"LANDGENOTEN"

Zaterdag 7 februari wordt officieel herdacht en gevierd dat Gennep 70jr geleden bevrijd is. Eigenlijk is dat 11 en 12 februari maar dat is doordeweeks en het volgende weekeinde is het carnaval. Vandaar. 5jr geleden is al uitvoerig herdacht dat gennep toen 65jr bevrijd en in vrede was. er was toen oa een uitgebreide tentoonstelling in de vroegere schoenwinkel Rutten (waar nu de Aldi zit). 5jr geleden heb ik voor die tentoonstelling nog eens de toespraak ingesproken die de toenmalige burgemeester van Banning op 4 juni 1945 in Hilversum voor de nationale radio (Herrijzend Nederland) hield. Nu 70jr later is ditzelfde filmpje met die nagesproken toespraak misschien wel het beste middel om ook aan de jeugd te laten zien wat nu, na 70jr, herdacht wordt.

Behalve dat ingesproken filmpje, ook nog de opening en sluiting van de tentoonstelling 65jr vrede en vrijheid en de herdenking in mei 2010

 
de indrukwekkende toespraak van burgemeester van Banning op 4 juni 1945 voor de nationale radio (Herrijzend Nederland) (en nu dankzij Hans met de originele toespraak(
6 nov 2009: opening tentoonstelling 65jr vrede en vrijheid
5 mei 2010: herdenking 65jr bevrijding
Nieuwjaarsconcert

Ze hingen met de benen buiten vanochtend bij het Nieuwjaarsconcert van de harmonie in PicaMare en het was een gezellige ochtend. Naast de harmonie traden ook de blokfluitertjes en het leerlingorkest op. Dat laatste heeft inmiddels al 29 leden en is straks groter dan de harmonie zelf. Erg leuk vooral om al dat jonge volk enthousiast te zien musiceren. Dat is toch iets dat ze voor het leven mee nemen of ze er nu later meer door gaan of niet.

Karin Voesten en Erich Kessler werden in het zonnetje gezet omdat ze 25jr muzikant zijn. Ze kregen een zilveren speldje en een oorkonde. Aan het einde kwam nog een aankondiging waarvoor de burgemeester nodig was. Op 6 juni 2018 bestaat de harmonie maar liefst 200jr en is daarmee een van de oudste harmonieën van Nederland. En dat moet natuurlijk groots gevierd worden in 2018. Vandaar dat men nu al begonnen is met een actie: "Vriendenclub van de harmonie". En het eerste lid van die club werd de burgemeester die daarvoor een oorkonde en een bloemetje ontving. De harmonie probeert tenminste (200x200)= € 40.000 bij elkaar te krijgen van die vriendenclub als bijdrage voor dat feest. maar ook voor alle nieuwe jonge muzikanten.

U bent van hart uitgenodigd om mee te doen. De harmonie zoekt nog uit hoe u dit kunt doen zodat u de bijdrage kunt aftrekken van uw belasting. Goed voor u en goed voor de harmonie.

Niersjaarsduik 2015

foto's van Marco

Ook dit jaar weer een Niersjaarsduik. Ik heb zelf geen foto's of filmvan de sprongen gemaakt omdat het middenterrein wel heel erg vol was met fotografen en filmers en anderen. Maar gelukkig heeft Marco veel foto's gemaakt. Ik heb een compilatie gemaakt (links), maar alle foto's van Marco zijn te zien op de volgende link ALBUM Marco. Zelf heb ik een aantal foto's van "buitenaf" gemaakt.

oa fotografen ;-)

Welkom 2015: De geschiedenis van Gennep

Vanwege het 10jr bestaan van www.gennepnu.nl en de opgraving van de zandpoort in 2014 heb ik een filmpje gemaakt over de geschiedenis van Gennep. In 14 minuten wordt het ontstaan, de historie tot en met de blootlegging van de fundering van die oude stadspoort uit de doeken gedaan. Veel plezier.

 

U kunt de film ook rechtstreeks op internet bekijken via de volgende link: De Geschiedenis van Gennep

De Laatste

Terwijl het zonnetje aangenaam schijnt op deze oudejaarsdag/middag en in de verte de rotjes knallen, de laatste (update) van 2014 wel te verstaan. Een special, met de foto's van Piet Jansen. Tot mijn schande moet ik bekennen dat ik er errug lang over gedaan heb. (sorry Piet). Maar de special is nu dan gereed, met foto's uit de jeugdjaren, een fuif in het naaiatelier van Giesbers aan de Burg Woltersstraat in 1961, een fuif in hotel Parijs, de Aloysius ULO met een opvoering van "The King and the Abbot", een schoolreisje naar Altenahr, carnavals- en bedrijfsvoetbal-foto's. Veel plezier. Klik op 1 van onderstaande foto's voor het album:

Van Piet is ook de Gennepse almanak uit 1939. LINK

Een fijne oudejaarsavond en jaarwisseling. Volgend jaar gaan we weer door.

Over oliebollen, koud water en een zingend engeltje
want 30 en 31 december verkoopt de Coloradokevers weer oliebollen voor het goede doel: het jeugdcarnaval in Gennep. Het zal als vanouds wel op het Europaplein zijn.
En donderdag is het weer 1 januari en dus tijd voor de Niersjaarsduik. Op de vertrouwde plek in het Nierspark en wel om 2 uur (vanwege Bombakkes dus 11 over 2).

En zondag 4 januari is er weer een Nieuwjaarsconcert van de harmonie, vanaf 11:00h in PicaMare. Volgens de harmonie met verrassingen en ik heb begrepen dat 4events zou zorgen dat het warm is en dat er koffie is. En er is allerlei jeugd, die voor u optreedt en ook komt een een hoogwaardigheidsbetreder op bezoek. Het persbericht van de harmonie staat hier.

 

Wie er zondag ook speelt/zingt? Imre Trumpie, die op de laatste Proms zo schitterde: een impressie ter herinnering:

Zo. Kerstmis is al weer achter de rug en nu op naar oudjaarsavond en dan Nieuwjaar. Ik hoop dat de overlast van het vuurwerk dit jaar binnen de perken blijft en men ook rekening houdt met dieren en met andere mensen. We zullen zien. Ik ben benieuwd of alle sneeuw dan al weg is. De sneeuw die ons allemaal zo verraste in de nacht na 2e kerstdag. Het smelten en weer aanvriezen op zaterdag 27 december maakte in ieder geval de meeste wegen en voetpaden onbegaanbaar. Ook de gemeente scheen verrast of het moet nu beleid zijn dat er helemaal niets meer aan gebeurt. Als ik dit schrijf (maandagavond) zijn nog vele wegen spiegelglad en dan heb ik het niet eens over de trottoirs (zelfs bij de winkels). Gelukkig ben ik niet slecht ter been. Een paar plaatjes.

zo was het kerstochtend
en zo 3 dagen later
met dit gevolg
oppassen dat je niet valt
tja: geen doorkomen aan.
maar de jeugd vermaakt zich
het Niersjaarsduik-terrein

Als ik u niet meer spreek: ik wens u allen een fijne en gezellige jaarwisseling, en een goed en gelukkig, maar bovenal gezond 2015. Dat laatste zeer zeker voor mijn collega, die morgen een moeilijke operatie moet ondergaan. Sterkte en beterschap.

Er is licht aan de horizon
of vrede op aarde. Beide geven de boodschap van kerstmis goed weer. Woensdagavond 24 dec 2014 was een "nachtmis" in de Martinuskerk in Gennep. Er was een kinderkoor en er was de harmonie. En er waren heel veel kinderen. Het was druk en ze hingen nog net niet met de benen buiten. ik schat toch zeker zo'n 500-600 mensen. (De mis begon om 19:30h ipv de gewone 19:00h omdat de dirigente van het kinderkoor om 17:30h eerst nog een mis met een kinderkoor in Horst had gehad). Na de mis was er glühwein en warme chocolademelk in het voorportaal van de kerk. Een impressie (met wat moeite gemaakt, want het was zo druk dat het zicht behoorlijk beperkt werd. Maar het hoeft tenslotte geen officiele reportage of film te zijn). Zalig kerstfeest.
korte foto-impressie
een kort filmpje
De foto's van Kaarsjesavond 2014

en er zitten een aantal mooie bij (ik weet dat ik bevooroordeeld ben). Hieronder 12 foto's. Voor het complete album moet u een stukje naar beneden. Veel plezier.

Het complete fotoalbum opent ls u op de volgende foto klikt:

Vrede op aarde

en respect voor elkander, maar vooral die ander

 

Hierboven een filmimpressie van de kaarsjesavond van 2014, wederom een groot succes. Deze film is vrijlijk te downloaden om bv zelf te bewaren of op tv af te spelen. Later maak ik nog een foto-impressie. Alvast hele fijne feestdagen gewenst en een goed, gelukkig, maar vooral gezond 2015. Harm

"Mijn huis is jarig"

luidde het mailtje dat ik van Fons kreeg.

" weinig mensen zullen  verwacht hebben dat dit huisje na [in februari 1945] getroffen te zijn door een voltreffer,de honderd zou halen. Ttoch is dat deze maand gebeurd. En om dit heugelijke feit te vieren heb ik gisteren het bouwjaar 1914 op de gevel aangebracht." Proficiat Fons en een leuk initiatief

De Martinuskerk heeft een "natuurlijke kerstversiering

Bomen

Nol stuurde ook een aantal foto's want afgelopen vrijdag zijn de bomen geplant op het centrale plein. Ziet er mooi uit en nu maar hopen dat ze snel groeien. Ik had overigens niet meer verwacht dat het dit jaar nog zou lukken
Het Niersdal is in blijde afwachting van de Niersjaarsduik op 1 januari. (ik geloof om 14:00h)
maar vanavond eerst kaarsjesavond (19:30h) op de Markt. Vandaag (zondag) is het ook weer koopzondag.
en dan gaan we richting kerst. Kerstavond om 19:30h speelt de harmonie. En die hebben na nieuwjaar op de 1e zondag ook weer een nieuwjaarsconcert (later meer), maar dan is de Niersjaarsduik al achter de rug.
Een tijdje geleden heeft de gemeente haar plannen voor de "groene gracht" gepresenteerd en nu is ook het visie-dokument gereed. Voor wie geïnteresseerd is: klik op bovenstaand plaatje.

U merkt misschien dat de vorige update 'verdwenen" is. Dat komt omdat ik na eerst een nieuwe computer ben terug geswitched naar mijn oude PC. De nieuwe had namelijk constant gateway problemen om zeer onduidelijke redenen, waar webmaster Frank nu mee druk doende is (en hopelijk oplost).

 

Kerst op Maria Goretti

Op een paar drupjes na was het gisteravond droog (nu, vrijdagochtend, lijkt het buiten te stormen. Een gelukje dus voor diegenen die buitenactiviteiten hadden vanwege Kerstmis, zoals bv bij Maria Goretti.

Jeugdleden van de harmonie, ondersteund door enige senior leden zorgden voor de muzikale omlijsting.

Kerstsferen in Gennep

Na de kersttocht in Zuid van de vrijdagavond en de kerstmarkt van de zaterdag was het ook zondag 14 dec kerstmarkt èn koopzondag in Gennep. Een sfeerfilmpje van het hele weekend en wat sfeerfoto's van de zondag.

kerstweekend december 2014 from harm teunissen on Vimeo.

 

wat sfeerfoto's van de zondag waar oa Cheers op de markt optrad. Er was ook een koortje op verschillende plekken in de Zandstraat (foto rechts voor het Geveltje). Helaas is die foto onscherp omdat het bijna onmogelijk was scherp te stellen met het grote aantal voorbij razende auto's. Morgenavond gaat het in de gemeenteraad over een rondweg in Milsbeek. Ik denk dat die hier veel en veel beter op zijn plaats zou zijn. Kijk voor de lol maar eens naar het filmpje boven.

Gezellige Kerstmarkt in Gennep
Gelukkig werkten de weergoden deze zaterdag mee zodat het een gezellige drukte werd op de kerstmarkt. Er waren koren, zingende herders en de jeugdleden van de harmonie speelden kerstliedjes in de Zandstraat. Er was glühwein en andere versnaperingen en in een vuurtje konden de kids onder de deskundige leiding van een herder marshmellows roosteren. en morgen dus weer opnieuw.

Een kort album met alle foto's staat achter de volgende link

Kersttocht Gennep Zuid

Vanavond (vrijdag 12 dec) was de traditionele kersttocht in Gennep Zuid. Vanaf de Ratel voerde die de deelnemers door de verlichte straten van Zuid en langs verschillende taferelen naar de Norbertuskerk, waar het stalletje met Josef, Maria en een echt kindje werd uitgebeeld. Daarna kon men naar Vanons waar een kerstmarkt werd gehouden. De harmonie luisterde de aankomst op met kerstliedjes, al schuilend onder de naar beneden gelaten zonluifel van Vanons.

want het weer was vandaag bar en boos. Een echte storm, die gelukkig tegen de avond een klein beetje tot bedaren kwam. En gelukkig ook voor de kerstocht-deelnemers en organisatoren. Maar het was in ieder geval niet zo bitter koud als een paar dagen geleden. Hieronder staan nog meer foto's in een album voor de geïnteresseerden en wellicht dat ik dit weekend nog een korte filmimpressie upload.

album

Hopelijk verbetert het weer verder. Morgen en zondag is het immers kerstmarkt en dat is buiten. Ook daar geeft het (jeugd)orkest van de harmonie acte de presence evenals Cheers en nog vele anderen. Snel dus een kijkje nemen, want ik neem aan dat we dit met zijn allen toch in ere willen houden.

 

Ook in de toekomst volgen nog meer nieuwe leuke en interessante afbeeldingen. Blijf kijken!


Who stop the rain door unecricri 

 

Voor degenen die de oude voorpagina's nog eens willen zien:Oude voorpagina's

lektech  www.gennep.nu Binnenkort..... NIEUWE UPDATES.....Blijf kijken!