9-1

9 meisjes en 1 jongen: dat waren de communiekantjes van 2016 die vanochtend 3 april 2016 in de Martinuskerk in Gennep hun 1e communie deden. Na de mis trokken ze traditiegetrouw en voorafgegaan door de harmonie naar de Mariakapel aan de Touwslagersgroes. En dat onder een doorbrekend zonnetje en aangename temperaturen.

De nieuwe pastoor

Uit betrouwbare bron heb ik vernomen dat de nieuwe pastoor van Gennep Guido Kessels is en dat de nieuwe pastoor op 3 juli geïnstalleerd zal worden.

Guido Kessels is op zaterdag 17 mei 2008 Roermond tot priester gewijd en was daarna kapelaan in het cluster van de parochies H. Gertrudis te Maasbracht, H. Hart van Jezus te Brachterbeek, H. Martinus te Linne en H. Stefanus te Stevensweert.. Hij is toen op 1 januari 2013 (samen met zijn tweelingbroer Marc, ook priester), ingetreden bij de paters van het Instituut van het Mensgeworden Woord. Inmiddels studeert hij spirituele theologie.

Guido Kessels is nu 35 of 36jr en afkomstig uit Stamproy. De foto links komt uit het "Weertmagazine', waar ook een artikel over de tweelingbroers te vinden is onder de volgende link: link naar artikel. Link naar artikel NRC.

Je krijgt wat je verdient, zeggen ze wel eens. Nou, dan verdient de actie voor de rolstoelbus van Norbertus het beste. Want het was vandaag werkelijk schitterend weer op deze Paaszaterdag en de dag van de jaarlijkse Norbertus wandeltocht ten bate van de rolstoelbus. Er waren dan ook veel wandelaars in en om het Gennepse die onder een stralend zonnetje en met behoorlijk aangename temperaturen de mooie Gennepse omgeving "onveilig maakten".

Voor de geïnteresseerden: de dames van Flamingo's hebben vanmiddag hun inhaal-wedstrijd met 3-0 gewonnen en staan nu, 4 wedstrijden voor het eind, 5 punten voor op nummer 2. Geen hoogstaande wedstrijd, maar de punten zijn binnen. Het was trouwens druk in PicaMare en dat terwijl het buiten zo'n mooi weer was. Het leeft blijkbaar in Gennep.

70jr geleden: de 1e na-oorlogse Vitessenaar

Ruim een jaar na de 2e wereldoorlog was Gennep ook alweer aan het voetballen. En in 1946 volgde ook de wederopstanding van het clubblad de Vitessenaar. De allereerste poging voor een clubblad was gedaan in 1930, maar die poging ging terziele in 1933. In 1946 volgde de weder-opstanding en wel met het nummer 1 van de allereerste uitgave in december 1946. Deze update past dus prima bij het feest van Pasen dat namelijk ook over weder-opstanding gaat. Dat we de eerste edities van 70jr geleden in 2016 nog kunnen bekijken hebben we danken aan de Lange. Deze Vitessenaren komen uit het archief van Wiel Hermens ( overl. 7 nov. 2015) en vele jaren boekhouder bij de Genneper Molen. Ik zal deze update ook onder specials op de verzamelpagina van Vitesse plaatsen. Fijne Pasen iedereen.

Vluchten is van alle tijden
De foto links laat Gennepse vluchtelingen zien in 1944. Nu in 2016 gaat het over de opvang van vluchtelingen van elders in Gennep. Het idee is om zo'n 150 vluchtelingen op te vangen in kasteel Heijen. Deze week (22 mrt) is er in Heijen al een bijeenkomst geweest met de omwonenden van Huys Heijen. De gemeente wil nog zo'n bijeenkomst organiseren met de burgers van Gennep voordat de gemeenteraad op 18 april beslist. De gemeente nodigt de burgers van Gennep uit om zich op te geven voor deze avond in PicaMare op woensdag 30 mrt om 20:00h. UITNODIGING van de Gemeente. (klik op de link)

De Markt in Gennep. Het mooiste plein, in ieder geval van Gennep, omringd door historische gebouwen en een plek waar Gennep samen komt voor SumMmertime, de Mèrtzitting, serenades en huldiging of gewoon om een terrasje te pakken met een ijsje, een pilsje of een kop koffie.

Rechts een andere plek in Gennep. De voorkant van de oude Mavo (meest recent 2nd hand shop) mag er dan niet uit zien. De zijde aan de kant van Maria Goretti is wel erg mooi, met boven de schilderingen die recent gemaakt zijn samen met iemand uit Nicaragua.

Volley-plaatjes

Zebra's en Flamingo's

die zijn er natuurlijk niet op de kinderboerderij. Maar wel heel veel andere dieren. De kinderboerderij gaat dit jaar met het ingaan van de zomertijd weer open en dat is dan op 1e Paasdag. Vanaf 2 uur staat de paashaas gereed om de kinderen te ontvangen. Persbericht van de kinderboerderij.

Flamingo's hebben we al in Gennep. Die deden gisteravond in PicaMare goede zaken. Zowel de dames als de heren, als dames 2 en heren 3 wonnen allemaal. Dames 1 en trouwens ook Dames 2 lijken nog steeds op weg naar het kampioenschap. Bij Heren 3 was trouwens de gemiddelde leeftijd van het team in één klap 8 jaar hoger. Waar de gemiddelde leeftijd normaal zo tussen de 16 en 17jr ligt, hielp gisteravond Sil Smits het team uit de brand aangezien ze 1 speler te kort hadden. En daarmee ging de gemiddeelde leeftijd ineens omhoog naar 24jr. Chapeau trouwens voor deze actie.

En dan die zebra's: nog maar 2,5jr geleden werd in de Staatscourant een Genneps verkeersbesluit gepubliceerd dat de zebra's in het Gennepse centrum uitroeide (bericht staatscourant). De verkeersdeskundige van de gemeente had geoordeeld dat die zebra's onnodig waren en dus uit het straatbeeld moesten verdwijnen. Ik las vanmogen echter een bericht dat de Gemeente toch maar ijlings op haar schreden terugkeert en dat de zebra's mogen terugkeren,. Er waren er toen 4, maar ik vermoed dat er nu tenminste 5 nodig zijn, want ook de oversteken van de Picardie bij de Stadsherberg is met het opheffen van de voorrang op de Zandstraat niet bepaald beter geworden voor de voetganger. Dat wordt dan dus een grote kudde zebra's naast de al aanwezige enthousiaste Flamingo's (al 60jr oud trouwens dit jaar).

dames 2
heren 1
dames 1
heren 3
zaterdag zijn ook de oevers van de Maas en de Niers door vrijwilligers opgeschoond. De gemeente droeg € 300,= per groep harde werkers bij
vorige week was NL doet, maar ook gisteren waren de vrijwilligers weer actief bij de Martinuskerk. Volgens de pastoor (opvolger wordt Paaszondag bekend gemaakt) zijn het trouwens geen vrijwilligers maar verantwoordelijke parochianen
Pauze in het Nierspark. Ze zongen behoorlijk, zodat ik vermoed dat het hier een koor betrof.
Ook verjonging bij dames 1 van Flamingo's?

Nu de gemeente tot inkeer gekomen is en de zebra's terugkomen (enige goede oplossing, zoals al veel vaker betoogd is overigens het aanbieden van een alternatieve route aan de automobilist), is de vraag of dat ook gebeurt met de N271. Ik kom er nu een maand dagelijks over heen. Ik heb nog geen trctor gezien overigens. Maar wel heb ik nog elke keer (op 1 keer na) automobilisten verkeerd zien rijden. Maar of ook de Provincie tot inkeer komt? We'll see.

Leerlingen op de film

Tweede prijs

Het leerlingenorkest van de harmonie deed zaterdagmorgen (5 mrt 2016) in het Elzendaalcollege in Boxmeer mee met een concours van leerlingenorkesten. Ze werden zeer verdienstelijk tweede in hun groep. klik op de foto voor een kort album. Knap gedaan jongens en meisjes!

De provincie heeft inmiddels de afstelling van de oprit vanaf de N271 naar de A77 (gelukkig) veranderd, zodat de giga-file van de 1e dag (29 feb) niet meer voorkomt. Gelukkig. Ik heb overigens nog geen enkele tractor op die aparte strook gezien, wel elke keer personen- en vrachtauto's. We zullen zien. Zo'n rondweg-gedoe zorgt in ieder geval voor wat leven in de (politieke) brouwerij, net zoals de geplande vestiging van de Lidl aan Europaplein (plek van het oude belastingkantoor). Nu ligt wethouder Welles weer onder vuur van de oppositie omdat te snel vergunning verleend zou zijn en te weinig naar bezwaren geluisterd. Enfin: de oppositie kent in ieder geval haar rol :-)

Deze week is ook het circus neergestreken in het Gennepse, op het Pagepark. Ze staan er, meen ik, tot en met morgen, zondag 6 maart. Wilde dieren mogen tegenwoordig niet meer, maar ik zag wel honden en paarden rondlopen.
 
Ook zijn de huurders van de Weverflat driftig bezig weer in te huizen nu de grote renovatie van de Weverflat is afgerond
En ook bij de harmonie heeft men niet stil gezeten. Bij zo'n nieuw repetitielokaal moeten toch eerst de puntjes op de i gezet worden, zoals bv middels het installeren van een akoestische wand. En dan is zelfwerkzaamheid van de leden erg handig.

Maar hier begon ik zelf niet aan: het weghalen van het dode hout uit mijn eik. Een hele klus, wat ik toch liever aan specialisten over laat. :-)

Ga FIETSEN!

Nu weet ik dat de overheid het fietsen wil propageren. Misschien dat ik mijn ervaring van vanochtend in dat licht moet plaatsen. Ik werk in Boxmeer, normaliter een ritje van 10 minuten. Vanochtend echter.......: 35 minuten. Ik heb een gemiddelde snelheid gehaald van 15,4km/h (en dat inclusief de A77). Het stond muur- en muurvast op de rondweg vanaf Gennep tot de oprit naar de A77. Ik zal me verder onthouden van commentaar. Daar heeft u mij niet voor nodig....

Roze wolk

De dames van Flamingo's mogen zaterdagavond in Almere dan wel de halve finale om de Nederlandse beker verloren hebben, maar ze mogen voorlopig toch wel op de roze wolk blijven zitten. De Gennepse,roze, supportersschare in Almere was imposant . Dat vond zelfs de NeVoBo, waar een bondsfunctionaris twitterde "ik wil ook in Gennep wonen". :-). En de dames hebben dit kalenderjaar in de bekercompetitie tegen 3 eredivisie-ploegen gespeeld met als totaal resultaat in sets: 10-4! Nog belangrijker is dat ze op weg zijn naar diezelfde eredivisie, omdat ze ruim aan de leiding gaan in de competitie. Een kampioenschap in het 60e jubileumjaar. Zou mooi zijn. Voor de goede herinneringen: link naar filmpje met de overwinning op Houten en een link naar de update in 2008 toen de dames eveneens kampioen werden.

En ook op pastoor Hans Bouman zal op een roze wolk zitten nu hij benoemd is tot pastoor-deken van Heerlen, het 3e belangrijkste dekenaat van Limburg. Een grote uitdaging, waar hij zijn ei wel kwijt zal kunnen. Hans ging er vanuit dat de overplaatsing nog voor de zomer zou gebeuren. As dinsdag komt de benoemingscomissie van het bisdom bijeen om (oa) te bespreken hoe Gennep na het vertrek van onze pastoor zal worden ingevuld. In de tussentijd is er natuurlijk ook altijd nog de (emeritus-)deken, inmiddels ruim in de 90, die in Gennep zal blijven.

Nu maar hopen dat die beschermengel op zijn schouder hem ook in de toekomst goed zal beschermen.

En dat zal ook nodig zijn met al die verkeersperikelen in het Gennepse. We hebben de shared space al. De plek, waar alle verkeersdeelnemers het spaans benauwd krijgen, totaal onoverzichtelijk en door ouders soms tot verboden gebied voor hun kinderen verklaard. En nu hebben we ook de soap van de rondweg. Na het zeer vreemde maar dodelijke ongeval afgelopen jaar zijn er afgelopen week allerlei verkeersmaatregelen getroffen, waarmee we van de regen in de drup gekomen zijn. Ikzelf zou trouwens eerder zeggen "van zonneschijn in een stortbui beland". En ik ben blijkbaar niet de enige. Een stortvloed aan reacties en commentaren op de social media.

Enige reacties op een ingezonden brief op kliknieuws: " nog nooit zo'n puinhoop aan borden gezien", " Wat een prutsers wie dit verzonnen heeft", " een zeer onoverzichtelijke situatie zo, het is wachten op ongelukken", " Deze situatie is levensgevaarlijk,vooral s'avonds", " Dit is een gênant drama en het is wachten op het eerste ongeval", " diep triest wat ambtenaren achter hun bureau verzinnen". En zo kan ik nog wel een poosje doorgaan. Ik raad zelf in ieder geval iedereen af om (als het niet nodig is) over de rondweg te rijden op dit moment. De ingezonden brief en de reacties kunt u zelf lezen op Kliknieuws: LINK naar brief en reacties. Vreemde tijdelijke "oplossing" trouwens, want de N264 (weg naar Oeffelt) gaat er vanaf eind deze week 7 weken compleet uit (en dat in het ploeg- en zaai-seizoen van de boeren en loonwerkers). Wat is dan het nut van die aanpassingen van de rondweg??

Natuurlijk is de aanpassing tijdelijk, want de Privincie gaat de rondweg aanpassen en 5 rotondes aanleggen. Ik zet hieronder de situatietekeningen van de plannen van de Provincie. De Provincie heeft ook uitgezocht wat het kost om die extra rotonde bij de Stamelbergerdijk aan te leggen inclusief de ontsluiting richting Niersbrug. De kosten vielen mij ontzettend mee. En dit is nu een investering die Gennep eindelijk van zijn verkeers-infarct kan helpen verlossen, de shared space eindelijk verkeersluw kan maken en de Maas weer bereikbaar vanuit Gennep. (en dat voor 7% van de Essent-winsten die helaas inmiddels in rook opgegaan zijn)

nieuwe rondweg bij aansluiting Brabantweg (en Maasbrug)
zelfde tekening, vergroot
raming kosten verschillende alternatieven fietsverbinding over de Maas
een alternatieve aansluiting van de rondweg naar Gennep, welke de shared space enorm ontlast en Gennep beter bereikbaar maakt, evenals de Maas vanuit Gennep.

Het complete plan is op internet te vinden, evenals het onderzoeksrapport over de mogelijkheden van een betere fietsverbinding over de Maas. Aan het huidige fietspad over de Maasbrug zullen de Provincies Limburg en Noord Brabant zowiezo nog iets moeten doen, omdat het fietspad (2-richting regionaal (brom)fietspad maar de helft van de voorgeschreven breedte heeft. In Nederland worden de CROW richtlijnen aangehouden voor fietspaden en die richtlijnen schrijven voor dat dergelijk fietspad (overigens ook voetgangerpad!) tenminste 4m breed moet zijn ipv de huidige 2m.

Een stukje verderop licht dan de Wever-rotonde. De Weverstraat is in 2008 2-richting verkeer geworden met globaal een verdubbeling van het aantal auto's. En de rotonde is altijd al als gevaarlijk beschouwd door de Gennepse burger. In het verleden zijn er al ettelijke discussies met wethouders en ambtenaren over die Weverrotonde gevoerd, maar altijd met 0 resultaat: te duur, verwijzingen naar deskundigen-rapporten enzovoorts. Maar nu schijnt er toch beweging te komen. Het huidige voorstel van de college (meen ik tenminste) is een fietstunnel in combinatie met een fietspad achter de Weverflat langs. Hieronder de varianten die bekeken zijn. En de kostenraming? Link naar de kostenramingen van de voorkeursvarianten .

Ik weet zelf trouwens een nog veel goedkopere en veiligere variant: plaats gewoon verkeerslichten, zoals in Oeffelt. Hardstikke veilig en simpel en goedkoop en kan snel uitgevoerd worden.

Dit zijn natuurlijk weer allemaal onderzoeken. Ik kan dan ook niet nalaten nog een oud onderzoek (alhoewel oud...., 2013) te laten zien: daarin staat dat de hoeveelheid auto's op de shared space met bijna 50% zal verminderen. Onderzoeksrapport

Tja. Links de kop uit dat onderzoek met daarnaast de berekende verkeersgevolgen. De conclusie van dat onderzoek zou dan ook kunnen leiden: verkeersinfarct hart van Gennep opgelost!! , maar niet heus. Vraag me af wanneer men nu eindelijk eens gezond verstand gaat gebruiken ipv alleen maar te varen op dit soort rapporten (en zie ook huidige maatregelen rondweg).

 

Rechts staat overigens het doorgerekende gevolg van de door mij gesuggereerde nieuwe aansluiting op de rondweg. En dat zet nu een echt zoden aan de dijk.

Tenslotte nog wat (wat mij betreft) goed nieuws: verkeersremmende maatregelen op de Niersweg een aanpassing van de voorrangs-situatie. Zie hieronder. Dit zal erg hinderlijk zijn voor het doorgaande verkeer en wellicht helpen om de shared space te ontlasten. Dit nog los van het eigenlijke doel namelijk de verkeersveiligheid op de Niersweg en Zuid-Oostwal (heb ik overigens geen onderzoeksrapport voor nodig)

Bijna 100 jaar!

Ik kreeg een mailtje van Matigheid en Genoegen met een persbericht over hun 100 jarig bestaan volgend jaar. Ze zijn namelijk in 1917 opgericht. PERSBERICHT

foto's van optredens in 1971-1973-1974-1975

1921.1 van de 1e optredensmet het stuk: Don Garcia Moreno

het 40jr bestaan in 1957 werd gevierd met "carnaval in Venetië"

in 1992 bij het 75jr bestaan werd een jubileumboekje uitgegeven

Ik heb alle foto's die al hier op deze site stonden bij elkaar gezocht om nu eens een echte special van Matigheid en Genoegen (vroeger ook wel genoemd "Nattigheid en Nooit Genoeg") te maken. Veel plezier. Klik op de foto hieronder voor dit album:

Vrouwentekort in Gennep

De gemeente heeft onlangs de bevolkingscijfers per 31 dec 2015 gepubliceerd. Link naar die file. Dat lijken behoorlijk oninteressante gegeven totdat je die gegevens eens op een rijtje zet.

Als je die gegevens van de kern Gennep op een rijtje zet, dan blijken de mannen tot een leeftijd van een jaar of 70 duidelijk in de meerderheid. Maar vooral tussen de leeftijd van 20 en 25jr lijkt er zelfs sprake van een heus vrouwentekort. In de leeftijd van 25jr bv 27 mannen tegen 64 vrouwen. Ook voor de gehele bevolking wijken de cijfers af van het landelijke gemiddelde. In Gennep zijn er meer mannen dan vrouwen en dat is andersom voor het gemiddelde van Nederland.

Wellicht kan een (deel)verklaring zijn dat tegenwoordig vrouwen in het algemeen een betere opleiding dan mannen hebben, omdat het schoolsysteem (weer iha, en naar mijn mening) meer op vrouwen dan op mannen toegesneden is, waardoor de dames van begin 20 gaan studeren en uit Gennep weg trekken (meer dan de mannen). Ik weet het niet. Misschien is het ook een statische afwijking.

En er zijn meer interessante trends te bekijken, bv het aantal geboorten en ook de leeftijdsopbouw van de bevolking.

Deze 2 grafieken links en rechts laten de leeftijdsopbouw zien van de kern Gennep (links) en die van de kerkdorpen. De zwarte lijn toont het totaal, de groene lijn de vrouwen en de rode lijn de mannen. In beide gevallen zien we een grijze golf van 45-70 jarigen, hoewel die in de kerkdorpen duidelijker lijkt te zijn. In de kerkdorpen is de piek van de jeugd tussen 10 en 20 duidelijk te zien. Ik vermoed bijna dat we hier de piek in nieuwbouw in de kerkdorpen van de jaren 80 en 90 terugzien.

De teruggang in geboortes is vooral in de kerkdorpen goed te zien, hetgeen voor de scholen lastig kan gaan worden. In Gennep daarentegen lijkt het beeld over de afgelopen 30jr redelijk stabiel.

Hieronder nog een aantal plaatjes die ik uit die tabel van de gemeente heb afgeleid.

Afgezien dat het best interessant is om de cijfers op deze manier uit te werken, denk ik, dat het ook voor de politiek relevante informatie is richting (het beleid voor) de toekomst (of zou moeten zijn)

leeftijdopbouw kern Gennep versus die van de kerkdorpen
% mannen per leeftijd in de kern Gennep
leeftijdopbouw mannen/vrouwen gehele gemeente
man/vrouw verhouding per leeftijd kerkdorpen
Klassefoto's: Norbert MAVO èn hoe lang duurt de vasten?

Jeroen Schoenmakers, oorspronkelijk uit Ven-Zelderheide, maar tegenwoordig woonachtig in Haalderen stuurde een klassefoto van de Norbert Mavo uit 1987-1988. De foto is ook toegevoegd aan het album van de MAVO.

Ja, en hoe lang duurt nu die vastenperiode? Ik was vast overtuigd 40 dagen. Omdat ik een afspraak voor mijn werk moest plannen en ik wist dat aswoensdag 10 februari was, beredeneerde ik dat het dan dus rond 21 maart Pasen zou moeten zijn, 40 dagen later. Maar dat was dus verkeerd. Pasen was de 26e maart. Wat is er dan met die vastenperiode van 40 dagen aan de hand? Wat nazoeken leverde het antwoord. De vastenperiode is geen 40, maar 46 dagen. En dat komt omdat de zondag niet mee telt. (6 zondagen in totaal). Het vasten duurt dus 40 dagen in een vastenperiode van 46 dagen. Dat is me overigens vroeger niet verteld, dat je op zondag niet hoefde te vasten (en dus mocht snoepen).

Kienderoptocht: stoere jongens, ferme meiden

Het zat ze niet mee, op dinsdag 9 feb 2016, bij de kienderoptocht in Gennep (Jong Nederland, Coloradokevers, Waggelaars en Bombakkes). Was net gisteravond de storm voorbij getrokken, was het nu, tijdens de kienderoptocht, ineens tijd voor een wel erg fris en heftig buitje.

Maar, als echte bikkels, en onvervaard, trokken ze door de Gennepse straten. Voorafgegaan door de prinsenwagen van Bombakkes, met de prinsenwagen van de Waggelaars en afgesloten met de prinsenwagen van de Coloradokevers en onder begeleiding van de verzamelde joekskapellen trokken ze naar PicaMare.

Gennepnu kan dan natuurlijk niet achterblijven.

Een album van deze heldhaftige carnavals-optocht

De foto's (+lief meisje deelt snoepjes uit)

Bijna 500 foto's. Een beetje veel. Ik weet het, maar er was ook veel te zien. Mijn complimenten voor de deelnemers. En ook mijn complimenten voor de gemeente. Want waar het gisteravond nog een gigantische puinzooi was langs de route met ook veel kapot glas, is de gemeente vanochtend al driftig en met succes aan het opruimen geslagen. Chapeau heren (en dames?) van de opruimploegen. Klik op één van de plaatjes hieronder voor het optocht-album van 2016. En zoals altijd zijn alle foto's (voor eigen gebruik) te downloaden. (voor het grootste formaat moet u doorklikken). Achter het fotootje helemaal rechts zit trouwens een filmpje: lief meisje deelt snoepjes uit en even later gaat alle snoep in de versnelling: het regent snoep :-)

een snoepje van een lief meisje. En dan..... de volle lading!

De optocht van 2016

de optocht van 2016 in beeld. Het bleef gelukkig droog en de wind viel mee. De optocht was langer dan ooit. 18 minuten film brengen de optocht van 2016 in beeld.

Goed verdedigen is de kunst

Bovenstaande foto laat goed zien wat belangrijk is en vooral bij het damesvolleybal: verdedigen. Terwijl Steffie Janshen aanvalt staan 4 teamgenoten helemaal paraat voor het opvangen van de afvallende bal. Klik op de foto voor een filmpje van de kwartfinale. En fijne carnaval allemaal

Het is weer losgebarsten

Sleuteloverdracht is geweest vanavond en bij de Mouter hingen ze al met de benen buiten. Maar vandaag was natuurlijk eerst de beurt aan de scholen, want jong geleerd is oud gedaan tenslotte. Zo ook bij Maria Goretti, waar ze aan het eind van de schooldag weer een optocht door de Gennepse straten hielden. Klik op onderstaande foto voor een kort album. Morgen de mèrtzitting en het schijnt gelukkig droog te blijven. Voor diegenen die er niet bij kunnen zijn zal de lokale omroep voor beelden thuis zorgen.

Ik zal later nog een kort filmpje en wat foto's van de triomf van de dames van Flamingo's op de site zetten. Door alweer een 3-0 zege op eredivisionist Taurus werd de plek in de final four definitief veilig gesteld. De Gennepse dames bij de beste 4 teams van Nederland! En het publiek in PicaMare wilde het weten ook. In een uitverkocht huis werden de dames uitzinnig toegejuicht.

2 down, 1 to go

Zaterdagavond 30 jan was de 2e "finale"-wedstrijd van de dames van Flamingo's. In de week van de kwartfinales om de Nl beker tegen Taurus uit Houten, moesten de dames op de zaterdagavond in de eigen hal tegen nummer 2, Apollo uit Borne. Zeer geconcentreerd begonnen de dames, haalden alles van de grond en maakten in de 1e set kanonnenvoer van Apollo, ook al omdat het blok van Apollo zwak was. De 2e set, na wat omstellingen, bood Apollo beduidend meer weerstand, maar ook die set werd juichend binnen gehaald. Ook in de 3e set was Flamingo's de bovenliggende partij, tot ongeveer halverwege de set. Dat Apollo niet de zwakke ploeg van de 1e set was, bleek toen er wat concentratieverlies bij Flamingo's optrad en de 3e set uiteindelijk verloren ging.

Dat leidde tot behoorlijk langdurig teamoverleg (foto links) voordat er van helft gewisseld werd. De dames hadden blijkbaar besloten, dat dat toch niet de bedoeling was. De 4e set werd dan ook weer winnend afgesloten na het slotpunt van Nynke Rovers (foto rechts). Na de final 4 lonkt dan steeds meer het kampioenschap voor de dames. Overigens moet er voor die final 4 toch nog wel eerst een goed resultaat geboekt worden as woensdag bij de returnmatch, in PicaMare, tegen Houten.

Naast de dames wonnen ook de heren, weliswaar moeilijker dan gedacht, met 3-2. Dames 2 en Heren 3 (met nichtje en neefjes in de gelederen) verloren helaas. Ik heb van alle wedstrijden enige foto's gemaakt. klik op de foto rechts voor het album.

Hieronder nog een aantal momenten van de zaterdagavond in PicaMare

fotoalbum, zaterdag 30 jan 2016

matchpunt Flamingo's aan het eind van de 4e set. Nynke Rovers scoort.

Kindermis met als thema carnaval in de Martinuskerk

Zondagochtend 31 januari was er een kindermis in de Martinuskerk met als thema carnaval. Marco was er bij en heeft foto's gemaakt.

Voor nog meer foto's van dee ochtend, klik op de volgende link:

En een kleinzoon volgt in 2016 zijn opa op als prins. Vrijdag werd prins Lex 1 bekend gemaakt op de Heggenrank in Heijen. En Lex is de kleinzoon van de roemruchte Gennepse prins Tonny II uit 1966. Opa himself stuurde de foto's. :-)
De final four lonkt, en... het weer in Gennep

Vandaag zonder plaatjes. De dames van Flamingo's hebben vanavond in Houten bij Utrecht een topprestatie geleverd door eredivisionist Taurus met 0-3 te verslaan. Volgende week volgt de thuiswedstrijd en een plaats bij de laatste 4 van Nederland voor de nationale beker lijkt zeker. Maar eerst zaterdagavond nog de belangrijke wedstrijd tegen Apollo, wanneer de dames hun 1e plek in de competitie verdedigen tegen de nummer 2. Ik neem aan dat ze in PicaMare met de benen buiten zullen hangen.

Op Maasduinencentraal staat trouwens een mooi filmpje van deze zege: link naar filmpje op deze site

En het weer: Piet Manders stuurde een aantal links naar weerstations in Gennep/Heijen. Voortaan kunt u dus het lokale weerbericht uit onze gemeente zien ipv via buienradar of weerplaza en bv zien wanneer het nu stopt met regenen. In de balk hierboven staat de link naar het weerstation. Piet bedankt.

Rare winter

Een rare winter dit jaar. Eerst wil het geen winter worden; dan slaat zo'n 10 dagen geleden het weer ineens om, is het koud en zijn er zelfs ijsdagen. En dan, gistermiddag, 22 jan, slaat het weer ineens weer om en gaat het komende week weer richting 10 graden. De natuur zal aardig van streek raken. Ver in december nog gras maaien, narcissen die in bloei staan, dan weer vorst, (hele mooie) rijp en nu dus weer warm.

vrijdagochtend (22/1): deze narcis vraagt zich af of ie zich vergist heeft.
terwijl een stukje verder op hele mooie ijskristallen als rijp op de bramenstruik groeien
deze zonnebloem uit 2015 heeft het definitief opgegeven
en de ooievaar vraagt zich af of ie toch niet naar het zonnige zuiden had moeten vertrekken. Moeilijk om zijn kostje bij elkaar te scharrelen.
je kunt de kou van het plaatje afkijken, nog maar 1 dag geleden
bij het Nierspark heeft de gemeente een erg mooi bord geplaatst
alhoewel de maker zich toch wel enigszins in de plaats vergist heeft
want hier staat u namelijk echt. :-)
De groeten van Jan Steen
Links een klassefoto van de 6e klas van de Martinusschool van het jaar 1969-1970 met meester Dohmen. De foto is ook toegevoegd aan het album van de Martinusschool

 

De foto links, inclusief de namen is afkomstig van Jan Jansen.

Jan: " Ik heb in mijn jeugd- en volwassen jaren (van 1964 t/m 1990) in de Steendalerstraat (tegenover Hein en Truus Peters) en ook nog 5 jaren op de flat in de Brugstraat gewoond. Nu kwam ik laatst een oude foto tegen van de 6e klas van meester Dohmen uit het jaar 1969 - 1970 tegen. Nu zag ik op gennepnu.nl dat er nog geen foto opstond van die klas (er was volgens mij toen ook nog een andere 6e klas van meester Giepmans).

Groetjes: Jan "Steen" alias Johan Jansen (want we hadden nog een Jan Janssen (met 2 ss-en) in onze klas en die werd in de lagere klassen Jan Berg (straat) genoemd "

 

 

En nu ik toch bezig ben: de punaises of spijkers die de vroegere Zandpoort markeren moeten blijkbaar opgeruwd oid worden omdat ze te glad zijn en te gevaarlijk. Dan weet ik er nog wel een. De kunststof planken rond de bomen daar zijn werkelijk spiegelglad en vooral als er ochtendrijp is. Levensgevaarlijk! ("levensgevaarlijk" is misschien een beetje overdreven omdat je hooguit een been, arm of heup breekt overigens). Volgens mij in ieder geval gevaarlijker dan die punaises. Kan er dan ook meteen iets gedaan worden aan die rare gevaarlijke zeer kleine hoogteverschillen zoals voor de bloemist? En als GeBra en de gemeente dan toch bezig is, kan er meteen iets gedaan worden aan die gevaarlijke shared space???? Mijn hoop is nog niet vervlogen. Als die kwestie met Tuinzicht opgelost kan worden (vind 30k wel veel trouwens) dan mag zo'n pleintje toch geen probleem zijn. of wel?

1 Prins, 2e prins,.... géén Prins meer?

Een stukje historie van niet heel erg lang geleden. Met dank aan "de lange", die een scan van oud krantenmateriaal stuurde.

Het plaatje links is uit de Bombakkes-krant van 1949 (klik op het plaatje voor die krant). Géén Prins in Gennep. Wat was er gebeurd?

Na de oorlog keerden in de loop van 1945 de geëvacueerde bewoners van Gennep geleidelijk in het verwoeste Niersstadje terug. De bezittingen waren ofwel weg ofwel kapot en verwoest en men moest langzamerhand het normale leven weer opbouwen. Dan is een feestje natuurlijk niet weg onder die omstandigheden en carnaval biedt bij uitstek de gelegenheid daartoe. In het vroege 1946 werd dan ook op een redelijk ongeorganiseerde wijze carnaval gevierd, wat weer de aanleiding was dat men in Gennep de koppen bij elkaar stak en een carnavals-vereniging oprichtte in maart 1946. De geboorte van Bombakkes.

In het vroege voorjaar van 1947 werd dan voor het eerst op een georganiseerde wijze carnaval gevierd, met als prins Teun 1 (Teun Metselaars) en werd de allereerste Bombakkeskrant uitgegeven (rechts). Klein probleempje was dat men na de oorlog bang was voor allerlei uitspattingen en onzedelijkheid. In het voorjaar waren op initiatief van de Katholieke Actie in Zuid Limburg besprekingen op gang gekomen met uiteindelijk alle burgemeesters van geheel Limburg om dit in te tomen en werd afgesproken dat dansavonden voor verenigingen niet werden toegelaten, tenzij deze op traditie gebaseerd waren en dat dit slechts mocht door verenigingen die al voor 1940 (voor de oorlog) actief waren. In 1947 waren er nog geen problemen onder de toenmalige burgemeester van Banning. In het voorjaar van 1947 kreeg Gennep een nieuwe burgemeester, burgemeester Gilissen (de vader van de huidige burgemeester van Venray, Hans Gilissen, die overigens ook oud-vorst van Bombakkes is... :-) ). Die restrictie op dansavonden bleek toch een probleem te worden en Bombakkes ging in overleg met de nieuwe burgemeester.

Deze stelde zich op het standpunt dat Bombakkes toch vooral een middenstands-club was en dat er allereerst meer mensen uit de arbeiders-stand in oa bestuur opgenomen zouden moeten worden. De kiem van het conflict was gelegd. In 1948 kwam er nog een nieuwe prins, Marius Seegers werd Prins Marius 1. Maar het conflict escaleerde steeds verder totdat in de jaren 1949 en 1950 helemaal geen prins werd verkozen. Dit leidde ook tot de carnavals-krant van 1949, waar Bombakkes alles nog eens uit de doeken deed, inclusief de brief die ze aan de commissaris van de koningin gestuurd hadden.

In die krant, vindt u dan ook advertenties voor rouwkleding (Verhasselt), een uitnodiging voor rouwbeklag bij de raad van 11.

Uiteindelijk werd de zaak opgelost, maar het duurde een tijdje. Zelf vermoed ik dat de zaak onnodig geëscaleerd is door stijfkoppigheid aan 2 kanten en waarschijnlijk daaraan gekoppeld de onnodige verwijten over en weer). Enfin, na een prinsenloos 1949 en 1950, was er in 1951 weer een Bombakkes-prins, Huub Timmermans werd toen prins Huub 1. Rechts ziet u de advertentie uit de M&N Bode over het prinsenbal in dat jaar. En zoals u oa op foto's op deze site kunt zien werden de prins en zijn gevolg ook door burgemeester Gilissen en wethouders ontvangen op het stadhuis.

Nog een paar decennia later werd de zoon van de toenmalige burgemeester zelfs vorst van Bombakkes. Ook dit verhaal kent dus een goed einde, zodat we anno 2016 in het Gennepse nog volop carnaval kunnen vieren. Wat we trouwens ook moeten constateren is dat, waar de prinsen uit de begintijd inderdaad vooral uit de middenstand kwamen (logischerwijs), dit inmiddels helemaal veranderd is. Dus ipv burgemeester Gilissen ouderwets te noemen (indertijd) zou je ook kunnen redeneren, dat ie zijn tijd ver vooruit was en een vooruitziende blik had. :-)

op deze foto zien we (in een wat andere uitdossing) Teun Metselaars, de 1e Prins van Bombakkes

Anno 2016 zijn al die perikelen van meer dan 65jr geleden achter de rug en wordt carnaval gevierd. En sinds enige jaren betekent dat kiender-optocht op de carnavals-dinsdag, dat mede wordt georganiseerd door Jong Nederland.

En Jong nederland nodigt alle jeugd van Gennep uit om mee te doen aan die kiender-optocht, die ook wordt opgeluisterd door Bombakkes en de Coloradokevers en ook sinds 2015 de Waggelaars (Janny de Wolff wees me op deze omissie).

Klik op de foto links (uit 2014) om het persbericht van jong Nederland hierover te lezen.

"'t krult d'r!! moel, moel"

Receptie Barend 1

Zaterdagavond 16 jan begon om 11 over 6 de receptie van prins Barend 1 van Bombakkes in PicaMare. Eerst werden nog statiefoto's gemaakt en daarna beet de harmonie traditiegetrouw het spits af.

de harmonie bijt het spits af
en doet dat met volle overtuiging
voorzitter spreekt de Prins en Bombakkes toe
moet iemand me een keer uitleggen: Raad van 7 of Raad van 11?
voorbereidingen
allemaal op de goede plaats!
lachen naar de camera! -cheese
de lach vasthouden valt nog niet mee
kort filmpje: klik op de foto
de "punaises" in het wegdek (genoemd in het gastenboek) die de vroegere zandpoort markeren

zowel de dames als de heren van Flamingo's hebben overigens vanavond met 3-1 gewonnen, zodat beiden nog op koers liggen

De Ganapja voor "de romein"

Van twitter geplukt (tweet van voormalig wethouder Ingrid Voncken): Jan Wessels ontving vanavond bij de nieuwjaarsreceptie van het Petershuis de Gennepse onderscheiding de Ganapja uit handen van burgemeester de Koning. Erg leuk en welverdiend. Tenslotte graaft Jan al zo'n 50jr in de Gennepse bodem om het verleden zo goed mogelijk te behouden en te bewaren. Ik heb ook alle respect voor zijn vermogen om uit honderden verschillende scherven nog iets toonbaars in elkaar te plakken. En Jan zit bij Monarch, heeft mede allerlei (cultureel-historische) tentoonstellingen georganiseerd (Page, Vertitable, Vrede en Veiligheid) en is vrijwilliger bij het Petershuis. Welverdiend dus.

Hieronder voor de aardigheid nog de foto dat we de scharniersteen van de vroegere stadspoort de Zandpoort in veiligheid brengen (bij het Petershuis). Het ding was loeizwaar en is nu te bewonderen in het Petershuis.

Nijmeegse vierdaagse WEER door Gennep

Op de site van de gemeente staat het bericht dat de Nijmeegse vierdaagse in deze 100e (jubileum) editie "voor het eerst" door Gennep komt. (Link). Een erg mooi bericht, maar natuurlijk feitelijk onjuist, omdat de Nijmeegse vierdaagse in het verleden wel degelijk al door Gennep kwam. (update van 19 juli 2007 met als titel "het lange stuk") En er staan al enige foto's van dergelijke doorkomsten op deze site. En ik heb in 2010 nog een pleidoor gehouden voor dergelijke doorkomst door Gennep (link naar update van 2010) De route lijkt trouwens ook sterk op de door mij in 2010 al voorgestelde route. (LINK) Als opwarmertje voor deze zomer dan ook een paar foto's.

Direkt na de oorlog zien we vierdaagselopers op de Baileybrug die over de Niers gelegd was door de Britten, nadat de Duitsers die in februari 1945 hadden opgeblazen bij de aanval van de Britten
1933. 4daagse lopers steken met de veerpont de Maas over op weg naar Gennep. Veerbaas Theunissen(?)
Vierdaagse lopers op de Gennepse markt. We zien nog de tramrails en rechts de markiezen van het toenmalige hotel de Kroon

Het nieuws is ook opgepikt door L1, die in Gennep gefilmd hebben voor dit nieuwtje: LINK naar filmpje L1 (met dank aan Stefan Vloet)

Prinsen en Prinsessen

De tijd van het jaar voor de prinsen en prinsessenparade.

Gisteravond kwam Michiel Ponjee in PicaMare te voorschijn als nieuwe prins van de Waggelaars.(foto vd Waggelaars) Dat zal dus best goed komen bij de Waggelaars, want Michiel kreeg vorig jaar (toen nog bij Bombakkes) door het bestuur van de "Samewirkende
Limburgse Vastelaovesvereniginge" (SLV) de Orde van Verdienste uitgereikt.

Piet Manders stuurde ook, voor deze parade, nog de foto's van de Heijense prins Frans dn twedde en jeugdprins Tieme 1

Jeugdprins Loet vd Coloradokevers
Kleuterprinses Aukje vd Coloradokevers
Heijen: Prins Frank dn twedde
Heijen: jeugdprins Tieme 1
Prins Barend 1

Barend vd Venne kwam zaterdagavond 9 januari rond half 11 onder "het ding" uit in PicaMare en heerst als prins Barend 1 in het seizoen 2016-2017 over het Bombakkiërs-rijk.(foto Bombakkes)

 

Nu maar hopen dat er de komende tijd weinig branden zijn. De burgemeester klaagde al over het tekort aan vrijwilligers bij de brandweer en Barend is als sinds jaar en dag bij die vrijwillige brandweer. :-)

 

Prins Barend en natuurlijk Prinses Jeanette, gefeliciteerd en heel veel plezier. Morgen open huis in de Vogelbuurt!

Even terugkijken

met wat korte film-impressies

En tenslotte nog een wat ouder filmpje. Als vooruitblik op een hopelijk zeer aangenaam voorjaar en zomer in het Gennepse
Dames Flamingo´s in kwartfinales Nationale Beker

Met een knappe maar relatief eenvoudige 3-1 overwinning op eredivisionist Peelpush hebben de dames van Flamingo's zich in een afgeladen PicaMare geplaatst voor de kwartfinales van de nationale beker. Een top-prestatie. En misschien redden ze het zelfs wel tot de final-four. Peelpush had vanavond vooral veel moeite met de opslag van Flamingo's. Ik zag trouwens tot mijn verrassing ook mijn buurvrouw Thea in de sporthal, die haar kleindochter (libero bij Flamingo's) kwam aanmoedigen.

Nieuwjaarsconcert harmonie in PicaMare

En ze hingen bijna met de benen buiten, zo druk was het. Een geslaagd concert met harmonie en blokfluit-leerlingen

De Niersjaarsduik in beeld
door Marco, die het hele evenement en de deelnemers heeft vastgelegd. Klik op de foto rechts voor het album van Marco.
Een gelukkig 2016

voor u allen. Het nieuwe jaar is weer begonnen, verwelkomd door daverende knallen en mooi siervuurwerk boven het Gennepse. En dat bij alleszins redelijke temperaturen en droog weer. Er waren dan ook de nodige buitenparty's. Vanochtend begon met mist, en de temperatuur lijkt duidelijk naar beneden te gaan. Ik vond het bij de jaarlijkse Niersjaarsduik dan ook behoorlijk frisjes en niet de "warmte" die aangekondigd was.. De duik werd gepresenteerd door Maarten Daniëls omdat Theo Roosenboom 3 weken in Zuid Afrika verblijft en daar blijkbaar voor het eerst van zijn leven zelf een nieuwjaarsduik wil gaan maken (bij 30 graden overigens, dus een Unox muts zal ie wel niet krijgen). Enfin: er waren weer de nodige dapperen die het koude Nierswater wilden trotseren, voorafgegaan door de prinsen (en aanhang) van de gemeente Gennep. Ik heb een paar plaatjes geschoten vanachter de dranghekken. (was wel lastig, want er liepen veel mensen in de weg). Gennepnu wenst u in ieder geval alle goeds voor 2016. En het jaar begint alweer goed. Na de Niersjaarsduik van vandaag is er zondag het traditionele Nieuwjaarsconcert van Unitas et Fidelitas in PicaMare en woensdag volgt de (volley) beker-kraker in de sporthal tussen de dames van Flamingo's en die van Peelpush. De inzet is een plaats in de kwartfinales van de nationale volleybalbeker.

Nachtmis 2015

Kerstavond 2015. En traditiegetrouw weer een nachtmis/gezinsmis met kinderkoor en harmonie om 19:00h. Het was weer erg druk. Nima verzorgde een life uitzending van deze nachtmis. En ook Gennepnu was erbij om een paar plaatjes te schieten. Zalig kerstfeest allemaal. nachtmis alle foto's

Kaarsjesavond

Maandag 21 december 2015, de kortste dag van het jaar. Traditiegetrouw was het weer Kaarsjesavond in Gennep, op een feeëriek verlichte markt.

Ondanks het gure weer waren toch weer heel velen naar de markt gekomen. Gelukkig bood de knusse Markt nog enigszins beschutting tegen de wind. Het aantal uitgewaaide kaarsjes viel nog mee. De stichting Johannes Engelen, die dit jaar al voor de 12e keer deze kaarsjesavond organiseerde werd door de gemeente in het zonnetje (what's in a name?) gezet. Teus van Leeuwen ontving namens de stichting de Gennepse onderscheiding "de Ganapja". En terecht, trouwens ook de persoon, die de Ganapja uitgereikt kreeg uit handen van de Burgemeester. Vermoedelijk heeft het vroegere werk van Teus (Bolsius, kaarsenfabriek in Boxmeer) een rol gespeeld bij het ontstaan van deze, inmiddels, Gennepse traditie. Ik heb nog wat meer plaatjes geschoten: klik hiervoor op deze link.

De uitreiking had overigens wel het gevolg dat er nog meer dan gewoon gepraat werd ipv gezongen. Het zij voor deze keer vergeven. :-)

Winterkampioenen

De dames van Flamingo's zijn zaterdagavond door een 3-0 overwinning op Dynamo winterkampioen geworden en op weg naar de eredivisie lijkt het. Ik heb 2 albums gemaakt. Een kort (ca 30 foto's)

maar ook een uitgebreid album: klik op deze link voor het uitgebreide album: link naar Flamingo's D1 - Dynamo: 3-0

Tenslotte ook nog een mooi bericht van Jong Nederland:

In de periode van 7 tot en met 17 december hebben de kinderen en leiding van JongNL Gennep zich ingezet om de Limburgse voedselbanken te steunen. De promotie in diverse (sociale) regionale media hebben succes gehad. In totaal werden er meer dan 3000 producten en 85 euro aan financiële giften opgehaald. Hiermee lieten de inwoners van Gennep zich van hun sociale kant zien en werden alle verwachtingen overtroffen. De kinderen versierden mooie dozen en hebben in totaal ruim 100 pakketten ingeleverd. Naast voedsel, doneerden zij ook kerstversieringen en speelgoed.

Link naar het bericht van Jong Nederland

Kerst-sferen

Langzamerhand raakt Gennep helemaal in de kerstsfeer. De straten en huizen steeds mooier versierd. En het weer werkt ook nog eens mee met een zeer aangename 15 graden. Ongekend. Ik kwam met de hond langs Maria Goretti, waar de hele school kerst vierde op deze 1 na laatste schooldag van 2015. Bij PicaMare was zo te zien ook een kerstviering aan de gang en ook bij Elckerlyc was de hele school vrolijk versierd en was het een drukte van belang (om half 8 's avonds).

Morgen is de kersttocht in Zuid, maandag kaarsjesavond op de Markt en dan gaat het zoetjesaan richting Kerstmis, met de 1e "nachtmis" in de Martinuskerk om 19:00h, traditiegetrouw met kinderkoor en met harmonie. Om 21:00h is er een nachtmis welke opgeluisterd wordt door het vocaal ensemble.

Een mooie tijd, kerstmis, de geboorte van een nieuw begin, en dan het jaar dat langzaam tot stilstand komt. En daarna, op naar 2016.

Een geslaagde kerstmarkt

Een geslaagde kerstmarkt in Gennep dit jaar. Dit jaar op zowel zaterdag als zondag. Het weer werkte een keer mee. Alleen zaterdag viel na 4-en een klein drupje.

Het publiek werd met zang en muziek geamuseerd. Ik heb een paar sfeerplaatjes geschoten. Chapeau voor de organisatie en alle vrijwilligers en muziekanten.

Van JN kwam een mailtje, dat ze van 2 op 3 januari een "moon-walk" organiseren. Wat dat is en hoe je mee kunt doen? Lees dan hier hun persbericht.

Mèster Loet Janssen

Ik kreeg de foto links toegestuurd door Herman Janssen. De foto toont zijn vader, Loet Janssen, temidden van zijn leerlingen van de St Martinusschool.

De foto is vermoedelijk in de 2e helft van de 50-er jaren gemaakt. Herman wist verder ook geen namen. Maar zijn vader leeft klaarblijkelijk nog, want bij de mail die aan mij gestuurd werd, zat een cc aan zijn vader. Herman woont in Groesbeek en zijn vader wellicht ook nog ergens in de buurt.

Ik ben benieuwd hoever we komen met de namen van de Gennepse jongens op deze foto. Ze zijn vermoedelijk tussen de 60 en 70jr. Als ik wat meer informatie heb, zal ik het bij de foto zetten en deze toevoegen aan het album van de St Martinusschool.

Blokfluitles voor ALLE Gennepse kinderen!

Dat kan, en dat kan zelfs gemakkelijk. En voor een stuk minder dan zelfs de stijging van de subsidie aan de Roepaen. Volgens de statistieken zijn er zo'n 1900 kinderen in Gennep in de leeftijd van 0 tot 15jr. Aannemende dat die gelijkelijk verdeeld zijn, dan zijn er van elke leeftijd gemiddeld zo'n 130 kinderen. En dan zitten er bv in groep 4 van de basisschool gemiddeld elk jaar 130 schoolkinderen. Blokfluitles door een officiële lerares kost momenteel € 125 per kind per jaar (bron: website harmonie). Dat betekent dat alle Gennepse kinderen bv in groep 4 van de basisscholen van Gennep een heel jaar blokfluitles kunnen krijgen voor een bedrag van € 16.250,=. Die post "cultuur-educatie" in het plan van de gemeente kan dan ook weg, want zoiets kan ook via de blokfluitles, aangevuld met andere zaken.

Stel je eens voor: alle kinderen van Gennep krijgen de basisbeginselen van muziek bijgebracht, leren samen spelen, maken kennis met kunst en krijgen een verrijking voor de rest van hun leven. En dat voor ongeveer 1/3 van de jaarlijkse subsidie die de Roepaen volgens het gemeentebestuur (SP, KERN, D66) zou moeten krijgen. De andere partijen is nog even afwachten, maar alle partijen zullen nu toch echt met de billen bloot moeten wat ze belangrijker vinden.

En er moet me toch nog iets anders van het hart: de toonzetting van die ambtelijke nota. " De mensen die een vorm van amateurkunst beoefenen doen dat in de eerste plaats omdat die ervaring en het eventuele resultaat daarvan waardevol zijn voor henzelf." De relevantie van dergelijke opmerking ontgaat mij volledig. Hetzelfde geldt immers ook voor "professionele" kunst . Dergelijk statement zal vermoedelijk bedoeld zijn om die "amateurkunst" in een hoek neer te zetten van "privé-hobby-beoefening". Natuurlijk is dat tenminste voor een deel waar, maar, als gezegd, hetzelfde geldt eveneens voor zgn "professionele" kunst.

En dan nog iets: de harmonie in Gennep en vermoedelijk eveneens de korpsen van de kerkdorpen zijn niet slechts opgericht als soort hobbyclub, maar met als doel de gemeenschap te ondersteunen, bij festiviteiten en andere gelegenheden opluistering te bieden. De Gemeente maakt daar zelf notabene gebruik van, want wi moest er opdraven voor het feestje van notabelen en genodigden bij de opening van Menu2010? Ja hoor, de korpsen van Gennep. En wie bij het afscheid van de vorige burgemeester? En wie bij de serenade aan de gedecoreerden? of de herdenking van de bevrijding. Ik kan zo nog even doorgaan. En als laatste: specifiek voor de harmonie van Gennep: als je het over cultuur en over cultuur-historie in Gennep hebt, dan heb je het over de Gennepse harmonie. Die bestaat namelijk al meer jaren dan dat Gennep bij Nederland hoort. (zoals u wellicht leest, erger ik me behoorlijk aan ambtelijke priepraat en wollige nota's, die de essentie compleet niet begrijpen)

Er is weer LICHT in Gennep

De armetierige verlichte bedbodems verdwijnen en Gennep krijgt weer echte feestverlichting. Vanavond was OVG (de ondernemersvereniging) druk doende om de oude rekken te vervangen door echte feestverlichting en de wens van "FIJNE FEESTDAGEN". Goed gedaan OVG!!

 

Ook in de toekomst volgen nog meer nieuwe leuke en interessante afbeeldingen. Blijf kijken!

Voor degenen die de oude voorpagina's nog eens willen zien:Oude voorpagina's

lektech  www.gennep.nu Binnenkort..... NIEUWE UPDATES.....Blijf kijken!