Niersjaarsduik 2014

Het nieuwe jaar is weer begonnen. En er was dit jaar weer een Niersjaarsduik in het Nierspark.

film

Er waren zo'n 100 deelnemers en nog veel meer toeschouwers. Een stralend zonnetje, maar het was wel koud. Het water zo te zien ook. Na de eerdere discussie over fotografen en filmers die in de weg lopen (discussie 2011/2012), ben ik in het publiek gaan staan (2e rij achter het dranghek) en heb van daaruit foto's gemaakt. Gaat ook tenslotte. En die fotografen en filmers lopen inderdaad in de weg.

Ik heb een filmpje gemaakt en een foto-album.

De volgende gebeurtenis staat ook al weer op de rol. As zondag, nieuwjaarsconcert van de harmonie in Picamare. Het begint om 11:00h. Gratis entree.

 

Voor degenen die moeite hebben met de bandbreedte heb ik het filmpje ook wat kleiner gemaakt als wmv formaat.

Link naar een wat kleiner filmpje

foto-album

In de catacomben onder het Patronaat...

werd in 1959 de "zwarte dassen" opgericht. Nu had ik wel eens van de zwarte hand (Pietje Bell oa) gehoord, maar nog nooit van de zwarte dassen. En dan in Gennep dus.

Tonny Wilbers verhaalt: " in het jaar 1959 moesten wij bij Jong Nederland weg ( leeftijd ) en kwamen we terecht in de kelders van het patronaat ( v/h Verhasselt ) en noemden ons De Zwarte Dassen ), bijgaand een foto van de inzegening van de kelders door kapelaan Geurts. Toen was het nog mogelijk om een foto over de andere heen te maken ( rolletje terug draaien denk ik ) en het resultaat ervan zie je op foto 2. Wij financierden onze club door oud papier te verzamelen en te verkopen. Namen van die makkers : Vincent van Riet-Harry Hubers-Piet Sluiters-Martien van Schijndel ( Picardie )- Willy Artz ( Middelweg)-en ikke ( Tonny ) allemaal staan ze er dus 2x op.""

Het gaat door

promo-filmpje

Is nu officieel bevestigd. Ik kreeg de volgende mededeling:

het was inderdaad even spannend maar zoals het er nu uit ziet gaat de duik gewoon door. Vorig jaar noteerde we een waterstand van 990 en dat is nog wel een stukje meer. Ook de stroming is minder sterk wat voor de veiligheid en duikers beter is.

Kortom wij zijn er klaar voor en Prins Remi van de Diepenkikkers heeft voor ons het Niersduiklied ingezongen zodat we nu een warmingup in stijl hebben met hoogheden en ex-hoogheden.

Verder is er nog de gebruikelijke promo: http://youtu.be/BX2p7ftJOI4  (zonder Niersduiklied maar dat was nog niet klaar)  

 

Aangezien dat youtube filmpje niet echt vlot werkt, heb ik zelf maar snel een promo-filmpje gemaakt en zelfs met het lied. Veel plezier. En u weet het: as woensdag 14:00h, Nierspark. U kunt zich nog terplekke opgeven. De website van de Niersjaarsduik is: website

 

poster
Het zal wel doorgaan

De Niersjaarsduik bedoel ik. De voorspellingen van Rijkswaterstaat (zie links) wijzen op een dalend waterpeil, terwijl het nu zelfs (30 dec 16:00h) al zo is dat de overzijde van de Niers bereikbaar is en dus een lijn aangebracht kan worden om afdrijvende mensen tegen te houden. Maar het is natuurlijk aan de organisatie om te bepalen of ze het veilig vinden.

Bij het begin van de Niersdijk zag ik eind vorige week trouwens een grote populier dwars over de Niers liggen. Ik zag al de nodige bijschriften voorbij flitsen: "natuur zorgt zelf voor 4e Niersbrug" of "Bombakkes doet verwoede pogingen stijging van het Nierswater te vertragen door het stroomopwaarts opwerpen van dammen teneinde de Niersjaarsduik veilig te stellen" oid. Ik had helaas geen fototoestel bij me. Inmiddels heeft (vermoed ik) het Waterschap de populier uit het water getrokken. (zie deze foto)

Het hoog water zorgt wel voor mooie plaatjes langs de Niers
Op het Europaplein zijn de Coloradokevers weer begonnen met de verkoop van oliebollen voor de ondersteuning van het jeugdcarnaval in Gennep
Achter de Goede Herder beginnen de volkstuintjes vorm te krijgen. Volgens de voorzitter kunnen nog mensen inschrijven.
Toepasselijk mho op de verkiezingen. Gaat de SP zorgen voor het nodige vuurwerk bij de aanstaande gemeenteraadsverkiezingen in Gennep?
Supermarkt-vuurwerk in "Run-shop-stad" Gennep
Een persoonlijke ergernis. Huisdieren hebben al enorme last van al dat geknal. Maar ga je met ze wandelen en ruim je vervolgens de drol op, dan kom je dit weer tegen. Misschien een suggestie voor de gemeente: geen hondenbelasting meer, maar vuurwerk-belasting?
1937: Huwelijk Toon Gisbers-Wilbers
Van Tonny: de groepsfoto gemaakt in 1937 bij het huwelijk van Toon Gisbers (kleermaker te Gennep) en Annie Wilbers. Tonny heeft zelfs bijna alle namen bij de foto (zie rechts). De familie Gisbers kwam uit Heijen en de familie Wilbers uit Gennep. Toon had een kleermakerij (maatkleding) aan de Burg. Woltersstraat en een winkeltje tegenover de Stadsherberg.

Alle namen nogmaals op een rijtje: Groepsfoto 1937, huwelijk Toon Gisbers en Annie Wilbers. 1. Thij Wilbers gehuwd in 1940 2. Cor Wilbers ( gehuwd met Piet Wilbers ) 3. Jan Wilbers ( politie Well) 4 Piet Wilbers machinist 5. Door Wilbers (gehuwd met Wim Wilbers) 6. Jan Gisbers 7. Martien Wilbers gehuwd in 1943 8. Wim Wilbers machinist 9. An Wilbers gehuwd met Wim Wilbers 10. Miet Hendriks (gehuwd met Nöl Wilbers) 11. Trui Gisbers 12. Nöl Wilbers fietsenmaker 13. Gerrit Olieslagers ??? 14 Jans Hoekstra gehuwd met Albert Wilbers 15. Albert Wilbers machinist 16. Piet Hendriks 17. Sjaak Gisbers 18. Mina Gisbers 19. Gies Gisbers (bakker Heijen) 20. Marie Gisbers-Hendriks 21. Hannes Gisbers (vader van Toon) 22. Hanna Franken 1915 hertrouwd met Hannes 23. Toon Gisbers kleermaker Gennep (bruidegom) 24. Annie Gisbers-Wilbers (bruid) 25 .. 26. Opa Thij Wilbers 1873-1945

Instuif - Patronaat - jaren 50

Rita Roelofs-Noij stuurde weer een mailtje, nu met foto's van de "instuif" in eht Patronaatsgebouw en tevens van het jeugdcarnaval in de jaren 50.

Rita schrijft: "Eind jaren '50/begin jaren '60 had kapelaan Geurts met enkele mensen de Instuif georganiseerd. Ik lees daar nooit meer iets van. Er waren in die tijd meerdere van dit soort projecten in andere plaatsen. Kapelaans waren de opbouwwerkers in die tijd. We vergaderden, als initiatiefgroepje, bij De Kroon voor in het café, daar maakten we plannen voor onze activiteiten. In de organisatie zaten o.a. Ab van Swaemen, Gerrit Bernards, Nellie Wilbers en ik. Misschien weet Gerrit nog meer hierover. Ik deed het secretariaat en engageerde af en toe een bandje.  Ik weet nog : Microstars uit Cuijk en een bandje uit Nijmegen die geregeld kwamen spelen. Andere avonden draaiden we platen en af en toe kwam er een spreker over een actueel onderwerp vertellen. Uitnodigingen stencilde ik bij Page, we tekenden zelf 'posters'. Was een leuke tijd. Hoe en wanneer het geëindigd is weet ik niet meer. Bierglazen werden gespoeld in grote wasteilen met reiniger dat we kregen van Maison Smeets, Genneps eerste lunchroom annex luxe bakkerij. De avonden werden gehouden in het Patronaat (nu Zeeman e.d.) Ik stuur een paar foto's. Twee van een openluchtbal in de tuin van het Patronaat en een paar van carnaval. We hadden een eigen raad van elf."

Spar-uitje begin jaren 50

De foto links toont Gennepse mensen, begin jaren 50, die een trip gemaakt hebben naar Schiphol. In die jaren was dat een halve wereldreis volgens mij. De trip was georganiseerd door de Sparwinkel. Heinz Kersten (achterste rij, 3e van rechts) was namens de Spar mee.

De foto is afkomstig van Rita Roelofs-Noij, die zelf ook op de foto staat. Ze schrijft: "Ik sta op de tweede rij 6e van rechts (ruitjesjurk, een oog dicht vanwege de zon) rechts naast mij mijn nichtjes; Annie Simons, Wil en Bix Roosenboom."

De foto wordt toegevoegd aan 1 van de albums met Gennepse mensen.

Net trouwens Amira HGT zien winnen. Niet te filmen zeg, een meisje van 9. Ik weet trouwens niet of je daar als ouders nu blij mee moet zijn of niet, maar bijzonder blijft het. En stel je eens voor, een duet tussen Amira en opa Piet (9 en 81jr respectievelijk). Dat zou toch wel een heel bijzonder duet worden. U allemaal een goed uiteinde gewenst. En we houden onze vingers gekruist voor Bombakkes en het water in de Niers.

 

Ook in de toekomst volgen nog meer nieuwe leuke en interessante afbeeldingen. Blijf kijken!

 

Voor degenen die de oude voorpagina's nog eens willen zien:Oude voorpagina's

lektech  www.gennep.nu Binnenkort..... NIEUWE UPDATES.....Blijf kijken!