Haspel, IKC, rode loop en ride out

Ik heb helaas die schapenkudde op de Maasbrug gemist (zie Gelderlander). Moet een mooi gezicht geweest zijn. Maar ik ben wel nog op de Haspel geweest en ook Od Hermens stuurde foto's van de opgravingen aldaar. Toch bijzonder om eeuwenoude muren, gebouwd van kloostermoppen na eeuwen weer in het daglicht te kunnen zien.

het is trouwens best een toeristische attractie, dergelijke opgravingen. Jan is er veel tijd mee kwijt, maar hij vertelt er graag over.
Een echt massieve dikke brandmuur, waarschijnlijk uit de Middeleeuwen
en hier kunt u zien hoe diep die aangelegd was. De donkere laag eronder is een laag met veel roet/as deeltjes
(deze en de volgende foto's zijn niet van mij maar van Od Hermens). Jan in samenwerking met de archeologe
Als de aannemer een stuk verder is opgeschoten op de Haspel, gaan ze verder op de Genneperhuisweg en ook dat wordt interessant. Tussen de hoek van het kerkhof en de Nijmeegseweg liggen de fundamenten van de oude stadsmuur nog in de grond en de archeologen hopen die ook daadwerkelijk nog aan te treffen.
de opgravingen
een stukje verderop op het oude kerkhof, de kinder grafheuvel. Bijzonder is dat direkt eronder de oude fundamenten en gewelven van het bolwerk op de (NO)hoek van het stadje liggen. Op deze site staan nog foto's van deze gewelven.
Het aantal vondsten bij deze opgravingen was helaas beperkt. Het antwoord van de "Romein" over een vraag daarover was wel heel treffend: "vondsten? Vroeger hadden ze niks en ze hebben nog steeds niks"

En dat is een mooie link naar het 2e onderwerp. Want armoedig is het hier altijd geweest. Op de grens van het duitse rijk, keer op keer overvallen en leeggeroofd, uitgebuit, platgebrand en door epidemieën geteisterd. Maar de Gennepenaar hield vol en kenmerkt zich miscchien nog wel het best met de uitspraak die typisch voor Gennep genoemd mag worden: doe maar gewoon, dan doe je gek genoeg. Overleven is tenslotte ook een kunst.

Volgende week donderdag, 16 maart, houdt (oud)-Gennepenaar Hans van den Broek in het 400jr oude stadhuis een lezing over de ziekten van vroeger en wat men daaraan probeerde te doen (met de nadruk op "probeerde" ). (Persbericht 400jr stadhuis over deze lezing)

Hoe dat vroeger was, dat wordt misschien nog wel het beste duidelijk in het Gennepse dagboek van 270jr geleden, dat ik afgelopen jaar op deze site publiceerde: het was een kroniek over het wel en wee in het Gennepse rond 1740 van de hand van burgemeester Leurs.

LINK naar deze update en special

 

De gemeenteraad heeft inmiddels ook het plan voor het IKC (Integraal Kind Centrum) goedgekeurd en een voorbereidingsbudget gefourneerd alsmede een globale totale kostenraming goedgekeurd.

Even afwachten dus. Nu alleen maar hopen dat ze inderdaad eens goed kijken naar de huidige Maria Goretti school en de mogelijkheid om dat gebouw mede te gebruiken. Scheelt enorm in de kosten en zo blijft nog een stukje authenticiteit behouden. De toegang van die nieuwe school zal sowieso toch aan de kant van PicaMare moeten liggen vanwege de parkeerproblematiek en de verkeersveiligheid.

 

Molukse "Ride Out" op 8 april 2017 start in Gennep

Ik heb in 2012 uitgebreid bericht over de ride out die toen plaats vond en Gennep als rustplaats aan deed. Dit jaar wordt Gennep startplaats. (klik op de dikgedrukte tekst voor de update van toen)

Ik kreeg een berichtje uit de Gennepse Molukse gemeenschap: "Welnu het is weer zover, wij zijn nu 5 jaren verder en dit jaar wordt het voor de 10e keer gehouden. En nu is Gennep de startplaats van de Ride Out 2017. "

Vanuit Gennep wordt gestart richting Nijmegen-Barneveld-Alphen a/d Rijn-Capelle a/d IJssel, een rit van ong. 200 km. De verwachting is dat ca. 600/700 motorrijders hier aan zullen meedoen. Een aantal straten in de Vogelwijk worden 's ochtends afgesloten, waar de deelnemers hun motoren kunnen parkeren en kunnen deelnemen aan een ceremonie in de Eksterstraat, voordat de stoet vertrekt.
Deelnemers kunnen vanaf 07.00 inschrijven om mee te doen; het is een open inschrijving. Vertrek is gepland om 09.30.
De werkgroep Ride Out Gennep is ookbegonnen met enkele aktiviteiten om gelden in te zamelen, welke dan op 8 april worden meegegeven aan de organisatie van de Ride Out. Aktiviteiten zijn o.a. lege flessen actie, en gennepse ondernemers vragen voor een bijdrage. Er is ook een feestavond op vrijdag 7 april in de molukse stichting Tjengkeh Muda, met tent. Daar willen wij middels verkoop van drank en etenswaren ook een bijdrage leveren. Ride Out is ook bedoeld om geld in te zamelen ter ondersteuning van Molukkers in (politieke) gevangenschap en hun gezinnen.

 

Nog eens

Om goed te begrijpen waar we hier zitten met al die archeologische opgravingen, heb ik de allereerste Nederlands kadasterkaart (en die is van Gennep gemaakt) hieronder gezet met daarin de plek van de opgravingen.

Archeologie in de haspel, een keet en een fiets
In de Haspel naast het kerkhof zijn ze druk bezig met archeologische opgravingen in dit eeuwenoude stukje Gennep. Ben benieuwd naar de bevindingen, die misschien weer helpen om ons een beter inkijkje te geven in de historie van Gennep. Het archeologisch onderzoek wordt uitgevoerd door BAAC, maar helemaal beneden in de put zien we ook een bekend Genneps gezicht dat nooit ver weg is als er in de grond gegraven wordt. :-)

Vooraan in de Emmastraat is een bouwkeet neergezet, waardoor een van de leukste winkeltjes van Gennep (Ditjes en Datjes) aan het oog onttrokken wordt. Niet leuk voor de onderneemster die altijd haar stinkende best doet om er nog wat leuks van te maken en waar heel wat (vooral) toeristen vaak voor de etalages staan te kijken. En die bouwkeet had ook best een paar meter naar achter kunnen staan. Even vooraf overleggen is trouwens nooit verkeerd.

Tenslotte nog een fiets, die al de hele week op het trottoir in de Steendalerstraat ligt. Zo te zien een jongensfiets met slappe banden, maar verder ziet ie er nog redelijk uit. Iemand zijn fiets kwijt??

Hulp gevraagd: Ons kerkplein

ligt er alweer 60jr. En het is niet ongeschonden door die 60jr heen gekomen. Her en der verzakkingen, kapotte stenen en ook de toegankelijkheid voor de minder mobiele medemens laat te wensen over. En door de herinrichting van het parkeerterrein voor de kerk is ook het parkeren voor rouw-en trouw-auto's in gedrang gekomen en is daarnaast het afrijden van dat plein naar de Zuid-Oostwal niet echt overzichtelijk.

Hoog tijd dus om na 60jr noodzakelijk onderhoud te plegen en wat aanpassingen te doen. De Martinuskerk is daarbij een van de visitekaartjes van Gennep, waar we met zijn allen trots op zijn en het is dus de moeite waard om een van Gennep's iconen goed tot zijn recht te laten komen.

Dat is natuurlijk voor het kerkbestuur een behoorlijk kostbare ingreep en zeker anno 2017. Vandaar dat ook allerlei acties worden ondernomen om deze verbeteringen mee te helpen bekostigen. Een van die acties is een bingo-avond, die op vrijdag 10 maart wordt georganiseerd in 't Hökske, waarvan de opbrengst gebruikt gaat worden voor allerlei zaken om dit plein verder te verlevendigen en aan te kleden, zoals met bankjes, met passende verlichting enzovoorts. De hulp van de Gennepenaar wordt daarbij dus gevraagd en u hebt nog kans op een prijs ook plus een gezellige avond.

1952: de kerk moest nog gebouwd worden
de bongerd van de Kastanjeboom, waar de kerk zou verrijzen
De kerk in aanbouw (1953/1954)
In 1955 is de kerk gereed
In 1960 ligt het kerkplein er. Het huidige parkeerterrein voor de kerk is nog niet verhard
In 1965 is ook de verharding van het parkeerterrein aangebracht
En in 2017 gaat het kerkplein op de schop
en moet het er zo uit gaan zien
De kinderoptocht van 2017
Sjiengeleboem, wat is dat nu? Een impressie

 

Sjiengeleboem 2017

Ik had de eer om tijdens de optocht van gisteren uitgenodigd te zijn voor de "Sjiengeleboem 2017", die op maandag vanaf 12:11h op de markt zou plaats vinden. Geen idee wat te verwachten, maar ik was nieuwsgierig genoeg om een kijkje te nemen.

Muziek, zang, een wedstrijd knuppelen, een polonaise, gedichten, nog meer (humeuristisch) gezang tot en met Frace Majeure re-visited (vanuit Oótersom). Ben benieuwd of we volgend jaar de 2e editie kunnen beleven. Werk aan de winkel voor het "stads-committee". (later nog een filmpje voor een impressie)

Film-impressie optocht

 

De optocht van 2017 in 369 foto's

Stille getuigen

Stille getuigen.... Van de Mèrtzitting van gistermiddag, respectievelijk van de storm van afgelopen donderdag. Maar goed dat het kerkplein wordt aangepakt.

2017: wat moeten we zonder smartphone?

Flamingo's-Eurosped

Voordat straks de optocht door de straten van Gennep trekt nog even wat foto's van de wedstrijd van de volleybaldames tegen Eurosped afgelopen vrijdag. De 1e wedstrijd in de finalepoule van de Nederlandse eredivisie. En dat in Gennep!. Nadat ze de 1e set helaas aan het eind uit handen gaven, werden de 2e en vooral de 3e set gemakkelijk gewonnen. Daarna zakte het in waardoor Eurosped uiteindelijk toch de zege met 2-3 naar Friesland kon meenemen. Jammer, want het had ook 3-0 kunnen worden. Maar toch 1 punt gehaald en een goede prestatie.

Het volledige album (klik op de foto links)
Carnaval is los gebarsten: optocht Maria Goretti

Het carnaval is los gebarsten. Vandaag optochten op de scholen, vanavond sleuteloverdracht (ook residentie-avond van de Waggelaars), morgen Mèrtzitting, dan de optocht op zondag, tot de mis met het assekruisje op aswoensdag en nog het herring-schillen.

Een korte impressie van de optocht van Maria Goretti. Klik op een van de foto's voor het korte album.

1938: een voor-oorlogse Sacramentsprocessie in de straten van Gennep

Maar ook in 1945 werd er gedoopt!

Gennep lag inmiddels in puin en geallieerde soldaten hadden niet alleen een kampenement in de Maaskemp, maar ook alle nog bruikbare huizen van Gennep betrokken. De ge-evacueerde bevolking keerde terug en het leven nam langzamerhand weer zijn "normale" aanvang. En er werden natuurlijk weer kinderen gedoopt. Niet in een koetsje naar de Martinuskerk, want die was verwoest. Maar te voet tussen de puinhopen naar de "Roman Catholic Chapel" van het klooster. Een kort filmpje dat we te danken hebben aan de filmcamera van de familie Jetten. Veel plezier.

 

Unieke Gennepse beelden uit 1942 en 1943
Het koetsje met de dopeling, de kraamverpleegster en de oma komt aan bij de (oude) St Martinuskerk in maart 1942
Ook een burgemeester moet aangifte van geboorte doen. Burgemeester van Banning heeft dat net gedaan in aug 1943
Al die aanloop bij de burgemeesterswoning aan de Heijenseweg (nu woning dokter Verhoeven) heeft natuurlijk veel bekijks van de Gennepse jeugd.
Ook in aug 1943 komt een koets het gezelschap ophalen. Links op achtergrond een MBS tram onder stoom op de Spoorstraat.
Het gezelschap arriveert bij de (oude) Martinuskerk voor het doopsel (aug 1943)

Lang vervlogen tijden, met unieke beelden, welke wij te danken hebben aan burgemeester van Banning. De dochter van burgemeester van Banning heeft deze bij Henk gebracht, zodat ook u kunt kennismaken met een stukje Gennep in de oorlogsjaren. Fietsen en banden waren blijkbaar nog niet schaars in augustus 1943, want heel veel fietser fietsen in beeld voorbij. Ook de Gennepse MBS tram komt nog in beeld, evenals de huisdokter bij de bevalling van het 2e kind, maar ook bv Adriaan Trienekens, de koster. Veel plezier.

 

Ook in de toekomst volgen nog meer nieuwe leuke en interessante afbeeldingen. Blijf kijken!

Voor degenen die de oude voorpagina's nog eens willen zien:Oude voorpagina's

ww.gennep.nu Binnenkort..... NIEUWE UPDATES.....Blijf kijken!