Moest dat nou? Stortbui op rommelmarkt

Gelukkig wordt het straks droog en is het niet koud. Kunnen de kids en hun ouders straks weer opdrogen en misschien nog wat verkopen. En de pastoor kan in de pastorietuin na de mis van 10u bij droog weer de verjaardags-felicitaties in ontvangst nemen (met vlaai)

Hemelvaart 2017

en tenslotte ook nog de poster

van de Genneps Gewiekste

met het internet-adres :-)

Kerkplein, vlonder en samen lopen

Bovenstaande foto heeft Frank gisteren gemaakt van het nieuwe kerkplein. Het is al goed te zien hoe het wordt. De aannemer is met de laatste loodjes bezig en dan heeft Gennep er weer een prachtig plein bij, dat ook nog eens mooi verlicht zal worden en goed toegankelijk zal zijn voor mensen die minder goed ter been zijn. Morgen Hemelvaart en dat betekent weer het jaarlijkse volleybaltoernooi op de Groes. De weergoden zijn Gennep goed gezind. Morgen ook meer duidelijkheid over dat uiltje. En zondag braderie. Dan wordt ook de 1e sluier opgelicht over de Samenloop voor Hoop, die volgend jaar weer in Gennep gepland staat. En dit jaar wordt die Samenloop in juni op de Groes gehouden. Dat is het weekend na het grote feest van de harmonie vanwege het 200jr bestaan. De tent op de Groes kan dan van Hemelvaart tot en met het weekend van de Samenloop blijven staan lijkt mij.

de kick off van de Samenloop (as zondag op de braderie)
men lijkt binnenkort ook te beginnen met de vlonder bij de Niersbrug
waar het er nu nog zo uitziet. Lijkt me mooi worden. Hopelijk is wel aan de veiligheid (vooral kinderen, maar ook anderen) gedacht.
ZONdag met wijn, gevaar en mysterie

Wat een weer! En ze voorspellen dat het de hele week mooi blijft. Dan heeft Flamingo's ook geluk as donderdag met het jaarlijkse volleybaltoernooi op de Groes. En ook het Geveltje heeft weer een prima dag gekozen voor haar "wijn op 't plein" evenement dat vanmiddag om 14:00h op het plein voor het Geveltje begint.

In het centrum hangen ook op diverse plekken mysterieuze aankondigingen. As donderdag, op de dag van het toernooi wordt klaarblijkelijk meer helderheid verschaft over deze nu nog mysterieuze aankondiging.

En dat gevaar? Dat is hopelijk inmiddels geweken. Ik was afgelopen week voor mijn werk in Madrid toen ik vrijdagochtend op het vliegveld van Madrid ineens een app-bericht kreeg van de pastoor met een paar onheilspellende foto's. Foto 1.

Ik ben, terug in Nederland, dus maar eerst langs het kerkplein gegaan. Kon ik meteen de stand van zaken van het kerkplein bekijken met de aannemer GeBra. En die schieten volgens plan op. Het wordt hopelijk mooi en ook de toegankelijkheid en de bruikbaarheid van het kerkplein zal verbeteren.

Maar er was dus een plaat naar beneden gekomen. Die platen zijn waarschijnlijk bij het groot onderhoud aan de gevel in 2009 geplaatst en ik vermoed dat door de warmte en zon van afgelopen week de plaat, die op het rechter raam zat geplakt, is losgeraakt en vanaf zo'n 8m naar beneden is gekomen. Hartstikke gevaarlijk natuurlijk en het was dan ook eerst zaak om die andere plaat te controleren (alvorens een meer permanente oplossing te regelen). Roy en Daan van @J&P schoonmaak waren direct bereid om meteen zaterdagmorgen de ladder op te vliegen. Helemaal TOP. De plaat zat gelukkig nog goed vast, maar voor verdere (veilige) actie zal toch een hoogwerker nodig zijn.

de "teasers" die her en der in Gennep zijn verschenen
De controle op gevaar op zaterdagochtend
ZON
Intocht ouderenvierdaagse

Vrijdagavond 19 mei was de Gennepse harmonie weer paraat voor het inhalen van de deelnemers van de ouderenvierdaagse. De deelnemers werden eerst namens het gemeentebestuur ontvangen op het gemeentekantoor door wethouder Vandermeulen. Ook de harmonie kwam dit jaar vanwege de regen naar binnen. Daarna trok de stoet vooraf gegaan door de harmonie door de straten naar de Goede Herder voor de afsluiting. Onderweg kwamen ze daarbij ook nog de kersverse Europees Kampioene Kim van der Venne tegen (zie eerdere update). De deelnemers aan de vierdaagse kregen tractaties bij Xieje en bij de kaasboer. Klik op de foto links voor een kort foto-album.

Het aantal deelnemers is in de loop van de jaren behoorlijk terug gelopen en naar verluidt vooral tgv het ontbreken van stimulans en aanmoeding bij instellingen als Pantein en omdat het klaarblijkelijk ook steeds meer moeite kost om voldoende vrijwilligers te vinden. De vrijwilligers die er zijn, zoals de verkeersregelaars krijgen daarbij ook met steeds meer regeltjes te maken, zodat de goede wil van die bereidwilligen steeds meer de kop in gedrukt wordt. Jammer.

Het zou een mooie taak zijn geweest voor die "beweegcoaches", die Gennep volgens mij zou moeten hebben, maar die ikzelf in geen velden of wegen gezien heb. (ik kan me vergissen). Wat is er nu beter dan het helpen bij en stimuleren van een al bestaand initiatief om (in dit geval) de Gennepse senioren in beweging te krijgen? Een duidelijk gemiste kans. Maar volgend jaar is er weer een kans en ik hoop eigenlijk dat dat opgepakt gaat worden. Chapeau in ieder geval wel voor de organisatie, de verkeersregelaars, de vrijwilligers, de Gennepse harmonie, Xieje, de kaasboer en wethouder Vandermeulen.

Onverwachte serenade voor Europees kampioen

Bij het inhalen van de ouderenvierdaags ontdekte de Gennepse harmonie Kim van der Venne langs de kant van de weg. Kim is Europees Kampioen Gardedans geworden, een enorme prestatie en dus ook een perfecte aanleiding voor de Gennepse harmonie om haar met het "lang zal ze leven" muzikaal te onthalen. Zo te zien voelde Kim zich er een beetje "ongemakkelijk" bij. Nergens voor nodig trouwens, want het is een top-prestatie. En ik ken niet zo heel veel Europese kampioenen uit Gennep, moet ik bekennen.

Vele handen maken licht werk

met een menselijke ketting werden zaterdag trottoirtegels opgepakt, doorgegeven en weer opgestapeld en werd later zand gesjouwd op de speelplaats van basisschool Elkerlyc.

En al op zondagochtend was het eindresultaat al te zien: een mooie nieuwe speelgelegenheid voor de kids. Vele handen maken inderdaad licht werk.

vrijdag werden de stenen rond de bomen op de Martinushog weggehaald en vervangen door grond
ook vrijdag kregen de leerlingen van Elkerlyc verkeersles van Veilg Verkeer Nederland en dan met name over het gevaar van vrachtauto's
de futen (weliswaar niet met veel, maar met zijn beiden) waren nestje aan het bouwen op de Niers
en GeBra is inmiddels aan de zijde van de deur aan de ZO Wal bezig.
Life "testing" van het kerkplein

Vrijdag 12 mei werd het nieuwe kerkplein in aanleg op de proef gesteld. Er was namelijk een bruiloft in de Martinuskerk. De bruidegom had een wel bijzondere parkeerplaats gekozen, namelijk het pad omhoog naar het voorplein. Beetje onverwacht, maar wel een goede test voor de terreinverharding. Want als die tegen een zware amerikaan + bruidspaar kan, dan zullen gewone voetgangers en rolstoelen geen problemen geven.

De bruidegom ging aan de werklui van GeBra voorzichtigheidshalve toch maar even vragen of ie zijn auto tijdens de mis mocht laten staan. Dat mocht, waarna de bruidegom toch maar even snel naar de auto terug ging, waarschijnlijk om zijn handrem nog maar even stevig aan te trekken.

Een geslaagde vuurproef derhalve van het kerkplein in aanleg, dat trouwens al aardig opschiet. Hieronder nog een paar plaatjes van die allereerste bruiloft op het nieuwe kerkplein.

aankomst
even checken
auto op de handrem
op de foto
even zwaaien
en dan de kerk in
Scholen en klassen

Dankzij bijdragen van Diny van Griensven weer èn verbetering èn uitbreiding van het fotoarchief van Gennep.

Kleuterschool bij de nonnen in 1923
De 4e klas in 1949 in de kloostertuin
met de namen
5e klas uit 1951, met juffrouw Coopmans
en alle namen van die klas
De foto's links en rechts tonen de klas uit 1949 op de Maasweg en de loswal. De juffrouw kwam uit Nijmegen.
Dodenherdenking Gennep

Ze hingen met de benen buiten, zou ik normaliter gezegd hebben, want zo druk was het op de dodenherdenking bij de Barmhartige Samaritaan. Maar het was natuurlijk al buiten.

Ik heb het nog nooit zó druk gezien bij de herdenking. Het verkeer werd weer tegengehouden zodat het geronk van auto's en brommers de serene herdenking niet konden verstoren. Het gilde liep voorop en bracht een vendelhulde. De kransen werden gelegd door pastoor Kessels en Wethouder Vandermeulen en het Vocaal zong het Wilhelmus maar natuurlijk ook het Gennepse Volkslied. Last Post werd gespeeld door trompettist Gerard Jaspers.

Vooral de stilte was indrukwekkend evenals de aanwezigheid van zovele Gennepenaren. Heel mooi. Een korte foto-impressie kunt u bekijken als u op de foto links klikt.

2 mei: de fietstunnel Weverrotonde komt er aan!

Dat is tenminste het voorstel van het college van B&W aan de Gemeenteraad. Totale kosten: ca € 2 miljoen. Links ziet u het plan. Wilt u zelf het Raadsvoorstel en de stukken nog eens lezen?

Raadsvoorstel, Plantekening, Bijlage met uitleg (Raadsbesluit quickscan 2016) .

Op zich prima, maar ik vraag me 2 dingen af:

1) is rekening gehouden dat binnenkort de rondweg wordt aangepakt en dat er een klein stukje verderop een nieuwe rotonde komt te liggen, namelijk in de rondweg? En als dat zo is, en die rotonde een heel stuk lager wordt aangelegd dan het huidige niveau van het viaduct, zou dan ook de rotonde Weverstraat niet verlaagd kunnen worden, zodat deze (veel ruimer) kan worden gemaakt. Er is dan geen noodzaak meer voor de huidige vehoogde rotonde en de rotonde zou voor automobilist èn fietsers veel veiliger kunnen zijn (en zonder die hellingbaan vanaf de Maasbrug)

2) dit plan kost 2 miljoen euro. Volgens berekening van de provincie Limburg zouden de kosten van een noordelijke rondweg vanaf de Niersbrug over het Melkstraat met aansluiting op de rondweg thv de Stamelbergerdijk 1,5 miljoen euro kosten. Daarmee zouden de verkeersproblemen in de huidige "shared space" in één klap opgelost zijn, de Niersweg en ZO Wal autoluw gemaakt kunnen worden en Gennep tevens beter ontsloten worden. Dan worden die terrasjes echt genieten voor de toerist en de Gennepenaar en durven we misschien onze kinderen daar ook weer te laten fietsen.

Het is altijd een kwestie van keuzes maken, maar hopelijk niet op basis van wie het hardst schreeuwt. En het is ook niet verkeerd eens wat verder te kijken dan de eigen neus lang is. We zullen zien.

 

Ook in de toekomst volgen nog meer nieuwe leuke en interessante afbeeldingen. Blijf kijken!

Voor degenen die de oude voorpagina's nog eens willen zien:Oude voorpagina's

www.gennepnu.nl Binnenkort..... NIEUWE UPDATES.....Blijf kijken!