Op jacht naar de goudschat van de Lutine

 

Wat is nu het verband tussen Lloyd's London, de meest bekende verzekering van de wereld en Gennep? Dat is de Lutine. Midden in de hal van de verzekeraar in London staat de scheepsbel van de Lutine, een engels goudschip dat in 1799 met 270 man aan boord bij Terschelling is vergaan. De scheepsbel is in 1858 terug gebonden. Vroeger werd de bel van de Lutine geluid als weer ergens op de wereld een schip vergaan was. Nu wordt de bel alleen nog geluid bij speciale gebeurtenissen zoals de aanslagen van 11 september. Een gezonken goudschip, een goudschip, dat spreekt natuurlijk tot de verbeelding. 2 eeuwen lang zijn pogingen gedaan deze goudschat te bergen. En dat is waar de naam Gennep opduikt: van 1930 tot 1935 waren er Gennepse expedities, door Franz Beckers (de smid, die zijn smederij had waar later Jan Linders zijn supermarkt begon, waar nu sport 2000 zit en welk gebouw (zoals gewoonlijk) op termijn wel tegen de vlakte zal gaan ). De expedities haalden de landelijke en internationale pers. Vandaar ook deze bijdrage aan Gennep.nu
De Lutine, het engelse goudschip dat in 1799 bij Terschelling verging.
Deze kaart markeert de plek. Het schip was op weg van London naar Hamburg met de soldij van de engelse soldaten en tevens een bijdrage voor de Hannoverianen (het was tenslotte oorlog met de fransen onder Napoleon)
Hier zien we de "bidding hall" van Lloyd's in Londen met in het midden de scheepsbel van de Lutine
Ook een kanon is teruggevonden. Dit kanon is nu in bruikleen gegeven aan de gemeente Harlingen
Om zijn expedities te financieren gaf Franz Beckers aandelen uit, die de eigenaars recht gaven op een deel van de schat (hij was weliswaar eigenaar van een smedrij en de moutfabriek, maar dergelijke expedities zijn erg kostbaar)
In het Gennepse vindt druk overleg plaats tussen betrokkenen over de beste werkwijze,
Hier zien we de bergingspogingen
2x is een soort grote duikersklok gemaakt.
De eerste ging kapot en uiteindelijk is het ook met de 2e klok niet gelukt.

Op internet kan men diverse beschrijvingen van de bergingspogingen vinden. Ik voeg hier een aantal links toe:

http://www.metaldec.nl/lutine_xtreme.html

http://www.museumserver.nl/museumkrant/editie25/pag2.htm