actuele waterstand in grafiek hoogste stand wordt dinsdagavond verwacht, maar kades lijken meer dan hoog zat (bij Gennepermolen bv 13.74m +NAP).

Piet Manders had een leuke link naar een kaart waar je kunt zien wat er bij (extreem) hoogwater met de huizen in Gennep zou gebeuren zonder dijken. Met de hendel op het kaartje kunt u inzomen: LINK

De hoogste stand

lijkt bereikt te zijn, dinsdag 11 jan rond 17:50h. 12:09m in de Maas bij Gennep en 12:10m om 20:00h. Bij de Niersbrug is rond 18:00h wat lager, 11,92m +NAP. Dat is een meter lager dan het niveau met kerst 1993 toen de Niersdijk op 2 plaatsen bezweek.

de foto links heeft Marco maandag van de onderstaande zon gemaakt (in HDR). Als u op de button klikt opent het PICASA-album van Marco

Hoogwater 2011

Het water is snel gestegen in de afgelopen 48 uur, maar de stijging begint af te vlakken. Ik schat dat we zo'n 80-90cm onder de waterstand van 1993 blijven. De hoge waterstanden leveren wel mooie plaatjes en kijkers op en hier en daar wat problemen, zoals voor de automobilist die bij de betoncentrale in Boxmeer in het water strandde (de gemeente Boxmeer had de weg niet afgezet en er zit daar een erg diep punt). De foto's heb ik maandag 10 jan rond 14:00h gemaakt. De waterstand in de Maas bij Gennep was toen ca 11.59m.

kijkers bij het Genneperhuis
Het hoofdveld van Achates is nog net droog, maar zal er ook aan moeten geloven
Nijmeegseweg
Henakker. Het ijs van de kikkerpoel is omhoog gedreven
Het genneperhuis met rechts de bruggen, die inmiddels ook onder gestroomd zijn. De schapen houden het net droog
Genneperhuis vanuit de Bloemenstraat
Aan de Oeffeltse kant stroomt de Maas over de zomerdijk
En lijkt Gennep in/aan een heel grote plas water te liggen.
net als Hendrix
Oordse brug
Minder uitrukken voor brand en hulpverlening in 2010

De Gennepse brandweer, die in 2010 succesvol was in het vinden van nieuwe vrijwilligers en nu bijna weer op sterkte is met 29 korpsleden kende in 2010 minder uitrukken voor brand en hulpverlening dan gemiddeld in de afgelopen 8 jaar. Vooral tov het jaar 2009 was de afname van het aantal branden opzienbarend.

Het aantal uitrukken voor brand liep terug van 81 in 2009 naar 39 in 2010 (meerjarig gemiddelde 50)

Het aantal uitrukken voor hulpverlening liep terug van 36 in 2009 naar 26 in 2010 (meerjarig gemiddelde 32)

 

Het aantal nodeloze alarmeringen middels automatische alarm-meldingen is helaas niet afgenomen.

Het nieuwe jaar is net pas begonnen, maar kent op 9 januari al 7 alarm-meldingen, 6 automatische meldingen en een brandalarm bij de CNC.

Cook's bridge re-visited

Een kleine 2 jaar geleden berichtte ik voor het eerst over "Cook's bridge", na correspondentie met Steve Bartlett, een zoon van een van de Engelsen die in het voorjaar van 1945 de Bailey-brug over de Maas bij Gennep gebouwd heeft ter vervanging van de spoorbrug die door de Duitsers opgeblazen was.. In september 2010 kreeg ik een mailtje van Peter Slater, een andere Engelsman, wiens vader eveneens aan die bailey-brug bij Gennep had meegebouwd. Peter meende dat in de stukken van zijn vader nog ergens foto's te vinden moesten zijn en zou deze voor mij (en u) opzoeken. Net in het nieuwe jaar heeft Peter deze foto's inderdaad opgestuurd.

De pijlers waren grotendeels behouden gebleven, maar moesten natuurlijk wel eerst geschikt gemaakt worden. Foto vanaf Gennep richting Brabant.
dit is een eerdere foto, hetgeen te zien is aan de hogere waterstand. De opgeblazen brug verspert de doorgang nog. Foto vanaf Gennep richting Brabant.
met man en macht wordt de nieuwe brug gebouwd, zodat de oorlogstreinen er over kunnen. Foto vanaf Gennep richting Brabant.
Leuk is op deze foto dat zelfs de spoorrails van de oude brug nog goed te zien zijn. Op de achtergrond zien we overigens de troepentransporten over de andere (lage) brug bij Veerhuis. Foto vanaf Gennep richting Brabant.
de brugdelen zijn trouwens over het water aangevoerd en met een drijvende kraan op hun plek gehesen. Foto vanaf oeffeltse kant richting Gennep

Deze lente komt overigens een boek uit van Tom Renouf, een van de bevrijders van Gennep. Het boek heet "Hunting Himmler" en gaat over de wedervarens van de Black Watch, de Schotse legereenheid die ondermeer dus Gennep bevrijdde (bron F Pubben). LINK

Ik noemde net het Veerhuis. Hier links een oude voor-oorlogse foto van het Veerhuis afkomstig van Henk. Het Veerhuis is in het najaar en winter van 1944-1945 volledig verwoest.

Nieuwjaarsconcert

foto's

Het nieuwjaarsconcert van de Gennepse harmonie Unitas et Fidelitas is inmiddels traditie geworden. Ook dit jaar was PicaMare op zondag 9 januari de plek waar het concert plaats vond en zoals altijd vrij entree. Het was gezellig druk en de koffie vond gretig aftrek.

Naast de harmonie traden ook de blokfluitertjes van de Meander op tot enthousiasme van het publiek.

Zo'n concert is toch een mooie manier om het jaar te beginnen en zeker als enthousiaste jeugd meedoet.

De gemeente heeft overigens inmiddels nieuw zout binnen gekregen. Dus als het weer gaat winteren, is er in ieder geval zout beschikbaar.

film-impressie

Pauze in winter

De winter lijkt een pauze genomen te hebben. De sneeuw die er al sinds begin december lag is nu eindelijk verdwenen. De gemeente hoopt waarschijnlijk zijn zoutvoorraden aan te kunnen vullen. Ondertussen rijst het Maas- en Nierswater snel. Zo erg als in 1993 en 1995 zal het niet worden. Maar de plek waar 75 dapperen verleden week in de Niers sprongen komt langzamerhand wel onder water te staan. De actuele waterstand van de Maas bij Gennep kunt u via de volgende link volgen. Volgende week gaat ook de JUMBO open. Weer een nieuwe supermarkt erbij. Waar een klein stadje groot in kan zijn...... Eind volgende week gaat AH 10 dagen dicht voor een verbouwing en uitbreiding, want de concurrentie moet tenslotte aangegaan worden.

Als ik dit zo lees, 10 dagen dicht en dan de opening van de nieuwe winkel, dan vraag ik me af of Pantein en de gemeente niet veel beter Ruud vd Laan (AH) verantwoordelijk hadden kunnen maken voor de woonzorgboulevard en het bejaardenhuis. Dit ten behoeve van een beetje daadkracht. Het noodgebouw staat dit jaar alweer 3 jaar met alle problemen van dien en waar het oude bejaardenhuis stond, is nog steeds helemaal niets, maar dan ook niets gebeurd. Jevraagt je af waarvoor die oudjes (inclusief mijn schoonvader) moesten verkassen. Hij is na 2 jaar in het noodgebouw overleden. En het schijnt nog tot tenminste 2013 te moeten duren. Als het plan maar iets anders gemaakt zou zijn, dan was het hele noodgebouw niet eens nodig geweest. Men had bv een nieuw bejaardenhuis best kunnen bouwen waar nu de nieuwe aanleunflats gebouwd zijn. Dan hadden de mensen vanuit de Norbertushof direkt kunnen verkassen naar een nieuwbouw-lokatie. Maar blijkbaar zijn de ideeen van een plannenmaker belangrijker dan onze bejaarden. Enfin: morgen om 11:00h is er nieuwjaarsconcert van de harmonie in PicaMare.

Het gaat langzaam richting carnaval

22 januari is het weer boerenbal en wordt prins Alfred in zijn hemd gezet. Op 5 februari is het dan prinsenbal en moet de nieuwe prins onthuld worden, maar of dat op tijd lukt?

actuele waterstand Maas thv Gennep

d'n kiep vervolgt: ........ LINK

website statistieken

Nu 2010 is afgesloten, is het ook de tijd om de balans op te maken. Via de provider heb ik een overzicht van mijn website statistieken:

Deze website heeft in 2010 in totaal 420.067 bezoeken gehad en er zijn ruim 29 miljoen files geopend. De totale bezoeksduur in 2010 was 1,5 miljoen minuten ofwel 25.000 uur. Het gemiddeld aantal bezoeken per dag is opgelopen van 826 per dag in 2009 naar 1161 per dag in 2010. Hardstikke leuk, want daar doe je het tenslotte voor.

de "DUIKCAM"

Rob van duikteam Atlantis heeft gisteren vanuit het koude water een aantal foto's gemaakt van de dapperen die de Niers in sprongen. De "duikcam" levert speciale beelden op.

De foto's van Marco Thijssen staan inmiddels ook online en wel op de volgende link: foto's Niersjaarsduik van Marco

De foto's van Peter Gommans staan online achter de volgende link: foto's Niersjaarsduik van Peter

Niersjaarsduik

Ook dit jaar werd het jaar geopend met de Niersjaarsduik. De bikkels in Gennep lieten zich door een beetje sneeuw en kou niet weerhouden om het jaar te beginnen met een frisse duik in de Niers. Maar liefst 75 deelnemers waagden de sprong, waaronder 4 namens gennepnu.nl. Het betekende wel dat ik een beetje onthand was, want Frank maakt normaal foto's. Gelukkig was Anne bereid om de honneurs waar te nemen. Het album heeft maar liefst 207 foto's.

Het lijkt trouwens wel of er elk jaar meer fotografen zijn. Nadeel daarvan is wel dat het zicht voor de overige toeschouwers wordt weggenomen zoals op deze foto goed te zien is. (Anne was netjes achter het hek gebleven). Misschien kan de organisatie alle fotografen en filmploegen in het vervolg ook maar achter de dranghekken laten plaatsnemen (of aan de overzijde van de Niers). Lijkt me prettiger voor de overige toeschouwers. (voor de duidelijkheid: inclusief mijzelf natuurlijk) Een filmpje volgt natuurlijk nog. (duurde allemaal wat langer vanwege een rioolverstopping in de keuken)

Ook dit jaar weer de film van de Niersjaarsduik, zowel in HD kwaliteit, als in wat bescheidener formaat.
Het laatste eindje

2010 zit er bijna op. Het moment dus om u alle goeds voor 2011 toe te wensen. Veel voorspoed en geluk, maar vooral een goede gezondheid. Gennepnu.nl zal u ook volgend jaar op de hoogte houden van het Gennepse "wedervaren". Iedereen die heeft bijgedragen of complimentjes heeft gestuurd: hartelijk dank. Blijf aub insturen, want u doet er veel anderen een groot plezier mee èn we kunnen de geschiedenis van Gennep nog beter vastleggen en bewaren.

Maar nu is het eerst tijd voor oliebollen, bv die van de Coloradokevers, die weer op het Europaplein worden verkocht. Het was er druk. Veel plezier met oudjaarsavond en nieuwjaarsnacht en wellicht to morgenmiddag bij de Niersjaarsduik. Er zijn al voorbereidingen getroffen om de duikplaats toegankelijk te maken. Dit jaar een primeur, want een crew van gennepnu.nl zal de duik wagen. U kunt ze herkennen aan de T-shirts en de toepasselijke namen HUNK, LEGEND, STOOT en 6-PEK. Tot volgend jaar. r

Genneps jaaroverzicht 2010

Gennepse "schoester" 100 jaar oud!

Dinsdag 28 december werd Gerrit Teunissen, vroeger schoenmaker in de Emmastraat, 100 jaar. Dit werd gevierd in de Norbertushof, waar een viering was, de burgemeester kwam feliciteren en waar afdelingshoofd Toos de Jong namens de directie van de Norbertushof dhr Teunissen feliciteerde.

De foto's zijn van Ton Teunissen, die in het verleden ook al het materiaal aangeleverd heeft voor een special.

Hieronder nog wat plaatjes uit lang vervlogen tijden (begin 50-er jaren van de vorige eeuw)

Genneps Jaaroverzicht 2010

Inmiddels voor de 6e keer heeft www.gennepnu.nl het Genneps Jaaroverzicht gemaakt. Een collectors item waar u tot in de lengte van jaren nog kunt terug zien wat 2010 Gennep allemaal gebracht heeft. De film is in groot formaat en is 732 MB groot en duurt 22 minuten. Indien het afspelen online niet zonder haperingen gaat, kunt u de film ook eerst naar uw computer downloaden. Later zal ik het jaaroverzicht ook in een wat kleiner formaat uploaden. Veel plezier en een gelukkig 2011 toegewenst.

Jaaroverzicht 2005
Jaaroverzicht 2006
Jaaroverzicht 2007
Jaaroverzicht 2008
Jaaroverzicht 2009
Vogels

Het sneeuwdek levert mooie plaatjes op. Ik hoorde gisteravond dat het sinds 1910 niet is voorgekomen dat er 2x een witte kerst na elkaar gebeurde. In 2009 en 2010 dus wel.

De dieren hebben het zwaar. De zangvogels, maar ook de konijnen, hazen, onze ooievaars en alle andere dieren die moeten zien hun kostje bij elkaar te scharrelen. De vogels kunnen we helpen met vetbollen, pindanetjes ed. Wim Hermens stuurde de foto links die hij in zijn tuin gemaakt heeft. Hij stuurde ook een wordfile met een aantal vogelgedichten: VOGELGEDICHTEN. De foto rechts heeft hij afgelopen maandag gemaakt toen die mist boven het Niersdal hing.

Hieronder nog een aantal plaatjes van vogels die ik 1e kerstdag in mijn tuin gemaakt heb.

O ja: de deken blijft blijkbaar nog een tijdje. Hij heeft van het bisdom te horen gekregen dat ze nog geen opvolging hadden en dat dat nog even ging duren. Dat vond de deken helemaal niet erg.

Wie heeft de grootste?
Na de hevige sneuuwval van afgelopen nacht en vanmorgen is de totale sneeuwval dit jaar al op zo'n 40cm gebracht. We raken er al aan gewend alhoewel het te voet, fiets of auto gaan steeds lastiger wordt. Het levert wel mooie plaatjes op. Vooral de sneeuw van de daken, die omlaag schuift, de goten verstopt, smelt en dan weer aanvriest tot kolossale stalactieten, zijn bijzonder. De vraag rijst: waar zijn ze het grootst? Na een korte rondgang verklaar ik de huizen links tot winnaar. De huizen staan aan de Groene Kruisstraat en de stalctieten zijn zeker 3m lang en vuistdik. Ik hoop dat iedereen voorzichtig is, want als zo'n ding naar beneden komt, kun je beter niet in de buurt staan.

Nu online: Klik op het icoon en voeg uw naam toe.

Ook in de toekomst volgen nog meer nieuwe leuke en interessante afbeeldingen. Blijf kijken!

 

Voor degenen die de oude voorpagina's nog eens willen zien:Oude voorpagina's

  www.gennep.nu Binnenkort..... NIEUWE UPDATES.....Blijf kijken!

counters for myspace

View My Stats