De Huishoudschool

Ofwel de school voor het Lager Huishoudelijk en Nijverheids Onderwijs (LHNO) aan de Maasweg. We hebben nog niet al teveel foto's van deze school. 1 van onze huidige wethouders heeft hier overigens nog les gegeven. (kijk maar op de foto's van de LHNO). Maar dankzij Tiny Slungers-Wijnants hebben we er weer een klassefoto van de huishoudschool (uit 1955) bij en dat niet alleen, ook nog de namen. Verder stuurde ze ook nog een foto uit ca 1950, die op de St Martinusschool gemaakt is. De foto's worden ook aan de schoolalbums toegevoegd. Ze stuurde de foto's naar Henk die deze heeft ingescand en doorgestuurd. Bezoekers deze maand t/m 24 oktober 2007

Klassefoto van de huishoudschool uit 1955. De namen vind u hier.
schoolfoto van rond 1950: Jan Slungers, Sraar Slungers en Sjaak Roosenboom (Tinq)

En verder stuurde Henk mij een link naar een website met het archief van De Amersfoortse Courant / De Eemlander, die een groot gedeelte van hun archief gedigitaliseerd hebben. En als je daar op Gennep gaat zoeken gaat er een venster naar het verleden open. De Gennepse wielrenner Johnny van de Kamp, smokkelaars, branden in Gennep (boerderijen, de Moutfabriek (4x), de Gennepermolen, de Tulakker) de ruzie om het geschenk van burg Wolters aan de koningin in 1926, de watersnoden in Gennep, winterhulp, de opening van de MBS, ongevallen en ga zo maar door. Heeft u zin en tijd om te snuffelen: ga uw gang. Ik zal op een later moment hier en daar wat van die dokumentatie gebruiken. De LINK?? Link naar de Eemlander. Een aantal voorbeelden vind u hieronder (voor meer, ga naar de genoemde site)

25 minuten tè lang

duurde de wedstrijd voor Vitesse vanavond in de bekerwedstrijd tegen JVC uit Cuijk. Tot dan was het 2-2 (2 goals van Kevin van Veelen) en had Vitesse verdienstelijk gespeeld. Niet slecht voor een 4e klasser tegen een hoofdklasser. Daarna was de lucht van Vitesse op en werd het klasse-verschil duidelijk en liep JVC uit tot een eindstand van 2-5. Bovendien viel Wietse Jillissen rond de 70e minuut uit wat niet ten goede kwam aan de het verdedigingsspel van Vitesse. Overigens was verleden week de verlichtings-installatie op het hoofdveld van Vitesse stuk, zodat men niet kon spelen. Vandaag wàs er licht, maar de lichtsterkte en -verdeling is nou niet echt je van dat. Daar is met een foto-toestel niet veel te beginnen of je moet wel heel professionele apparatuur hebben. Bezoeken aan deze website in okt 2007

De 2-3 voor JVC
De 2-4, na een schot op de lat
De 2-5
Op de Niersdijk en in het Nierspark was men ook vandaag weer ijverig aan het werk
Bij het Petershuis worden de gevels behandeld
De gevelsteen van de Martinusschool ligt nog op het verlaten terrein
Wat een puinzooi..

wordt er blootgelegd bij het ontgraven in het Nierspark voor de dijkverzwaring. Het lijkt wel of deze plek in een grijs verleden als puinstort heeft gefungeerd. En dat kan ook wel kloppen, want vroeger waren er geen puinbrekers en vuilstorten als tegenwoordig. Jan en alleman zal er wel gestort hebben en misschien was het voor de ophoging bedoeld. (ansicht van 100jr geleden) Minder prettig is dat ik stukken eterniet heb gezien. En daar zat tot 1983 asbest in verwerkt.... Vraag me af wat de procedure daarvoor is. Eerst een bodemonderzoek????? Ben benieuwd of het snel wordt "toegedekt" of dat het wordt uitgezocht en evt wordt opgeruimd. Bezoeken t/m 22 okt 2007

De uitgraving. Er moet toch een behoorlijke berg grond verzet worden voor een kleine dijkverhoging (20-30cm)
De afgevoerde grond, wordt hier tijdelijk opgeslagen
afgegraven toplaag
Duidelijk zichtbaar is het puin dat is blootgelegd.
Opkomende maan
Helicopter-vlucht

Op de 1e zondag van de kermis van 2007 heeft u vast telkens die helicopter horen overvliegen. Dat was vanwege een actie van Unicum. Een van de gelukkigen was Wilma Fransen met haar dochter Chrisje, die op deze manier hun luchtdoop hadden. Ze vertelden dat het zó bevallen was dat de vlucht naar hun zin nog veel te kort was geweest. Gelukkig hebben ze toch nog tijd gevonden om een paar foto's te maken voor u en voor mij. Veel plezier. (druk op 1 vd foto's voor het korte album: ook in Gennep2007)

Koukleumen

Het is koukleumen vandaag, op deze laatste dag van de Gennepse kermis. Het is goed te merken dat de zon zich niet laat zien. Waterkoud. Alhoewel...

als ik deze enthousiastelingen zie.....
de zwaan voorop, de kano-vaarders er achteraan
ik voel me wat temperatuur betreft meer in "deze sfeer"

Afgelopen vrijdag stuurde de nieuwe omroep SMOG mij een nieuwsbrief. Bij deze: Nieuwsbrief SMOG. En, tot mijn vreugde stond er zelfs een link naar deze site, gennep.nu op de website van de nieuwe omroep. Zover ben ik bij Magic in de afgelopen 2,5jr nog niet gekomen. Daar vinden ze www.gennep.nu blijkbaar nog steeds niet "interessant" genoeg. Verder las ik in de M&N Bode van afgelopen week dat de Eur-regio een foto-wedstrijd houdt met het thema "water verbindt". U kunt tot eind november nog meedoen. En misschien doe ik dat zelf ook wel. Maar welke foto('s) dan. Ik zal er hier een aantal neerzetten, dan kunt u in het gastenvoek aangeven, welke u de mooiste vindt.

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

Kermis, Sherilyn en meer

Vanavond was het beloofde bedankconcert van Sherilyn op de kermis.

Het was behoorlijk druk. Wat plaatjes en natuurlijk ook van de kermis. (voor de herinnering rechts nog eens het duet dat Sherilyn op tv zong)

We hebben dit jaar weer geluk met het weer. Ook vandaag was er een stralend kermiszonnetje. En dus heb ik ook wat plaatjes bij de NIers en de Maas gemaakt.

Het mysterieuze zeil
Rijplaten op de Niersdijk
En, een woord tot bezinning
De familie zwaan
De toplaag wordt verwijderd in het Nierspark
zijarm vd Niers
De nieuwe fundatie bij de keermuur in de buurt van de Niersbrug
Nierspark
Er blijkt nog een 2e zwanenfamilie in de buurt te zitten
In afwachting vd opening
Werkzaamheden aan de dijk langs de rondweg
druk verkeer op de Maas
plezier en werk
alleen werk
Bedankconcert Sherilyn

Sherilyn geeft aanstaande zaterdagavond om 20:30h op het kermisterrein een bedankconcert voor al degenen, die haar de afgelopen weken gesteund hebben. Ik denk trouwens dat het bedanken wederzijds is Sherilyn! En verder: de nieuwe muziekschool is vandaag door het gemeentebestuur geopend. Er zijn festiviteiten gepland voor vandaag, morgen en overmorgen. Ik ben trouwens wel nieuwsgierig geworden hoeveel het gebouw nu echt gekost heeft, want de Gelderlander had het over 9 ton (zie artikel, terwijl in het soc-culturele budget € 405 duizend stond. Voor de uitbreiding van de Piramide met 1 lokaal stond €238 duizend. Dan is er nog gat van € 257 duizend ??? zeer vreemd). Enfin, daarna hield de wethouder, dit keer mevr Seegers, het wekelijkse praatje voor de rubriek Schout en Schepenen van Magic. De plek was interessant, recht voor de nieuwe studio, die het college aan Magic wil geven (zie eerdere discussie en zie ook het gastenboek). Zie ook verder hieronder (na de foto's)

De poster met de aankondiging van het bedankconcert van Sherilyn
Wethouder M Seegers houdt praatje voor nieuwe studio
In het Niersdal heeft men mysterieus plastic neergelegd, waarop hoopjes zand worden gestort. Verderop bij de kerk wordt de toplaag afgegraven om de dijk zo'n 20-30cm te verhogen
En bij de brug dient de keermuur blijkbaar verstevigd te worden. Men is blijkbaar bang voor het afschuiven van de muur, want er wordt een nieuwe funderingsconstructie gemaakt
Bij de sporthal wordt het dak van zwaluwstaartplaten voorzien (vanuit de hoogwerker op rupsbanden, die ik eerder signaleerd)

Van Maasland radio (stichting BAVLOS) ontving ik een persbericht waarin ze bekend maken zich terug getrokken te hebben voor de zendvergunning voor Gennep, nadat de nieuwe omroep (SMOG) een aanvraag indiende. Voor de nieuwsgierigen hierbij het persbericht. Maar zoals gisteren gemeld schijnt ook de nieuwe omroep weinig kans te maken, omdat het college een voorkeur schijnt te hebben voor Magic. Mij maakt het niet uit, maar vreemd is wel dat het college in hetzelfde besluit feitelijk stelt dat de kwaliteit van Magic voor verbetering vatbaar is... (laatste zin van het besluit, zoals ik dat gisteren publiceerde). Het eerlijkst zou waarschijnlijk zijn als beide omroepen voor de Gemeenteraad konden presenteren, waarom voor hèn gekozen zou moeten worden ipv de andere omroep. We'll see. Tenslotte: Ton Peters stuurde nog een tweetal kadastrale kaarten die nog niet in de verzameling van door de jaren heen stonden. Ze worden toegevoegd Ton. Veel plezier.

Kadastrale kaart van 1970
kadastrale kaart van 1988

Opvallend zijn de ontzettend grote veranderingen, door de aanleg van de rondweg, de A73, de A77, de Maasafsnijding en de grote bebouwingstoename (zie bv de vogelbuurt). De foto van de tekenschool houdt me overigens ook nog steeds bezig. Ik heb zo'n donkerbruin vermoeden dat een dergelijke foto al ergens op de site staat.... Maar waar??

Klassen en andere zaken

Ik beloofde u een aantal nieuwe klasse-foto's. Ze zijn afkomstig van Peter Broekmans en zijn vader Huub Broekmans (via Goof). De foto's worden binnenkort (en hopelijk dan ook in wat betere kwaliteit) toegevoegd aan de desbetreffende school-albums. En verder las ik dat het college van B&W aan de gemeenteraad voorstelt om voor Magic te kiezen. Ook op de Niersdijk is het e.e.a. te beleven. En dan is er nieuwe aandacht voor privacy op het internet. Dit is een belangrijk onderwerp (ook voor deze site) en daarom zal ik daar nog een keer op terugkomen. Veel plezier.

De tekenschool (Huub Broekmans)
1974-1978 LTS
1978, klas 6 vd Maria Goretti

U vraagt zich misschien af, wat is dat nou... een "tekenschool"? Ja, hoor: al in 1897werd een tekenschool in Gennep opgericht, in 1e instantie vanwege de behoefte van de NBDS (spoorwegmij met zetel in Gennep) aan jongelui met verstand van techniek en/of technisch tekenen. Foto van uitstapje in 1908. In 1925 bestaan er zelfs 2 tekenscholen, die dan samen verder gaan (de NBDS is inmiddels overgenomen door de (nu) NS). De tekenschool overleeft tot 1954 en wordt dan opgenomen door de Ambachtschool in Gennep, die in 1948 was opgericht (de voorloper van de latere LTS en nu Hezeland). De foto van Huub Broekmans is zo te zien gemaakt in het patronaatsgebouw (boven in 2007 Blokker) en zal van direkt na de oorlog dateren. Ik heb trouwens sterk de indruk dat ik deze eerder heb gezien, maar ik weet niet meer waar...

Zoals ik al mededeelde adviseert het college van B&W aan de Gemeenteraad om de zendvergunning voor de komende 5jr aan Magic te verlenen en niet aan de nieuw opgerichte omroep SMOG. Dit ondanks het toch behoorlijk professioneel opgestelde plan van de SMOG. Wel suggereert B&W dat wellicht samenwerking tussen beide omroepen mogelijk kan zijn. Het loont blijkbaar om een braaf doorgeefluik van de politiek/gemeente te zijn en zoals Magic liefst geen kritische vragen te stellen. Ben benieuwd of er nog discussie in de Gemeenteraad zal zijn en verder of er nog daadwerkelijk stappen worden ondernomen om beide omroepen te laten samenwerken. Advies van B&W van 9 okt: Advies: de gemeenteraad voorstellen om het Commissariaatvoor de Media als volgt te adviseren: - de aanvragen van Stichting Lokale Omroep Gennep en Omstreken (LOGO) en van de Stichting Multimediale Omroep Gennep (SMOG) voldoen beide aan de eisen die de Mediawet stelt. -gezien de ervaringen met de huidige lokale omroep, adviseert de gemeenteraad het Commissariaat voor de Media om de zendvergunning voor Stichting LOGO opnieuw te verlengen. In aanvulling op dit advies dringt de gemeenteraad aan op samenwerking tussen beide omroepen, omdat de bundeling van krachten zeer waarschijnlijk ten goede zal komen aan de kwaliteit van de lokale omroep in Gennep.

Op de dijk is men druk bezig met de dijkverhoging. Thv de Nieuwstraat hebben ze een paar damwanden geslagen en wordt een ter plaatse gestorte diepwand aangebracht. Verrassend was het voertuig dat ik vanochtend een stukje verder op de Niersdijk aantrof en die met zijn zware rupsbanden het oppervlak nog verder aan gort reed. Een hoogwerker die deze weg had gekozen om een stukje verder (behoorlijk gevaarlijk) van de dijk af te rijden voor werkzaamheden aan de sporthal.

De damwand achter het pompstation
De "nieuwe" dijk
De dierenwereld trekt zich er weinig van aan
Mooi plaatje van de zwanen
Een rijtoer op de Niersdijk
Andere Tijden: de Gennepse Kermis

En binnenkort? Oa nieuwe klassefoto's. Wist u dat we in Gennep een "tekenschool" hebben gehad? En verder? Natuurlijk alles wat me voor de voet komt, en verder wat nog door u wordt ingestuurd. (blijven doen dames en heren)

De Gennepse kermis was en is voor de meesten in Noord Limburg en het Land van Cuijk een begrip. Alhoewel vroeger meer dan tegenwoordig. Tot in de jaren 60 van de vorige eeuw werd Gennep nog door velen als een stad (je) beschouwd. Toen mijn vader in 1954 afscheid nam van de dienst gemeentewerken Land van Cuijk om direkteur openbare werken van de gemeente Gennep te worden, kreeg ie van zijn collega's van de overzijde van de Maas een afscheidsgedicht dat ie nu to echt naar "de stad" ging. Kun je eens zien hoe de tijden veranderen, want sinds die tijd heeft Gennep toch echt die naam en functie volledig verloren.

De huidige Gennepse kermis is misschien nog een van de zaken die nog een beetje aan weleer herinneren. Tenslotte duurt de Gennepse kermis, die de laatste van het kermis-seizoen is een volledige week. Het is nog steeds een behoorlijk grote kermis, die nog steeds behoorlijk veel publiek van buiten trekt, maar verder is er veel veranderd. Waar de Gennepse kermis vroeger stond voor een volledige week van volksvermaak, de scholen gesloten waren en vele mensen vrij namen, is dat tegenwoordig anders. Ikzelf kan me de feesttenten nog herinneren van Nagels, de Stadsherberg, de Kastanjeboom, en de "levende muziek" in al die tenten, zalen en café's. Matinee om 11:00h, dansen bij de Kroon. De mallemolen ging om 11:00h open. Een dagkaart van de mallemolen en dan af en toe naar binnen bij de Kroon, waar je dan van je ouders een kwartje kreeg voor snoep bij de kraam, bij Seiwietje, of kastanjes bij groenteboer Hendriks.

Bij mijn weten wordt de Gennepse kermis het eerst in officiële stukken genoemd rond 1860. Toen werd de kermis op de markt gehouden met kraampjes verder langs de Zandstraat. In de 30-er jaren van de 20e eeuw zocht men naar een nieuw terrein als kermisterrein en dat werd gevonden bij de Tulakker. Men kwam met de Tulakker overeen dat de gronden (nu het Wilhelminaplein) tot in de lengte der dagen als kermisterrein gebruikt zouden worden. Het kan verkeren, want in de loop van de 50-er jaren kwam het Europaplein gereed en verhuisde de kermis naar dat terrein. Al die jaren bleven de mallemolen van Giesen met wat kraampjes echter op de Markt. En de toekomst? Wellicht op het nieuwe plein voor de Rabo-bank (kop Brugstraat), alhoewel dat terrein me wat aan de kleine kant lijkt. Maar we zullen zien. Hier nu in ieder geval een aantal plaatjes van de Gennepse kermis door de jaren heen. (en mocht u het nog niet weten: de Gennepse kermis begint altijd op de 1e zondag nà de 10e oktober-[nu dus op zaterdag])

Waarschijnlijk oudste afbeelding. Foto dateert van rond 1890.
Opbouw vd kermis op het huidige Wilhelminaplein (1942)
Kermis op het Wilhelminaplein (de bongerd van de Tulakker)
De dochters Janssen (van "de Bok") op de kermis in de 30-er jaren
1946. De oorlog is alweer 1,5jr geleden. We zien hier Nellie Janssen op de kermis die toen naast de Tulakker was (huidige Wilhelminaplein)
Foto van 1e jaren na WOII. Kermis op het Wilhelminaplein
Op de achtergrond zien we de Tulakker
Foto vanaf de Spoorstraat
Gennepse jeugd bij de schiettent
Draaimolen op het Europaplein
De grote kermis op het Europaplein. Het terrein is nog niet verhard. De foto´s zijn van eind jaren 50 van de vorige eeuw.
Prent van de kermis op de markt voor het stadhuis. (rond 1935) De prent is een reclame-uiting van fabrikant Hillen. De Gennepse kermis was toendertijd een trekpleister waar men van heinde en verre op af kwam.
En dan 2007. Hier zien we de mallemolen voor het Gennepse stadhuis.
 
Kermis-zondag
Album 1
Album 2

Kermis-zondag, in 3 albums. Misschien ziet u wel bekenden, of zelfs zichzelf.....

Het weer was in ieder geval perfect. Een stralend zonnetje, aangename temperaturen. Zelfs de terrasjes waren goed bezet en het Geveltje verkocht ijsjes bij de vleet. Vitesse heeft overigens gelijkgespeeld tegen Stormvogels.

Album 3

en een paar andere plaatjes. Voor diegenen, die niet van kermis houden.

Nu online: Klik op het icoon en voeg uw naam toe.

Ook in de toekomst volgen nog meer nieuwe leuke en interessante afbeeldingen. Blijf kijken!

Voor degenen die de oude voorpagina's nog eens willen zien:Oude voorpagina's

  www.gennep.nu Binnenkort..... NIEUWE UPDATES.....Blijf kijken!