1953 Page

We schrijven nu 2007. 1953 is dus maar liefst 54 jaar geleden. Het was een tijd dat de papierfabriek Gennep, de PaGe, bloeide en groeide. En Gennep was met de Page vergroeid. Niet alleen lag de Page midden in Gennep, maar het was ook ver en veruit de grootste werkgever. 1953 was ook een tijd dat de kerk een zeer belangrijke rol speelde in het (dagelijks) leven van de Gennepenaar en ook van de Page. In 1953 werd de fabriek door de bisschop van Roermond Monseigneur Lemmens ingezegend. Er vond een mis plaats in de kerk (toendertijd in de noodkerk, de voormalige spoorwegloods bij de spoorweg-overgang), de fabriek werd ingezegend en er was 's avonds een grote feestavond.

Op de site van de Page ( Stichting historische kring Page ) is erg veel informatie en zijn veel foto's bewaard van de Gennepse papierfabriek. Ik mocht van de webmaster een aantal afbeeldingen ook hier op www.gennep.nu laten zien (waarvoor mijn dank). Dit zijn dan vooral foto's die Gennep en Gennepenaren tonen en aangaan. Op www.gennep.nu staan trouwens al behoorlijk veel afbeeldingen van de Page. In deze special toon ik zowel foto's afkomstig van de Page-site als foto's van hetzelfde onderwerp, die al op deze website staan. Ze betreffen de periode rond 1953.

De PM 38, ontwikkeld in Gennep. is net gebouwd en aangedraaid in 1952. De PM 38 is de op dat moment een van de modernste papiermachines ter wereld. In 1953 begint de ontwikkeling van de PM 39. In 1951 was de 1e steen gelegd van de nieuwe hoge gemetselde schoorsteen, die de stalen schoorsteen van dat moment, die niet meer voldeed, moest vervangen. De wederopbouw was afgesloten, een nieuw begin was gemaakt. Tijd dus om er vol en gans tegenaan te gaan.

Dat moment werd gevierd met genoemde inzegening door de bisschop. Veel plezier.

Bovenstaande foto's zijn alle afkomstig van de site van de stichting historische kring Page. De foto's zijn te dateren op mei 1953
De bisschop zorgt ook voor de daadwerkelijke inzegening van de fabriek.
Bovenstaande foto's staan al op de website in de special van dhr Heijs (maar waren abusievelijk in het jaar 1952 gedateerd). Het betreft echter dezelfde gebeurtenis. De foto bij de schoorsteen (1 rij hoger, meest links) is afkomstig van Henk. Links bovenaan is het schuurtje van Jan de Bok (Jan Janssen) nog te zien. Daarin stond bij tijd en wijlen de vrachtwagen (Dodge?). Henk mocht af en toe met hem mee.
Deze foto is ook afkomstig van de Page site. Hij toont een praalwagen van de Page op de hoek van de (nu) Brugstraat en Zandstraat. Rechts, waar op de foto het boerderijtje staat, is nu het bloemenmagazijn van van Riet. Aan de overzijde van de Zandstraat (achter de praalwagen) zien we net nog het sigarenmagazijn van van Sambeek.

Ouder-plichten

Ook in het dierenrijk hebben ouders taken en plichten. Zoals deze fuut op de Niers, die net een visje gevangen heeft (rechts). Het jong snelt al toe om de vis van pa (of ma) over te nemen en dat op 100 meter van de Markt en het stadhuis..

Het is behoorlijk uniek om als klein stadje zoveel natuur en natuurschoon voor de deur te hebben liggen. Ik vergeet even de brandnetels en de leem op de dijk (en niet te vergeten de hondedr.) en geef een impressie van dinsdag 14 aug 2007.

Omdat mij nu al 3x gevraagd is wat op dat paard aan de Ottersumse kant staat, laat ik dat nu ook maar meteen even zien.

Probeersel 1 op youtube: Ballonvaart vanaf de Groes in 2000

Probeersel 2 op youtube: Brand bij de Tulakker in 1998

nadelen van Youtube oa: lengte beperkt (jaaroverzichten bv geweigerd + matige kwaliteit)

 

een ander visje voor het 2e jong
het jong
de ouder
het paard
meerkoet
waterhoen
De runderen
en de reiger op de brug
de reiger
maar de runderen willen oversteken
dat doen ze dus
en de reiger moet maken dat ie weg komt
Op het bosje bij Hoesen

Vlammen achter de ramen van De Brug.

De lagere school vakanties zitten er weer op, net als de bouwvak. De brandweer was vanavond uitgerukt naar het leegstaande gebouw van De Brug. Vlammen waren zichtbaar achter de ramen en rook kwam naar buiten uit de hoofdingang.

Op de foto links ziet u duidelijk de vlammen achter het glas.

De brandweer nam blijkbaar de gelegenheid te baat van een leegstaand gebouw om weer een keer een zo realistisch als mogelijke oefening te doen.

De leegstaande flats aan de Brugstraat hebben ze al gehad, nu de Brug en in april volgend jaar kunnen ze oefenen in het bejaardenhuis. Het is immers de bedoeling dat de oudjes in april volgend jaar naar hun noodbehuizing verhuizen, waarna het bejaardenhuis gesloopt zal worden.

Langs de Niers heb ik de buizerd wel gehoord, maar niet gezien. Wel enig ander gevogelte.

Bovenstaande foto's tonen een meerkoet die in de Niers aan het badderen is. De bubbels verschijnen in de Niers.

Hemelvaart.

Vandaag werd Maria hemelvaart gevierd. Eigenlijk is het de 15e, maar tegenwoordig wordt het op de dichtstbijzijnde zondag gevierd. Vandaar dat deken Huisman vanochtend zijn jaarlijkse mis opdroeg in de Mariakapel aan de Touwslagersgroes. Het was, zoals hij beloofd had, mooi weer en het was behoorlijk druk. Ik vraag me overigens af of Maria die ballon nou echt nodig heeft gehad voor de hemelvaart... ( (-: )

 

Míjn dag kon trouwens ook niet meer stuk. Maar liefst 2 buizerds, een torenvalk en een fazant waren te zien in het Niersdal naast de standaard te bezichtigen dierenpopulatie van konijnen, schapen, runderen, zwanen, reigers, eekhoorns, ganzen, eenden, zwaluwen, duiven, kraaien enz enz.

De konijnen schijnen trouwens nog niet veel last te hebben van de gevreesde myxomastose. Ik zag er tenminste meer dan 50.

Naast wat plaatjes van vandaag heb ik ook de complete verzameling luchtfoto's van verleden week geupload (pagina luchtfoto's). Luchtfoto's van 5 aug 2007

Dit konijntje wilde wel poseren
Bewijs dat de konijnenpopulatie (nog) niet te lijden heeft gehad
Niersdal
Tot mijn verbazing stond de overlaat los. Zelfs graffitti aan de binnenzijde
Andere kijk op de Vogelbuurt
Deze duiven zijn blijkbaar in de war gebracht door het bord... (welke kant nu op??)

Mooi weer vandaag.

Het was vandaag eindelijk weer een behoorlijk weer na een paar zeer belabberde dagen. Alleen jammer dat het 's avonds al veel vroeger donker wordt. Maar ja, het is tenslotte ook alweer 11 augustus. Een paar plaatjes van deze mooie zaterdag.

Spelevaren op de Maas onder de Maasbrug
Pret op de Maas. Er werd zelfs gewaterskied
Achter en hier op de waterscooter
Maar er werd ook gewerkt. Het terras bij het Veerhuis was goed bezet.
Hier wordt ook gewerkt. Mooi plaatje trouwens om aan kinderen stuifmeel-verspreiding te laten zien
De Reus
en de torens plus de trapgeveltjes . NH hoger dan stadhuis.
zicht op Gennep
en nu lang gerekt.
Dat de natuur uiteindelijk overwint laat het boompje in de dakgoot van de leegstaande woning van bakker Nillessen mooi zien.

Sloop van De Brug al begonnen????

Ik kwam vandaag langs De Brug en het leek alsof de sloop van het gebouw al begonnen was en dat de Nebuvast en de gemeente het eens waren geworden over de kosten. De ruiten aan de achterzijde, waar ZowieZo zat, zijn inmiddels al ingekeild, zoals op de foto te zien is. Ook aan de voorzijde zijn de ruiten overigens al kaduuk. In het volgende nog een aantal andere plaatjes van vrijdag 10 aug 2007
Ik vraag me al een tijdje af wat voor lampen EvdW hier gebruikt heeft. Als er geen struiken op de Groes zouden staan zou dit bord genoeg licht geven voor TVG om 's avonds te kunnen tennissen
De zwanenfamilie was weer eens terug in de Niers bij het "Nierspark"
De Niersdijk ligt er wat minder florissant bij. Ofwel een slechte afwatering ofwel (wat ik vermoed) teveel leem in de toplaag

De slakken varen er echter wel bij

 

Hoe schuw de reigers ook zijn, voor de runderen in de Niersvallei is deze reiger nìet bang.
Déze Niersbrug wordt al druk gebruikt.
En ook de bramen hangen er nog florissant bij. Dus..., als u bramenjam wilt maken.. (naast PicaMare)

De Dixie bij de vroegere gemeentewerf heeft het slechter getroffen.

 

Brandnetel-festijn. Weet iemand trouwens waar dat houten vlonderpad, dat tussen de brandnetels te zien is, voor dient??
Ook de ruiten aan de voorzijde van ZowieZo hebben het moeten ontgelden.
nav het gastenboek: een plaatje van de oude omwalde kern met de wallen, de poorten en de plaats van de gracht.

Moeders was hangt buiten

Ik beloofde u al een nieuwe serie luchtfoto's uit ca 1975 (zowel uit hoge gebouwen als uit een vliegtuig). De foto's zijn afkomstig van Henk Bernards (die ze weer heeft van zijn broer Bert). De nieuwe serie is toegevoegd aan het album luchtfoto's. Een paar erg leuke zijn nu ook hier op de voorpagina te zien, te beginnen met een foto waar mijn moeder de was heeft buiten hangen. Voor het volledige album zie LINK. Veel plezier.

De was hangt buiten op Bleekstraat 2
Blik vanuit de kerktoren richting westen. We zien de Kastanjeboom de Martinusschool, de flats aan de Brugstraat en op de achtergrond de aanbouw van de aanleunflat bij het bejaardenhuis
De rondweg wordt aangelegd. We zien het begin van de Maasafsnijding. Onderaan zien we oa Hezeland
Vanuit de kerktoren richting centrum, over de oliestraat heen.
De Brugstraat. De remise van de ZO staat nog, evenals het oude winkelcentrum, het busstation op het Wilhelminaplein en garage Jetten.
De voetbalvelden van Vitesse en de oude velden van TVG. Het klooster staat nog,
De blokhut staat nog eenzaam op het terrein. De roofvogelbuurt moet nog gebouwd worden. We zien het Ambonezenkamp nog liggen
Het voormalige stationsemplacement waar nu de rotonde en de Brabantweg met Loc 94 ligt/staat. Ook het Mavo-gebouw staat nog.

Klassen

Nieuwe klassefoto's! Renee Bindels stuurde nu de klassefoto van klas 2B van het jaar 1975-1976 van de MAVO (mèt de meeste namen) en Harrie Vermeulen stuurde vanuit Munchen de klassefoto van klas 6 van de St Martinusschool van 1969. En ook Harrie wist nog de meeste namen. Ellen van Essen Spikmans wist de ontbrekende namen aan te vullen van de foto die Renee eerder stuurde van Maria Goretti. Tenslotte kende Don Hermens bijna alle namen van klas 2a van de Aloysius ULO van schooljaar 1960-1961. Dus weer aanvullingen op de albums van de St Martinus-school Maria Goretti, de MAVO en de St Aloysius ULO. Veel plezier

 

Bovenstaande foto toont klas 6 uit 1969 en is afkomstig van Harrie Vermeulen. Harrie wist ook een hele serie namen:

1. rij: Freddie Witjes, X, Joep Smeets, Rob ten Eikelder, Theo Wouters, Hans Vedder, X, X, Mh. Dohmen,
middelste rij: Harrie Vermeulen, X, X, Dufhuis, Gillisen, Jan Francissen, Albers, Paul v. Doorn,
knielend: X, Geert-Jan v.d. Lest, X, Vos, Henry Kok, Hans de Ruyter? , X.

1975-1976 klas 2B. De foto is afkomstig van Renee Bindels die ook de meeste namen wist: NAMEN De foto is destijds genomen door Ton de Gier. Hij gaf toentertijd handels-wetenschappen op de Mavo.

 

 

 

 

Bovenstaande foto is ingestuurd door Renee Bindels. Het is de klas van 1974, de 1e gemengde klas van Maria Goretti. Renee wist bovendien de namen: NAMEN (Ellen van Essen-Spikmans wist de ontbrekende namen aan te vullen)

 

 

 

Aloysius ULO 1960-1961 klas 2a met als klasseleraar dhr Wessels. Hans de Wit wist nog dat de klasseleraar dhr Wessels, leraar Engels was en als bijnaam Jimmy had.

Don Hermens wist bijna alle namen

NAMEN

Loc 94 en brandnetels

Henk Bernards stuurde een hele serie foto's, waaronder van het binnenhalen van Loc 94 in Gennep op 19 feb 1977. Aanleiding voor een nieuwe special met leuke plaatjes van het Gennep van zo'n 30jr geleden. Ik zag zelfs mijn eigen vader en moeder op de foto's. Henk stuurde ook luchtfoto's van rond 1975. Deze volgen later.

19 feb 1977: Loc 94 komt in Gennep aan.

En dan de brandnetels. In het gastenboek is/was er een heftige discussie. Tijd dus voor wat plaatjes van 8 aug 2007. Veel plezier

Brandnetels te over. Lekker zitten op het bankje is er in ieder geval niet bij.
Maar dit valt de gemeente niet te verwijten
En dit evenmin.
Bezoekers bekijken het informatiebord
met daarop niet alleen info maar ook graffitti
Beeldscherm op vreemde plek
En ook hier weer graffitti
De paarden van de koets hebben er weinig last van
Evenmin als deze libelles bij de Niers
Ziet u de visser???
Hier wat duidelijker
Poserende koe (of was het een stier)

Klassen en andere

Renee Bindels stuurde een foto van de 1e gemengde klas van Maria Goretti. Dat was in 1974. Bovendien wist ze de namen. De foto is toegevoegd aan het album van Maria Goretti. LINK. Van Henk komt de foto van de smederij van Beckers in de Zandstraat. Het pand dat later de 1e supermarkt van Jan Linders werd en weer later een sportzaak van van Bentum. Het pand zal binnenkort gesloopt worden. Franz Beckers was smid in Gennep en was betrokken bij een eerste reguliere busdienst (met 4 dubbeldek-bussen) nog vóór dat de MBS haar tramlijn bouwde. Dit was aan het begin van de 20e eeuw, rond 1910. Er waren nogal wat klachten over die busdienst zoals van boeren dat de beesten schrokken van die vehikels. Beckers was verder ook de drijvende kracht achter de jacht op de schatten van de Lutine, LINK, een affaire die de landelijke pers haalde in de 30-er jaren. Goudkoorts in Gennep. Franz Beckers kocht ook de moutfabriek van de oorspronkelijke eigenaar. LINK . En als al vaker aangegeven, heeft u nog afbeeldingen of foto's, laat dat dan even weten. Wilt u een specifieke luchtfoto, laat dat dan even weten in het gastenboek. Veel plezier.

Bovenstaande foto is ingestuurd door Renee Bindels. Het is de klas van 1974, de 1e gemengde klas van Maria Goretti. Renee wist bovendien de namen: NAMEN
De smederij van Beckers
De smederij staat geheel links (tegenover de Kastanjeboom, geheel rechts). Deze foto is van rond 1920
Deze foto is van rond 1910. Geheel rechts zien we Hof Limburg, daarnaast het Geveltje en daarachter weer de smederij. De plek waar de Kastanjeboom stond en de voormalige smederij staat, markeert de plaats van de vroegere stadspoort, de Zandpoort.

Hooien en Maaswerken

Zoals Goof in het gastenboek al aangaf staan de plannen voor de dijken en kaden op www.maaswerken.nl. Voor diegenen die zover niet willen zoeken heb ik de voornaamste files even hier neer gezet. Gennep-Heijen, Gennep-Ottersum, Ottersum-Ven Zelderheide, Middelaar-Milsbeek, beschrijving (Gennep staat op pag 28 en verder). En Henk vroeg in het gastenboek of er meer luchtfoto's van Milsbeek gemaakt waren (hij was afgelopen zondag klaarblijkelijk aan het hooien). Ik heb er dus even wat foto's bij elkaar gezocht, waar de hooibalen wellicht zichtbaar zijn. Veel plezier.

"Verzoekplaatje"

Net als vroeger op de radio. Als u graag een luchtfoto wilt zien van een bepaalde wijk of gedeelte van Gennep, geef dat dan aan in het gastenboek. Ik zal dan kijken of ie er tussen zit en deze dan (indien beschikbaar) op de website zetten. Veel plezier.

Gennep
centrum
centrum
Zuid en Hezeland
Maas
Milsbeek
Ottersum
Heijen

Luchtfoto's

Nog maar weer een setje luchtfoto's. Men vroeg mij of de foto's gedownload mochten worden. Dat mag. Is voor privé-gebruik zowiezo geen probleem. Bij gebruik voor publikatie e.d. wel graag met bron-vermelding. Maar ook dan is het geen probleem. Veel plezier. (er volgen er nog (veel) meer)

Middelaar/Plasmolen met El Dorado
De Siep, maar nu die in de Looi
Oeffelt vanaf de Maas
Middelaar
Gennep
Gennep
Heijen
Ottersum
Old Inn
Milsbeek
Ven Zelderheide

Zon

We hebben er lang op moeten wachten, maar vandaag was het eindelijk weer eens zomers. En op deze zonovergoten dag hebben Frank en ik het luchtruim gekozen voor wat kiekjes van boven. Nu een paar van die plaatjes. Later volgen er meer. Veel plezier.

Grote drukte bij de Siep in Plasmolen.

De ijsjestent had het ook druk. Kijk maar eens naar de rij links bovenaan.

Intermezzo

Het lijkt inderdaad komkommertijd en alsof er weinig gebeurt. Daarom een intermezzo met wat leuke plaatjes. Daarnaast heb ik van het verhaal over het sanatorium Maria Oord een special gemaakt. Er is informatie afkomstig van Wiel van Dinter toegevoegd en ook het gehele artikel dat afgelopen week in de M&N Bode stond is nu ook hier te lezen. SPECIAL. Maar nu wat andere plaatjes.

1963, de grootste sneeuwval in Gennep, die ik me kan heugen. Geheel rechts de winkel van Trienekens.
Herkent u dit gebouw, deze bierbrouwerij?? Het pand ligt aan de Spoorstraat tegenover de Tulakker en ziet er tegenwoordig een beetje anders uit.
Foto vanaf de Niersweg naar het noorden. We staan thv de voormalige slachterij.
1926. Hoogwater in de Zandstraat thv het vroegere postkantoor (nu Etos)
Ook van voor de oorlog is deze foto van een processie in de Zandstraat
Maria Oord
De vroegere sigarenfabriek van van Sambeek (tegenover nu bloemenmagazijn van Riet)
Zandstraat richting zuiden rond 1938. Links is de toegang tot de Molenstraat.
Gennep verscheen ook in geïllustreerde bladen. De linkerfoto is uit een publicatie van 1938. De andere drie uit 1932
Niersbrug, leerlooierij en Gennepermolen
De Oliestraat.
De waterpomp die in de Zandstraat stond bij de aansluiting van de Molenstraat
Zonlichtheide. Moet een van de 1e foto's zijn. Rechts zien we een nog in aanbouw zijnd gebouw. Het was ook erg kaal toen, nog echt heide. Tegenwoordig staan er bomen Ziet u de man met pony of ezel en de kar?
Een stukje verder in de tijd. Onder zien we de trambaan op de Heijenseweg. Op de achtergrond de spoorbrug over de Maas en daarachter weer de oude kerktoren van Oeffelt.
Nog een stukje verder in de tijd. Het zal nu ongeveer 1938 zijn. Er staan leuke details op deze foto.
Daarom zoom ik wat verder in. Ziet u de trein van de Maasbrug afkomen? En het hokje vooraan, waarin de herstellenden klaarblijkelijk in de zon moesten zitten?

Sanatorium Maria Oord

Er stond een mooi stuk in de M&N Bode van deze week van de hand van Wiel van Dinter. De nu 79jr mevrouw Govers die na 62 terugkeert naar de plek van het Gennepse TBC sanatorium Maria Oord en de schuilplek die de kelders onder het stadhuis boden. Ze maakte daar de laatste bezette oorlogsmaanden mee, ondergedoken in de kelders van het stadhuis voordat ze in december 1944 ge-evacueerd zou worden. Maar er horen natuurlijk plaatjes bij en die staan op deze site. Sanatorium Maria Oord, de nazorg-inrichting aan de Heijenseweg (dat later het startpunt van de Augustinusstichting zou worden). De oorlogs-situatie. Dokter Stiemens, de oprichter en directeur, waarnaar de huidige Stiemensweg genoemd is. Ik zet de links naar de diverse albums en afbeelding op deze website bij elkaar. Veel plezier.

Foto uit de katholieke Illustratie van 1928 tgv het 10jr jubileum van dr Stiemens (2e van rechts)
Het album met de afbeeldingen van het sanatorium Maria Oord
Het album met de afbeeldingen van de nazorg-inrichting aan de Heijenseweg (Zonlichtheide)
De oprichter van eht sanatorium dokter Henri Johannes Stiemens (waar de straat naar vernoemd is) (2-1-1880 / 2-5-1955).
De plattegrond van het sanatorium en het centrum van Gennep met daarop oa de plaats aangegeven van de huizen met kelders waar de patiënten konden schuilen voor de bombardementen door de geallieerden

 

 

Hieronder een 12tal afbeeldingen die een goed beeld geven van eht sanatorium. De 2e foto toont de kapel die helaas in de 80-er jaren door de gemeente gesloopt is. Ik ben er in de 60-er jaren nog de nodige keren zelf opgetreden als misdienaar.

Luchtfoto van het centrum van Gennep, gemaakt op oudjaarsdag 1944, dus na de evacuatie en 6 weken voor de bevrijding van Gennep
Deze foto is genomen te Siebengewald tijdens de evacuatie in oktober 1944 van de Gennepenaren (dus (nog) niet de patiënten van het sanatorium. Deze volgden 2 maanden later..
De man bij het hoofd van 't paard is Hen Jaspers (Welle Hen). De vrouw op de kar met deken om zich heen is Door Jaspers-Derks.

Gevonden..... en weer kwijt..

Maarten zette me in gastenboek op het spoor van de mysterieuze "historische taxus", die nog van voor de watersnood van 1926 zou dateren en waarover in 1988 commotie was (LINK). Maarten had gelijk. De taxus hebben ze indertijd voor de oude Martinusschool neergezet. (activiteitencentrum de Brug). Maar sinds eind maart is de taxus weer foetsie, want hij is daar weggehaald. We hadden hem dus, maar we zijn hem weer kwijt. Wáár is de taxus nu weer gebleven??? Wordt wellicht vervolgd. Aan de special over de Gennepermolen is een stukje uit de gemeentegids van 1976 toegevoegd (afkomstig van Wim Hermens)

In 2005 staat de taxus nog duidelijk aan de Brugstraat (rechterkant foto)
Dit is de situatie op 1 april 2007. De taxus is uitgegraven
en zo ziet het er nu uit.
Hier staan de leilindes (op de Groes) die Maarten in het gastenboek noemt
Onze "vaste regenboog-correspondent" Arthur stuur deze foto van een regenboog van 29 juli boven het Ottersumse
De gedenksteen die in 1922 ingemetseld is bij de nieuwbouw van de toenmalige jongensschool (de Martinusschool aan de Brugstraat) (laagbouw links was daarvoor ULO)
Nog een "vergeten"stukje: ik had het recent over spoorzoeken op de Niersdijk. Deze sporen stonden afgelopen zaterdag-ochtend op de Niersdijk.
Voor 1 keer lagen er meer schaapskeutels dan honde-dr. op de dijk. De schapen waren in die nacht blijkbaar weer eens ontsnapt (of losgelaten)

Nu online: Klik op het icoon en voeg uw naam toe.

Ook in de toekomst volgen nog meer nieuwe leuke en interessante afbeeldingen. Blijf kijken!

Voor degenen die de oude voorpagina's nog eens willen zien:Oude voorpagina's

  www.gennep.nu Binnenkort..... NIEUWE UPDATES.....Blijf kijken!