Belofte maakt schuld

Ik heb u een update over China beloofd. Het heeft weliswaar weinig met Gennep te maken maar als Gennepenaar ben ik er afgelopen week geweest. Een Gennepenaar in China dus. China en met name Peking (Beijing) is dichterbij dan je zou denken. Het is maar 9 uur vliegen vanaf Schiphol en dat is evenlang als bv naar Los Angeles. Anderzijds ligt China wel heel ver weg, want het is een heel andere wereld.

In Peking vind je 2 werelden naast elkaar, waar de tegenstellingen bijna niet groter kunnen zijn. Een arm gedeelte waar vooral de nieuwkomers van het platteland zitten (vaak in wijken met "huizen" zonder water of toiletten die hutongs genoemd worden,
en een westers gedeelte dat in niets verschilt van westerse wereldsteden. De inkomens-verschillen zijn groot. Het gemiddelde inkomen op het platteland bedraagt zo'n € 400 (per jaar), maar stijgt wel gestaag. Inmiddels wonen in Peking alleen al zo'n 16 miljoen mensen.
In de stad bedragen de inkomens van de middenklasse €2.500-€5.000 per jaar. En een auto kan men al kopen vanaf €2.000. Niet vreemd dus dat er een enorme trek naar de grote steden is. Wie wil tenslotte niet delen in de welvaart.
Je ziet in Peking dus erg veel auto's maar verder ook de meest vreemde, door mankracht aangedreven vehikels, waarmee men zichzelf, goederen of anderen (fietstaxi's) vervoert.
Volgend jaar zijn natuurlijk de Olympische Spelen in Peking. Hier zien we het Olympisch stadion, ook wel het "birds' nest" genoemd.
En voor het contrast hier een verkoper van zoete aardappelen. Ze worden ter plaatse op een oude drum, achter op de fiets, gekookt. Het is misschien wel de 1e stap op weg naar de middenklasse
Aardappelen zijn trouwens niet gewoon in China. Seafood daarentegen wel, en dan nog liefst zo vers mogelijk. Een maaltijd bestaat uit zo'n 12 (kleine gangen) waarvan de laatste een schaaltje rijst is om de laatste gaatjes te vullen. Ik wist overigens niet dat je ook kwallen kon eten. (niet lekker trouwens)
Omdat steeds meer mensen auto's krijgen is het verkeer een ramp. Een groot deel van de dag sta je gewoon stil. En inderdaad is er veel smog. Ze werken hard om de metro nog voor de Olympische spelen uit te breiden.
En omdat er ook nog behoorlijk fietsen (in alle soorten en maten) rondrijden, is het ontzettend chaotisch. Kris kras, van links naar rechts, niemand die zich aan verkeersregels houdt. Gelukkig kan niet hard gereden worden, zodat er veel minder ongelukken gebeuren dan je zou verwachten.
Overal zijn Chinezen bezig om de kost te verdienen en vaak via de handel. Het afdingen is er tot kunst verheven, waarbij het vaak de vraag is of dat je iets koopt, of dat iets aan je verkocht wordt. (munt-eenheid is de Yuan of RMB. De waarde-verhouding met de euro is ongeveer 10 RMB = €1)
Er is zelfs een speciaal warenhuis waar het onderhandelen tot touristische attractie geworden is (Silk Street). Je kunt er vanalles kopen, een (nep) rolex , zijden artikelen, vliegers, kostuums, tapijten en ga zo maar door. In het algemeen moet je nooit meer dan 10-25% betalen van de 1e prijs. Ze vragen altijd wat het je waard is. Geef je een prijs op, dan hebben ze beet en laten ze niet meer los.....
Zogenaamd is er geen werkeloosheid. Overal staan (blijkbaar voor de show) wachten, zijn er straatvegers of zoals op deze foto dames die de spijlen van een hek aan het schoonmaken zijn (elke dag!!!!). Op de voornaamste straten is geen blaadje of wat dan ook te vinden. Helemaal schoon, alsof je binnen in een huis bent. Verderop in de hutongs is dat trouwens wel anders.
en dan de touristische attracties: het Tienamin plein, waar in 1989 de studentenopstand werd neergeslagen. Een errug groot plein waarop ook het mausoleum van Mao staat. Hier zien we op de achtergrond de toegang tot de verboden stad.
Aan het plein ligt ook het gebouw van het volkscongres van de Chinese Communistische partij, waar begin oktober weer 2000 partij-vertegenwoordigers bijeenkomen voor het jaarlijkse congres
Ook voor de Chinezen zelf is het plein, het mausoleum en de verboden stad een voorname attractie.
De verboden stad was het gedeelte van de stad waar in het verleden de keizer met zijn huishouding (7000 man) verbleven en dat verboden was voor gewone Chinezen. Gelukkig is het behouden gebleven en is nu toegankelijk als een (erg groot) soort openlucht museum.
Aan deze tekens op de hoeken van het dak kun je zien dat dit een keizerlijk gebouw was (9 tekens). Hoe minder tekens, hoe minder beduidend het gebouw.
Er zijn verschillende andere bezienswaardigheden, zoals het Summer Palace van de keizer, even buiten Peking.
En dan is er natuurlijk de Chinese Muur, 5000km lang en een van de 7 wereldwonderen. De muur is eeuwen geleden gebouwd door zo'n 1 miljoen chinezen om indringers uit Mongolië te weren. Het mooiste stuk om te bezichtigen schijnt bij Badaling te zijn, zo'n 1,5 uur rijden ten noorden van Peking.
Ben wel voorbereid op een stukje klimmen want de muur is af en toe wel héél erg steil. Al met al een mooie ervaring in een mooi land dat sterk in opkomst is. 1,3 miljard chinezen zijn bezig met een economische inhaalslag op de rest van de wereld.

En binnenkort weer updates over Gennep: klassefoto's, de sloop van een authentiek stukje Gennep, bouwactiviteiten, gebeurtenissen, binnenkort kermis, en ga zo maar door. Dus, blijf kijken.

Binnenkort: een Gennepenaar in China

Ik ben deze week vanwege mijn werk in China geweest en met name in Peking. Binnenkort daarom plaatjes en verhalen van een Gennepenaar in China. Nu alvast 2 plaatjes.

De Chinese muur, een van de 7 wereldwonderen
Het zomerpaleis van de Chinese keizer. Ook voor de Chinezen zelf nog een belangrijke attractie