Gennepse Scholen en hun leerlingen

Aloysius ULO

Van Hans de Wit kreeg ik een foto van de Aloysius ULO, ten zuiden van het spoor. Nu staan er huizen (hoek Dr. Nolenstraat-van Brederodestraat). Het is de 1e klas van 1961. Hans wist zelfs nog de meeste namen. Misschien het begin van een album over deze ULO. Dus, heeft u foto's van deze school, of van schoolklassen en dergelijke, stuur ze naar www.gennep.nu. Inmiddels heb ik 2 nieuwe foto's gekregen en wel van Tony Giesbers van de

1947 ULO-klas met meester vd Ven, foto van Piet Hermsen. Piet: "Pas geleden vond ik een ULO-klas foto uit 1947-1948. De namen worden erbij vermeld. Aanvankelijk waren we met 49 leerlingen. Teveel, maar dat kwam doordat 'n schooljaar verloren ging door de oorlog. Op deze foto waren al 3 leerlingen afgehaakt. Onlangs ontmoette ik 'n medeleerling, die me vertelde dat er van deze 46 nog slechts 21 in leven waren, maar hij wist 't niet zeker. Foto met namen

W Valkenburg stuurde de foto links van de 2e klas van de Aloysius ULO uit 1947.

Dhr Valkenburg schrijft: " Sta zelf op de bovenste rij 2 e van rechts. Leraar de Heer Engelen. Weet verder geen namen meer ,was het laatste jaar ,dat ik in Gennep woonde. We zijn toen weer naar Oosterbeek bij Arnhem, waar ik geboren ben ,gegaan. Mijn vader heeft vanaf 1932 t/m 1947 ged. bij de MBS gewerkt. We hebben op verschillende plaatsen in Gennep gewoond ,het laatst op de Heyenseweg  ,het 4e huis na de Logterheuvel , het orininele huis staat er niet meer."

Misschien lukt het om meer namen van deze jongens te krijgen.

De foto links toont een ULO-klas van 1947. De foto werd gestuurd door Toon Pennings. Toon schreef het volgende: "Bijgaand tref je de foto aan. Ik weet niet of ik alle namen juist heb, het is immers al 60 jaar geleden.

Vervolgens kreeg ik een mailtje van José Witjes-van Swaemen. Haar vader (Nölleke van Swaemen) had in die klas gezeten en wist waarempel nog alle namen: boven v.l.n.r.: Herman Hermsen, Frans Jansen, Jan Koops, Tonnie Dohmen, ? Noy(Nijmeegseweg), Gerard van Hout, Hein Ebben. midden v.l.n.r: Ernst van Dijk, Tonnie Jansen, Anton Reijnen, hoofd van de school dhr. Johan de Visser, Gijs van de Heijden, Piet Gommers, Willie Peters, Jozef van Lindert, Jan Haerkens. onder v.l.n.r.: Arnold Francissen, Frans Reijnen, Arnold van Swaemen, Bennie Wessels, Wim van de Mondt, Wim Linsen, Toon Pennings

David Wolf: "We zien op de foto links, bovenaan in de deurpost, Jan Hendriks uit Heyen en schuin daarvoor de frans-leraar van Doorn uit Nijmegen. Deze had om onduidelijke redenen de bijnaam "Pikkert".  Helemaal links op de foto staat Leo Claessens uit Afferden en daarnaast het (kennelijk rokende) schoolhoofd P.H.Cleef. Vooraan, tussen Gerrie Franssen en Tonnie Giesbers zit Gerrie Arts van de Heyenseweg.   De overige klasgenoten zien we terug op de 2e foto tussen de andere examenklassers. Ëne uit Heyen" is hier Jan Hendriks en ëne uit Afferden" Leo Tönnissen.  Zelf ontbreek ik hier vanwege een jaartje ziekenhuis en daarna nog wat revalidatie. Dit zijn 2 klassefoto's van de klas waar ik 1957 tot 1958 deel van was.  Die nieuwe school was in 1957 gebouwd in een oude grindkuil. Slimmerikken begonnen gewoon de fundamenten in die kuil te bouwen en vulden dat later op. Op een of andere manier werkte dat niet want op de tijd dat wij leerlingen die gloednieuwe school zouden intrekken (sept.57) kregen we bericht dat de kelder-verdieping, de aula, helemaal onder water stond. Dat jaar begon onze school pas in Oktober. Groeten, David.

Deze 2 foto's zijn van Tony Giesbers van de Panoven. Hij heeft op de Aloysius Mulo gezeten en in 1961 eindexamen gedaan. De foto's zijn waarschijnlijk van 1960 en 1961. Tony heeft geen heel erg goed geheugen meer, maar doet zijn best en komt tot de volgende namen:  onderste rij 2e van rechts Tonnie Giesbers,4e van rechts, ..Fransen ? 5e van rechts .. de Haan. Middelste rij 2e van re. Theo Gartsen, 3e van re Frenk Janssen , 4e van re Jan Bindels Bovenste rij van re naar li  Gerrit Heijnekamp, Frans Giesbers 6e van re Jan Hendriks?

 

 

 

 

Examenklas van 1960-1960

Ted Noij wist nog veel meer namen (aanvulling door Hans de Wit). Uiteindelijk kwam Jan Weijers met alle namen, zodat deze klas nu compleet is

 

Van Jan Lamers komen bovenstaande 2 foto's (ik hoop nog op een betere kwaliteit). De linker foto is van mei 1961; de rechter toont dhr Keuning en dhr Omloo van de Aloysius ULO in 1964. Ook hier geldt: wie kent de namen van de jongens op de foto en wie heeft meer foto's van de Aloysius ULO

 

 

 

 

 

HJA Kerkhof vulde de (Oeffeltse) namen aan

Hierboven 2 foto's met en zonder namen. Hiernaast een afbeelding van een herinneringstegel van de Aloysius ULO (van Geert Reynen)
Ton Teunissen stuurde bovenstaande foto van klas 2B van 1960. Op de foto rechts staan de namen bijgeschreven ( Cees van de Ven, Jan Hofman en Theo Cornelissen hebben geholpen met de namen)

1960: wie helpt ons aan klas en namen. Hans de Wit weet dat de klasseleraar dhr Wessels is, leraar Engels (bijnaam: Jimmy). Hij woonde ook in de Middelweg!

Don Hermens wist bijna alle namen

NAMEN

 

 

 

 

wie helpt ons aan jaargang, klas en namen (en een betere foto). Dankzij Sjaak Noij weten we nu dus meer: "Deze foto is van 1956/1957 , 3e klas Mulo, laatste jaar aan de Brugstraat. Enkele namen: achterste rij van links naar rechts: 3e ? Ophelders, 6e Bert Hendriks (Bergen) 8e Jan Peters (fietsenmat) 9e Jo Janssen (Siebengewlad) 10e Johan Straten (Siebengewald) 3e rij: 3e ? Reintjes, 5e Swagemakers(leraar), 6e Jan? Koenen (Oeffelt) 7e Vincent van Riet, 8e Wim van Duren, 10e Frans Liebrand 2e rij: 4e Jan van Bracht, 5e Harrie Bindels (Heyen) 7e Piet Simons,8e Hans Hendriks? 9e Sjaak Noij 10e Tonnie Wilbers? 1e rij: 3e Gerrie Toonen,6e Martien van Schijndel? 7e Frans Dufhues (Oeffelt) 8e Hans de Haan 9e Huub Martens "

De foto is gemaakt op 28 februari 1957

Mayke Lam-Jetten: "Volgens mij is de kleine jongen op de voorste rij 5 e van links Jos Lam. Hij was toen pas 13 jaar. Ik kan het hem niet meer vragen, want hij is in december 1999 overleden.

Waarschijnlijk zijn de meeste jongens ouder dan 13. Mijn man was “gunstig” jarig en had ook één of meer klassen overgeslagen. Hij heeft eindexamen gedaan op z”n 14e , dus wat betreft het schooljaar kan het zeker kloppen."

vanaf Dr Nolensstraat

 

 

 

 

 

 

 

voorzijde (nu Kellerberg) (Hendrik Jan van Essen attenteerde me op een foute vermelding van de v Brederodestraat)

 

 

 

 

 

 

Afgelopen dinsdag werd ik gebeld door Piet Janssen. Hij was door Jan Wagelmans op deze site geattendeerd en hij had nog foto's van zijn oude school, de Aloysius MULO aan de Kellerberg. De klassefoto is waarschijnlijk klas 1a van 1960. Verder zijn er nog foto's van een schoolreisje en een aantal festiviteiten (oa sinterklaas-viering) op de Aloysius Mulo. In een later stadium volgen nog de namen, die Piet zich wist te herinneren. Aanvullende hulp voor de bijschriften van de foto's wordt zeer op prijs gesteld. En de foto's worden natuurlijk ook toegevoegd aan het schoolalbum van de Aloysius MULO. Veel plezier.

Piet Janssen wist nog diverse namen van deze schoolklas uit 1959. HJA Kerkhof vulde de namen uit Oeffelt aan. Hij heeft in 1959 op deze school gezeten:

FOTO met namen

 

onderstaande foto´s zijn afkomstig van Marianne Holten (blijkbaar de dochter van meester van Cleef). De linker foto toont burgemeester Gilissen in "vreemd gezelschap" op de Groes. De foto is van rond 1955. Op de foto rechts een uitstapje van een ULO klas naar Schiphol. Henk heeft de foto's gescand. Er volgen nog veel meer foto's

Tonny Wilbers stuurde een mailtje dat hij toch verschillende mensen herkent: " Herken toch enkele mensen van deze foto: Burgervader Gilissen, Sloots (dir. Postkantoor ) -Theo van As ( PTT)- Gerrit Guelen ( postbode ) – Jan Linders ( medewerker postkantoor , later dir. ) Liebrand ( Irenestraat )- Geert van Hout – Joop Gartsen. Wat voor een gelegenheid het geweest is , geen idee. "

Allereerst een serie foto's, afkomstig van Marianne Holten, van de Aloysius ULO toen die nog in de Brugstraat zat (Martinusschool). Het laatste jaar daar was (meen ik) 1957.

1953
de namen van de klas links uit 1953
1957
1957
1957
vlnr Meester Swagemakers -zwoerdje-, Meester v.d. Ven, Deken Janssen, Meester Peter Kleef en Meester vd Boogaard. Aloysius ULO Brugstraat Gennep

 

Noud Lichteveld kwam in 1959 naar Gennep toen zijn vader in Gennep werd aangesteld als politieagent. Noud kwam toen in de 4e klas van de Aloysisus ULO en zorgde er mede voor dat Sinterklaas op de Aloysius ULO gevierd ging worden. Noud trad in 1959 namelijk op als St Nicolaas. Noud stuurde eind 2019 foto's uit zijn foto-album van niet alleen die Sinterklaasviering, maar ook van de carnavalsoptocht van 1961. Na de ULO ging hij naar HBS-A in Boxmeer. Noud woont inmiddels in Echt, maar verhuist binnenkort (feb 2020) naar Geleen.

dhr Swagemakers
voordracht van Tonny Theunissen
de hele school in 1959