Teleurstelling

Het was vanmiddag een bittere teleurstelling voor Vitesse dat ze door een 2-0 nederlaag in Boekel tegen Boekel Sport het kampioenschap misliepen.

Dodenherdenking 2007

Een klein uurtje geleden was zoals elk jaar op 4 mei de jaarlijkse dodenherdenking bij de barmhartige Samaritaan. Optocht vanaf het gemeentekantoor, kranslegging door de wethouders Seegers en Houtepen, Last Post, 2 minuten stilte, een gedicht en daarna konden anderen bloemen leggen. Een korte impressie. (ook in Gennep 2007)

En nog enige plaatjes van deze site over vroegere herdenkingen.


1946 12 feb 1946 herdenking bij Stadsherberg (nu "de witte olifant)

1946 12 feb 1946 herdenking bij Stadsherberg

1946 12 feb 1946 herdenking bij Stadsherberg
Photo Number 1

Photo Number 2

de groep die zorgde voor de tot stand koming van het monument de Barmhartige Samaritaan

Feb 2005: 60jr jubileum bevrijding Gennep

Hier zien we de feestelijkheden tgv de opening of inwijding van het monument.
Dodenherdenking in 2006

PC school, St Eloy en andere

Tom Dechamps (tegenwoordig in Hoogland) en Leo van der Pol stuurden een aantal foto's. Tom was rond 1962-1963 secretaris van de metaalbewerkersbond St Eloys, afdeling Gennep. De afdeling bestond in die tijd 30 jaar, hetgeen natuurlijk gevierd moest worden. Tom stuurde een 4-tal foto's van dat feest dat gevierd werd in het patronaatsgebouw aan de Zandstraat. Uit dezelfde omgeving en dezelfde tijd komen de foto's die Leo van der Pol. In de 50-er jaren was de Protestants Christelijke school trouwens ook in die buurt. Een foto van een klas uit 1955 en ook nog een foto uit rond 1960 van een aantal Molukse jongens die bij de blokhut aan het voetballen zijn.. En verder: 4 mei is dodenherdenking, 5 mei bevrijdingsdag: 2 foto's uit de tijd direkt na de oorlog: de verwoestingen aan de wagenloodsen van de MBS (nu Brabantweg, in de buurt van Tinq (de loodsen staan nog)) en van de dubbele baileybrug die direkt na de oorlog over de Niers lag (zo te zien met de Nijmeegse 4daagse, maar dat weet ik niet zeker).

Bovenstaande 4 foto's zijn van Tom Dechamps en tonen het feest met het 30jr jubileum van de afdeling Gennep van de metaalbewerkersbond St Eloy. Tom: "Als oud Gennepenaar kwam ik enkele foto's tegen die zijn gemaakt in het patronaatsgebouw toen de metaalbewerkingsbond St.Eloy afdeling Gennep 30 jaar bestond. Ik was toendertijd secretaris. Op de foto is de geestelijk adviseur kapelaan Geurts te zien evenals henneke Franken de voorzitter en Bert Suring de penningmeester. Ze zijn volgens mij in 1962 of 1963 gemaakt " Op de 2e foto zijn trouwens burgemeester Gilissen en wethouder Chris van de Broek te zien naast kapelaan Geurts en zo te zien voert Harrie Jansen (d'n drukker) het woord.
Bovenstaande 4 afbeeldingen zijn van Leo van der Pol. De foto hierboven is uit 1961 en heeft de vader van Leo gemaakt in de Maasstraat op de kruising met de Doelen. Leo vraagt zich af wie deze 2 meisjes zijn(??)
Leo: "Nog een fotootje uit 1960. Zandstraat nr 11 was vroeger een pension voor mensen die uit Indonesië kwamen. Pensionhouder was de Fam. Obbens. Tegenover dit pand staat nu nog een slager. Ik kon me herinneren dat toen mijn moeder voor de eerste keer vlees kocht bij de slager zij direct begon te pingelen zoals dat in Indonesië gewoon was. De slager zei toen dat ze dat in Nederland bij de slager niet deden. Ook een foto van de achterkant van dit gebouw wat nu een supermarkt is geworden."
En Leo laat ons ook zijn communieprentje en een rapport van de Martinusschool zien
Een klassefoto van de Protestants-Christelijke school die indertijd in de Zandstraat zat. Intrigerend vind ik trouwens ook de "griezel" die rechts bovenaan de ladder staat toe te kijken.
Molukse jongens spelen voetbal bij de blokhut in het begin van de 60-er jaren. (Staand vlnr M Tomasila H Matulessy P Pattiasina B Matauseja Zittend vlnr N Latuny J Rutumalessy J Tomasila)
De dubbele baileybrug die net na de oorlog bij Gennep lag, met daarop (zo te zien) 4-daagselopers (?)
De vernielde wagenloodsen van de MBS. Tussen het huis helemaal links en de loods in het midden zit nu Tinq.

"De lachende kleine man"

"heeft op wielergebied z'n eerste triomphen reeds kunnen behalen", lezen we over Harrie van Arensbergen in het programmaboekje van de 1e wielerronde van Gennep op zaterdag 26 juni 1937, nu toch alweer 70 jaar geleden!. (11 jr later zou Harrie (de Koij) wéér meedoen aan een wielerwedstrijd op deze plaats: zie LINK 1948) Het parkoers ging na de start in de Emmastraat verder over de Groene Kruisstraat, de Steendalerstraat, de Middelweg weer naar de finish op de Emmastraat thv de Tulakker. We danken dit boekje aan Miriam Basten-van Leeuwen. En hoe zij aan het boekje komt? Kijk maar eens naar de naam van de voorzitter van de Wielerclub Gennep: Arthur van Leeuwen. Enfin, erg leuk dat dit stukje historie voor het nageslacht bewaard is gebleven. Ik heb het boekje ingescand, zodat u deelgenoot kunt zijn van het programma, de renners, de inleidende woorden van oa burgemeester Wolters (waar de straat naar vernoemd is) en oa dhr Steinman van "Gennep Omhoog" en, ook kostelijk, de advertenties en prijzen. Veel plezier. (noot: voor het geval u zich afvraagt wat "Gzn" betekent?. Dit betekent "Gerritszoon", net zo als "Wzn" "Willemszoon" betekent. Jan Noij is dus de zoon van Gerrit) En kijk eens goed in de deelnemerslijst bij de amateurs. Het programmaboekje heeft een afbeelding van Joop Demmenie uit R'dam, maar wie er ook mee deed was Gerrit Schulte, die 1 jr later mee deed aan de Tour de France en een etappe won en die na WOII ook wereldkampioen op (ik geloof) de achtervolging werd.

Familie Koolmees

We hebben sinds enkele weken weer inwoning. Familie Koolmees. Ze zijn erg druk, maar gelukkig hebben ze hun eigen ingang. Zo te zien ruimen ze ook netjes op. Ik weet alleen nog niet hoeveel kinderen ze hebben. Een korte update in plaatjes in een apart albumpje. Veel plezier.

Alternatieve fietsenstallingen?

Je komt ze op de meest vreemde plaatsen tegen en lang niet altijd in officiële fietsenstallingen.... En dan nog een plaatje van een ijverige ouder. En binnenkort? Programmaboekjes van de 1e ronde van Gennep in 1937 en van de Gennepse revue van 1939 (met de teksten en spelers) en natuurlijk nog veel meer. Dus, blijf kijken. (en heeft u nog foto's of ander materiaal? mijn email-adres staat links). Veel plezier.

Deze fiets is "gestald" bovenop het bushokje aan het Wilhelminaplein
Deze is "gestald" in de Niers aan het eind van het pad langs PicaMare
En deze fiets is "gestald " in de Niers onder de Niersbrug. Hij ligt er trouwens al meer dan een half jaar.
Pa of ma koolmees is ijverig in de weer om de hongerige kroost van voedsel te voorzien.

Koninginnedag-feesten

Op een zonovergoten sportpark van Vitesse waren vanmiddag weer de kinderspelen ter gelegenheid van koninginnedag 2007. De kinderen vermaakten zich prima, hun ouders boven op het terras bij de kantine evenzeer. Nève d'n diepvries speelde en Jacob sloeg er de grote trom. En dat terwijl hij net eergister zijn 50jr bruiloft had gevierd. FOTO 50jr bruiloft Jacob en Truus. Het gehele gemeentebestuur was op bezoek. Kortom een geslaagde middag. Veel plezier met deze impressie.

De Tulakker

Een nieuwe bijzondere special en wel over de Tulakker (en haar direkte omgeving). Mede dankzij de foto's van Emile Goossens en zijn moeder mevr Goossens-Timmermans heb ik deze bijzondere special over de Tulakker door de eeuwen heen kunnen maken. De geschiedenis begint in 1732 en loopt tot de dag van vandaag. In de special staan een aantal bijzondere foto's uit het Gennepse. Veel plezier. De special is ook toegankelijk vanuit de overzichtspagina met specials.

Special over de Tulakker (klik op de foto links)

Sláápt de gemeenteraad van Gennep?????

Eerst die gemiste kans om een ècht centraal gelegen en gecombineerd multi-functioneel centrum te realiseren aan de Brugstraat door niet te vragen naar een behoorlijke onderbouwing dat dat niet mogelijk zou zijn. Want een onderbouwing was er niet en is er niet en is er ook nooit geweest. Slechts de ongemotiveerde uitspraak dat het niet mogelijk was (omdat men met iets anders bezig was). En dan nu met dat plan voor dat Bolwerk, waarvoor een karakteristiek stuk Gennep opgeofferd moet worden ten faveure van een projectontwikkelaar en een grootgrutter. Mensen moeten uit hun huis gezet worden en een van de oudste harmonieën van ons land moet uit hun eigen met zelfwerkzaamheid gerealiseerde repetitielokaal gezet worden. En wat vindt monumentenzorg daar nu van? Lees hun standpunt hieronder en huiver! (noot: onderstaande teksten komen uit een officiëel dokument van de gemeente zelf, namelijk het verslag van de voor-inspraak voor het Bolwerk)

En de reactie van de gemeente?

Niet haalbaar uit "technisch, financieel en functioneel" oogpunt???? Waaruit blijkt dat dan?? Dergelijk stellige uitspraken zijn alleen mogelijk als het daadwerkelijk (en goed) onderzocht is. En dan zou ik die onderzoeken weleens willen zien. Technisch niet uitvoerbaar klopt zeker niet. Dat kan ik beoordelen, want dat is mijn vak. Financieel niet haalbaar? Voor wie overigens, Nebuvast of de gemeente?. Laat die onderzoeken maar eens zien. Functioneel niet haalbaar? Leg eerst eens uit wat ze dáár nou weer mee bedoelen.

Deze week heeft de gemeente een aanvraag voor een sloopvergunning voor de Brug ingediend, waarschijnlijk vanuit de gedachte dat als het gebouw maar eenmaal weg is dat de rest dan ook wel door zal gaan. Pikken jullie dat?

Hebben wij niet eerst recht op een fatsoenlijke onderbouwing met alternatieven en keuze-afwegingen, alvorens een dergelijke definitieve stap gezet wordt???? En gemeenteraad........, bènt u er nog??

Misschien mag ik u een goed advies geven: laat nu eerst eens alle mogelijkheden en alternatieven met de voor- en nadelen op een rijtje zetten en niet uit de losse pols, maar grondig. (Dit is dus niet een enkelvoudig voorstel van 1 enkel projectontwikkelaar die zijn eigen agenda en winstoogmerken heeft) Pas daarna kunt u een afgewogen keuze voor welk voorstel dan ook maken. En laat u nooit in een hoek drukken door een partij. Tenslotte vertegenwoordigt u ons aller belang en probeert u dat (hopelijk) zo goed mogelijk te doen. Ik neem tenminste aan dat u ook de belangen van de direkt betrokkenen vertegenwoordigt en van diegenen die Gennep na aan het hart gaat. Voorwaarde is in ieder geval wel dat onherroepelijke stappen zoals de sloop van de Brug tenminste uitgesteld worden, totdat een betere afweging van de diverse mogelijkheden gemaakt kan worden.

Gennep op de film in 1920! De Spyker C4

Fons attenteerde me op een filmpje dat op tv te zien is geweest en inmiddels ook op internet. LINK In 1920 verbeterde de Spyker het wereldafstandsrecord voor auto's tot maar liefst 30.000km. Dat deden ze door het traject Nijmegen-Sittard ettelijke malen op en neer te rijden. En daarbij kwamen ze natuurlijk telkens door Gennep. Laat daar nu een film van gemaakt zijn. Voor zover ik weet zijn dit de oudste bewegende beelden van het Gennepse. Ik heb een stukje van die film op deze site gezet. De gehele film is te zien op eerder genoemde link van VPRO geschiedenis. Veel plezier. Klik voor het filmpje op onderstaande link. Het filmpke staat ook op de filmpagina.

1920. De Spyker C4 komt door Gennep

Google
WWW harmteunissen.nl

Nu online: Klik op het icoon en voeg uw naam toe.

Ook in de toekomst volgen nog meer nieuwe leuke en interessante afbeeldingen. Blijf kijken!

Voor degenen die de oude voorpagina's nog eens willen zien:Oude voorpagina's

 

mortgage