Ministerraad besluit: Nieuwe gemeente heet Maasduinen

Dankzij Goof hebben we al eerste het bericht dat de nieuwe gemeente na de herindeling definitief gemeente "Maasduinen" gaat heten, zoals al was verwacht. De Ministerraad heeft dit vandaag, 10 juli 2009 besloten. LINK naar Persbericht. Op 1 jan 2011 is het zover. Dan is er géén gemeente Gennep meer. Op zich vind ik het wel een goede naam. De nieuwe gemeente kan moeilijk Gennep heten. Gennep is weliswaar de grootste plaats, maar loopt niet van Wellerlooi tot Molenhoek. Ik ben alleen benieuwd waar straks het nieuwe gemeentekantoor gebouwd gaat worden. Wellicht is Afferden een goede plek. Het ligt immers zo ongeveer in het midden en daar zijn weinig ruimte-problemen. We zullen zien. En verder: ook nog een album (van Goof) van de 3e dag van de jeugdvierdaagse eneen filmpje van Summmertime van afgelopen zaterdag 4 juli met Tessa, Sherilyn en Luuk Wessels (Totally Kidz) Vraagje: kijkt men inderdaad naar de filmpjes? Anders kan ik ze beter achterwege laten.

de 3e dag van de jeugdvierdaagse van 2009 (album van Goof)
SumMmertime 4 juli 2009 met Tessa, Sherilyn en Luuk Wessels (Totally Kidz)
Niet van suiker

De deelnemers van de jeugdvierdaagse laten duidelijk zien dat ze niet van suiker zijn. Opgewekt, zich niets van de buien aantrekkend, en met een lach op hun gezicht wordt de 2e dag van de jeugd4daagse van 2009 afgesloten. Goof stuurde foto's.

Nu maar hopen dat ze op al die schoolkampen en andere activiteiten die momenteel gaande zijn de goede moed blijven houden.

4daagse film (1e dag) en Kafka

Ik heb van de 1e dag van de jeugdvierdaagse ook een filmpje gemaakt. Daarnaast ontving ik een persbericht van Emile Goossens over het 2-richting verkeer in de Spoorstraat en Weverstraat.

Persbericht Spoorstraat

Aan de inhoud te zien is het er gisteravond heftig aan toe gegaan. Voor degenen die het hele verhaal niet kennen:

KAFKA-aanse toestanden

(niet kijken als u mij een zeurpiet vindt)

filmpje 1e dag jeugd4daagse
1e dag van de Ottersumse jeugd4daagse: Gennep

Traditiegetrouw voert de 1e dag van de jeugdvierdaagse naar Gennep en wordt er gerust bij de blokhut. Daarna gaat het over de Niersdijk verder. 2 albums van Gennep.nu. De blokhut en de tocht over de Niersdijk. En ook Goof heeft een album gemaakt, album nr 3. Het leek trouwens drukker dan ooit en het weer werkte goed mee. Veel plezier.

rust bij de blokhut
Niersdijk
het album van Goof
SumMmertime en Pleinfeesten

2 perfecte initiatieven die Gennep bovendien weer op de kaart zetten en het zomers aangenaam vertoeven maken. U heeft nog foto's van SumMvertime van afgelopen zaterdag te goed, met Luuk Wessels (een apetrotse pap Paul), totally kidz, Sherilyn en Tessa. Ook stuurde Marco de foto's van de zaterdagavond en de zondagmiddag van de Pleinfeesten (hij was niet voor niets "hof-fotograaf") en ook Bert stuurde foto's van de zondagmiddag van de Pleinfeesten. 4 albums derhalve. Veel plezier.

SumMmertime
Pleinfeesten zaterdagavond: Marco
Pleinfeesten zondag: Bert
Pleinfeesten zondag: Marco
Monarch

Kunstenaar Mirso en de stichting Monarch (dit staat voor "monumenten, archeologie en cultuurhistorie") hebben een nieuw project op stapel gezet. Henk heeft vandaag de foto links gestuurd, nadat alle beeltenissen waren geplaatst: 8 burgemeesters.

Wat mij persoonlijk betreft had het raam rechtsonder leeg kunnen blijven. De persoon op de foto wenst immers van ons eeuwenoude stadhuis een luxe eettent te maken. Zie ook de opmerking in het gastenboek en het artikel in de Gelderlander. LINK

Dat de halve bevolking te hoop loopt tegen wat de meesten een zeer ongewenste ontwikkeling vinden, is blijkbaar minder belangrijk dan het linksom of rechtsom doordrijven van haar eigen zin. Wellicht is de bedoeling om de companen van de organisatie van de floriade in Gennep op een luxe etentje te kunnen uitnodigen. Ik zou het anders ook niet weten, waarom ze zo blijft drammen.

Persoonlijk vind ik die € 125000,= die Gennep jaarlijks aan de floriade moet bijdragen al veel en veel te veel en zeker terwijl daartegenover staat dat bv de subsidie aan de Gennepse muziekkorpsen zwaar gekort is. De toekomstige jaarlijkse vaste subsidie aan de Gennepse harmonie bedraagt minder dan 2% !!! dan de bijdrage aan de floriade, die wordt gedaan onder het mom van "als het in Venlo regent, dan drupt het in Gennep". Over de garantiestelling voor de verliezen van de floriade zullen we het maar helemaal niet hebben. Wat mij betreft géén luxe eettent in het stadhuis. Dit is a) niet realistisch en b) is het stadhuis eerst en vooral van de Gennepse bevolking.

De oude kerktoren wordt dit jaar gerestaureerd. Waarschijnlijk is er op 5 september een "torenfestival" om de nodige gelden in te zamelen. Binnenkort komt ook een website van de torenstichting online. Maar wat is er nu mooier dan het stadhuis en de oude toren aan elkaar te "koppelen". De toren is te klein voor een zelfstandige exploitatie, maar dit kan vanuit het stadhuis gebeuren. Ik ben voorstander van een lokale of Nrd Limburgse VVV in het stadhuis waarbij het stadhuis een soort huiskamer plus functie krijgt, waar koffie verkregen kan worden en waar de Gennepse historie centraal staat mèt de Gennepse verenigingen en activiteiten. De stadsgidsen zouden van hieruit kunnen opereren.

De stichting Monarch heeft overigens nog veel meer plannen dan de uitvoering van het burgemeesters-project. Ongetwijfeld zal ik in de nabije toekomst daarover kunnen berichten.

Pleinfeesten: zaterdagmiddag, 50+

Zowel Marco Thijssen als Bert vd Bosch hebben foto's gemaakt. 2 albums derhalve. De andere foto's van Marco kunt u vinden op LINK of via de site van de pleinfeesten: LINK En binnekort volgen nog de foto's (en film) van Summmertime van afgelopen zaterdag met Totally Kidz, Luuk Wessels, Sherilyn èn Tessa. Veel plezier.

de foto's van Bert van de Bosch
dee foto's van Marco Thijssen
Nick&Simon: "de movie"

Nick en Simon in Gennep

Nick en Simon traden zaterdagavond 4 juli op in Gennep, op de pleinfeesten. Om 5 over 8 arriveerden ze in hun mercedes en om 20 over 9 begon het concert op een stampvol Europaplein. Een uitgebreide reportage van Gennep.nu. En binnenkort volgt nog veeeeeeeel meer. Stay tuned..

Pleinfeesten, drijvende auto's/drollen en brand

Het was druk vandaag. De pleinfeesten op het Europaplein zijn begonnen. Natuurlijk bericht Gennep.nu daarover. Maar ook waren er stortbuien, niet alleen in Gennep, maar ook in Boxmeer. In Gennep dreven de drollen, in Boxmeer de auto's. Unieke beelden van www.gennep.nu! En tenslotte was er ook nog brand, voor de zoveelste keer, bij de Kuulwei. Maar goed dat mensen van de brandweer al meehielpen met de pleinfeesten en dus snel paraat waren voor de brand. Je vraagt je alleen af wanneer de gemeente die aftandse en gevaarlijke zooi van de Kuulwei nu eens doet laten slopen... En de drollen in Gennep... tja. De wethouder heeft blijkbaar niet veel kaas gegeten van riolering tot grote verontwaardiging van de bewoners van de Willem Boyeweg. Daar kwamen de tampons en de drollen boven drijven en was het probleem niet zozeer het nieuwe infiltratie-riool voor het hemelwater, maar de gewone riolering. Dat de capaciteit van het infiltratieriool beperkt is blijkt wel uit het feit dat alle pas gerenoveerde straten blank stonden: de Heijenseweg, de Picardie, de Willem Boyeweg. Maar in Boxmeer was het nog veeeeeel erger.

Pleinfeesten

Onderstaande foto's zijn van een bewoner van de Willem Boyeweg, die net vernieuwd is (inclusief riolering), nadat in de afgelopen jaren al herhaaldelijk wateroverlast was opgetreden.

Bewoners van de Willem Boyeweg zijn behoorlijk boos. 1 van de buurtbewoners stelde: " want garandeerde wethouder Arnold Jansen niet dat dit nooit meer zou gebeuren??"

de foto's
een filmpje
Brand in de Kuulwei

Triest natuurlijk dat die straten blank staan en dat de drollen door de Willem Boyeweg drijven. Maar het kan nòg erger. Bijvoorbeeld in Boxmeer, want daar deugt al helemaal weinig van de riolering. Dit konden de klanten van Jan Linders aan den lijve ondervinden. En een wijze les voor u: nooit uw auto in een ondergrondse parkeergarage parkeren, want ander kan u het volgende overkomen. FILMPJE Unieke beelden, en natuurlijk bij www.gennep.nu. Veel plezier.

Foto's van Annie Weber

Dankzij Marco Thijssen kreeg ik een aantal foto's van zijn moeder Annie Thijssen-Weber:

Willie Weber op de hoek Middelweg-Emmastraat (vader van Annie)
Gennepse Boys rond 1948. Hier speelden 3 broers: Sjamg, Willie en Bèr Weber
Uitstapje van het KVO op 23 okt 1962
De kinderen van Willie Weber: Theo, Bèr en Annie
Willie Weber op de fiets op de Zandstraat thv de kruising met de Brugstraat
arco stuurde ook nog een aantal foto's van de opbouw van de tent en andere zaken voor de pleinfeesten zie morgen losbarsten (zie www.pleinfeestengennep.nl)
En Geert Peters stuurde een aantal foto's van de stropoppen die weer in het Oeffeltse geplaatst zijn.

De feesten barsten dus weer los. Niet alleen Summmertime maar ook nog de Pleinfeesten. En volgende week begint natuurlijk weer de jeugdvierdaagse.

O ja: de special van Jacques Builtjes is bijgewerkt en hier en daar verbeterd

Arena "de Pottenhoek"

Amsterdam mag dan zijn "Amsterdam Arena" hebben, Gennep heeft sinds dinsdagavond 30 juni 2009 zijn arena "de Pottenhoek". Wethouder Mariet Seegers opende rond 19:00h feestelijk de nieuwe jeu de Boules baan die is aangelegd op het voormalige speelterreintje.

Met de sloop van de Norbertushof was ook de jeu de Boules baan aldaar verwijderd. Op initiatief van het GON, het KBO en buurtvereniging Helpt Elkander en met een project-subsidie van € 500 van de gemeente Gennep is op het voormalige speelterreintje een dubbele baan aangelegd. AVG heeft voor een schappelijk prijsje de uitvoering verzorgd en de gemeente heeft beloofd nog voor een nieuw poortje te zorgen zodat ook rolstoelen naar binnen kunnen. Gennep.nu was natuurlijk paraat.

Filmpje van de feestelijke opening
Domme snotneuzen

Daar heb ik toch nog een "nette" benaming gevonden. Zit je moeite te doen om de boel aan de straatkant er een beetje netjes uit te doen zien: plantjes kopen, onkruid verwijderen, water geven, en staat alles er eindelijk weer fleurig bij, dan komt er weer van dat volk voorbij dat het nodig vindt om de planten (in dit geval mini petunias) eruit te rukken en een stuk verder op straat te gooien.

Het is schering en inslag. De bloembakken van de gemeente hebben ook het nodige te lijden (zie hieronder hoe Joop den Boer zaterdagochtend ook al de boel aan het opvegen is voor zijn winkel). Om maar niet te spreken van de schade aan verkeersborden en andere zaken. Blijkbaar is het moeilijk te snappen dat men met de f..... van andermans zaken moet afblijven en geen vernielingen moet aanrichten!

Summmertime, 27 juni

wat plaatjes van de openings-zaterdag van Summmertime 2009

Maar enfin: ook wat andere plaatjes: van de Markt zaterdagavond, het werk vóór en nà Niersvalley en zo meer.

Egerlander muziek op de zaterdagavond 27 juni op de Markt
en receptie van het gilde in de witte olifant
de voorbijganger kan hier geen kant meer op behalve de winkel in
moeder fuut met kleintje op de rug
fietsen op een mooie zondag-middag
opruimen nà Niersvalley
nog méér ergernissen
20e keer Autozegening bij de St Martinuskerk

Tonny Wilbers reed ook zelf mee

Zondag 28 juni was de ZO Wal bij de St Martinuskerk het toneel van de alweer 20e zegening van auto's en andere voertuigen, waarmee gehoopt wordt op weer een ongeval- en schadevrij jaar.

Organisatoren Tonny Wilbers en Willy Siebers, evenals "uitvoerende" deken Huisman konden tevreden zijn over het aantal deelnemers.

De auto-zegening is zo langzamerhand een mooie traditie in het Gennepse geworden.

Zaterdag 27 juni was het de 1e zaterdag van de Summmertime reeks van 2009. En 's avonds was er ook al muziek op de Markt, feest bij de Witte Olifant vanwege de konings-receptie en natuurlijk was er Niersvalley. Het was overal gezellig druk. Ik zal later een update plaatsen met wat plaatjes.

Niersvalley
Ernstige discriminatie in Nederland

en nog wel door de Nederlandse overheid. Wie had dàt nou gedacht. Morgen verschijnt het volgende artikel in het reformatorisch dagblad: ARTIKEL. Het is een interview met mijn broer en oud-Gennepenaar Jos over het Nederlands belastingstelsel dat kostwinners zwaar dupeert en in tegenstelling is met de belastingstelsels van bijna alle andere "beschaafde" landen.

Onder aanvoering van partijen die vooral gericht zijn op het individu (D66, VVD) en daarnaast de linkse partijen (PvdA, Groen Links), maar de laatste jaren ook het CDA is in Nederland een belastingstelsel tot stand gekomen waar een gezin met één kostwinner maar liefst 84% méér belasting betaalt dan een gezin met hetzelfde gezins-inkomen van tweeverdieners. En dit verschil zal komende jaren tot ver boven de 100% oplopen. Meer dan 2x zoveel belasting betalen bij een zelfde gezins-inkomen. Jos heeft gelijk dat dit ronduit schandalig is.

Dus als in het ene gezin man en vrouw ieder bv 20 uur per week werken en in het andere gezin de een 40 uur en de partner niet (bv om voor de ouders, een al dan niet gehandicapt kind te zorgen, of omdat dit de eigen keuze is), dan wordt het 2e gezin bestraft met op dit moment een extra belastingheffing van 84% of meer op het gezins-inkomen. Vind ù dat eerlijk???

Ik had u ook nog een aantal foto's beloofd. Deze volgen hierna. Heart of Stone, een zonsondergang, de natuur )oa de ooievaar op pierjacht bij Picamare), het ophangen van slingers door de winkeliers en slopen.

WATER

De harmonie heeft zondagavond een grandioos concert op de Markt gegeven. Maar even dreigde het hele concert in het water te vallen, want na 5 minuten begon het te stortregenen en moest het concert worden onderbroken. Zowel de harmonie als de toeschouwers schuilden zo goed en zo kwaad als het ging, en bijna niemand verliet de markt. Een ongelukkige ober van de Kroon had de pech dat een dikke plens water van een van de parasols zijn volle dienblad deed omslaan, maar dat was de enige echte schade van de stortbui. Na een klein half uurtje hervatte de harmonie haar concert en deed een grote schare toehoorders genieten.Er waren zelfs bezoekers uit Deventer. 2 dames wil ik nog wel in het zonnetje zetten, want een betere omroepster dan Dory is er volgens mij in Gennep niet, en verder deed zangeres Stephanie het fantastisch. Hieronder een impressie. Het thema water slaat overigens niet alleen op het optreden van de harmonie, maar ook op het water dat uitgereikt werd tijdens de halve marathon. Ik heb een serie portretten hiervan gemaakt. U houdt nog meer van mij tegoed. Heart van Stone trad op nà de harmonie. Ook daarvan heb ik een paar plaatjes. De jonge ooivaar deed zijn eerste vleugelslagen en nog meer fraais. Maar dat is voor later.

concert harmonie op de Markt (zo avond 21 juni 2009)

portretten halve marathon

AH Halve marathon van 2009
een korte impressie. (ik heb ook wat detail-foto's gemaakt, die ik later zal tonen)

Flessen - ringen

die gebruikte mijn moeder vroeger om spullen in te maken, in weckflessen. Maar dat lijkt tegenwoordig een bezigheid uit een compleet ander tijdperk. Deze update gaat daar nìet over maar over het ringen van de Gennepse ooievaar èn over de flessen van de flessen-actie van Jong Nederland.

Een impressie van de geslaagde flessen-actie van Jong Nederland, gemaakt door Frank.

De actie voor herhaling vatbaar dankzij de enthousiaste inzet van de jongens en meisjes van Jong Nederland en met dank aan het gratis ter beschikking gestelde materieel.

Helaas kon niet heel Gennep worden gedaan.

 

Tonny Wilbers stuurde foto's afkomstig van Piet Sluiters van het ringen, zaterdag-ochtend 20 juni, van de jonge ooievaar. Het jong was in goede conditie en woog 3500 gram.

Opkikker

Binnenkort (3,4 en 5 juli) zijn er de "Pleinfeesten", welke gehouden worden op het Europaplein. Er is ook een goed doel aan gekoppeld, namelijk de stichting de opkikker.nl . Mobiele telefoons kunnen daarvoor worden ingeleverd. Op de pleinfeesten treden naast een serie DJ's en Dennie Christian oa ook op Nick & Simon. Vrijdag was men al bezig met de promotie van de pleinfeesten, waarvan Marco een aantal foto's heeft gemaakt. Maar morgen eerstde halve marathon en morgenavond het concert op de Markt.

Zomer komt eraan

Er zijn al erg veel konijnen, want er zijn blijkbaar in het voorjaar veel jonkies geboren. Maar de pa's en ma's krijgen er zo te zien nog niet genoeg van. Ook zijn er hele verzamelingen eenden. Het is blijkbaar een "vruchtbaar" voorjaar geweest. En aan de aanhanger te zien die bij ons bijna voor de deur stond, zijn er ook weer veel rupsen.

Bij de Niers is de ruigte gemaaid, zodat men elkaar volgende week tijdens Niersvalley niet tussen het hoog opgeschoten onkruid hoeft te zoeken. Dat is voor komend weekend. Dit weekend is er in Gennep eerst nog de halve marathon en zo.av. het concert op de Markt. In Volkel zijn dit weekend de luchtmachtdagen, waarvoor op donderdag een wel erg groot vliegtuig laag over Gennep vloog (middelste foto hieronder)

En als elk jaar hangt er ook dit jaar bij veel Gennepse huishoudens de vlag uit met de boekentas eraan. Gefeliciteerd Steppie met je HAVO-diploma. En ook alle andere Gennepse kids: van harte gefeliciteerd. Op de basis-scholen is men nog niet zo ver, maar ook daar zit de zomer-vakantie eraan te komen. Maria Goretti had donderdag festiviteiten en zo te zien ging Flamingo's vrijdagavond op jeugdkamp. Ze hebben het weer in ieder geval mee.

Onderwijl is men begonnen met de sloop van de voormalige bovenmeesters-woning naast de vroegere Martinusschool en een stukje verder is men driftig bezig met de fundering van de toekomstige "aanleunflats" in het plan "OpdeLogte". Tenslotte nog een kinderfiets in de Martinushof en een mooie zonsondergang.

Het Paradiso

Het Paradiso in Amsterdam. Dat is nog eens wat anders dan PicaMare in Gennep. En zeker als je er moet, of beter màg optreden.

Afgelopen maandag 15 juni tràd Len van de Laak uit Ottersum op in het Paradiso en wel in het kader van zijn afstuderen aan het conservatorium van Amsterdam. "

Festival 'Valid for Travel' in Paradiso

Tijdens het Valid for Travel festival in Paradiso treden Evant Garden, Secret Umbrella, Jenny Willemstijn, A Day's  en Paulina Dubaj op. De lancering van een nieuwe generatie musici: een mix van alternatieve geluiden, intieme optredens en spannende rockmuziek. Eindexamen van Paulina Peters, Len van de Laak en Tim Barning. zie: LINK

Heel apart. En daarom een impressie van het optreden

Wie helpt?

want tenslotte is as zaterdag 20 juni de lege (statiegeld)flessen van Jong Nederland. De flessen worden huis aan huis opgehaald. Ik hoop dat menigeen druk bezig is om nog snel een aantal flessen leeg te maken ter ondersteuning van deze Gennepse vereniging.

en wie helpt Tonny Wilbers? Tonny vraagt informatie over de foto rechts en schrijft:

" Beste Harm, Afgelopen weekend een foto gevonden in de album van mijn moeder van bewoners van Huize Norbertus of Liefdesgesticht ???? Zou graag wat meer namen willen weten van deze Gennepenaren. Wat ik zeker weet is dat de tweede man van links zittend op de bank mijn Opa Thij Wilbers is, welke is overleden op 20 juni 1945 ( dus direct na de bevrijding ). Bijgaand de foto en het prentje van Opa. Deze foto moet direct na de bevrijding genomen zijn. Ik hoor of zie het wel. Alvast bedankt "

wie weet meer??

en er is aankomend weekend natuurlijk nog meer loos (dan alleen vaderdag): de halve marathon, en het concert zondagavond op de markt en de week erna de zegening van de auto's

zondag 21 juni (vaderdag), 18:30h op de Markt:

Harmonie Unitas Fidelitas èn Heart of Stone

(start: dr Stiemensweg)

9.40 Jeugdloop
9.50 Bambinoloop
10.00 start AH Halve Marathon
10.00 start 10 km loop
10.15 start  5km loop

Halve Marathon 2009

zondag 28 juni, rond 10:45h, op de ZO Wal thv de Martinuskerk:

Auto-/Fiets-/Rollator- en Vrachauto-zegening

Het is allemaal toch nog goed gekomen

want het hield rond 4 uur op met regenen. En zo kon buurtvereniging Middelweg-Steendalerstraat haar fietstocht toch nog in het droge afmaken en vervolgens gezamenlijk na afloop bij PicaMare een hapje eten (en natuurlijk wat drinken). De Nl kampioenschappen Taekwondo hadden natuurlijk géén last van de regen, want die werden binnen in de sporthal gehouden. Rond 19:00h werden de uitslagen bekend gemaakt.

Iets klopt er trouwens niet aan de richtings-aanduidingen in Gennep. Vandaag hebben in totaal 7 auto's mij gevraagd waar zich in vredesnaam toch die sporthal PicaMare bevond. Misschien zijn de bordjes weggehaald (??) net zo als die hekwerken worden omgeschopt of die fiets op de foto rechts in de struiken wordt gekwakt.

Regen

Proefkamp Jong Nederland, za 13 en zo 14 juni 2009

Ze hadden in 1e instantie mooi weer voorspeld voor vandaag, zondag 14 juni. Maar na een errug mooie zaterdag, viel dat dus zwaar tegen. Véél regen. En dat was jammer, voor de ossebraadfeesten in Ottersum, voor de fietstocht die Middelweg-Steendalerstraat hadden georganiseerd en voor Jong Nederland dat dit weekend zijn proefkamp had bij de blokhut. Frank heeft van dit laatste een korte foto-rapportage gemaakt.

Denkt u er trouwens aan om van de week statiegeld flessen te verzamelen, want Jong Nederland komt die as zaterdag van deur tot deur ophalen?

Ik maak me toch wat bezorgd over een van de ooievaars-kuikens, want er zit niet veel beweging meer in. Hopelijk gaat het niet mis. (webcam) Hieronder nog wat plaatjes van de werkzaamheden her en der. Bij de Paters zijn ze de beg grondvloer aan het vlechten. Die zal komende week wel gestort worden. Langs de Brugstraat is men nog steeds de bodem-warmteleidingen aan het aanbrengen, maar is men een stukje verderop ook bezig met de funderingsbalken. En ook aan de kade en aan de Nijmeegseweg wordt druk gewerkt. Je zou je overigens wel afvragen of die werkzaamheden wellicht zo kostbaar zijn vanwege alle vernielingen die er worden aangericht aan bebording, hekken en dat soort zaken. Jammer.

Brugstraat

Brugstraat

Busstation

Paters

Kade Gennepermolen

eendjes

Niersbrug

ooievaars

Géén gemeenteraadsverkiezingen in Gennep

Heel Nederland gaat in maart 2010 kiezen voor een nieuwe gemeenteraad, maar niet Gennep.

Vrijdag 12 juni 2009: De ministerraad heeft op voorstel van staatssecretaris Bijleveld-Schouten van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties ingestemd met een wetsvoorstel dat verlenging van de zittingsduur van gemeenteraden regelt in die herindelingsgemeenten waar dat nodig is.

Om te voorkomen dat twee maal binnen een jaar gemeenteraadsverkiezingen worden gehouden, worden de gemeenteraadsverkiezingen uitgesteld in die gemeenten die per 1 januari 2011 worden heringedeeld. Kiezers in deze gemeenten gaan niet in maart 2010 - als de rest van Nederland een nieuwe gemeenteraad kiest - naar de stembus, maar eind 2010. Daarvoor is het noodzakelijk dat de zittende gemeenteraden in deze herindelingsgemeenten tot de herindelingsverkiezingen kunnen aanblijven.

Gemeenten die hier op basis van een herindelingsadvies voor in aanmerking kunnen komen zijn:
Bergen, Gennep, Mook en Middelaar

Slechtvalken, deel 2
Wilfried Schlebos, collega van Carel, stuurde nog een aantal mooie foto's van de slechtvalken bij Hendrix. En voor de duidelijkheid: het fabrieksterrein is niet toegankelijk en er hoeft dus weinig vrees te zijn voor verstoring door vogelaars. Overigens lijken de valken mij ook behoorlijk "onverstoorbaar". Ze hebben zich immers ook weinig aangetrokken van alle fabrieks-activiteiten.

resten van prooien

Het snelste dier op aarde

maakt momenteel het Genneps luchtruim "onveilig". Carel Stortelder stuurde een mailtje met beide foto's: Carel: " Bij Hendrix-UTD zit een broedkast tegen de fabriek met een koppel slechtvalken met 2 jonge, waarvan er al één is uitgevlogen en de 2e op het punt staat om dat ook te gaan doen. Volgens een kenner die de kast heeft geplaatst zijn er in nederland zo'n 10 koppeltjes."

Wim Kusters is in het voorjaar bij het Genneperhuis geweest en stuurde een paar foto's die hij toen gemaakt heeft (hieronder) en Johan Vogelzangs een aantal links naar de huidige plannen: Genneperhuis1, Genneperhuis2, lob van Gennep

Kampioen van Nederland en 'n 3e aankondiging!

Zowel Martijn Cleijne als Carel Storthelder stuurde een mailtje. Martijn over de mini's van Flamingo's, die zoals u in de krant hebt kunnen lezen kampioen van Nederland geworden zijn (proficiat meiden). Martijn doet hieronder verslag. Carel stuurde zijn mail over de aanstaande halve marathon, inderdaad de 3e aankondiging en wel voor zondag 21 juni as.

Martijn: "GOOR - Zonder ook maar één set te verliezen is het mini-volleybalteam (tot en met 12 jaar) van Flamingo's Nederlands kampioen geworden. Het team bestaat uit de volgende speelsters Marit Beckers, Evi Wattimena, Rachelle Lekatompessy, Roos Mast, Eva Groenen en Joyce Cleijne.  De Gennepse volleybalvereniging beschikt al jaren over zeer talentvolle jeugd, maar zich de besten van Nederland mogen noemen, is al in geen tijden meer gebeurd. In de poulefase, tegen Bolsward, Volley Zuid uit Rotterdam en Kalinko uit Den Haag, kende het team al weinig tegenstand. Alle wedstrijden werden met overmacht met 2-0 gewonnen. In de tweede ronde tegen een jongensteam van Dynamo Apeldoorn leek het in de eerste set even spannend te worden, maar na de 27-25 gingen in de tweede set alle remmen los. In de kruisfinale werd Alterno verslagen. De finale tegen Tubbergen was nauwelijks spannend te noemen. Flamingo's was al kampioen geworden in de competitie, had de regiocompetitie overtuigend gewonnen en liet ook zaterdag in sporthal Mossendam in Goor weinig aan het toeval over. "Het is een mooie groep talenten waar we over beschikken. Vooral in aanvalskracht staken we met kop en schouders boven de rest uit", zei de gelukkige coach . "En dan te bedenken dat we niet eens compleet waren en een van de speelsters vroeger weg moest en we zonder wissels de finale moesten spelen ", aldus de coach." (Op de foto ontbreken Marit Beckers en Evi Wattimena.)

Carel:

"Ook dit jaar is er weer de Albert Heijn 1/2 marathon en de 10 km en 5km loop in Gennep op vaderdag.
De starttijden zijn als volgt en vinden plaats op de dr Stiemensweg.

9.40 Jeugdloop (bij de startlocatie van de AH Halve Marathon)
9.50 Bambinoloop ( ook bij de startlocatie van de AH Halve Marathon)
10.00 start AH Halve Marathon
10.00 start 10 km loop
10.15 start  5km loop "

2 aankondigingen

zondag 21 juni (vaderdag), 18:30h op de Markt:

Harmonie Unitas Fidelitas èn Heart of Stone

Komend weekend is het jaarlijkse Ossebraadfeest in Ottersum.

De week erna, op zondag 21 juni (vaderdag en de 1e dag van de zomer) begint om 18:30h een concert op de markt door de Gennepse harmonie samen met Heart of Stone. Gratis entree.

Het weekend daarna begint de Summertime cyclus van 2009, maar op zondag 28 juni is rond 10:45h ook de jaarlijkse auto-zegening bij de Martinuskerk. En dit jaar is het een jubilem-zegening, want het gebeurt voor de 20e keer. Een lange parade van fietsen, auto's en vrachtauto's zal weer de wijwater-kwast van deken Huisman passeren voor een veilig en schadevrij jaar.

zondag 28 juni, rond 10:45h, op de ZO Wal thv de Martinuskerk:

Auto-/Fiets-/Rollator- en Vrachauto-zegening

een buizerd wordt aangevallen door 2 kraaien en kiest het hazepad.
de werkzaamheden thv de Niersbrug en Nijmeegseweg vorderen gestaag
Bij de kade achter de Gennepermolen is men al driftig aan het metselen. Ben benieuwd hoe het er straks uit ziet.
In de Brugstraat is de aannemer hard aan het werk voor de bouw van de nieuwe aanleunflats, onderdeel van plan Opdelogte. Opvallend is dat de gebouwen worden voorzien van een "bodem-warmte-installatie)
Bij de Paters is de bouw van de nieuwe aanleunflat al een stukje verder gevorderd.
zomaar een plaatje
Het Gennepse luchtruim
Een "GC" heeft het in het gastenboek over die mooie (condens-)strepen in de lucht boven Gennep. Op de foto links nog een ander staaltje. Het meeste dat ik overigens ooit geteld heb vanaf de Niersdijk is (gelijktijdig) 9 vliegtuigen in het luchtruim boven Gennep. Maar ook overdag wordt er van het luchtruim boven Gennep gebruik gemaakt en in mooie weekenden nogeens veel door kleine eenmotorige vliegtuigen vanaf het nabijgelegen gras-vliegveld in Duitsland. Ook Henk heeft afgelopen zondag weer een rondvlucht gemaakt. Indien u op de foto rechts klikt opent een kort album (wordt ook toegevoegd aan de verzameling luchtfoto's). We zien oa de Vense kermis en het toernooi om de Vitessecup vanuit de lucht. Veel plezier.
1e Pinksterdag, 31 mei
Het was een zonovergoten dag en ik heb met bobbie een rondje door de Maaskemp gemaakt waar ik meneer (of mevrouw?) ooievaar tegen kwam en ook een heleboel ander klein grut.

Je ziet nogal wat als je rond loopt. De nieuwe dijk vanaf de kade achter de Gennepermolen tot aan de Genneperhuisweg is klaar.

Aan het eind van de dag volgde een mooie zonsondergang

ziet u op de foto rechts ergens schapen?
verzameling straatlantaarns op het Pagepark

een deel van de spreukenmuur, die deken Huisman al een paar keer noemde .

Het "verzoek" op de container blijkt niet te helpen

en de Niers? Ik heb hem nog nooit zó helder gezien (en dat is al zo'n 53 jaar)

Koningschieten St Martinusgilde

Zaterdag 30 mei was weer het traditionele koningschieten van het St Martinusgilde.

Het gilde had deze keer een beter plekje dan ooit gevonden, vlakbij de Witte Olifant, hun thuisbasis. En ook het weer werkte mee. Er was een stralend zonnetje en een aangename temperatuur.

Nat het ophalen van de koning van verleden jaar kon het schieten beginnen voor de dames en de heren op de vogels gemaakt door Henk Arnoldussen. Ik hoorde overigens dat dit jaar de damesvogel (groen) gemaakt was van vurenhout en de herenvogel (rood) van eikenhout.

Op de foto links ziet u bij elkaar beide winnaars.

Rond 10 over half 6 werd het laatste stukje eraf geschoten en was de koning bekend.

Intocht avondvierdaagse ouderen

Vrijdagavond 29 mei was de intocht van de (jubileum) ouderen vierdaagse. Na de ontvangst op het gemeentehuis trok de stoet door de straten van Gennep richting Norbertushof, waarbij de kaasboer als vanouds tracteerde op een hartig hapje voor de deelnemers.

Genneperhuis

Dankzij Ton kan ik u de plannen rond het Genneperhuis laten zien tot in alle detail: de uitgraving van de vroegere kroonwerken, de paden en de oversteken van de Niers en de greppels. En ook gaan we bijna 400jaar in de tijd terug aan de hand van etsen van de omgeving van en het Genneperhuis zelf. (zie ook webalbum Gennepse prenten). Zie ook het webalbum Genneperhuis op deze site.

overzichts tekening

 

De kroonwerken, paden en bruggen
de kroonwerken aan Milsbeekse kant
de kroonwerken aan Gennepse kant

Plattegrond van de omsingeling door Prins Frederik Hendrik in juni/juli 1641 (de stedenbedwinger) van het Genneperhuis. FH had zo'n 20000 man ter beschikking. De verdedigende spanjaarden (zo'n 2000 man) onder bevel van de Ier Preston moesten zich na ca 7 weken overgeven. De gebeurtenissen hebben geleid tot een vrij grote serie van afbeeldingen van de belegering. De linker prent is uit Beudeker. Het 6-luik rechts is een ingekleurde gravure die rond 1649 door de bekende Blaeu is uitgebracht

Een heel aardige beschrijving van de 80 (of 30) jarige oorlog en hoe het geld van de zilvervloot gebruikt werd om het Genneperhuis te veroveren op de Spanjaarden kunt u vinden op: geschiedenis

Ets van Bouttats op basis van een tekening van J Peeters, Gemaakt rond 1675

2 luik van Genneperhuis en de stad Gennep. Deze ingekleurde gravure is door Blaeu rond 1649 uitgebracht.

(op de bovenste prent kijken we vanaf de Kleineweg richting Gennep. De schipbrug over de Niers eindigt ongeveer bij de huidige Martinuskerk)

Een brief van Inge

Ik kreeg een brief met een foto van Inge Rijnders uit Uithoorn. Inge schrijft:

"Zeker voor mensen zoals mijzelf (1948) is de site Gennep.nu erg leuk. Ik kwam bij het kijken de schoolfoto's tegen. Wat me wèl opviel is dat er uit onze tijd veel meer jongens als meisjes-klassefoto's zijn.

Ik kwam de foto 6e klas uit 1957 tegen. (Martinusschool). Daar staat bij geschreven Eus Rijnders (mijn broer), maar dat moet zijn Rob Rijnders (ook mijn broer). Foto 4e klas van schooljaar 49/50 van mijn broer Boy Rijnders moet zijn 50/51, want we zijn pas in okt 1950 naar Gennep, of liever Nederland, gekomen. De foto uit 1958 toont wel Eus Rijnders. Het is denkelijk zijn laatste schoolfoto. Hij overleed 3 juli 1959 in Gennep (12 jaar). Wij verhuisden 14 juli 1959 naar Amsterdam, maar... Ik heb nog wel een schoolfoto van mezelf, kleuterklas met juffrouw Cup. Dat moet 1953/1954 geweest zijn. Een paar kinderen wist ik nog. Thea Holla, Mariette Gunneweg, Chris van Duren en mezelf. Hopelijk kun je deze foto toevoegen. (foto met deze namen)"

Inge, bedankt. Ik heb de foto toegevoegd aan het schoolalbum van de bewaarschool. Ook heb ik de namen gecorrigeerd van je broer in het album van de Martinusschool.

Zon-overgoten kinder-rommelmarkt èn braderie
Op een zon-overgoten Europaplein deed de jeugd goede zaken op de kinder-rommelmarkt van 2009, georganiseerd door Jong Nederland. Er werd geschminckt, gezongen en stevig gehandeld. Frank maakte deze update. En om 11 uur startte de braderie, waar het al snel erg druk was.
kinder-rommel-markt
 
braderie
Koe in Niers

Zaterdagavond (23 mei) lag er (weer eens) een koe in de Niers. Het arme beest is er waarschijnlijk thv het begin van de Niersdijk in terecht gekomen. De koe probeerde herhaaldelijk vergeefs op de kant te komen en wandelde/dreef/zwom steeds verder de Niers af, begeleid door Wendy, die met hem meewandelde en probeerde het beest naar de kant te drijven. Wendy had inmiddels ook de brandweer gebeld. Bij de Niersbrug stopte de koe, ofwel bang voor de brug, ofwel bang voor alle rotzooi (verkeersborden, hekwerken ed) die het uitgangspubliek 's nachts van de brug in de Niers gegooid heeft.

De koe ging terug en ging de zijtak van de Niers op. Na ca 100m kwam ie dan uiteindelijk zelf weer op de kant. De net gearriveerde brandweer hoefde niet in te grijpen. (net zo min als het ganzenkoppel op het ooievaarsnest)

Uitgevlogen

De mezen in het nestkastje bij ons in de tuin zijn gister uitgevlogen.

de eerste die het nest verliet, zat eerst een tijdje tegen de muur "geplakt"
zijn broertje of zusje keek al nieuwsgierig uit net nest
terwijl de ouders de boel in de gaten houden
de eerste dagen worden de jonkies door de ouders nog gevoerd
BOZE kinderen op het Pagepark

Vrijdagmiddag 22 mei was een heuse demonstratie op het Pagepark. Boze kinderen en hun ouders hadden zich verzameld om hun onvrede te uiten over het feit dat er door de gemeente nog steeds geen speeltuintje is gemaakt op het Pagepark en dit ondanks herhaalde verzoeken en herhaalde toezeggingen. Al in 2004 zijn er door de gemeente toezeggingen gedaan. De toegezegde speeltuin zou met Pinksteren 2008 gereed zijn. Toen zou de speeltuin eind 2008 gereed zijn en toen werd het lente 2009. Frank was paraat om foto's te maken.

En een speeltuin of speelgelegenheid? Die is er nog steeds niet, terwijl het Pagepark zo langzamerhand een van de meest kinder-rijke buurten van Gennep aan het worden is. Kinderen en ouders zijn boos. Ze zijn het zat! En het vertrouwen in de gemeente is tot een dieptepunt gezakt.

Recreanten-tournooi Flamingo's

Op hemelvaartsdag was traditioneel het recreanten-tournooi van Flamingo's. Flamingo's, deelnemers en toeschouwers hadden het naar hun zin onder een lekker zonnetje op de Groes.

Dubbele regenboog

De 4e Niersbrug ligt er weliswaar nog niet, maar Ottersum en Gennep waren vanavond (di 19 mei) toch met elkaar verbonden, en wel door een dubbele regenboog, na afloop van een korte maar felle onweersbui. Zou de plek van de regenboog de plaats van de nieuwe brug markeren??

:-)

Discussie-pagina

Omdat de discussies over allerlei onderwerpen eigenlijk niet thuishoren in het gastenboek, heeft Frank daarvoor een aparte pagina aangemaakt. Graag dus discussies over bruggen, brandweer en wat dies meer zij op die discussie-pagina. Het gastenboek kan dan zijn eigenlijke bestemming weer terug krijgen, namelijk voor opmerkingen en vragen over deze site en de foto's die erop staan.

Ik heb inmiddels de knop naar midden boven verplaatst en deze zou voor iedereen zichtbaar moeten zijn. (heel erg roze)

Let wel op: het kan zijn dat jullie computers het oude scherm in het cache geheugen opgeslagen hebben en dat jullie het scherm eerst moeten refreshen of vernieuwen (F5 toets)

Deze site is trouwens gebouwd vanuit een schermresolutie van 1280x960. Als men dan zelf een scherminstelling heeft van 800x600 dan kan eea inderdaad problematisch zijn. Scherminstelling kunt u trouwens zelf aanpassen. Klik vanuit het windows-bureaublad (dat is het windows-beginscherm) op de rechter muisknop en volg dan de aanwijzingen. Suc6.

zoals hierboven zou het scherm er nu moeten uitzien
Senioren

Op verschillende plaatsen is men begonnen met de bouw van appartementen voor onze senioren. Het heeft even geduurd, maar op het terrein langs de Brugstraat is de aannemer begonnen met het aanbrengen van schroefboorpalen voor de fundering. En aan de Spoorstraat is de aannemer al een stuk verder en bezig met de kelderwanden voor de aanleunflat bij de Paters. Ook Flamingo's is driftig aan het bouwen geweest. De tent en de afrasteringen aan het Straatje staan klaar voor de volleybalfeesten die komende week losbarsten. Het schijnt ook wat warmer te worden, hetgeen voor Flamingo's mooi meegenomen zal zijn. De lift bij Norbertus hangt overigens, maar was nog niet functioneel. Vermoedelijk moet ie eerst gekeurd worden.

Dierenwereld

Niet alleen de ooievaars zijn druk in de weer (wie weet trouwens hoeveel jongen er nu zijn? Ik zag dat er geen eieren meer liggen). Ook de mezen in onze tuin vliegen af en aan. En jonge hondjes? Die zijn altijd actief.

Nu online: Klik op het icoon en voeg uw naam toe.

Ook in de toekomst volgen nog meer nieuwe leuke en interessante afbeeldingen. Blijf kijken!

Voor degenen die de oude voorpagina's nog eens willen zien:Oude voorpagina's

  www.gennep.nu Binnenkort..... NIEUWE UPDATES.....Blijf kijken!

Duet