Kienderoptocht: stoere jongens, ferme meiden

Het zat ze niet mee, op dinsdag 9 feb 2016, bij de kienderoptocht in Gennep (Jong Nederland, Coloradokevers, Waggelaars en Bombakkes). Was net gisteravond de storm voorbij getrokken, was het nu, tijdens de kienderoptocht, ineens tijd voor een wel erg fris en heftig buitje.

Maar, als echte bikkels, en onvervaard, trokken ze door de Gennepse straten. Voorafgegaan door de prinsenwagen van Bombakkes, met de prinsenwagen van de Waggelaars en afgesloten met de prinsenwagen van de Coloradokevers en onder begeleiding van de verzamelde joekskapellen trokken ze naar PicaMare.

Gennepnu kan dan natuurlijk niet achterblijven.

Een album van deze heldhaftige carnavals-optocht

De foto's (+lief meisje deelt snoepjes uit)

Bijna 500 foto's. Een beetje veel. Ik weet het, maar er was ook veel te zien. Mijn complimenten voor de deelnemers. En ook mijn complimenten voor de gemeente. Want waar het gisteravond nog een gigantische puinzooi was langs de route met ook veel kapot glas, is de gemeente vanochtend al driftig en met succes aan het opruimen geslagen. Chapeau heren (en dames?) van de opruimploegen. Klik op één van de plaatjes hieronder voor het optocht-album van 2016. En zoals altijd zijn alle foto's (voor eigen gebruik) te downloaden. (voor het grootste formaat moet u doorklikken). Achter het fotootje helemaal rechts zit trouwens een filmpje: lief meisje deelt snoepjes uit en even later gaat alle snoep in de versnelling: het regent snoep :-)

een snoepje van een lief meisje. En dan..... de volle lading!

De optocht van 2016

de optocht van 2016 in beeld. Het bleef gelukkig droog en de wind viel mee. De optocht was langer dan ooit. 18 minuten film brengen de optocht van 2016 in beeld.

Goed verdedigen is de kunst

Bovenstaande foto laat goed zien wat belangrijk is en vooral bij het damesvolleybal: verdedigen. Terwijl Steffie Janshen aanvalt staan 4 teamgenoten helemaal paraat voor het opvangen van de afvallende bal. Klik op de foto voor een filmpje van de kwartfinale. En fijne carnaval allemaal

Het is weer losgebarsten

Sleuteloverdracht is geweest vanavond en bij de Mouter hingen ze al met de benen buiten. Maar vandaag was natuurlijk eerst de beurt aan de scholen, want jong geleerd is oud gedaan tenslotte. Zo ook bij Maria Goretti, waar ze aan het eind van de schooldag weer een optocht door de Gennepse straten hielden. Klik op onderstaande foto voor een kort album. Morgen de mèrtzitting en het schijnt gelukkig droog te blijven. Voor diegenen die er niet bij kunnen zijn zal de lokale omroep voor beelden thuis zorgen.

Ik zal later nog een kort filmpje en wat foto's van de triomf van de dames van Flamingo's op de site zetten. Door alweer een 3-0 zege op eredivisionist Taurus werd de plek in de final four definitief veilig gesteld. De Gennepse dames bij de beste 4 teams van Nederland! En het publiek in PicaMare wilde het weten ook. In een uitverkocht huis werden de dames uitzinnig toegejuicht.

2 down, 1 to go

Zaterdagavond 30 jan was de 2e "finale"-wedstrijd van de dames van Flamingo's. In de week van de kwartfinales om de Nl beker tegen Taurus uit Houten, moesten de dames op de zaterdagavond in de eigen hal tegen nummer 2, Apollo uit Borne. Zeer geconcentreerd begonnen de dames, haalden alles van de grond en maakten in de 1e set kanonnenvoer van Apollo, ook al omdat het blok van Apollo zwak was. De 2e set, na wat omstellingen, bood Apollo beduidend meer weerstand, maar ook die set werd juichend binnen gehaald. Ook in de 3e set was Flamingo's de bovenliggende partij, tot ongeveer halverwege de set. Dat Apollo niet de zwakke ploeg van de 1e set was, bleek toen er wat concentratieverlies bij Flamingo's optrad en de 3e set uiteindelijk verloren ging.

Dat leidde tot behoorlijk langdurig teamoverleg (foto links) voordat er van helft gewisseld werd. De dames hadden blijkbaar besloten, dat dat toch niet de bedoeling was. De 4e set werd dan ook weer winnend afgesloten na het slotpunt van Nynke Rovers (foto rechts). Na de final 4 lonkt dan steeds meer het kampioenschap voor de dames. Overigens moet er voor die final 4 toch nog wel eerst een goed resultaat geboekt worden as woensdag bij de returnmatch, in PicaMare, tegen Houten.

Naast de dames wonnen ook de heren, weliswaar moeilijker dan gedacht, met 3-2. Dames 2 en Heren 3 (met nichtje en neefjes in de gelederen) verloren helaas. Ik heb van alle wedstrijden enige foto's gemaakt. klik op de foto rechts voor het album.

Hieronder nog een aantal momenten van de zaterdagavond in PicaMare

fotoalbum, zaterdag 30 jan 2016

matchpunt Flamingo's aan het eind van de 4e set. Nynke Rovers scoort.

Kindermis met als thema carnaval in de Martinuskerk

Zondagochtend 31 januari was er een kindermis in de Martinuskerk met als thema carnaval. Marco was er bij en heeft foto's gemaakt.

Voor nog meer foto's van dee ochtend, klik op de volgende link:

En een kleinzoon volgt in 2016 zijn opa op als prins. Vrijdag werd prins Lex 1 bekend gemaakt op de Heggenrank in Heijen. En Lex is de kleinzoon van de roemruchte Gennepse prins Tonny II uit 1966. Opa himself stuurde de foto's. :-)
De final four lonkt, en... het weer in Gennep

Vandaag zonder plaatjes. De dames van Flamingo's hebben vanavond in Houten bij Utrecht een topprestatie geleverd door eredivisionist Taurus met 0-3 te verslaan. Volgende week volgt de thuiswedstrijd en een plaats bij de laatste 4 van Nederland voor de nationale beker lijkt zeker. Maar eerst zaterdagavond nog de belangrijke wedstrijd tegen Apollo, wanneer de dames hun 1e plek in de competitie verdedigen tegen de nummer 2. Ik neem aan dat ze in PicaMare met de benen buiten zullen hangen.

Op Maasduinencentraal staat trouwens een mooi filmpje van deze zege: link naar filmpje op deze site

En het weer: Piet Manders stuurde een aantal links naar weerstations in Gennep/Heijen. Voortaan kunt u dus het lokale weerbericht uit onze gemeente zien ipv via buienradar of weerplaza en bv zien wanneer het nu stopt met regenen. In de balk hierboven staat de link naar het weerstation. Piet bedankt.

Rare winter

Een rare winter dit jaar. Eerst wil het geen winter worden; dan slaat zo'n 10 dagen geleden het weer ineens om, is het koud en zijn er zelfs ijsdagen. En dan, gistermiddag, 22 jan, slaat het weer ineens weer om en gaat het komende week weer richting 10 graden. De natuur zal aardig van streek raken. Ver in december nog gras maaien, narcissen die in bloei staan, dan weer vorst, (hele mooie) rijp en nu dus weer warm.

vrijdagochtend (22/1): deze narcis vraagt zich af of ie zich vergist heeft.
terwijl een stukje verder op hele mooie ijskristallen als rijp op de bramenstruik groeien
deze zonnebloem uit 2015 heeft het definitief opgegeven
en de ooievaar vraagt zich af of ie toch niet naar het zonnige zuiden had moeten vertrekken. Moeilijk om zijn kostje bij elkaar te scharrelen.
je kunt de kou van het plaatje afkijken, nog maar 1 dag geleden
bij het Nierspark heeft de gemeente een erg mooi bord geplaatst
alhoewel de maker zich toch wel enigszins in de plaats vergist heeft
want hier staat u namelijk echt. :-)
De groeten van Jan Steen
Links een klassefoto van de 6e klas van de Martinusschool van het jaar 1969-1970 met meester Dohmen. De foto is ook toegevoegd aan het album van de Martinusschool

 

De foto links, inclusief de namen is afkomstig van Jan Jansen.

Jan: " Ik heb in mijn jeugd- en volwassen jaren (van 1964 t/m 1990) in de Steendalerstraat (tegenover Hein en Truus Peters) en ook nog 5 jaren op de flat in de Brugstraat gewoond. Nu kwam ik laatst een oude foto tegen van de 6e klas van meester Dohmen uit het jaar 1969 - 1970 tegen. Nu zag ik op gennepnu.nl dat er nog geen foto opstond van die klas (er was volgens mij toen ook nog een andere 6e klas van meester Giepmans).

Groetjes: Jan "Steen" alias Johan Jansen (want we hadden nog een Jan Janssen (met 2 ss-en) in onze klas en die werd in de lagere klassen Jan Berg (straat) genoemd "

 

 

En nu ik toch bezig ben: de punaises of spijkers die de vroegere Zandpoort markeren moeten blijkbaar opgeruwd oid worden omdat ze te glad zijn en te gevaarlijk. Dan weet ik er nog wel een. De kunststof planken rond de bomen daar zijn werkelijk spiegelglad en vooral als er ochtendrijp is. Levensgevaarlijk! ("levensgevaarlijk" is misschien een beetje overdreven omdat je hooguit een been, arm of heup breekt overigens). Volgens mij in ieder geval gevaarlijker dan die punaises. Kan er dan ook meteen iets gedaan worden aan die rare gevaarlijke zeer kleine hoogteverschillen zoals voor de bloemist? En als GeBra en de gemeente dan toch bezig is, kan er meteen iets gedaan worden aan die gevaarlijke shared space???? Mijn hoop is nog niet vervlogen. Als die kwestie met Tuinzicht opgelost kan worden (vind 30k wel veel trouwens) dan mag zo'n pleintje toch geen probleem zijn. of wel?

1 Prins, 2e prins,.... géén Prins meer?

Een stukje historie van niet heel erg lang geleden. Met dank aan "de lange", die een scan van oud krantenmateriaal stuurde.

Het plaatje links is uit de Bombakkes-krant van 1949 (klik op het plaatje voor die krant). Géén Prins in Gennep. Wat was er gebeurd?

Na de oorlog keerden in de loop van 1945 de geëvacueerde bewoners van Gennep geleidelijk in het verwoeste Niersstadje terug. De bezittingen waren ofwel weg ofwel kapot en verwoest en men moest langzamerhand het normale leven weer opbouwen. Dan is een feestje natuurlijk niet weg onder die omstandigheden en carnaval biedt bij uitstek de gelegenheid daartoe. In het vroege 1946 werd dan ook op een redelijk ongeorganiseerde wijze carnaval gevierd, wat weer de aanleiding was dat men in Gennep de koppen bij elkaar stak en een carnavals-vereniging oprichtte in maart 1946. De geboorte van Bombakkes.

In het vroege voorjaar van 1947 werd dan voor het eerst op een georganiseerde wijze carnaval gevierd, met als prins Teun 1 (Teun Metselaars) en werd de allereerste Bombakkeskrant uitgegeven (rechts). Klein probleempje was dat men na de oorlog bang was voor allerlei uitspattingen en onzedelijkheid. In het voorjaar waren op initiatief van de Katholieke Actie in Zuid Limburg besprekingen op gang gekomen met uiteindelijk alle burgemeesters van geheel Limburg om dit in te tomen en werd afgesproken dat dansavonden voor verenigingen niet werden toegelaten, tenzij deze op traditie gebaseerd waren en dat dit slechts mocht door verenigingen die al voor 1940 (voor de oorlog) actief waren. In 1947 waren er nog geen problemen onder de toenmalige burgemeester van Banning. In het voorjaar van 1947 kreeg Gennep een nieuwe burgemeester, burgemeester Gilissen (de vader van de huidige burgemeester van Venray, Hans Gilissen, die overigens ook oud-vorst van Bombakkes is... :-) ). Die restrictie op dansavonden bleek toch een probleem te worden en Bombakkes ging in overleg met de nieuwe burgemeester.

Deze stelde zich op het standpunt dat Bombakkes toch vooral een middenstands-club was en dat er allereerst meer mensen uit de arbeiders-stand in oa bestuur opgenomen zouden moeten worden. De kiem van het conflict was gelegd. In 1948 kwam er nog een nieuwe prins, Marius Seegers werd Prins Marius 1. Maar het conflict escaleerde steeds verder totdat in de jaren 1949 en 1950 helemaal geen prins werd verkozen. Dit leidde ook tot de carnavals-krant van 1949, waar Bombakkes alles nog eens uit de doeken deed, inclusief de brief die ze aan de commissaris van de koningin gestuurd hadden.

In die krant, vindt u dan ook advertenties voor rouwkleding (Verhasselt), een uitnodiging voor rouwbeklag bij de raad van 11.

Uiteindelijk werd de zaak opgelost, maar het duurde een tijdje. Zelf vermoed ik dat de zaak onnodig geëscaleerd is door stijfkoppigheid aan 2 kanten en waarschijnlijk daaraan gekoppeld de onnodige verwijten over en weer). Enfin, na een prinsenloos 1949 en 1950, was er in 1951 weer een Bombakkes-prins, Huub Timmermans werd toen prins Huub 1. Rechts ziet u de advertentie uit de M&N Bode over het prinsenbal in dat jaar. En zoals u oa op foto's op deze site kunt zien werden de prins en zijn gevolg ook door burgemeester Gilissen en wethouders ontvangen op het stadhuis.

Nog een paar decennia later werd de zoon van de toenmalige burgemeester zelfs vorst van Bombakkes. Ook dit verhaal kent dus een goed einde, zodat we anno 2016 in het Gennepse nog volop carnaval kunnen vieren. Wat we trouwens ook moeten constateren is dat, waar de prinsen uit de begintijd inderdaad vooral uit de middenstand kwamen (logischerwijs), dit inmiddels helemaal veranderd is. Dus ipv burgemeester Gilissen ouderwets te noemen (indertijd) zou je ook kunnen redeneren, dat ie zijn tijd ver vooruit was en een vooruitziende blik had. :-)

op deze foto zien we (in een wat andere uitdossing) Teun Metselaars, de 1e Prins van Bombakkes

Anno 2016 zijn al die perikelen van meer dan 65jr geleden achter de rug en wordt carnaval gevierd. En sinds enige jaren betekent dat kiender-optocht op de carnavals-dinsdag, dat mede wordt georganiseerd door Jong Nederland.

En Jong nederland nodigt alle jeugd van Gennep uit om mee te doen aan die kiender-optocht, die ook wordt opgeluisterd door Bombakkes en de Coloradokevers en ook sinds 2015 de Waggelaars (Janny de Wolff wees me op deze omissie).

Klik op de foto links (uit 2014) om het persbericht van jong Nederland hierover te lezen.

"'t krult d'r!! moel, moel"

Receptie Barend 1

Zaterdagavond 16 jan begon om 11 over 6 de receptie van prins Barend 1 van Bombakkes in PicaMare. Eerst werden nog statiefoto's gemaakt en daarna beet de harmonie traditiegetrouw het spits af.

de harmonie bijt het spits af
en doet dat met volle overtuiging
voorzitter spreekt de Prins en Bombakkes toe
moet iemand me een keer uitleggen: Raad van 7 of Raad van 11?
voorbereidingen
allemaal op de goede plaats!
lachen naar de camera! -cheese
de lach vasthouden valt nog niet mee
kort filmpje: klik op de foto
de "punaises" in het wegdek (genoemd in het gastenboek) die de vroegere zandpoort markeren

zowel de dames als de heren van Flamingo's hebben overigens vanavond met 3-1 gewonnen, zodat beiden nog op koers liggen

De Ganapja voor "de romein"

Van twitter geplukt (tweet van voormalig wethouder Ingrid Voncken): Jan Wessels ontving vanavond bij de nieuwjaarsreceptie van het Petershuis de Gennepse onderscheiding de Ganapja uit handen van burgemeester de Koning. Erg leuk en welverdiend. Tenslotte graaft Jan al zo'n 50jr in de Gennepse bodem om het verleden zo goed mogelijk te behouden en te bewaren. Ik heb ook alle respect voor zijn vermogen om uit honderden verschillende scherven nog iets toonbaars in elkaar te plakken. En Jan zit bij Monarch, heeft mede allerlei (cultureel-historische) tentoonstellingen georganiseerd (Page, Vertitable, Vrede en Veiligheid) en is vrijwilliger bij het Petershuis. Welverdiend dus.

Hieronder voor de aardigheid nog de foto dat we de scharniersteen van de vroegere stadspoort de Zandpoort in veiligheid brengen (bij het Petershuis). Het ding was loeizwaar en is nu te bewonderen in het Petershuis.

Nijmeegse vierdaagse WEER door Gennep

Op de site van de gemeente staat het bericht dat de Nijmeegse vierdaagse in deze 100e (jubileum) editie "voor het eerst" door Gennep komt. (Link). Een erg mooi bericht, maar natuurlijk feitelijk onjuist, omdat de Nijmeegse vierdaagse in het verleden wel degelijk al door Gennep kwam. (update van 19 juli 2007 met als titel "het lange stuk") En er staan al enige foto's van dergelijke doorkomsten op deze site. En ik heb in 2010 nog een pleidoor gehouden voor dergelijke doorkomst door Gennep (link naar update van 2010) De route lijkt trouwens ook sterk op de door mij in 2010 al voorgestelde route. (LINK) Als opwarmertje voor deze zomer dan ook een paar foto's.

Direkt na de oorlog zien we vierdaagselopers op de Baileybrug die over de Niers gelegd was door de Britten, nadat de Duitsers die in februari 1945 hadden opgeblazen bij de aanval van de Britten
1933. 4daagse lopers steken met de veerpont de Maas over op weg naar Gennep. Veerbaas Theunissen(?)
Vierdaagse lopers op de Gennepse markt. We zien nog de tramrails en rechts de markiezen van het toenmalige hotel de Kroon

Het nieuws is ook opgepikt door L1, die in Gennep gefilmd hebben voor dit nieuwtje: LINK naar filmpje L1 (met dank aan Stefan Vloet)

Prinsen en Prinsessen

De tijd van het jaar voor de prinsen en prinsessenparade.

Gisteravond kwam Michiel Ponjee in PicaMare te voorschijn als nieuwe prins van de Waggelaars.(foto vd Waggelaars) Dat zal dus best goed komen bij de Waggelaars, want Michiel kreeg vorig jaar (toen nog bij Bombakkes) door het bestuur van de "Samewirkende
Limburgse Vastelaovesvereniginge" (SLV) de Orde van Verdienste uitgereikt.

Piet Manders stuurde ook, voor deze parade, nog de foto's van de Heijense prins Frans dn twedde en jeugdprins Tieme 1

Jeugdprins Loet vd Coloradokevers
Kleuterprinses Aukje vd Coloradokevers
Heijen: Prins Frank dn twedde
Heijen: jeugdprins Tieme 1
Prins Barend 1

Barend vd Venne kwam zaterdagavond 9 januari rond half 11 onder "het ding" uit in PicaMare en heerst als prins Barend 1 in het seizoen 2016-2017 over het Bombakkiërs-rijk.(foto Bombakkes)

 

Nu maar hopen dat er de komende tijd weinig branden zijn. De burgemeester klaagde al over het tekort aan vrijwilligers bij de brandweer en Barend is als sinds jaar en dag bij die vrijwillige brandweer. :-)

 

Prins Barend en natuurlijk Prinses Jeanette, gefeliciteerd en heel veel plezier. Morgen open huis in de Vogelbuurt!

Even terugkijken

met wat korte film-impressies

En tenslotte nog een wat ouder filmpje. Als vooruitblik op een hopelijk zeer aangenaam voorjaar en zomer in het Gennepse
Dames Flamingo´s in kwartfinales Nationale Beker

Met een knappe maar relatief eenvoudige 3-1 overwinning op eredivisionist Peelpush hebben de dames van Flamingo's zich in een afgeladen PicaMare geplaatst voor de kwartfinales van de nationale beker. Een top-prestatie. En misschien redden ze het zelfs wel tot de final-four. Peelpush had vanavond vooral veel moeite met de opslag van Flamingo's. Ik zag trouwens tot mijn verrassing ook mijn buurvrouw Thea in de sporthal, die haar kleindochter (libero bij Flamingo's) kwam aanmoedigen.

Nieuwjaarsconcert harmonie in PicaMare

En ze hingen bijna met de benen buiten, zo druk was het. Een geslaagd concert met harmonie en blokfluit-leerlingen

De Niersjaarsduik in beeld
door Marco, die het hele evenement en de deelnemers heeft vastgelegd. Klik op de foto rechts voor het album van Marco.
Een gelukkig 2016

voor u allen. Het nieuwe jaar is weer begonnen, verwelkomd door daverende knallen en mooi siervuurwerk boven het Gennepse. En dat bij alleszins redelijke temperaturen en droog weer. Er waren dan ook de nodige buitenparty's. Vanochtend begon met mist, en de temperatuur lijkt duidelijk naar beneden te gaan. Ik vond het bij de jaarlijkse Niersjaarsduik dan ook behoorlijk frisjes en niet de "warmte" die aangekondigd was.. De duik werd gepresenteerd door Maarten Daniëls omdat Theo Roosenboom 3 weken in Zuid Afrika verblijft en daar blijkbaar voor het eerst van zijn leven zelf een nieuwjaarsduik wil gaan maken (bij 30 graden overigens, dus een Unox muts zal ie wel niet krijgen). Enfin: er waren weer de nodige dapperen die het koude Nierswater wilden trotseren, voorafgegaan door de prinsen (en aanhang) van de gemeente Gennep. Ik heb een paar plaatjes geschoten vanachter de dranghekken. (was wel lastig, want er liepen veel mensen in de weg). Gennepnu wenst u in ieder geval alle goeds voor 2016. En het jaar begint alweer goed. Na de Niersjaarsduik van vandaag is er zondag het traditionele Nieuwjaarsconcert van Unitas et Fidelitas in PicaMare en woensdag volgt de (volley) beker-kraker in de sporthal tussen de dames van Flamingo's en die van Peelpush. De inzet is een plaats in de kwartfinales van de nationale volleybalbeker.

Nachtmis 2015

Kerstavond 2015. En traditiegetrouw weer een nachtmis/gezinsmis met kinderkoor en harmonie om 19:00h. Het was weer erg druk. Nima verzorgde een life uitzending van deze nachtmis. En ook Gennepnu was erbij om een paar plaatjes te schieten. Zalig kerstfeest allemaal. nachtmis alle foto's

Kaarsjesavond

Maandag 21 december 2015, de kortste dag van het jaar. Traditiegetrouw was het weer Kaarsjesavond in Gennep, op een feeëriek verlichte markt.

Ondanks het gure weer waren toch weer heel velen naar de markt gekomen. Gelukkig bood de knusse Markt nog enigszins beschutting tegen de wind. Het aantal uitgewaaide kaarsjes viel nog mee. De stichting Johannes Engelen, die dit jaar al voor de 12e keer deze kaarsjesavond organiseerde werd door de gemeente in het zonnetje (what's in a name?) gezet. Teus van Leeuwen ontving namens de stichting de Gennepse onderscheiding "de Ganapja". En terecht, trouwens ook de persoon, die de Ganapja uitgereikt kreeg uit handen van de Burgemeester. Vermoedelijk heeft het vroegere werk van Teus (Bolsius, kaarsenfabriek in Boxmeer) een rol gespeeld bij het ontstaan van deze, inmiddels, Gennepse traditie. Ik heb nog wat meer plaatjes geschoten: klik hiervoor op deze link.

De uitreiking had overigens wel het gevolg dat er nog meer dan gewoon gepraat werd ipv gezongen. Het zij voor deze keer vergeven. :-)

Winterkampioenen

De dames van Flamingo's zijn zaterdagavond door een 3-0 overwinning op Dynamo winterkampioen geworden en op weg naar de eredivisie lijkt het. Ik heb 2 albums gemaakt. Een kort (ca 30 foto's)

maar ook een uitgebreid album: klik op deze link voor het uitgebreide album: link naar Flamingo's D1 - Dynamo: 3-0

Tenslotte ook nog een mooi bericht van Jong Nederland:

In de periode van 7 tot en met 17 december hebben de kinderen en leiding van JongNL Gennep zich ingezet om de Limburgse voedselbanken te steunen. De promotie in diverse (sociale) regionale media hebben succes gehad. In totaal werden er meer dan 3000 producten en 85 euro aan financiële giften opgehaald. Hiermee lieten de inwoners van Gennep zich van hun sociale kant zien en werden alle verwachtingen overtroffen. De kinderen versierden mooie dozen en hebben in totaal ruim 100 pakketten ingeleverd. Naast voedsel, doneerden zij ook kerstversieringen en speelgoed.

Link naar het bericht van Jong Nederland

Kerst-sferen

Langzamerhand raakt Gennep helemaal in de kerstsfeer. De straten en huizen steeds mooier versierd. En het weer werkt ook nog eens mee met een zeer aangename 15 graden. Ongekend. Ik kwam met de hond langs Maria Goretti, waar de hele school kerst vierde op deze 1 na laatste schooldag van 2015. Bij PicaMare was zo te zien ook een kerstviering aan de gang en ook bij Elckerlyc was de hele school vrolijk versierd en was het een drukte van belang (om half 8 's avonds).

Morgen is de kersttocht in Zuid, maandag kaarsjesavond op de Markt en dan gaat het zoetjesaan richting Kerstmis, met de 1e "nachtmis" in de Martinuskerk om 19:00h, traditiegetrouw met kinderkoor en met harmonie. Om 21:00h is er een nachtmis welke opgeluisterd wordt door het vocaal ensemble.

Een mooie tijd, kerstmis, de geboorte van een nieuw begin, en dan het jaar dat langzaam tot stilstand komt. En daarna, op naar 2016.

Een geslaagde kerstmarkt

Een geslaagde kerstmarkt in Gennep dit jaar. Dit jaar op zowel zaterdag als zondag. Het weer werkte een keer mee. Alleen zaterdag viel na 4-en een klein drupje.

Het publiek werd met zang en muziek geamuseerd. Ik heb een paar sfeerplaatjes geschoten. Chapeau voor de organisatie en alle vrijwilligers en muziekanten.

Van JN kwam een mailtje, dat ze van 2 op 3 januari een "moon-walk" organiseren. Wat dat is en hoe je mee kunt doen? Lees dan hier hun persbericht.

Mèster Loet Janssen

Ik kreeg de foto links toegestuurd door Herman Janssen. De foto toont zijn vader, Loet Janssen, temidden van zijn leerlingen van de St Martinusschool.

De foto is vermoedelijk in de 2e helft van de 50-er jaren gemaakt. Herman wist verder ook geen namen. Maar zijn vader leeft klaarblijkelijk nog, want bij de mail die aan mij gestuurd werd, zat een cc aan zijn vader. Herman woont in Groesbeek en zijn vader wellicht ook nog ergens in de buurt.

Ik ben benieuwd hoever we komen met de namen van de Gennepse jongens op deze foto. Ze zijn vermoedelijk tussen de 60 en 70jr. Als ik wat meer informatie heb, zal ik het bij de foto zetten en deze toevoegen aan het album van de St Martinusschool.

Blokfluitles voor ALLE Gennepse kinderen!

Dat kan, en dat kan zelfs gemakkelijk. En voor een stuk minder dan zelfs de stijging van de subsidie aan de Roepaen. Volgens de statistieken zijn er zo'n 1900 kinderen in Gennep in de leeftijd van 0 tot 15jr. Aannemende dat die gelijkelijk verdeeld zijn, dan zijn er van elke leeftijd gemiddeld zo'n 130 kinderen. En dan zitten er bv in groep 4 van de basisschool gemiddeld elk jaar 130 schoolkinderen. Blokfluitles door een officiële lerares kost momenteel € 125 per kind per jaar (bron: website harmonie). Dat betekent dat alle Gennepse kinderen bv in groep 4 van de basisscholen van Gennep een heel jaar blokfluitles kunnen krijgen voor een bedrag van € 16.250,=. Die post "cultuur-educatie" in het plan van de gemeente kan dan ook weg, want zoiets kan ook via de blokfluitles, aangevuld met andere zaken.

Stel je eens voor: alle kinderen van Gennep krijgen de basisbeginselen van muziek bijgebracht, leren samen spelen, maken kennis met kunst en krijgen een verrijking voor de rest van hun leven. En dat voor ongeveer 1/3 van de jaarlijkse subsidie die de Roepaen volgens het gemeentebestuur (SP, KERN, D66) zou moeten krijgen. De andere partijen is nog even afwachten, maar alle partijen zullen nu toch echt met de billen bloot moeten wat ze belangrijker vinden.

En er moet me toch nog iets anders van het hart: de toonzetting van die ambtelijke nota. " De mensen die een vorm van amateurkunst beoefenen doen dat in de eerste plaats omdat die ervaring en het eventuele resultaat daarvan waardevol zijn voor henzelf." De relevantie van dergelijke opmerking ontgaat mij volledig. Hetzelfde geldt immers ook voor "professionele" kunst . Dergelijk statement zal vermoedelijk bedoeld zijn om die "amateurkunst" in een hoek neer te zetten van "privé-hobby-beoefening". Natuurlijk is dat tenminste voor een deel waar, maar, als gezegd, hetzelfde geldt eveneens voor zgn "professionele" kunst.

En dan nog iets: de harmonie in Gennep en vermoedelijk eveneens de korpsen van de kerkdorpen zijn niet slechts opgericht als soort hobbyclub, maar met als doel de gemeenschap te ondersteunen, bij festiviteiten en andere gelegenheden opluistering te bieden. De Gemeente maakt daar zelf notabene gebruik van, want wi moest er opdraven voor het feestje van notabelen en genodigden bij de opening van Menu2010? Ja hoor, de korpsen van Gennep. En wie bij het afscheid van de vorige burgemeester? En wie bij de serenade aan de gedecoreerden? of de herdenking van de bevrijding. Ik kan zo nog even doorgaan. En als laatste: specifiek voor de harmonie van Gennep: als je het over cultuur en over cultuur-historie in Gennep hebt, dan heb je het over de Gennepse harmonie. Die bestaat namelijk al meer jaren dan dat Gennep bij Nederland hoort. (zoals u wellicht leest, erger ik me behoorlijk aan ambtelijke priepraat en wollige nota's, die de essentie compleet niet begrijpen)

Er is weer LICHT in Gennep

De armetierige verlichte bedbodems verdwijnen en Gennep krijgt weer echte feestverlichting. Vanavond was OVG (de ondernemersvereniging) druk doende om de oude rekken te vervangen door echte feestverlichting en de wens van "FIJNE FEESTDAGEN". Goed gedaan OVG!!

 

Ook in de toekomst volgen nog meer nieuwe leuke en interessante afbeeldingen. Blijf kijken!

Voor degenen die de oude voorpagina's nog eens willen zien:Oude voorpagina's

lektech  www.gennep.nu Binnenkort..... NIEUWE UPDATES.....Blijf kijken!