Special de Seiwiet

18 juli 2020 had ik een serie foto's van de Seiwiet op facebook gezet en die kreeg behoorlijk wat reacties. Leuk om die reacties toe te voegen aan een special over de Seiwiet, het befaamde snoepwinkeltje in de Houtstraat.

 

Vroeger kreeg je zondagsgeld en geen zakgeld als nu in 2020. En dan was het zondagochtend (na de mis) op naar Sèwietje in de Houtstraat. Dat was ook de enige winkel die ook op zondag open was.

Bij Sèwietje moest je natuurlijk eerst de etalage bekijken, wat er was voor je dubbeltje of kwartje. En dan naar binnen. Lieske en soms haar vader, dhr van Dijk, stond achter de toonbank voor al die potten waar het snoep in zat. De bedragen gingen nog in centen, totdat je 10ct of 15ct of 25ct op waren en je met een rijk gevoel weer naar buiten stapte. De foto's zijn van de vroeger kapper van de Linden. Onder de foto's de reacties op facebook

Alexandra Verbroekken Ja naar Sewietje, zoethout halen en bij Ijsvogel dropjes. Maar wij gingen niet naar de mis op zondag. Paar centjes zakgeld en zo blij. ?

Rikie van den Hoogen Het duurste snoep was een grote plak chocola ??zonder papier voor 25 cent, het kleinste kostte maar 1 cent!

Maria Michiels Snuf, lollies, schuim blokken en snoep papier! Alles werd per stuk verkocht. Een heerlijke herinnering! ????

Peter Jetten En ook hengels , vis grei.

Hans Basten En rubi! Tubetje rood spul om te vissen in de Niers...

Emiel Lange Ben van oorsprong geen Gennepenaar maar tijdens mijn eerste twee jaar op de Mavo moesten wij regelmatig van de Picardie naar Ottersum fietsen voor gymles. En dan kwam je er dus langs. Wij waren dan regelmatig te laat terug op school vanwege het niet kunnen kiezen tussen al dat lekkers.

Jan Koster Behalve een enorme sortering snoep : te koop vanaf 1 cent hadden ze ook een enorm aanbod van zaaigoed. Ik hoor de moeder van Lieske nog mompelen ... ja hoor worteltjes zijn ook lekker, boontjes zijn ook lekker spinazie is ook lekker enz. Het was maar een klein vrouwtje maar haar man was in mijn beleving een reus van een kerel.

Peter Jetten We moesten naar de kerk ,kregen wat kleingeld mee voor in de misschaal,dan rechtstreeks naar sewietje alles op maken dan na de mis bij Rievers op de hoek wachten en vragen wat de preek was vandaag .toen naar huis ,vraagt pa waar ging de preek over .wij schik en nooit problemen.

Elly Alofs-schenk peter, dat deden wij toen we een jaar of negentien waren ook, niet naar Sewietje, maar reden we naar het Heuveltje in Plasmolen, koffie drinken. Onze Maart had het zo door, vroeg waar zitten jullie toch altijd in de kerk? Hij zat altijd op de verhoging, kon alles overzien. Ging al snel mee naar Plasmolen. Toen onze ouders het doorhadden hoefde we niet meer, moesten het zelf weten. Mooie tijd.

Thea Willems Hele lekkere negerzoenen hadden ze !

Mia Kraus Dechamps Mooie herinneringen!!Bij tante Berta op bezoek.(jamin)en dan met een kwartje naar sewietje. ????Daar waren kinder.....