Processies, Dwarfs, SumMmertime en meer

Als u op de foto links klikt dan gaat u naar het facebook-item over Hong-Kong. Ik heb nog nooit zoveel likes en delingen gezien van een Genneps onderwerp dan dit eigengemaakte noodbordje van Hong Kong. Eigenlijk mag het natuurlijk niet, maar wat moeten ze ook anders? Een verzoek sturen aan de gemeente? Dan krijgen ze een automatisch antwoord dat er binnen 6 of 8 of nog meer weken gereageerd zal worden. Dan is dit dus een wat praktische oplossing, die de facebook gemoederen dus danig bezig hield: van den Boer naar Hong Kong in enkele stappen. :-)

U heeft me een weekje gemist. Tja, vakantietijd, komkommertijd zullen we maar zeggen. Maar nu links een paar foto's van SumMmertime van vandaag zaterdag 6 augustus. Ook de 2ehands boekverkoop bij het Petershuis loopt gesmeerd zo te zien. Duurt nog zolang het SumMmertime is. En op 28 juli was er in de tuin van PicaMare een toneelvoorstelling, Sneeuwwitje & the Dwarfs. Ik kwam er voorbij met Fleurtje en heb een paar plaatjes geschoten.
en dit was de reden van de afsluiting van de Niersweg. Komisch trouwens om te zien hoeveel mensen zich niets van de afzetting aantrekken en er toch door denken te kunnen. Het was wel mooi rustig op de Niersweg en ook in de shared space. Eindelijk veilig oversteken. Ben wel benieuwd of die hellingen of beter verkeersplateaus wel zullen helpen want ze zijn erg laag en niet erg afremmend. Wat waarschijnlijk veel beter helpt is dat de auto's Gennep in nu ineens aan het verkeer (ook fietsers dus) uit de Nieuwstraat en de Bleekstraat voorrang moeten verlenen. De 2e foto is genomen vanaf de Niersweg richting de Molenstraat (en het huis waar ik geboren ben)
ruim 50jr geleden zag het er zo uit. De foto is van Ton Teunissen en laat een sacramentsprocessie zien op 6 juni 1964. Toen was ik dus 8. Mijn latere schoonvader Jan Zeemering is trouwens de laatste lantaarndragen. Over deze processies en ook over de foto's van Ton Teunissen later meer.
omdat het zomer is nog een paar plaatjes uit mijn eigen tuin
Gennepse Mensen

Ik heb de gallerij van Gennepse mensen weer eens aangevuld (album 8 ditmaal) met dank aan Ton Teunissen en "de lange".

 

Van "de lange': een foto van zijn vader Arnold (Nöll) Wilbers, met naast Arnold: Arie van Bree ( tabakswinkel Zandstraat 44 ), Herman van Duuren (elektro Zandstraat 9) en Jan van de Logt ( 50 jr. monteur bij Garage Jetten en die woonde boven Het Geveltje in de Zandstraat). Tonny noemt het viertal gekscherend zijn "ondernemingsraad" in die tijd .
Rechts de winkel van Arnold en later Tonny in de Zandstraat.
De fam Wilbers: kermis 1946 met op de achtergrond de Mallemeule en pand Rievers ( Geveltje ) en op de foto's staan van links naar rechts: Dina Groothuyse uit Barneveld waar de familie Wilbers geëvacueerd was dan Tonny Wilbers (1941), Theo Wilbers (1938) dan Tante Ton Hendriks ( zuster van moeder Wilbers uit Mill ) dan Gerrie Wilbers (1943) en dan Mimi Lamers ( van de Kroef Panoven Ottersum ) was bij de fam Wilbers in het huishouden want moeder Wilbers was in Barneveld bevallen van dochter Elly ( 1945 ).
Juli 2016: broer en zussen dag van de kinderen Wilbers, deze keer in Veghel bij Gerrie. vlnr: Ria-Elly-Gerrie-Theo-Marianne en Tonny
Hieronder een aantal mensen die natuurlijk niet mogen ontbreken in de gallerijen van Gennepse mensen. De foto's zijn uit 1983 en afkomstig van "de lange"
Henk van de Lest, die samen met broer Jan het Gennepse Supertex deed groeien en bloeien. Maar hij was ook een begenadigd spreker die regelmatig in de ton stond op zittingsavonden van Bombakkes
En daar trad natuurlijk ook altijd good old Teun Metselaars op
Evenals vaak Piet Verhasselt
De eregasten hadden het in ieder geval prima naar de zin. Ondermeer deken Gelissen en Harrie van Arensbergen (Harrie de Koi)
Ton Teunissen en Otto Hendriks (juli 2016) Ton:: " Vorige week zijn we naar de Vierdaagse in Gennep gaan kijken en hebben daar leuke contacten gehad, die ons hebben bijgepraat over de goede veranderingen in Gennep. Hierdoor hebben we besloten om deze week terug te gaan naar Gennep om het Genneperhuis en de kerktoren te bezichtigen en tevens per fiets de omgeving nog eens te verkennen. Dit omdat we na de dood van vader in 2011 bijna niet meer in Gennep waren geweest. Trouwens op de site van Gennep zag ik je adres in de Steendalerstraat. Ben je verhuisd? Nadat we het Genneperhuis hadden gedaan en via de Drie Kronen via de Niersstraat reden om daar wat te drinken, kwamen we in contact met 2 vrouwen en haalden wat herinneringen op aan de tijd, dat ik ook in Gennep woonde. Komt daar een man aan, die me bekend voorkwam. “Dat is mijn man.” zei een van de vrouwen. Hij kwam me wel erg bekend voor en ik vroeg dan ook aan hem, of hij Otto Hendriks was. Dat bleek het geval. Hij woonde vroeger op de Duivenakker. Samen hebben we op de kleuterschool en op de lagere school bij elkaar in de klas gezeten. Sinds 1960 heb ik hem nooit meer gezien. Hier staan we voor de oude winkel van hun dochter, die nu hun winkel in de oude zaak van ‘t Hoekje hebben geopend.
1954: Maria Sterre der Zee processie.
de namen van de misdienaars

Over een EHBO oefening in 1963 en de verschijning van Rien van Nunen (van Stiefbeen (en zoon)) volgt later meer.

De Maasbrug

Twitter stond vanavond (wo 27 juli) bol van de alarmberichten (brandweer, duikploegen, ambulances, politie, traumahelicopter) met ook nog een hoop retweets. Ik doe aan dergelijke berichten principieel niet mee, als er mensen betrokken kunnen zijn. En er zijn ook interessante andere onderwerpen. In dit geval de Maasbrug.

Met de bouw daarvan is de NBDS in 1871 begonnen. (De NBDS was de Noord Brabantse Duitse Spoormij die opgericht was voor de spoorlijn van Goch naar Boxtel en vice versa en die ook aan de wieg heeft gestaan (in 1912) van de MBS (MaasBuurtSpoor, de trammaatschappij, die later overging in een busmaatschappij, de Zuid-Ooster enz). Zowel de NBDS als de MBS (en Zuid-Ooster) hadden hun hoofdkantoor en werkplaatsen in Gennep. Het verhaal van de NBDS kunt u elders op deze site lezen en ook hoe de Maasbrug een cruciale rol heeft gespeeld in de aanval van Duitsland op Nederland op 10 mei 1940).

Enfin, in 1872 was men zo ver dat men met de stalen vakwerkconstructie van de (toen) spoorbrug kon beginnen. De pijlers werden zo breed gemaakt dat er later nog een 2e brug naast gelegd zou kunnen worden aan de noordzijde. Deze vooruitziende blik van de NBDS bleek zo'n 80jr later heel nuttig te zijn geweest, want toen konden die brede pijlers gebruikt worden om de verkeersbrug op te leggen, voor auto's en fietsers, welke in 1955 geopend werd. De 4daagse van Nijmegen gebruikte de brug nog een aantal jaren voor de oversteel van de Maas (op de vrijdag!). Ruim 20jr later werd de spoorbrug opgeruimd en was de oorspronkelijke spoorbrug alleen nog maar een verkeersbrug. Maar even terug naar nu ruim 140jr geleden. Imposant dat ze in die tijd, zonder onze moderne hulpmiddelen, al zo'n giga klus konden klaren. Wat plaatjes van heeeeeeeel lang geleden.

Links de omschrijving in het jaarverslag 1971-1872 van de NBDS dat de stand van zaken mbt de werkzaamheden aan de Maasbrug betreft.
Hieronder de werkzaamheden aan de pijlers in 1871
File op de maandagmorgen

Gistermorgen, maandag 25 juli, is de fa Laarakkers begonnen met de aanleg van een 2tal verkeersdrempels of beter kruispuntplateaus in de Niersweg en wel ter plaatse van de kruising met de Nieuwstraat en met de Bleekstraat. Niet alleen worden het plateaus, ook is de Niersweg dan geen voorrangsweg meer. (opletten dus).

Maandagochtend hadden 3 Gennepse coryfeeën, Paul van Riet, Joop den Boer en Tonny Wilbers (dus met de n bij Joop en met de y bij Tonny :-)) plaats genomen op het bankje voor de RaBobank om de gedragingen van de dames en heren automobilisten te observeren. Ik laat ze zelf aan het woord: " Het was geen opdracht van de gemeente om een verkeerstelling te doen, maar we hebben moeten constateren dat de borden van : Omleiding Niersweg  en volg “ O “ door bijna niemand begrepen werd en dus doorreden totdat het ook echt niet meer ging en draaien of via Bleekstraat, Oliestraat, Molenstraat ( weer omdraaien), naar de Nieuwstraat links af en dan mag je het raden ( of via de Markt of via de Zandstraat !!!! ).  Dus files in Gennep op Maandagmorgen.".

Ik denk overigens dat het niet zozeer een kwestie van niet begrijpen was, maar vermoedelijk meer een kwestie dat de dames en heren de bebording negeerden, want persé die kant uit wilden in de veronderstelling dat ze er wel door zouden kunnen. Niet dus. Ik moet overigens ook constateren, dat de shared space meteen een stuk aangenamer is geworden met uitzondering dan van bij de aansluiting met de Picardie. Misschien dus maar de Niersweg voorgoed afsluiten. ;-). Hieronder nog een paar plaatjes van de maandag.

lijkt mij toch duidelijk zat

of niets soms?

luchtfoto van de gemeente

En vandaag ben ik met Mike de Niers afgezakt vanaf de Viller-Muehle tot aan het Nierspark. Na de eerste hindernissen vanwege alle omgevallen bomen en takken een mooie tocht. Helaas geen bevers, zwanen of ooievaars gezien. Hieronder wat plaatjes van langs de Niers.

het stikte van de libelles langs de Niers

zo hoog worden de windmolens

moeder en zoon

zenuwachtige vogel (vermoedelijk met nest)

De reiger verstopt zich

Roepaan vanuit ander gezichtsveld

Ook weer eens wat anders Bus Nijmegen-Gennep over de Oordsebrug

de oude en de nieuwe kerktoren op 1 foto

Totaal gebrek aan respect

Links en onder foto's van het Heilig Hartbeeld in de Wagenstraat van vandaag zondag 24 juli. Ik zal verder commentaar achterwege laten, omdat dat volstrekt onnodig is. De linkerhand is compleet afgebroken en ook de rechterhand is ernstig beschadigd.

Het beeld dat meer dan 80 jaar oud is, is een geschenk van de Gennepse bevolking en stond eerst op de hoek van de Zuid-Oostwal en is later verplaatst naar de huidige positie in de Wagenstraat. Rechtonder een plaatje uit de 30-er jaren, toen het beeld nog op de hoek ZO-Wal-Zandstraat stond.

Een beestenbende in Gennep

omdat er verschillende enthousiaste reacties zijn nog een paar plaatjes van de beestenbende in Gennep (van zaterdag 23 juli 2016). De meeste foto's zijn van langs de Niers. Let maar eens wat er allemaal om u heen groeit, bloeit, eet en beweegt.

Gennep uit de lucht

Afgelopen week heeft Henk weer gevlogen. Een paar nieuwe plaatjes van Gennep uit de lucht. Veel plezier.

(na bijna 60 jr) Terug in Gennep

 

Zomer

Zomer, de scholen hebben vakantie, het wordt mooi weer komende dagen en donderdag komt de vierdaagse weer terug in Gennep. Maar ik ben telkens eigenlijk nog het meest verwonderd over de natuur. Als je de omgeving om ons heen van dichtbij bekijkt, vind ik het telkens weer een wonder als je al die details bekijkt. Daar kan geen mens tegen op. Wat plaatjes uit mijn tuin en van de Niersdijk.

Onderweg naar de volgende nectar-bar
en ook hier wordt gegeten. 3 konijntjes gezamenlijk aan tafel met een kraai, in een weitje langs de Niersdijk
"Piechem" of "Billigen" clan reünie?

De lange schoot vorige week woensdag een paar plaatjes van blijkbaar een soort reünie van de Piechem of Billigen clan. We zullen het maar houden op Piechem :-). Wie dat zijn? In de webpagina met Gennepse bijnamen staat het hele verhaal uit 1e hand. Link naar bijnamen.

Het gezelschap zat gezellig met een natje en een droogje voor hun vroegere ouderlijk huis. Dat kon, omdat er nu een winkeltje in gevestigd is, waar je naast allerlei (antieke) dingetjes ook koffie kunt verkrijgen. Mooi aangekleed met bloemen trouwens (alhoewel de eigenaresse afgelopen weekend wat bang was dat die bloemen opgegeten zouden worden :-). Link naar haar facebook)

Maar we praten hier natuurlijk over de Noij-clan. Hoe het zit? (kunt u ook lezen in de webpagina over Gennepse bijnamen). Opa Wim Noij woonde op de Markt in Gennep, was veehandelaar en had de bijnaam "d'n billige". Zijn zoon Johannes Wilhelmus Noij, de enige zoon van Wim Noij, den Billige, heeft de bijnaam de Piechem. Zo'n 60 jaar geleden waren er veel slagers in Gennep en zij bedienden zich in hun slagersvak van menige Jiddische termen. Voor de oorlog woonde in de Zandstraat, een Joodse slager, geheten Max Bock (is in 1943 in de gaskamer omgebracht met zijn vrouw en zijn 2 zusters) en die lardeerde allerlei Jiddische termen in zijn contacten met de slagers. Deze Max Bock had kennelijk wat met de zoon van den Billige. Die wist namelijk heel vaak de kaarten te raden van zijn medespelers, waardoor hij vaak won, maar ook daardoor vaak blufte en won. Hij was dan goochom of goochem, zoals dat in het Jiddisch heet, slim, gewiekst in het Nederlands. Deze Max Bock moet ooit mijn vader de naam piechem hebben gegeven, want mijn vader , dat was een goochomme piechum, een gewiekste kerel! En die gewiekste kerel, die "piechem" dus, had zijn slagerij in het pand waar de na-zaten op woensdag 6 juli 2016 van het zonnetje zaten te genieten.

Hieronder nog wat foto's om eea nog wat beter in een kader te plaatsen. Veel plezier.

1890. Zowel de slagerij (3e pand vanaf de hoek van de Niersstraat) als hotel de Kroon (waar toen nog Wiertz uitbater was: u weet wel, van het Genneps volkslied, maar ook van "onder moeders paraplu) zouden in later jaren vebouwd worden. Volgens mij dateert het huidige pand van rond 1917.

want in 1927 zag het er zo uit. Varkens-slagerij op het raam

en zo in 1945, direkt na de oorlog

de Gennepse slachters/slagers bij het koperen jubileum van veearts Seegers

In het witte pand links (Zandstraat) met de hondenkar ervoor had Max Bock zijn zaak

d'n "Billige" was ook commissaris bij de harmonie, hier optredend op de Markt

en ik vermoed ook bij het kerkkoor, gezien deze foto, waar hij rechts op het bankje zit. Geheel links trouwens deken Kreijelmans

en hier Wim Noij of d'n Billige op de Markt, op precies dezelfde plek waar zijn nazaten 100jr later koffie zaten te drinken.

Ooit water zien branden?

Ik wel. En ook de Gennepse brandweer, gezien hun oefening van afgelopen maandag 11 juli 2016.

Op de wekelijkse oefenavond waren ze driftig met het spuitkanon in de weer richting de Niers. Ik zag ze van verre al bezig (foto links). Ze hadden trouwens geluk dat ze de wind mee hadden. Ik moest terugdenken aan 1974, want toen stond de Niers ècht in brand. Heb zelfs nog een filmpje gemaakt, alweer 42 jaar geleden.

Een dragline had de gasleiding die onder de Niers loopt kapot getrokken. Het resultaat was een wild borrelende Niers waar het gas uit de leiding omhoog spoot. Gelukkig was iemand zo verstandig om die gasbel in de hens te steken, want dergelijk ongecontroleerd uitstromend gas is gevaarlijk. En waar vuur is of brand, daar is de brandweer. Die kwam dus ook. En afgezien dat dat zinloos zou zijn geweest betwijfel ik ook of ze die "waterbrand" ook uit hadden kunnen krijgen. :-)

Leuk filmpje afgelopen maandag 11 juli 2016. Gennep van boven in het kader van hun serie Limburg van boven. Ook op facebook gepubliceerd. Zodat u het altijd kunt terugvinden hier een link naar dat filmpje. Klik op de afbeelding rechts voor het filmpje.

 

Vierdaagse film + Gennep in Heerlen

En gister werd onze oud-pastoor als deken/pastoor in Heerlen verwelkomd. Natuurlijk was ook Gennep paraat en present met oa ons gilde, kerkbestuur en onze huidige pastoor. Op internet staat een leuk overzicht van de gebeurtenissen van gister (in Heerlen dus). En ik heb weer een nieuw woord geleerd: dekenij, vergelijkbaar blijkbaar met pastorie. Alleen woont er geen pastoor maar een deken. Blijkt (achteraf) dat we in Gennep ook altijd een dekenij hadden. :-). Een link naar het overzicht van gister staat hieronder.

http://www.pancratiuskerk-heerlen.nl/joomla25/index.php/parochie/684-installatie-pastoor-deken

761 - Intocht jeugd4daagse

Vandaag was de intocht van de Ottersumse jeugd4daagse, waar heeeeeel veel Gennepse kinderen aan mee doen. Er deden dit jaar 761 kinderen mee aan de alweer 59e editie. En ze hadden een keer geluk met het weer. Trots, met rode wangen, zakken snoep, bloemen en wat dies meer, trokken de kinderen in optocht naar het Achates-veld voor het welkom, het traditionele hijsen van de vlaggen en vooral natuurlijk hun medaille. Volgend jaar de 60e tocht, waarbij de organisatie hoopt op een record-deelname. Aan de vrijwilligers zal het in ieder geval niet liggen. Imposant hoeveel vrijwilligers elk jaar weer mee helpen om de jeugd4daagse tot een succes te maken. Gennepnu was er bij en maakte foto's van de intocht. Klik op onderstaande foto voor het album. (mag natuurlijk weer gedownload worden. Ga dan wel naar het grootste formaat!)

En vandaag was het ook weer suMmertime. Ditmaal had de organisatie eens een keer geluk met het weer. Er waren optredens bij de Dragonder, op het plein bij de fonteinen, waar een heuse muziektent was opgesteld en natuurlijk op de markt. Een paar plaatjes (want ik moest natuurlijk naar de jeugd4daagse).

En wat is de natuur mooi. Onderstaande plaatjes schoot ik vanmiddag. De blauwe bloem tussen de brandnetels en de ui-vormige bloem tussen het onkruid in de vroegere tuin van Hollanders.

Verkeerd-om

De Ottersumse jeugd4daagse is deze week weer aan de gang. Traditiegetrouw beginnen ze op woensdag met een rondje Gennep, met de rustplaats bij de blokhut. Vandaar gingen ze altijd over de Niersdijk, Niersbrug weer richting Ottersum. Maar niet dus dit jaar. De route ging vanaf de blokhut richting de Looi en de Oordsebrug. Geen foto's dit jaar dus op de Niersdijk. Wel een paar plaatjes van de rustplaats bij de blokhut.

En u heeft nog een 2tal films van mij tegoed, van de pastoorswissel afgelopen zondag. Het ophalen door het gilde, de mis met harmonie, esperance, gilde, kinderkoor, en maar liefst 3 andere koren en 9 concelebranten. In die mis verwelkomde de burgemeester ook de nieuwe pastoor en reikte hij de Ganapja uit aan de gaande pastoor.

Na de mis kreeg de nieuwe pastoor de aalmoezeniers-sjerp van het gilde omgehangen, werden de pastoors "over gevendeld" door het gilde en volgde daarna de receptie in de tuin van de pastorie. Daarbij werd de nieuwe pastoor Kessels ook benoemd tot president van de Gennepse harmonie Unitas et Fidelitas.

En dit weekend schijnt het mooi weer te worden. Goed voor SumMmertime (mag ondertussen ook wel) en goed voor de aankomstdag van de jeugdvierdaagse, morgenmiddag in Ottersum. En natuurlijk fijn voor mij en voor u allemaal. Goed weekend!

Bruisend Gennep: Theater, zang, vermaak en meer

Afgelopen zaterdag stond suMmetrime in het teken van de muziek, theater, kleinkunst en nog veel meer. Mijn eigen kleinzoons deden in de Zandstraat mee in een kleine Suske en Wiske act van ONA. Bij de fonteinen was er uitvoering van de TheaterSpeelPlaats Gennep met een hele grote groep kinderen, die zichzelf en het publiek schitterend vermaakten. De kleintjes waren trouwens zeer gedisciplineerd moet ik zeggen. Op de markt werd een klein voorproefje gegeven van de Gennepse Revue van dit jaar. Het mocht er wezen. Als de revue net zo goed is als het voorproefje, dan wordt het dit jaar weer een daverend succes. Ik heb van beide voorstellingen een filmpje. Beide filmpjes kunt u op een groot scherm bekijken (maar op een smartphone of tablet mag natuurlijk ook). Omdat het optreden van de TheaterSpeelplaats wel heel erg lang duurde (3 kwartier) heb ik het ingekort tot zo'n 8 minuten. Maar ik kan me voorstellen dat er ouders zijn die graag de lange film willen hebben. Die kunt u downloaden via de volgende link: link naar de lange versie van de TheaterSpeelplaats. Veeeeeeel plezier.

Het album van de pastoors-wissel

190 foto's geresized tot een formaat van 2000 pixels. Voor dat formaat moet u doorklikken van thumbnail (200 pixels) naar intermediate (800 pixels) tot die 2000 pixels. Veel plezier.

Nieuwe pastoor aalmoezenier van het gilde

Het eeuwenoude St Martinusgilde kreeg op zondag 3 juli 2016 een nieuwe aalmoezenier, pastoor Guido Kessels, die net daarvoor in de Martinuskerk het stokje had overgenomen van pastoor Hans Bouman, die deken van Heerlen is/wordt. Dokter Nypels, beschermheer van het gilde, overhandigde de bijbehorende versierselen. Na de ceremonie volgde het traditionele overvendelen door het St Martinusgilde. (vind het altijd knap hoe met die vlaggen gejongleerd wordt zonder de grond te raken of het evenwicht te verliezen)

Priester zegent dominee, dominee zegent priester

Gennep is door de eeuwen heen altijd een gastvrije plaats geweest, waar mensen hun toevlucht zochten en kregen. Zo ook protestants-gezinden in de 16e en 17e eeuw, en zelfs dusdanig dat de eerste zelf gebouwde Hervormde Kerk binnen het huidige Nederland in Gennep verrees in de jaren 60 van de 17e eeuw. En de relatie tussen katholieken en protestanten is altijd prima geweest in Gennep, met hier en daar wat kleine irritaties, zoals wanneer de pastoor met een processie (en dus veel herrie) richting Martinuskerk trok, die toen nog bij het huidige oude kerkhof stond, terwijl tegelijkertijd in de Hervormde Kerk een eredienst aan de gang was. Maar dat waren relatief kleine strubbelingen in een verder behoorlijk harmonieuze relatie. Vandaag, in de Martinuskerk, bij het afscheid van pastoor Bouman en het welkom aan de nieuwe pastoor Kessels, was er een toch wel bijzonder moment te herkennen, bij het begin van de communie. Communie is iets wat voor de katholieken heel belangrijk is, maar wat de protestanten niet kennen. Ipv die communie zegende de priester de dominee, en vervolgens zegende de dominee de priester. De mooie nieuwe tijd!

Oud-pastoor Hans Bouman ontvangt Ganapja

uit handen van burgemeester de Koning

Een nieuwe pastoor
De nieuwe pastoor Guido Kessels ontvangt van deken Smeets (Venray-Gennep) de sleutels van zowel de St Martinuskerk en de St Norbertuskerk
In de mis ontvangt hij de kelk en de schaal

later natuurlijk nog veel meer!

Voorproefje revue en andere zaken
Tijdens de 2e zaterdag van SumMmertime 2016 (2 juli) konden de toeschouwers ook genieten van een voorproefje van de revue die in oktober in de sporthal gespeeld wordt. Klik op 1 van de foto's voor het album. Ik probeer later ook nog een filmpje online te zetten om u alvast in de stemming te brengen.
Maar er waren ook andere optredens. Naast bv optredens van de Thomson Bridge Band, droeg ook staddichter Piet Tunnesen werk voor
en trok captain Brokken rond
er was ook een vrijgezellenfeest aan de gang gezien deze foto's. De dames hadden er zin in.
ONA voerde in de Zandstraat stukken op, waarbij het jeugdige Gennepse publiek betrokken werd bij de taak om Schanulleke uit de fles te bevrijden. Daar hadden Suske en Wiske en Sidonia toch echt de hulp van Jerommeke (de stoere Gennepse jongens) bij nodig.
en alhoewel het water af en toe bij bakken uit de lucht kwam, blijft het water uit de grond de jeugd toch uitermate boeien.
TheaterSpeelplaats Gennep: Summertime

Zon en regen wisselden elkaar af. Maar dat mocht de pret niet drukken. Later meer foto's en wat film, maar eerst de TheaterSpeelplaats Gennep, die een voorstelling gaven bij de fonteinen. Een grote groep enthousiaste jongeren wisten de grote groep toeschouwers zeer aangenaam te vermaken. Heel toepasselijk ging het stuk over de strijd tussen de seizoenen. Gelukkig was de zomer uiteindelijk de winnaar. Klik op de foto foor het album.

Oefening baart kunst

Zaterdagochtend werd geoefend in de Martinuskerk voor de pastoorswissel morgen zondag 3 juli 2016. Dan neemt Hans Bouman afscheid als pastoor van Gennep en wordt Guido Kessels als nieuwe pastoor verwelkomd. Deken Smeets was helemaal uit Venray overgekomen om eea goed voor te bereiden. Het wordt zo te zien een happening met 8 (con)celebranten, de harmonie, het kinderkoor, koor Esperance, het dames- en herenkoor van de Martinusparochie, het gemengd koor van de Norbertusparochie, het gilde en organist Steven Gerrits. Na de mis is er in de tuin van de pastorie, waar ze al met voorbereidingen bezig waren, gelegenheid om de oude en de nieuwe pastoor te feliciteren. En zoals altijd is de entree gratis. :-). Dorien was bezig om de kerk met bloemen te versieren en Mike was bezig om de heg te knippen en het ergste onkruid te verwijderen. Ik heb een paar plaatjes geschoten.

de attributen staan klaar
Deken Smeets met de nieuwe pastoor aan zijn zijde geeft uitleg
lijkt me trouwens best lastig om zo ineens in een nieuwe gemeente "gedropt" te worden, nog weinig mensen te kennen, maar wel in het voetlicht moeten staan.
en verder met het oefenen, in dit geval het overhandigen van de attributen

En wat een weer hè? Juli gaat verder waar juni gebleven is, regen regen regen. Het beachvolleybalveld heeft het er maar moeilijk mee. Mijn eigen grasveld is één waterballet en dan zou je toch denken dat zand er beter tegen zou moeten kunnen...

De zaterdagmarkt is deze week weer (als vanouds) in de Zandstraat en niet bij de fonteinen. Ik vermoed vanwege SumMmertime activiteiten vanmiddag. Want vanmiddag is het weer summmertime. Hopelijk dit maal met droge omstandigheden. Vanmiddag is SumMmertime met muziek, kunst, theater, entertainment met een bijzonder optreden van Theater Speelplaats Gennep op het Jan Lindersplein, stadsdichter Piet Tunnessen, toneelvereniging ONA Milsbeek, entertainer Marco Quintinho, Big Band Thompson Bridge Band. Het wordt een uitermate gevarieerd programma in de kern van Gennep. Het programma vindt u hieronder.

En bij de verschillende uitvoeringen kunt u zelf zien dat oefening inderdaad kunst baart.

Markt
Fonteinen
Zandstraat
14.00 – 14.45                 Thompson Bridge Band
14.45 – 15.00                 Stadsdichter Piet Tunessen
15.00 – 15.20                 Voorproefje Revue 2016
15.30 – 16.20                 Thompson Bridge Band
16.30 – 16.50                 Voorproefje Revue 2016
16.50 – 17.15                 Captain Brokken
17.15 – 17.30                 Stadsdichter Piet Tunnesen
14.00 – 14.45 uur      TheaterSpeelplaats
15.00 – 15.25             Captain Brokken
15.30 – 16.15             TheaterSpeelplaats
16.15 – 16.30             Stadsdichter Piet Tunnesen
14.00 – 17.30  ONA  Captain Brokken
Gassen!

Han van Arensbergen attendeerde me er verleden week al op dat ze aan beide zijden van de Maas driftig aan het graven zijn. Zo te zien zijn ze een gasleiding aan het leggen onder de Maas door richting het gasverdeelstation aan de Weverstraat, want ook daar zijn ze bezig. Een paar plaatjes en nog wat andere observaties.

Net voordat ie afscheid neemt als pastoor van Gennep, heeft onze pastoor Hans Bouman zowaar de master-titel gehaald aan de universiteit van Leuven. En nog wel magna cum laude ook nog. Chapeau Hans.

En natuurlijk is het helemaal verkeerd om Hans te zeggen. Ik heb opgezocht wat de juiste aanspreektitels zijn (handig bv voor zondag :-) ). Pastoor: "zeereerwaarde", deken: "hoogeerwaarde", doctorandus: "weledelgeleerde". Ikzelf ben blijkbaar "weledelgestreng" (:-) komisch).

Maar enfin: zit ff te dubben wat nu juist is: "weledelgeleerde zeereerwaarde"?. In Heerlen wordt het ook lastig als hij daar volgende week deken wordt. Dan wordt het wellicht "weledelgeleerde hoogeerwaarde".

Hij reageert overigens ook gewoon als je hem pastoor noemt of zelfs Hans.

Werkzaamheden aan de Oeffeltse kant
en aan de Gennepse kant. Het torentje met de zonnepanelen is voor de bewakingscamera.
en dit is bij het gasverdeelstation aan de Weverstraat
de commotie rond de vangrails op de rondweg lijkt wel volledig als een nachtkaars uitgegaan te zijn.
En ik vroeg me ook af waar al die auto's gebleven zijn, die altijd in de ventweg langs de Brugstraat stonden??
Bevrijder van Gennep overleden

Op 26 juni 2016 is een van de laatst overgebleven bevrijders van Gennep in Schotland overleden. Dr. Tom Renouf is te zien op de foto links (enige met stok) bij de naamgeving Highlandersbridge aan de Gennepse Niersbrug verleden jaar februari bij gelegenheid van de 70e verjaardag van de bevrijding van Gennep

Hieronder een stukje uit zijn orbituary: THOMAS Joseph Renouf (or Tom as he was usually known) was born on March 28, 1925, in Fisherrow, Musselburgh, to the parents Bramwell and Margaret Renouf. On June 26, 2016, aged 91, he died peacefully at home, amongst his family. Tom's father died at an early age in 1934 when he was only nine years old. Tom and his siste, Elizabeth (Betty) were raised by his mother Margaret.

He was educated at Musselburgh Grammar School and was made captain of the school 1st rugby XV, which enjoyed an unbeaten run under his captaincy. He retained a lifelong connection with the school and helped found the 1930 Club, which continues to meet on an annual basis. He presented the 1930 Trophy on several occasions and helped raise funds for the war memorial in Musselburgh and the restoration of Newhailes House for the National Trust for Scotland. Tom left school in 1943 and enlisted in the 2nd Battalion London Scottish Regiment and after training was posted to the Tyneside Scottish. The Tyneside Scottish Regiment was subsequently amalgamated into the 5th Battalion Black Watch Regiment, the Regiment he went on to form a lifelong commitment to uniting and supporting its WW2 veterans.

In June 1944, on D-Day plus 4, Tom landed in France and began the long and bloody fight for the liberation of Europe. He was involved in the breakout from the beachhead at Breville, near Caen, and was wounded at Mauny in the process. Upon rejoining his Regiment, he fought through France, Belgium and Holland, including the liberating of La Roche-en-Ardennes during the bitter winter of 1944/5. Tom went on to cross the Rhine in the final stages of the war, where he was awarded his Military Medal and promoted to Lieutenant in June 1945. Following demobilisation in 1946, Tom undertook a variety of jobs on building sites and with the Electricity Board before entering Edinburgh University, where he studied and gained a PhD in sub-atomic particle theory.

Tom spent eight years at the Royal Military Academy at Shrivenham before returning to Scotland to take up a research scientist post at Edinburgh University. He finished his academic life teaching physics at St. Margaret's School for Girls. In 2014, Tom was awarded the Legion d'Honneur by the President of France and received it at Mauny. Later that year, Tom made his last pilgrimage. Together with a handful of HD veterans, he was invited to Gennep in Holland to celebrate the 70th anniversary of their liberation by the 51st Highland Division and the renaming of the Highlander Bridge.

Mijn wens is uitgekomen!

zoals in het gastenboek terecht is vermeld. De gemeenteraad heeft afgelopen maandag besloten, dat er Stölpersteine (struikelstenen) komen in de straat voor de huizen, waar de Gennepse Joden woonden, die in de wereldoorlog naar hun dood werden afgevoerd. De aanleiding is de herdenking van 400jr stadhuis, hetgeen volgend jaar gevierd wordt. Hieronder volgt nog een stukje, dat ik ruim 4jr geleden geplaatst heb over vooral de 2 Gennepse meisjes Selly Andriesse (10) en Nannie Kaufmann (12), die op 10 april 1943 hun vertrouwde Gennep verlieten om via Westerbork in Sobibor terecht te komen, waar ze vergast en verbrand werden. Update van 24 februari 2012 met dat verhaal. Hieronder zijn de meisjes te zien in de Zandstraat op die beruchte 10e april 1943

foto vd film
foto vd film
film

Erg spijtig vind ik dat het college van B&W de door D66 ingediende motie niet direkt heeft overgenomen. Een gemiste kans. Evenzozeer spijt het mij, dat het CDA en de PvdA tegen heeft gestemd. Dit voorstel had unaniem aangenomen moeten worden. Wat er 70jr geleden gebeurd is, is tè schrijnend. Waarschijnlijk dringt het tot die dames en heren onvoldoende door, waar het hier over gaat. Dit gaat over discriminatie en racisme in de meest extreme vorm en dat dit in Gennep kon gebeuren onder de ogen van de bevolking en met actieve ondersteuning van de gemeente (en dat zijn wij dus ook). Gennep kenmerkt zich door de eeuwen heen als een klein stadje met mensen die "doe maar gewoon" als motto hebben en die door de eeuwen heen tolerant zijn geweest. Gennep bood plaats aan vluchtelingen en andersdenkenden en andersgelovingen. Gennep bood zo ook een vluchthaven aan de Protestantse gemeenschap, en later ook aan de Joden. Als wij 400jr stadhuis gedenken, dan gaat het niet zozeer over die hoop stenen, die vermoedelijk rond 1617 in gebruik genomen is (dat weten we niet eens zeker!), maar meer om 400jr Gennep, gesymboliseerd door dat gebouw, het stadhuis. Argumenten dat die struikelstenen niet bij de herdenking van het stadhuis horen zijn kul. Want kijk maar eens in de nieuwsbrief van/over dat initiatief van de gemeente: er wordt aandacht besteed aan Gennep als reformatiestad, aan de wederopbouw, de historie in en vanaf de 17e eeuw. Wat heeft dat allemaal met dat gebouw te maken? En dan zou de herdenking aan die zwarte bladzijde in de geschiedenis van Gennep (en het stadhuis) niet genoemd mogen worden?

Ik hoop van ganser harte dat ook het CDA en de PvdA alsook het college het plan alsnog vanharte omarmen. Ik weet niet of een tegenstem ongedaan gemaakt kan worden, maar dat zou wat mij betreft het enige juiste zijn. Hoe kun je hier nu in vredesnaam tegen zijn, en wat de aanleiding voor het plan ook zijn mag?? Dit moet unaniem zijn, want het overstijgt alle politieke geneuzel en gekissebis. Het beste verwoordde Janine van Hulsteijn van de VVD het nog. Ook de VVD vond de koppeling met het stadhuis in de motie van D66 wat ver gezocht, maar vond het onderwerp te belangrijk om zich daar druk over te maken. Zij heeft het klaarblijkelijk begrepen. En chapeau voor D66, Kern, SP en VVD voor hun steun voor de stölpersteine.

Overigens zag ik tot mijn verbazing in het artikel in de Gelderlander van vandaag de afbeeldingen hiernaast:

Hoe groot acht u de kans, dat ze precies dezelfde uitsnede uit een film maken als ik 4,5jr geleden gemaakt heb??

Van de positieve kant: ze volgen mijn website blijkbaar

vanwege de enthousiaste reacties ook nog 2 filmpjes van de Proms van afgelopen weekend

Fimpjes van de Proms 2016

Alvast een paar filmpjes. Er volgt nog meer, onder andere van EMM en Barbara en Bas. Veel plezier

<20160625 Proms Brazilean Samba Medley -zitten staan zitten

20160625 Proms 2016 de blokfluiters

20160625 Proms 2016 englishman in NY en Copacabana

20160625 toegift Proms 2016

De foto's van de Proms 2016

Die had u nog van me tegoed. Het zijn er wel wat erg veel. Maar dat komt omdat het best een uitdaging is om in een erg donkere zaal met ook nog spotlights in allerlei kleuren foto's te maken. En voor een fotograaf is dat een leuke uitdaging om te experimenteren met witbalans, temperatuurkleur, diafragma, sluitertijd en andere instellingen. Grootste probleem zijn eigenlijk de spotlights die op artiesten gericht worden, waar ze zeker omdat de rest dan donker is, extra en onnatuurlijk bleek worden (als ze al niet met een andere kleur belicht worden). Ondanks de extreme omstandigheden voor foto's (zonder flits) zijn ze denk ik toch behoorlijk geslaagd. En als altijd mogen ze voor privé-gebruik gedownload worden (zou dan wel de grootste versie (2000 pixels) downloaden. Veel plezier.

Autozegening 2016

Zondag 26 juni: na de mis van 10 uur (dankmis voor communicanten en vormelingen) was weer de jaarlijkse autozegening. Het vocht bleef gelukkig beperkt tot de wijwaterkwast, want het bleef droog en was zelfs redelijk aangenaam. Tonny Wilbers stond op het kerkplein paraat en hield in de gaten hoe ver de mis was en op de stoet vrachtwagens al in kolonne op pad kon gaan. En op het kerkplein stond brood en koek voor wie dat wilde. Het was tevens de laatste "grote" publieke handeling van pastoor Bouman, want volgende week is de officiële overdracht en nog een week later wordt hij ingewijd tot deken van Heerlen en pastoor van een hele serie parochies. Klik op onderstaande foto voor een uitgebreid album.

Homeride en lintjes

Er gebeurt vanalles in Gennep. En de burgemeester is er maar druk mee. Vrijdagavond was ie bij de Proms (met een s aan het eind Peter :-) ), zaterdagmiddag opende hij SumMmertime editie 2016 en zaterdagavond reikte hij op de vrijwilligersavond van Flamingo's in de blokhut lintjes (lid in de Orde van Oranje Nassau) uit aan Ans Laracker en Henk Wouters. Ik heb een paar foto's van facebook gebietst. (hoor wel als dit niet mag). Gefeliciteerd Ans en Henk. Maar op zaterdagavond was er nog meer loos in Gennep, want toe ik van de Proms kwam, was het een drukte van belang bij de sporthal en kwamen druppelsgewijs racefietsen en motoren aanzetten. Gennep was dit jaar rustplek van Homeride 2016, een fietstocht (in 24h) van Maastricht naar Groningen, waarbij getracht wordt geld in te zamelen voor de Ronald McDonald huizen. en deze foto's heb ik weer van Twitter gebietst. :-) Wilt u meer weten van die homeride? Volg dan deze link: link naar HOMERIDE

Ans Larackers en Henk Wouters ontvingen een lintje
Herman Franken kreeg als allereerste de nieuwe verenigingstrofee d'n golden vogol
de vrijwilligersavond
een paar plaatjes van de rustplaats Gennep van Homeride 2016. De deelnemers kregen trouwens erwtensoep voorgeschoteld
Opening SumMmertime 2016 met van Gennep

Het regende, maar de die-hards lieten zich daardoor niet weerhouden. De helium-balonnen die een grote S hadden moeten vormen als teken van SumMmertime wel, want die waren te zwaar geworden door de regen. Burgemeester (Peter) de Koning verrichtte de opening na een discussie daarover met wethouder (Peter) lucassen, die beslecht werd met de conclusie "Peter kan het beter". :-)

Er was een bruiloft aan de gang in het stadhuis, waardoor de podiumwagen anders opgesteld moest worden (in de hoek) en dat is vermoedelijk ook een veel betere plaats. Toch nuttig zo'n bruiloft. Met enige vertraging en na een serenade voor het bruidspaar kon SumMmertime 2016 geopend worden en kon van Gennep eindelijk beginnen. Groot wederzijds respect trouwens: van het publiek voor van Gennep, en van van Gennep voor het publiek, die zich door de regen niet liet tegenhouden. Ik heb een film van de gebeurtenissen en een foto-album gemaakt. Veeeeel plezier!

fotoalbum van de opening van SumMmertime 2016 op zaterdag 25 juni 2016

Proms 2016!

Een zomerse Proms in een sfeervol Picamare en een enthousiast publiek. Een film (ook voor onze Bemmelse kijkers, die verhinderd waren) en wat plaatjes van de vrijdagavondshow.

 

 

"Peter weet het beter"
(eigen woorden burgemeester) bij de opening van SumMmertime. "Proms, ik ben gisteravond geweest; het is echt een aanrader"

Een rondje Gennep

Vrijdagmiddag, lekker weer en dus tijd voor een rondje Gennep. Je ziet vanalles....

zebra-paard? (langs de Niersdijk)
De blokhut krijgt na ruim 65 jaar een nieuw (geïsoleerd) dak
de Niersarm groeit langzaam dicht
en een eenzame dixi in de Niersvallei
Koeien moeten op het toilet hun behoefte doen? Of een nieuw toeristen ervicepunt?
Het hoekje is weer een echt winkeltje zoals vroeger
en er lijkt een nieuwe camper-parkeerplaats in gebruik genomen te zijn (Gennepermolen)
een verbouwing met een lange termijn planning
maar het sluisje bij de Noordwal is een stuk sneller gedaan
Aan de Kalboerstraat moeten ze nog beginnen
Sproeier-diefstal????
dan zijn de kersen verderop beter beschermd
Bij het oude belastinggebouw aan het Europaplein zijn de "te huur" borden verdwenen. Zou de Lidl dan toch komen en het pand tegen de vlakte gaan?
In Gennep zijn we niet zo snel, zoals door deze borden nog eens geaccentueerd wordt.
Geslaagden en beachvolleybal

Weer heel veel geslaagden in Gennep. Overal hangen de vlaggen uit, al dan niet met een tas eraan. Tot mijn grote verassing zag ik zelfs een vlag hangen aan het bolwerk. Daar wonen in het algemeen wat oudere mensen (moet oppassen met mijn taalgebruik :-) ), zodat die vlag voor mij verrassend was.

Het beachvolleybalveld lijkt tegenwoordig een echt strandveld geworden te zijn, want het staat telkens half onder water nu de Martinushof als spuiplek gebruikt wordt voor overtollig hemelwater. Zelfs de drainage die onder het veld gelegd is heeft dan geen zin meer, want zorgt eerder zelfs nog voor water-toevoer ipv -afvoer. Aanzienlijk ophogen lijkt de enige optie.

Dat vele regenwater blijft ons bezig houden. Mijzelf trouwens ook met mijn rioleringsperikelen. Nog even denken hoe principieel ik me zal opstellen richting gemeente :-). Hoe het ook zij, het is een lastige materie die ook in de toekomst nog voor veel problemen gaat zorgen want het schijnt vaker te gaan voorkomen als de voorspellingen kloppen. Ben benieuwd hoe het vanavond gaat en of het weer hard gaat regenen. Gisteravond na de generale repetitie voor de Proms moesten de mensen door 10cm water waden bij de uitgang van PicaMare. Heb al visioenen van burgemeester en wethouders die op blote voeten met hun schoenen in hun hand richting auto waden. Lijkt mij hoogst amusant.

En voor de rest gaat alles zijn gewone gangetje: de Engelsen willen uit de EU. Volgende stap zal wel zijn dat dan de Schotten en de Noord-Ieren uit het United Kingdom willen (zag al woordgebruik dat de UK dan DK gaat worden, namelijk Divided Kingdom). In het Gennepse een dispuut in de Raad over het uitzenden van de raadsvergaderingen, waar door de onzekerheid over NIMA nu ook daarover onzekerheid is ontstaan. We zullen zien. Eerst de Proms en het begin van SumMmertime. De Proms is binnen, maar ik hoop toch echt dat SumMmertime met een beetje redelijk weer zal kunnen beginnen. Zou zonde zijn.

Home sweet home, Gennep
Ik moest op vaderdag dit jaar naar Amerika en keerde woensdag weer terug. Altijd fijn om richting Gennep te gaan en dan de Maasbrug over te komen. Home, sweet home. Ik zag dat ze op de Weverstraat bezig waren en ik dacht eerst dat dat voor het fietspad was, dat ze achter de Weverflat willen gaan neerleggen met die wifi-plek die net als in het sprookje van de rattenvanger van Hamelen dit keer geen ratten, maar de schoolgaande jeugd zouden moeten gaan aantrekken. We'll see. :-) . Die werkzaamheden hadden overigens zo te zien meer te maken met de gasleidingen naar het gasdistributiestation terplekke dan met het fietspad.
Op het bedrijf waar ik moest zijn hing de Amerikaanse vlag nog halfstok vanwege de schietpartij in Orlando (zoals overigens op veel plaatsen in Amerika)
Het stadion van de Indiana Pacers in Indianapolis waar de Nederlander Rik Smits jaren gespeeld heeft
altijd mooi: hoe de zon boven Canada langzaam achter de horizon verdwijnt (we vliegen dan ergens boven Ontario)
en een bar waar je maar liefst 132 verschillende soorten bier van de tap kunt krijgen (via die RVS pijpen achter de bar)

Maar geef mij maar Gennep, eerlijk gezegd. En komend weekend wordt het druk: de zomer barst los.

Morgen en zaterdag-avond eerst de Proms met William Kersten, Copacabana, funky town, spannend slagwerk en nog veel meer, een show in zomersferen!

Hieronder nog een impressie van de Proms in eerdere jaren (links) en van de Proms editie 2014

 

en dan begint op de zaterdag ook nog eens de SumMmertime editie van 2016, met op de zaterdag het optreden van "van Gennep"

Op de 2e dag van SumMmertime za 2 juli volgt: Vanaf 11.00 uur is de KUNSTROUTE op diverse locaties in Gennep te bezoeken en vanaf 14.00 uur zijn er diverse activiteiten op de Markt, Jan Lindersplein en in de winkelstraten van Gennep. Op het Jan Lindersplein presenteert Theater Werkplaats Gennep haar jaarlijkse einduitvoering. (optredens om 14:00h en 15:30h. Op de markt om 14.00 en 15.30 uur een optreden van de Thompson Bridge Band en eenpresentatie van de Gennepse revue om 15:00h en 16:30h. Ook ONA en de stadsdichter geven acte de presence. Vanalles te doen dus ook op 2 juli.

compilatie 1997-2012
impressie Proms 2014
Doorlopen

Het geldt voor de Genneperhuisloop die vanavond, za 18 juni werd gehouden, maar ook voor de doorloop van de Proms 2016, die vanavond in PicaMare was. Het is weleens drukker geweest bij vroeger de halve marathon en nu dan de Genneperhuisloop, maar dat weerhoudt de deelnemers niet om hun stinkende best te doen. Respect dames en heren. En ook de deelnemers/artiesten van de Proms 2016, die volgend weekeind in PicaMare losbarst, deden hun stinkende best. Van beide doorlopen wat plaatjes (en een korte impressie van de doorloop voor de Proms)

Ja volgend weekend barts het echt los. Het begint met de proms die start op de vrijdagavond (en de zaterdagavond) in PicaMare en op zaterdag begint ook SumMmertime. ZOMER!

Het regent
Pijpestelen, meubels en prijzen in Gennep. Want gisteren kwam Nicolette van Dam namens de Postcodeloterij maar liefst 100.000 euro verdelen in het Voorhoevepark. Hartstikke leuk voor al die Gennepenaren. proficiat. Frans Thonen heeft een berichtje met foto op facebook gezet (klik op foto links) en "Jorjas" heeft een filmpje op youtube gezet (klik op foto rechts). In beide gevallen gaat u naar die plek op internet.
Ook pastoor Bouman was actief op internet. Allereerst de vormelingen die afgelopen vrijdag in de Norbertuskerk door deken Smeets gevormd zijn en vervolgens de verhuisfoto's, want hij moet immers plaats maken voor de nieuwe pastoor die begin juli geïnstalleerd wordt. In zijn nieuwe rol als deken zal pastoor Bouman het vermoedelijk in deze tijd van het jaar nog druk krijgen met het als deken "vormen" van de vormelingen in zijn nieuwe dekenaat. De Gennepse vormelingen van dit jaar zijn trouwens Lucas Wouter Wesley Toon Pieke Fenna Kyara Puck Djennes Sterre en Nora
Het regent trouwens niet de hele tijd. Afgelopen vrijdag was mooi en ook afgelopen zaterdag, 11 juni, was het prima weer voor een buurtfeest zoals hier in de Wagenstraat.
Terwijl ze op de Martinushof een soort parcours lijken te hebben gemaakt. voorbereiding op de Niersdalsurvivalrun?
Deze verzameling winterbanden hoort er trouwens ook bij
en dit vogeltje met nestmateriaal vindt zo'n extra steun in de boom ook wel handig.
Maar het regent wel erg veel en heftig. We worden nog eens een echte stad met echte grachten. We doen de grote stad al na, gezien de fiets die hier in de gracht gegooid is (à la de grote stad). Wilma stuurde deze foto.
Maar zondagmiddag was het weer erg heftig. Mijn tuin stond blank
En tot overmaat van ramp kwam het water ook nog uit alle putten, en uit de douche zoals hierboven te zien is. Dat is dus niet leuk meer.
Zondagavond aan het graven naar de riolering en proberen te ontstoppen.

's middags de gemeente gebeld en die kwamen ook redelijk snel om de boel op te nemen. De riolering was toen gelukkig al weer gangbaar.

op de dinsdag zijn ze nog terug geweest met een camera om de boel inwendig te inspecteren. Het inspectieputje blijkt dus ook onder het openbaar trottoir te zitten. Niet zo handig voor mij, want daar mag ik niet graven. Maar de gemeente heeft gelukkig toegezegd dat ik bij problemen maar hoef te bellen en dat ze dan meteen komen.

Geen inspectieputje te vinden op de erfafscheiding, terwijl er wel duidelijk water stond.
Na een doorwaakte nacht Janssen gebeld die gelukkig maandagmorgen meteen kwamen. Mijn eigen stuk was schoon. Dus maar een gat in het riool geboord en het stuk richting hoofdriool opengespoten.
Ik het trouwens die stier van Kortekaas (naast vroegere Maaspoort aan Maasweg) ook eens onder de loep genomen. ik geloof direkt dat de aanleiding een aanrijding door een grasmaaimachine kan zijn geweest. maar de oorzaak was natuurlijk dat dat beeld al lang zeer ernstig gescheurd was en dat een redelijk lichte tik of aanrijding al voldoende zal zijn geweest.
het weer kan dan voor overlast zorgen, het zorgt ook voor hele mooie zonsondergangen boven de Niersdijk!
Hou je gedeisd!

leek het motto van de jonge ooievaars, toen ze vanmiddag geringd werden. De lange was erbij en schoot deze plaatjes.

Ook in de toekomst volgen nog meer nieuwe leuke en interessante afbeeldingen. Blijf kijken!r

Voor degenen die de oude voorpagina's nog eens willen zien:Oude voorpagina's

lektech  www.gennep.nu Binnenkort..... NIEUWE UPDATES.....Blijf kijken!