Het gaat langzaam richting carnaval

22 januari is het weer boerenbal en wordt prins Alfred in zijn hemd gezet. Op 5 februari is het dan prinsenbal en moet de nieuwe prins onthuld worden, maar of dat op tijd lukt?

actuele waterstand Maas thv Gennep

d'n kiep vervolgt: ........ LINK

website statistieken

Nu 2010 is afgesloten, is het ook de tijd om de balans op te maken. Via de provider heb ik een overzicht van mijn website statistieken:

Deze website heeft in 2010 in totaal 420.067 bezoeken gehad en er zijn ruim 29 miljoen files geopend. De totale bezoeksduur in 2010 was 1,5 miljoen minuten ofwel 25.000 uur. Het gemiddeld aantal bezoeken per dag is opgelopen van 826 per dag in 2009 naar 1161 per dag in 2010. Hardstikke leuk, want daar doe je het tenslotte voor.

de "DUIKCAM"

Rob van duikteam Atlantis heeft gisteren vanuit het koude water een aantal foto's gemaakt van de dapperen die de Niers in sprongen. De "duikcam" levert speciale beelden op.

De foto's van Marco Thijssen staan inmiddels ook online en wel op de volgende link: foto's Niersjaarsduik van Marco

De foto's van Peter Gommans staan online achter de volgende link: foto's Niersjaarsduik van Peter

Niersjaarsduik

Ook dit jaar werd het jaar geopend met de Niersjaarsduik. De bikkels in Gennep lieten zich door een beetje sneeuw en kou niet weerhouden om het jaar te beginnen met een frisse duik in de Niers. Maar liefst 75 deelnemers waagden de sprong, waaronder 4 namens gennepnu.nl. Het betekende wel dat ik een beetje onthand was, want Frank maakt normaal foto's. Gelukkig was Anne bereid om de honneurs waar te nemen. Het album heeft maar liefst 207 foto's.

Het lijkt trouwens wel of er elk jaar meer fotografen zijn. Nadeel daarvan is wel dat het zicht voor de overige toeschouwers wordt weggenomen zoals op deze foto goed te zien is. (Anne was netjes achter het hek gebleven). Misschien kan de organisatie alle fotografen en filmploegen in het vervolg ook maar achter de dranghekken laten plaatsnemen (of aan de overzijde van de Niers). Lijkt me prettiger voor de overige toeschouwers. (voor de duidelijkheid: inclusief mijzelf natuurlijk) Een filmpje volgt natuurlijk nog. (duurde allemaal wat langer vanwege een rioolverstopping in de keuken)

Ook dit jaar weer de film van de Niersjaarsduik, zowel in HD kwaliteit, als in wat bescheidener formaat.
Het laatste eindje

2010 zit er bijna op. Het moment dus om u alle goeds voor 2011 toe te wensen. Veel voorspoed en geluk, maar vooral een goede gezondheid. Gennepnu.nl zal u ook volgend jaar op de hoogte houden van het Gennepse "wedervaren". Iedereen die heeft bijgedragen of complimentjes heeft gestuurd: hartelijk dank. Blijf aub insturen, want u doet er veel anderen een groot plezier mee èn we kunnen de geschiedenis van Gennep nog beter vastleggen en bewaren.

Maar nu is het eerst tijd voor oliebollen, bv die van de Coloradokevers, die weer op het Europaplein worden verkocht. Het was er druk. Veel plezier met oudjaarsavond en nieuwjaarsnacht en wellicht to morgenmiddag bij de Niersjaarsduik. Er zijn al voorbereidingen getroffen om de duikplaats toegankelijk te maken. Dit jaar een primeur, want een crew van gennepnu.nl zal de duik wagen. U kunt ze herkennen aan de T-shirts en de toepasselijke namen HUNK, LEGEND, STOOT en 6-PEK. Tot volgend jaar. r

Genneps jaaroverzicht 2010

Gennepse "schoester" 100 jaar oud!

Dinsdag 28 december werd Gerrit Teunissen, vroeger schoenmaker in de Emmastraat, 100 jaar. Dit werd gevierd in de Norbertushof, waar een viering was, de burgemeester kwam feliciteren en waar afdelingshoofd Toos de Jong namens de directie van de Norbertushof dhr Teunissen feliciteerde.

De foto's zijn van Ton Teunissen, die in het verleden ook al het materiaal aangeleverd heeft voor een special.

Hieronder nog wat plaatjes uit lang vervlogen tijden (begin 50-er jaren van de vorige eeuw)

Genneps Jaaroverzicht 2010

Inmiddels voor de 6e keer heeft www.gennepnu.nl het Genneps Jaaroverzicht gemaakt. Een collectors item waar u tot in de lengte van jaren nog kunt terug zien wat 2010 Gennep allemaal gebracht heeft. De film is in groot formaat en is 732 MB groot en duurt 22 minuten. Indien het afspelen online niet zonder haperingen gaat, kunt u de film ook eerst naar uw computer downloaden. Later zal ik het jaaroverzicht ook in een wat kleiner formaat uploaden. Veel plezier en een gelukkig 2011 toegewenst.

Jaaroverzicht 2005
Jaaroverzicht 2006
Jaaroverzicht 2007
Jaaroverzicht 2008
Jaaroverzicht 2009
Vogels

Het sneeuwdek levert mooie plaatjes op. Ik hoorde gisteravond dat het sinds 1910 niet is voorgekomen dat er 2x een witte kerst na elkaar gebeurde. In 2009 en 2010 dus wel.

De dieren hebben het zwaar. De zangvogels, maar ook de konijnen, hazen, onze ooievaars en alle andere dieren die moeten zien hun kostje bij elkaar te scharrelen. De vogels kunnen we helpen met vetbollen, pindanetjes ed. Wim Hermens stuurde de foto links die hij in zijn tuin gemaakt heeft. Hij stuurde ook een wordfile met een aantal vogelgedichten: VOGELGEDICHTEN. De foto rechts heeft hij afgelopen maandag gemaakt toen die mist boven het Niersdal hing.

Hieronder nog een aantal plaatjes van vogels die ik 1e kerstdag in mijn tuin gemaakt heb.

O ja: de deken blijft blijkbaar nog een tijdje. Hij heeft van het bisdom te horen gekregen dat ze nog geen opvolging hadden en dat dat nog even ging duren. Dat vond de deken helemaal niet erg.

Wie heeft de grootste?
Na de hevige sneuuwval van afgelopen nacht en vanmorgen is de totale sneeuwval dit jaar al op zo'n 40cm gebracht. We raken er al aan gewend alhoewel het te voet, fiets of auto gaan steeds lastiger wordt. Het levert wel mooie plaatjes op. Vooral de sneeuw van de daken, die omlaag schuift, de goten verstopt, smelt en dan weer aanvriest tot kolossale stalactieten, zijn bijzonder. De vraag rijst: waar zijn ze het grootst? Na een korte rondgang verklaar ik de huizen links tot winnaar. De huizen staan aan de Groene Kruisstraat en de stalctieten zijn zeker 3m lang en vuistdik. Ik hoop dat iedereen voorzichtig is, want als zo'n ding naar beneden komt, kun je beter niet in de buurt staan.
Bijdrage van Mirso
de fotograaf gefotografeerd (bij kaarsjesavond)
kaarsjesavond 2010
maandag 20 dec: mist boven het Niersdal
Ook Mirso heeft de ooievaars vastgelegd. Zo te zien zitten ze op het dak van het kruidvat.
U bent het misschien al vergeten, maar Mirso heeft in april opdracht gekregen van de gemeente om een soort mozaïek-wand te maken voor het toekomstige Jan Lindersplein, dat er momenteel zo slordig bij ligt. Het kunstwerk is klaar zoals uit de foto's blijkt. Het kan echter niet geplaatst worden, want de bodemverontreiniging op het perceel (hier was vroeger de smederij van Beckers) moet nog gesaneerd worden
Kaarsjesavond 2010

Dinsdagavond 21 december, de dag van de langste nacht en 3 dagen voor kerstavond werd op de markt weer de traditionele kaarsjesavond gehouden.

En net als verleden jaar was de Markt weer sneeuwbedekt. Lieten in 2009 nog een aantal mensen verstek gaan vanwege het weer, dit jaar was het weer druk als vanouds. Blijkbaar beginnen we met zijn allen aan de kou en aan de sneeuw te wennen. Een fotoalbum met wat sfeerimpressies en later volgen nog wat filmbeelden.

Veel plezier.

 
 
HD filmpje van de kaarsjesavond van 2010 (MP4)
zelfde filmpje op wat lagere resolutie (WMV)
Mysterieus Gennep
Het koude weer in combinatie met het nog relatief "warme" Nierswater leidt tot aparte verschijnselen. Terwijl de sneeuwlandschappen van Gennep maandagmiddag 20 dec onder een winterzonnetje liggen, verandert het beeld zodra je bij de Niers komt. Een mistwolk hangt over het Niersdal, waarbij helder en mist strak afgebakend zijn en af en toe plots mensen te voorschijn komen, zoals op de foto hieronder, waar de meest recente geridderde van Gennep ineens uit de mist komt aanlopen
de sneeuw van zondagavond
voor sommigen is er geen vorstverlet, zoals hier waar de werkzaamheden aan de riolering van de Picardie gewoon doorgaan
Moeder met kind op een sleetje op de Steendalerstraat
Gelukkig ligt de riolering diep en kan het werk (met handicaps) doorgaan
en nog meer sneeuw

In de nacht van zaterdag op zondag is ook in Gennep een behoorlijk pak sneeuw gevallen. zo'n 10cm. De gemeente worstelt, net als andere overheden, om de wegen en paden een beetje begaanbaar te houden, hetgeen nog niet zo eenvoudig is. Het levert wel mooie plaatjes op, op deze koopzondag van 19 dec. Her en der waren winkeliers en bewoners druk doende om de trottoirs een beetje begaanbaar te houden. Dit leidt tot wat gemengde gevoelens, want enerzijds is het leuk als de kids met hun sleetjes midden door Gennep kunnen en anderzijds moet iedereen natuurlijk wel veilig kunnen lopen.

De foto's zijn van Frank en van mijzelf.

Sneeuw, sneeuw, sneeuw

Vrijdag 17 dec 2010 zal wel bekend staan als de dag dat het openbare leven in de randstad zo ongeveer tot stilstand kwam vanwege de overvloedige sneeuwval. Hier in Gennep viel het wel mee, maar mijn dochter heeft haar weekendje naar Delft afgezegd, mijn collega's die vanochtend vanuit Madrid zouden terugvliegen zitten daar nu in een hotel. We zijn duidelijk niet ingericht op zoveel sneeuw. En dan raakt het zout ook nog op. Je zou verwachten dat zoiets na de ervaringen van afgelopen winter niet meer zou kunnen gebeuren.

Maar ook in Gennep waren er veel slippartijtjes op donderdagavond en op vrijdag. Nogal wat straten waren vooral vrijdagochtend één grote ijsbaan.

De sneeuw levert wel erg mooie plaatjes. Alles lijkt schoon en ongerept en ook de kansen op een witte kerst lijken dit jaar behoorlijk groot.

Op de foto links van het stadhuis zijn de ramen van de raadszaal verlicht. Daar was de gemeenteraad bijeen om afscheid te nemen van een 9tal raadsleden, waaronder de nestor van de raad Nol van Est, die onderscheiden werd met een lintje. Op de benedenverdieping waren de ramen eveneens verlicht. Daar kwam Monarch bijeen voor het maken van plannen voor 2011.

En de herindeling zal nu wel definitief van de baan zijn. Zowel Mook als Bergen zijn tegen en hebben op basis van de gecombineerde tegenstanders coalities ingericht. Gennep blijft in zijn uppie voorstander van herindeling.

Nog één te gaan

De namen van klas 3 uit het jaar 1963-1964 zijn bijna compleet (nog eentje).

Met dank aan Gerard, Leo, Pieter, Toon (en mijn vrouw)

Maar we hebben ook de parallelklas (meester Nefkens)

Vanuit deze 2 groepen werden in klas 5 en klas 6 weer nieuwe klassen geformeerd. Ik heb mijn best gedaan zoveel mogelijk namen te verzamelen en hoop dat ze a) correct zijn en b) aangevuld worden

(stamboom-) Hulp gevraagd

Nol Noij stuurde namens Ben Vermeulen een verzoek om hulp. Ben zijn familie heeft in Gennep gewoond en Ben probeert nu zijn stamboom te completeren.

Indien u op de afbeelding links klikt, dan opent een wordfile met de gegevens die Ben tot nu gevonden heeft. Uw hulp wordt op prijs gesteld.

Ik heb me er via www.Genlias.nl al een beetje in verdiept en je komt hele familiedrama's tegen. Een van de voorouders van Ben was Gerardus Vermeulen die met Petronella Hendriks getrouwd was (midden 19e eeuw) en in Gennep woonden. Het stel kreeg 6 kinderen, waarvan er 5 als kind overleden, waarvan 3 in februari 1855. Ik vermoed bijna dat het een besmettelijke ziekte moet zijn geweest en toen was er nog geen antibiotica.

Wie kan helpen?

St Martinusschool, de 3e klas van 1964 (meester Broeren)

Internet maakt de wereld steeds kleiner. Zo kwam ik op Linked al verschillende oud-klasgenoten tegen. En dezelfde kwam ik ook tegen, toen we in actie kwamen toen onze ouders in noodbarakken gestopt werden met niet functionerende liften en hoog oplopende temperaturen. Een beetje vreemd is het wel om op de barricades te moeten klimmen voor je ouders. Uiteindelijk is het met de Norbertushof gelukkig goed gekomen. Maar ik dwaal af. Een van mijn oud-klasgenoten is Gerard Goossens (indertijd Stadsherberg en kolenhandel). Gerard zat net als ik van 1961-1967 op de St Martinusschool, maar zat van de 1e t/m de 4e klas in de parallelklas. Hij stuurde een klassefoto van de 3e klas met meester Broeren. Hij wist zelfs nog de meeste namen. Ik zet nu op deze update ook een foto van de andere klas op de voorpagina. Hiervan ontbreken nog de namen. Wellicht kunnen we de namen van beide klassen compleet krijgen. Overigens moet ik de pagina van St Martinus dringend opschonen, want het is in de loop van de tijd een beetje een rommeltje geworden. Zorg voor later. Nu eerst de 3e klas van het schooljaar 1963-1964.

1963-1964 klas 3 Martinusschool, mr Broeren
1963-1964 klas 3 Martinusschool, mr Broeren, met namen
de parallelklas (waarin ik zat) 1 jr later in 1965 met meester Nefkens
Geen kinderboerderij maar een dierentuin in Gennep

zou je zeggen als je de foto's ziet, die Carlien van Bergen me vanaf de overzijde van de Niers stuurde. Zowel de vos als de ooievaars zullen wel moeite hebben om aan hun kostje te komen bij de huidige omstandigheden alhoewel het nu weer boven nul is.

Het weer zorgt er ook voor dat Gennep er her en der wat troosteloos uit ziet nu alle weg- en rioleringswerkzaamheden door de omstandigheden vertraging oplopen.

 

Modder in Gennep: wat impressies van zondag 12 dec 2010

Marco vroeg zich af of dit de kerstboom bij het stadhuis ging worden
Flamingo's

De dames van Flamingo's gingen zaterdag 11 dec na een heroïsche strijd toch met 1-3 tenonder tegen Dynamo uit Apeldoorn, de nummer 2 van de ranglijst. De dames uit Apeldoorn bleken uiteindelijk toch een maatje te groot, hetgeen niet zo vreemd lijkt gezien het opschrift op de achterkant van hun broekjes. Flamingo's had vooral veel problemen met de snelheid van de aanvallen van hun tegenstander, die vooral door het midden veel scoorde. Maar het moet gezegd, de dames beten goed van zich af en in de 4e set leek het er lang op dat ze een vijfde set uit het vuur konden slepen.

De heren wonnen wel, net als heren 2. Beide met 3-1. Beide teams staande 2e met 1 wedstrijd minder gespeeld. Bij volle winst van die wedstrijd zijn ze zelfs koploper. Ook dames 2 speelde vandaag thuis en zijn na hun 4-0 overwinning koploper en ook daarvan wat plaatjes.

Flamingo's D1 - Dynamo: 1-3
Flamingo's D2 e.a.
Verpletterende overwinning voor "de kinderboerderij": 63% van alle stemmen

In het kader van de wedstrijd IDtrofee heeft het idee voor de kinderboerdij een verpletterende overwinning gehaald met maar liefst 63% van de stemmen. Nummer 2, met 12% was centrumversiering, 3 met 10% het filmfestival en vervolgens met respectievelijk 6,5 en 4% multimediale voorstelling, rode loper en reizende Gennepwinkel. Er zijn maar liefst meer dan 3500 stemmen uitgebracht!!!

Als men bedenkt dat bij de gemeenteraadsverkiezingen in totaal iets meer dan 5500 stemmen zijn uitgebracht, dan geeft dat te denken. De kinderboerderij heeft 65% meer stemmen getrokken dan de grootste politieke partij. 2,43x zoveel stemmen dan bv de PvdA.

Een ding is zeker: de Gennepse bevolking wil een kinderboerderij. Ik hoop dat de politiek dit dan ook vertaalt in een doorlopende ondersteuning die dergelijke kinderboerderij ook na realisatie nodig zal hebben.

 

Het was overigens druk en het was een avond met hindernissen. De stroom was uitgevallen, de verwarming deed het niet en aan het eind vloog ook nog het haar van Nicky van Arensbergen in brand. Ik vertel u nog wel het hele verhaal, met de foto's en een filmpje.

fotoalbumpje van de uitreiking
uitreiking van de 1e prijs (filmpje)
éénvandaag (NL1) maakt misbruik van Gennepse foto

Ik had de foto al eerder gezien op TV en ook toen al begonnen bij mij de alarmbellen te rinkelen. Maar vanavond (do 8 dec) zag ik de foto weer en nu in het programma éénvandaag op Nederland 1 in een item over misbruik in de katholieke kerk. Op zich is er niks mis met dit item, maar wel met de foto die prominent achter de presentator in beeld staat. Die foto is namelijk een foto uit Gennep. Kapelaan Schampers staat met een groep misdienaars in 1954 voor de in aanbouw zijnde Martinuskerk. De foto is gemaakt in augustus 1954. We kennen zelfs de namen van een aantal van de misdienaars. Het zou zelfs best kunnen dat ze de foto van deze site hebben gehaald, hetgeen natuurlijk volstrekt ongepast is, evenals het gebruik van de foto in het kader van misbruik in de RK kerk. De kapelaan zou zich waarschijnlijk in zijn graf omdraaien. Je kunt concluderen dat het programma éénvandaag zelf misbruiker is. Ik heb een aantal screenshots gemaakt en toon u tevens de foto die op deze site staat. Oordeelt u zelf. Ik heb inmiddels ook richting het programma gereageerd, dat dit volstrekt ongepast is.

Niet weg te branden

Frank ontving een mailtje van Ruud Verstegen die vanochtend tot zijn stomme verbazing de ooievaars achter de flats aan de Brugstraat zag rondscharrelen. En die ooievaars horen eigenlijk toch echt weg te zijn, naar het zonnige zuiden.

Ze zijn blijkbaar niet weg te branden uit het Gennepse. Je ziet ze ook nog zeer regelmatig op het nest op het stadhuis. Ik hoop dat ze van de winter genoeg voedsel kunnen blijven vinden

Op naar kerst

Sint is weer op de terugweg naar Spanje. Dan gaat het nu hard op weg naar kerst, zoals ook blijkt uit diverse versieringen. En onderweg naar kerst zijn er nog de kerstmarkt, kaarsjesavond en levende kerst-tocht in zuid. En behalve dat natuurlijk ook nog een zittingsavond, IDtrofee-finale en dan ben ik vast niet compleet.

Jammer dat we niet als in Boxmeer en Cuijk een ijsbaan hebben bv tegenover de RABO. Het was een mooi plekje daarvoor geweest en als het zo koud blijft had het niet eens veel energie gekost. Warme drankjes door het Geveltje en de Stadsherberg, broodjes warm vlees bij Aarnoutse en andere broodjes bij bakker Bart. Warme rookworst door de Hema, IJsmutsen en sjaaltjes van Supertex en Hans.....

Het blijft trouwens spiegelglad in Gennep. Vooral de trottoirs zijn hier en daar levensgevaarlijk.

Ik heb me toch even buiten gewaagd en kwam langs de etalage van Smedema. Ik zag dat de apotheek in de Niersstraat (Kromme Elleboog) al verkocht was. Heeft niet lang te koop gestaan maar dat lag misschien aan de vraagprijs. (vraagprijs 475000). Daarvoor krijg je alleen al meer dan 1100m2 in het centrum. Als ik de grondprijs van het Pagepark aanhoud, dan is de waarde van de grond al meer dan 300.000 (en in het centrum waarschijnlijk nog meer). Ik ben benieuwd wat met het pand gebeurt. In de 19e eeuw was hier een hotel (Hotel Verzet). Ook het belastingkantoor heeft hier gezeten. Ik schat het gebouw toch al snel op zo'n 3500m3. Afgezien van de grondprijs zou het gebouw dan verkocht zijn voor € 4 per m3......... Maar misschien zit er wel asbest of boktor en ook de energie-rekening zal niet mals zijn.

Maar weet u voor wie dit gebouw perfect zou zijn? Voor onze burgemeester. Want zeg nou zelf: dit gebouw is veel en veel geschikter voor het huisvesten van een restaurant dan het oude stadhuis. Het biedt 5x zoveel ruimte, heeft eigen parkeergelegenheid, biedt de mogelijkheid tot een buitenterras enz enz. Het is neit voor niets vroeger een hotel geweest. Ook als dependance van het gemeentehuis (na herindeling) zou het bruikbaar zijn geweest, want je kunt er zo'n 50 ambtenaren huisvesten. Een stuk goedkopere oplossing dan een nieuw gemeentekantoor zoals in Boxmeer.

Wat ook goedkoper had gekund is menu2010. Niet te geloven wat dat gekost heeft, € 1.000.000 (U leest het goed!!). Het is bijna obsceen te noemen: zie berichtje op L1 Per gemeente is dat € 200.000! Je vraagt je af of ze helemaal gek geworden zijn. Dat is meer dan € 40 per bezoeker, die vaak ook nog niet snapte waar dit over ging.

En dan op maandagavond: Gennep komt ineens tot de ontdekking dat er best weleens teveel woningen gepland kunnen zijn: dit was een update van www.gennepnu.nl in 2007.

Sint in de blubber / Pas op! Het zou weleens heel glad kunnen worden

In de nacht van zaterdag op zondag heeft het eerst flink gesneeuwd, zo'n 6-7 cm, en is het vervolgens gaan miezelen en dooien, zodat het nu op zondag 5 december, sinterklaasavond, 4 graden is en het op straat een grote smurrie is. Ik heb met de sint en zijn pieten te doen, die onder deze omstandigheden vanavond en vannacht hun werk moeten doen. Het kleine pietje op de foto links heeft er geen last van, maar de rest zal het wel prettig vinden om morgen naar Spanje terug te kunnen. Als ik me neit vergis dan wordt het vanavond, vannacht en morgen erg glad op veel trottoirs en stoepjes. Dus pas op!

Een van de feestverlichtingen heeft de weersomstandigheden ook niet overleefd en is omlaag gekomen. Ik hoop niet bovenop een auto of, nog erger, fietser of voetganger. Wel levert sneeuw altijd weer mooie plaatjes op, zoals de foto rechts van het Niersdal met op de achtergrond de molen de Reus. Denkt u er nog aan om te stemmen voor ideetrofee? Ik heb al op de kinderboerderij gestemd.

CDA-KERN-D66

Wethouders dus Voncken, Jansen en Ehren. VVD wordt te onervaren en daarom als risico beschouwd voor een coalitie. (bron: kliknieuws)

Nog geen ijspret op de Siep

Woensdagmiddag 1 december: koud, errug koud met vooral een koude wind. Het KNMI heeft het over een gevoelstemperatuur van -15 graden. Maar op de Siep is nog niks te beleven. Ik ben even wezen kijken, en het ijs kraakt nog ontzettend. Het zal wel weekend worden.

Onderwijl zijn sommige bouwvakkers nog steeds buiten bezig, zoals rechts voor het plaatsen van ondergrondse verzamelbakken. Een lange en strenge winter zou voor nogal wat bouwbedrijven funest kunnen worden na de moeizame afgelopen periode.

1 dec: de stembussen gaan open

Vanaf woensdag 1 december kunt u stemmen voor ideetrofee. De stembiljetten heeft iedereen thuis gekregen en u kunt via internet stemmen of mbv de formulieren die u ontvangen heeft. Een van de mogelijkheden is de kinderboerderij, een gecombineerd Genneps-Milsbeeks idee met uitvoering in zowel Gennep als Milsbeek.

Linda van Elst stuurde nog een paar foto's van afgelopen zaterdag. Zeg nu zelf: wat is er leuker dan kleine kinderen kennis laten maken met dieren. En voor kleine kinderen is niet zoveel te beleven in Gennep. Een echte kans dus. De kinderboerderij in het Gennepse wordt gecombineerd met een dierenopvang in het Milsbeekse.

Wat mij betreft een win-win-win situatie.

Iedereen moet natuurlijk zijn eigen keuze bepalen. Ik roep wel iedereen op die het leuk zou vinden met zijn kinderen of kleinkinderen naar een kinderboerderij in het Gennepse te kunnen te gaan stemmen.

29 nov: Gennep kleurt wit. De eerste sneeuw

Ook Marcel Nas heeft een aantal foto's gemaakt: link naar zijn foto's

De avondspits van maandag 29 nov 2010: met bijna 900km de langste avondspits ooit. De ooievaars op het stadhuis hebben spijt dat ze niet naar het zuiden zijn gegaan en stratenmaken met dit weer lijkt me ook geen pretje. Weer een strenge winter?? Vandaag wordt in ieder geval ook alweer de 1e marathon op natuurijs gehouden.

Filmpjes 2010

Ik heb in de navigator hierboven een knop gemaakt naar een overzichtspagina met alle filmpjes uit 2010: FILM 2010

Vitesse won zondag 28 nov weer eens en wel de uitwedstrijd tegen Sportclub Irene. Door de winst met 2-4 staat Vitesse nu met 18 punten uit 10 gedeeld 3e op 6 punten van de lijstaanvoerder Mierlo Hout. Marco is er vandaag, zondag 28 nov al vroeg op uit getrokken om plaatjes te schieten van het Genneperhuis. Het zal wel erg koud geweest zijn: Genneperhuis Marco: 28 nov 2010

Leeftijdsdiscriminatie in Gennep!

Het lijkt verdacht veel op leeftijds-discriminatie bij de wedstrijd voor IDtrofee en één van de ingediende ideeën wordt daardoor waarschijnlijk onevenredig getroffen. De gemeente heeft de leeftijdsgrens waarop gestemd mag worden bepaald op de leeftijd van 14 jaar en ouder, waarmee de hele categorie die de kinderboerderij het meest aantrekkelijk zullen vinden, wordt uitgesloten. Het lijkt een willekeurige leeftijdsgrens, want waarom dan niet gewoon boven de 18 jaar, zoals bij stemmen voor de verkiezingen? Of zijn kinderen t/m 13 jr minder belangrijk?

De indieners van het idee kinderboerderij proberen de uitgesloten categorie tenminste nog een beetje te betrekken door het uitschrijven van een kleurwedstrijd. Als u geen kleurplaat heeft, dan kunt u die hier downloaden. Link naar kleurplaat. Inwoners van Gennep boven de 13 jr kunnen vanaf 1 dec stemmen. Ik houd u op de hoogte en wat mij betreft: hup kinderboerderij! Want ik vind eigenlijk dat alle ouders en grootouders van kinderen t/m 13jr op de kinderboerderij moeten stemmen, al was het maar omdat die kinderen geen stem krijgen!

Zaterdag 27 november hadden de initiatiefnemers een mobiele kinderboerderij opgesteld bij eht pand Rutten en werden flyers en posters uitgedeeld, die al her en der voor de ramen prijken.

En laat ons wel wezen. Een kinderboerderij is net wat Gennep nodig heeft. Ik weet nog dat wij vroeger met onze kinderen naar de voormalige kinderboerderij bij de Stichting gingen. De kinderen vonden het schitterend en wij ook. Het zou leuk zijn als ik met mijn kleinkind(eren) naar de kinderboerderij zou kunnen. En ook voor toerisme is het een uitgelezen kans, want zeg nu zelf, wat is er voor kleine kinderen in Gennep te beleven?

Ik ben trouwens ook onder de indruk van ditjesendatjes en hoeveel moeite de dames doen om niet alleen hun winkel, maar ook de straat telkens opnieuw leuk aan te kleden. Chapeau!
 
Dit weekend is het laatste weekend van de keramiek-tentoonstelling in het pand Rutten. Ook al een aanrader, vooral vanwege de verhalen bij het keramiek. Morgen, zondag 28 nov is het koopzondag. De tentoonstelling biedt trouwens ook een uitgelezen kans om snel even op te warmen van de gure temperaturen die momenteel in het Gennepse heersen

Website kinderboerderij

Brrrrrrrrrrrrrrr

Ik had als titel eerst willen nemen "Gennepenaar toch niet zo tevreden" omdat meer dan een kwart van de kiezers van 2006 afgehaakt zijn tav de gemeenteraad. Maar ik vind brrrr een betere titel. Ben de hele week in Sevilla geweest voor zakelijke besprekingen en daar is het 17-19 graden en loop je nog in een bloes met korte mouwen. Bij aankomst vanmiddag op Dusseldorf was het 1 graad. En vanavond is het nog kouder en het is pas 26 november. Wellicht krijgen diegenen die een strenge winter voorspellen nog gelijk ook.

Vanuit Sevilla heb ik de Gennepse verkiezingen gevolgd en gezien dat er nog maar een schamele 40% is gaan kiezen. Ik heb links eens in kaart gebracht wat de zetelverdeling zou zijn als de teleurgestelde burgers en de anderen die het niet meer de moeite vinden om te gaan stemmen zelf zetels zouden krijgen. De partijen zouden samen nog maar 7 zetels krijgen en die burgers 10. Kern en CDA, ieder 2, PvdA, D66, VVD 1, samen 7 zetels.

Zetelverdeling van 2002, weer terug in 2010

Behalve dat de burgers blijkbaar afgehaakt zijn is er nog iets gebeurd. We zijn namelijk terug bij af wat betreft de verdeling tussen de partijen. De verhoudingen van 2002 zijn weer teruggekeerd. Om dit te illustreren heb ik de verdeling van de uitgebrachte stemmen tussen de partijen vergeleken tussen 2002, 2006 en 2010. Alhoewel we ongeveer terug zijn bij 2002 toont de vergelijking dat het CDA en D66 relatief ietjes beter scoren dan in 2002, de andere partijen slechter. De stijging van vooral PvdA en D66 in 2006 is compleet ongedaan gemaakt door het verlies van 2010. Als men recht wil doen aan de verkiezings-uitslag dan lijkt een coalitie van CDA, KERN en VVD het meest logisch. Tenslotte zijn PvdA en D66 de verliezers.

Als we kijken naar de zetelverdeling van 2010, dan is die nu exact hetzelfde als in 2002. In 2006 hadden de VVD en KERN (CEL) een enorme terugval, welke nu weer ongedaan is gemaakt.

Als we achter de komma kijken, dan heeft het CDA het sinds 2010 het best gedaan (1,09x)

het plaatje rechts bevestigt dit beeld.

Als we echter kijken naar het aantal kiezers dat elke partij weet te binden, dan is het plaatje voor alle partijen erg negatief

Ook interessant is eht om naar de stemverhouding in de diverse kernen te kijken. Ik heb die voor u in een aantal diagrammen gezet:

Gennepenaar tevreden

was mijn belangrijkste conclusie na het zien van het verkiezingsdebat, vooral vanwege de interviews met bewoners. En dit past precies bij de Gennepenaar, want die maakt zich in het algemeen niet zo druk. De verschillen tussen de partijen waren beperkt. Het is duidelijk dat de PvdA werkgelegenheid in Gennep wat minder belangrijk vindt, omdat dat ook in andere gemeenten kan. Er was wat animositeit van de huidige coalitie richting Kern, die later terugkaatste met het plan om de parkeerkelder onder de Goedeherderschool weg te laten en zo de bouwplannen daar mogelijk te maken en ook de VVD werd wat schamperend bejegend toen die niet meteen voor vanalles een panklaar antwoord gereed had. De Floriade-gelden werden fel verdedigd als zijnde van groot belang voor Gennep, al heb ik niet gehoord, dat als het in Venlo regent, dat het dan in Gennep druppelt. D66 gaf toe dat haar mening tav bewoning vakantiewoningen veranderd was, de PvdA was trots op de herziening van het subsidiebeleid, waar oa de subsidie van de plaatselijke muziekkorpsen gehalveerd is. Bent u vóór de Niersdalbrug in de huidige uitvoering, dan moet u op de PvdA of D66 stemmen. De andere partijen willen herziening van die plannen. De herindeling was een non-issue voor de partijen alhoewel de VVD herhaalde tegen gedwongen herindeling te zijn. Ik vond het jammer dat niet ingegaan werd op de geluiden uit Bergen en Mook dat het telkenmale gebleken zou zijn dat het moeilijk samenwerken met Gennep is vanwege de opstelling vanuit het Gennepse. En ik ben razend benieuwd wat gaat gebeuren als er bv in zowel Bergen als Mook een nieuwe coalitie aan de macht komt die tegen herindeling is. Horeca in het stadhuis kwam niet aan de orde (CDA en PvdA voor, rest is tegen). Al met al was men niet al te onaardig voor elkaar en liet men elkaar in het algemeen zelfs redelijk netjes uitspreken. zie ook verkiezingen. En ter informatie: Vitesse heeft vandaag de uitwedstrijd tegen MULO met 3-0 verloren.

(te) Lieve dames

De dames van Flamingo's waren zaterdag 20 november in hun eigen PicaMare kansloos tegen de dames van VVC uit Vught. 19-25, 13-25,12-25. Veel ging mis en het zelfvertrouwen was ver te zoeken. Ik heb geen verstand van volley, maar weet wel dat zeker bij volleybal mentaliteit erg belangrijk is en dat angst een slechte raadgever is. Ook het publiek was trouwens erg tam, terwijl een fanatiek publiek juist kan helpen om over dat dooie punt heen te komen. Verliezen is niet erg, maar dan wel met vliegende vaandels en slaande trom.

De heren wonnen wel, met 3-1, evenals heren 2.

Kanjer viert zijn 1e verjaardag

Vandaag zaterdag 20 nov viert mijn kleinzoon Pieter zijn 1e verjaardag. Hij is weliswaar maandag pas echt jarig, maar op deze manier is het lekker nog weekend en dat is wel zo praktisch. Het weer werkt ook nog mee. Het is weliswaar behoorlijk fris, maar er staat een stralend zonnetje. Zal al degenen die nog campagne aan het voeren zijn voor de verkiezingen ook wel bevallen.

De Genneps aardewerk tentoonstelling is dit weekend en volgend weekend geopend in het pand van Rutten en morgen is het verkiezingsdebat in Pica-Mare, waar vanavond eerst nog het schlagerbal moet plaatsvinden. En vandaag spelen de teams van Flamingo's ook weer een thuisweekend.

Verkiezingen

Het verkiezingsgeweld is losgebarsten en bevat nogal wat algemeen geblabla. Ikzelf ga niet stemmen, want ik vind dat ik geen keuze heb. Want ik kan niet tegen een herindeling stemmen (of tenminste eerst een inhoudelijke discussie willen hebben), niet tegen de floriade-bijdrage en er zijn meer voorbeelden. Wat dat betreft hoop ik dat minder dan 50% gaat stemmen en dat dit dan een duidelijke boodschap vormt. Maar al dan niet stemmen staat iedereen vrij. Voor die mensen is het nuttig om voor een aantal concrete punten de standpunten van de partijen eens op een rijtje te zetten en dan ook een te kijken naar het stemgedrag in het verleden. Dat is veel meer concreet dan al die algemeenheden waar ze nu mee komen. Onderwerpen zijn oa Niersdalbrug, al of niet horeca in het stadhuis, een 2e rotonde bij Milsbeek, subsidie voor lokale muziekkorpsen en dubbelbewoning op Diekendael.

Over vleermuizen en herfst"blad"

Marian van Baal stuurde me een foto van de jongste bewoners van de Martinustoren: vleermuizen. Het is niet bekend of dit nu eigenlijk de bedoeling is. Het is ook niet bekend of de beestjes wel in de gaten hebben dat het plekje minder rustig zal zijn dan ze verwachten, aangezien heel Gennep op veel bezoek aan de toren hoopt.

Niet ver vandaan van de toren zijn herfst"bladeren" te bewonderen. Temidden aan de overdaad aan echte bladeren ligt een overdaad aan huis aan huisbladen die hier gedumpt zijn. En ook nog ander spul overigens. Het dumpen van die bladeren hoort al niet, maar als er al gedumpt wordt, gooi het dan in de container van het Vocaal, zou ik zeggen.

Sint deel 2

Zoals elk jaar kunt u ook dit jaar de statiefoto's van Sint en zijn gevolg bekijken op www.gennepnu.nl. Bovendien heeft ook Frank een foto-album gemaakt met neit alleen foto's van de loswal en het stadhuis, maar ook in Pica-Mare

 
album gemaakt door Frank
 
Statiefoto van Sint en de Pieten
link naar filmpjes 2010
Sint arriveert in Gennep

Zondag 14 november is het dan zo ver. Nadat Sint op zaterdag in Harderwijk in Nederland gearriveerd is, is ie doorgevaren naar Gennep, waar hij rond 13:35 bij de loswal arriveerde. De Maas stond erg hoog en het water stroomde erg snel, zodat Sint eerder dan gepland arriveerde. Nève d'n diepvries arriveerde tenauwernood op tijd om Sint muzikaal te onthalen. En tot mijn verrassing was het erg druk op de loswal. Tot mijn verrassing, want het was guur, nat en koud. In Boxmeer was de rondrit van de sint zelfs afgelast. Maar Gennepse kinderen en hun ouders zijn blijkbaar bikkels en laten zich door een beetje water niet tegenhouden. Gennepnu.nl was natuurlijk ook paraat en heeft wat plaatjes geschoten, hetgeen nog niet meeviel, want camera's zijn niet gebouwd om in de regen te gebruiken. En afgezien van al die regen, was het ook een en al condens, zowel voor als achter de lens.

Als u op de foto links klikt, dan opent een fotoalbum van de aankomst van de sint in Gennep in 2010

Via de foto rechts opent later een filmpje van de aankomst op de loswal en de ontvangst bij het stadhuis

De reünie-klas van 1954-1955

kort filmpje van de fotoshoot

Zaterdag 13 november 2010 was dan de grote dag van de reünie van klas 2 van de Martinusschool uit 1954-1955 van meester Dimmers. Maar liefst 55jr na dato verzamelden de klasgenoten zich weer. Het weer werkte niet helemaal mee, maar dat mocht de pret niet drukken. Na de hartelijke ontvangst bij de Dragonder ging men naar het stadhuis voor de statiefoto om vervolgens een stadstour te maken vergezeld door de stadsgids.

De groep was heel wat kleiner dan indertijd. Ik begreep dat er al zo'n 20 toenmalige klasgenoten overleden zijn. (omdat ik me kan voorstellen dat de klasgenoten graag deze foto digitaal willen hebben, zet ik deze groter dan gebruikelijk op internet)

Een foto van de klas van toen mag natuurlijk niet ontbreken:

11-11, Bombakkes opent het nieuwe carnavals-seizoen
Filmpje van de opening
De nieuwe vorst, Maarten Daniëls ontvangt de witte "vorstenjas"van de oude vorst, Theo, d'n kiep, Roosenboom
en als nieuw raadslid krijg je natuurlijk een steek
die na het commando en de fluit van prins Alfred worden opgezet.
De bezems geven niet het ontstaan van een heksenkolonie in Gennep aan, maar dienen voor de schoonmaak.

Want waar de vuurpijlen door de gemeente verboden zijn en na de champagneflessen van 2jr geleden en de lichtkogels van vorig jaar, had Bombakkes dit jaar een confettikanon bedacht, waarbij de confetti mbv luchtdruk werd weggeschoten. Het 4e saluut was voor deken Huisman, die na dit jaar verplicht met emeritaat moet gaan. Het was guur op de Markt.

Do 11-11 was ook een uitzending van het programma Meldpunt van omroep Max op Nederland 2 waar de Gennepse familie Murray en een heleboel Flamingo-leden in beeld kwamen nav een verlopen "gift for 2" cadeaubon.

Via uitzending gemist is deze uitzending nog te zien. Klik hiervoor op de volgende link. Link naar uitzending gemist over "gift for 2"

Historische plaatjes
Ik liet een tijdje geleden foto's zien van de opening van het Genneperhuis die Jan Wessels gemaakt had. Ook Nol van Est heeft foto's gemaakt en wel een paar hele mooie. Zo wist ie precies het moment te pakken dat het kanon werd afgevuurd. En verder zien we nog notabelen, de gildes een stadsgids en zowaar onze oude burgemeester. Het lijken wel historische plaatjes. Ik heb ze dus maar in een lijstje gezet.
Reünie leidt tot nieuwe (oude) foto's

Deken Huisman stopt!! Het laatste nieuws is dat deken Huisman stopt of beter gezegd moet stoppen. Wel sneu voor hem, en waarschijnlijk ook voor Gennep.

Ik vermoed dat de klassefoto's op deze site al tot menige reünie heeft geleid. As zaterdag is er weer een reünie en wel van de 2e klas van 1954-1955 van meester Dimmers. Een van van de klasgenoten is Manfred Derks, die me nog een aantal andere foto's mailde, waaronder een klassefoto uit 1926 (van zijn vader) en een 2tal foto's uit de oude doos van Vitesse"08.

De fotoboven is de oudste foto van de Martinusschool op gennepnu.nl. Het is een schoolklas uit ca 1926, het jaar van de watersnood. De foto is van Manfred Derks. Zijn vader, Martin Derks (geb in 1916) is 2e van rechts bovenste rij
klas 1A van de St Martinusschool met meester Beckers en juffrouw van Kempen schooljaar 1953-1954
klas 3 uit het jaar 1955-1956

1954-1955 met de meesters Beckers en Dimmers

Dit is de 2e klas die as zaterdag 13 november een grootse reünie houdt, waarbij zelfs meester Dimmers aanwezig zal zijn.

Manfred Derks stuurde ook nog 2 Vitesse-foto's. De foto links toont het kampioens-elftal can de C-junioren uit 1962
De foto ernaast toont het A-kampioens-elftal uit 1966
Martinusoptocht 2010

Zondag 7 november, organiseerde het Martinusgilde de jaarlijkse Martinusoptocht. De tocht voerde van het bejaardenhuis naar de Groes, waar het vuur werd ontstoken. Maar niet nadat het verhaal van de bedelaar en Martinus was uitgebeeld. En na het vuur, waar menige lampion in het vuur verdween, kregen de kinderen de traditionele tractatie van het gilde.

Het was als vanouds erg druk en gelukkig was het droog.

De website van de jeugd Gennep is trouwens ook ineens verdwenen. Nu verschijnt plots een nogal formele website "centrum jeugd en gezin". Ik heb de link verwijderd.

FILMPJE. Indien u op de foto klikt opent een film van de optocht van 2010
1 van de 11.319

Tja, ik ben dus 1 van die 11319 bestuurders die in de afgelopen weken een bekeuring heeft gekregen voor te hard rijden op de rondweg bij de afslag Heijen. (berichtje Gelderlander) Met dank aan de flitspaal die er een tijdje geleden is neergezet. € 40 voor 8km te hard. op zich kan ik er niks van zeggen, want te hard is te hard. Maar deze paal zit me toch wel een beetje dwars. Hij staat namelijk bij het stoplicht. De snelheid moet teruggebracht worden van 100km naar 70km bij het stoplicht en als bestuurder doe je dat maar ben je ook gefocust op dat stoplicht. Springt ie op oranje of niet. Kan ik dan nog remmen of moet ik juist gas geven. Oranje,...,gas geven, flits. Nou ja!. En ja hoor, het is een overtreding. Maar persoonlijk zou ik het meer op prijs stellen dat de snelheid bv op de ZO Wal, in de Middelweg of op de Spoorstraat (overal 30km/h) gecontroleerd zou worden.

de boosdoener: de flitskast
ik weet niet of u het opgemerkt hebt, maar men is begonnen met het ophangen van de feestverlichting
Verkiezingsbord in de woestenij midden in Gennep. De VVD en de PvdA schijnen er al rimpels van gekregen te hebben. En voor Nol van Est moet het een hele excercitie zijn geweest om die randen van D66 af te plakken. :-)
Flamingo's
Zowel de dames als de heren van Flamingo's hadden een goed weekend. Beiden wonnen van Longa. De heren met 3-1. De heren staan daarmee nog steeds trots aan kop in de 1e divisie. De dames wonnen in straight sets, 3-0 en verdubbelden daarmee hun puntenaantal.
Zoek de verschillen

Volgende week woensdag ploft een speciale verkiezingskrant op uw deurmat, verzorgd door de gemeente. Een verkiezings-magazine. U kunt hier alvast kennisnemen van de inhoud (als pdf-file): verkiezings-magazine gemeente Gennep. In het magazine worden ook de standpunten van de partijen naast elkaar gezet. Om u te helpen heb ik die standpunten uit het magazine ook in een excel-file gezet, die opent als u op het plaatje links klikt.

Helaas komen weinig eenduidige keuzes aan de orde en zijn het veelal algemeenheden die naar mijn mening bij de verschillende partijen weinig verschillend zijn. Maar misschien kunt u wel duidelijke verschillen terugvinden. Ik ben benieuwd. Een aantal specifieke onderwerpen komen helemaal niet aan de orde, zoals al dan niet horeca in het stadhuis, geld voor de Floriade of voor Gennepse initiatieven/verenigingen, waarop kan bezuinigd worden, indien bezuinigingen nodig worden, herbezinning op de BREM of niet enz. Dat is erg jammer. En herindeling is in Gennep al helemaal geen onderwerp helaas.

Maar oordeelt u zelf.

En ik kan het niet laten.... Wat vindt u van de volgende teksten (ik kan niet goed standpunten herkennen)? "Met bouwen voor leegstand schiet niemand iets op. Er moet gekeken worden naar de vraag van morgen. Een kwalitatief en passend woningaanbod is nodig om de regio aantrekkelijk te maken of te houden voor jong en oud" of " De unieke rijkdom in de vorm van landschap en natuur biedt kansen, maar vraagt ook om aandacht als het gaat om bescherming en daar waar mogelijk het versterken van deze rijkdom in overleg met alle betrokkenen" of (van een andere partij): " Een goed financieel beleid vormt de basis voor het gemeentelijk beleid.". Ik ben het overigens overal mee eens, maar dat is waarschijnlijk iedereen in Gennep.

Op het Wilhelminaplein zijn de ondergrondse bunkers geplaatst voor de ondergrondse verzameling van glas, plastic en textiel
en hier zien we de aansluiting op de infiltratiebekkens
Op de Picardie heeft de aanleg van de riolering heel wat meer voeten in de aarde gehad dan oorspronkelijk gepland. Vooral aan de zijde van de Zandstraat was eea problematisch
Verkiezingsbord tegenover de RABO. Affiche van D66 is inderdaad beduidend groter. Ben meer benieuwd wanneer deze plek in Gennep weer gefatsoeneerd wordt.
Vondsten Genneperhuis
Henk mailde me een aantal foto's van "de Romein" van diverse vondsten bij het Genneperhuis. De moeite waard om eens te bekijken. En ook nog een paar plaatjes van de "opening" van het terrein op zondag 24 oktober, met alle gildes. En nu ik het toch over gildes heb: as zondag, 7 november organiseert het Martinusgilde weer de traditionele lampionnen-optocht, of beter Martinus-optocht. Ik neem aan dat de kids weer als vanouds welkom zijn bij Jong Nederland om eerder op die dag de bieten uit te hollen en de lampionnen te fabriceren. Om u alvast in de stemming te brengen een link naar de foto's en de film van afgelopen jaar. Het uploaden van de Promsfilm is nu eindelijk gelukt. Best wel een klus om 5 GB te uploaden!,

Voor wie niet geweest is: Naast een film van bijna een uur, heb ik ook een korte impressie van 4 minuten gemaakt .

Veel plezier

 

voor de liefhebber:

de gehele film in groot formaat (57 min)

let op: 5 GB!

Foto's van de Proms

U heeft nog foto's van mij tegoed van de 1st night of the proms, editie 2010.

PicaMare werd bijna afgebroken. Als u niet geweest bent, heeft u wat gemist.. Ik heb een kort foto-album gemaakt. Een film volgt later. De samenwerking tussen harmonie en de Molukse gemeenschap is zo goed verlopen dat de harmonie, zondag na het opruimen van de zaal, in hun werk-kloffie maar met hun instrumenten naar de Molukse kerk trokken. Want zondag hield de Molukse gemeenschap daar een fancy fair, die dus werd opgeluisterd met een muzikale bijdrage van onze harmonie, zonder uniform. En de sportuitslagen? Niet overdreven goed. Vitesse verloor de uitwedstrijd met 1-4. De dames van Flamingo's verloren hun uitwedstrijd met 3-0. Alleen de heren van Flamingo's wisten hùn uitwedstrijd, zij het moeizaam, met 2-3 te winnen. Volgende week beter zullen we maar zeggen.

1st Night of the Proms

Harmonie Unitas et Fidelitas organiseert ook in 2010 weer een "1st night of the proms". Het is alweer de 10e keer dat de proms in Gennep worden gehouden en dit keer samen met de Molukse gemeenschap van Gennep. Een bijzondere combinatie en een bijzondere voorstelling, zoals altijd professioneel aan elkaar gepraat door Dory. Selamat Datang, zoals de voorstelling officieel heet, kende op de 1e avond, vrijdag, een zeer geslaagde 1e uitvoering. Sherilyn is het zingen nog niet verleerd, de Molukse kinderen zijn vertederend en ik wist niet dat je zakdoeken ook voor dansen kon gebruiken.

Er volgt nog een 2e uitvoering, morgen, zaterdagavond in PicaMare. Ik heb begrepen dat er nog een aantal kaarten te verkrijgen zijn. Om u een voorproefje van het programma te geven heb ik een korte film-impressie gemaakt. Veel plezier:

Korte filmimpressie van SELAMAT DATANG

Nacht van de nacht

Het is 's morgens steeds langer donker. Komend weekend in de nacht van zaterdag op zondag wordt de klok om 03:00h weer een uur terug gezet, zodat het 's morgens weer wat langer licht is (maar 's avonds eerder donker). We winnen dit weekend dus allemaal 1 extra uur en kunnen dus mooi naar de Proms in PicaMare, maar zaterdagavond ook naar het IVN, die om 20:00h op het oude NATO-terrein een tocht door de duisternis over het terrein organiseren. (geen zaklampen dus). Na afloop is er kampvuur met een drankje. Voor de kinderen is er een speciale groep.

Info over verkiezingen 2010

Meer foto's uit de oude doos (Elly Schenk)

Elly Schenk (tegenwoordig Alofs en woonachtig in Ysselsteyn) stuurde me een aantal foto's. Elly is geboren en getogen Gennepse. Haar vader werkte bij de Page en ze woonde in de Beatrixstraat. Ze stuurde foto's van de Beatrixstraat, de Page, maar ook van de gidsen Jeanne d'Arc, Flamingo's, Maria Goretti en de kleuterschool bij de nonnen. Ik zal een special maken met deze foto's.

Denk U aan de Proms van aankomend weekend, vrijdag- en zaterdagavond in PicaMare? Kaartjes te verkrijgen bij verhasselt. Het programma van de harmonie was zelfs genomineerd voor de "Appeltjes van Oranje".

Maria Goretti 6e klas 1959 of 1960 Juffrouw Mariet Theunissen (nu Coopmans): zittend: Ellie Spikman, Mathy Hurkens, Els van Mierlo Annie Giesbers, Annie Peters, Leonie Vos, Juffrouw Theunissen, Josje ?, Maria Bakker, Corrie Bakker Margriet Denissen, Karin de Roy, Rinie Smits, Joke Nogarede, Riet Peters, Gerda van Schijndel, Aggie Basten, Gerda Ilbrink, Kitty de Gier, Joke Derks. Mia Roersch, Annemieke Basten, Toos Lamers, Marietje Thissen, Elly Schenk, Nellie Smits, Diny Thiesen, Joke Lamers.

Volleybalteam Flamingo's Marijke Liebrand, Ria van Sambeek, Annemieke Wilbers, Tiny Bernards. zittend: Ans Gisbers, Elly Schenk, Marietje Thissen
leidster Annie Wessels: nw. gezichten Mariette Gunneweg, Willie Wilbers, Nellie Smits, Barrie Arts?
Leidster Carla Dijkstra. Elly Schenk, Marietje Thissen, Marijke de Boer, Dorethe van Bergen, Betsie Singendonck, Liesje Kroon, Ineke Arts, Truus Hoesen, Betsie Noy, Bertha Holla, ? ?, Fanny Smits, Ineke van der Logt, Jeanette v.d. Bogaert
Kleuterschool bij de nonnen ca 1952: juffrouw bets
1937 personeel Page
Sint in de Prinsessenbuurt
Uitstapje van de page. De man in het midden met het donkere pak is Martien Schenk de vader van Elly
fam Schenk in de Beatrixstraat

Elly Schenk

voor het huis van de buren

Albert en Bets Tunnesen-Janssen

De Gennepse brandweer. En een verfrissende ontwikkeling.

De Gelderlander meldde deze week dat de Gennepse brandweer er maar liefst 7 nieuwe (aspirant) brandweermannen bij heeft gekregen. Er blijken ook nog 2 nieuwelingen op een wachtlijst te staan. Een zeer heuglijke ontwikkeling. Ander nieuws was dat besloten is om in het vervolg regelmatige valse brandmeldingen, waar de brandweer op moet reageren, te gaan beboeten. (vanaf de 3e valsmelding). Ik heb begin van het jaar al eens een overzicht gegeven van die meldingen: overzicht valse meldingen begin 2009. Ik denk dat dit een zeer goede zaak is en noodzakelijk om onze grotendeels vrijwillige brandweer in stand te houden. Voor Dichterbij zou het bericht weleens schrikken kunnen zijn want Dichterbij is verantwoordelijk voor heel veel valse alarmmeldingen.

Een verfrissende ontwikkeling vind ik, dat nu voor het allereerst een politieke partij in Gennep de burgers om hun mening vraagt. We zijn er tot nu toe aan gewend dat kleine clubjes mensen (politieke partijen) menen uit te kunnen maken wat de burgers willen, zonder dat diezelfde burgers daar een echte stem in hebben. Beste voorbeeld is het besluit om voor herindeling te zijn, zonder dat dit ooit een verkiezingsthema is geweest. Het lijkt dat zaken veranderen, want de VVD heeft op haar website een poll gezet, waar de burgers (U en ik dus) mogen aangeven of ze voor of tegen gedwongen herindeling zijn. Echt verfrissend. Aangezien ik groot voorstander ben van inspraak, raad ik u daarom aan om de poll in te gaan vullen, of u nou voor of tegenstander bent. Ik hoop wel dat de poll goed is afgeschermd is om te voorkomen dat mensen meerdere keren kunnen stemmen. Wel erg teleurstellend is dat de VVD voorstander van herindeling is en deze poll dus weinig zin heeft. Alle partijen willen namelijk herindeling en er valt weinig te kiezen.

Bart Bardoel wint hoofdprijs kermisloterij 2010

Woensdagavond 20 okt was om 20:30h op het kermisterrein de trekking van de kermisloterij, die dit jaar in de plaats is gekomen van het vuurwerk. De trekking werd verricht door de clown en de prijzen werden uitgereikt door wethouder Jansen. De prijzen vielen in Groesbeek, Milsbeek, Venray, maar de meesten gewoon in Gennep. De hoofdprijs, een reischeque van € 500 werd gewonnen door Bart Bardoel. Hij heeft trouwens ofwel veel geluk ofwel veel loten ingeleverd, want hij won ook al de dvd-speler.

Om de prijs te winnen moest je aanwezig zijn. Maar 1 van de prijswinnaars was niet aanwezig, zodat opnieuw getrokken moest worden. Van de meeste prijswinnaars heb ik een foto kunnen maken. Wellicht kent u een of meerdere gelukkigen.

dat het druk en gezellig was blijkt wel uit onderstaande foto's

Maar liefst TWEE 50-jarige jubilea op Gennepse kermis

Maar liefst 50 jaar (!!!!!!) staan dhr Vermolen (rups) en de fam Paashuis (snoepkraam) op de Gennepse kermis. Ongekend. Het toont een beetje de traditie van de Gennepse kermis, maar is vooral een prestatie van formaat.

Het was in ieder geval meer dan voldoende reden voor de gemeente Gennep om mjiddels wethouder Voncken een bloemetje te overhandigen aan deze exploitanten die Gennep al zo lang zo trouw zijn blijven aandoen. (foto met dank aan Joop den Boer)

Gennep.nu ging maandagavond ook even een kijkje nemen in het repetitielokaal van de harmonie, waar de repetities in volle gang zijn voor de FIRST NIGHT OF THE PROMS editie 2010. Muzikanten en zangers bereidden zich in opperste concentratie voor om het publiek op 29 en 30 oktober van een fantastische voorstelling te laten genieten. Kaartjes kunt u trouwens kopen bij de fa Verhasselt op de hoek van het Europaplein.

Kermiszondag

De kermis werd zondag als vanouds zeer druk bezocht. Gelukkig werkten de weergoden mee, zodat de exploitanten een goede dag hadden. We hebben als elk jaar weer de nodige knuffels "veroverd". Het blijft leuk, alhoewel je je natuurlijk wel kunt afvragen wat we met al die knuffels moeten. Maar dat mag de pret niet drukken. Nu graag alleen nog wat meer typische kermisherrie aub. Ik vind eigenlijk dat dat bij een echte kermis hoort. Ik heb een kort albumpje met wat impressies van de zondag gemaakt. (klik op de foto links)

Er was ook nog een soort braderie op de Spoorstraat. Allergrootste voordeel daarvan was wel dat de Spoorstraat afgesloten was, zodat eenieder door de Spoorstraat van en naar het kermisterrein kon flaneren.

Kermis

Het was zaterdag guur, het leek wel winter, maar de Gennepse kermis is dan eindelijk losgebarsten. Met een beetje mazzel wordt het morgen zonnig. De eerste knuffels zijn al weer gescoord en een van de jongste Gennepenaren heeft voor het eerst een oliebol geproefd. Wat ik de laatste jaren wel heel opvallend vind is het ontbreken van het kermisgeluid van vroeger. Ik woon vlakbij het Europaplein, maar hoor nauwelijks iets. Jammer want de herrie zorgde mede voor die typische kermis sfeer. Het zal wel weer verboden zijn geworden. Geen kermisherrie, evenementenvergunningen voor een buurtfeestje... hoe verzinnen ze het allemaal.

In de sporthal was het beeld gemengd: de heren van Flamingo's wonnen hun wedstrijd met 4-0, maar de dames verloren hun wedstrijd met een teleurstellende 0-3. In zowel set 1 als set 2 verloren ze met 24-26. Jammer. Ook Vitesse speelde vandaag, op zaterdag vanwege de kermis, thuis tegen Heeswijk. Helaas verloor Vitesse met 1-3, waardoor ze nu 4e staan in de 3e klasse met 15 punten uit 7 wedstrijden.

First Night of the Proms, Selamat Datang.

Op vrijdagavond 29 en zaterdagavond 30 oktober kunt u weer gaan genieten vande tweejaarlijkse First Night of the Proms.

Deze editie van de First Night of the Proms belooft zeer bijzonder te worden. Voor het eerst werkt harmonie Unitas et Fidelitas samen met verschillende muzikanten, zangers en dansers van Molukse afkomst.

Sherilyn, bekend van So you wanna be a popstar, zal live optreden samen met het harmonieorkes en de band Bersama. Dirigent van de harmonie, Remy Beckers, heeft speciale arrangementen laten schrijven van oude bekende nummers zoals bijvoorbeeld Dansa van Massada en Sajang-é. Gedurende de avond zijn Molukse hapje te verkrijgen. De prijs hiervan is bij de entreeprijs van € 15,00 pp inbegrepen.

De kaartverkoop is inmiddels in volle gang. Zorg dat u tijdig uw kaartje koopt voor de door u gewenste avond. Dat kan bij Verhasselt Mannenmode, Spoorstraat 97 in Gennep.

Wilt u nog eens terugkijken naar de Proms van 2008? Dat kan op gennepnu.nl: PROMS 2008

Of zelfs de Proms van 2006? Ook dat kan op gennepnu.nl: PROMS 2006

Opbouw van kermis vordert gestaag

en de meeste uitbaters hebben donderdag alles op orde. Ook op de markt staan de mallemolen en de vliegtuigjes te wachten op de eerste gasten aanstaande zaterdag. Ik moet er nog steeds aan wennen, want voor mijn gevoel zou de Gennepse kermis nog steeds op de zondag moeten beginnen t/m de zondag er op met rustdagen op vrijdag en zaterdag.

De kermis mag dan bijna klaar zijn, het is de vraag of Gennep klaar is voor de kermis, want zo ongeveer overal ligt het overhoop. PicaMare, de Picardie, Emmastraat, Wilhelminaplein, Zandstraat en Spoorstraat, ze liggen allemaal open, vaak tot wanhoop van de verkeersdeelnemers. Ik hoop dat ze komend weekend de grootste gaten op in ieder geval Spoorstraat en Zandstraat gedicht hebben.

Vandaag, woensdag 13 okt, hebben ze ook in één dag een van beide bassins op het Wilhelminaplein compleet voorzien van het ondersteunings en bekistings-systeem. Het gaat inderdaad razendsnel. Hieronder nog een paar plaatjes

Links is een detail van het cassette-systeem te zien. Bovenop komt een wapeningsmat en dan wordt beton gestort. De beton loopt dan tevens in de holle kunststof buizen en vormt dan tevens betonnen kolommetjes. De kunst is dan om die beton goed te verdichten, waarbij de lucht bij het storten moet kunnen ontsnappen.
Positief

Ik werd wel positief gestemd van het berichtje op de Gelderlander dat zich bij de onderbemande brandweer van gennep maar liefst 7!! nieuwelingen hebben aangemeld. Ik zou zeggen, leg ze in de watten!

(privé) zwembaden onder het Wilhelminaplein

Vandaag zijn bijna alle keerwanden geplaatst van wat wel grote zwembaden lijken onder het Wilhelminaplein. Het worden kelders voor het bergen van het regenwater, vanwaar het in de bodem geïnfiltreerd wordt. Hoe het werkt leg ik u hieronder uit. Best interessant. De bassins zijn inwendig 14,15 * 16,15 * 1,75m hoog.

Ook leuk is dat ik de enige Gennepenaar ben die op die kelders of zwembaden aangesloten wordt, afgezien dan van de straatkolken op het nieuwe stuk Emmastraat en het Wilhelminaplein. Ik heb namelijk al in 1996, omdat ik voorzag dat dit er op termijn aan zou komen, mijn riolering gescheiden tussen vuilwater en hemelwater. Het hemelwater is nu dus aangesloten op het hemelwaterriool. Maar ik ben de enige. De kelders zijn bruto straks 663m3 en hebben dan dus een bergend vermogen van 600.000liters. Laat de zondvloed maar komen in dit gedeelte van Gennep.

Het ontwerp van de kelders is interessant. Het is een redelijk recente methodiek, ontwikkeld door een Brabants bedrijf.

Plattegrond van de kleders op het Wilhelminaplein
en een dwarsdoorsnede, waar u allemaal kolommetjes ziet
dat zijn de kunstof, regenpijpachtige buizen die om de 50cm op een betonvloer gezet worden
Op die kunststofbuizen komen prefab cassettes van 50x50cm waar een betonvloer gestort wordt. Met het storten worden meteen de kuntstof buizen gestort.

De keerwanden staan allemaal 5cm van elkaar. Via deze openingen infiltreert het water straks de grond in. Aan de buitenzijde wordt dan wel infiltratiedoek geplaatst omdat het zand anders de kelder inloopt. De riolering wordt via een zand/vetvanger aangesloten en er wordt drainerend zand rondom de kelders aangebracht en een overstortvoorziening aangebracht naar het gewone riool. En klaar is kees. En dat allemaal voor Emmastraat 18 (en de straatkolken natuurlijk).. :-)

De foto links is van Marian van Baal en gemaakt op zondag 10 okt 2010. De ooievaars lijken moeite hebben om afscheid te nemen van Gennep. Misschien dat het schitterende nazomerweer van dit weekend eraan bijgedragen heeft.

Ook zonnig was het zondagmiddag voor Vitesse dat de uitwedstrijd tegen Boskant met maar liefst 0-4 gewonnen heeft. Vitesse is met 15 punten uit 6 wedstrijden opgerukt naar de 2e plaats. Bij Flamingo's ging het dit weekend wat minder. De dames verloren met 3-0 van Set-Up en de heren met 3-2 van King Software. De heren staan desondanks nog steeds bovenaan met 1 wedstrijd meer gespeeld.

En over 1 week is het zover: de 1e zondag na de 10e oktober: tijd voor de Gennepse kermis die op zaterdag 16 okt begint.

 

Over zons-ondergangen, bomen en supermarkten

Vrijdagavond 8 okt was de 3e ronde van ID trofee. De rondeprijs van € 2500 is gewonnen door Sander, Chiel en Goof met hun plan voor een multiplein achter Maria Goretti en PicaMare. Goof, Sander en Chiel proficiat. Jullie schoppen het verder dan ik. Ik kon er helaas niet bij zijn vanwege de bruiloft van Ruud en Wanda in Helmond. En werk gaat voor. Genomineerden voor de hoofdprijs waren de kinderboerderij en de reizende Gennepwinkel

Verder kreeg ik nog een mailtje van de VVD Gennep, dat ze een nieuwe website hebben. website VVD. Vooral prettig vind ik dat de burgers van Gennep nu iets te kiezen hebben mbt een herindeling en het opheffen van de huidige gemeente Gennep. Tegen herindeling is de VVD, voor herindeling is de rest. (als de SP meegedaan had, dan waren ook die tegen geweest, evenals bv de PVV). Bij de komende gemeenteraadsverkiezingen krijgt de burger voor het eerst zelf iets te zeggen over het al dan niet opheffen van de gemeente Gennep.

Marian van Baal stuurde de foto's rechts van een mooie zons-opkomst boven het Niersdal.

Het gat op het Wilhelminaplein ondertussen begint giga-vormen aan te nemen. Ik schat dat ze zo'n 2000m3 uitgraven en op de kop van de Picardie hebben ze vandaag de aanslutiing op het hoofdriool gemaakt. Het lijken wel 2 parallelle werelden, boven en onder de grond.

de schade aan het worstelstelsel van de oude linde bij de Tulakker lijkt wel mee te vallen. Wel opvallend is het puin dat de aannemer aantreft. Vermoedelijk is dat de fundering en bouwresten van de schuur die rond de 1e wereldoorlog op deze plaats gestaan heeft

In het gastenboek wist Odette te maken dat ze in de buurt van het bejaardenhuis een kabel kapot getrokken hadden en dat dit de oorzaak van de stroomstoring was. Die duurde overigens nog langer dan ik gisteren meldde, want duurde langer dan een uur. Je zult maar net aan het afrekenen zijn geweest bij Jan Linders. En over Jan Linders gesproken: JL krijgt blijkbaar een nieuwe bovenbuurman en wel collega/concurrent supermarkt JUMBO. Dat wordt dan alweer de 6e supermarkt in Gennep (Zuidmarkt, AH, JL, Aldi, Supercoop, Jumbo). Waar een stadje al groot in kan zijn. Persoonlijk had ik liever een non-food gezien ofwel een serie kleinere winkeltjes.

Grote stroomstoring in Gennep

Woensdagmiddag 6 okt viel rond half 2 in een groot gedeelte van Gennep de stroom uit. Winkels werden donker, kassa's en deuren functioneerden niet meer en thuis viel ook het licht, internet, de telefoon, de verwarming, eigenlijk alles uit. De storing duurde ruim een half uur. Winkelpersoneel heeft buiten staan wachten en menigeen probeerde de oorzaak te achterhalen. Je zou zeggen: graafwerkzaamheden op het Wilhelminaplein, graafwerkzaamheden op de Zandstraat, in de Picardie, voor PicaMare, één van hen zal wel een kabel doorgetrokken hebben. Maar geen van allen zeiden iets te weten. Enfin, het gebeurde laat maar weer eens zien hoe totaal afhankelijk we zijn geworden van electriciteit. Geen stroom, dan stopt alles.

winkelpersoneel, bewoners en bezoekers wachtten lijdzaam af tot de stroomstoring weer hersteld zou zijn
het gat op het Wilhelminaplein, waar het infiltratiebassin komt. Op de achtergrond de linde bij de Tulakker die onderwerp is van conflict tussen de eigenaar en de gemeente
Het gat op de kop van de Picardie, waar een aansluiting op het hoofdriool gemaakt wordt.

Weet u wat Nima betekent? Dat staat voor Nederlands Instituut voor Marketing, een bekend instituut in Nederland. Maar we krijgen ook in het Noord-Limburgse een Nima. De lokale omroep gaat namelijk fuseren met die van Mook. De naam van de fusie-omroep wordt Nima.

Gennepenaren ten strijde!

Ze zeggen weleens dat een kenmerk van Gennepenaren is dat ze zich vanalles laten welgevallen. Dit zou komen omdat Gennep door de eeuwen heen door allerlei landen en volken binnengevallen en overheerst is. Fransen. Spanjaarden. Kroaten, Duitsers, Hollanders, Oostenrijkers: ze zijn hier allemaal geweest, tot en met de laatste poging tot overheersing van buiten door ene Driessen vanuit het Maastrichtse.

Maar Gennepenaren laten zich niet altijd ringeloren. Maandagavond 4 oktober had omroep Max vanuit Hilversum een cameraploeg naar Gennep gezonden om opnames te maken van een Genneps koppel dat zich zeer weerbaar had opgesteld tegen toch wel onoirbare of tenminste niet echt fatsoenlijke praktijken van een bedrijf. Het interview wordt gebruikt voor het consumentenprogramma van omroep Max en wordt later uitgezonden. De opnames werden gemaakt in sporthal PicaMare.

De camera-ploeg heeft zich wel tot het uiterste moeten inspannen om de sporthal te bereiken, want het lijkt wel of half Gennep op de schop is en ze overal met de riolering bezig zijn.

Voor de geïnteresseerden in de Martinustoren: het torenlied en het torengedicht

JN afdeling Gennep 65 jaar!

Jong Nederland Gennep bestaat dit jaar 65 jaar en dat moet natuurlijk gevierd worden.

De hele vereniging ging zaterdag 2 okt met maar liefst 112 personen naar Hemelrijk bij Volkel voor een dagje uit. Het weer was niet echt denderend en halverwege de dag viel de stroom uit, maar dat mocht de pret niet drukken.

Zaterdagavond is nog een 65+ party voor de leiding

De verkiezingen naderen. De SP doet blijkbaar niet mee. Ze hebben blijkbaar meer voorbereidingstijd nodig. Zwakjes, maar helaas en voor hen een grote gemiste kans. Hoeveel voorbereiding heb je nu nodig om het volk te vertegenwoordigen? En ze hebben in het verleden ook al allerlei commentaar gegeven. Hadden ze dan beter achterwege kunnen laten als ze zich eerst nog moeten voorbereiden. Alle partijen met uitzondering van de VVD zijn dus voor een herindeling. Verkiezingen betekenen ook verkiezingsprogramma's. Ik schoot zowaar in de lach bij het programma van de PvdA. Ik kopiëer een regel van hun 10 puntenplan. Misschien schiet u ook in de lach. Beschermte de PvdA nou cultuur??? Om het nog een beetje erger te maken: Mariet heeft ook nog onderwijs in haar portefeuille.... :-)

De PvdA koestert de rijkdom aan cultuur, natuur en historie in onze gemeente.
Deze rijkdom willen we gebruiken en moet dus ook beschermt worden

Zondag 3 oktober was fabuleus mooi. Koopzondag in een zonovergoten Gennep en het was druk in de winkels en op de terrasjes. Ook zonnig was het dit weekend voor de sportclubs. Vitesse won thuis met 2-0 van Berghem Sport en staat nu 3e met 12 punten uit 5 wedstrijden. En bij Flamingo's wonnen zowel de dames als de heren. De dames wonnen deze 2e competitieronde voor het eerst in de B-league en wel met 3-1 van Bossaball Donitas. De heren staan na hun 3-1 overwinning op Nesselande zelfs bovenaan in de 1e Divisie B. Het mooie weer nodigde ook uit voor fietstochten, wandelingen en het rapen van noten en kastanjes, die dit jaar vroeg zijn.

Opening van de Martinustoren

Zaterdagochtend 2 okt rond 11:00h werd de gerestaureerd Martinustoren, die zo het silhouet van Gennep mede bepaalt, feestelijk geopend. Ook werd de opbrengst van de actie bekend gemaakt: € 92.030

Filmpje van de opening: (klik op de button rechts): filmpje in HR (wel goede verbinding nodig) HR filmpje

Na het openen van de deuren door de burgemeester en de voorzitter van de torenstichting, kwam Martinus naar buiten, gevolgd door het koperseptet BRASS
Maar het begon met een aubade van het Vocaal
een toespraak door wethouder Voncken
het torenlied door Monique Peters, samen met het Vocaal
een bloemetjes voor een aantal mensen
en tenslotte een toespraak en bedankwoord door de voorzitter van de torenstichting Sjaak Noij. Deze maakte ook eht toaalbedrag bekend: € 92.030
Han Albers overhandigde de 1e exemplaren van de toren-dvd, die alle donoren eveneens zullen ontvangen
Martinus regelde de toegang tot de toren, want het aantal mensen dat tegelijk de toren in mag is beperkt.
Opening Menu2010

Het is me nog steeds wat onduidelijk wat menu2010 te betekenen heeft. Mij niet alleen trouwens, want toen ik er vanavond langs liep vroegen verschillende Gennepenaren mij wat dit "voor een gedoe was". Vanavond was de officiële opening met notabelen en genodigden. Er werd heel wat afgezoend in ieder geval.

Wat ik begrepen heb is het een culturele manifestatie geïnitieerd door een aantal gemeenten, de Provincie en daarnaast een aantal sponsoren. Op de website van menu2010 staat te lezen: "MENU 2010 gaat over de identiteit van Noord-Limburg die van oudsher is gevormd door de agrarische sector. Voedselproductie als kloppend hart van de regio. Maar MENU 2010 gaat ook over verbeeldingskracht. Hoe zien wij deze voedselindustrie? En, welke beelden horen daarbij? .. MENU 2010 plaatst de identiteit van Noord-Limburg in het hart van de samenleving."

Een en ander hangt vermoedelijk samen met de komende Floriade van 2012, want de gemeenten zijn dezelfde. U kunt zaterdag 2 en zondag 3 okt zelf gaan kijken als u wilt.

Over diamanten

voor de geïnteresseerde: ik heb voor het feestweekend een compilatie gemaakt voor de feestavond en verdere vertoning. Het is een fors formaat (filmpje kan dus haperen) en de kwaliteit is niet altijd denderend: jubileumfilm deken Huisman film zaterdagavondmis (eerst downloaden vanwege omvang)

Het diamanten feest of diamantfestival zit erop. Gennep heeft in 2 dagen het 60jr priester-jubileum van deken Huisman gevierd. Ik heb een kort album gemaakt van het hele weekend. Klik op de foto links, van de processie, dan kunt u door het album bladeren.

2 missen, op zaterdagavond met de harmonie

en op zondag met gilde-eer en koorzang.

Na beide missen ging deken Huisman door een erehaag naar buiten

zaterdagavond was de 1e verrassing voor de deken een rondrit in een zijspan

waarna het feest losbarstte bij de Kroon

 

met cadeautjes voor de deken, ondermeer een stereotoren

en een bedevaart

Aan het eind van de feestavond werden chinese wensballonnen opgelaten vanaf de Markt, waarbij de deken, zoals dat hoort bij die ballonnen een wens mocht doen.

Zijn wens?

In goede gezondheid dezelfde leeftijd bereiken als zijn moeder, die 94jr geworden is

 

Zondag, na de mis met gilde-eer, barstte het diamantfestival echt los.

Er was natuurlijk een toespraak van de burgemeester

ook een toespraak van Willy Michels, die een Duvelsbrood overhandigde,

maar ook een toespraak van een andere burgemeester, van Venray.

Oud Gennepenaar en burgemeesterszoon Hans Gilissen was paraat

optredens van de kinderen van Elckerlyc. De vraag rijst wel waar Maria Goretti was. Behalve dat het een RK school is, de deken heeft ook meer dan 20jr lesgegeven en hij heeft er lange tijd in het bestuur gezeten

 

de Waggelaars waren present, evenals het Vocaal

Batucada Tropicana was er

 

en de Molukse Gemeenschap was er

Natuurlijk was Bombakkes ook present en niet alleen dat. Ze hielpen ook met de opbouw, het afbreken en verzorgen (in kostuum) de hele catering. En de vorst, Maarten Daniëls, was spreekstalmeester van de dag.

Van buurtvereniging Helpt Elkander kreeg de deken een prachtig schilderij van Gennep

en aan het eind was er een ouderwetse processie, onder aanvoering van de harmonie

naar de Mariakapel aan de Groes.

Gennep op zijn best. Met vele verenigingen die hun beste beentje voor zetten. Onder zelfs een stralend zonnetje.De diamanten jubilaris vond zelf, in een kort toespraakje op zaterdagavond, Gennep de diamant van Noord Limburg

Zoals hierboven te zien is, was buurtvereniging Helpt Elkander zaterdagmorgen 25 sept al druk bezig om de kerk te versieren . De voorbereidingen voor het diamant-festival dit weekend zijn in volle gang.

Ook van binnen is de kerk versierd, zoals uit deze foto blijkt. Het getal 60, het aantal jaren dat deken Huisman inmiddels priester is zien we terug. En ook vazen met gladiolen, de lievelingsbloemen van de deken

De werkzaamheden in de Emmastraat vorderen gestaag. Beide rioleringen zitten er in en nieuwe water- en gas-aansluitingen zijn aangelegd. Vreemd alleen dat ze de oude waterleiding gewoon in de grond laten zitten.

Op zaterdag opende Scapino op zijn nieuwe lokatie in het winkelcentrum, nu pal aan de Spoorstraat.

Vanavond begint dan dus het diamant-festival met een mis met de harmonie en daarna een feestavond. Morgen, na de mis, beginnen de festiviteiten op het kerkplein.

En vanavond zijn dus ook de 1e competitie-wedstrijden van Flamingo's, die uw steun goed kunnen gebruiken.

Nu online: Klik op het icoon en voeg uw naam toe.

Ook in de toekomst volgen nog meer nieuwe leuke en interessante afbeeldingen. Blijf kijken!

 

Voor degenen die de oude voorpagina's nog eens willen zien:Oude voorpagina's

  www.gennep.nu Binnenkort..... NIEUWE UPDATES.....Blijf kijken!

counters for myspace

View My Stats