Een gelukkig 2016

voor u allen. Het nieuwe jaar is weer begonnen, verwelkomd door daverende knallen en mooi siervuurwerk boven het Gennepse. En dat bij alleszins redelijke temperaturen en droog weer. Er waren dan ook de nodige buitenparty's. Vanochtend begon met mist, en de temperatuur lijkt duidelijk naar beneden te gaan. Ik vond het bij de jaarlijkse Niersjaarsduik dan ook behoorlijk frisjes en niet de "warmte" die aangekondigd was.. De duik werd gepresenteerd door Maarten Daniëls omdat Theo Roosenboom 3 weken in Zuid Afrika verblijft en daar blijkbaar voor het eerst van zijn leven zelf een nieuwjaarsduik wil gaan maken (bij 30 graden overigens, dus een Unox muts zal ie wel niet krijgen). Enfin: er waren weer de nodige dapperen die het koude Nierswater wilden trotseren, voorafgegaan door de prinsen (en aanhang) van de gemeente Gennep. Ik heb een paar plaatjes geschoten vanachter de dranghekken. (was wel lastig, want er liepen veel mensen in de weg). Gennepnu wenst u in ieder geval alle goeds voor 2016. En het jaar begint alweer goed. Na de Niersjaarsduik van vandaag is er zondag het traditionele Nieuwjaarsconcert van Unitas et Fidelitas in PicaMare en woensdag volgt de (volley) beker-kraker in de sporthal tussen de dames van Flamingo's en die van Peelpush. De inzet is een plaats in de kwartfinales van de nationale volleybalbeker.

Nachtmis 2015

Kerstavond 2015. En traditiegetrouw weer een nachtmis/gezinsmis met kinderkoor en harmonie om 19:00h. Het was weer erg druk. Nima verzorgde een life uitzending van deze nachtmis. En ook Gennepnu was erbij om een paar plaatjes te schieten. Zalig kerstfeest allemaal. nachtmis alle foto's

Kaarsjesavond

Maandag 21 december 2015, de kortste dag van het jaar. Traditiegetrouw was het weer Kaarsjesavond in Gennep, op een feeëriek verlichte markt.

Ondanks het gure weer waren toch weer heel velen naar de markt gekomen. Gelukkig bood de knusse Markt nog enigszins beschutting tegen de wind. Het aantal uitgewaaide kaarsjes viel nog mee. De stichting Johannes Engelen, die dit jaar al voor de 12e keer deze kaarsjesavond organiseerde werd door de gemeente in het zonnetje (what's in a name?) gezet. Teus van Leeuwen ontving namens de stichting de Gennepse onderscheiding "de Ganapja". En terecht, trouwens ook de persoon, die de Ganapja uitgereikt kreeg uit handen van de Burgemeester. Vermoedelijk heeft het vroegere werk van Teus (Bolsius, kaarsenfabriek in Boxmeer) een rol gespeeld bij het ontstaan van deze, inmiddels, Gennepse traditie. Ik heb nog wat meer plaatjes geschoten: klik hiervoor op deze link.

De uitreiking had overigens wel het gevolg dat er nog meer dan gewoon gepraat werd ipv gezongen. Het zij voor deze keer vergeven. :-)

Winterkampioenen

De dames van Flamingo's zijn zaterdagavond door een 3-0 overwinning op Dynamo winterkampioen geworden en op weg naar de eredivisie lijkt het. Ik heb 2 albums gemaakt. Een kort (ca 30 foto's)

maar ook een uitgebreid album: klik op deze link voor het uitgebreide album: link naar Flamingo's D1 - Dynamo: 3-0

Tenslotte ook nog een mooi bericht van Jong Nederland:

In de periode van 7 tot en met 17 december hebben de kinderen en leiding van JongNL Gennep zich ingezet om de Limburgse voedselbanken te steunen. De promotie in diverse (sociale) regionale media hebben succes gehad. In totaal werden er meer dan 3000 producten en 85 euro aan financiële giften opgehaald. Hiermee lieten de inwoners van Gennep zich van hun sociale kant zien en werden alle verwachtingen overtroffen. De kinderen versierden mooie dozen en hebben in totaal ruim 100 pakketten ingeleverd. Naast voedsel, doneerden zij ook kerstversieringen en speelgoed.

Link naar het bericht van Jong Nederland

Kerst-sferen

Langzamerhand raakt Gennep helemaal in de kerstsfeer. De straten en huizen steeds mooier versierd. En het weer werkt ook nog eens mee met een zeer aangename 15 graden. Ongekend. Ik kwam met de hond langs Maria Goretti, waar de hele school kerst vierde op deze 1 na laatste schooldag van 2015. Bij PicaMare was zo te zien ook een kerstviering aan de gang en ook bij Elckerlyc was de hele school vrolijk versierd en was het een drukte van belang (om half 8 's avonds).

Morgen is de kersttocht in Zuid, maandag kaarsjesavond op de Markt en dan gaat het zoetjesaan richting Kerstmis, met de 1e "nachtmis" in de Martinuskerk om 19:00h, traditiegetrouw met kinderkoor en met harmonie. Om 21:00h is er een nachtmis welke opgeluisterd wordt door het vocaal ensemble.

Een mooie tijd, kerstmis, de geboorte van een nieuw begin, en dan het jaar dat langzaam tot stilstand komt. En daarna, op naar 2016.

Een geslaagde kerstmarkt

Een geslaagde kerstmarkt in Gennep dit jaar. Dit jaar op zowel zaterdag als zondag. Het weer werkte een keer mee. Alleen zaterdag viel na 4-en een klein drupje.

Het publiek werd met zang en muziek geamuseerd. Ik heb een paar sfeerplaatjes geschoten. Chapeau voor de organisatie en alle vrijwilligers en muziekanten.

Van JN kwam een mailtje, dat ze van 2 op 3 januari een "moon-walk" organiseren. Wat dat is en hoe je mee kunt doen? Lees dan hier hun persbericht.

Mèster Loet Janssen

Ik kreeg de foto links toegestuurd door Herman Janssen. De foto toont zijn vader, Loet Janssen, temidden van zijn leerlingen van de St Martinusschool.

De foto is vermoedelijk in de 2e helft van de 50-er jaren gemaakt. Herman wist verder ook geen namen. Maar zijn vader leeft klaarblijkelijk nog, want bij de mail die aan mij gestuurd werd, zat een cc aan zijn vader. Herman woont in Groesbeek en zijn vader wellicht ook nog ergens in de buurt.

Ik ben benieuwd hoever we komen met de namen van de Gennepse jongens op deze foto. Ze zijn vermoedelijk tussen de 60 en 70jr. Als ik wat meer informatie heb, zal ik het bij de foto zetten en deze toevoegen aan het album van de St Martinusschool.

Blokfluitles voor ALLE Gennepse kinderen!

Dat kan, en dat kan zelfs gemakkelijk. En voor een stuk minder dan zelfs de stijging van de subsidie aan de Roepaen. Volgens de statistieken zijn er zo'n 1900 kinderen in Gennep in de leeftijd van 0 tot 15jr. Aannemende dat die gelijkelijk verdeeld zijn, dan zijn er van elke leeftijd gemiddeld zo'n 130 kinderen. En dan zitten er bv in groep 4 van de basisschool gemiddeld elk jaar 130 schoolkinderen. Blokfluitles door een officiële lerares kost momenteel € 125 per kind per jaar (bron: website harmonie). Dat betekent dat alle Gennepse kinderen bv in groep 4 van de basisscholen van Gennep een heel jaar blokfluitles kunnen krijgen voor een bedrag van € 16.250,=. Die post "cultuur-educatie" in het plan van de gemeente kan dan ook weg, want zoiets kan ook via de blokfluitles, aangevuld met andere zaken.

Stel je eens voor: alle kinderen van Gennep krijgen de basisbeginselen van muziek bijgebracht, leren samen spelen, maken kennis met kunst en krijgen een verrijking voor de rest van hun leven. En dat voor ongeveer 1/3 van de jaarlijkse subsidie die de Roepaen volgens het gemeentebestuur (SP, KERN, D66) zou moeten krijgen. De andere partijen is nog even afwachten, maar alle partijen zullen nu toch echt met de billen bloot moeten wat ze belangrijker vinden.

En er moet me toch nog iets anders van het hart: de toonzetting van die ambtelijke nota. " De mensen die een vorm van amateurkunst beoefenen doen dat in de eerste plaats omdat die ervaring en het eventuele resultaat daarvan waardevol zijn voor henzelf." De relevantie van dergelijke opmerking ontgaat mij volledig. Hetzelfde geldt immers ook voor "professionele" kunst . Dergelijk statement zal vermoedelijk bedoeld zijn om die "amateurkunst" in een hoek neer te zetten van "privé-hobby-beoefening". Natuurlijk is dat tenminste voor een deel waar, maar, als gezegd, hetzelfde geldt eveneens voor zgn "professionele" kunst.

En dan nog iets: de harmonie in Gennep en vermoedelijk eveneens de korpsen van de kerkdorpen zijn niet slechts opgericht als soort hobbyclub, maar met als doel de gemeenschap te ondersteunen, bij festiviteiten en andere gelegenheden opluistering te bieden. De Gemeente maakt daar zelf notabene gebruik van, want wi moest er opdraven voor het feestje van notabelen en genodigden bij de opening van Menu2010? Ja hoor, de korpsen van Gennep. En wie bij het afscheid van de vorige burgemeester? En wie bij de serenade aan de gedecoreerden? of de herdenking van de bevrijding. Ik kan zo nog even doorgaan. En als laatste: specifiek voor de harmonie van Gennep: als je het over cultuur en over cultuur-historie in Gennep hebt, dan heb je het over de Gennepse harmonie. Die bestaat namelijk al meer jaren dan dat Gennep bij Nederland hoort. (zoals u wellicht leest, erger ik me behoorlijk aan ambtelijke priepraat en wollige nota's, die de essentie compleet niet begrijpen)

Er is weer LICHT in Gennep

De armetierige verlichte bedbodems verdwijnen en Gennep krijgt weer echte feestverlichting. Vanavond was OVG (de ondernemersvereniging) druk doende om de oude rekken te vervangen door echte feestverlichting en de wens van "FIJNE FEESTDAGEN". Goed gedaan OVG!!

 

Ook in de toekomst volgen nog meer nieuwe leuke en interessante afbeeldingen. Blijf kijken!

Voor degenen die de oude voorpagina's nog eens willen zien:Oude voorpagina's

lektech  www.gennep.nu Binnenkort..... NIEUWE UPDATES.....Blijf kijken!