Dieren in Nederland en Mexico

De"lange" stuurde de foto links, van de stier van Kortekaas (foto NvE). Vraag is of het de tand der tijds is of vernieling, maar in ieder geval is reparatie noodzakelijk.

De foto rechts is van de kinderboerderij. Daar is namelijk as 2e Pinksterdag schaapsscheerdersfeest. Ik kreeg het volgende bericht:

Schaapscheerdersfeest op de Kinderboerderij van Gennep.  Kom je ook op tweede pinksterdag kijken hoe  de schapen op de kinderboerderij in Gennep geschoren worden? Rond 14.15 uur zal de schaapscheerder beginnen, dus het is slim om niet te laat van huis te vertrekken! Verder zal er deze middag nog veel meer te zien en te beleven zijn. Zo kun je geschminkt worden, een schaap knutselen of ga je wol wassen. Je leert ook wat er zoal van de wol van schapen gemaakt wordt.En misschien nog het allerleukste… we gaan samen een heus wol-boom maken!  Heb je thuis nog grote lappen breisels liggen, neem ze gerust mee voor onze wolboom. En mocht je nog niet kunnen breien, dan gaan we jou dit leren! Het is dan wel handig om van thuis breipennen of een breiring mee te nemen. Wol hebben wij… De feestelijke middag is van 14.00 tot 17.00 uur en natuurlijk is de entree vrij.

De kinderboerderij zoekt ook nog vrijwilligers: "Zo'n dag organiseren kunnen we niet zonder vrijwilligers.  Omdat we dringend op zoek zijn naar vrijwilligers willen we een oproep doen: Ben je 18 jaar of ouder en vind je het leuk om tijdens openingstijden koffie, thee of iets anders in te schenken voor de bezoekers, activiteiten met kinderen op de boerderij uit te voeren en/of het contact tussen kind en dier te bevorderen dan zijn we op zoek naar jou!  Samen met een enthousiaste groep vrijwilligers (18 tot 75 jaar) zorgen we ervoor dat de kinderboerderij drie maal per week een middag open is voor de kinderen uit Gennep en de omgeving. Voor meer informatie kun je tijdens het schaapscheerdersfeest terecht bij één van onze vrijwilligers en/of kun je een afspraak  met een bestuurslid maken door een mailtje te sturen naar: info@kinderboerderijgennep.nl ."

Tot zover de dieren in Nederland, van steen of op de kinderboerderij. Die dieren in Mexico is een ander verhaal. Ik moest afgelopen week naar Monterrey (Mexico) voor een training aan een groep mensen uit Brazilie, Ecuador, Guatemala, Venezuela, Mexico, USA en Canada. Ik moet zeggen dat het hartstikke leuk is om met zo'n diverse groep mensen te werken met een zo verschillende culturele achtergrond. Maar bij zo'n trainingsweek wordt natuurlijk ook gegeten. En naast tequilas (je bent tenslotte in Mexico) komen daar ook andere dieren bij kijken (bij een diner dus!)

een potje gefrituurde wormen
van links naar rechts, boven de tortilla: wormen, sprinkhanen en miere-eieren (moeten trouwens ontzettend grote mieren geweest zijn). Het is eens wat anders.. :-)
het authentiek Mexicaanse optreden was trouwens ook erg leuk
en ook het hotel mocht er wezen. Grote stad trouwens. Monterrey heeft 4,5 miljoen inwoners. Werkeloosheid is momenteel slechts 2% volgens de officiele cijfers.

en dan kom je na een reis van 18 uur weer op Schiphol om het volgende tafereel bij de grenscontrole aan te treffen. Je waant je in een 3e wereld land.

3 weken geleden, toen ik terug kwam van Vietnam, was het al hetzelfde

de lobby
de lobby als "pano" opname op de Iphone
en daarna terug naar huis rijden... Files op de A9, A2, A12. Ik deed er 2x zo lang over als normaal en dat na die lange reis vanuit Monterrey. niet leuk. Gelukkig is het weekend.

 

Kinder rommelmarkt en braderie

In een zon-overgoten Gennep was het op zondag 8 mei 2016 goed toeven op de kinder rommelmarkt en braderie.

Een foto-impressie van Gennepnu.nl

 

Wat betreft de kinder-rommelmarkt: maar snel terug naar het Europaplein en haar het vroegere tijdstip (van 8 tot 12) en snel, voordat dit hardstikke leuke evenement dood bloeit. Het argument van de gemeente mbt parkeerplaatsen snijdt geen hout. Verleden jaar lag het Europaplein open en was niet beschikbaar. En bovendien: de kinder-rommelmarkt was van 8 tot 12. Op het moment van de grootste drukte op de braderie was de kinder rommelmarkt al lang weg en opgeruimd. Daarbij komt, dat de kinder rommelmarkt van 11 tot 3 juist tot gevolg heeft dat parkeerplaatsen bezet zijn. De ouders komen immers met de auto om de boel te vervoeren en na afloop weer mee te nemen. Die maatregel werkt dus averechts. Beter nadenken aub. Op het Europaplein is er meer samenhang voor zowel bezoekers als voor de stalletjes en het is bovendien handiger voor de ouders (aan- en afvoer). Ik hoop dus dat ze volgend jaar weer gewoon op het Europaplein zitten.

Van een natte markt thuiskomen

Eens een keer wat anders dan van een koude kermis thuiskomen.

de "lange" stuurde afgelopen week deze foto's. Ze zijn nog steeds actueel, want toen ik er vanochtend langs kwam, was de situatie precies hetzelfde. In de woorden van "de lange": De marktlui klagen hierover en een gemeente ambtenaar........heeft hen verteld dat dit erbij hoorde. Wat dacht je als er een windvlaagje... komt dan worden de klanten en de spullen in de kramen nat zoniet zeiknat......!! Bij de Vietnamees moeten ze op afstand bestellen en dan links wachten totdat de loempia klaar is en dan vlug wegwezen ! De kaasboer en de groenteman zijn er ook niet gelukkig mee. Zouden deze fonteinen ook met de kermis aanstaan........ ??? "

Ben ook razend benieuwd hoe dat dan morgen moet met de kinderbraderie. De gemeente heeft immers de toegang tot het Europaplein ontzegd en Jong Nederland en de kids verbannen naar het achterste stuk van het JL plein. Ik zal me van commentaar onthouden over zowel die fonteinen als het verbieden van het Gennepse evenemententerrein (Europaplein tenslotte) voor de kinder-rommelmarkt. O ja: de kinder-rommelmarkt begint pas om 11 uur!

Huldiging Kampioenen

In de feesttent aan de Groes werden op de feestavond tgv het 60 jarig jubileum de kampioenen van het seizoen 2015-2016 gehuldigd.

Ik heb een album gemaakt met de kampioens-foto's. Die kunnen als altijd voor eigen gebruik vrijelijk gedownload worden. Let wel op: ik heb de (grootste) foto's niet geresized omdat vermoedelijk deze en gene zijn eigen kampioensfoto wil hebben om bv af te drukken. Ze zijn dus erg groot.

het album met de kampioenen

Links het album met alle foto's (kleine foto's (buttons), intermediate formaat en bij nogmaals doorklikken groot formaat.

Rechts het team van mijn nichtje Steppie (dames 2), die ook tot de kampioenen van 2015-2016 behoren.

Dames 2

Een zon-overgoten Groes
daar vond het jaarlijkse volleybal tournooi van Flamingo's plaats in dit (60e) jubileumjaar van de club. Het was druk, zonnig en de stemming zat er goed in. Klik op 1 van de plaatjes voor een foto-impressie.
Dodenherdenking in Gennep

als vanouds bij de Barmhartige Samaritaan, waar het om 8 uur oorverdovend stil was (op de kraaien na). Er waren weer veel Gennepenaren gekomen om stil te staan bij de slachtoffers. Gelukkig was nu ook het verkeer stil gelegd. Het gilde was weer present evenals de stadsdichter en dit jaar voor het eerst het Vocaal Ensemble. Gerard Jaspers blies de hoorn. Een impressie op film en foto:

een kort fotoalbum

tante Riek en ome Hein, net voor de evacuatie in een schuilkelder aan de Heijenseweg

Tante Riek (Achterberg-Roosenboom) was er ook. Heel bijzonder. Zij heeft de oorlog nog zeer bewust meegemaakt
In de 20-er jaren van de vorige eeuw was er in Gennep een katholieke meisjesschool, achter het stadhuis. Daarnaast was er een openbare school. Daar zaten de jongens en de niet katholieke meisjes. Dit bleef zo totdat die openbare school onder katholiek bestuur kwam en de Martinus(jongens)school werd. Daarnaast kwam toen een klein openbaar schooltje voor de niet katholieke meisjes en jongens. Ik vertelde laatst over tante Riek (Achterberg-Roosenboom) die dit jaar 90 wordt. Tante Riek heeft een onvoorstelbaar goed geheugen en kan heel veel mensen benoemen op foto's van 70, 80 jaar geleden. Ze staat zelf op bovenstaande schoolfoto uit 1931: 2e rij van boven, 3e van rechts. Ik vrees dat ze zelfs nu nog een beter geheugen heeft dan ik....
Kampioenen in beeld en geluid

U had nog wat van mij tegoed. De foto's en film van de kampioenswedstrijden van zowel Dames 1 als Dames 2 (met Steppie) van Flamingo's. Alle foto's en film kunnen/mogen voor eigen gebruik gedownload worden (dat is dus niet voor commercieel gebruik of voor publikatie).

kampioenen (Dames 1)

het publiek bij de wedstrijd van Dames 1

een paar wedstrijdplaatjes van Dames 1

Dames 2

Steppie met dames 2 kampioen mèt hun huldiging

Bikkelspelen op de Heijkuul

;

Kinderspelen op de Heijkuul vanwege Koningsdag 2016. Het was weer voor bikkels en helaas dus niet zo druk als normaal.

www.gennepnu.nl was er wel en maakte een heel korte film-impressie (links) en schoot wat plaatjes (rechts)

Serenade voor de gedecoreerden
Woensdagochtend 27 april 2016 werden de gedecoreerden van Gennep ontvangen op het gemeentehuis, waarna om half 12, zoals gebruikelijk, een serenade gegeven werd. Dit keer door St Caecilia uit Ottersum. Links een kort filmpje. Hieronder wat impressies.
Lintjes

In Picamare reikte de burgemeester vandaag weer de jaarlijkse lintjes uit.

En wel aan de heren E.G.M. Zurnée en Th.J.J. van Rens, en de dames M. Urselmann-Jakobs en D. Smeets – Aerdts uit Gennep, en verder aan de heren W.F.M. Dirks en W.C. Derks uit Ven-Zelderheide. Proficiat

(foto is van de gemeente Gennep (facebook/twitter)

"als het in Venlo regent, dan loopt het in Gennep de spuigaten uit"

In de Gelderlander vandaag een artikel over de afwikkeling van het Floriadeterrein (Venlo Greenpark en villa Flora). Een prima moment om dit hoofdstuk definitief af te sluiten en de balans op te maken, want hoeveel heeft het nu eigenlijk gekost???

Een opsomming: (aandeel Gennep in Floriade was 8,5%, aandeel in villa Flora was 20%).

Oorspronkelijke insteek:het kost niks. De oorspronkelijke investering van 7 miljoen van de deelnemende gemeenten komt terug uit de overwaarde van Venlo Greenpark. Bovendien is er zelfs kans op een positief resultaat omdat de opbrengsten van de Floriade zeer conservatief zijn ingeschat. (ingeschat waren 2,5 miljoen betalende bezoekers, gerekend werd met 2 miljoen betalende bezoekers)

 
Kosten / Opbrengsten
Aandeel Gennep
oorspronkelijke investering van de regio-gemeenten (Gennep 8.5%)
-€ 7.000.000
-€ 595.000
kosten omdat er geen bijdrage kwam van de sub-regio-gemeenten, die wel begroot was (Gennep 8,5%)
-€ 1.000.000
-€ 85.000
extra kosten omdat de subsidiebedragen voor inflatie gecorrigeerd moesen worden (subsidiebedragen van de Gemeenten maar ook Provincie en Rijk)(Gennep 8,5%)
-€ 4.000.000
-€ 340.000
officieel verlies van de Floriade (uit eind-rapport Floriade 2012 in perspectief) (Gennep 8,5%)
-€ 5.453.652
-€ 463.540
Uiteindelijke kosten afwikkeling Greenpark en villa Flora (artikel Gelderlander)
-€ 26.600.000
-€ 2.700.000
Geld van de provincie vanwege de kosten gemaakt voor voorbereiding herindeling dat door de provincie niet in Gennep, maar in Floriade gestoken is (schatting deel Gennep 40%) (onder het mom: als het voor de Floriade is, is het ook voor Gennep)
-€ 2.000.000
-€ 800.000
     
-€ 46.053.652
-€ 4.983.540

Raadsvoorstel 22 dec 2003 (bij monde van de toenmalige burgemeester): "Over meer kosten dan maximaal € 31.500,-- en een open eind financiering wordt niet gesproken. Als er meer kosten aan de orde komen, hoort dat eerst in de raad thuis."

Een rekensommetje: de totale pijn in de portemonnee van de Gennepse burger bedraagt tenminste € 4.950.000,= meer dan de Raad is voorgespiegeld in dec 2003. (allerlei kosten in die periode 2004-2013 zijn niet eens meegenomen) . De totale kosten voor Gennep zullen dus ruim meer dan 5 miljoen euro bedragen. Ik heb door de jaren heen telkenmale gewaarschuwd voor dit (waarschijnlijke) scenario, maar sluit dit hoofdstuk hiermee af. Hopelijk is er een wijze les geleerd. (ben overigens bang van niet).

Ik rond hiermee mijn special over de Floriade af, die al sinds jaar en dag op deze site staat ter leringh ende vermaeck.

Onze voormalige burgemeester Marlies de Loo had toch een beetje gelijk met haar uitspraak: "als het in Venlo regent, dan druppelt het in Gennep"

Beter was misschien geweest: "als het in Venlo regent, dan loopt het in Gennep de spuigaten uit"

Delen

 

20160424 shared space in de praktijk .

Ik was afgelopen week in Saigon, Vietnam en kon toen zelf het delen van de weg in ogenschouw nemen. De beelden in het filmpje zijn typerend voor de situatie in bijna geheel Saigon, een stad met officieel zo'n 8-9 miljoen inwoners. Dan lijkt die shared space in Gennep zo slecht nog niet, of wel? :-)

Hierboven nog wat plaatjes van afgelopen week. Een arbeider verdient 200 dollar per maand. Een nieuwe scooter kost 500 dollar, een nieuwe auto 40000 dollar. Iedereen gebruikt dus een scooter hetgeen tot de taferelen op het filmpje leidt. Ik vraag me ook af waar ze al die auto's zouden moeten laten. Dat wordt nog wat in de toekomst als er meer auto's komen, want daarvoor is gewoon geen plek. Aardige mensen trouwens. Geen bedelaars gezien de hele week. Vrouwen kunnen op hun 55e en mannen op hun 60e met pensioen en krijgen dan 60% van die 200 dollar. Zal dus ook geen vetpot zijn.

Wat anders, uit het Gennepse. Toen ik in het vliegtuig zat van Saigon naar Dubai en toen naar Schiphol, zijn onderstaande plaatjes geschoten. Nol van Est stuurde een mail (met foto's): " Vrijdag morgen werden we wakker met kinder stemmen achter ons huis.Heel bijzonder.
De Ratel l maakte gebruik van de Groes voor een sportdag voor de groepen 3 t/m 6 (groepen 7 en 8 deden mee aan de gemeentelijke konings-spelen). Leuk."

Wat is het trouwens koud. Afgelopen week was het tussen 38 en 40 graden in Vietnam en hier in Gennep halen we amper de 10. Brrrr. Hopen dat het snel verbetert. Jammer als het met Koningsdag en de week daarna met het Hemelvaart weekend niet beter zou worden. We houden de vingers gekruist.

Grootste huldiging Flamingo's Dames 1

Grootse huldiging van Dames 1 van Flamingo's op zondagmiddag 17 april 2016 op het bordes van het stadhuis in Gennep en een onthaal door het voltallige college van B&W. Zeker de wethouders zijn wat minder handig met hun handen dan de dames met de volleybal, want er ging niet één, maar zelfs liefst twee dienbladen met champagne tegen de vlakte. Gennepnu was er bij en maakte een korte foto-reportage.

Gennepse mensen
In de albums Gennepse mensen mag Marie van d'n alde Tol aan de Nijmeegseweg natuurlijk niet ontbreken. Henk stuurde deze 2 foto's. Marie, die eigenlijk Marie Gruus heette leefde van 1895 tot 1971 en was een tante van de vrouw van Henk. Willem in het gastenboek corrigeerde mij: " Marie van den alde Tol , Marie van Jan Goossens, Marie Gruus , en ze had nog meer namen ,maar haar naam was Marie Hubers - Goossens". Beide foto's dateren van 1968. De foto's zijn toegevoegd aan het 8e album met Gennepse mensen. link naar album
Flamingo's Dames 1 èn Dames 2 Kampioen

een bijzondere avond in Picamare op zaterdag 16 april 2016. Zowel Dames 1 als Dames 2 zijn kampioen geworden. Later volgen nog veel meer foto's en film. Proficiat! (en natuurlijk vooral Steppie)

Gennepse Revue: Gaan met de banaan!

De Gennepse revue kent een lange traditie van bijna 100jr. Begin jaren 20 van de vorige eeuw werden de Gennepse revue 't komt wel terecht en 't is geen lolletje opgevoerd. In 1938 was er een heel grote revue bij gelegenheid van het 25jr bestaan van het Maasbuurtspoor.

Ook dit jaar is er weer een Gennepse revue, die zich wordt uitgevoerd in het najaar in PicaMare (sporthal). En net als toen, is de revue van 2016 eigentijds met eigentijdse onderwerpen en issues. Alhoewel, puber-liefde is natuurlijk van alle tijde. De spelers, koorleden, hulpkrachten en wat er verder nog allemaal meer voor nodig is, hadden vandaag 16 april 2016 een grote "doorloopdag" van de revue. Gennepnu was er bij. Waar dat "gaan met de banaan" op slaat? Dan moet u in het najaar gaan kijken. :-)

Natuurlijk heb ik veel meer foto's gemaakt. Voor het complete album, klik op de volgende fotobutton:

 

Nu 60jr jubileum, toen 50jr

Flamingo's viert binnenkort hun 60jr jubileum. Leuk om dan eens 10jr in de tijd terug te gaan naar de viering van hun 50jr jubileum in 2006, want Gennepnu.nl was er ook toen al bij. De plaatjes van toen. Veel plezier.

de teams van toen en van 2006
de middag-festiviteiten
de jubileum-avond
de huldiging van de oudgedienden
Multifunctioneel
Ik heb altijd gevonden dat die treden op het JL Plein een mooi klein amfitheater vormen, maar ze blijken ook anders gebruikt te kunnen worden blijkt uit de foto's van NvE van maandagavond 11 april.
Mallemolen definitief naar JL Plein

Ik heb vernomen dat de gemeente heeft besloten om de mallemolen met het andere kindervertier definitief van de Markt naar het Jan Lindersplein te verplaatsen. Het is dan ook het einde van het initiatief "kienderkermis". Op zich jammer, maar wel te begrijpen. Jammer omdat daarmee een eind komt aan veel meer dan 100jr kermis op de Gennepse Markt. Waar je vroeger over de koppen kon lopen op de kermiszondag van de Markt naar het Europaplein en waar je onderweg langs Frans Elemans kwam die op een platte kar kilo's en kilo's druiven aan de man bracht, daar is nu, anno 2016, niet veel meer van over. Tijden veranderen. Van een regionale belevenis, iedereen vrij, danstenten, en vertier, naar de tijd van nu, waar het hele jaar door vertier is. In 1995 is nog herdacht dat de roemruchte mallemolen van Giesen 75jr in Gennep op de Markt stond. De harmonie, de drumband, bombarie, de halve Gennepse bevolking rukte uit voor een ontvangst op het stadhuis en een tentoonstelling en een receptie in de zaal van hotel de Kroon. En daar vertelde good old Teun Metselaars, toen 85jr, van zijn herinneringen 75jr daarvoor (in 1920), hoe de kermis in Gennep kwam. Ik heb een stuk daarvan online gezet.

Ook een link naar de special Gennepse kermis op deze site.

1995 Mallemolen Giesen 75jr in Gennep

En er staan natuurlijk nog veel meer plaatjes en herinneringenen op deze site. Hieronder nog 2 voorbeelden.

reclameplaatje van fabrikant Hillen: de Gennepse mallemolen voor het stadhuis
Het (nieuwe) revuekoor poseerde in 2015 nog voor de mallemolen
opening kermis in 2014 (filmpje)
en foto's

Ook in de toekomst volgen nog meer nieuwe leuke en interessante afbeeldingen. Blijf kijken!

Voor degenen die de oude voorpagina's nog eens willen zien:Oude voorpagina's

lektech  www.gennep.nu Binnenkort..... NIEUWE UPDATES.....Blijf kijken!