Slechtvalken, deel 2
Wilfried Schlebos, collega van Carel, stuurde nog een aantal mooie foto's van de slechtvalken bij Hendrix. En voor de duidelijkheid: het fabrieksterrein is niet toegankelijk en er hoeft dus weinig vrees te zijn voor verstoring door vogelaars. Overigens lijken de valken mij ook behoorlijk "onverstoorbaar". Ze hebben zich immers ook weinig aangetrokken van alle fabrieks-activiteiten.

resten van prooien

Het snelste dier op aarde

maakt momenteel het Genneps luchtruim "onveilig". Carel Stortelder stuurde een mailtje met beide foto's: Carel: " Bij Hendrix-UTD zit een broedkast tegen de fabriek met een koppel slechtvalken met 2 jonge, waarvan er al één is uitgevlogen en de 2e op het punt staat om dat ook te gaan doen. Volgens een kenner die de kast heeft geplaatst zijn er in nederland zo'n 10 koppeltjes."

Wim Kusters is in het voorjaar bij het Genneperhuis geweest en stuurde een paar foto's die hij toen gemaakt heeft (hieronder) en Johan Vogelzangs een aantal links naar de huidige plannen: Genneperhuis1, Genneperhuis2, lob van Gennep

Kampioen van Nederland en 'n 3e aankondiging!

Zowel Martijn Cleijne als Carel Storthelder stuurde een mailtje. Martijn over de mini's van Flamingo's, die zoals u in de krant hebt kunnen lezen kampioen van Nederland geworden zijn (proficiat meiden). Martijn doet hieronder verslag. Carel stuurde zijn mail over de aanstaande halve marathon, inderdaad de 3e aankondiging en wel voor zondag 21 juni as.

Martijn: "GOOR - Zonder ook maar één set te verliezen is het mini-volleybalteam (tot en met 12 jaar) van Flamingo's Nederlands kampioen geworden. Het team bestaat uit de volgende speelsters Marit Beckers, Evi Wattimena, Rachelle Lekatompessy, Roos Mast, Eva Groenen en Joyce Cleijne.  De Gennepse volleybalvereniging beschikt al jaren over zeer talentvolle jeugd, maar zich de besten van Nederland mogen noemen, is al in geen tijden meer gebeurd. In de poulefase, tegen Bolsward, Volley Zuid uit Rotterdam en Kalinko uit Den Haag, kende het team al weinig tegenstand. Alle wedstrijden werden met overmacht met 2-0 gewonnen. In de tweede ronde tegen een jongensteam van Dynamo Apeldoorn leek het in de eerste set even spannend te worden, maar na de 27-25 gingen in de tweede set alle remmen los. In de kruisfinale werd Alterno verslagen. De finale tegen Tubbergen was nauwelijks spannend te noemen. Flamingo's was al kampioen geworden in de competitie, had de regiocompetitie overtuigend gewonnen en liet ook zaterdag in sporthal Mossendam in Goor weinig aan het toeval over. "Het is een mooie groep talenten waar we over beschikken. Vooral in aanvalskracht staken we met kop en schouders boven de rest uit", zei de gelukkige coach . "En dan te bedenken dat we niet eens compleet waren en een van de speelsters vroeger weg moest en we zonder wissels de finale moesten spelen ", aldus de coach." (Op de foto ontbreken Marit Beckers en Evi Wattimena.)

Carel:

"Ook dit jaar is er weer de Albert Heijn 1/2 marathon en de 10 km en 5km loop in Gennep op vaderdag.
De starttijden zijn als volgt en vinden plaats op de dr Stiemensweg.

9.40 Jeugdloop (bij de startlocatie van de AH Halve Marathon)
9.50 Bambinoloop ( ook bij de startlocatie van de AH Halve Marathon)
10.00 start AH Halve Marathon
10.00 start 10 km loop
10.15 start  5km loop "

2 aankondigingen

zondag 21 juni (vaderdag), 18:30h op de Markt:

Harmonie Unitas Fidelitas èn Heart of Stone

Komend weekend is het jaarlijkse Ossebraadfeest in Ottersum.

De week erna, op zondag 21 juni (vaderdag en de 1e dag van de zomer) begint om 18:30h een concert op de markt door de Gennepse harmonie samen met Heart of Stone. Gratis entree.

Het weekend daarna begint de Summertime cyclus van 2009, maar op zondag 28 juni is rond 10:45h ook de jaarlijkse auto-zegening bij de Martinuskerk. En dit jaar is het een jubilem-zegening, want het gebeurt voor de 20e keer. Een lange parade van fietsen, auto's en vrachtauto's zal weer de wijwater-kwast van deken Huisman passeren voor een veilig en schadevrij jaar.

zondag 28 juni, rond 10:45h, op de ZO Wal thv de Martinuskerk:

Auto-/Fiets-/Rollator- en Vrachauto-zegening

een buizerd wordt aangevallen door 2 kraaien en kiest het hazepad.
de werkzaamheden thv de Niersbrug en Nijmeegseweg vorderen gestaag
Bij de kade achter de Gennepermolen is men al driftig aan het metselen. Ben benieuwd hoe het er straks uit ziet.
In de Brugstraat is de aannemer hard aan het werk voor de bouw van de nieuwe aanleunflats, onderdeel van plan Opdelogte. Opvallend is dat de gebouwen worden voorzien van een "bodem-warmte-installatie)
Bij de Paters is de bouw van de nieuwe aanleunflat al een stukje verder gevorderd.
zomaar een plaatje
Het Gennepse luchtruim
Een "GC" heeft het in het gastenboek over die mooie (condens-)strepen in de lucht boven Gennep. Op de foto links nog een ander staaltje. Het meeste dat ik overigens ooit geteld heb vanaf de Niersdijk is (gelijktijdig) 9 vliegtuigen in het luchtruim boven Gennep. Maar ook overdag wordt er van het luchtruim boven Gennep gebruik gemaakt en in mooie weekenden nogeens veel door kleine eenmotorige vliegtuigen vanaf het nabijgelegen gras-vliegveld in Duitsland. Ook Henk heeft afgelopen zondag weer een rondvlucht gemaakt. Indien u op de foto rechts klikt opent een kort album (wordt ook toegevoegd aan de verzameling luchtfoto's). We zien oa de Vense kermis en het toernooi om de Vitessecup vanuit de lucht. Veel plezier.
1e Pinksterdag, 31 mei
Het was een zonovergoten dag en ik heb met bobbie een rondje door de Maaskemp gemaakt waar ik meneer (of mevrouw?) ooievaar tegen kwam en ook een heleboel ander klein grut.

Je ziet nogal wat als je rond loopt. De nieuwe dijk vanaf de kade achter de Gennepermolen tot aan de Genneperhuisweg is klaar.

Aan het eind van de dag volgde een mooie zonsondergang

ziet u op de foto rechts ergens schapen?
verzameling straatlantaarns op het Pagepark

een deel van de spreukenmuur, die deken Huisman al een paar keer noemde .

Het "verzoek" op de container blijkt niet te helpen

en de Niers? Ik heb hem nog nooit zó helder gezien (en dat is al zo'n 53 jaar)

Koningschieten St Martinusgilde

Zaterdag 30 mei was weer het traditionele koningschieten van het St Martinusgilde.

Het gilde had deze keer een beter plekje dan ooit gevonden, vlakbij de Witte Olifant, hun thuisbasis. En ook het weer werkte mee. Er was een stralend zonnetje en een aangename temperatuur.

Nat het ophalen van de koning van verleden jaar kon het schieten beginnen voor de dames en de heren op de vogels gemaakt door Henk Arnoldussen. Ik hoorde overigens dat dit jaar de damesvogel (groen) gemaakt was van vurenhout en de herenvogel (rood) van eikenhout.

Op de foto links ziet u bij elkaar beide winnaars.

Rond 10 over half 6 werd het laatste stukje eraf geschoten en was de koning bekend.

Intocht avondvierdaagse ouderen

Vrijdagavond 29 mei was de intocht van de (jubileum) ouderen vierdaagse. Na de ontvangst op het gemeentehuis trok de stoet door de straten van Gennep richting Norbertushof, waarbij de kaasboer als vanouds tracteerde op een hartig hapje voor de deelnemers.

Genneperhuis

Dankzij Ton kan ik u de plannen rond het Genneperhuis laten zien tot in alle detail: de uitgraving van de vroegere kroonwerken, de paden en de oversteken van de Niers en de greppels. En ook gaan we bijna 400jaar in de tijd terug aan de hand van etsen van de omgeving van en het Genneperhuis zelf. (zie ook webalbum Gennepse prenten). Zie ook het webalbum Genneperhuis op deze site.

overzichts tekening

 

De kroonwerken, paden en bruggen
de kroonwerken aan Milsbeekse kant
de kroonwerken aan Gennepse kant

Plattegrond van de omsingeling door Prins Frederik Hendrik in juni/juli 1641 (de stedenbedwinger) van het Genneperhuis. FH had zo'n 20000 man ter beschikking. De verdedigende spanjaarden (zo'n 2000 man) onder bevel van de Ier Preston moesten zich na ca 7 weken overgeven. De gebeurtenissen hebben geleid tot een vrij grote serie van afbeeldingen van de belegering. De linker prent is uit Beudeker. Het 6-luik rechts is een ingekleurde gravure die rond 1649 door de bekende Blaeu is uitgebracht

Een heel aardige beschrijving van de 80 (of 30) jarige oorlog en hoe het geld van de zilvervloot gebruikt werd om het Genneperhuis te veroveren op de Spanjaarden kunt u vinden op: geschiedenis

Ets van Bouttats op basis van een tekening van J Peeters, Gemaakt rond 1675

2 luik van Genneperhuis en de stad Gennep. Deze ingekleurde gravure is door Blaeu rond 1649 uitgebracht.

(op de bovenste prent kijken we vanaf de Kleineweg richting Gennep. De schipbrug over de Niers eindigt ongeveer bij de huidige Martinuskerk)

Een brief van Inge

Ik kreeg een brief met een foto van Inge Rijnders uit Uithoorn. Inge schrijft:

"Zeker voor mensen zoals mijzelf (1948) is de site Gennep.nu erg leuk. Ik kwam bij het kijken de schoolfoto's tegen. Wat me wèl opviel is dat er uit onze tijd veel meer jongens als meisjes-klassefoto's zijn.

Ik kwam de foto 6e klas uit 1957 tegen. (Martinusschool). Daar staat bij geschreven Eus Rijnders (mijn broer), maar dat moet zijn Rob Rijnders (ook mijn broer). Foto 4e klas van schooljaar 49/50 van mijn broer Boy Rijnders moet zijn 50/51, want we zijn pas in okt 1950 naar Gennep, of liever Nederland, gekomen. De foto uit 1958 toont wel Eus Rijnders. Het is denkelijk zijn laatste schoolfoto. Hij overleed 3 juli 1959 in Gennep (12 jaar). Wij verhuisden 14 juli 1959 naar Amsterdam, maar... Ik heb nog wel een schoolfoto van mezelf, kleuterklas met juffrouw Cup. Dat moet 1953/1954 geweest zijn. Een paar kinderen wist ik nog. Thea Holla, Mariette Gunneweg, Chris van Duren en mezelf. Hopelijk kun je deze foto toevoegen. (foto met deze namen)"

Inge, bedankt. Ik heb de foto toegevoegd aan het schoolalbum van de bewaarschool. Ook heb ik de namen gecorrigeerd van je broer in het album van de Martinusschool.

Zon-overgoten kinder-rommelmarkt èn braderie
Op een zon-overgoten Europaplein deed de jeugd goede zaken op de kinder-rommelmarkt van 2009, georganiseerd door Jong Nederland. Er werd geschminckt, gezongen en stevig gehandeld. Frank maakte deze update. En om 11 uur startte de braderie, waar het al snel erg druk was.
kinder-rommel-markt
 
braderie
Koe in Niers

Zaterdagavond (23 mei) lag er (weer eens) een koe in de Niers. Het arme beest is er waarschijnlijk thv het begin van de Niersdijk in terecht gekomen. De koe probeerde herhaaldelijk vergeefs op de kant te komen en wandelde/dreef/zwom steeds verder de Niers af, begeleid door Wendy, die met hem meewandelde en probeerde het beest naar de kant te drijven. Wendy had inmiddels ook de brandweer gebeld. Bij de Niersbrug stopte de koe, ofwel bang voor de brug, ofwel bang voor alle rotzooi (verkeersborden, hekwerken ed) die het uitgangspubliek 's nachts van de brug in de Niers gegooid heeft.

De koe ging terug en ging de zijtak van de Niers op. Na ca 100m kwam ie dan uiteindelijk zelf weer op de kant. De net gearriveerde brandweer hoefde niet in te grijpen. (net zo min als het ganzenkoppel op het ooievaarsnest)

Uitgevlogen

De mezen in het nestkastje bij ons in de tuin zijn gister uitgevlogen.

de eerste die het nest verliet, zat eerst een tijdje tegen de muur "geplakt"
zijn broertje of zusje keek al nieuwsgierig uit net nest
terwijl de ouders de boel in de gaten houden
de eerste dagen worden de jonkies door de ouders nog gevoerd
BOZE kinderen op het Pagepark

Vrijdagmiddag 22 mei was een heuse demonstratie op het Pagepark. Boze kinderen en hun ouders hadden zich verzameld om hun onvrede te uiten over het feit dat er door de gemeente nog steeds geen speeltuintje is gemaakt op het Pagepark en dit ondanks herhaalde verzoeken en herhaalde toezeggingen. Al in 2004 zijn er door de gemeente toezeggingen gedaan. De toegezegde speeltuin zou met Pinksteren 2008 gereed zijn. Toen zou de speeltuin eind 2008 gereed zijn en toen werd het lente 2009. Frank was paraat om foto's te maken.

En een speeltuin of speelgelegenheid? Die is er nog steeds niet, terwijl het Pagepark zo langzamerhand een van de meest kinder-rijke buurten van Gennep aan het worden is. Kinderen en ouders zijn boos. Ze zijn het zat! En het vertrouwen in de gemeente is tot een dieptepunt gezakt.

Recreanten-tournooi Flamingo's

Op hemelvaartsdag was traditioneel het recreanten-tournooi van Flamingo's. Flamingo's, deelnemers en toeschouwers hadden het naar hun zin onder een lekker zonnetje op de Groes.

Dubbele regenboog

De 4e Niersbrug ligt er weliswaar nog niet, maar Ottersum en Gennep waren vanavond (di 19 mei) toch met elkaar verbonden, en wel door een dubbele regenboog, na afloop van een korte maar felle onweersbui. Zou de plek van de regenboog de plaats van de nieuwe brug markeren??

:-)

Discussie-pagina

Omdat de discussies over allerlei onderwerpen eigenlijk niet thuishoren in het gastenboek, heeft Frank daarvoor een aparte pagina aangemaakt. Graag dus discussies over bruggen, brandweer en wat dies meer zij op die discussie-pagina. Het gastenboek kan dan zijn eigenlijke bestemming weer terug krijgen, namelijk voor opmerkingen en vragen over deze site en de foto's die erop staan.

Ik heb inmiddels de knop naar midden boven verplaatst en deze zou voor iedereen zichtbaar moeten zijn. (heel erg roze)

Let wel op: het kan zijn dat jullie computers het oude scherm in het cache geheugen opgeslagen hebben en dat jullie het scherm eerst moeten refreshen of vernieuwen (F5 toets)

Deze site is trouwens gebouwd vanuit een schermresolutie van 1280x960. Als men dan zelf een scherminstelling heeft van 800x600 dan kan eea inderdaad problematisch zijn. Scherminstelling kunt u trouwens zelf aanpassen. Klik vanuit het windows-bureaublad (dat is het windows-beginscherm) op de rechter muisknop en volg dan de aanwijzingen. Suc6.

zoals hierboven zou het scherm er nu moeten uitzien
Senioren

Op verschillende plaatsen is men begonnen met de bouw van appartementen voor onze senioren. Het heeft even geduurd, maar op het terrein langs de Brugstraat is de aannemer begonnen met het aanbrengen van schroefboorpalen voor de fundering. En aan de Spoorstraat is de aannemer al een stuk verder en bezig met de kelderwanden voor de aanleunflat bij de Paters. Ook Flamingo's is driftig aan het bouwen geweest. De tent en de afrasteringen aan het Straatje staan klaar voor de volleybalfeesten die komende week losbarsten. Het schijnt ook wat warmer te worden, hetgeen voor Flamingo's mooi meegenomen zal zijn. De lift bij Norbertus hangt overigens, maar was nog niet functioneel. Vermoedelijk moet ie eerst gekeurd worden.

Dierenwereld

Niet alleen de ooievaars zijn druk in de weer (wie weet trouwens hoeveel jongen er nu zijn? Ik zag dat er geen eieren meer liggen). Ook de mezen in onze tuin vliegen af en aan. En jonge hondjes? Die zijn altijd actief.

Nu online: Klik op het icoon en voeg uw naam toe.

Ook in de toekomst volgen nog meer nieuwe leuke en interessante afbeeldingen. Blijf kijken!

Voor degenen die de oude voorpagina's nog eens willen zien:Oude voorpagina's

  www.gennep.nu Binnenkort..... NIEUWE UPDATES.....Blijf kijken!

Duet