De foto's van Karel Heijs

 

Home

specials

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

© 2005, Fotogalerij Gennep.

Webmaster

 

 

 

Karel Heijs, de (technische) man van de Page, fotografeerde ook veel. Daaraan hebben we een heel mooie serie foto's te danken uit de 40-er, 50-er en 60-er jaren, met speciale plaatsen en gebeurtenissen in het Gennepse.

De onderwerpen varieren van een openluchtmis op de plaats waar nu de St Martinuskerk staat (waarschijnlijk om de bouwplaats in te wijden), kermis op eht Wilhelminaplein, gilde-optochten, de Gennepse wielerronde in de Emmastraat en nog veel meer. We danken deze verzameling overigens aan Henk Jaspers die de negatieven heeft verzameld en gescand, een zorgvuldig karweitje. Onze dank daarom aan Henk voor het beschikbaar stellen van deze unieke foto's.

Kijk maar eens wat of wie u herkent of wat u kunt thuisbrengen.

De baggermolen voor het uitbaggeren van de Paesplas is net geplaatst.
Thuiskomst van een Indieganger in de Middelweg met ontvangst door burgemeester Gilissen.
Direkt na de oorlog: Harmonie Unitas et Fidelitas rukt voor de eerste keer weer uit. Nog zonder uniform en met "teruggehaalde" instrumenten. Ze lopen hier op de Spoorstraat (nu thv Novita)
Deken Janssen, bisschop de Jong en burgemeester Gilissen in de Spoorstraat thv toen Nagels (nu Aldi). Gelegenheid is (nog) onbekend.
Op het terrein voor de tent langs Nagels (nu dus Aldi). Dezelfde heren.(noot: hier ging ik de mist in. Deze foto staat in spiegelbeeld)
Heijs spreekt het gezelschap toe, staande voor de tent. (noot: en deze foto ook. Dit is op het Wilhelminaplein en het is de opening van de grote fancy fair van Jong Nederland welke 1 week na de fatale brand die de blokhut in de as legde toch doorging)
De Duivenakkerstraat thv ongeveer de Kuulwei. In het wegdek zijn nog de overblijfselen te zien van de aspergeversperring uit mei 1940
De gebroeders Heijs op het platte dak naast de schoenwinkel aan de Spoorstraat (nu deel van winkelcentrum de Duivenakker). (De Dragonder ligt direkt rechts erlangs)
Gebeurtenis op de markt met oa optreden van de harmonie
Harmonie (met uniform) in de Spoorstraat thv Engelbert Goossens. Op achtergrond zien we het tankstation.
Foto genomen vanaf het dak van de Page richting Margrietstraat. Rechts zien we de beheerderswoning van het (latere) Ambonezenkamp. Geheel rechts zien we de kerktoren van Ottersum. Net daarlangs zien we de blokhut in aanbouw.
Foto van het inwendige van de Martinuskerk na de bevrijding in 1945 (op het oude kerkhof)

Gildefeesten. Optocht in de Spoorstraat.

Gildefeesten met optocht in Spoorstraat
Kermis op het Europaplein (nog niet verhard, maar gras)
Actie tbv carillonklokken. Als klok verklede kinderen.
Stadhuis nog zonder bordes.
Actie tbv carillonklokken. Als klok verklede kinderen.
Voetbalwedstrijd (verkleed) . De huizen op de ahctergrond staan er nog. We zien ook de moutfabriek en de schoorsteen van de Page in de verte.
Voorhoevepark. Op achtergrond zien we gebouw van de Paters.
Watertoren op het Page-terrein
Kerkelijke gebeurtenis op de Markt, direkt na de oorlog. Op de foto herkennen we oa. deken Janssen, Adriaan Trienekens, Harry Denissen en Fons van Sambeek. Op de achtergrond zien we dat hotel de Kroon bezig is hersteld te worden in de ons nu bekende verschijningsvorm.
Openluchtmis op het terrein waar nu de Martinuskerk staat. (waarschijnlijk inwijding van het bouwterrein). Op achtergrond zien we Kleineweg en oa de molen op de Ottersumseweg.
Openluchtmis op het terrein waar nu de Martinuskerk staat. (waarschijnlijk inwijding van het bouwterrein). Op achtergrond zien we Kleineweg en oa de molen op de Ottersumseweg. Op de rechtse foto kijken we naar achter. Aan rechterkant ligt ZO Wal. Links ligt de Kastanjeboom. Duidelijk is nog te zien dat het gehele terrein lager lag (waar men gebruik van gemaakt heeft om onderkerk te kunnen bouwen)
Zelfde openluchtmis met opname van het tijdelijke altaar en priesterverhoging.
Kermis op het Europaplein. Op achtergron zien we nog het (nood)gebouw van het Groene Kruis aan de Brugstraat/Touwslagersgroes, waar later ook nog de Bibliotheek werd gevestigd. Nu staat hier ongeveer de apotheek aan de Brugstraat.
Kermis op het Wilhelminaplein. Duidelijk te herkennen is de Tulakker.
Kermis op het Wilhelminaplein. Op de achtergrond zien we nog de huizen aan de Emmastraat. Rechts het huis van meester Cup. Verder naar links Emmastraat 20.
De leutexpres in Gennep
Nagels aan de Spoorstraat na de oorlog. (nu Aldi)
Werkzaamheden voor de aanleg van de riolering van de Page naar de Niers (hier thv de Irenstraat). Op de achtergrond de kerk van Ottersum.
De riolering wordt om de blokhut heengelegd.
PM 36 (PM=Papier Machine)
De bouw van een nieuwe (gemetselde) schoorsteen bij de Page omdat de oude niet meer voldeed.
Blik vanaf ongeveer de blokhut richting Page. We zien het (latere) Ambonezenkamp links liggen, de sleuf voor de riolering en de huizen aan de Margrietstraat.
Sjuul Smeets te midden van de kinderen verkleed als (carillon)klokken.
Wielerronde van Gennep hier in de Emmastraat. Winnaar (volgens onze informatie) was Junier (Piet?).
Wielerronde van Gennep hier in de Emmastraat
De toeschouwers. Het huis op de achtergron staat aan de Bergstraat.
Interieur van de zaal van Piet van Nol (met puntjes op de o). De grote feestzaal van Gennep.