De special met Allerlei

Groeten uit Gennep: 3 verschillende kaarten
hotel van Bergen aan de Spoorstraat. Foto uit de 20-er jaren van de vorige eeuw.
"optrekje" van de gebroeders van Bergen aan de loswal bij de Maas. De gebroeders bevisten de Maas
De Ottersumseweg in 1938
Ingekleurde kaart van de oude Martinuskerk
De Paters van de H Geest in 1961 (oorspronkelijk gebouwd rond 1873 als hoofdkantoor van de NBDS). Rondom de grote tuin van de paters was een betonnen schutting aangebracht. Zicht-contact met de Paters was immers te vermijden
Peters in Ottersum
2 plaatsjes van de voorloorlogse Markt en stadhuis
De Spoorstraat rond 1913. In de verte zien we de stadherberg (nu witte olifant). Helemaal rechts is de schuur van de Tulakker (zou 20jr later afbranden). Links op de hoek met (nu) de Burg Woltersstraat stond een bierbrouwerij
Kruising Steendalerstraat-Kruisstraat in 1939
De voorgevel van de winkel van Teun Metselaars (Zandstraat 20-22), waar in later jaren Hubo van Ad koot gevestigd zou worden
Het tramstation aan het eind van de Spoorstraat
De voorloorlogse markt. (er waren al volkswagen kevers)
Net voor de oorlog: de Zandstraat thv het postkantoor. Rechts de zaak van Jetten
Ook net voor de oorlog: de Zandstraat thv de Kastanjeboom (nu Hema)
Een vooroorlogse processie trekt door de Zandstraat richting kerk. De fotograaf staat thv de ZO Wal
12 feb 1946. Herdenking van de 1 jaar daarvoor gesneuvelde geallieerde soldaten bij de graven naast de Stadsherberg (nu Witte Olifant)
Boer Basten komt Gennep binnen met paard en wagen volgeladen met takkenbossen
1938. De plek bij de Niersbrug en Gennepermolen is een geliefkoosde "hangplek". Er is in ieder geval nog weinig sprake van "verkeers-overlast"
De Brugstraat in de 60-er jaren. Helemaal links zien we het noodgebouwtje dat op dat moment als bibliotheek in gebruik was.
De Touwslagersgroes. Leeg en verlaten strekt de weg zich uit richting loswal
Gezicht vanaf de Brugstraat op de Martinuskerk.
De markt in de 60-er jaren
De Spoorstraat in 1940. De tram rijdt nog. We zien links van Arensbergen. Recht vooruit zien we de Stadsherberg (nu Witte Olifant)
Nog wat eerder: eveneens de Spoorstraat, maar nu thv café Nagels (tegenover het gebouw van de Paters)
Begin 70-er jaren: het Gennepse openlucht-zwembad in de Paesplas
Ruim voor de oorlog: de Gennepse Markt
Rond 1920 zag je dit als je vanaf Ottersum over de Nijmeegseweg Gennep binnen reed.
Het hoogwater van 1926: Emmastraat
idem: Emmastraat
Maasstraat
Zandstraat
De fam Hoesen in de Maasstraat
Maasstraat
Blik vanaf de Groes op de stadskern met de 3 torens
Blik vanaf de Nijmeegseweg op de Martinuskerk (1933)
Mia Hoesen met paardje in de Maasstraat
Nierspontje (1938)
De sigarenfabriek van van Sambeek (oorspronkelijk als graanpakhuis gebouwd)

Het winkeltje van Surig in de Maasstraat (na de oorlog vanwege wederopbouw kregen ze winkel op hoek Wagenstraat-Steendalerstraat)

 

We kijken hier (jaren 50) vanaf de Niersweg richting noorden. We staan thv het toenmalige slachthuis.
De Niersstraat vóór 1912. Want toen de tram kwam moest het huis op de hoek afgeschuind worden.
Anders kon de tram de bocht niet nemen.
Gezicht vanaf de Henakker op Gennep. De foto dateert van rond 1910. De Martinuskerk staat nog in volle glorie. Achter (hier rechts) de kerk stonden nog huisjes (nu kerkhof)
Foto van de Zandstraat tussen 1902 en 1912
Hotel van Bergen. De aanbouw aan de voorzijde bestond slechts nog uit een overkapping
Links Trienekens met daarachter (voor de Kastanjeboom) het Heilig Hartbeeld dat op de hoek van de ZO Wal stond.
Luchtfoto uit de 50-er jaren. Vooraan ziet u de Martinusstraat. Links loopt de Loodsstraat. Een stukje verder herkennen we nog de Wagenstraat
1926. Het beeld spreekt voor zich. De gehele Niersstraat stond blank, tot aan eht stadhuis
Een voor-oorlogse processie trekt door Gennep. Hier thv de Zandpoort. Links is het pand van de smederij van Beckers. Daar rechts naast ligt het geveltje
Ottersumse weg in vervlogen dagen
De markt van Gennep. Op de voorgrond zien we d'n Billige (Noy). De markies is van het toenmalige hotel de Kroon

Nu volgt een serie van 35. Ik zal ze in 1e instantie zonder bijschrift plaatsen, dan kunt u zelf op zoektocht. Een mis in de oude kerk, in de noodkerk en in de "nieuwe" kerk. De mannen staan achter in de kerk te wachten tot ze de kerk kunnen uit sluipen. De tram in Gennep, thv Driek Rievers, een trouwpartij tussen Gerard Delahay en Dien van Arensbergen. Harrie van Arensbergen, Piet en Jan Mooren in 1942. De mallemolen (zo te zien op het Wilhelminaplein). De tuin van Door Mooren aan de Haspel met uitzicht op de oude kerk. De herbouw van het Hoekje. Huub Timmermans wordt prins (in 1951, met rijtuig). Rob van de Kamp wordt prins. Janssen de Bakker. De bisschop houdt een toespraak (met de Tulakker op de achtergrond). Ruiters op de Markt tgv de viering van Gennep 1000jr stad (1950), terwijl op de achtergrond de huizen herbouwd worden. Blik vanaf de Siep richting kerk van Ottersum (toen stonden er nog niet zoveel bomen). De 1e Indië-ganger (Dorrestein) komt terug en wordt feestelijk onthaald. Adriaan Trienekens, doop bij Mooren, Sjaak en Liet Nogarede enzovoorts.

U herkent deze plek vast niet. Het is de Schoolstraat, maar heet nu Brugstraat. Het huis rechts is de huidige woning van mevr van Abel. Daarachter ligt de oude jongensschool St Martinus. We schrijven het jaar 1951 en het is 1e communie voor de Gennepse jeugd.
Ook een plekje dat u wellicht niet herkent, alhoewel de huizen op de achtergrond er nog steeds staan. De Kuulwei met machinehandel Janssen . (nu Burg. Woltersstraat). Nu weet u misschien ook waar het woord "kuul" vandaan komt.
Jong Nederland (nog zonder uniform) vormt de erewacht. Op de achtergrond wordt het huis van dokter Gunneweg (nu woont er Michiel van Oeffelen) hersteld. De harmonie is paraat: op de achtergrond zien we de "harp" van de harmonie en we zien ook de commissaris (Billige) Noij. We zien verder o.a. Harrie Simons, maar ook Sjuul Smeets. De gelegenheid? Het is februari 1948 en de 1e Indië-ganger, Dorrestein keert terug uit Indië
Deze foto is vermoedelijk van rond 1950, maar kan ook iets later zijn geweest. Het huis is de burgemeesterswoning van Gilissen (nu vila Voss) opzij van het stadhuis. We zien erg veel Gennepse kinderen, die zijn opgesteld om de koningin te begroeten. Herkent u nog iemand??
1955: Prins Jan (Mooren) wordt verkozen tot prins van het Bombakkiër-rijk
Tranhalte Heijen. Café Rutten (vooraan in Heijen). Kaart van 1916
Circus Renz op het latere Europaplein
De potjesfabriek op het latere Europaplein (v Arensbergen)
In de oorlog trokken de duitsers in de fabriek
Kaart met foto van de Gennepse fotograaf Perolles van het veer naar Oeffelt (1907)
Het Niersdal (ten noorden van Gennep) in 1948
Het veld van Gennepse Boys in 1948. (later terrein van de Zuid Ooster werkplaats en nu bebouwd met woningen)
Het Niersdal in 1948 bij de 3-kronen (richting Gennep)
De Markt (rond 1920)
Het Kindervakantiehuis aan de Heijenseweg in 1934
Blauwdruk van de hand van Heijs vor de nieuwbouw van slagerij Hoesen in 1923
1945. Gennep verwoest. De man links is dhr Gerrits (staat voor wat nu de kapperszaak van Jan vd Ende is). De 2e van rechts is dhr Wevers
1948: Het Zuivelhuis
Idem

 

1933. 4daagse lopers steken met de veerpont de Maas over op weg naar Gennep. Veerbaas Theunissen(?)
Vierdaagse lopers op de Gennepse markt. We zien nog de tramrails en rechts de markiezen van het toenmalige hotel de Kroon
1933: foto vanaf de Nijmeegseweg richting Martinuskerk. We zien de 2 beuken met links daarvan de nieuwe zijbeuk die rond 1930 gebouwd was (zie ook de bouwtekeningen onder specials)
1938: Ottersum
1933 Plasmolen
1933: hotel de Plasmolen (op de voorgrond de tramrails). Op deze plek zou 11 jr later overigens de geallieerde opmars tot staan gebracht worden in sept 1944. Op deze site staat een foto van een tank die op deze plaats in het water ligt.
Iets verder weg, maar erg leuk. Een foto uit het Siebengewald van 1904. Ze hebben blijkbaar net een nieuwe burgemeester binnen gehaald.
Van meer recente datum (rond 1970) is deze foto van de Zandstraat bij de aansluiting van de Brugstraat
Het Nierspark. Rechts vooraan was de afvoer (het "bloedgat") van het slachthuis, waar het bij tijd en wijlen goed vissen was. De meeste bomen die er toen (en nog) staan zouden door Martien van Riet zijn gepoot. Net Nierspark, 1951-1952. Rechts vooraan was de afvoer (het "bloedgat") van het slachthuis, waar het bij tijd en wijlen goed vissen was.De Martinuskerk en de Niersdijk waren er nog niet (in de verte zie je de achterkanten van de huizen aan de Picardie). Opvallend is ook heel in de verte links: de Maria Gorettischool in aanbouw.

De enige echte concertzaal van Gennep. Piet van Nöl. Dat was nog eens stijlvol carnaval vieren, film kijken en feesten.

 

Het veerpont tussen Heijen en Boxmeer (veerbaas Beckers (?))

 

 

Het openlucht zwembad van Gennep. Deze foto dateert van rond 1970.

 

 

Deze foto is gemaakt op het hoofdveld aan de Groes. Het huis op de achtergrond staat op de hoek van de Maasweg en het Straatje. U zult vast een aantal gezichten herkennen. De begeleider van het elftal is Theo Arts uit de Middelweg (Vader van de onlangs overleden Wiel Arts, co-maker van de film over de watersnood in Gennep op deze site)
De jeugd van Vitesse in die tijd was natuurlijk ook present. Deze foto is ook op de Groes gemaakt en wel op het 2e veld dat parallel aan de Maasweg lag (later is dat 2e veld gedraaid en nog later kwamen daar aan de Maasweg de tennisbanen te liggen. Nu woningen)
Dankzij de vereende inspanningen van Henk, Wiel van Dinter en Jacob van Tankeren weten we ook alle namen van de jeugdige spelers.
En om bij voetballen te blijven: hierboven het elftal van Milsbeek van 1940.
Op deze luchtfoto uit ca 1952 kunt u de velden van Vitesse zien liggen
Voor uw oriëntatie heb ik een aantal namen in de luchtfoto bijgeschreven
Mooie schildering van de Gennepermolen ( Friedel Peters-Reinhold)
Circus Renz trad ook in de 50-er jaren in Gennep op. Ik vermoed dat dit het huidige Europaplein is.
Het 1e optreden van de Gennepse harmonie na de oorlog was de optocht ivm de herdenking van de bevrijding in okt 1946. Met een bij elkaar geschraapt zootje muziekinstrumenten (geleend, deels uit Duitsland teruggehaald) gaf Unitas et Fidelitas acte de Présence
Dat de Duitsers ons nog hoog zaten blijkt wel uit deze foto uit 1946 van diezelfde herdenkingsplechtigheid. De foto is in de Zandstraat gemaakt thv de Molenstraat (Trienekens). De man rechts met fiets was het toenmalige hoofd van de ULO dhr v.d. Ven. Uit het opschrift op de wagen blijkt dat we het stuk Duitsland tot aan de Rijn bij Nederland willen voegen.
Bovenstaand plaatje (een ansicht) zal van rond 1900-1910 dateren.
Evenals het plaatje hierboven. Duidelijk is te herkennen, waarom dat de huidige Bleekstraat, Bleekstraat werd genoemd.
Duitse flak luchtverdediging in actie. Op de achtergrond zien we de molen aan de Ottersumseweg.
Na de bevrijding in februari 1945 troffen de Gennepenaren deze Martinuskerk aan
Maar we waren bevrijd. Hier zien we geallieerde soldaten in Gennep met een aantal Gennepse kinderen
Het hotel de Kroon van voor de oorlog was niet meer. Het was volledig verwoest door de bombardementen van de geallieerden
Net als dit pand. U herkent het waarschijnlijk niet. Het is de hoek Zandstraat-Maasstraat (waar nu Blokker zit)
In Gennepse station in meer vreedzame tijden
En het hotel Plasmolen. Een geliefde plek voor Gennepenaren om de zondag door te brengen. Enige maanden (sept 44-feb 45) lag Nr Limburg in de frontlinie.
Na de bevrijding worden Duitse krijgsgevangenen tewerkgesteld bij Plasmolen. Meestal moesten ze bommen opruimen.
Een "gesneuvelde" tank aan de Holleweg in Milsbeek
Luchtfoto van Gennep Zuid van 31 dec 1944. De geallieerden bereiden zich voor op de aanval
In de foto zijn een aantal herkenningspunten aangegeven. Bij (2) was de later speeltuin de Kellerberg en vroeger het veld van Vitesse
Nog op 8 februari werden luchtverkenningen uitgevoerd. Deze foto is gemaakt vanaf de Brabantse kant. De spoorbrug is door de duitsers als in sept 44 opgeblazen. Rechtsboven ligt Gennep.
Deze foto is van 14 feb 1945. Inmiddels is Gennep bevrijd. (rechtsboven. Je kunt nog het rode kruis merkteken zien op het dak van het ziekenhuis (sanatorium Maria-Oord). De gallieerden zijn begonnen aan de bouw van een noodbrug bij het Veerhuis (Gennep-bridge) waar later die maand Churchill en Montgomery een ontmoeting zullen hebben (zie elders op de site). Overigens is ook goed te zien dat aan de Touwslagersgroes nog slechts 2 huizen staan (èn het Maria-kapelletje)
In de Maaskemp wordt door de geallieerden een Transito-kamp voor de soldaten aangelegd. Gedurende deze tijd is Gennep leeggeroofd door geallieerde soldaten.
Nog een luchtfoto van 31 dec 1944. We zien hier het stuk Gennep tussen Spoorstraat (beneden), spoorlijn en Page (rechts) en de Niers (links). Duidelijk is het Genapium aan de vorm te herkennen.