"De lachende kleine man"

"heeft op wielergebied z'n eerste triomphen reeds kunnen behalen", lezen we over Harrie van Arensbergen in het programmaboekje van de 1e wielerronde van Gennep op zaterdag 26 juni 1937, nu toch alweer 70 jaar geleden!. (11 jr later zou Harrie (de Koij) wéér meedoen aan een wielerwedstrijd op deze plaats: zie LINK 1948) Het parkoers ging na de start in de Emmastraat verder over de Groene Kruisstraat, de Steendalerstraat, de Middelweg weer naar de finish op de Emmastraat thv de Tulakker. We danken dit boekje aan Miriam Basten-van Leeuwen. En hoe zij aan het boekje komt? Kijk maar eens naar de naam van de voorzitter van de Wielerclub Gennep: Arthur van Leeuwen. Enfin, erg leuk dat dit stukje historie voor het nageslacht bewaard is gebleven. Ik heb het boekje ingescand, zodat u deelgenoot kunt zijn van het programma, de renners, de inleidende woorden van oa burgemeester Wolters (waar de straat naar vernoemd is) en oa dhr Steinman van "Gennep Omhoog" en, ook kostelijk, de advertenties en prijzen. Veel plezier. (noot: voor het geval u zich afvraagt wat "Gzn" betekent?. Dit betekent "Gerritszoon", net zo als "Wzn" "Willemszoon" betekent. Jan Noij is dus de zoon van Gerrit) En kijk eens goed in de deelnemerslijst bij de amateurs. Het programmaboekje heeft een afbeelding van Joop Demmenie uit R'dam, maar wie er ook mee deed was Gerrit Schulte, die 1 jr later mee deed aan de Tour de France en een etappe won en die na WOII ook wereldkampioen op (ik geloof) de achtervolging werd.

Familie Koolmees

We hebben sinds enkele weken weer inwoning. Familie Koolmees. Ze zijn erg druk, maar gelukkig hebben ze hun eigen ingang. Zo te zien ruimen ze ook netjes op. Ik weet alleen nog niet hoeveel kinderen ze hebben. Een korte update in plaatjes in een apart albumpje. Veel plezier.

Alternatieve fietsenstallingen?

Je komt ze op de meest vreemde plaatsen tegen en lang niet altijd in officiële fietsenstallingen.... En dan nog een plaatje van een ijverige ouder. En binnenkort? Programmaboekjes van de 1e ronde van Gennep in 1937 en van de Gennepse revue van 1939 (met de teksten en spelers) en natuurlijk nog veel meer. Dus, blijf kijken. (en heeft u nog foto's of ander materiaal? mijn email-adres staat links). Veel plezier.

Deze fiets is "gestald" bovenop het bushokje aan het Wilhelminaplein
Deze is "gestald" in de Niers aan het eind van het pad langs PicaMare
En deze fiets is "gestald " in de Niers onder de Niersbrug. Hij ligt er trouwens al meer dan een half jaar.
Pa of ma koolmees is ijverig in de weer om de hongerige kroost van voedsel te voorzien.

Koninginnedag-feesten

Op een zonovergoten sportpark van Vitesse waren vanmiddag weer de kinderspelen ter gelegenheid van koninginnedag 2007. De kinderen vermaakten zich prima, hun ouders boven op het terras bij de kantine evenzeer. Nève d'n diepvries speelde en Jacob sloeg er de grote trom. En dat terwijl hij net eergister zijn 50jr bruiloft had gevierd. FOTO 50jr bruiloft Jacob en Truus. Het gehele gemeentebestuur was op bezoek. Kortom een geslaagde middag. Veel plezier met deze impressie.

De Tulakker

Een nieuwe bijzondere special en wel over de Tulakker (en haar direkte omgeving). Mede dankzij de foto's van Emile Goossens en zijn moeder mevr Goossens-Timmermans heb ik deze bijzondere special over de Tulakker door de eeuwen heen kunnen maken. De geschiedenis begint in 1732 en loopt tot de dag van vandaag. In de special staan een aantal bijzondere foto's uit het Gennepse. Veel plezier. De special is ook toegankelijk vanuit de overzichtspagina met specials.

Special over de Tulakker (klik op de foto links)

Sláápt de gemeenteraad van Gennep?????

Eerst die gemiste kans om een ècht centraal gelegen en gecombineerd multi-functioneel centrum te realiseren aan de Brugstraat door niet te vragen naar een behoorlijke onderbouwing dat dat niet mogelijk zou zijn. Want een onderbouwing was er niet en is er niet en is er ook nooit geweest. Slechts de ongemotiveerde uitspraak dat het niet mogelijk was (omdat men met iets anders bezig was). En dan nu met dat plan voor dat Bolwerk, waarvoor een karakteristiek stuk Gennep opgeofferd moet worden ten faveure van een projectontwikkelaar en een grootgrutter. Mensen moeten uit hun huis gezet worden en een van de oudste harmonieën van ons land moet uit hun eigen met zelfwerkzaamheid gerealiseerde repetitielokaal gezet worden. En wat vindt monumentenzorg daar nu van? Lees hun standpunt hieronder en huiver! (noot: onderstaande teksten komen uit een officiëel dokument van de gemeente zelf, namelijk het verslag van de voor-inspraak voor het Bolwerk)

En de reactie van de gemeente?

Niet haalbaar uit "technisch, financieel en functioneel" oogpunt???? Waaruit blijkt dat dan?? Dergelijk stellige uitspraken zijn alleen mogelijk als het daadwerkelijk (en goed) onderzocht is. En dan zou ik die onderzoeken weleens willen zien. Technisch niet uitvoerbaar klopt zeker niet. Dat kan ik beoordelen, want dat is mijn vak. Financieel niet haalbaar? Voor wie overigens, Nebuvast of de gemeente?. Laat die onderzoeken maar eens zien. Functioneel niet haalbaar? Leg eerst eens uit wat ze dáár nou weer mee bedoelen.

Deze week heeft de gemeente een aanvraag voor een sloopvergunning voor de Brug ingediend, waarschijnlijk vanuit de gedachte dat als het gebouw maar eenmaal weg is dat de rest dan ook wel door zal gaan. Pikken jullie dat?

Hebben wij niet eerst recht op een fatsoenlijke onderbouwing met alternatieven en keuze-afwegingen, alvorens een dergelijke definitieve stap gezet wordt???? En gemeenteraad........, bènt u er nog??

Misschien mag ik u een goed advies geven: laat nu eerst eens alle mogelijkheden en alternatieven met de voor- en nadelen op een rijtje zetten en niet uit de losse pols, maar grondig. (Dit is dus niet een enkelvoudig voorstel van 1 enkel projectontwikkelaar die zijn eigen agenda en winstoogmerken heeft) Pas daarna kunt u een afgewogen keuze voor welk voorstel dan ook maken. En laat u nooit in een hoek drukken door een partij. Tenslotte vertegenwoordigt u ons aller belang en probeert u dat (hopelijk) zo goed mogelijk te doen. Ik neem tenminste aan dat u ook de belangen van de direkt betrokkenen vertegenwoordigt en van diegenen die Gennep na aan het hart gaat. Voorwaarde is in ieder geval wel dat onherroepelijke stappen zoals de sloop van de Brug tenminste uitgesteld worden, totdat een betere afweging van de diverse mogelijkheden gemaakt kan worden.

Gennep op de film in 1920! De Spyker C4

Fons attenteerde me op een filmpje dat op tv te zien is geweest en inmiddels ook op internet. LINK In 1920 verbeterde de Spyker het wereldafstandsrecord voor auto's tot maar liefst 30.000km. Dat deden ze door het traject Nijmegen-Sittard ettelijke malen op en neer te rijden. En daarbij kwamen ze natuurlijk telkens door Gennep. Laat daar nu een film van gemaakt zijn. Voor zover ik weet zijn dit de oudste bewegende beelden van het Gennepse. Ik heb een stukje van die film op deze site gezet. De gehele film is te zien op eerder genoemde link van VPRO geschiedenis. Veel plezier. Klik voor het filmpje op onderstaande link. Het filmpke staat ook op de filmpagina.

1920. De Spyker C4 komt door Gennep

Alweer raak! Gymzaal Augustinus uitgebrand

Vanmiddag rond 13:30h (do 26 april) werd groot alarm gegeven voor een brand aan de Heijenseweg. De korpsen van Gennep, Mook en Limburg Noord werden opgeroepen vanwege een uitslaande brand. De zwarte rookwolken stegen boven Gennep uit en waren tot in Boxmeer goed te zien. Het bleek om de gymzaal van de Augustinusstichting te gaan. De vlammen sloegen uit het dak, maar de brand leek al snel behoorlijk onder controle, alhoewel het natuurlijk wel gevaarlijk is, een dergelijke brand midden in de dennebossen. En zeker als het zo droog is als nu. Geluk bij een ongeluk is, dat de zaal toch al gesloopt zou worden. En de oorzaak? Een korte impressie van Gennep.nu. Veel plezier.

Brand in de Molenstraat

In de nacht van zaterdag op zondag werden de bewoners ven de Molenstraat en de Pottenhoek opgeschrikt door een brand. Op het pleintje stond zondagochtend rond half een een auto in lichterlaaie. De gewaarschuwde brandweer bluste de brand, maar kon niet verhinderen dat de auto volledig uitbrandde en een dichtbij geparkeerd busjes ernstige schade opliep. De politie heeft de zaak in onderzoek. Mijn neef Yannick was snel ter plaatse en maakte de volgende reportage. Veel plezier (ook onder Gennep2007)

Gaten maken en gaten dichten

Bij PicaMare hebben ze vandaag aan de achterkant grote gaten gemaakt, zo te zien voor puien. Bij de schietbaan zijn ze begonnen met het leggen van de dakplaten (foto's van Henk). Updates van de meeste bouwactiviteiten staan weer online (zie de knop in de linker-kolom). En bij de Niers komen steeds meer families. De zwanen zijn nog bezig, maar een reiger kwam al op bezoek. Een andere gast was minder welkom. De roofvogel (volgens mij een buizerd) werd notabene weggejaagd door een kraai. Ik had helaas geen telelens bij me, maar het was hoe dan ook een mooi gezicht. Klein verjaagt groot. O ja: en nog 2 foto's van Henk zijn vlieguitje van afgelopen zondag. Veel plezier.

Het kraantje drukt het eerste metselwerk naar binnen. Vantevoren is het metselwerk ingezaagd
Bij de schietbaan wordt hier de eerste dakplaat gelegd (foto's van Henk)
We zien hier dat het werk snel vordert
Op de kikkerpoel in de Niersvallei is het druk. Pa of ma zwaan zit op het nest. De ander houdt de wacht. De ganzenfamilie achter de poel heeft al jongen.
Deze reiger is nog wat vroeg voor de kraamvisite. Even later maakt ie dat ie weg komt.
Want er is een roofvogel gesignaleerd. Maar de kraaien die in de populieren langs de Niers zitten, zijn ook niet van dit bezoek gediend. De buizerd wordt weggejaagd en vliegt schreeuwend weg. (vanwege lens helaas zeer matige foto)
Nog 1 vd foto's die Henk afgelopen zondag gemaakt heeft. We zien hier Gennep vanuit het zuiden. De gele plek midden rechts is het Pagepark.
Hoe mooi Gennep is zien we op dit zondags plaatje van de Markt vanuit de lucht.

Uit de lucht

Henk Jaspers heeft vandaag weer het luchtruim gekozen om een paar foto's van het Gennepse te maken. U ziet oa het de schietbaan die in aanbouw is. De titel van de update had dan ook kunnen zijn "poppetje gezien, kastje dicht", want het kastje van de schietbaan gaat aankomende week daadwerkelijk dicht als de dakplaten geplaatst worden. (foto's ook onder luchtfoto's + de bouw van de schietbaan) Veel plezier.

Google
WWW harmteunissen.nl

Nu online: Klik op het icoon en voeg uw naam toe.

Ook in de toekomst volgen nog meer nieuwe leuke en interessante afbeeldingen. Blijf kijken!

Voor degenen die de oude voorpagina's nog eens willen zien:Oude voorpagina's

 

mortgage