Special: de Taxus

De "wandelende" taxus heeft het moeilijk!

In 1988 haalde de taxus al eens de gemeenteraad (zie artikel dagblad van Noord Limburg). Heftige discussies. De taxus stond bij de hoogwaters van 1920 en 1926 op die plek voor het huis van van Sambeek, op de kop van de Brugstraat. Die boom moest natuurlijk behouden blijven.

En daarom moest schoenenhandel Rutte zijn nieuwe winkel een stuk verder vanaf de Zandstraat bouwen. En zo is het gekomen dat de gebouwen daar zo ver van de Zandstraat af staan. Die taxus was de oorzaak dat al die gebouwen (nu Hema, vroegere Rabo en Aldi) zo ver van de Zandstraat af staan met een mooi breed trottoir als resultaat.

Artikel in de krant Dagblad van Noord Limburg in 1988 over de taxus

wielerronde 1987. Huis van van Sambeek is inmiddels gesloopt

hierboven wat plaatjes van de taxus door de jaren heen

Maar waar is die taxus gebleven, die behouden moest worden?

De gemeente heeft de boom in eerste instantie toch maar herplaatst naar de Brugstraat, voor de oude Martinusschool. Maar toen moest ook de Martinusschool weg.
in 2005 stond de taxus voor de vroegere Martinusschool
Maar in 2007 moest de taxus weg, want het Bolwerk zou hier gebouwd worden
De taxus is toen op de nieuwe gemeentewerf op de Heijenseweg beland.
foto van de taxus op de gemeentewerf
En tenslotte is de taxus weer terug in het centrum geplaatst, en wel naast de groene gracht. Maar het gaat niet zo goed met die taxus. Al dat gedoe heeft hem weinig goeds gebracht. De toekomst? Wie zal het zeggen. Het is in ieder geval wel de meest historische boom van Gennep.
foto van de taxus in juli 2021, naast de groene gracht. De boom heeft het zo te zien moeilijk

En ook een boom met een verhaal, een boom die aandacht verdient, als u een keer in de buurt bent. De boom staat pal achter het electriciteitshuisje. Die boom vertegenwoordigt meer dan 100 jaar Gennepse historie.