Een zon-overgoten Groes
daar vond het jaarlijkse volleybal tournooi van Flamingo's plaats in dit (60e) jubileumjaar van de club. Het was druk, zonnig en de stemming zat er goed in. Klik op 1 van de plaatjes voor een foto-impressie.
Dodenherdenking in Gennep

als vanouds bij de Barmhartige Samaritaan, waar het om 8 uur oorverdovend stil was (op de kraaien na). Er waren weer veel Gennepenaren gekomen om stil te staan bij de slachtoffers. Gelukkig was nu ook het verkeer stil gelegd. Het gilde was weer present evenals de stadsdichter en dit jaar voor het eerst het Vocaal Ensemble. Gerard Jaspers blies de hoorn. Een impressie op film en foto:

een kort fotoalbum

tante Riek en ome Hein, net voor de evacuatie in een schuilkelder aan de Heijenseweg

Tante Riek (Achterberg-Roosenboom) was er ook. Heel bijzonder. Zij heeft de oorlog nog zeer bewust meegemaakt
In de 20-er jaren van de vorige eeuw was er in Gennep een katholieke meisjesschool, achter het stadhuis. Daarnaast was er een openbare school. Daar zaten de jongens en de niet katholieke meisjes. Dit bleef zo totdat die openbare school onder katholiek bestuur kwam en de Martinus(jongens)school werd. Daarnaast kwam toen een klein openbaar schooltje voor de niet katholieke meisjes en jongens. Ik vertelde laatst over tante Riek (Achterberg-Roosenboom) die dit jaar 90 wordt. Tante Riek heeft een onvoorstelbaar goed geheugen en kan heel veel mensen benoemen op foto's van 70, 80 jaar geleden. Ze staat zelf op bovenstaande schoolfoto uit 1931: 2e rij van boven, 3e van rechts. Ik vrees dat ze zelfs nu nog een beter geheugen heeft dan ik....
Kampioenen in beeld en geluid

U had nog wat van mij tegoed. De foto's en film van de kampioenswedstrijden van zowel Dames 1 als Dames 2 (met Steppie) van Flamingo's. Alle foto's en film kunnen/mogen voor eigen gebruik gedownload worden (dat is dus niet voor commercieel gebruik of voor publikatie).

kampioenen (Dames 1)

het publiek bij de wedstrijd van Dames 1

een paar wedstrijdplaatjes van Dames 1

Dames 2

Steppie met dames 2 kampioen mèt hun huldiging

Bikkelspelen op de Heijkuul

;

Kinderspelen op de Heijkuul vanwege Koningsdag 2016. Het was weer voor bikkels en helaas dus niet zo druk als normaal.

www.gennepnu.nl was er wel en maakte een heel korte film-impressie (links) en schoot wat plaatjes (rechts)

Serenade voor de gedecoreerden
Woensdagochtend 27 april 2016 werden de gedecoreerden van Gennep ontvangen op het gemeentehuis, waarna om half 12, zoals gebruikelijk, een serenade gegeven werd. Dit keer door St Caecilia uit Ottersum. Links een kort filmpje. Hieronder wat impressies.
Lintjes

In Picamare reikte de burgemeester vandaag weer de jaarlijkse lintjes uit.

En wel aan de heren E.G.M. Zurnée en Th.J.J. van Rens, en de dames M. Urselmann-Jakobs en D. Smeets Aerdts uit Gennep, en verder aan de heren W.F.M. Dirks en W.C. Derks uit Ven-Zelderheide. Proficiat

(foto is van de gemeente Gennep (facebook/twitter)

"als het in Venlo regent, dan loopt het in Gennep de spuigaten uit"

In de Gelderlander vandaag een artikel over de afwikkeling van het Floriadeterrein (Venlo Greenpark en villa Flora). Een prima moment om dit hoofdstuk definitief af te sluiten en de balans op te maken, want hoeveel heeft het nu eigenlijk gekost???

Een opsomming: (aandeel Gennep in Floriade was 8,5%, aandeel in villa Flora was 20%).

Oorspronkelijke insteek:het kost niks. De oorspronkelijke investering van 7 miljoen van de deelnemende gemeenten komt terug uit de overwaarde van Venlo Greenpark. Bovendien is er zelfs kans op een positief resultaat omdat de opbrengsten van de Floriade zeer conservatief zijn ingeschat. (ingeschat waren 2,5 miljoen betalende bezoekers, gerekend werd met 2 miljoen betalende bezoekers)

 
Kosten / Opbrengsten
Aandeel Gennep
oorspronkelijke investering van de regio-gemeenten (Gennep 8.5%)
-€ 7.000.000
-€ 595.000
kosten omdat er geen bijdrage kwam van de sub-regio-gemeenten, die wel begroot was (Gennep 8,5%)
-€ 1.000.000
-€ 85.000
extra kosten omdat de subsidiebedragen voor inflatie gecorrigeerd moesen worden (subsidiebedragen van de Gemeenten maar ook Provincie en Rijk)(Gennep 8,5%)
-€ 4.000.000
-€ 340.000
officieel verlies van de Floriade (uit eind-rapport Floriade 2012 in perspectief) (Gennep 8,5%)
-€ 5.453.652
-€ 463.540
Uiteindelijke kosten afwikkeling Greenpark en villa Flora (artikel Gelderlander)
-€ 26.600.000
-€ 2.700.000
Geld van de provincie vanwege de kosten gemaakt voor voorbereiding herindeling dat door de provincie niet in Gennep, maar in Floriade gestoken is (schatting deel Gennep 40%) (onder het mom: als het voor de Floriade is, is het ook voor Gennep)
-€ 2.000.000
-€ 800.000
     
-€ 46.053.652
-€ 4.983.540

Raadsvoorstel 22 dec 2003 (bij monde van de toenmalige burgemeester): "Over meer kosten dan maximaal € 31.500,-- en een open eind financiering wordt niet gesproken. Als er meer kosten aan de orde komen, hoort dat eerst in de raad thuis."

Een rekensommetje: de totale pijn in de portemonnee van de Gennepse burger bedraagt tenminste € 4.950.000,= meer dan de Raad is voorgespiegeld in dec 2003. (allerlei kosten in die periode 2004-2013 zijn niet eens meegenomen) . De totale kosten voor Gennep zullen dus ruim meer dan 5 miljoen euro bedragen. Ik heb door de jaren heen telkenmale gewaarschuwd voor dit (waarschijnlijke) scenario, maar sluit dit hoofdstuk hiermee af. Hopelijk is er een wijze les geleerd. (ben overigens bang van niet).

Ik rond hiermee mijn special over de Floriade af, die al sinds jaar en dag op deze site staat ter leringh ende vermaeck.

Onze voormalige burgemeester Marlies de Loo had toch een beetje gelijk met haar uitspraak: "als het in Venlo regent, dan druppelt het in Gennep"

Beter was misschien geweest: "als het in Venlo regent, dan loopt het in Gennep de spuigaten uit"

Delen

 

20160424 shared space in de praktijk .

Ik was afgelopen week in Saigon, Vietnam en kon toen zelf het delen van de weg in ogenschouw nemen. De beelden in het filmpje zijn typerend voor de situatie in bijna geheel Saigon, een stad met officieel zo'n 8-9 miljoen inwoners. Dan lijkt die shared space in Gennep zo slecht nog niet, of wel? :-)

Hierboven nog wat plaatjes van afgelopen week. Een arbeider verdient 200 dollar per maand. Een nieuwe scooter kost 500 dollar, een nieuwe auto 40000 dollar. Iedereen gebruikt dus een scooter hetgeen tot de taferelen op het filmpje leidt. Ik vraag me ook af waar ze al die auto's zouden moeten laten. Dat wordt nog wat in de toekomst als er meer auto's komen, want daarvoor is gewoon geen plek. Aardige mensen trouwens. Geen bedelaars gezien de hele week. Vrouwen kunnen op hun 55e en mannen op hun 60e met pensioen en krijgen dan 60% van die 200 dollar. Zal dus ook geen vetpot zijn.

Wat anders, uit het Gennepse. Toen ik in het vliegtuig zat van Saigon naar Dubai en toen naar Schiphol, zijn onderstaande plaatjes geschoten. Nol van Est stuurde een mail (met foto's): " Vrijdag morgen werden we wakker met kinder stemmen achter ons huis.Heel bijzonder.
De Ratel l maakte gebruik van de Groes voor een sportdag voor de groepen 3 t/m 6 (groepen 7 en 8 deden mee aan de gemeentelijke konings-spelen). Leuk."

Wat is het trouwens koud. Afgelopen week was het tussen 38 en 40 graden in Vietnam en hier in Gennep halen we amper de 10. Brrrr. Hopen dat het snel verbetert. Jammer als het met Koningsdag en de week daarna met het Hemelvaart weekend niet beter zou worden. We houden de vingers gekruist.

Grootste huldiging Flamingo's Dames 1

Grootse huldiging van Dames 1 van Flamingo's op zondagmiddag 17 april 2016 op het bordes van het stadhuis in Gennep en een onthaal door het voltallige college van B&W. Zeker de wethouders zijn wat minder handig met hun handen dan de dames met de volleybal, want er ging niet één, maar zelfs liefst twee dienbladen met champagne tegen de vlakte. Gennepnu was er bij en maakte een korte foto-reportage.

Gennepse mensen
In de albums Gennepse mensen mag Marie van d'n alde Tol aan de Nijmeegseweg natuurlijk niet ontbreken. Henk stuurde deze 2 foto's. Marie, die eigenlijk Marie Gruus heette leefde van 1895 tot 1971 en was een tante van de vrouw van Henk. Willem in het gastenboek corrigeerde mij: " Marie van den alde Tol , Marie van Jan Goossens, Marie Gruus , en ze had nog meer namen ,maar haar naam was Marie Hubers - Goossens". Beide foto's dateren van 1968. De foto's zijn toegevoegd aan het 8e album met Gennepse mensen. link naar album
Flamingo's Dames 1 èn Dames 2 Kampioen

een bijzondere avond in Picamare op zaterdag 16 april 2016. Zowel Dames 1 als Dames 2 zijn kampioen geworden. Later volgen nog veel meer foto's en film. Proficiat! (en natuurlijk vooral Steppie)

Gennepse Revue: Gaan met de banaan!

De Gennepse revue kent een lange traditie van bijna 100jr. Begin jaren 20 van de vorige eeuw werden de Gennepse revue 't komt wel terecht en 't is geen lolletje opgevoerd. In 1938 was er een heel grote revue bij gelegenheid van het 25jr bestaan van het Maasbuurtspoor.

Ook dit jaar is er weer een Gennepse revue, die zich wordt uitgevoerd in het najaar in PicaMare (sporthal). En net als toen, is de revue van 2016 eigentijds met eigentijdse onderwerpen en issues. Alhoewel, puber-liefde is natuurlijk van alle tijde. De spelers, koorleden, hulpkrachten en wat er verder nog allemaal meer voor nodig is, hadden vandaag 16 april 2016 een grote "doorloopdag" van de revue. Gennepnu was er bij. Waar dat "gaan met de banaan" op slaat? Dan moet u in het najaar gaan kijken. :-)

Natuurlijk heb ik veel meer foto's gemaakt. Voor het complete album, klik op de volgende fotobutton:

 

Nu 60jr jubileum, toen 50jr

Flamingo's viert binnenkort hun 60jr jubileum. Leuk om dan eens 10jr in de tijd terug te gaan naar de viering van hun 50jr jubileum in 2006, want Gennepnu.nl was er ook toen al bij. De plaatjes van toen. Veel plezier.

de teams van toen en van 2006
de middag-festiviteiten
de jubileum-avond
de huldiging van de oudgedienden
Multifunctioneel
Ik heb altijd gevonden dat die treden op het JL Plein een mooi klein amfitheater vormen, maar ze blijken ook anders gebruikt te kunnen worden blijkt uit de foto's van NvE van maandagavond 11 april.
Mallemolen definitief naar JL Plein

Ik heb vernomen dat de gemeente heeft besloten om de mallemolen met het andere kindervertier definitief van de Markt naar het Jan Lindersplein te verplaatsen. Het is dan ook het einde van het initiatief "kienderkermis". Op zich jammer, maar wel te begrijpen. Jammer omdat daarmee een eind komt aan veel meer dan 100jr kermis op de Gennepse Markt. Waar je vroeger over de koppen kon lopen op de kermiszondag van de Markt naar het Europaplein en waar je onderweg langs Frans Elemans kwam die op een platte kar kilo's en kilo's druiven aan de man bracht, daar is nu, anno 2016, niet veel meer van over. Tijden veranderen. Van een regionale belevenis, iedereen vrij, danstenten, en vertier, naar de tijd van nu, waar het hele jaar door vertier is. In 1995 is nog herdacht dat de roemruchte mallemolen van Giesen 75jr in Gennep op de Markt stond. De harmonie, de drumband, bombarie, de halve Gennepse bevolking rukte uit voor een ontvangst op het stadhuis en een tentoonstelling en een receptie in de zaal van hotel de Kroon. En daar vertelde good old Teun Metselaars, toen 85jr, van zijn herinneringen 75jr daarvoor (in 1920), hoe de kermis in Gennep kwam. Ik heb een stuk daarvan online gezet.

Ook een link naar de special Gennepse kermis op deze site.

1995 Mallemolen Giesen 75jr in Gennep

En er staan natuurlijk nog veel meer plaatjes en herinneringenen op deze site. Hieronder nog 2 voorbeelden.

reclameplaatje van fabrikant Hillen: de Gennepse mallemolen voor het stadhuis
Het (nieuwe) revuekoor poseerde in 2015 nog voor de mallemolen
opening kermis in 2014 (filmpje)
en foto's

Ook in de toekomst volgen nog meer nieuwe leuke en interessante afbeeldingen. Blijf kijken!

Voor degenen die de oude voorpagina's nog eens willen zien:Oude voorpagina's

lektech  www.gennep.nu Binnenkort..... NIEUWE UPDATES.....Blijf kijken!