Stoombootdienst Gennep-Rotterdam

Vanavond (12-12-2016) vergadert de Gemeenteraad over het al dan niet aanleggen van vlonders langs de Niers, bij de Gennepermolen. Die vlonders zijn niet alleen bedoeld om langs de Niers te flaneren, maar ook om het aanleggen van kano's daar mogelijk te maken.

Zo'n 150jr geleden sprak men in Gennep over het aanleggen van andere schepen, niet via de Niers, maar via de Maas. Er was toen een geregelde "stoomvaart- dienst" tussen Gennep en Rotterdam. Da's andere koek dan het aanleggen van kano's. :-). De advertentie links is uit 1869. Ik kwam nog een aantal andere krante-artikelen tegen, zoals een aanvaring op de Merwede bij Sliedrecht en het uitvallen van de dienst vanwege het hoogwater van de Maas. (klik telkens op de link voor het artikel).

En omdat het zo leuk is hieronder nog een aantal plaatjes (kaarten dit maal) uit het verre verleden.

Kaart van het stroomgebied van de Maas (1742)

1747: het gebied van Gennep, Goch en Straelen

kaart van de 1e rivierencommissie uit 1825.

5 nieuwe luchtfoto's: 1 oud, 4 nieuw

Van Frank zijn de 4 foto's van dit weekend: met de Kerstmarkt, het Pagepark en Gennep Midden

de kerstmarkt op zondag 11 dec 2016
de oude kern met in de verte de kerstmarkt. Het is te zien dat het koopzondag is
Het vroegere Page-terrein wordt langzamerhand volgebouwd. Door de crisis van 2008-2009 duurt dit langer dan oorspronkelijk gepland
De Steendalerstraat richting Gennep. Links zien we de daken van de vernieuwde huizen op het Gennapium

De luchtfoto links is duidelijk van vroegere datum. Ik kreeg de foto via Tonny Wilbers. De foto is uit het archief van Wiel Hermens en zou de Gennepermolen in de jaren 60 laten zien. Dit kan echter niet het geval zijn, want het oorlogsmonument ontbreekt op de foto (bij de Niersbrug) en ook was de Niersstraat nog 2-richting-verkeer. Dat betekent dat deze foto van 1951 of 1952 moet zijn.

 

Wel toepasselijk omdat de gemeenteraad morgenavond vergadert over het plan om vlonders aan te leggen, waar veel (partijen) en mensen tegen te hoop lopen. Dit omdat het te kostbaar zou zijn en daarnaast omdat men vindt dat er een "totaal-oplossing" voor het gebied rond de Gennepermolen moet komen.

De vlonders kosten natuurlijk niet meer dan 8 ton. Dat zou ook wel heel erg veel zijn. Een gedeelte van dat bedrag zit in de aanpak van de Haspel en Genneperhuisweg inclusief de rioleringswerken, die daar bij horen. Dat die klussen bij elkaar gevoegd zijn om subsidie los te peuteren bij de Provincie Limburg is alleen maar slim te noemen. Overigens zou dat genoemde "totaal-plan" waar de politiek aan refereert nog veel meer kosten. En dan het idee om het geld aan een recreatiezaal bij Pantein te besteden. Klinkt een beetje als het geld voor een sjieke auto besteden aan het vernieuwen van het dak van de overbuurman. Voor de recreatiezaal zal men toch echt bij Pantein moeten zijn. Inmiddels heb ik van HR ook de echte begroting ontvangen. De uitvoering van die vlonder blijkt dan € 480.000,= te gaan kosten en de uitvoering van de herinrichting Genneperhuisweg/Haspel € 201.000,=. Dat is natuurlijk wel heel veel voor een vlonder. Beperken tot het stuk onder de brug, voor de Gennepermolen langs tot aan de trap die er al ligt is dan een goede mogelijkheid voor kostenbesparing. Het is dan wel niet meer toegankelijk voor mensen die slecht ter been zijn.

En dan dat water-rad. Zou leuk zijn, maar niet erg realistisch vrees ik. Een nep-rad zou natuurlijk wel kunnen, maar ik weet niet of de Gennepenaar daar nu zo gelukkig van wordt. Voor een echt functionerend waterrad zouden weer sluizen en dergelijke aangelegd moeten worden. En hoe dat dan met die vlonder ter plekke zou moeten??

De veiligheid van een vlonder vind ik wel een punt. Bij doorgaan van het project hoop ik dat ze daaraan denken. En verder is het misschien een idee om op de muur van de Gennepermolen een afbeelding van dat oude waterrad te maken. Ook op die ellenlange hoge saaie keerwand kunnen wellicht schilderingen of andere kunstwerken worden aangebracht om het geheel wat aantrekkelijker te maken. (naar het gastenboek: @Pieter: ik kan het niet laten :-) )

De jeugd in actie: € 357,33 -een filmpje

 

Kerstmarkt Gennep

De kerstmarkt op de Markt in Gennep was de afgelopen zaterdagmiddag gezellig druk. En dat ondanks het miezerige weer. Er was muziek, zang en de inwendige mens kon gesterkt worden. Er was vanalles te beleven, zoals het fotoalbum, dat zich opent indien u op 1 van de 3 foto's hiernaast klikt.

Niet geweest? Jammer, maar niet getreurd. Morgen heeft u nog een kans en de weersvoorspelling is nog beter dan vandaag ook!

Serious Request haalt € 357,33 bij elkaar

Vanmiddag was er een concert in de bijna 400 jr oude Raadszaal door het leerlingorkest van de bijna 200jr oude harmonie Unitas et Fidelitas. Een initiatief van en volledig georganiseerd door de jeugdleden Lynn, Femke, Jasmijn, Hany Lisa en Manouk om voor de actie Serious Request (van het glazen huis) geld in te zamelen voor het goede doel, het bestrijden van longziekten in vooral arme landen, waardoor jaarlijks miljoenen, vooral kinderen, sterven. "Power for Lungs". En het initiatief is heel goed geslaagd, want de jongedames hebben maar liefst € 357,33 ingezameld. Gennepnu was erbij en heeft een aantal plaatjes geschoten.

fotoalbum

Een kort fotoalbum opent, indien u op de foto links klikt, waar de dames na het concert naar voren geroepen werden.

Ik ben natuurlijk ook op de kerstmarkt geweest, waar het ondanks het miezerige weer gezellig druk was. Daarover later meer.

Frank@Gennepnu

Op donderdagavond 8 dec heeft Frank vanuit zijn drone foto's gemaakt van Gennep waarover de avond valt.

midden december: bijna de kortste dag, die op 21 december valt. De zon gaat steeds vroeger onder en steeds meer in het zuid-westen. Om half 5 is het avondrood boven Gennep te bewonderen.
Zonsondergang boven Gennep

100jr Matigheid & Genoegen ("Nattigheid en Nooit Genoeg")

Ik bedoel natuurlijk 100jr Matigheid en Genoegen, 100jr geleden opgericht met name om alcohol-misbruik te bestrijden door een alternatieve vrijetijds-besteding aan te bieden: toneel. Op deze site staat al een zeer uitgebreide special van Matigheid en Genoegen.De naam "nattigheid en nooit genoeg" kwam van een wel heel bekend lid van M&G, Teun Metselaars, die wel van een grapje hield.

Volgend jaar is het dan zo ver. Een behoorlijk uniek jubileum: een toneelvereniging, die het 100jr bestaan viert. Volgend jaar is er dan ook nog de viering van het 400jr bestaan van het stadhuis alhoewel dat wat meer twijfelachtig is of dat wel precies klopt. (het echte jaartal is onbekend). Dat allemaal terzijde en ook niet zo heel erg belangrijk. Terug naar Matigheid en Genoegen.

Eerder dit jaar zagen we al mysterieuze rode schoenen verschijnen in het Gennepse straatbeeld, een vroege aankondiging van het aanstaande jubileum. En nu is er 2 maanden lang een heuse tenhtoonstelling in museum het Petershuis, dat gratis te bezoeken is: een aanrader. De tentoonstelling is te bekijken vanaf 18 december tot eind februari. Hieronder een foto van M&G en het persbericht van het Petershuis.

Special Matigheid en Genoegen

foto de Bachanten (2008)

Persbericht

IDUNA: De godin van de eeuwige jeugd in 1966 en 1967

want dat (godin van de eeuwige jeugd) was de naam van de Volksdansgroep Iduna die in 1962 was opgericht door en uit leden van de Katholieke Jonge Boeren en Tuinders Bond en de Jongeren Gemeenschap in Heijen. Begonnen met stijldansen groeide een en ander uit tot een
vereniging waarin volksdansen uit vrijwel alle delen van de wereld beoefend werden, en die op diverse grote buitenlandse festivals optrad. Het volksdansfestival in Heijen was voor IDUNA een jaarlijks terugkerend hoogtepunt., waar uit binnen- en buitenland groepen naar Heijen kwamen om op te treden op dit festival. In de jaren 70 was er ook de officiële ontvangst van de groepen door het gemeentebestuur van Gennep op de Markt in Gennep. Er staan overigens her en der nog verschillende foto's van dat volksdansfestival op deze site. Ton Teunissen stuurde een aantal foto's van de feestavond van Iduna in 1967 en van een optreden met de hofkapel van de Wortelpinnen in 1966 in het Gennepse bejaardenhuis, huize Norbertus (toen nog op de plaats waar nu de bieb en het gemeentekantoor staan). Op de ledenvergadering van 22 maart 2013 hebben de leden moeten besluiten dat na 51 jaar Volksdansgroep Iduna zou stoppen. Door het afnemende ledenaantal was het helaas niet mogelijk om door te gaan en was men genoodzaakt om de vereniging op te heffen. Ik zet deze foto's ook in een nieuwe special van Iduna.

1966: optreden van Iduna in huize Norbertus in Gennep
1966: optreden van Iduna in huize Norbertus in Gennep
1966: optreden van Iduna in huize Norbertus in Gennep
feestavond Iduna, mei 1967
feestavond Iduna, mei 1967
Flamingo's 1962 en 1967

Deze foto's uit de eerste jaren van Flamingo's zijn ingestuurd door Ton Teunisen. De foto's zijn afkomstig van Mariet Thissen en die heeft samen met Elly Schenk ook de namen er bij gezet (de foto's er direkt onder)

Een stukje verderop staan dan nog foto's van het Flamingo-tournooi in juni 1967, en dat is alweer bijna 50jr geleden. Ook deze zijn afkomstig van Ton Teunissen

De Ratel: Het Zuidtreintje in 1967
Ton Teunissen heeft onderstaande foto's gemaakt van de kleuterschool in Gennep Zuid in 1967 (nu de Ratel). Ton liep daar toen stage. Hoofdleidster was destijds Tonny Felten. Deze is later in 1968 met haar vader in Afferden verongelukt. De foto's zijn ook toegevoegd aan het webalbum van de Ratel en aan het webalbum van Ton. De foto's zijn in deze dagen wel heel toepasselijk omdat de foto's gemaakt zijn in de periode dat Piet de school bezocht.
De NBDS: Naar de plee in Gennep

Het stationsgebouw van Gennep met links het toiletgebouw

Bij het station in Gennep waren vroeger natuurlijk ook toiletten. Het was in een tijd (1873) dat mensen op zijn best een houten hok buiten hadden met een plank. Dat was bij het station een klein beetje beter, maar niet echt veel beter. In het station zelf was niets. Er was een apart toiletgebouw, met maar liefst 3 heren-"toiletten", 3 dames-"toiletten" en 4 waterplaatsen (zo heetten toen nog wat we nu urinoirs noemen). Er was natuurlijk geen verwarming, geen water en geen toiletpapier. Wellicht dat er wat oude kranten lagen (?). Het "toilet" bestond dan ook uit niets anders dan een hokje met een deur, een plank om op te zitten, met daarin een gat met een deksel. We hebben de oude tekeningen, zodat u zich er een beetje een voorstelling van kunt maken. De goede oude tijd??????

zo zag het toiletgebouw er na de oorlog uit.

de bouwtekening van het toiletgebouw bij het station in Gennep
de plattegrond, enigszins vergroot
de dwarsdoorsnede, waar de zitplanken met het deksel de de afvoeren naar de beerput goed te zien zijn.
Op naar de Kerst

Op deze erg koude 5 dec avond en nacht doen Sint en zijn Pieten de ronde over Nederland, voordat ze weer naar Spanje keren. En daarna is het: op naar de Kerst. Kerstmis, het feest van de geboorte van Christus en de opmaat naar een nieuw jaar een nieuwe lente. Maar dan is de kortste dag van 2016 net al geweest evenals al die festiviteiten die ons nog te wachten staan.

Het begint allemaal al komend weekend. Dan is er op zowel zaterdag als zondag de kerstmarkt in Gennep. En die vindt natuurlijk plaats op de Markt in Gennep, waar meer kraampjes dan ooit te vinden zullen zijn, belooft de organisatie (Persbericht). Bovendien is er levende muziek en op zondag is het tevens koopzondag. De weermannen hebben beloofd dat de temperatuur omhoog zal gaan, zodat het aangenaam vertoeven kan worden in hartje Gennep.

Op zaterdag kunt u een bezoek aan de kerstmarkt combineren met een bezoek aan de Raadszaal in het oude stadhuis waar een groepje jongeren van ca 13jr een heus jeugdconcert hebben georganiseerd in het kader van serious request (U weet wel: die actie met het glazen huis, waar men probeert zoveel mogelijk geld op te halen voor een bepaald goed doel). Dit jaar is het goede doel het bestrijden van longontsteking welk in een groot deel van de wereld nog doodsoorzaak nr 1 is onder de jeugd. (en gemakkelijk te bestrijden als je de middelen hebt).

De "dames" van 13jr hebben zelf het thema bedacht, de locatie geregeld, de flyer gemaakt, een muzikaal programma gemaakt, muzikanten en de dirigent op de hoogte gebracht enz. enz. Maar vooral samen met veel lol en plezier overleg gevoerd en georganiseerd! hè dames!

Toppie Femke, Jasmijn, Manoek, Lynn en Hany Lisa. Nu de laatste loodje nog! TOI TOI TOI en succes . Hopelijk helpen de Gennepenaren om deze sympathieke actie tot een succes te maken.

Op vrijdag 16 december is dan weer een levende kersttocht in Gennep Zuid, op en rond het Norbertplein. Het vindt plaats tussen 19:00h en 21:00h en u kunt een rondgang maken door een sfeer-rijk Gennep zuid langs allerlei taferelen en langs fakkel en glühwein. In buurthuis Vanons vindt die vrijdagavond ook een kerstmarkt plaats.

Tenslotte dan nog als inmiddels echt Gennepse traditie op een schitterend aangekleed en verlichte Markt van Gennep: Kaarsjesavond. Op de kortste dag van 2016 en in de duisternis, verlicht door duizenden kaarsjes wordt gezongen, wensen uitgesproken en wordt de grote kerstboom voor het stadhuis ontstoken. Persbericht. Dit jaar zorgt de bijna 200 jarige Gennepse harmonie voor de muzikale begeleiding en is er het koor van de Goldies.

En dan gaat het op naar Kerstmis, met de 1e nachtmis om 19:00h die traditiegetrouw door de harmonie zal worden opgeluisterd. Om 21:00h is er weer een mis in de Martinuskerk, die neem ik aan opgeluisterd zal worden door het Genneps Vocaal.

En dan is het alweer op naar Nieuwjaar, met de Niersjaarsduik op Nieuwjaarsdag (voor de dapperen onder ons) en op 8 januari volgt alweer het traditionele Nieuwjaarsconcert van de harmonie in PicaMare. Ben benieuwd hoe een dan inmiddels 199 jarig orkest speelt :-)

U ziet: een hoop tradities en activiteiten. Hopelijk met veel warmte en saamhorigheid.

 

Ook in de toekomst volgen nog meer nieuwe leuke en interessante afbeeldingen. Blijf kijken!

Voor degenen die de oude voorpagina's nog eens willen zien:Oude voorpagina's

ww.gennep.nu Binnenkort..... NIEUWE UPDATES.....Blijf kijken!