ceremonie plaatsvinden. In de afgelopen periode is er ook overleg geweest tussen de organisatie en de gemeente Gennep en politie, om vergunning en om straten in de Vogelwijk af te sluiten. Het is maar een korte evenement, de rijders krijgen hier een lunch aangeboden in het Hokske, de motoren blijven staan in de Eksterstraat. Om ca. 14.30 vertrekken zij uit Gennep richting Nijmegen.

Klussers gezocht !

Oproep van de stichting kinderboerderij: "Er wordt met man en macht gewerkt om de kinderboerderij voor de zomer open te krijgen. Er is al veel gedaan door diverse vrijwilligers, maar… er moet nog veel gebeuren; o.a. een keuken plaatsen, electriciteit (ver-)leggen, divers timmerwerk verrichten, hokken bouwen, stoepjes leggen. Oftewel, de klusploeg zoekt versterking!!! Het mooist zou zijn wanneer groepjes mensen (carnavalwagenbouwers, vriendengroepen, buurtverenigingen, etc.) ons één of meerdere dagen kunnen helpen !!! Vele handen maken immers licht werk ! Dus kun jij aardig klussen of heb je vrienden/familieleden die ons kunnen helpen; laat dit ons weten! "

Je kunt hen mailen: info@kinderboerderijgennep.nl of bellen: 06- 422 22 700

Wil je meer informatie over Stichting Kinderboerderij Gennep, neem dan een kijkje op hun website; www.kinderboerderijgennep.nl

 

College legt fundament voor vitale woningmarkt (?)

Vandaag presenteerde oud-burgemeester Houben zijn onderzoeksrapport in het kader van het versterken van de "bestuurskracht` in Noord-Limburg aan de burgemeesters van de drie Noord-Limburgse gemeenten en aan Gouverneur Theo Bovens. (link naar rapport). Dit rapport volgt na het afblazen van de herindeling, omdat de provincie blijkbaar het idee heeft dat er dringend iets moet gebeuren in het Noord/Limburgse. In het rapport staat oa op pag 20; `De gemeente heeft aanmerkelijk financiële problemen en er bestaat twijfel of men er in slaagt in 2015 “Eerste Overheid” te zijn.` Conclusie van het rapport is globaal dat a) de gemeente Gennep gericht moet kiezen tav haar ambities en b) dat gestreefd moet worden naar samenwerking. Op zich geen verkeerde conclusies. Het lijken mij trouwens waarheden die ten alle tijden gelden. Want te lang al zijn er allerlei plannen gemaakt (en in uitvoering genomen) die handenvol geld gekost hebben. Ik wijs u alleen al op mijn updates van jaren geleden over bv de bouwplannen van de gemeente (van 5 jr geleden) of de update van alweer 7 jaar geleden over het sociaal cultureel centrum (augustus 2005 update). Al deze plannen konden oa mede bedacht worden vanwege de behoorlijke financiele reserves van de gemeente plus de te realiseren winsten uit het grondbedrijf van de gemeente. En dat ging goed zolang de prijzen maar bleven stijgen, maar uiteindelijk moest de bom wel barsten. Dat leidde in juni 2011 na het rumoer over het financiele resultaat over 2010 en het aftreden van wethouder Jansen ook nog tot afboekingen van het vermogen (spaargeld) van de gemeente met 7 miljoen euro (update van 5 juli 2011). Aanmerkelijke financiele problemen dus, zoals Houben constateert, want we zijn er nog niet. Het Pagepark is nog steeds niet volgebouwd, de bejaarden zouden 2 jaar geleden al in hun nieuwe behuizing zitten, de verkoop van het Bolwerk vlot niet echt en dan hebben we ook nog Heikant, OpdeLogte, Gennep Centraal, Gennepermolen en Logterberge. Maar het College legt het fundament voor een vitale woningmarkt in Gennep (de kop van deze update), zo kunnen we lezen op de website van de gemeente. (link naar persbericht). En ja, de woningmarkt ligt volledig op zijn gat. Er wordt bijna niks meer verkocht, zoals we op Funda kunnen zien. Ik vrees dat de nota van de gemeente daar ook niets aan verandert, want bovenstaande plannen blijven gewoon doorgaan. De gemeente kan overigens ook weinig anders, want anders zou het verlies op het grondbedrijf genomen moeten worden en welke politicus is daartoe nu bereid?

De oorzaak van al die problemen ziet u links. Dat is de enorme stijging van de huizenprijzen sinds 1995, die veel hoger is dan gerechtvaardigd zou zijn op basis van de inflatie of de bouwkostenstijging. Die enorme stijging is het gevolg van een aantal zaken, waaronder de grote verruiming van de kredietverlening door de banken gekoppeld aan dollartekens in de ogen van iedereen die met de huizenmarkt te maken had.

Maar op zich is het niet logisch dat de huizenprijzen zo enorm stijgen als de bouwkosten slechts gematigd stijgen ofwel er zou giga-schaarste moeten zijn, en dat was er niet. De grote boosdoener is de stijging van de grondprijzen, het potje waaruit de gemeenten en project-ontwikkelaars putten om hun plannen te financieren.

In 1995 kostte de gemiddelde woning volgens de NVM 108.800 euro, in 2010 251.400 euro, een stijging met 131,1%. In die periode ziijn de bouwkosten met 61,1% gestegen (CBS). En dan de grondprijzen; in 1995 kostte 1 m2 in Gennep ongeveer NLG 140. We ronden het naar boven af op 67 euro. Anno nu kost 1m2 op het Pagepark 368 euro, dat is een stijging met 449,3% !!!!!!

Als de grondprijzen evenveel gestegen zouden zijn als de bouwkosten, dan zou de gemiddelde prijs van een koopwoning in 2010 geen 251.400 euro, maar 175.500 euro zijn geweest en dan waren starterswoningen en andere woningen nog betaalbaar geweest. Er zou dus eigenlijk 30% van de huidige prijs afmoeten. (144000 voor de bouw en 31500 voor de grond ipv 144000 voor de bouw en 106500 voor de grond: 144000 is overigens ook het bedrag dat het CBS noemt als gemiddelde bouwkosten van een woning in Nederland)

Als er een stevig fundament gemaakt zou moeten worden voor een vitale woningmarkt, dan zouden alle gemeenten en ontwikkelaars hun verlies moeten nemen en de grondprijzen tot een normale hoogte moeten terug brengen. Ik heb overigens weinig illusie dat dit zal gebeuren, maar het gevolg is wel dat de huizenmarkt nog jaren in het slop zal zitten. Het is zelfs uit te rekenen hoe lang afhankelijk van de jaarlijkse inflatie. De grondprijs zou nu ca 110 moeten bedragen, wellicht vanwege schaarste misschien 150 euro, maar zeker niet de bedragen die momenteel genoemd worden. Enige andere remedie is er een die bv op het Pagepark al wordt toegepast; kopers kopen alleen het huis, maar niet de grond. Die wordt gepacht.......... Grootste probleem is dat iedereen zich rijk rekent en de waarde van zijn woning of grond te hoog inschat. En omlaag gaan dat doet pijn. Dat lijkt alsof je geld verliest. Dat geldt voor particulieren en ook voor gemeentes. Het zou wel de enige juiste remedie zijn en de enige juiste keuze.

Donateursactie

Dinsdag 10, woensdag 11 en donderdag 12 april heeft de harmonie weer haar jaarlijkse donateursactie, waar ze bij de Gennepse burgers aanklopt voor een bijdrage.

Met uw steun kan de muziek in Gennep levend gehouden worden, blijft een stukje cultuur behouden en kan de harmonie haar bijdrage blijven leveren aan Gennep. Uw bijdrage zal goed besteed worden. Onderweg zal op verschillende plekken ook een mini-concert gegeven worden. U geniet van de muziek, de harmonie hoopt op uw steun. Volgende week zondag (dan is het ook Gennep on Wheels) luistert de harmonie trouwens weer de communiemis in de Martinuskerk op. En naast allerlei andere concerten zoals op de Markt en bij de Norbertushof is er dit jaar ook weer een 1st night of the Proms en wel op 26 en 27 oktober. Thema dit jaar is "Forever Young". En de harmonie wil graag jong en vitaal blijven, ook al bestaan ze dit jaar 194 jaar en zijn ze 1 van de oudste harmonieorkesten van Nederland en dat is toch iets waar Gennep trots op mag zijn.

de harmonie in 1874
concert in 2011 voor de Gennepse bejaarden
Gennepse plaatjes

Ondanks de weersvoorspellingen toch een heel aangename Paaszaterdag en Paaszondag. Het zonnetje er bij en alleen de temperatuur mocht wat hoger zijn. Wat plaatjes uit het Gennepse:

waterduppels op dit bijtje
en de magnolia in het zonnetje na wat ochtendbuitjes
Begane grondvloer Bolwerk
Hier komt de trap naar het repetitielokaal van de harmonie
En er wordt hard gewerkt aan de binnenplaats van de Goede Herder
Herfst en loente bij elkaar
Zwarte konijnen niet alleen in de Maaskemp, maar ook bij de Niers
Pagode in Gennep?
het is lente
Bewegende beelden en geluid vd muziekmiddag

Muziek moet natuurlijk in beeld èn geluid getoond worden.

Daarom een film-impressie van de muziekmiddag op Paaszaterdag. Veel plezier. (let vooral eens op de kleine solo-trompettist, die de longen uit zijn lijf blaast. Misschien speelt ie over 10jr wel il silencio of last post)

De reünie
Het lijkt wel een wonderbaarlijke vermenigvuldiging. Paaszondag was in Gennep reünie van de familie Wilbers. Zo'n 40 personen poseren op de Markt voor het stadhuis. Decennia geleden was de oorsprong, namelijk het gezin op de foto rechts, het gezin Wilbers, aan de Zandstraat in Gennep.
Zeer geslaagde muziekmiddag

Op Paaszaterdag heeft de harmonie haar jaarlijkse muziekmiddag gehouden, dit maal bij 4-events die gastvrij hun ruimte beschikbaar hadden gesteld nu de harmonie tijdelijk zonder eigen lokaal zit. Het was gezellig druk en er waren bijna te weinig stoelen.

In een 2 uur durend programma zetten de jonge (en soms oude) muzikanten en leerlingen hun beste beentje voor. De oudere deelnemers waren trouwens zenuwachtiger dan de jeugd, want die is redelijk onbevangen. Het programma werd aan elkaar gepraat door Dory, hetgeen ze als vanouds professioneel deed en de muzikanten en publiek volop betrok.

Een foto-verslag van www.gennepnu.nl. Kunt u zien wie er opgetreden heeft en wat u gemist heeft. Later volgt wellicht nog een korte film-impressie. Veel plezier.

Muziek bij 4-events

Aanstaande zaterdag 7 april kunt u vanaf 13:30h gratis muziek gaan luisteren bij de stichting 4-events (naast de Rabo-bank). De harmonie organiseert haar jaarlijkse voorspeelmiddag, waar u enthousiaste jonge muzikanten kunt beluisteren. De koffie en ranja staat voor u klaar.

Bericht van de harmonie

Flamingo's: dames 2, heren 1 en 2

U had nog volley-foto's tegoed: dames 2, heren 2 en heren 1 van zaterdag 31 maart. De foto's konden beter want ben nog niet helemaal vertrouwd met de camera.

Vitesse heeft blijkbaar de weg nog niet helemaal terug gevonden na de grote thuis-nederlaag van afgelopen zondag. Vandaag werd uit tegen Irene weer met grote cijfers verloren. Het werd 6-1 voor Irene.

Autobrand op de A77
Zondagmiddag 1 april tegen 15:00h werd een autobrand gemeld op de A77 bij Gennep. Een Duitse BMW van de 5 serie stond in brand. Ton was toevallig in de buurt en heeft deze indrukwekkende foto's gemaakt. Er zijn gelukkig geen slachtoffers gevallen (behalve de auto dan). Ton vertelde dat slechts enkele minuten nadat de poederblusser leeg was, de BMW in lichterlaaie stond
kampioeneeeee
Ik kreeg net een mailtje van mijn nichtje Steppie met deze kop. De dames van Sliedrechtsport zijn Nederlands kampioen volleybal gewonnen door de 4e partij van Sneek te winnen, waardoor ze de best of five finale met 3-1 gewonnen hebben. Sliedrecht is weliswaar niet Gennep, maar bij Sliedrecht speelt de Gennepse Shannon Gerhardt, die 2 jaar geleden nog met Flamingo's naar de B-league promoveerde (foto links).
Zondag 1 april

Een stralend zonnetje, ook wat wolken. Wel frisse temperatuur, maar de zon maakt veel goed. Ik ben op de fiets naar het Genneperhuis geweest en met Fleurtje naar de dijk waar ook anderen de hond(en van hun kinderen) aan het uitlaten waren.

Vliegen met de Gennepse WapentjesWinkeliers (1976)

De foto links is van Marietje van Arensbergen. Marietje wordt dit jaar 86, maar is nog behoorlijk vitaal en bij de pinken. Ze gaf me een aantal dias van een vliegtocht uit 1976. Herinnert u zich de Gennepse Wapentjeswinkeliers nog? In 1976 was er blijkbaar een actie dat je en vliegtocht kon winnen.

U ziet de groep hier poseren voor een zo te zien Fokker 50.

Bevers in de Niers

Afgelopen woensdagavond 28 maart maakte Frank Pubben een kanotochtje op de Niers en stuurde deze foto's van meer beversporen dan ooit. Frank vermoedt dat er tenminste 3 bevers actief zijn.

Hij maakte ook wat avondlijke plaatjes vanaf de Niers van Gennep. Op 1 van de foto's (van de kerk van Ottersum) ligt de kano precies op de plek waar over een jaar de Niersdalbrug ligt en zou hij tegen de onderkant van de brug gekeken hebben.

Volley
Zaterdag 31 maart: thuisweekend voor Flamingo's en dus een prima gelegenheid om mijn camera uit te proberen. Heren 2 had een walk-over met een gemakkelijke 4-0 overwinning. Dames 2 en Heren 1 was precies het tegenovergestelde: hun tegenstander had een walkover (0-4 en 0-3). Dames 1 leek op een duidelijke 3-0 overwinning af te stevenen, want wonnen redelijk gemakkelijk de 1e 2 sets van VVC. Daarna was echter de soep op en verloren ze uiteindelijk met 2-3. In de 4e set viel spelverdeelster Rachel Feron ook nog uit. Allereerst wat plaatjes van dames 1.
Heden speelt Vitesse

Vandaag heeft Jacob het dundoek weer opgehangen dat aankondigt dat Vitesse een thuiswedstrijd speelt. Na een hele serie overwinningen werd vandaag overigens weer eens verloren en wel met 0-4 van Berghem Sport. Vitesse staat 6e in de 3e klasse met 24 punten uit 17 wedstrijden.

Dat dundoek dat de wedstrijden van Gennep voor de Gennepse bevolking aankondigt heeft een lange historie, want ik heb een foto uit 1935 waarop dergelijke oproep al te zien is. Toen werd dat dundoek opgehangen in de toenmalige Kerkstraat (nu Torenstraat) bij de oude Martinuskerk.

De foto links is weer afkomstig van tante Riek (Riek Roosenboom) en dateert, als gezegd, uit 1935. Het is de KJM, hetgeen staat voor Katholieke Jong Meisjes. Tante Riek is overigens degene die zo enthousiast met de vlag staat te zwaaien. Ze was toen een jaar of 12-13. En links achter zien we het dundoek dat aangeeft "Heden speelt Vitesse".

Tante Riek zou tante Riek niet zijn als ze niet alle namen (op één na) van deze foto wist:

Bovenste rij vlnr: Lies vd Lest, Dina Dimmers, Riek Roosenboom, Truus v Dijk, Trees v Sambeek

2e rij vlnr: ... Wonders, Leen A-D Meulen, Annie Goertz, Annie Doors, Mia Hoesen, Hannie Vos, ... Dechamps. Jo Thijssen

beneden vlnr: Ger Hoesen, Tinie v Bergen, Marietje A-D Meulen, ????????

25 mrt: een zonnige warme koopzondag

Afgelopen nacht is de zomertijd weer in gegaan en vandaag was het koopzondag. Het was gezellig druk in Gennep met nogal wat Duitse gasten. Het was wel opvallend dat er nogal wat winkels dicht waren, maar dat liet het publiek niet weerhouden. Het was zelfs zo mooi dat er in het gras van de Martinushof met de rug tegen een boom in het zonnetje gelezen werd. In de zon is trouwens ook goed te zien dat sommige etalageruiten wel een wasbeurt kunnen gebruiken. Kijk maar eens naar de foto van de 3 kinderen achter glas..

19 mrt: Piet Paulusma in Gennep

Een kwartiertje geleden nam Piet Paulusma het weerbericht op voor SBS 6 en deed dat in het kader van het klimaatstraatfeest in de Jasmijnstraat in Gennep. Kijk dus naar SBS 6 als u opnames uit Gennep wilt zien.

Om 10 voor 8 zendt hij blijkbaar niog eens rechtstreeks uit Gennep uit. Als u snel bent komt u wellicht nog in beeld. (Jasmijnstraat 18)

Later wat meer plaatjes/film

Spannend in PicaMare

Het was spannend in PicaMare. Heren 2 van Flamingo's speelde tegen het boven hen staande VCS H1. De 1e set werd met moeite gewonnen, de 2e liepen ze achter de feiten aan en verloren, de 3e werd op karakter uit het vuur gesleept en de 4e set was een makkie, want de tegenstander leek wel vooral met zichzelf bezig te zijn. Een knappe 3-1. Ook Dames 2 en Heren 1 vochten ieder een titanenstrijd uit, maar verloren helaas met allebei met 2-3. Dames 2 in de 5e set met 8-15. Heren 1 ging gelijk op tot 14-14 totdat Dordrecht met 14-16 aan het langste eind trok. Jammer. Tja en Dames I. Ik heb maar 2 sets gezien en die waren redelijk kansloos, alhoewel de dames in beide sets van grote achterstand nog behoorlijk terug kwamen. Ik vermoed dat ook de 3e set verloren zal zijn. Het geloof leek te ontbreken. De wedstrijd begon al laat door de 5-setter van de heren, maar begon daarna nog later dan gepland, want de mini van de week, Jennifer Noij, die de 1e opslag mocht doen, liet zich niet verslaan en wist telkens de bal terug te brengen. uiteindelijk gaven de dames van Donitas uit Groningen de strijd tegen Jennifer op, zodat de officiële wedstrijd eindelijk kon beginnen. Ik heb foto's gemaakt bij Heren 2 en Dames 1 (en natuurlijk van Jennifer).

De 1e klas van 1926

Weer een bijzondere foto van vroeger en weer met dank aan tante Riek. Het is een Gennepse schoolklas, waarvan ik met enige deductie kan afleiden van welk jaar die foto is. Op de foto staan namelijk mijn vader Frans en zijn neef Hein Achterberg in een klas met vooral jongens met als juf juffrouw Albers. Dat er meisjes op de foto staan is bijzonder. Tot de 20-er jaren kende Gennep een katholieke meisjesschool (bij de nonnen) en een openbare lagere school. Daar zaten alle jongens plus de niet-katholieke meisjes. De jongensschool was oorpronkelijk in de buurt van de vroegere kerk (achter het stadhuis) maar verhuisde begin 20e eeuw naar een nieuw pand aan de Schoolstraat (welke straat nu Brugstraat heet). Het gebouw in de bouwstijl van de Amsterdamse School is recentelijk gesloopt om plaats te maken voor het Bolwerk. Maar dat is weer een ander verhaal.

In de 20-er jaren van de 20e eeuw wilde de gemeente eigenlijk zoveel mogelijk af van die schoolperikelen en benaderde de gemeente daarom het kerkbestuur van de Martinusparochie om het beheer van de school over te nemen. Dit geschiedde zo rond 1926.De klas die we hier zien is daarom dus waarschijnlijk de 1e klas van de openbare lagere school van 1926. Het jaar daarop moesten de meisjes (en de niet katholieke jongens, zoals jan Schaffers bv) de school verlaten evenals de 2 juffen, waaronder juf Albers. Voor hen werd weer een klein apart schooltje begonnen naar ik meen ergens in een bijgebouwtje ergens in de Zandstraat.

De foto en namen danken we aan tante Riek. Onvoorstelbaar: zij is 89, nog bij de pinken en kent meer jongens en meisjes van deze klas van 86jr geleden, waarin ze notabene niet eens zelf gezeten heeft, dan ik zelf van mijn eigen schoolklassen (veel korter geleden) zou weten. Ook leuk trouwens om te zien dat familietrekken echt bestaan. Kijk maar eens naar de gezichten en de namen... Veel plezier. O ja: correcties en aanbevelingen (en soortgelijke foto's) zijn natuurlijk altijd van harte welkom. U ziet hoe leuk het is.

Burgerinitiatief "Barmhartige Samaritaan"

60 jaar geleden was in Gennep een burgerinitiatief om te komen tot een gedenkteken voor de slachtoffers van WOII. (Foto van de leden). Dit leidde tot het oorlogsmonument "de barmhartige samaritaan" bij de Niersbrug, gemaakt door de kunstenaar Jacob Maris.

Oproep: Burgerinitiatief “Barmhartige Samaritaan”

Komt U ook, op 4 mei 2012 naar de Niersbrug bij de “Barmhartige Samaritaan”,

's avonds om kwart voor acht, om gezamenlijk om acht uur, twee minuten stilte in acht te nemen?

Tijdens deze twee minuten zullen we gezamenlijk alle slachtoffers en hun nabestaanden, van alle geweld in de wereld en in het bijzonder, die van de bezetting 40-45 en de 2 e WO op een sobere en stijlvolle wijze herdenken.

Iedereen die zich tot dit initiatief aangetrokken voelt, kan zich melden met een e-mail naar barm.samaritaan@gmail.com .

Wij houden u op de hoogte van de ontwikkelingen in ons initiatief.

I. Mijnders, A. de Kater - Ottersum

Op 20 juni 1953 werd het monument officieel ingehuldigd en sinds die tijd herdenkt Gennep op de 4e mei de slachtoffers van oorlog en geweld en in het bijzonder de slachtoffers van WOII bij dit monument bij de Niersbrug.

Ik heb een special gemaakt over dit oorlogsmonument, dat u kunt zien, als u op de foto links klikt. De special is ook toegevoegd aan de webpagina met specials over Gennep (specials). Het album bevat foto's van de inwijding op 20 juni 1953, de vervanging van het oorspronkelijke stenen beeld door een bronzen beeld in de jaren 90 en albums met de herdenkingen van de afgelopen jaren.

Het gemeentebestuur had bedacht dat de herdenkingen van de gemeente Gennep het best op 1 plaats geconcentreerd konden worden en wel bij eht oorlogskerkhof in Milsbeek. Daartegen is echter veel protest uit het Gennepse gerezen en dan vooral vanwege de vele burger-slachtoffers uit het Gennepse, die men toch graag in Gennep wil herdenken.

En er is nu, 60 jr na het 1e burger-initiatief, weer een burgerinitiatief met de oproep om net als altijd de slachtoffers op 4 mei om 20:00h bij de Niersbrug te herdenken middels 2 minuten stilte. Ik plaats hun oproep graag.

Ik heb pas het filmpje online gezet waar u een aantal Gennepse Joden hun laatste schreden in Gennep ziet maken. En er waren zovele slachtoffers, Ellen Hoffmann-v Leeuwen, Nannie Kaufman, Max Bock, de 3 gezusters Bock, Sam Andriesse, Hans Andriesse, Jacob kaufman, de vader van Nannie en nog een groot aantal andere Joodse Gennepenaren. Maar ook een groot aantal andere Gennepenaren, zoals Wiel Keijsers, die bij een luchtaanval op 26 sept 1944 omkwam, en 3 kinderen en een vrouw die in verwachting was achter liet. En er ware er zo vele. Zoals Hans Stiemens, de zoon van de bekende dokter Stiemens, die al op de 1e oorlogsdag om het leven kwam bij de verdediging van vliegveld Ypenburg (bij Den Haag) tegen Duitse parachutisten.

Toch wel de moeite waard om al deze mensen te gedenken op de 4e mei bij het oorlogsmonument, naast al die andere slachtoffers van geweld en oorlog.

Ikzelf zal in ieder geval mijn best doen om al die slachtoffers ook daadwerkelijk een gezicht te geven, zoals het Gennepse meisje Nannie die in April 1943 van huis ging om minder dan 2 maanden later in de gaskamers van Sobibor met uitlaatgassen van een vrachtauto-moter vergast te worden........

De meisjesschool bij de nonnen: klas van 1931

Tante Riek had ook nog haar eigen klassefoto, vn de klas van 1931 met juffrouw Otten. Beide foto's worden natuurlijk ook toegevoegd aan eht album van Maria Goretti als opvolger van de vroegere katholieke meisjesschool.

Meisjesschool van 1931 bij de nonnen
Foto klas van 1931 met de namen
De meisjesschool bij de nonnen: klas van 1930

Ik had van de week eerst het Norovirus en vervolgens moest ik 2 dagen naar Madrid. Weinig updates dus, maar ik ben weer terug. In de 20-er jaren van de vorige eeuw was er in Gennep een katholieke meisjesschool, achter het stadhuis. Daarnaast was er een openbare school. Daar zaten de jongens en de niet katholieke meisjes. Dit bleef zo totdat die openbare school onder katholiek bestuur kwam en de Martinus(jongens)school werd. Daarnaast kwam toen een klein openbaar schooltje voor de niet katholieke meisjes en jongens. Ik vertelde laatst over tante Riek (Achterberg-Roosenboom) die dit jaar 90 wordt. Tante Riek heeft een onvoorstelbaar goed geheugen en kan heel veel mensen benoemen op foto's van 70, 80 jaar geleden. Nu allereerst de meisjesklas van waarschijnlijk 1930. Deze klas staat al in het album van Maria Goretti, maar dan als jaar 33-34. Het juiste jaar?

Meisjesschool van 1930 bij de nonnen
Foto klas van 1930 met de namen

Tante Riek wist ook nog verschillende namen te noemen van de foto van de opening van sportpark de Groes in 1934.

Flamingo's

Na een pauze van een paar weken was er dit weekend weer een thuis-weekend voor Flamingo's. Heren en Dames 2 wonnen beide afgetekend met 4-0. Heren 2 hebben nog kans op het kampioenschap. Ze staan 2e op 1 punt van de koploper uit Budel. Heren 1 ging goed van start tegen Sliedrecht en bij een 2-1 setstand ging ik naar huis om te eten. Toen ik terug kwam, bleken ze toch verloren te hebben met 2-3. Dames 1 moest tegen King uit Apeldoorn. En die ploeg (staat inmiddels bovenaan in de B-league) was letterlijk en figuurlijk een maatje te groot voor de dames van Flamingo's. Dat was bij het inspelen al zichtbaar, maar hoeft nog niet alles te betekenen. En in de 1e set wist Flamingo's zelfs nog af te dwingen dat de coach van de tegenstander een time-out aan vroeg omdat Flamingo's toch wel erg snel dichterbij kwam. Daarna was het echter snel afgelopen.

Ik heb 1 album gemaakt met alle foto's van D1, H1 en D2. Klik op 1 van beide buttons voor dit album. Veel plezier.

1958: Vitesse bestaat 50jr

4jr geleden vierde Vitesse 08 haar 100jr bestaan. Ik heb daarover uitvoerig bericht en op deze website staan de foto's van de festiviteiten. In 1958 vierde Vitesse haar 50jr jubileum. Met dank aan tante Riek (Achterberg-Roosenboom. Geen echte tante, maar ze was getrouwd met een neef van mijn vader) kan ik u het jubileum-boekje van toen laten zien. Indertijd opgesteld door de bekende Eed Felling. Als u op de afbeelding rechts klikt, kunt u het hele boekje nog eens doornemen. Met alle advertenties van die tijd.

Maar ook met een hele serie foto's, waaronder de foto links. En die heb ik ook in het origineel. Het is de opening van sportpark de Groes door burgemeester Wolters in 1934. Tot stand gebracht met behulp van o.a. een werkverschaffingsproject in de toen barre tijden. Het was ook toen een economische crisis, die vooral Gennep zwaar getroffen had. Want naast de "gewone" crisis was Gennep ook getroffen door het einde van de NBDS, hetgeen een giga verlies aan werkgelegenheid voor Gennep veroorzaakte. De Page begon een jaar of 2-3 later in de leegstaande gebouwen van de NBDS.

Enfin: de opening werd dus verricht door burgemeester Wolters onder toeziend oog van de ere-voorzitter van Vitesse Th van Bergen. De jongeman rechts in de witte bloes is de neef van mijn vader Hein Achterberg, ofwel zoals ik hem later kende: ome Hein. Het jubileumboekje van Vitesse is ook toegevoegd aan de pagina met specials en eveneens aan de special over Vitesse.

boekje Vitesse 1958

Het kan verkeren

Juni 2011: de gemeente Gennep moet rapporteren dat waar eerst nog een plus van € 663.199 over 2010 was verwacht er een plots en onverwacht tekort is van maar liefst € -1.331.183 over 2010. Daarnaast moet er op allerlei projecten en de Floriade een kolossal verlies genomen worden van maar liefst € -5.567.000. Wethouder Jansen wordt als gevolg daarvan naar huis gestuurd. (zie mijn update van begin juli 2011)

En nu (29 feb 2012) bericht de gemeente (link naar berichtje) dat, waar de gemeente eerst nog een tekort over 2011 van - € 1,2 miljoen verwachtte, men nu verwacht dat er geen tekort is over 2011, maar in plaats daarvan een overschot van € 1,2 miljoen. Dat is dus een verschil van € 2,4 miljoen en te danken aan incidentele zaken, zoals meer geld van de rijksoverheid (+ ca 6 ton) en extra geld ivm de verkoop van de Essent aandelen (ca 1,5 miljoen: houdt verband met de kerncentrale van Essent). Tja. Het verschil is ruimschoots groter dan de totale opbrengst van de OZB van de gemeente Gennep. (die brieven die we allemaal net ontvangen hebben)

Ook in de toekomst volgen nog meer nieuwe leuke en interessante afbeeldingen. Blijf kijken!

 

Voor degenen die de oude voorpagina's nog eens willen zien:Oude voorpagina's

  www.gennep.nu Binnenkort..... NIEUWE UPDATES.....Blijf kijken!