1917: de oudste film van Gennep

Niet heel erg lang geleden toonde ik u een film uit 1920, waarin Gennep verschijnt: de marathonrit van de legendarische Spijker. Maar nu blijkt er nog oudere film te zijn. Eddy Smits attendeerde mij op deze bijna 100jr oude film, waarin Gennep van toen te zien is. We zien opnames in de Spoorstraat thv de toenmalige marechaussee-kazerne (nu advocatenkantoor naast het tankstation) en hotel van Bergen en later zien we opnames thv de Zandpoort. We staan tussen de Kastanjeboom (nu Hema) en de smederij van Beckers (nu een plein). Beckers moest nog beginnen aan zijn dromen van het zoeken naar de goudschat van de Lutine, zo'n 15jr later. Ten tijde van de opnames woedde WOI, en was de tramlijn net 4jr oud. Eddy meent zelfs zijn eigen grootvader (meester vd Bogaert) op de film te herkennen, als hij uit de Schoolstraat komende (nu heet die Brugstraat) verzeild raakt tussen de auto's, wielrijders en anderen. Als u op een van onderstaande screenshots klikt, gaat u naar de website waar die film te zien is. Veel plezier.

rechtsachter de Marechaussee-kazerne. Het gebouw links ervan is de Tulakker (voor de brand van de jaren 30)
de aandachtige jongens op de achtergrond staan voor hotel van Bergen
Zandstraat: Links zien we van Sambeek, in het midden de Stadsherberg
Idem. De tramlijn is duidelijk zichtbaar. We zien ook meester vd Nogaert (Bolhoed en aktetas) die net uit de Schoolstraat (Brugstraat) gekomen is
De onthulling van prins Geert I
De onthulling van prins Geert I van Bombakkes op film
Prins Geert

Vanavond, 18 jan 2014 kwam in een druk PicaMare, waar bij sommigen de zenuwen door de keel gierden, Geert Spikmans tevoorschijn als de nieuwe prins van Bombakkes.

14 januari: Bloemetjes

14 januari, en de winter lijkt wel van slag. Ik zag vandaag de koolmeesjes (het zijn eigenlijk pimpelmezen) het nestkastje bij ons aan de muur inspecteren. Ik hoop dat ze nog even wachten. Maar in de tuin bloeit het al. De narcissen steken de kop op, dat is niet zo raar, maar rozen in januari????

Hieronder staan natuurlijk de echte bloemetjes (zegt een trotse opa)

Tja, was gebeurt er zo verder in Gennep? Het is carnavalstijd. Prins Mark heeft weer een boerenkiel aan en as zaterdag komt de nieuwe prins onder het ding uit. Op zondag bij de Coloradokevers. In Heijen is al een jeugdprins. Piet stuurde een foto. IDballon stopt met de winkel (maar gaat natuurlijk wel door www.ideeballon.nl) Toch jammer voor het straatbeeld in Gennep. Ik las zelfs dat Supertex te huur zou staan. Zie ook de volgende link: supertex te huur. Tja, dat zijn nogal wat m2. Ik weet niet of die zijn meegeteld bij de recente inventarisatie van winkel-leegstand in Nederland, waar de leegstand in Gennep bovengemiddeld schijnt te zijn (94e plaats van alle gemeentes van Nederland). En Gennep zal moeten opknokken tegen allerlei andere gemeenten om dit te verbeteren want het tij (en internet) zit niet mee. Van de positieve kant kun je ook altijd stellen dat er ruimte voor verbetering is. En wat is er nou leuker dan verbetering bewerkstelligen. Dus: kom op Gennep. Leuk nieuwtje is dat de KBO Gennep nu ook een eigen website heeft. Ziet er niet verkeerd uit. Website van de KBO. En tenslotte meldt Johan ook nog dat ze zelfs in Ootmarsum een gennepse prins hebben. Link naar die site.

Carel stuurde een aantal links naar een 4tal youtube filmpjes en wel van de halve marathon van 1990. Wilt u dus 24 jaar terug in de tijd en beelden van Gennep en Gennepenaren zien? De links staan hieronder.

Het weer is overigens wel een opsteker voor alle bouwactiviteiten die bijna ongestoord en zonder winter-verlies kunnen doorgaan. Voor de particulieren meer tijd om van het verlaagde BTW tarief te profiteren en voor de aannemers betekent dit aanzienlijke besparingen.

Vorderingen bij Centrum Centraal. Trouwens handig om die halve stenen en driekwarten al beneden te hakken
Vertrek van ID Ballon uit het straatbeeld
en de Heijense jeugdprins Jelmer

Vandeweek zijn ook de bomen voor het Geveltje omgehakt, als opmaat voor de herinrichting.

Is overigens maar goed ook, want ze stonden behoorlijk in de weg voor voetgangers en zeker voor minder-validen en ook voor kinderwagens

Vandaag zag ik monteurs aan de gang bij de zendmastmast op het oude RABO-gebouw. Ben benieuwd hoe ze dat willen gaan doen als die stadswoningen ernaast gebouwd zijn. Kan de hoogwerker er niet meer staan.
Bijna 70jr geleden

was het dat deze foto's gemaakt zijn. Gennep na de bevrijding, hetgeen volgend jaar wellicht weer gevierd wordt vanwege het jubileumjaar. Tonny stuurde onderstaande scans van foto's van Piet Sluiters, welke afkomstig zijn uit de albums van Theunissen uit de Niersstraat ("de golde" voor de Gennepenaren). De foto's worden natuurlijk ook toegevoegd aan de albums over WOII en Gennep. (link naar 1e album)

pontonbrug Gennep-oeffelt thv loswal/Veerhuis
Emmastraat (zuidzijde)
Gennapium
Niersbrug en Gennepermolen
hotel de kroon
Mariaoord
Niersstraat (vanaf niersbrug)
Page
(oude) Martinuskerk
(oude) Martinuskerk
Spoorlaantje
Markt en stadhuis
station Gennep
Verhasselt (hoek Zandstraat-Maasstraat. Links zit nu Blokker, rechts de Typhoon anno 2014)
Markt, panden van Noy (rechts, naast de Kroon) en Voss

Ik had me eigenlijk voorgenomen niet meer te reageren op de Floriade, maar op 2 twitterberichten van politici (zonder namen) "moet" ik toch reageren. 1) "gennepse bestuurders te licht voor grote jongens Floriade". Dit lijkt wel een calimero antwoord. Bovendien kent Gennep voldoende capabele mensen. 2) 'jezelf aansprakelijk stellen voor alle schulden dus zonder limiet, is natuurlijk vragen om moeilijkheden": Dit is een open deur. En bovendien: de Gennepse gemeenteraad heeft (meende zij althans) alleen besloten om € 31.500 te fourneren als bijdrage voor de participatie en het bidbook en nimmer om dergelijk risico te lopen. Dat ze hun stukken niet goed lezen en feitelijk wel degelijk door dat besluit aansprakelijk werden was stom. Maar echt kwalijk is dat ze feitelijk voorgelogen zijn door de toenmalige bestuurder(es). Ik heb dit al eerder aan de orde gesteld (de notulen van deze vergadering staan op deze site). De Gennepse Raad is er feitelijk ingeluisd. Vergelijk de notulen maar eens met wat later in de gemeenteraad van Venraij naar voren gebracht werd over de Gennepse deelname: " De gemeenteraad van Gennep heeft in zijn vergadering van 22 december 2003 onder andere besloten om in te stemmen met aansluiting van de gemeente Gennep bij de Regio Venlo en met deelname aan het project Floriade 2012. Hierbij werd tevens kennis genomen van de mogelijk daaraan verbonden financiële risico's en de daarmee gemoeide financiële bijdragen. " Tja. Is hier ooit iemand op aangesproken? Nee dus.

Carnaval in het Patronaat (jaren 50)

Tonny Wilbers heeft de (meeste) namen verzameld van deze foto van Rita Roelofs-Noij (dec verleden jaar):

van links naar rechts: Boy Roelofs- Frans Kerkhoff-..............- Harrie Beckers- Gerrie Francissen- Piet Sluiters- Tonny Wilbers- Willy van de Ven- Vincent van Riet- Wim van Duuren- De “Prins” voor in het midden is Ad Ophelders ( zwager van Tonny Wilbers)

Volle bak in PicaMare

filmpje

was het bij het nieuwjaarsconcert van de harmonie in Picamare. Ik moet zeggen dat die zaal door 4events een ware metamorfose heeft ondergaan en helemaal niet meer op een oude micro-(sport)hal lijkt. Mijn complimenten. Het bewijst maar weer eens hoe belangrijk de inzet van mensen is.

En die inzet was er ook van de muzikanten, die zich voor de volle zaal met hun beste beentje voor zetten. Dat geldt voor de blokfluiters, de leerling-muzikanten en voor de harmonie.

Door de aanwas van jonge leden begint de harmonie echt een gemengd gezelschap te worden, want waar vind je in één gezelschap zoveel verschillende leeftijden verenigd. De oudste muzikant zal 5 of 6x zo oud zijn als de jongste. Hardstikke leuk.

Ik had mijn camera niet bij me. Maar wel mijn compact, waarmee ik een enkele foto gemaakt heb en een kort filmpje (klik op de foto links)

Nieuwjaarsconcert 2014

As zondag 5 januari 2014, 11:00h begint het Nieuwjaarsconcert in PicaMare. Dit is inmiddels ook al traditie, waar het nieuwe jaar in Gennep muzikaal begroet wordt. De entree is zoals altijd gratis.

Voor een impressie van het concert van 2013, klik dan op het foto-album of het filmpje van toen.

 

Inmiddels heeft ook Marco zijn foto's van de Niersjaarsduik online gezet: link naar Marco

Niersjaarsduik 2014

Het nieuwe jaar is weer begonnen. En er was dit jaar weer een Niersjaarsduik in het Nierspark.

film

Er waren zo'n 100 deelnemers en nog veel meer toeschouwers. Een stralend zonnetje, maar het was wel koud. Het water zo te zien ook. Na de eerdere discussie over fotografen en filmers die in de weg lopen (discussie 2011/2012), ben ik in het publiek gaan staan (2e rij achter het dranghek) en heb van daaruit foto's gemaakt. Gaat ook tenslotte. En die fotografen en filmers lopen inderdaad in de weg.

Ik heb een filmpje gemaakt en een foto-album.

De volgende gebeurtenis staat ook al weer op de rol. As zondag, nieuwjaarsconcert van de harmonie in Picamare. Het begint om 11:00h. Gratis entree.

 

Voor degenen die moeite hebben met de bandbreedte heb ik het filmpje ook wat kleiner gemaakt als wmv formaat.

Link naar een wat kleiner filmpje

foto-album

In de catacomben onder het Patronaat...

werd in 1959 de "zwarte dassen" opgericht. Nu had ik wel eens van de zwarte hand (Pietje Bell oa) gehoord, maar nog nooit van de zwarte dassen. En dan in Gennep dus.

Tonny Wilbers verhaalt: " in het jaar 1959 moesten wij bij Jong Nederland weg ( leeftijd ) en kwamen we terecht in de kelders van het patronaat ( v/h Verhasselt ) en noemden ons “ De Zwarte Dassen ), bijgaand een foto van de inzegening van de kelders door kapelaan Geurts. Toen was het nog mogelijk om een foto over de andere heen te maken ( rolletje terug draaien denk ik ) en het resultaat ervan zie je op foto 2. Wij financierden onze club door oud papier te verzamelen en te verkopen. Namen van die makkers : Vincent van Riet-Harry Hubers-Piet Sluiters-Martien van Schijndel ( Picardie )- Willy Artz ( Middelweg)-en ikke ( Tonny ) allemaal staan ze er dus 2x op.""

Het gaat door

promo-filmpje

Is nu officieel bevestigd. Ik kreeg de volgende mededeling:

het was inderdaad even spannend maar zoals het er nu uit ziet gaat de duik gewoon door. Vorig jaar noteerde we een waterstand van 990 en dat is nog wel een stukje meer. Ook de stroming is minder sterk wat voor de veiligheid en duikers beter is.

Kortom wij zijn er klaar voor en Prins Remi van de Diepenkikkers heeft voor ons het Niersduiklied ingezongen zodat we nu een warmingup in stijl hebben met hoogheden en ex-hoogheden.

Verder is er nog de gebruikelijke promo: http://youtu.be/BX2p7ftJOI4  (zonder Niersduiklied maar dat was nog niet klaar)  

 

Aangezien dat youtube filmpje niet echt vlot werkt, heb ik zelf maar snel een promo-filmpje gemaakt en zelfs met het lied. Veel plezier. En u weet het: as woensdag 14:00h, Nierspark. U kunt zich nog terplekke opgeven. De website van de Niersjaarsduik is: website

 

poster
Het zal wel doorgaan

De Niersjaarsduik bedoel ik. De voorspellingen van Rijkswaterstaat (zie links) wijzen op een dalend waterpeil, terwijl het nu zelfs (30 dec 16:00h) al zo is dat de overzijde van de Niers bereikbaar is en dus een lijn aangebracht kan worden om afdrijvende mensen tegen te houden. Maar het is natuurlijk aan de organisatie om te bepalen of ze het veilig vinden.

Bij het begin van de Niersdijk zag ik eind vorige week trouwens een grote populier dwars over de Niers liggen. Ik zag al de nodige bijschriften voorbij flitsen: "natuur zorgt zelf voor 4e Niersbrug" of "Bombakkes doet verwoede pogingen stijging van het Nierswater te vertragen door het stroomopwaarts opwerpen van dammen teneinde de Niersjaarsduik veilig te stellen" oid. Ik had helaas geen fototoestel bij me. Inmiddels heeft (vermoed ik) het Waterschap de populier uit het water getrokken. (zie deze foto)

Het hoog water zorgt wel voor mooie plaatjes langs de Niers
Op het Europaplein zijn de Coloradokevers weer begonnen met de verkoop van oliebollen voor de ondersteuning van het jeugdcarnaval in Gennep
Achter de Goede Herder beginnen de volkstuintjes vorm te krijgen. Volgens de voorzitter kunnen nog mensen inschrijven.
Toepasselijk mho op de verkiezingen. Gaat de SP zorgen voor het nodige vuurwerk bij de aanstaande gemeenteraadsverkiezingen in Gennep?
Supermarkt-vuurwerk in "Run-shop-stad" Gennep
Een persoonlijke ergernis. Huisdieren hebben al enorme last van al dat geknal. Maar ga je met ze wandelen en ruim je vervolgens de drol op, dan kom je dit weer tegen. Misschien een suggestie voor de gemeente: geen hondenbelasting meer, maar vuurwerk-belasting?
1937: Huwelijk Toon Gisbers-Wilbers
Van Tonny: de groepsfoto gemaakt in 1937 bij het huwelijk van Toon Gisbers (kleermaker te Gennep) en Annie Wilbers. Tonny heeft zelfs bijna alle namen bij de foto (zie rechts). De familie Gisbers kwam uit Heijen en de familie Wilbers uit Gennep. Toon had een kleermakerij (maatkleding) aan de Burg. Woltersstraat en een winkeltje tegenover de Stadsherberg.

Alle namen nogmaals op een rijtje: Groepsfoto 1937, huwelijk Toon Gisbers en Annie Wilbers. 1. Thij Wilbers gehuwd in 1940 2. Cor Wilbers ( gehuwd met Piet Wilbers ) 3. Jan Wilbers ( politie Well) 4 Piet Wilbers machinist 5. Door Wilbers (gehuwd met Wim Wilbers) 6. Jan Gisbers 7. Martien Wilbers gehuwd in 1943 8. Wim Wilbers machinist 9. An Wilbers gehuwd met Wim Wilbers 10. Miet Hendriks (gehuwd met Nöl Wilbers) 11. Trui Gisbers 12. Nöl Wilbers fietsenmaker 13. Gerrit Olieslagers ??? 14 Jans Hoekstra gehuwd met Albert Wilbers 15. Albert Wilbers machinist 16. Piet Hendriks 17. Sjaak Gisbers 18. Mina Gisbers 19. Gies Gisbers (bakker Heijen) 20. Marie Gisbers-Hendriks 21. Hannes Gisbers (vader van Toon) 22. Hanna Franken 1915 hertrouwd met Hannes 23. Toon Gisbers kleermaker Gennep (bruidegom) 24. Annie Gisbers-Wilbers (bruid) 25 ………………………….. 26. Opa Thij Wilbers 1873-1945

Instuif - Patronaat - jaren 50

Rita Roelofs-Noij stuurde weer een mailtje, nu met foto's van de "instuif" in eht Patronaatsgebouw en tevens van het jeugdcarnaval in de jaren 50.

Rita schrijft: "Eind jaren '50/begin jaren '60 had kapelaan Geurts met enkele mensen de Instuif georganiseerd. Ik lees daar nooit meer iets van. Er waren in die tijd meerdere van dit soort projecten in andere plaatsen. Kapelaans waren de opbouwwerkers in die tijd. We vergaderden, als initiatiefgroepje, bij De Kroon voor in het café, daar maakten we plannen voor onze activiteiten. In de organisatie zaten o.a. Ab van Swaemen, Gerrit Bernards, Nellie Wilbers en ik. Misschien weet Gerrit nog meer hierover. Ik deed het secretariaat en engageerde af en toe een bandje.  Ik weet nog : Microstars uit Cuijk en een bandje uit Nijmegen die geregeld kwamen spelen. Andere avonden draaiden we platen en af en toe kwam er een spreker over een actueel onderwerp vertellen. Uitnodigingen stencilde ik bij Page, we tekenden zelf 'posters'. Was een leuke tijd. Hoe en wanneer het geëindigd is weet ik niet meer. Bierglazen werden gespoeld in grote wasteilen met reiniger dat we kregen van Maison Smeets, Genneps eerste lunchroom annex luxe bakkerij. De avonden werden gehouden in het Patronaat (nu Zeeman e.d.) Ik stuur een paar foto's. Twee van een openluchtbal in de tuin van het Patronaat en een paar van carnaval. We hadden een eigen raad van elf."

Spar-uitje begin jaren 50

De foto links toont Gennepse mensen, begin jaren 50, die een trip gemaakt hebben naar Schiphol. In die jaren was dat een halve wereldreis volgens mij. De trip was georganiseerd door de Sparwinkel. Heinz Kersten (achterste rij, 3e van rechts) was namens de Spar mee.

De foto is afkomstig van Rita Roelofs-Noij, die zelf ook op de foto staat. Ze schrijft: "Ik sta op de tweede rij 6e van rechts (ruitjesjurk, een oog dicht vanwege de zon) rechts naast mij mijn nichtjes; Annie Simons, Wil en Bix Roosenboom."

De foto wordt toegevoegd aan 1 van de albums met Gennepse mensen.

Net trouwens Amira HGT zien winnen. Niet te filmen zeg, een meisje van 9. Ik weet trouwens niet of je daar als ouders nu blij mee moet zijn of niet, maar bijzonder blijft het. En stel je eens voor, een duet tussen Amira en opa Piet (9 en 81jr respectievelijk). Dat zou toch wel een heel bijzonder duet worden. U allemaal een goed uiteinde gewenst. En we houden onze vingers gekruist voor Bombakkes en het water in de Niers.

 

Ook in de toekomst volgen nog meer nieuwe leuke en interessante afbeeldingen. Blijf kijken!

 

Voor degenen die de oude voorpagina's nog eens willen zien:Oude voorpagina's

lektech  www.gennep.nu Binnenkort..... NIEUWE UPDATES.....Blijf kijken!