"draaikonterij"

En weer een nieuwe cartoon. Nu van Rob S. De cartoon spreekt voor zich, namelijk de vreemde gang van zaken mbt de voorgestelde automatenhal.

Overigens inderdaad een vreemde zaak. Ik heb eerlijk gezegd geen uitgesproken mening over een automatenhal al dan niet in Gennep. Maar om nu het Heijderbos wèl toestemming te geven en de kern Gennep nìet is tweeslachtig. Want de jeugd van Gennep komt niet of nauwelijks in dergelijke hal op het Heijderbos en omgekeerd komen weinigen van het Heijderbos in Gennep. En als je het Heijderbos toestemming geeft, dan moet je een Gennepse ondernemer dat óók geven. Of zou het ermee te maken hebben dat het Heijderbos wel erg veel geld in het Gennepse gemeentelaadje brengt?????? Hoe dan ook: consequent is het niet. En dit dan nog afgezien van de draaikonterij waar Rob op doelt.

Het blijft amusant in de gemeente Gennep.
Cartoons

Het slaat blijkbaar aan, die cartoons. Nu weer 2 bijdragen van bezoekers. En men gaat zelfs zijn/haar best doen om wekelijks een cartoon aan te leveren. Ik zal een dezer dagen een aparte pagina maken waar alle cartoons bij elkaar komen te staan: de Gennep.nu cartoon pagina! Leuk. Creativiteit is er in ieder geval genoeg in het Gennepse.

Gemeenteraad Gennep geeft geen toestemming voor vestiging automatenhal in Gennep (R1ek, 10 dec)
Samenwerking tussen LOGO en SMOG loopt spaak op bestuurders (LL, 6 dec)

En ik kreeg een mailtje van Linda Verpoort. Linda doet mee aan de Miss Maasdriehoek verkiezing 2007. Linda schrijft: " Uiteraard heb ik me niet voor niets laten optutten dus ik zou het heel prettig vinden als jullie allemaal even 1 minuut van jullie kostbare tijd aan mij willen besteden om te stemmen! Stuur een e-mail naar miss@demaasdriehoek.nl met in de onderwerpregel: Linda Meer hoef je niet in de e-mail te zetten. De krant valt vandaag of morgen bij iedereen in de bus dus dan kun je foto's nog een keer zien! " (vanuit elk mailadres kunt u maar 1x stemmen).

Archieven

Leuk, wat er nog uit oude albums en archieven tevoorschijn kan komen. Of uit de vuilnisbak, rommelzolder of een vergeten kast. Opnieuw een aantal plaatjes die Henk verzameld heeft. (toegevoegd aan de special "allerlei")

Duitse flak luchtverdediging in actie. Op de achtergrond zien we de molen aan de Ottersumseweg.
Na de bevrijding in februari 1945 troffen de Gennepenaren deze Martinuskerk aan
Maar we waren bevrijd. Hier zien we geallieerde soldaten in Gennep met een aantal Gennepse kinderen
Het hotel de Kroon van voor de oorlog was niet meer. Het was volledig verwoest door de bombardementen van de geallieerden
Net als dit pand. U herkent het waarschijnlijk niet. Het is de hoek Zandstraat-Maasstraat (waar nu Blokker zit)
In Gennepse station in meer vreedzame tijden
En het hotel Plasmolen. Een geliefde plek voor Gennepenaren om de zondag door te brengen. Enige maanden (sept 44-feb 45) lag Nr Limburg in de frontlinie.
Na de bevrijding worden Duitse krijgsgevangenen tewerkgesteld bij Plasmolen. Meestal moesten ze bommen opruimen.
Een "gesneuvelde" tank aan de Holleweg in Milsbeek
Luchtfoto van Gennep Zuid van 31 dec 1944. De geallieerden bereiden zich voor op de aanval
In de foto zijn een aantal herkenningspunten aangegeven. Bij (2) was de later speeltuin de Kellerberg en vroeger het veld van Vitesse
Nog op 8 februari werden luchtverkenningen uitgevoerd. Deze foto is gemaakt vanaf de Brabantse kant. De spoorbrug is door de duitsers als in sept 44 opgeblazen. Rechtsboven ligt Gennep.
Deze foto is van 14 feb 1945. Inmiddels is Gennep bevrijd. (rechtsboven. Je kunt nog het rode kruis merkteken zien op het dak van het ziekenhuis (sanatorium Maria-Oord). De gallieerden zijn begonnen aan de bouw van een noodbrug bij het Veerhuis (Gennep-bridge) waar later die maand Churchill en Montgomery een ontmoeting zullen hebben (zie elders op de site). Overigens is ook goed te zien dat aan de Touwslagersgroes nog slechts 2 huizen staan (èn het Maria-kapelletje)
In de Maaskemp wordt door de geallieerden een Transito-kamp voor de soldaten aangelegd. Gedurende deze tijd is Gennep leeggeroofd door geallieerde soldaten.
Nog een luchtfoto van 31 dec 1944. We zien hier het stuk Gennep tussen Spoorstraat (beneden), spoorlijn en Page (rechts) en de Niers (links). Duidelijk is het Genapium aan de vorm te herkennen.
De zon schijnt!

Allerlei

Via Henk weer een aantal toevoegingen aan het album Allerlei. Ik kwam trouwens zo straks langs PicaMare, maar ook langs de Martinushof. Het hele plein voor PicaMare, de gehele Picardie en àlle grasveldjes in de buurt stonden vol met blik. Niet zo vreemd, want vanavond is de zittingsavond van Bombakkes. En op de Martinushof??? Uitgestorven. Er stonden precies 2 auto's, terwijl dat parkeerterrein en het pad van € 80.000 toch bedoeld waren om overlast in de Picardie te voorkomen. Ben benieuwd waar gemeenteraadsleden en/of bestuurders hun auto parkeren.....

1955: Prins Jan (Mooren) wordt verkozen tot prins van het Bombakkiër-rijk
Tranhalte Heijen. Café Rutten (vooraan in Heijen). Kaart van 1916
Circus Renz op het latere Europaplein
De potjesfabriek op het latere Europaplein (v Arensbergen)
In de oorlog trokken de duitsers in de fabriek
Kaart met foto van de Gennepse fotograaf Perolles van het veer naar Oeffelt (1907)
Het Niersdal (ten noorden van Gennep) in 1948
Het veld van Gennepse Boys in 1948. (later terrein van de Zuid Ooster werkplaats en nu bebouwd met woningen)
Het Niersdal in 1948 bij de 3-kronen (richting Gennep)
De Markt (rond 1920)
Het Kindervakantiehuis aan de Heijenseweg in 1934
Blauwdruk van de hand van Heijs vor de nieuwbouw van slagerij Hoesen in 1923
1945. Gennep verwoest. De man links is dhr Gerrits (staat voor wat nu de kapperszaak van Jan vd Ende is). De 2e van rechts is dhr Wevers
1948: Het Zuivelhuis
Idem
Prinsen Piet en Pierre
Genoeg over twistende omroepen en weinig duurzame gemeentes die klimaatbosjes (6 bomen?) planten. Terug naar de orde van de dag. U had nog wat van me tegoed. En wel foto's van Piet Verhasselt (via zijn zoon Pierre). We komen oa de bouw van winkelcentrum Clarenshof, oud-hoogheden en andere tegen en zelfs de huidige prins die in zijn jonge(re) jaren carnaval viert. En wat dacht u van Piet in de "armen" van bruid Tonny (Wilbers) en ook in de armen van Tonny Franken. Het album is ook toegevoegd aan de pagina "specials". En binnenkort? Nog veel meer leuke foto's. De potjesfabriek waar nu het Europaplein is, het Zuivelhuis, de jaren 44-45 en nog veel meer. Veel plezier
SMOG <>MAGIC.......Botsing van ego's

"Gennep, 6-dec-2007 Aan de gemeenteraad van Gennep,

Naar aanleiding van de commissievergadering van 26 november j.l. hebben de besturen van SMOG en Omroep Gennep 2x overleg gehad aangaande het verzoek om tot samenwerking te komen. Op 28 november is er een eerste gesprek geweest wat in goede sfeer is verlopen. Diverse samenwerkingsvormen werden besproken en besloten werd de voorstellen even te laten bezinken. Op 6 december hebben de besturen een tweede gesprek gehad, en daarin zijn opnieuw diverse mogelijkheden besproken. In principe zijn de besturen het nog steeds met elkaar eens als het gaat om inhoudelijke zaken. Beide besturen hebben echter niet tot overeenstemming kunnen komen ten aanzien van de verdeling van het aantal bestuursleden in een nieuw bestuur. Het voorstel van SMOG hierin is een gelijk aantal bestuursleden van beide stichtingen. Het voorstel van Omroep Gennep behelst het in elkaar op laten gaan van beide besturen.

Conclusie : beide aanvragen voor de zendmachtiging zullen gehandhaafd blijven."

Noot: Het probleem is blijkbaar dat Magic meer bestuurders dan de SMOG wil hebben bij een samenwerking. (zie ook verder).

De verklaring van SMOG en de door hen ingediende samenwerkingsvoorstellen kunt u op een aparte pagina lezen. LINK

Héél bijzonder

Echte speciale foto's hebben de Romein en Henk opgeduikeld op een verzamelbeurs. U herinnert zich misschien nog de foto van een tijd geleden van de 4daagse wandelaars op de (dubbele) baileybrug over de Niers in 1946 of 1947. FOTO Nu oa dus foto's uit 1933: 4daagse lopers op de veerpont tussen Oeffelt en Gennep èn 4daagselopers op de Markt in Gennep. Daarnaast een aantal andere. Ik begin een neiuwe special met "allerlei", waar ik met de foto's van deze update een begin mee maak. Veel plezier. (en denk erom, kijk de zolder, oude dozen en albums nog eens goed na. Af en toe ligger er echte "schatten").

Er is trouwens door een bezorgde Gennepenaar inmiddels ook al een oproep gedaan aan de raadsleden om as maandag 10 december afstand te nemen van het plan Heikant, en dit vanwege de grote aantasting van de natuur in dit gebied. Waarom praten over duurzaamheid tenslotte als je het ook kunt bedrijven èn Gennep's duurzaamheidsacties zijn al niet om over naar huis te schrijven als we de benchmark van Milieudefensie mogen geloven. Daar is de beoordeling van Gennep: "SLECHT". En deze Gennepenaar heeft natuurlijk wel een punt. Die paar walnootbomen van volgende week, zijn die bedoeld als doekje voor het bloeden??

1933. 4daagse lopers steken met de veerpont de Maas over op weg naar Gennep. Veerbaas Theunissen(?)
Vierdaagse lopers op de Gennepse markt. We zien nog de tramrails en rechts de markiezen van het toenmalige hotel de Kroon
1933: foto vanaf de Nijmeegseweg richting Martinuskerk. We zien de 2 beuken met links daarvan de nieuwe zijbeuk die rond 1930 gebouwd was (zie ook de bouwtekeningen onder specials)
1938: Ottersum
1933 Plasmolen
1933: hotel de Plasmolen (op de voorgrond de tramrails). Op deze plek zou 11 jr later overigens de geallieerde opmars tot staan gebracht worden in sept 1944. Op deze site staat een foto van een tank die op deze plaats in het water ligt.
Iets verder weg, maar erg leuk. Een foto uit het Siebengewald van 1904. Ze hebben blijkbaar net een nieuwe burgemeester binnen gehaald.
Van meer recente datum (rond 1970) is deze foto van de Zandstraat bij de aansluiting van de Brugstraat
Net Nierspark, 1951-1952. Rechts vooraan was de afvoer (het "bloedgat") van het slachthuis, waar het bij tijd en wijlen goed vissen was.De Martinuskerk en de Niersdijk waren er nog niet (in de verte zie je de achterkanten van de huizen aan de Picardie). Opvallend is ook heel in de verte links: de Maria Gorettischool in aanbouw.
De enige echte concertzaal van Gennep. Piet van Nöl. Dat was nog eens stijlvol carnaval vieren, film kijken en feesten.
Het veerpont tussen Heijen en Boxmeer (veerbaas Beckers (?))
Het openlucht zwembad van Gennep. Deze foto dateert van rond 1970.
Starters en senioren

De Gelderlander bericht vandaag (6 dec) over de bouwplannen van Nebuvast tussen Willem Boyeweg en Dr Nolensstraat. LINK. Ik heb eerder bericht over die bouwplannen (LINK) Nu blijkt dat het niet over appartementen gaat, maar oa over 5 starterswoningen (€ 170.000) en 8 senioren-woningen (waarschijnlijk huur). En dat is mooi voor Zuid. Nebuvast laat blijkbaar niet alleen appartementen bouwen. Een kans voor starters en een betere mogelijkheid voor senioren om in hun omgeving te blijven wonen. Wat de consequenties zijn voor de direkte omgeving en hoe het eruit gaat zien, weet ik niet. Maar daarvoor geldt nog steeds mijn eerdere advies aan omwonenden: als de gemeente dit soort informatie niet communiceert, ga dan naar het gemeentehuis en zie zelf de plannen in. Ton stuurde nog een mailtje om me te attenderen op de plannen voor de Heikant (de voregere Augustinusstichting aan de Dr Stiemensweg). Ton schrijft: "Het gaat over de financiele regelingen om de Heikant vol te bouwen. Rotonde Heijenseweg, opwaarderen Bgm Gilissenweg, Stiemensweg etc. Het is een voorstel voor de Gemeenteraad van 10 december, en er wordt met veel geld geschoven tussen de gemeente Gennep en de Parkvisie! Interessant en zeker als je beseft dat het gebied eigenlijk meer natuurgebied is dan bouwlocatie.: De link naar het betreffende stuk. " Naschrift: er worden ook hier een aantal starterswoningen (tot max € 160000) en sociale woningen gepland.

Onderduiker in Gennep

In het gastenboek hebt u al het verhaal kunnen volgen over Willem Sandberg, die een van de overvallers was van het bevolkingsregister in Amsterdam, 1 van de meest bekende verzetsacties in WOII. De meeste leden van die verzetsgroep, waaronder Gerrit van der Veen werden door de Duitsers gefusilleerd. Willem Sandberg was de enige die wist te ontkomen. In 1943 en 1944 heeft Willem Sandberg een jaar ondergedoken gezeten op Zandstraat 22. Sandberg was grafisch ontwerper en is later direkteur geworden van het Stedelijk Museum in Amsterdam. Er is een film gemaakt over deze Willem Sandberg, waarin ook zijn onderduikperiode in het Gennepse. FILM. (zie ook Wikipedia)Het onderduikadres van Sandberg was de woning van Lueben, de schoonouders van Teun Metselaars en grootouders van Harrie-Jan Metselaars, die nu in Amsterdam woont. Het verhaal van Harrie-Jan volgt hieronder:

tekening van de achtertuin
tekening van achterzijde richting Oliestraat en Houtstraat. (en wat heeft Sandberg wèrkelijk gezien?: zie LINK)
zelfportret Sandberg in 1944
collages
Voor uw oriëntatie deze luchtfoto van het Gennep van vóór 1940. Met een pijl heb ik het onderduikadres aangegeven.

Hallo Harm,
Na mijn berichtje van gisteravond in het gastenboek ben ik vanochtend, vóór de Sinterklaasdrukte, meteen maar even aan de slag gegaan. Ik heb nog wel geen scan, maar fotograferen met de camera is ook min of meer gelukt. Hoop ik. Ik heb hierbij een bestand van enkele foto's. Ter toelichting het volgende.

Ongeveer 2 jaar geleden werd ik op een avond gebeld door Max Arian, de biograaf van Sandberg, of ik misschien wist waar Sandberg in Gennep had ondergedoken. Dat wist ik heel goed, want het was bij mijn grootmoeder, Lueben, die toen een pension had op de bovendverdieping van Zandstraat 20-22, later de schoenzaak van mijn ouders en waar nu Ad Koot woont. Beneden in het pand zat een tijd lang de Hitler Jugend. Sandberg woonde daar onder de naam Van den Bosch, zonder dat mijn grootmoeder en moeder wisten wie hij was. Hij is in mei 1944 verraden, maar kon op het laatste moment ontsnappen, omdat mijn grootmoeder werd gewaarschuwd door de ondergrondse. Ik heb via Max Arian enkele copieen van tekeningen die hij vanuit ons huis maakte. Die zijn later verwerkt in collages.

Je ziet twee tekeningen die Sandberg maakte vanuit zijn kamer. Die kamer zie je op de film met Ad Koot. Achter in de tuin van ons huis Zandstraat 20-22 stond een perenboom met een holle stam. Die is nu weg. Rechts  op nr. 24 woonde de (ongehuwde) familie Mooren,  links kleermaker Basten (althans na de oorlog), De huizen verderop zijn (denk ik) de achterkant van de Houtstraat. De Nieuwstraat was er toen nog niet.
Beide tekeningen zijn tot collages verwerkt. Die staan afgedrukt in"Sandberg, vormgever van het Stedelijk"door Ad Petersen. De tweede collage draagt de titel "Garten in der Schweitz." In dat boek staat ook een zelfportret van Sandberg afgedrukt dat hij ook in zijn Gennepse periode heeft gemaakt. Max Arian vertelde me dat de collages thans zoek zijn. De tekeningen berusten in het Stedelijk Museum en zijn eigendom van de erven van Sandberg. Ik ben van plan daar  te gaan kijken of er meer tekeningen zijn die Sandberg in zijn Gennepse periode heeft gemaakt. Artistiek blijkt die periode voor hem in ieder geval zeer belangrijk te zijn geweest.

Ik heb er ook een foto bij gedaan van mij zelf (4 maanden oud, voorjaar 1947) met mijn oma Lueben in die zelfde tuin, met op de achtergrond de perenboom. Zij was dus degene bij wie Sandberg op kamers was. Mijn opa was bedlegerig (overleden 1946) en zij is na de geslaagde vlucht van Sandberg door de SD meegenomen, maar na een paar dagen door tussenkomst van burgemeester Van Banning vrij gekomen.

Tenslotte een schilderij van mijn vader van diezelfde tuin, ergens in de jaren 1960. Sandberg heeft hem toen hij in Gennep was (en mijn vader al verkering had met mijn moeder) gestimuleerd om te schilderen. Nou, dit is het even. Kijk maar wat je er mee wilt doen voor je site. In ieder geval is het wel leuk dat zo'n Gennepse tuin nog een klein rolletje speelt in de geschiedenis van de moderne kunst.
Met vriendelijke groet, Harrie-Jan Metselaars

Hierboven: schilderij van de achtertuin door Teun Metselaars. Hieronder foto van oma Lueben met Harrie-Jan in 1947
Over enige maanden

dan Viert Vitesse haar 100jr bestaan. Er staan al de nodige foto's op deze site uit deze lange historie, maar dankzij Henk nu een toevoeging van 2 foto's uit rond 1950.

Deze foto is gemaakt op het hoofdveld aan de Groes. Het huis op de achtergrond staat op de hoek van de Maasweg en het Straatje. U zult vast een aantal gezichten herkennen. De begeleider van het elftal is Theo Arts uit de Middelweg (Vader van de onlangs overleden Wiel Arts, co-maker van de film over de watersnood in Gennep op deze site)
De jeugd van Vitesse in die tijd was natuurlijk ook present. Deze foto is ook op de Groes gemaakt en wel op het 2e veld dat parallel aan de Maasweg lag (later is dat 2e veld gedraaid en nog later kwamen daar aan de Maasweg de tennisbanen te liggen. Nu woningen)
Dankzij de vereende inspanningen van Henk, Wiel van Dinter en Jacob van Tankeren weten we ook alle namen van de jeugdige spelers.
En om bij voetballen te blijven: hierboven het elftal van Milsbeek van 1940.
Op deze luchtfoto uit ca 1952 kunt u de velden van Vitesse zien liggen
Voor uw oriëntatie heb ik een aantal namen in de luchtfoto bijgeschreven
Mooie schildering van de Gennepermolen ( Friedel Peters-Reinhold)
Circus Renz trad ook in de 50-er jaren in Gennep op. Ik vermoed dat dit het huidige Europaplein is.

In het gastenboek hebt u kunnen lezen dat de film over Willem Sandberg die in 1943-1944 in Gennep ondergedoken heeft gezeten getraceerd is. Wilt u de film zien, volg dan deze link: film Willem Sandberg En in de Gelderlander heeft u kunnen lezen wat de ranglijsten zijn die resulteren van de beoordeling van de diverse websites van de gemeenten in Nederland en dat Gennep een plaats in de middenmoot bekleedt met de 191e plek (nà Boxmeer op de 163e plaats). Nu lijkt Gennep voor Limburg niet te bestaan (gezien het meestal ontbreken van Genneps nieuws op zowel L1TV als in de Limburgse bladen), maar Bergen lijkt dan weer voor de Gelderlander een stuk te ver weg. Want de gemeente Bergen bekleedt met haar 13000 inwoners een zeer verdienstelijke 56e (!!) plaats en ver voor grotere gemeenten zoals Zaanstad, Oss, Heerenveen, Venlo, Sittard-Geleen, Kerkrade, Maastricht, Middelburg enz. Waarin een kleine gemeente groot kan zijn. Je zou je onderhand afvragen wat ze met Gennep moeten. Enfin, wilt u het zelf bekijken, klik dan op de volgende link. Overheid.nlMonitor Veel plezier.

Nu online: Klik op het icoon en voeg uw naam toe.

Ook in de toekomst volgen nog meer nieuwe leuke en interessante afbeeldingen. Blijf kijken!

Voor degenen die de oude voorpagina's nog eens willen zien:Oude voorpagina's

  www.gennep.nu Binnenkort..... NIEUWE UPDATES.....Blijf kijken!

Bobbie, onze Heidewachtel

phpMyVisites : Een open source applicatie voor het bijhouden van webstatistieken ontworpen in PHP/MYSQL en verspreid onder de GNU GPL licentie. phpMyVisites