Welle-Hen

Van Henk komt de foto rechts. De foto dateert van 1948 en toont opa (Welle-Hen) en oma Jaspers-Derks in 't Ven. De boerderij was in 1945 door de oorlog verwoest en 1948 herbouwd . Henk stuurde verder nog een 2-tal foto's van de archeologische opgravingen achter de aanleunflat bij Norbertus. " De eerste foto laat zien waar zeer waarschijnlijk een hutkom was ergens in de ijzertijd (+/- 1500 vC). De kans dat hier meer bewoningssporen te vinden zijn is groot. In 1994 is in de nabijheid een groot grafveld aangetroffen met inhumatie- en crematiegraven. Daar in de buurt is dan meestal ook een kampement

Links de hutkom

 

 

 

Jan Wessels en een archeoloog bij de opgravingen

Henk coördineert ook de bouw van de schietbaan namens de schietvereniging. Hij zal ons voorzien van de nodige updates. Hier rechts zien we dat de eerste beton al gestort is. As vrijdag 9 maart is het storten van de wand vooraan gepland. De foto's rechts zijn van vandaag (woensdag 7 maart). Henk: " Ondanks regen wordt er door gewerkt en liggen we op schema!
Vrijdagochtend wordt de eerste wand gestort. "

 

De Gennepse Schaakvereniging

Van Rudi Liebrand komt onderstaande foto van de Gennepse Schaakvereniging. De foto, helaas kwalitatief niet echt geweldig, dateert van rond 1950 ten tijde van het 12,5jarig jubileum van de vereniging. Op één na wist Rudi zelfs nog alle namen van de mensen op de foto te achterhalen.
Vorige koppen

Heren van links naar rechts: ??, Nol van Bergen (Piet van Nöl), J. Swaans, Dick de Roos, Bouwman (kapper), Jan Liebrand, G van Bergen, Jansen, W van Kempen (hoofdonderwijzer), Schellekens, Theo Liebrand, Van Beers. Op de voorgrond drie kinderen van Theo Liebrand: v.l.n.r.: Bernadet, Jeroen, Cedy.

De Gennepse Schaakvereniging bestaat inmiddels ook al weer zo'n 70 jaar. Veel informatie en ook foto's zijn te vinden op de website van deze vereniging: LINK

Max Euwe werd in 1935 wereldkampioen schaken, hetgeen tot veel aandacht voor de schaaksport leidde en dus ook in Gennep.

Onderstaand stukje heb ik gehaald uit het hoofdstuk over de historie van de vereniging op de website van de vereniging (link hierboven). Er is daar nog veel meer info te vinden.

Bij Hotel van Bergen logeerde Ludwig Fischer (geen familie van de latere wereldkampioen), een Rijksduitser die bij de Papierfabriek Gennep (ook de Page vestigde zich in 1936 in Gennep!) werkte. Hij schaakte waarschijnlijk veel met de eigenaar van Hotel van Bergen, Th. van Bergen,en diens zoon A van Bergen jr.. Ook is bekend dat bij de familie Liebrand veel werd geschaakt. Waarschijnlijk staan deze personen aan de oorsprong van onze vereniging. In ieder geval werd op donderdag 22 oktober 1936 bij Hotel van Bergen een bijeenkomst gehouden waarin "met toetreding van een tiental leden de schaakvereniging "Gennep" werd opgericht.

Volgens Jan Liebrand, die zelf in september 1938 lid werd, waren de oprichters: Th van Bergen, W van Kempen, S Wierstra, D de Roos, L Fischer, Th Liebrand (de oudere broer van Jan; Jan zelf mocht nog geen lid worden omdat hij volgens z'n ouders nog te jong was om in een café te komen), C Aarnoutse (slager), G van Bergen Sr, A van Bergen P zn, A van Bergen G zn. Dr. Stiemens (arts), P David (direkteur textielfabriek), W Schellekens, B Kolling en Bollinger.

In de Maas- en Niersbode van zaterdag 24 oktober 1936 wordt onder de kopregel "Men gaat schaken!" het volgende medegedeeld:

"In een Donderdag gehouden bijeenkomst in hotel van Bergen werd met toetreding van een tiental leden opgericht de schaakvereniging "Gennep". Een Bestuur werd samengesteld, waarvan de heer Th v. Bergen als president fungeert, terwijl Arn. v. Bergen Jr. tot secretaris-penningmeester werd gekozen." (Tekst van de website van de schaakvereniging!)

Op de website: Schaakvereniging Gennep zijn ook foto's te vinden en wel van bv: het 25 jarig jubileum in 1961, het 50 jr jubileum in 1986 en meer.

Wurggreep

Je ziet nog eens wat als je regelmatig door Gennep wandelt. Vanmiddag (maandag 5 maart) op de Groes zag ik nog enkele slachtoffers van de storm van enige tijd geleden, maar met wat nadere beschouwing was er nog veel meer te zien. En aan het eind van de middag "kermis in de hel", dat is niet zo bijzonder maar ook nog een dubbele regenboog.

Polsdik is de klimop die de boomstam in een ijzeren wurggreep hield totdat de boom zich niet meer staande kon houden.
Maar de een zijn dood is de ander zijn..... Je kunt zien dat het leven niet stopt bij de dood.
Een fraai gezicht op de Groes. De palen van de ballenvanger achter de goal op het vroegere hoofdveld van Vitesse zijn nog nooit zo goed zichtbaar geweest als nu vanwege de overwoekering met klimop.
En dan, als gezegd, aan het eind van de middag een dubbele regenboog boven de Middelweg. Maar kortstondig aanwezig, wel heel duidelijk

De winter lijkt voorbij en Vitesse koploper (Link)

Alhoewel, veel winter was het niet. Enfin de natuur ontluikt weer in het Gennepse en ook hadden we nog een maansverduistering. Veel plezier:

Zoekplaatje: ben benieuwd of u alle 6 vogels ziet
Mussen zijn toch wel errug goed gecamoufleerd
De maansverduistering van de nacht van 3 op 4 maart. Het schijnt dat we voor een volgende zouden moeten wachten tot 2029!
Ontluikende natuur
Het bedje van de ooievaars is gespreid
Het metselwerk van de stadsvilla's is begonnen
En op het Pagepark zorgt de zon en het water voor mooie plaatjes
Bloeiende Japanse kers
Laagstaande zon schijnt op kleurrijk Pagepark
En de Niers is overstroomd
Ook bij de kerk wordt het groen en kleurrijk
Luchtgevechten rondom de oude kerktoren
Bij de Kroon is men nog met de betimmering van de kap bezig
En langs de wal steken de madeliefjes de kop op
en spelende kinderen natuurlijk
wel een toepasselijke plaats voor het affiche met de verantwoordelijke wethouder
En helaas kun je ook dit in Gennep vinden (op de Wal). De gemeente is er weer goed mee...

99 jarige wint met 4-1 en wordt koploper

Vitesse heeft vanmiddag (4 maart) op een goed bezette Heikuul met 4-1 gewonnen van Heijen. Omdat medekoploper Juliana uit Mill met 4-1 van SES heeft verloren is Vitesse weer alleen koploper. En de wedstrijd? Vitesse was duidelijk beter dan Heijen, maar speelde wel heel erg slordig. Passes waren net te kort, men kwam net te laat. Bij rust was het nog 0-0 en waren er nauwelijks kansen geweest. Na rust scoorde eerst Frank Wijnhoven en vervolgens Huub Thissen de 1-0 en 2-0. De voorbereiding en de goals kunt u in het foto-album zien. Inmiddels was de keeper van Vitesse, Freddy Cillissen geblesseerd maar nog niet vervangen. Boy Hubbers maakte met een afstandsschot 2-1 en even had Heijen nog hoop op een beter resultaat. Freddy werd gewisseld en ook Huub Thissen werd gewisseld voor Peter van As. Peter maakte redelijk snel de 3-1 en ook deze goal is in het foto-album te zien. Heijen had de hoop opgegeven en Vitesse kreeg steeds meer kansen. Uiteindelijk bleef het bij een 4e treffer van Thom Francissen. (alle foto's hieronder leiden naar het fotoalbum)

1-0 door Frank Wijnhoven
Huub Thissen (onzichtbaar) scoort de 2-0
Peter van As scoort de 3-1
Waarna Thom Francissen de eindstand op 4-1 brengt.

100 jarige "krijgt de kogel" van de gemeente

U heeft wellicht het besluit van het College van B&W gezien om de gebruikers van de Brug per 1 juli de huur op te zeggen. BESLUIT (Het is overigens nog niet eens duidelijk waar de huurders dan allemaal naar toe zouden moeten). Het besluit is de opmaat voor de sloop van de Brug om de weg vrij te maken voor de grootgrutters en de projectontwikkelaars en om plaats te bieden voor nieuwe hoogbouw tegen de oude kern aan. Wellicht nog dit jaar zal de sloopkogel dit stukje oud Gennep tegen de vlakte slaan. De aanslagen op het beetje "eigene" dat Gennep nog heeft schijnen maar niet te stoppen. Er is overigens niets nieuws onder de zon, zoals ik u zal laten zien met een voorbeeld van 47jr geleden. Het speelt al veel langer. En het schijnt ook niet uit te maken welke politieke partij de macht heeft. Triest.

De maquette 17-20m hoog Nebuvast heeft het voor het zeggen

Triest ook, dat men niet in staat is, of beter vanwege de onwil om dit oud stukje Gennep, dit "eigene" te bewaren en uit te bouwen tot een multifunctioneel centrum. Triest dat men daar onjuiste argumenten voor gebruikt (te duur, te hoge energie-lasten: beide aantoonbaar onjuist). Een Raad die zich laat ringeloren en blijkbaar geen stukken kan lezen. Triest dat de grootgrutters en projectontwikkelaars het in Gennep voor het zeggen hebben. Triest dat men blijkbaar niet eens in de gaten heeft, waar het unieke van Gennep uit bestaat en dat dit niet de (overigens leuk uitziende) 13 in een dozijn gebouwen en flats zijn, die men overal aan kan treffen.

100jr geleden is het gebouwd, in eerste instantie als 3-klassige Mulo met daarbij een bovenmeesters-woning en nog steeds duidelijk herkenbaar anno 2007. FOTO In 1922 uitgebreid met een vleugel met 6 klassen. De straat werd er naar genoemd (de Schoolstraat), welke straat later werd omgedoopt in de Brugstraat, toen rond 1955 de verkeersbrug over de Maas in gebruik genomen werd. De school, de gebouwen heeft de watersnood overleefd FOTO , heeft de crisis-tijd overleefd, de teloorgang van de spoorlijn, de wereldoorlog, de jaren na de oorlog. Echter, dit oud stukje Gennep is blijkbaar niet opgewassen tegen de huidige bestuurders van de gemeente Gennep, met in hun kielzog de grootgrutters en projectontwikkelaars. Een trieste affaire, waar we helaas aan gewend dreigen te raken. Maar als gezegd: niets nieuws onder de zon. Al 47 jr geleden waren er ingezonden brieven in de Maas & Niersbode. Ik citeer een klein stukje uit de krant van 1960!!: "ZO GAAT HET wanneer het ganse gemeentebestuur uit niet-geboren Gennepenaren bestaat en men te rade gaat bij een architect, die geen greintje gevoel heeft voor het plaatselijke eigene. Men kent de waarde van vele dingen pas dan goed wanneer men ze vanuit de verte moet beschouwen. Het getuigt van weinig respect voor het culturele, indien men, zoals hier gebeurt, het meest markante dat 'n stadje als Gennep te bieden heeft, gewoonweg te grabbel gooit. "

Zoals u ziet: Niets nieuws onder de zon. En is het niet meer terug te draaien? Wat een onzin. Het enige wat daarvoor nodig is, is goede wil! Durf eens aan om de Gennepenaren om hun mening te vragen. De meeste echte Gennepenaren zullen vinden dat dit hèt gebouw en dè plek is voor zo'n centrum.

Foto zo rond 1910-1915. Het schoolgebouw aan de Schoolstraat (nu Brugstraat) met de bovenmeesters-woning ernaast. Het zandpad waar de fotograaf staat voert naar de Duivenakker
We schrijven 1926: het meest ernstige hoogwater dat Gennep gekend heeft. We zien alles volledig onder water staan met roeibootjes in de Zandstraat. Links boven zien de de school fier boven het water uitsteken
Het gebouw anno nu. Het gebouw ademt de stijl van zo'n 100jr geleden.
Het gebouw in de lente van 2006 vanaf de Zuidwal gefotografeerd. Het gebouw is niet overheersend en op gepaste afstand van de oude omwalling en stadskern gelegen.

Frans Smits

Bovenstaand schilderij is van de hand van Frans Smits. We zien hier de Zandstraat met op de achtergrond het stadhuis, waarschijnlijk ergens in de 30-er jaren. We zien rechts vooraan de waterpomp die op de hoek van de Molenstraat stond. We zien de uitgebouwde erker op de 1e verdieping van Nillessen en we zien de kap van het postkantoor, en natuurlijk de tramrails en de stoepjes. Ik heb het schilderij (via Dory) van de fam van Grad van Dijck of ook wel misschien beter bekend onder de naam Grad de Mèl. Hij was een bekende Gennepenaar, waar ik binnenkort nog op terug kom. Niet voor niets is een straat naar hem vernoemd, een eer die meestal voorbehouden bleef aan koninginnen, prinsessen, burgemeesters of hooguit de direkteur van de spoorwegmaatschappij (Voorhoeve). Onder specials stond al een verzameling tekeningen van Frans Smits die hij in de oorlogsjaren van Gennep gemaakt heeft. Nu wordt dit dus uitgebreid met dit schilderij. In de special staan ook een kopie van een krantenartikel over Frans Smits en van zijn bidprentje.

Ik ben nog pas 83,

dus ik kan nog een paar jaartjes mee. Zo introduceerde dhr van Beuningen zich, die als bewoner van het bejaardenhuis optreedt als adviseur van de cliëntenraad. Dit vanavond in het verzorgingshuis waar aan bewoners en familie de plannen omtrent de sloop, tijdelijke behuizing, de verhuizing en de nieuwbouwplannen werden uitgelegd. En, ik moet zeggen dat die plannen voor de nieuwbouw er mogen wezen: kamers die 2,5 tot 3x zo groot worden (met aparte slaapkamer, ruime badkamer en eigen keuken) en met allerlei voorzieningen tot en met een fitnessruimte, buurtwinkel en als klap op de vuurpijl een eigen zwembad. Ook komt er een kinderopvang, maar dat zal wel niet voor de bewoners zijn. Echter: dat is voor over 4 jaar of langer. Voor die tijd zal er eerst een noodgebouw moeten verrijzen voor de oudjes, zal er gesloopt moeten worden en zal er ongeveer 3 jaar gebouwd gaan worden voor fase 1, die het huidige bejaardenhuis, de aanleunflat en de 2 flats aan de Brugstraat omvat. Het verpleeghuis blijft in stand.

Het tijdelijke bejaardenhuis wordt achter de Weverflat gebouwd en wordt 2 lagen hoog. Ook de vervangende ruimte voor de huidige aanleunflat is inbegrepen. Het noodgebouw wordt zeer behoorlijk ingericht. De kamers worden ongeveer even groot als nu, maar de badkamers worden ruimer. Ook worden de gangen in het noodgebouw ruimer dan nu. Alleen de bewoners van de huidige rolstoelkamers gaan er op achteruit (die hebben nu feitelijk een dubbele kamer). Ook jammer is dat de bewoners geen balkon meer zullen hebben. Men probeert wel nog voor de bewoners van de 1e verdieping een dakterrasje te realiseren. De verhuizing is voorlopig gepland op eind 2007, maar men houdt wat slagen om de arm. De verhuizing zal volledig door Pantein geregeld worden tot en met het zeil op de vloer, het vermaken van de gordijnen en het ophangen van de schilderijtjes.

Maar u bent natuurlijk benieuwd naar de plannen. Dit heet tenslotte niet voor niets "fotogalerij".

De huidige en de nieuwe situatie naast elkaar (links nu, rechts nieuw). De Brabantweg ligt trouwens beneden.
Hier is nogmaals het plan voor de nieuwbouw. Ik heb er de contouren van de huidige Weverflat, bejaardenhuis, aanleunflat en ook van de noodbehuizing in gezet
Het noodgebouw (beg grond met verdieping dus) die achter de Weverflat gebouwd wordt. Een groot gebouw dus. We zien de Weverflat beneden op de tekening.
De plattegronden van de beg grond en 1e verdieping van het noodgebouw. Het roze gedeelte geeft aan wat bedoeld is voor de mensen van de aanleunflat. De Weverflat ligt telkens rechts.
Zo worden de kamers in het noodgebouw
Hier zien we het totale plan met de verdiepingshoogtes. Dit valt dus alleszins mee.
Het zogenaamde Masterplan met de pleinen
Gezicht vanaf de rotonde Brabantweg (het rechtse gebouw staat ongeveer op de plek waar nu de Weverflat staat)
Het "dorpsplein"
Het woonplein
Het 3-hoekige grasveld dat er nu ook al ligt. Het verpleeghuis ligt rechts. Links staan nu de flats aan de Brugstraat
Het "voorplein" dat komt te liggen aan de kant van de rondweg
Google
WWW harmteunissen.nl

Nu online: Klik op het icoon en voeg uw naam toe.

Ook in de toekomst volgen nog meer nieuwe leuke en interessante afbeeldingen. Blijf kijken!

Voor degenen die de oude voorpagina's nog eens willen zien:Oude voorpagina's