"Gat in de hand"

Het is vervelend als je een gat in de hand hebt. Dat beseft eenieder. De standaard remedie is dan om de tering naar de nering te zetten. Tenzij je natuurlijk een overheid bent. Die denken een wondermiddel te hebben: belastingverhoging!. Leg de rekening maar bij de burgers. En aangezien er altijd wel gemeenten zijn die hogere tarieven hanteren, denken ze ook altijd wel een "goed" verhaal te hebben. Maar wat hebben we met andere gemeenten te maken?? Het heeft richting burgers veel meer zin om te proberen de laagste belastingtarieven van Nederland te hebben ipv de makkelijke weg te kiezen middels belastingverhoging over de rug van de burgers. U vraagt zich natuurlijk af, hoe komt ie er nu weer op? Dat zal ik u vertellen: in de gemeenteraadvergaderingen van eind vd maand worden de begroting en de risico-afdekking besproken. Zie website van de gemeente: LINK. (die is inmiddels weer online) En daarin schrijft het college van B&W:

•  de bestaande belastingruimte mag ingezet worden voor het sluitend maken van de begroting.

Met andere woorden: de burgers worden geacht om een belastingverhoging te accepteren om de tekorten die de dames en heren veroorzaken aan te vullen.

Let wel: de totale jaarlijkse begroting van Gennep bedraagt al zo'n € 1580 per burger (baby's en ouden van dagen inbegrepen). Zie: LINK

In totaal is dit dus €26.582.000 (U leest het goed!) in 2007.

Het is wel gemakkelijk om de rekening bij de burger te kunnen leggen, maar ik prefereer het plaatje van rechts.

De gemeente houdt netto nu ca € 1 miljoen over aan de OZB (=onroerend goed belasting). Het lijkt mij voor de burger veruit te prefereren om te proberen de totale kosten van de gemeente met zo'n 4% omlaag te brengen, zodat de OZB volledig kan vervallen ipv de rekening telkens maar weer bij de burger te leggen.

Zie mbt de uitgaven vd gemeente oa ook: LINK

Tennis in Rosmalen

heeft natuurlijk niet zoveel met Gennep te maken, behalve dan dat nogal wat Gennepenaren jaarlijks naar dit enige Nederlands tennistoernooi op gras gaan. Wij dus ook. Een impressie voor diegenen die niet gaan met Ana Ivanovic, Eleni Daniilidou, Michaëla Kraijicek, Jelena Jankovic, en nog vele meer. Veel plezier. O ja: het was knap heet.

De "bewaarschool" bij de nonnen anno 1956

Van Ria Kerkhoff (geb. Goossens) kreeg ik een tweetal foto's van een kleuterklas in 1956 bij de nonnen aan de Doelen. Ria kende de juf nog en een aantal kinderen. De foto's zijn ook toegevoegd aan het album van deze kleuterschool (zie onder klassefoto's). De foto's van de bouwactiviteiten zijn trouwens ook weer bijgewerkt (oa schietbaan en Picamare). Bij Picamare zijn ze nu de staalconstructie aan het plaatsen voor wat het mediacircus van Magic gaat worden (ik heb begrepen dat het woord studio wordt veranderd naar mediacircus). Ook op de Pagesite is Frank Lamers weer actief geweest en heeft foto's èn film bijgeplaatst (èn een link naar deze site). Link naar Page-site. Veel plezier.

Van Ria Kerkhoff-Goossens komen beide bovenstaande foto's van de bewaarschool bij de nonnen aan de Doelen die uit 1956 dateren. Ria: "De juf is Bernadette Duighuizen. Enkele kinderen herken ik nog zoals:Diny Lamers, Franka Willems, Madelein Bögels, Annelies v.d.Pas, Danny Reynen en natuurlijk mijzelf ( Ria Goossens)".

En verder herkende Jos van Ulft zichzelf op een klassefoto uit 1965 van de Martinusschool, wist Willem Weijers uit Boxmeer wie die meisjes waren op de foto in de Doelen uit 1961 van wie Leo van der Pol zich af vroeg wie dat waren (voorpagina van 4 mei), wist Truus Beumeler nog een aantal namen van een jubileumfoto van de Page (Page-album) en wist Peter Peters te melden dat zijn grootvader toch echt "Peter (Piet) de Knip" en niet "Wim de Knip" zoals ik bij de bijnamen abusievelijk had vermeld. Al deze informatie is toegevoegd/gewijzigd. Om het zoeken niet al te moeilijk te maken vindt u de gewijzigde informatie nu ook eerst op de voorpagina. Veel plezier.

Wim Janssen: "Een grote groep, geluksvogels. Jubilea bij Page, volgens mij 1988. Bij deze ook de namen, een paar weet ik er niet." 1 Dhr. van Hoof 2 Mevr. van Hoof 3 Dhr. H. Giesbers 4 Mevr. Giesbers 5? 6? 7 Dhr. J. Hermsen 8? 9? 10? 11? 12 Dhr. Beumeler 13 Mevr. Kroon 14 Dhr. M. Kroon 15 Mevr. Lamers 16  Dhr. G. Lamers 17 Dhr. Kuipers 18 Mevr. Kuipers 19 Mevr. Beumeler 20 Dhr. J. Janssen 21 Dhr. P. Winnen 22 Dhr. Mevr. Winnen 23 Mevr. Janssen 24 ? 25 Mevr. Rutten 26? 27 Dhr. T. Rutten 28 Mevr. Weijers 29? 30 Dhr. Weijers 31 Dhr. Robben 32 Mevr. Robben 33 Dhr. S. Peeters 34 Mevr. Hendriks vd Weem 35? 36 Dhr. B. Guelen 37 Mevr. Guelen 38 Mevr. Jacobs 39 Dhr. M. Jacobs 40 Dhr. H. Venhoven 41 Mevr. Venhoven 42 Dhr. Kamps 43 Mevr. Kamps Nr 44: Mevr. D. Rutten en Nr 45: Dhr. F. Rutten 46 Dhr. J. Janssen 47  Mevr. Janssen 48 Dhr. A. Graat 49 Mevr. Graat 50 Dhr. H. Tax 51 Mevr. Kock 52? 53 Dhr. A. Kock 54? 55 Mevr. Kersten 56 Dhr. J. Kersten 57 Dhr. Hendriks vd Weem (aanvulling van namen door Pascal Nogarede) . Theo Lamers meldde recentelijk: de foto is gemaakt in 1988. Nummer 10 is Theo Lamers en nummer 11 is Ryanne Lamers (dochter) . Truus Beumeler had de volgende aanvullingen: " nr. 5 is mevr. Hermsen nr. 52 mevr. Achterberg nr. 54 hr. Achterberg " (zie Page-album)

Bovenstaande afbeeldingen is van Leo van der Pol. De foto hierboven is uit 1961 en heeft de vader van Leo gemaakt in de Maasstraat op de kruising met de Doelen. Leo vraagt zich af wie deze 2 meisjes zijn(??). Op 17 juni komt Willem Weijers uit Boxmeer met het antwoord: "Het meisje rechts is Carola Weijers, die woonde in het huis op de achtergrond. Het meisje links is Tilly Hoesen, dochter va slager Hoesen in de Maasstraat (waar nu Jan Wessels woont)" (zie voorpagina 4 mei)

ca 1965. Basisschool St Martinus, klas 4 of 5 met meester Cup en (hoofdmeester) Beckers. Mijn broer Jos is de 4e van links, achterste rij (hij staat altijd op de achterste rij) Sjef Smeets wist de meeste namen. Albert Schoenmakers had nog een aantal aanvulingen: LINK

Louis van Rens had de volgende aanvulling: naast Wim van Riet staan volgens mij Ronnie Vlemminx en Ger Wubbels. Tussen 9 en 10 volgens mij Karel ( Martien ) Derks en langs Huub Kraus is dat niet Harrie Paas? En langs Maarten Schenk, is dat niet Henk Reijnen van de Bergstraat? Jan van de Hurk (nu woonachtig in Veldhoven) herkende Henk Reijnen: " Henk is de 2e van links in de bovenste  rij. groetjes Jan v.d. Hurk uit Veldhoven" (in het webalbum Gennepse mensen is dankzij Jan vd Hurk bovendien een jeugdfoto toegevoegd van Henk en Tonnie Reijnen) Jos van Uft tenslotte herkende eveneens zichzelf op deze foto (zie link)

Opheldering

Ik heb inmiddels weer een hele serie mailtjes binnen van (oud-)Gennepenaren met foto's en/of namen of andere informatie over foto's. Ik zal die zo goed mogelijk verwerken en ik houd u natuurlijk op de hoogte. En u weet, nieuwe/oude foto's en/of informatie blijven zeer welkom. Vanavond (17/6) ben ik nog kort even bij het Genneperhuis geweest. Veel natuur, maar ook nog veel historie. Als je alleen al de kroonwerken ziet die meer dan 350jr geleden met de hand uitgegraven zijn en nu nog deels zichtbaar zijn. En dan je terplekke voorstellen dat dat Genneperhuis bijna 7 weken lang door Prins Frederik Hendrik belegerd is geworden met maar liefst 18000 man, gevolgd door de uiteindelijke overgave van de Spanjaarden onder Preston in 1641. Onvoorstelbaar hoe dat geweest moet zijn. Een kort album hoe het er nu uitziet in 2007. Met de monding van de Niers in de Maas, nieuwsgierige koeien, een spiegelgladde Maas ,een paar eenzame vissers en Gennep in de verte. Veel plezier.

Bommen en granaten

Die lagen er decennia-lang opgeslagen. Mysterieuze nachtelijke transporten door Gennep met tanks en zware legervoertuigen. En liep je langs het hek, dan kon je opeens worden opgeschrikt door verwoest blaffende herdershonden (gelukkig aan de andere kant van het hekwerk). Menigeen vroeg zich af wat er nou precies opgeslagen lag op dat NATO-kamp, symbool voor de koude oorlog tussen oost en west. Met de val van de muur kwam er een eind aan de koude oorlog en ook aan het NATO-kamp. Tegenwoordig zit het IVN er en hebben de bommen en granaten op dit stukje Looierheide plaats moeten maken voor de natuur. Zondag 17 juni hield het IVN open dag en was er gelegenheid om eens op het oude (mysterieuze) NATO kamp rond te lopen. De bunkers staan er nog, maar hebben wel te lijden gehad van de tijd en het gebrek aan onderhoud. De bliksemafleiders staan nog op het dak. Het asfalt, alhoewel steeds verder gescheurd, ligt er nog. De betonnen vijvers zijn voor het merendeel opgedoekt. Heel veel ondergroei (meer dan buiten het hekwerk) en ontzettend veel bramen. Meer bramen dan Gennep ooit zelf op zou kunnen. Een impressie.. Veel plezier.

"Lopen op water" en andere zaken (incl. vliegtuigen)

Zaterdag 16 juni. Vogels die op het water lopen, allerlei bouwactiviteiten (zelfs op zaterdag). Er was vanmiddag een concert van de harmonie op de markt. Maar er wordt ook gesloopt, gefietst en gegeten (door de vlinders) en de reiger wordt zelfs achterna gezeten. Frans is vanmiddag naar de open luchtmachtdagen op Volkel geweest. Wat plaatjes van Volkel zijn het resultaat. Er waren blijkbaar zo'n 140.000 bezoekers!! Veel zullen errug nat geworden zijn, nat als Frans en Joël. (druk voor dit album op de foto van de vliegtuigen). Veel plezier.

"lopen op het water"
En tegenover de sporthal schiet het al op
Zo ook bij de schietbaan. Het kost heel wat vrijwilligers-uurtjes
Op de stichting zijn ze begonnen met het slopen. (hier langs de dr Stiemensweg)
En vandaag was het 1e concert op de markt van de harmonie
Volgende week zaterdag, 11:00h, volgt het 2e concert op de markt.
Véél spannender dan de harmonie
Laveren over de Niersweg. (en beter niet achteraan in de rij fietsen)
Distels en vlinders langs de Niersdijk
Deze reiger bij de Niers overdenkt zijn zonden, want hij is alweer weggejaagd door een koppel roeken, waarbij de reiger luidkeels protesteert tegen het onrecht.

Weekend: concerten, open dagen en hardlopen

Lekker weer weekend. En er zijn weer allerlei dingen te doen. Natuurlijk is er morgen het concert op de markt van de harmonie (begint om 14:00h). Daarom ook 2 plaatjes uit een erg grijs verleden van de harmonie. En verder is er zondag open dag bij het IVN op het NATO-kamp (half 11 tot 4) en ook weer de halve marathon van de Komeet/Vitesse (10:00h op het terrein van Vitesse).

De harmonie haalt in de Nierstraat de zoon van hotelhouder Verzett op (nu de apotheek). We schrijven het jaar 1908. De harmonie bestond 90 jr in dat jaar.
Deze foto is gemaakt in 1949, vanaf waar nu het Wilhelminaplein is. Er is een reünie van het personeel van de MBS en dit wordt gevierd bij de Tulakker.
Verkeer anno 2007 op de hoek ZO Wal-Zandstraat, waar de gemeente de nodige verkeers-onveilige toestanden heeft veroorzaakt en nu zelfs de auto's voorrang dreigen te gaan krijgen boven fietsers.

Feest en baldadigheid

Het is weer de tijd van het jaar dat door heel Gennep heen de vlaggen verschijnen met daaraan de boekentassen. Jongens en meisjes, allemaal van harte gefeliciteerd (en veel plezier de komende tijd, want dàt hoort er tenslotte bij). Een aantal andere Gennepenaren zijn nìet zo blij, want ze ergeren zich rot aan de grafitti (als je het al zó zou mogen noemen) die uit baldadigheid her en der op muren gespoten wordt, tot en met op de eeuwenoude stadsmuur toe. Het resultaat is in ieder geval grote ergernis en kosten voor de gemeente en soms ook voor particulieren.

In het gastenboek wordt gesproken over het besluit van de gemeente om de verkeers-situatie op de hoek Zandstraat - ZO Wal aan te passen, zodat de auto's voorrang krijgen op de recht doorgaande fietsers. Dit besluit dateert van 9 mei. En aangezien je binnen 6 weken bezwaar moet maken, verloopt de bezwaartermijn volgende week dinsdag 19 juni. Diegenen, die bezwaar zouden willen maken, kunnen het besluit achter de volgende link vinden: verkeersbesluit voorrang auto's boven fietsers op de hoek bij de RABO-bank.

0jr, 60jr, 100jr èn een beestenbende

Na de foto van het personeel van de Gennepermolen rond 1910 en die van het 50jr bestaan rond 1948, nu de foto van het personeel bij het 60jr bestaan. De foto komt van Henk (en ik geloof oorspronkelijk van Wim Steinmann). Verder was het gister feest in de Middelweg èn de Steendalerstraat, een Abraham en een Sarah, en ook nog een tweeling. 2x 50 maakt 100jr! En ik heb deze keer een wel erg diverse beestenbende voor u. Niet alleen schrok ik van een fazant die voor mijn neus opvloog en waren er de traditionele eenden, zwanen, schapen, runderen en libelles, deze keer heb ik ook nog eens the Rocking Swallows, een bandje uit begin 60-er jaren waarin Hans en Frits van Kempen mee speelden. Daar hoort natuurlijk ook een stukje muziek bij. LINK naar muzieksample

60jr jubileum vd Gennepermolen (ca 1958)
The Rocking Swallows
Een levensechte fazant
2x 50 maakt 100 voor Herman en Thea
familie zwaan

Ai, ai, ai ai

Nou zijn de winkeliers en ondernemers in het centrum ook al boos en ontevreden over de gemeente. (link). De winkeliers en ondernemers aan de Spoorstraat waren al boos. De hobbyclub van het GON is boos, de bewoners van de Weverflat zijn boos, de bewoners van de Willem Boyeweg zijn boos, het GON en het KBO wachten al jaren op acceptabele huisvesting, Wolfman is ontevreden enzovoorts, enzovoorts, enzovoorts. De rij lijkt wel eindeloos. Ongekend hoge opkomsten èn veel gemor bij inspraakavonden. Maar wie is er nou eigenlijk wèl tevreden over plannen van en uitvoering door de gemeente?? (behalve de gemeente zelf natuurlijk en de projektontwikkelaars).

Het is een interessante vraag. Wie van de burgers is tevreden over de verkeersafwikkeling en de plannen daarvoor van de gemeente. Wie van de burgers is tevreden over al die bouwontwikkelingen die de gemeente laat gebeuren of helpt te gebeuren in het Gennepse, al die appartementen, al die massale bouw?? Wie is er blij met die versnipperde sociaal-culturele voorzieningen ìn de woonwijken ipv één centrale voorziening in het centrum?? Er zou toch ièmand tevreden moeten zijn, want hoe kan het anders gebeuren? Dus, hebt u een positief geluid, laat dat dan horen! (politici, ambtenaren en projectontwikkelaars uitgesloten). Ga uw gang in het gastenboek. Ik ben benieuwd.

189 jarige doet van zich horen

Wat is er nou mooier dan een mooi terrasje tussen pittoreske gebouwen, een lente-zonnetje dat schijnt op de parasol, met een kop koffie, een glas fris of een pilsje en dan luisteren naar wat vrolijke klanken. Aankomende zaterdag, de 16e juni, evenals zaterdag de 23e juni is het mogelijk. De harmonie speelt dan op dezelfde plaats als waar direkteur Voorhoeve van de NBDS in 1898 door de harmonie onthaald werd vanwege zijn 25jarig jubileum en ook dezelfde plek als waar in 1908 het 80 jarig bestaan van de harmonie gevierd werd. We zien de aankomst op de markt van de bestuurders in open landauers. Verschil moet er tenslotte wezen. O ja: het concert van as zaterdag start om 14:00h en dat van zaterdag 23 juni start om 11:00h. Kunt u mooi dit concert met een bezoekje aan de zaterdagmarkt combineren.

We schrijven 1898. Direkteur Voorhoeve van de NBDS viert zijn 25 jarig jubileum. De spoorwegfanfare Crescendo en de Gennepse Harmonie geven de jubilaris en zijn familie een feestelijk onthaal. Op de achtergrond zien we het latere postkantoor nog ontbreken (werd in ca 1903 gebouwd) en ook de tramlijn is er nog niet (ca 1912)
In 1908 wordt het 80 jarig jubileum van de harmonie gevierd. De genodigden komen in open landauers op de markt aan. En let eens op de kleding en bolhoeden. (deze mooie foto komt van Wiel van Dinter)
Op maandagavond 11 juni is de harmonie al driftig buiten aan het repeteren tegenover haar repetitielokaal aan het Straatje.
De brandnetels ("Branderiana Niertaelea", zie gastenboek) hebben het loodje gelegd bij de boom en plaquette van de aankondiging van de floriade. Voortreffelijke actie van de heren met de groene vingers van de gemeente. Nu nog even omspitten en wat leuke bloempjes poten, dan zijn we er helemaal. (of niet?)
Google
WWW harmteunissen.nl

Nu online: Klik op het icoon en voeg uw naam toe.

Ook in de toekomst volgen nog meer nieuwe leuke en interessante afbeeldingen. Blijf kijken!

Voor degenen die de oude voorpagina's nog eens willen zien:Oude voorpagina's

 

mortgage