Highlanderbridge

Zaterdag 7 feb 2015 werd dan gevierd dat Gennep 70jr geleden bevrijd werd in een slag die 2-3 dagen duurde en waar van huis tot huis gevochten werd. Met vele slachtoffers aan beide zijden. De viering was een aantal dagen te vroeg vanwege het carnaval volgende week. Er ware nog 3 veteranen, die deze viering konden bijwonen. Het was een mooie serene uitvoering, die gelukkig netjes en strak verliep, met name door de strakke regie van kapitein Jansen.

Ondanks het vriesweer en het risico van aanvriezende kleppen zorgde de harmonie voor de muzikale omlijsting. De gilden van Gennep zorgden voor een kleurrijke aankleding, de vlaggen en de vendeling. Het Vocaal zong het Nederlandse en het Gennepse volkslied, Het leukste vond ik eerlijk gezegd toen Gennepse kinderen met 4 vlaggen over de brug renden en toen met 6 vlaggen terug kwamen rennen inclusief de vlag van Duitsland en die van de Eur-regio. En de duitse vlag wappert in vrede op de Niersbrug te midden van de andere vlaggen. Mooi. Voor het gehele album, klik op de link een stukje verderop.

En ook leuk was de aandaqcht die de Schotse TV besteedde aan de herdenking in Gennep. Klik op de link

Voor het volledige album: klik op deze link.

Film van de opening

 

Geen winnaars, of wel?

Ik was vanochtend (zondag 1 feb 2015) bij de opening van de tentoonstelling nav de viering van 70jr bevrijding van Gennep. De tentoonstelling werd geopend door burgemeester de Koning die het befaamde V-teken via een oud mobiel zendsysteem ten gehore bracht. De burgemeester was thuis opgehaald in oude legerjeeps en betrad voorafgegaan door de Gennepse doedelzakspeler Toon de bibliotheek, waar in het sousterrain de tentoonstelling is te vinden.

Na het openingswoord van Han van Arensbergen, en de voorstelling van de battlefield toer die dezer dagen gereden kan worden, was het woord aan de burgemeester die onder grote belangstelling van het opgekomen publiek en de pers de tentoonstelling opende. Een aanrader om er een dezer dagen een kijkje te gaan nemen met veel foto's en informatie-materiaal uit die dagen. Ook de dochter van de toenmalige burgemeester van Banning, Clementine, was bij de opening aanwezig evenals een vertegenwoordiging van de Eurregio en vele anderen.

Volgende week zaterdag volgt dan de officiële herdenking van de bevrijding, waarbij ook nog enige echte (die er echt bij geweest zijn) veteranen aanwezig zullen zijn. En ook verschillende meer of minder Hoge gasten uit binnen- en buitenland. Om half 10 's ochtends trekt men naar de Niersbrug voor die herdenking en dit keer wordt de weg wèl volledig afgesloten.

Die herdenking is belangrijk. Niet eens zozeer voor de veteranen en zeker niet voor de Hoge heren, maar voor onszelf. Want vrede en vrijheid zijn voor onszelf van belang. Dictatuur willen we niet. We willen ook niet dat mensen om hun afkomst, ras of geloof vervolgd worden zoals de Joden toen. En een oorlog, een oorlog kent nu eenmaal geen winnaars. Niet bij de duitse soldaten, die vaak alleen maar naar mutti wilden en zich vaak netjes naar de Gennepse bevolking gedroegen (er waren ook uitzonderingen), niet bij de geallieerden, die in een ver land hun leven riskeerden en zeker niet bij de Gennepse bevolking die van de kogel- en granaatregens van beide kanten en van de diefstal en plundering (ook door beide kanten) te lijden had.

We mogen blij zijn dat we nu in 2015 in welvaart en vooral in vrijheid en in vrede leven. En misschien hebben we dat dan toch wel van de ervaringen van toen geleerd. En zijn wij zelf dan dus de winnaars, die best een stil mogen staan bij die gebeurtenissen nu ruim 70 jaar geleden.

Klik voor alle foto's op de foto hier rechts.

kort foto-album van de opening

't Zou 2 sets moeten duren
zo'n volleybal wedstrijd, bedcht ik toen ik naar de heren van Flamingo's zat te kijken. Alweer verloren de heren van Flamingo's met 2-3, na eerst met 2-0 te hebben voor gestaan. Een paar plaatjes van vooral de 1e set, die dus door Flamingo's gewonnen werd. De lijnrechter kreeg het trouwens nog een paar keer zwaar voor de kiezen bij een 2tal discutabele ballen. De 1e bal (van Flamingo's) zou ik uit gegeven hebben, maar de 2e was inderdaad gewoon is. En het is tenslotte mensenwerk. De dames wonnen overigens wel en met 3-0.
Zon en Vrijheid

Het zonnetje schijnt. Mijn zonnepanelen zijn vandaag al boven een piekvermogen van 3 kW geweest (LINK). Toch niet verkeerd voor een dag in januari. In totaal hebben ze in ruim 3 weken nu een kleine 90 kWh opgebracht, en dat dus in 1 van de slechtste maanden van het jaar. Ik schat in dat 6500 kWh over het hele jaar wel haalbaar moet zijn.

En ook langs de Niers is het vanouds mooi. De bever schijnt zijn knaagactiviteiten onderbroken te hebben, wellicht vanwege het hoge water. Er zaten vanochtend trouwens meer vogels langs de Niers dan ik jaren heb kunnen zien. Vanmiddag en vanavond speelt Flamingo's weer thuis. Vitesse heeft geloof ik nog winterstop. En morgen beginnen de herdenkingen van de bevrijding, voor Gennep nu bijna 70jr geleden. Morgen om 11:00h wordt de tentoonstelling in de kelder onder de bibliotheek geopend. Poster. Agenda En, o ja, vanavond is ook zittingsavond van Bombakkes, in PicaMare.

Maar eerst wat plaatjes van langs de Niers.

Zondag 25 januari
Zaterdagochtend begon het te sneeuwen tot groot plezier van de jeugd, die menige sneeuwpop heeft gebouwd. Voor het verkeer is het minder en zeker voor voetgangers. Dat laatste telt dubbel voor diegenen die wat moeilijker te been zijn, want lang niet altijd (zelfs bij de winkels) wordt de boel begaanbaar gemaakt. Ik vraag me trouwens ook af of het nieuw beleid is van de gemeente om op de kruisingen te strooien en niet op de rechte straten (in eerste instantie althans).

Hoe het ook zij: het levert wel mooie plaatjes op.

Die zonnepanelen leveren trouwens wel een extra gevaar op, want als het gaat schuiven dan komt die sneeuw in een smak naar beneden (nog erger dan al bij gewone pannen het geval is). Voor alle plaatjes, klik dan op de meest rechtse foto.

Zaterdagavond was in PicaMare de receptie van prins Willie I van Bombakkes. Het begon al om 11 over 6. Foutje: Het begon al om 17 over 6 (had eigenlijk 11 over 6 moeten zijn). Volgens mij lag het niet aan Barend die de aankondigingen deed dit jaar. Misschien lag het aan de statiefoto vooraf (zie links), die Monique maakte. Enfin, als eerste kwam de harmonie en nog wel met het stuk Scotland the Brave, waarschijnlijk om te oefenen voor hun optreden op 7 februari als bij de Niersbrug 's ochtends in alle vroegte de bevrijding herdacht wordt (Zaterdag 7 feb vanaf 09:30h), Het was misschien niet het allerbeste idee om dat te doen, want in een halfdonkere zaal is de muziek niet te lezen en bovendien was vanwege het tijdstip niet iedereen aanwezig. Wellicht toch beter om dan maar een standaard mars te spelen die iedereen uit zijn hoofd kent. Het lang zal ze leven ging de harmonie in ieder geval een stuk beter af. De voorzitter van de harmonie had in zijn speech weer de gelegenheid om het 200jr jubileum in 2018 te berde te brengen en prins Willie I te laten intekenen in de vriendenclub van de harmonie, die over 3jr een schitterend feest mogelijk moeten maken. Vorst Maarten vroeg zich vervolgens af, waar de goede gewoonte gebleven was dat de gasten op een receptie iets kwamen brengen in plaats van te halen. Gelukkig kon de voorzitter van de harmonie dat nog rechtzetten à la Hans Kazan. (wilt u de harmonie ook steunen? Klik dan op deze link) Kunt u het bedrag niet missen, dan is er nog een andere mogelijkheid, namelijk door bestellingen bij webshops(Bol.com, Wehkamp, Conrad, Hema, Zalando, KLM enz enz) via de harmonie te laten lopen. Kost u niets, maar levert de harmonie wel weer wat extra middelen op: Klik op de link En alle kleine beetjes helpen)
1 van de obstakels voor de "groene gracht" lijkt trouwens ook verdwenen. De laatste privé-tuin in dit gebied is recent zo te zien ontdaan van bomen en struiken. Ben benieuwd wanneer de invulling gaat gebeuren. Dit kan nog wel even duren, want de financiële middelen van de gemeente zijn beperkt en er zijn ook nog een aantal nog niet volledig afgesloten dossiers, zoals van de Floriade (Greenport en gebouwen in Venlo). Het grondbedrijf van de gemeente biedt hier ook niet echt uitkomst, want bouwen wil nog niet echt vlotten, zoals op het Pagepark te zien is en ook uit de reductie van het aantal geplande woningen op de Heijkant blijkt. Het project van de Provincie aan het eind van de moutstraat tenslotte is een beetje een troosteloos voorbeeld van de huidige stand van zaken. Gelukkig is daar het risico voor de Provincie.
De verdwenen boom

Het is inmiddels zondag 18 januari 2015 en het onstuimige weer met veel wind en neerslag heeft plaats gemaakt voor een wat rustiger en kouder weertype. Er wordt voor delen van Nederland alweer sneeuw voorspeld. Enfin, nog een stootje te gaan tot de lente. En morgen eerst de maandag die volgens psychologen de depressiefste dag van het jaar schijnt te zijn. Maar terug naar die boom. Ik heb hierover in 2007 een update gemaakt. (link naar die update van nu alweer 8 jaar geleden). In 1988 was er rumoer in de gemeenteraad (wat is er nieuw?) en in dit geval over de nieuwbouw vande schoenenhal van Rutten tegenover de Brugstraat en naast de ING. Beide zijn inmiddels weer gesloopt, maar dat terzijde.

Die befaamde taxus zou nog op overstromingsfoto's uit 1920/1926 te zien zijn en dus een historische boom zijn. (foto overstroming 1926). (foto 1952 en een foto van de wielerronde 1987 ) Er werd besloten dat die te bouwen schoenenhal van Rutten naar achteren zou moeten, hetgeen tot op de dag van vandaag overigens de reden is dat Rabobank en Aldi zo ver van de Zandstraat af staan en we een brede stoep hebben. Later is die boom toch verplaatst en wel naar de Martinusschool (foto: taxus rechts op de foto te zien) maar toen werd ook de Martinusschool weer gesloopt. Dus waar is de boom gebleven wilden sommigen weten. Inmiddels is er duidelijkheid door een facebook-bericht van de gemeente. De boom komt dus dit jaar terug en wel in/bij de groene gracht thv het trafo-huisje. Misschien wil iemand hier ooit nog eens een boek over schrijven: de wedervarendheden van een taxus-boom in het Gennepse. :-)

Wat is er nog meer gebeurd? Prins Willie heeft open huis gehad vorige week zondag en de halve Willem Boyeweg is versierd (want daar woont ie). En op maandagavond is Same Lekatompessie prins van de Waggelaars geworden. Leuk. Trouwens ook het teken van een veranderde tijd, want heel vroeger was carnaval een RK-feest. De Niers was weer behoorlijk overstroomd door al die neerslag van de laatste tijd, zoals hieronder te zien is.

Al dat water herinnert mij er trouwens ook aan dat er binnenkort in PicaMare weer een cursus gegeven wordt. Bericht van Optisport : "Ook dit jaar weer een avondcursus “auto te water” bij Pica Mare. Op maandagavond 26 januari verzorgt de Reddingsbrigade Nijmegen weer “auto te water” in het wedstrijdbad van Pica mare. Eerst het theoriegedeelte en daarna mogen de deelnemers 2 x met de auto te water. De tweede keer met een speciale bril op zodat je het ook in het donker ervaart om met de auto te water te gaan. Heb je interesse? Of wil je meer informatie: Bel of mail naar sportcentrum Pica Mare. Telefoon: 0485-514848. Mail: picamare@optisport.nl "

En wat is er nog meer gebeurd? Ik las in de M&N Bode dat een Gennepse vriendin van mijn dochter, Emmy, in Australie op kanker-onderzoek gepromoveerd is en een beurs heeft gekregen van het KWF. Chapeau. Op diezelfde pagina van de Bode stond overigens ook weer een gedicht van Adriaan over de oorlog, dat mijn wenkbrauwen enigszins deed fronsen, want Adriaan is weer eens behoorlijk "gekleurd". Enige nuancering lijkt mij wel op zijn plaats. Dat Nrd Limburg zo in puin lag werd vooral veroorzaakt door geallieerde beschietingen (hetgeen ik hen overigens helemaal niet kwalijk neem, want wat moet je anders) en de plunderingen? Van beide kanten zal er geplunderd zijn en zeker ook door de geallieerden toen hier na de bevrijding in februari 1945 een groot transitkamp in de Maaskemp was, waar wel 3100 soldaten verbleven in afwachting van het front. Een leeg stadje in een gebied dat voor de geallieerden waarschijnlijk al zo ongeveer Duitsland was en dan het vooruitzicht naar het front te moeten. Ik kan me er wel iets bij voorstellen. Mijn vader zei altijd dat zijn fiets ingepikt was door de Duitsers, maar dat de vloeren open gebroken waren en zijn pakken (kostuums)en kostbaarheden weggehaald door de Tommy's..... Nu weet ik wil dat de overwinnaar altijd gelijk "heeft", maar een beetje nuancering lijkt mij gepast. Oorlog is altijd verkeerd en kent vaak geen echte winnaars. Maar zo kom ik wel op het volgende onderwerp, want afgelopen donderdag werd het faillissement uitgesproken over een Gennepse ikoon, namelijk Supertex, meer dan 100jr actief. De 1e winkel was op de hoek van de Niersweg en de Pottenhoek en brandde in de maanden na de bevrijding af zoals er verschillende panden in Gennep afbranden door de activiteiten van rondspokende geallieerde soldaten (de aftandse loods in de Pottenhoek is in de jaren 60 neergezet op de plek waar een aantal woningen in die geallieerde tijd in de vlammen waren opgegaan)

Na de oorlog kregen daarna een winkel aan de Spoorstraat (nu de fietsenwinkel). 3 of 4 verdiepingen textiel. En daarna pleegde men nieuwbouw aan de Brugstraat, waar een voor die tijd hypermodern gebouw verrees. En nu, na meer dan 100jr is het afgelopen. Jammer en sterkte.

Inmiddels is ook de volley-competitie weer begonnen. Ik heb begrepen dat de heren (1) thuis met 2-3 hebben verloren na eerst met 2-0 geleid te hebben. De dames hebben hun wedstrijd tegen Sliedracht 2, redelijk gemakkelijk gewonnen. Wat foto's via de button links.

En hebt u afgelopen weken ook die klere-herrie buiten gehoord? Wij vroegen ons af wat dat toch was, totdat ik een tweet van de fa Gubbels zag over sloopactiviteiten bij Dichterbij. We zijn er vandaag eens langs gelopen. En ja hoor. De Kubus is inmiddels gesloopt en een mobiele puinbreker is bezig om er heel kleine stukjes van te maken. En dat maakt een klere-herrie. Het lijkt nog niet zo lang geleden dat het Praothuus er nog was en dat dat plaats moest maken voor de Kubus. En nu is die ook alweer gesloopt. En morgenavond is er weer discussie in de gemeenteraad over het plan de Heijkant. Mijn persoonlijke advies zou zijn; hou je eerst eens bezig met urgente zaken zoals bv het verkeer in het centrum en langs de ZO Wal en de Niersweg. Ik ben gisteren 2x naar de Multimate gefietst en dat is nou echt levensgevaarlijk op de ZO Wal en de Niersweg. Een autospiegel reed zelfs tegen mijn jas en ik denk niet dat 10% zich houdt aan de voorgeschreven max snelheid van 30km/h. Tja.

Prins Willie I "life and kicking"

 

Prins Willie I

In een volle feesttempel kwam even na half elf dan tenslotte Willie Rutten onder het "ding" uit als nieuwe prins van Bombakkes.

Prins Willie I

Nieuwe Zonne-centrale van 7500 Wp in Gennep

Terwijl het vandaag de heledag geplenst heeft en het zo ongeveer stormt bij hoge temperaturen toch nog even de zon. Afgelopen woensdag is bij mij de nieuwe zonne-centrale geïnstalleerd. In totaal 30 panelen in 2 systemen met een totaal vermogen van 7500 Wattpeak, die jaarlijks zo'n 6375 kWh zouden moeten opbrengen. Toch nog een zonnetje bij dit gure weer.

De terugverdientijd van deze installatie is minder dan 5 jaar. Wilt u meer weten? Dan heb ik een aparte pagina gemaakt met meer foto's en ook de details. Aparte pagina met details

Gennep op de kaart
Ik zet mijn filmpjes tegenwoordig op Vimeo, wat voor de kijkers een veel betere performance biedt. Ik kwam toen ook nog het filmpje tegen dat ik in 2010 gepresenteerd heb voor IDTrofee. "Gennep op de kaart". Het idee was om met moderne middelen Gennep op de kaart te zetten door op de diverse interessante plaatsen in Gennep weblinks te maken die dan met een smartphone of tablet (of via een vast station) opgeroepen kon worden op die plek. Zo zou je vanaf 2014 bij de Zandpoort de oude beelden en de beelden van de opgravingen kunnen laten zien op de smartphone, tablet of geprojecteerd op de gevel van bv het geveltje. Ik vermoed dat de jury van IDtrofee nog niet echt toe was aan dergelijk "modernistisch" gedoe. Tegenwoordig is het doodnormaal. Maar in 2010 werd de IPad pas geïntroduceerd en kwam Google pas met het android systeem, wat oa door Samsung gebruikt wordt. Ik denk nog steeds dat het een prima idee is en misschien is men er nu meer aan toe dan 5 jr geleden. Wel leuk om zo'n filmpje van 5jr geleden nog eens terug te zien.
Jeugdig talent in actie

tijdens het nieuwjaarsconcert, veel blokfluitertjes, leerling muzikanten en natuurlijk Imre. Voor al deze jeugdige talenten (en natuurlijk hun ouders) een filmpje (dat in dit geval volledig te downloaden is. is zo'n 500MB). Tijdens het concert werd ook de nieuwe lipdub van het leerlingorkest voor het eerst vertoond. (link naar lipdub)

 

En afgelopen zaterdag was natuurlijk ook boerenbal in hotel de Kroon, waar prins Geert (gedwongen?) afscheid moest nemen. Marco bericht (en stuurde een paar foto's): " Afgelopen zaterdag is Prins Geert afgetreden in een gezellig drukke Kroon.
Na eerst nog even flink gefeest te hebben en na zijn laatste speech als prins moest het er toch van komen, Alle prinselijke versieringen werden afgedaan en de boeren kiel mocht aan. Vervolgens is Geert opgenomen in het verbond van de ex hoogheden.
Volgende week zaterdag maakt de nieuwe prins zijn entree n de zaal bij 4-events."

"LANDGENOTEN"

Zaterdag 7 februari wordt officieel herdacht en gevierd dat Gennep 70jr geleden bevrijd is. Eigenlijk is dat 11 en 12 februari maar dat is doordeweeks en het volgende weekeinde is het carnaval. Vandaar. 5jr geleden is al uitvoerig herdacht dat gennep toen 65jr bevrijd en in vrede was. er was toen oa een uitgebreide tentoonstelling in de vroegere schoenwinkel Rutten (waar nu de Aldi zit). 5jr geleden heb ik voor die tentoonstelling nog eens de toespraak ingesproken die de toenmalige burgemeester van Banning op 4 juni 1945 in Hilversum voor de nationale radio (Herrijzend Nederland) hield. Nu 70jr later is ditzelfde filmpje met die nagesproken toespraak misschien wel het beste middel om ook aan de jeugd te laten zien wat nu, na 70jr, herdacht wordt.

Behalve dat ingesproken filmpje, ook nog de opening en sluiting van de tentoonstelling 65jr vrede en vrijheid en de herdenking in mei 2010

 
de indrukwekkende toespraak van burgemeester van Banning op 4 juni 1945 voor de nationale radio (Herrijzend Nederland) (en nu dankzij Hans met de originele toespraak(
6 nov 2009: opening tentoonstelling 65jr vrede en vrijheid
5 mei 2010: herdenking 65jr bevrijding
Nieuwjaarsconcert

Ze hingen met de benen buiten vanochtend bij het Nieuwjaarsconcert van de harmonie in PicaMare en het was een gezellige ochtend. Naast de harmonie traden ook de blokfluitertjes en het leerlingorkest op. Dat laatste heeft inmiddels al 29 leden en is straks groter dan de harmonie zelf. Erg leuk vooral om al dat jonge volk enthousiast te zien musiceren. Dat is toch iets dat ze voor het leven mee nemen of ze er nu later meer door gaan of niet.

Karin Voesten en Erich Kessler werden in het zonnetje gezet omdat ze 25jr muzikant zijn. Ze kregen een zilveren speldje en een oorkonde. Aan het einde kwam nog een aankondiging waarvoor de burgemeester nodig was. Op 6 juni 2018 bestaat de harmonie maar liefst 200jr en is daarmee een van de oudste harmonieën van Nederland. En dat moet natuurlijk groots gevierd worden in 2018. Vandaar dat men nu al begonnen is met een actie: "Vriendenclub van de harmonie". En het eerste lid van die club werd de burgemeester die daarvoor een oorkonde en een bloemetje ontving. De harmonie probeert tenminste (200x200)= € 40.000 bij elkaar te krijgen van die vriendenclub als bijdrage voor dat feest. maar ook voor alle nieuwe jonge muzikanten.

U bent van hart uitgenodigd om mee te doen. De harmonie zoekt nog uit hoe u dit kunt doen zodat u de bijdrage kunt aftrekken van uw belasting. Goed voor u en goed voor de harmonie.

Niersjaarsduik 2015

foto's van Marco

Ook dit jaar weer een Niersjaarsduik. Ik heb zelf geen foto's of filmvan de sprongen gemaakt omdat het middenterrein wel heel erg vol was met fotografen en filmers en anderen. Maar gelukkig heeft Marco veel foto's gemaakt. Ik heb een compilatie gemaakt (links), maar alle foto's van Marco zijn te zien op de volgende link ALBUM Marco. Zelf heb ik een aantal foto's van "buitenaf" gemaakt.

oa fotografen ;-)

Welkom 2015: De geschiedenis van Gennep

Vanwege het 10jr bestaan van www.gennepnu.nl en de opgraving van de zandpoort in 2014 heb ik een filmpje gemaakt over de geschiedenis van Gennep. In 14 minuten wordt het ontstaan, de historie tot en met de blootlegging van de fundering van die oude stadspoort uit de doeken gedaan. Veel plezier.

 

U kunt de film ook rechtstreeks op internet bekijken via de volgende link: De Geschiedenis van Gennep

De Laatste

Terwijl het zonnetje aangenaam schijnt op deze oudejaarsdag/middag en in de verte de rotjes knallen, de laatste (update) van 2014 wel te verstaan. Een special, met de foto's van Piet Jansen. Tot mijn schande moet ik bekennen dat ik er errug lang over gedaan heb. (sorry Piet). Maar de special is nu dan gereed, met foto's uit de jeugdjaren, een fuif in het naaiatelier van Giesbers aan de Burg Woltersstraat in 1961, een fuif in hotel Parijs, de Aloysius ULO met een opvoering van "The King and the Abbot", een schoolreisje naar Altenahr, carnavals- en bedrijfsvoetbal-foto's. Veel plezier. Klik op 1 van onderstaande foto's voor het album:

Van Piet is ook de Gennepse almanak uit 1939. LINK

Een fijne oudejaarsavond en jaarwisseling. Volgend jaar gaan we weer door.

Over oliebollen, koud water en een zingend engeltje
want 30 en 31 december verkoopt de Coloradokevers weer oliebollen voor het goede doel: het jeugdcarnaval in Gennep. Het zal als vanouds wel op het Europaplein zijn.
En donderdag is het weer 1 januari en dus tijd voor de Niersjaarsduik. Op de vertrouwde plek in het Nierspark en wel om 2 uur (vanwege Bombakkes dus 11 over 2).

En zondag 4 januari is er weer een Nieuwjaarsconcert van de harmonie, vanaf 11:00h in PicaMare. Volgens de harmonie met verrassingen en ik heb begrepen dat 4events zou zorgen dat het warm is en dat er koffie is. En er is allerlei jeugd, die voor u optreedt en ook komt een een hoogwaardigheidsbetreder op bezoek. Het persbericht van de harmonie staat hier.

 

Wie er zondag ook speelt/zingt? Imre Trumpie, die op de laatste Proms zo schitterde: een impressie ter herinnering:

Zo. Kerstmis is al weer achter de rug en nu op naar oudjaarsavond en dan Nieuwjaar. Ik hoop dat de overlast van het vuurwerk dit jaar binnen de perken blijft en men ook rekening houdt met dieren en met andere mensen. We zullen zien. Ik ben benieuwd of alle sneeuw dan al weg is. De sneeuw die ons allemaal zo verraste in de nacht na 2e kerstdag. Het smelten en weer aanvriezen op zaterdag 27 december maakte in ieder geval de meeste wegen en voetpaden onbegaanbaar. Ook de gemeente scheen verrast of het moet nu beleid zijn dat er helemaal niets meer aan gebeurt. Als ik dit schrijf (maandagavond) zijn nog vele wegen spiegelglad en dan heb ik het niet eens over de trottoirs (zelfs bij de winkels). Gelukkig ben ik niet slecht ter been. Een paar plaatjes.

zo was het kerstochtend
en zo 3 dagen later
met dit gevolg
oppassen dat je niet valt
tja: geen doorkomen aan.
maar de jeugd vermaakt zich
het Niersjaarsduik-terrein

Als ik u niet meer spreek: ik wens u allen een fijne en gezellige jaarwisseling, en een goed en gelukkig, maar bovenal gezond 2015. Dat laatste zeer zeker voor mijn collega, die morgen een moeilijke operatie moet ondergaan. Sterkte en beterschap.

Er is licht aan de horizon
of vrede op aarde. Beide geven de boodschap van kerstmis goed weer. Woensdagavond 24 dec 2014 was een "nachtmis" in de Martinuskerk in Gennep. Er was een kinderkoor en er was de harmonie. En er waren heel veel kinderen. Het was druk en ze hingen nog net niet met de benen buiten. ik schat toch zeker zo'n 500-600 mensen. (De mis begon om 19:30h ipv de gewone 19:00h omdat de dirigente van het kinderkoor om 17:30h eerst nog een mis met een kinderkoor in Horst had gehad). Na de mis was er glühwein en warme chocolademelk in het voorportaal van de kerk. Een impressie (met wat moeite gemaakt, want het was zo druk dat het zicht behoorlijk beperkt werd. Maar het hoeft tenslotte geen officiele reportage of film te zijn). Zalig kerstfeest.
korte foto-impressie
een kort filmpje
De foto's van Kaarsjesavond 2014

en er zitten een aantal mooie bij (ik weet dat ik bevooroordeeld ben). Hieronder 12 foto's. Voor het complete album moet u een stukje naar beneden. Veel plezier.

Het complete fotoalbum opent ls u op de volgende foto klikt:

Vrede op aarde

en respect voor elkander, maar vooral die ander

 

Hierboven een filmimpressie van de kaarsjesavond van 2014, wederom een groot succes. Deze film is vrijlijk te downloaden om bv zelf te bewaren of op tv af te spelen. Later maak ik nog een foto-impressie. Alvast hele fijne feestdagen gewenst en een goed, gelukkig, maar vooral gezond 2015. Harm

"Mijn huis is jarig"

luidde het mailtje dat ik van Fons kreeg.

" weinig mensen zullen  verwacht hebben dat dit huisje na [in februari 1945] getroffen te zijn door een voltreffer,de honderd zou halen. Ttoch is dat deze maand gebeurd. En om dit heugelijke feit te vieren heb ik gisteren het bouwjaar 1914 op de gevel aangebracht." Proficiat Fons en een leuk initiatief

De Martinuskerk heeft een "natuurlijke kerstversiering

Bomen

Nol stuurde ook een aantal foto's want afgelopen vrijdag zijn de bomen geplant op het centrale plein. Ziet er mooi uit en nu maar hopen dat ze snel groeien. Ik had overigens niet meer verwacht dat het dit jaar nog zou lukken
Het Niersdal is in blijde afwachting van de Niersjaarsduik op 1 januari. (ik geloof om 14:00h)
maar vanavond eerst kaarsjesavond (19:30h) op de Markt. Vandaag (zondag) is het ook weer koopzondag.
en dan gaan we richting kerst. Kerstavond om 19:30h speelt de harmonie. En die hebben na nieuwjaar op de 1e zondag ook weer een nieuwjaarsconcert (later meer), maar dan is de Niersjaarsduik al achter de rug.
Een tijdje geleden heeft de gemeente haar plannen voor de "groene gracht" gepresenteerd en nu is ook het visie-dokument gereed. Voor wie geïnteresseerd is: klik op bovenstaand plaatje.

U merkt misschien dat de vorige update 'verdwenen" is. Dat komt omdat ik na eerst een nieuwe computer ben terug geswitched naar mijn oude PC. De nieuwe had namelijk constant gateway problemen om zeer onduidelijke redenen, waar webmaster Frank nu mee druk doende is (en hopelijk oplost).

 

Kerst op Maria Goretti

Op een paar drupjes na was het gisteravond droog (nu, vrijdagochtend, lijkt het buiten te stormen. Een gelukje dus voor diegenen die buitenactiviteiten hadden vanwege Kerstmis, zoals bv bij Maria Goretti.

Jeugdleden van de harmonie, ondersteund door enige senior leden zorgden voor de muzikale omlijsting.

Kerstsferen in Gennep

Na de kersttocht in Zuid van de vrijdagavond en de kerstmarkt van de zaterdag was het ook zondag 14 dec kerstmarkt èn koopzondag in Gennep. Een sfeerfilmpje van het hele weekend en wat sfeerfoto's van de zondag.

kerstweekend december 2014 from harm teunissen on Vimeo.

 

wat sfeerfoto's van de zondag waar oa Cheers op de markt optrad. Er was ook een koortje op verschillende plekken in de Zandstraat (foto rechts voor het Geveltje). Helaas is die foto onscherp omdat het bijna onmogelijk was scherp te stellen met het grote aantal voorbij razende auto's. Morgenavond gaat het in de gemeenteraad over een rondweg in Milsbeek. Ik denk dat die hier veel en veel beter op zijn plaats zou zijn. Kijk voor de lol maar eens naar het filmpje boven.

Gezellige Kerstmarkt in Gennep
Gelukkig werkten de weergoden deze zaterdag mee zodat het een gezellige drukte werd op de kerstmarkt. Er waren koren, zingende herders en de jeugdleden van de harmonie speelden kerstliedjes in de Zandstraat. Er was glühwein en andere versnaperingen en in een vuurtje konden de kids onder de deskundige leiding van een herder marshmellows roosteren. en morgen dus weer opnieuw.

Een kort album met alle foto's staat achter de volgende link

Kersttocht Gennep Zuid

Vanavond (vrijdag 12 dec) was de traditionele kersttocht in Gennep Zuid. Vanaf de Ratel voerde die de deelnemers door de verlichte straten van Zuid en langs verschillende taferelen naar de Norbertuskerk, waar het stalletje met Josef, Maria en een echt kindje werd uitgebeeld. Daarna kon men naar Vanons waar een kerstmarkt werd gehouden. De harmonie luisterde de aankomst op met kerstliedjes, al schuilend onder de naar beneden gelaten zonluifel van Vanons.

want het weer was vandaag bar en boos. Een echte storm, die gelukkig tegen de avond een klein beetje tot bedaren kwam. En gelukkig ook voor de kerstocht-deelnemers en organisatoren. Maar het was in ieder geval niet zo bitter koud als een paar dagen geleden. Hieronder staan nog meer foto's in een album voor de geïnteresseerden en wellicht dat ik dit weekend nog een korte filmimpressie upload.

album

Hopelijk verbetert het weer verder. Morgen en zondag is het immers kerstmarkt en dat is buiten. Ook daar geeft het (jeugd)orkest van de harmonie acte de presence evenals Cheers en nog vele anderen. Snel dus een kijkje nemen, want ik neem aan dat we dit met zijn allen toch in ere willen houden.

 

Ook in de toekomst volgen nog meer nieuwe leuke en interessante afbeeldingen. Blijf kijken!


Who stop the rain door unecricri 

 

Voor degenen die de oude voorpagina's nog eens willen zien:Oude voorpagina's

lektech  www.gennep.nu Binnenkort..... NIEUWE UPDATES.....Blijf kijken!