Gennepermolen
Af en toe is het de moeite waard nog eens aandacht te besteden aan informatie, die al op de website staat. Deze keer voor de Gennepermolen, waarvan een special staat op de pagina "specials"
Vorst Theo van Bombakkes treedt af!

Vanavond de 11e van de 11e werd traditioneel het carnavals-seizoen geopend met eerst een mis in de Martinuskerk en daarna de "burgerlijke" opening op de Markt. De grootste verrassing was dat vorst Theo Roosenboom (d'n Kiep) van Bombakkes bekend maakte dat ie na dit seizoen zijn steek aan de wilgen hangt.

Het zal nog een toer worden voor Bombakkes om een goede vervanger te vinden alhoewel John Hofmans, denk ik, wel een goede kandidaat zou zijn.

Enfin, op een frisse markt hadden de champagneflessen van verleden jaar (vuurwerk mocht immers niet meer) plaatsgemaakt voor signaal fakkels zoals door schepen in nood gebruikt worden.

De 11 fakkels gaven naast heel veel licht (er werd al geroepen om lasbrillen) ook heel veel rook. Ze waren in ieder geval een duidelijke verbetering tov de champagneflessen van afgelopen jaar. Vuurpijlen zouden echter nog leuker zijn.

Nadat de steken waren opgezet, de vlag gehesen, het Genneps volkslied gezongen en een neutje gedronken werden nog de eerste 11 companen van Bombakkes van een medaille voorzien.

filmpje

Beschouwingen

Geen horeca voorlopig in het oude stadhuis. Zo mag de conclusie luiden na het raadsbesluit om de beslissing hierover over de herindeling heen te tillen. De nieuwe raad van de heringedeelde gemeente mag hier (als men dat wenst) in 2011 over oordelen. En de burger kan zo tenminste invloed uitoefenen door al dan niet te kiezen voor een partij die al of niet horeca in het oude stadhuis wil. En van de provincie komt het nieuws dat geen gevolg kan worden gegeven aan het burger-initiatief tegen een nieuwe brug in het Niersdal. Vraag is alleen of die brug nog überhaupt doorgaat nu de financiële situatie al maar krapper aan het worden is. Voor SumMmertime gaat het weliswaar niet om veel geld, maar ook daarvoor schijnt de gemeente moeilijk over de brug te komen. Dat heeft overigens minder te maken met beschikbaarheid van geld, maar meer met een gedoe met subsidie-regels, waar Kafka zijn vingers bij zou aflikken. De bureaucratie viert hoogtij en de Gennepse burger en Gennepse intiatieven worden er de dupe van. We hebben het gezien met de financiering van de tentoonstelling Gennep 65jr vrij, waar de vrijwilligers zelf de drankjes van de opening hebben bekostigd en andere onkosten voor hun rekening hebben genomen en zien het nu weer t.a.v. de organisatie van SumMertime voor 2010. Je wordt er niet vrolijk van, want moet dit nu zo?? Ton Peters stuurde een berichtje dat vrolijker stemt. Gennep is namelijk te bewonderen via streetview van Google. Weliswaar nog niet geheel Gennep, maar het is een aanrader om eens een kijkje te nemen in het digitale Gennep. LINK naar STREETVIEW

Parkeren Wilhelminaplein en Emmastraat

Inmiddels heeft de gemeente (weer) een parkeeronderzoek laten uitvoeren door bureau Kragten. Conclusie is dat de al problematische parkeer-situatie alleen nog maar erger geworden is. De bedoeling is om in 2010 het gebied te herinrichten. Na die herinrichting wil de gemeente kortparkeren instellen teneinde de langparkeerders van het Wilhelminaplein te weren. Voor de Emmastraat bestaan er volgens het onderzoeksrapport 2 mogelijkheden: 1) eveneens kortparkeren instellen of 2) de Emmastraat vanaf het Wilhelminaplein af te sluiten en vanaf de andere zijde (Middelweg) weer open te stellen. Het gehele onderzoeksrapport is onder de link rechts terug te vinden.

Even bijpraten

Ik heb de pagina "oude voorpagina's" wat aangepast. Allereerst heb ik de oude voorpagina's op jaar bij elkaar geplaatst en daarnaast het lettertype wat aangepast. Hierdoor wordt de boel wat overzichtelijker. En dat mag ook wel met meer dan 1200 (!!) oude pagina's om uit te zoeken in een periode van 5 jaar. En het aantal foto's op deze site bedraagt meer dan 60.000. Als u 3 seconden aan elke foto zou besteden, dan hebt u nog altijd 50 uur non-stop nodig. Het aantal filmpjes bedraagt inmiddels ook al meer dan 250. Veel plezier.

Het meeste blad is al gevallen
en soms lijken mensen het in hun auto te willen meenemen
Ochtendzon en dauw zorgen voor mooie plaatjes
6 fazanten vlogen achter elkaar de Niers over. U ziet er 2
het bewijs van het gevallen blad
En hier is de tentoonstelling Gennep 65jr vrij. Al meer dan 200 bezoekers zijn er geweest, jong en oud en met enthousiaste reacties
De Martinustoren is inmiddels al volledig door steigers omringd. Nu nog de spits er vanaf lichten
Gennep-Niers
Nieuwbouw appartementen bij de Paters vordert gestaag
evenals de trap die naar de vlonders boven de Niers moeten leiden (Gennepermolen)
Bij Hendrix is Rijkswaterstaat druk bezig met het op peil brengen van de kades. Ingrijpende werkzaamheden zijn nodig bij de kraanlossing van Hendrix
Lampionnen, vuur, concert en jong talent

Het was druk vandaag, zondag 8 november: een mini-volleybal-toernooi in PicaMare met 's ochtends niveau 1,2,3 en 's middags niveau 4,5 en 6. Ze hingen met de benen buiten. Trouwens wel leuk om te bedenken dat dit de talenten zijn die we wellicht over 10-15 jaar in het 1e kunnen bewonderen. Ook druk was het vanmiddag in PicaMare bij het Maasduinen-concert van de harmonie. Joy uit Wellerlooi en harmonie Erica uit Mook concerteerden samen met de Gennepse harmonie. En aan het eind van de middag was er de traditionele St Martinusoptocht georganiseerd door het gilde. Het werd dit jaar in zuid gehouden met de traditionele vuurstapel op het Vitesse-veld. 4 albums en straks ook nog 4 filmpjes. En zoals altijd mag u alle materiaal van deze site voor eigen gebruik downloaden. (dat is dan dus niet om zelf te publiceren of om te werken!) Ik heb de filmpjes ook toegevoegd aan de overzichtspagina met filmpjes uit 2009. Veel plezier en laat van u horen in het gastenboek.

Ochtend: mini-volley niveau 1,2,3 foto's
Maasduinen-concert foto's
Middag: mini-volley niveau 4,5,6 foto's
St Martinusoptocht foto's
mini-volley niveau 1,2,3 film
Maasduinen-concert film
mini-volley niveau 4,5,6 film
St Martinusoptocht film

Als u benieuwd bent wat Vitesse gemaakt heeft? Tja: ze zijn nu afgezakt naar de laatste plaats, want ze verloren in Heeswijk met 3-0, terwijl Milsbeek wist te winnen.

filmpje opening tentoonstelling

U had nog een filmpje van mij tegoed en wel van de opening van de tentoonstelling Gennep 65jr in vrede en vrijheid. De openingshandeling bestond uit het verwijderen door wethouder Jansen van de Nederlandse vlag van een van de tentoonstellingsstukken, een "bevrijdingsrok", zoals die direkt na de bevrijding door Gennepse meisjes werd gemaakt en gedragen.

De wethouder overhandigde daarna een gift namens de gemeente: ogenschijnlijk een stuk oud roestig ijzer. Maar dan wel een zeer bijzonder stuk oud ijzer, namelijk een restant van de Niersbrug die in februari 1945 door de Duitsers was opgeblazen bij de aanval van de geallieerden om Gennep te bevrijden.

Volleybal

foto's

De dames van Flamingo's verloren voor de 2e x op rij met 1-3. Ditmaal thuis in PicaMare. De dames leken niet echt in goede doen. De 2e set, die ze na een grote achterstand wonnen, moesten ze zo ongeveer voor de poorten van de hel wegslepen. Achter de button links een foto-album, achter de button rechts een kort filmpje. De heren wonnen overigens wel en wel met 4-0.

De tentoonstelling Gennep 65jr in vrede en vrijheid verloopt overigens uitstekend. Er zijn inmiddels al meer dan 100 bezoekers geweest, die allemaal behoorlijk enthousiast zijn. Zondagmiddag is de tentoonstelling weer open. Vervolgens weer volgend weekend.

En er is zondag meer te beleven. Allereerst is er in PicaMare het Maasduinen concert van de harmonie (aanvang 14:00h). Aan het eind van de middag volgt de traditionele Martinusoptocht, ditmaal in Zuid. Lampionnen worden als vanouds in de blokhut bij Jong Nederland gemaakt. (En alle deze activiteiten zijn gratis!)

filmpje

Opening Tentoonstelling Gennep 65jr vrij

Vrijdagavond 6 november 2009 rond 19:15h werd de tentoonstelling Gennep 65jr in vrede en vrijheid, geopend door wethouder Arnold Jansen. De openings-handeling bestond uit het verwijderen van de Nederlandse vlag van 1 van de tentoonstellingstukken, een originele Gennepse bevrijdingsrok. De wethouder had ook een geschenk bij zich. Bij de werkzaamheden achter de Gennepermolen is namelijk een brokstuk aangetroffen van de vroegere Gennepse Niersbrug die door de Duitsers in februari 1945 opgeblazen is toen de geallieerden in opmars waren.

Na de openingshandelingen werd de tentoonstelling aandachtig bezocht door de aanwezigen. Deze tentoonstelling blijft voor eenieder te bezichtigen tot en met mei volgend jaar. De tentoonstelling in de vroegere schoenenhal van Rutten is elk weekend open. Er worden ook diverse films vertoond, zoals Krieg am Niederrhein, Operation Veritable, Gennep 40-45, Evacuatie-verhalen, Tagesschaus, Polygoon-journaals en nog veel meer.

De tentoonstelling zal (op afspraak) ook worden opengesteld voor scholen in het Noord Limburgse en voor andere groepen. Ik houd u op de hoogte.

 

Zaterdag en zondag is de tentoonstelling dus geopend en wel van 1 tot 5. Maar zondag is er nog veel meer te beleven. In PicaMare is zondag om 14:00h het "Maasduinen in Concert", georganiseerd door onze eigen harmonie. Maasduinen, want mèt vertegenwoordigingen uit de huidige gemeenten Bergen en Mook. De harmonie neemt dus weer eens het voortouw. Een aanrader.

17 mei 1955
Op 17 mei 1955 werd de verkeersbrug over de Maas bij Gennep geopend. Tonny Wilbers stuurde de foto links. Nadat de Duitsers in september 1944 de spoorbrug hadden opgeblazen (hetgeen in 1940 bij de Duitse inval de Nederlanders niet gelukt was), bouwden de Engelsen in februari en maart 1945 een (nood) bailey brug voor het treinverkeer. Deze brug werd door de Engelsen "Cook's bridge genoemd naar de Engelse soldaat die tijdens de bouw door een Duitse Messerschmit werd doodgeschoten. (LINK). Enige jaren later werd deze nood-spoorbrug door een "definitieve" brug vervangen. Bij de bouw in 1872 waren de pijlers zó groot gemaakt dat er later een dubbele brug gelegd kon worden, hetgeen in de 50-er jaren goed van pas kwam toen men besloot een verkeersbrug aan te leggen. Deze brug leidde in 1e instantie via de Burgemeester Woltersstraat naar de Spoorstraat, maar later werd de toenmalige Schoolstraat doorgetrokken naar de brug en omgedoopt tot Brugstraat. De foto is toegevoegd aan het album Gennep vroeger, maar nà 1945. Winter_1942

"Landgenoten: Helpt Noord Limburg

het is uw plicht"

Dagboeken en een radio-toespraak

Aanstaande vrijdag opent de tentoonstelling Gennep 65 jaar vrij in de vroegere schoenwinkel van Rutten. In de komende weken volgt er naast die tentoonstelling een uitgebreid programma, waarin u onder andere de films "Krieg am Niederrhein", Gennep in de oorlogsjaren 1940-1945, Operatie Veritable, vertellingen van evacuees, oude Polygoon journaals en Wehrmacht berichten kunt zien. Niet alleen is WOII voor Nederland in het Gennepse begonnen met de overvallen op de Niersbrug en de Maasbrug, Noord Limburg is waarschijnlijk ook een van de meest ernstig getroffen gedeelten van Nederland. 4 maanden frontstad, bombardementen op de Markt, het station, de Emmastraat, beschietingen vanuit Oeffelt, evacuatie (waar men vaak ook nog eens in de hongerwinter terecht kwam), huis aan huisgevechten, plunderingen en verwoestingen. Meer dan 100 burger-slachtoffers, meer dan 250 gesneuvelde soldaten. Als voorproefje daarop een aantal dokumenten uit die tijd: 2 van de dagboeken die indertijd gemaakt zijn (Jan Heijs en Bart Helmond), de radio-toespraak van burgemeester van Banning, die de Nederlandse bevolking opriep om de zwaar getroffen bevolking van Noord Limburg te helpen, maar ook de oproep van de Duitsers van sept 1944, waarin alle Gennepenaren tussen 16 en 65 zich moesten melden voor het verrichten van werkzaamheden voor de "Westwall". Het meest dramatische is waarschijnlijk de radio-toespraak van van Banning. Weinig Gennepenaren zullen zich in 2009 realiseren hoe Gennep er 65 jaar geleden aan toe was.

dagboek Bart Helmond
dagboek Jan Heijs
een onbekende deed bovenstaand resumee bij Henk in de bus. Wellicht evacuatie vanuit Bergen
radiorede 4 juni 1945a
radiorede 4 juni 1945 b

Terug naar 2009. Wat het sporten betreft was het het weekend van de stand 1-3. Zowel de dames van Flamingo's als Vitesse verloren met deze cijfers.

Dames 2 van Flamingo's deed het overigens beter: dit team won (alweer) met 4-0 en heeft nog geen set afgegeven

kijkdag 1945 1
kijkdag 1945 2
oproep Duitsers
Rood met witte stippen

Herfst: paddestoelentijd. En de tijd van de meest mooi verkleurende bomen.

Aan de Spoorstraat is de aannemer bijna aan de top (erg hoog) van het nieuwe appartementencomplex bij de paters. De tentoonstelling Gennep 65jaar vrij in de schoenenzaak van Rutten wordt over een week geopend en er wordt contact gezocht met de media om eea bekend te maken.

De werkzaamheden aan de Spoorstraat vorderen gestaag. Ik vraag me alleen af of niet een klein beetje zorgvuldiger gewerkt had kunnen worden. Om nu net voor het weekend alles eruit te trekken zodat zelfs voetgangers en fietsers tussen de Middelweg en de Picardie nauwelijks nog doorgang hebben.... Wellicht heeft het ermee te maken dat de aannemer niet uit deze buurt komt. Ik neem aan dat een lokale aannemer hier iets meer rekening mee zou houden.

6 maart 1940

Op 9 mei 1940 gaf Hitler het bevel voor de overval op Nederland. Maar het was natuurlijk allemaal al eerder voorbereid. Op het officiële dokument links, van 6 maart 1940, wordt reeds het bevel gegeven (onder grootste geheimhouding) voor het klaar zetten van de pantser- en de troepentrein. In Gennep wist men nog van niks en was men zich nog niet bewust van het zeer naderende onheil en dat de orders reeds gegeven waren. De voortekenen waren er natuurlijk al, dat oorlog waarschijnlijk onvermijdelijk was.

Ten overvloede ook nog: het aanvalsplan en het schema voor de beveiliging van de brug. Henk heeft deze dokumenten gescand en ze zijn straks ook te zien op de tentoonstelling Gennep 65 jaar vrij in de vroegere schoenzaak Rutten.

n.a.v. de special over Schaffers (link) en het verhaal van de stalling van de tram aan de Heijenseweg, stuurde Eddy Smits de foto links. We zien (na de oorlog) de Heijenseweg tpv die zandafgraving, waar nu ongeveer het autobedrijf is gevestigd. Op de foto rechts zien we café "de zwarte ruiter". Later werd dit de (melk)winkel van Martien Smits, en nog later café de Pub en tegenwoordig de Typhoon (foto afkomstig van Martien). Helemaal rechts een foto van de winkel van Tonny Wilbers bij de heropening in de 70-er jaren. (Tonny zond de foto omdat ik zijn naam abusievelijk als Tonnie gespeld had)
"De Oorlog"

Het 1e deel van de nieuwe serie "De Oorlog" van de NPS is zondagavond 25 okt uitgezonden, met inderdaad (voor de 1e keer) het aanstippen van de inval bij Gennep en het via een list veroveren van de spoorbrug over de Maas. De huidige gemeente Gennep was waarschijnlijk 1 van de eerste plaatsen waar daadwerkelijk gevochten werd en was om 04:00h 's ochtends al grotendeels in handen van de Duitsers. De Niersbrug was veroverd, de Maasbrug als vermeld eveneens. Alleen de veerpont over de Maas is zoals gepland aan de Oeffeltse kant gezonken. Op diezelfde 10e mei kwam ook Hans Stiemens, zoon van de bekende Gennepse dokter Stiemens om het leven bij de verdediging van vliegveld Ypenburg (bij Den Haag) tegen Duitse parachutisten. Nog op de 10e mei bouwden de Duitsers een pontonbrug vanaf de loswal richting Veerhuis voor de aanvoer van het zware materieel. De spoorbrug was daarvoor niet geschikt, alhoewel die brug wel werd aangepast om er met rijdende materieel overheen te kunnen. Op de 10e mei 1940 was de 1e verkeersopstopping ooit in Gennep. Duits militair verkeer stond vast van de grens tot aan de loswal. In het album Gennep in WOII kunt u foto's van die dag vinden. Een paar ervan zet ik ook hieronder.

Duits aanvalsplan waarbij Gruppe Walther heimelijk de Maasbrug moest overvallen om een doorbraak van de Maaslinie te forceren.
De Gennepse spoorbrug voor de oorlog. Foto vanaf het veerhuis.
Legerauto's rijden over de Gennepse spoorbrug richting Brabant
waarbij via het talud (thv het Voorhoevepark) de spoordijk opgereden wordt. Rechts zien we nog net het huis waar de fam Goertz toen woonde
Foto vanaf de loswal richting spoorbrug
de pontonbrug voor het zware materieel. Op de achtergrond ziet u Gennep liggen.

bijna 5 jr later wordt Gennep door de geallieerden bevrijd. Ook dat gaat niet zonder slag of stoot. Nadat operatie Market Garden is mislukt, is Gennep 4 maanden lang frontstad. De Maasbrug is opgeblazen en in februari 1945 wordt ook de Niersbrug opgeblazen. Via huis-aan-huis gevechten wordt Gennep bevrijd. Soldaten van beide zijden worden in Gennepse tuinen begraven. De gevechten kosten veel slachtoffers. Niet voor niets ligt het grootste Engelse oorlogskerkhof vlakbij, langs de weg naar Kleef. Hier liggen meer dan 7600 geallieerden. Bij Gennep wordt een baileybrug over de Maas gebouwd voor de aanvoer van materieel. Vanwege het hoge water wordt dit de langste brug die in WOII is gebouwd. Ook wordt in 3 weken tijd een nieuwe spoorbrug gebouwd door de Britten en wordt een dubbele baileybrug over de Niers gelegd. In de Maaskemp verschijnt een groot tentenkamp voor de soldaten, want de gevechten om over de Rijn te geraken zullen weken duren. En ook deze soldaten weten wat plunderen is, in wat zij beschouwen als veroverd gebied....... 9% van de bebouwing was verwoest, 31% was zwaar beschadigd. De rest licht beschadigd. Er was geen glas. Veel daken waren beschadigd. De meeste huizen waren volledig geplunderd. Na de bevrijding gingen nog diverse huizen in vlammen op, zoals 6 huizen aan de Bleekstraat (waar nu al 40jr een grote houten keet staat)

"De wonderen zijn de wereld nog niet uit"

zo riep de omroeper van Vitesse, Bertus van As, om na de door Vitesse met 2-1 gewonnen wedstrijd zondagmiddag 25 okt. Inderdaad wonderbaarlijk. Tenslotte staat de tegenstander in deze bekerwedstrijd, Gemert, 3e in de hoofdklasse, terwijl Vitesse één-na-laatste staat in de 3e klasse.

Vitesse moest massaal terug en met man en macht verdedigen, maar redde het uiteindelijk toch. Zelfs een penalty in de laatste minuten was aan Gemert niet besteed. De keeper van Vitesse, terwijl hij in de andere hoek lag, "keek" de bal langs de voor Gemert verkeerde kant van de paal.

Ik heb vanaf boven bij de kantine wat plaatjes gemaakt. Als u op de foto rechts, van de gemiste penalty, klikt, opent het album. "Vitesse in de verdrukking, maar zegevierend"

Dames Flamingo's bekeren verder èn het Interview

Zaterdagmiddag bereikten de dames van Flamingo's de volgende ronde van de bekercompetitie. Na de 1e 2 wedstrijden vrij gemakkelijk met 2-0 gewonnen te hebben, hoefden ze in de 3e wedstrijd slechts 1 set te winnen. Nadat dat gerealiseerd was, was de spanning eraf en verloren ze uiteindelijk die 3e wedstrijd met 1-2. Maar dus wel door naar de volgende ronde. Proficiat. En vanavond werd dan op L1TV het interview uitgezonden over de uitzending van het 1e deel van de nieuwe NPS serie over WOII, waarin ook Gennep aan de orde komt.

Flamingo's dames 1, 2e bekerronde op za 24 okt 2009 foto-album
Flamingo's dames 1, 2e bekerronde op za 24 okt 2009: filmp-impressie
het filmpje van L1TV over de nieuwe NPS serie "DE OORLOG"
De vlag in top

Tonny Wilbers stuurde deze foto's van het bereiken van het hoogste punt en het plaatsen van de vlag in top van de nieuwbouw aan de Brugstraat. Zo te zien zullen de bewoners van het aanleunflat-gedeelte van de noodbouw van de Norbertushof inderdaad in het voorjaar naar hun nieuwe behuizing.

Dat zal hun zeker deugd doen. De noodbebouwing is niet alles en kent zijn perikelen.

Morgennacht gaat de klok terug. Het IVN stuurde een mailtje. Zij organiseert om 20:30h op het oude NATO kamp een wandeling in het kader van de Nacht van de Nacht. Uitnodiging IVN

En morgen is ook de 2e bekerronde van de dames van Flamingo's in PicaMare. De 1e wedstrijd is om 13:30h.

De Oorlog, TV-interview door L1TV Link naar interview

Ik heb al eerder gemeld dat as zondag 25 oktober de nieuwe serie over WOII van start gaat. De 1e aflevering belicht ook (kort) de inval in Nederland met de overval van de spoorbrug in Gennep, die onbeschadigd in handen van de Duitsers viel zodat ze vervolgens met een pantser- en een troepentrein richting Peel-Raam linie kondern. Gennep was het 1e stukje Nederland dat te maken kreeg met WOII en dat veroverd werd door de Duitsers. In latere afleveringen van de serie zijn nog beelden uit het Gennepse te zien van oa het wegvoeren van de joden en de evacuatie van de Gennepse bevolking, welke beelden uit filmmateriaal van de familie Jetten komen. Deze beelden zijn ook te zien op deze website en op de website gennepvrij.nl

Vrijdagmiddag 23 okt maakte L1TV een interview met programma-maker Godfried van Run en ook ikzelf ben geïnterviewd. Helaas proberen ze me de hele tijd te portretteren als "amateur-historicus", hetgeen ik natuurlijk niet ben. Ik ben benieuwd wat er na alle knippen en plakken van het interview terecht komt dat waarschijnlijk zaterdag 24 okt door L1TV wordt uitgezonden. Een paar plaatjes en een stukje van het interview staan hieronder. De brug in beeld is natuurlijk niet de brug van toen, maar op dit soort details wordt blijkbaar niet gelet. Het moet ook allemaal heeeeeel erg kort.

De PUT

Bert van de Bosch heeft een reportage gemaakt van de werkzaamheden aan de waterput op de markt.

Aan de foto's te zien lijkt de put wel een complete wiet-plantage te bevatten. En ook zijn veel kogelhulzen gevonden.

Nu maar hopen dat de nieuwe glazen plaat niet als de vorige telkens volledig bedekt is met condens.

De naam van de nieuwe gemeente

Nadat 108 stemmen zijn uitgebracht is het duidelijk dat de voorkeur van de Gennepse bevolking uitgaat naar de naam "Kop van Limburg". Tweede op enige afstand is "Gennep". De andere mogelijkheden vallen eigenlijk alle af.

Direkt in het begin van de poll tekende deze ontwikkeling zich al af met deze 2 namen als de duidelijke nummers 1 en 2.

Ik zal de poll nog een tijdje laten staan, zodat u kunt blijven stemmen.

Overigens kan ik me ook soortgelijke namen als Kop van Limburg voorstellen, zoals "Poort van Limburg" ofwel "Hof van Limburg", waarbij het woord hof verwijst naar zowel de toeristische (lusthof) als agrarische activiteiten. We zullen zien.

de tentoonstelling Gennep 65jr vrij in het pand van Rutten begint gestalte te krijgen
De werkzaamheden aan de Spoorstraat gaan gestaag door
We krijgen straks op diverse plaatsen mooie brede trottoirs. En nu maar hopen dat die niet net als op bovenstaande foto's geblokkeerd worden door de winkeliers. Zeker voor rolstoelen, rollators en kinderwagens worden de trottoirs momenteel tot een soort hindernisbaan gemaakt
Achter de Gennepermolen wordt een talud aangelegd tegen de nieuwe muur
en Essent is begonnen met het vervangen van de lampen van de straatverlichting
Op de meest rechtse foto kunt u zien dat de aannemer inmiddels met de steigers voor de toren begonnen is
Mark schreef in het gastenboek dat de graven op het oude kerkhof er schandelijk bij lagen. Ik heb maar even gekeken. Het kerkhof is netjes onderhouden en aangeharkt. Natuurlijk zijn er veel oude zerken, maar voor de rest..
De glasplaat op de waterput is door een verwarmde plaat vervangen
en het voegwerk van de tuinmuur van het Petershuis wordt vernieuwd.
Kabouters in het bos

Paddestoelen kom je normaal vaak genoeg tegen, maar woensdagochtend 21 okt, zo rond 09:00h zag ik ineens kabouters in de bosjes van de Martinushof. Ze zaten wat verscholen in het duister.

Een tijdje later kwam er een groepje kleine kaboutertjes vanaf Elckerlyc en ging ook de bosjes in

Internet

Internet opent ècht de wereld. Voor uw bankzaken, voor nieuws, om zaken uit te zoeken of te kopen. Het is bijna onvoorstelbaar hoe snel de ontwikkelingen gegaan zijn. De wereld ontsloten. En dat geldt evenzeer voor de beelden uit het verleden. Op deze site staan erg veel foto's, maar er zijn nog meer leuke bronnen, waar u op zoek kunt gaan naar het verleden. Ik wil hier 3 van die sites uitlichten. Bezoek ze maar eens en zoek dan op Gennep:

en ook in diverse plaatsen rond Gennep zijn/worden sites ingericht waarin een stuk cultuurhistorie van die plaats of streek wordt verzameld, bewaard en beschikbaar gesteld. Voorbeelden zijn Cuijk, Milsbeek, Nijmegen, Grave, Gelderland, Mill en ga zo maar door. Wilt u foto's downloaden en/of gebruiken, let dan wel altijd op copyrights en op het geven van een juiste bronvermelding.

Stadhuis en horeca

Verleden week donderdag 15 okt is het college met een aantal raadsleden op bezoek gegaan bij een 3-tal tot voor horeca-exploitatie omgebouwde raadhuizen in de omgeving. Doelstelling van het college is immers om ook het historische stadhuis van Gennep om te bouwen voor horeca, een lunch-voorziening op de begane grond, een chique restaurant op de 1e verdieping waar de raadszaal is en de zolder om te verhuren als zaal. Nol van Est doet verslag van de bevindingen (foto's en tekst van Nol): Alledrie de raadhuizen zijn dus verkocht en de investeringen zijn door de ondernemers gedaan (en betaald) en niet van gemeenschapsgeld.

Nol: Doel bezoek:Hoe zijn andere gemeenten omgegaan met de voormalige stadhuizen. ( Heesh,Uden en Venray.)

Heesh: Gebouwd in 1839 en in de volksmond bekend als het kleine raadshuisje. Het is verkocht aan een plaatselijke Bruna en de onderverdieping is door een ondernemer gehuurd verbouwd en in gebruik als brasserie .Eigen investering van € 200.000,- Het raadszaaltje is er boven en de daar aanwezige ruimten zijn of worden verhuurd aan andere ondernemers. Al met al een gebouwtje wat een aardige maar in mijn ogen geen echte monumentale uitstraling heeft. Zie fotos

Foto hierboven het terras in Heesh. Rechtsboven het raadszaaltje van Heesh

Uden

(hierboven de bar): Dit pand werd in 1938 met hulp van het werkfonds geschikt gemaakt als raadhuis. Ook dit voormalig raadhuis is aan particulieren verkocht. Beneden verdieping in gebruik als restaurant in,'als ik het goed beoordeel ,in het midden segment.

Duurder en een wat bredere wijn- en eetkaart. De huurder heeft het pand reeds 14 jaar in gebruik en is vrij wel dagelijks geopend.

De voormalige raadszaal op de eerste verdieping,geschikt gemaakt in 1938 wordt uitsluitend voor zo'n 700 huwelijken gebruikt. De andere ruimten zijn aan andere niet horeca bedrijven verhuurd. Eigen parkeer terrein van ca 20 auto's en rondom het pand staat een hekwerk waarbinnen een terras is gemaakt. Al met al een aardig gebouw liggend aan een plein

voorgevel Venray

achterzijde Venray

Venray: Hier stond het laatmiddeleeuws raadhuis. Herbouwd in 1885 door J Kayser. Uitbreiding met de Zuidgevel in 1925 door J Kayser jr. Beide architecten uit Venlo. Voormalig raadhuis, muziekschool en in de loop der jaren is er huisvesting geweest voor diverse functies.

Het zijn 3 in en aan elkaar gebouwde ruimten van verschillende bouwdatum.

Van binnen is de burgemeesterskamer en enkele nisjes deuren en een gewelf constructie bewaard gebleven nadat het gehele gebouw gestript is. Er kwamen 25 containers sloopafval uit te voorschijn.

De afzuigsystemen zijn op de bovenste verdieping aangebracht en zodanig uitgevoerd dat dit aan de buitenkant van het gebouw niet zichtbaar is. Voor € 200.000,-is het gebouw door de gemeente verkocht aan een particulier.

Van binnen is zeer weinig meer te zien van het historisch gebruik. Het horeca systeem wat er in is aangebracht is modern uitgevoerd.

In het weekend staan er deur suppoosten om de bezoekers,die ouder moeten zijn als 18 jaar te beoordelen, of zij in de drukbezochte bar (s)mogen. Ook de ramen zijn van binnen van een voorzetramen constructie uitgevoerd, in mijn ogen echt niet passend bij een monumentaal pand.

Al met al van binnen een goed draaiende horeca, zonder enige beperkingen,behalve dan de Burgemeester kamer. Van buiten, aan de voorkant een mooi gezicht, van achteren echter een aanfluiting.

achterzijde raadhuis Venray

Nu online: Klik op het icoon en voeg uw naam toe.

Ook in de toekomst volgen nog meer nieuwe leuke en interessante afbeeldingen. Blijf kijken!

 

Voor degenen die de oude voorpagina's nog eens willen zien:Oude voorpagina's

  www.gennep.nu Binnenkort..... NIEUWE UPDATES.....Blijf kijken!

Duet  

Wilbert