Superweekend voor Flamingo's

Het is een echt super-weekend voor Flamingo's. Niet alleen werd oa Dames 2 kampioen door een 4-0 overwinning, ook Dames 1 won met 3-0 en heeft met 1 wedstrijd te gaan de gevarenzone voorlopig verlaten en Heren 1, dat zelf met 4-0 won zag beide concurrenten voor de titel verliezen, zodat ze met nog 1 wedstrijd te gaan 4 punten voor staan. En dan was er natuurlijk nog de huldiging van de kampioenen, waarbij 3 neefjes (waaronder een petekind) en een nichtje van mij.

Dames 2 wint met 4-0 en is kampioen
Dames 1 wint met 3-0
huldiging der kampioenen
Lente in Gennep

Het was vandaag, vrijdag 8 april, weer schitterend weer. En ook het weekend belooft weer erg goed te worden.

Nieuwe garage en tankstation aan Duivenakkerstraat?

Op Funda wordt geadverteerd met de verhuur van een spiksplinternieuwe autoshowroom, werkplaats en tankstation aan de Duivenakkerstraat op de plek waar de Kuulwei zat en waar de oude gebouwen en tankinstallatie nog te zien zijn. (link naar FUNDA-advertentie) Ik heb gehoord dat de eigenaar er eigenlijk appartementen wilde bouwen, maar daar geen toestemming voor kreeg. Dan maar terug naar de vroegere bestemming zal ie wel gedacht hebben. Er wordt op het terrein veel geparkeerd en dat zal met deze bestemming afgelopen moeten zijn, zodat de parkeerdruk in dit gedeelte van Gennep nog verder zal toenemen. Hieronder wat plaatjes van hoe het er uit zou moeten zien. De nieuwe gebouwen staan op de plek van de huidige bebouwing.

artist impressie
vogelvlucht
plattegrond
voorgevel (Duivenakkerstraat)

Of het doorgaat is twijfelachtig, want het pas nieuwe bestemmingsplan Gennep Noord, waar dit onder valt, staat weliswaar een bedrijf toe, maar niet een verkooppunt voor moter-brandstoffen en ook geen garage. Ik laat u hier rechts het betreffende stuk uit de plankaart zien. Op dezelfde plankaart ziet u ook het Avia tankstantion bij Albert Heijn, waar deze aanduiding voor bestemming wel ingetekend is. We zullen het volgen.

Het is jammer dat de gemeente Gennep blijkbaar bijna armlastig is, want het perceel zou prima ingericht kunnen worden als bv combinatie van groen met parkeren of iets dergelijks.

De dertiger jaren

Henk heeft weer een aantal oude stukken gescand.

Een boekje van hotel de Kroon uit de dertiger jaren van de vorige eeuw en een boekje van de MaasBuurtSpoorweg uit 1938. Beide boekjes geven een aardig doorkijkje in de situatie van zo'n 80jr geleden. En we leren bv dat er in Gennep een biljartclub was, die "Krijt op Tijd" heette. We leren dat een kopje koffie 15 cent kostte en dat Dorresteijn in de Niersstraat een dorgisterij annex fotozaak had die "St Joseph" heette.

Het GAT van Gennep, deel 2

Ik berichtte een tijdje geleden over het "GAT" van Gennep, waar de gemeente Gennep ineens over 2010 een tekort blijkt te hebben van 1,3 miljoen, dat is ruim €72 per inwoner, van baby tot bejaarde. Dat is nog eens een ander gat dan het duidelijk zichtbare gat van Gennep, waar afgelopen vrijdag op 1 april nog een olifant actief was om de vlinderstruiken "op te ruime" (foto Bert vd Bosch)

Sommigen zien in het plotse giga tekort het bewijs dat een herindeling dringend noodzakelijk is. Want stelde adviseur Berenschot in zijn rapport uit 2008 op blz 78 niet: "De herindeling ... zal een structureel financieel voordeel opleveren, die de daling van de uitkering uit het gemeentefonds ruimschoots compenseert en ruimte genereert voor nieuw beleid." Deze conclusie van Berenschot blijkt dus een pertinente onwaarheid.

Verleden jaar is een onderzoek gepubliceerd van de consequenties van herindeling en van kosten-efficientie van gemeenten. En wat blijkt? "Figuur 11.1 laat zien dat kleine gemeenten naar verhouding niet meer personeel in dienst hebben dan middelgrote of grote gemeenten. Het verband ligt eerder andersom." (pag 195) en verder: " Duidelijk is wel dat kleinere gemeenten per inwoner niet meer uitgeven dan grotere gemeenten. Het verband is eerder andersom: hoe groter de gemeente, hoe hoger de uitgaven per inwoner. Dat is niet alleen zo in 2010, maar was bijvoorbeeld ook het geval in 2009 of 2008." (pag 196 en 197). Schaalgrootte-voordelen?: " Vermeende besparingen door schaalvergroting worden meestal gezocht in de overhead. Berenschot-adviseurs Huijben en Geurtsen (2008) stellen echter vast: ‘Hoe meer medewerkers een organisatie telt, hoe groter de overhead. Dit is een nagenoeg lineair verband. Opvallend daarbij is dat er nauwelijks schaalvoordelen optreden. Een kleine organisatie heeft gemiddeld eenzelfde percentage overhead als een grote organisatie. Ook dit geldt voor alle sectoren die we hebben onderzocht.’" (pag 198)

De conclusie is duidelijk: herindeling leidt tot hogere kosten, waardoor het gat van Gennep alleen maar groter zal worden. Overigens reageerde minister Donner recentelijk op dit wetenschappelijke onderzoek middels een brief aan de 2e kamer (21 mrt), waarin hij stelt: " Dat er in veel gevallen geen besparing wordt gerealiseerd, heeft alles te maken met het feit dat kostenbesparing zelden doelstelling van de beoogde schaalvergroting is. De herindelingspraktijk laat zien, dat versterking van de bestuurskracht van gemeenten in kwalitatieve zin het overheersende motief is voor gemeentelijke opschaling. Die kwaliteitsverbetering mag kennelijk in de ogen van betrokken gemeenten wat kosten."

Tja...... Moet ik hier echt nog op reageren???? Het lijkt overduidelijk dat niet alleen in Bergen en Mook, maar ook in Gennep nog eens goed naar de onderliggende argumentatie en rapportages moet worden gekeken op basis waarvan voor een herindeling gekozen is.

U hebt zich misschien afgevraagd waarom er de afgelopen week zo weinig updates waren? Ik was met mijn gezin in Rome, zoals onderstaande plaatjes laten zien.

Trevi-fontein

hotel Columbus

Italiaanse schone op Piazza Navone

Collosseum

Pantheon

Martinustoren in HDR

Marco heeft afgelopen weekend de Martinustoren bezocht en foto's gemaakt. Bijzonder is dat het HDR foto's zijn. HDR staat voor High Dynamic Range. Een van de problemen van digitale camera's is het beperkte bereik. Dat heeft als gevolg dat als er donkere en lichte vlakken zijn 1 van beide slecht worden weergegeven. Zo wordt een mooi getekende blauwe lucht ineens egaal blauw. De camera kan het gewoon niet aan.

Door een aantal foto's achter elkaar te maken met andere instellingen en die dan vervolgens weer te combineren is dit te verhelpen en dat heeft Marco bij deze foto's dus gedaan.

Uitzinnige vreugde in PicaMare

Toen de dames 1 van Flamingo's na een veldslag van bijna 2 uur de dames van Yarden-Havoc met 3-1 hadden verslagen. Nummer een na laatst verslaat kampioenskandidaat (tot deze zaterdag). Na deze overwinning hebben de dames alles in eigen hand en hebben 3 ploegen achter zich met nog 2 wedstrijden te spelen. (overigens wonnen concurrenten Leeuwarden en Donitas op zondag onverwacht een inhaalwedstrijd, zodat de dames weer 1 na laatste stonden) Ook de heren 1 wonnen, zij het moeizaam met 3-2. Het onverwachte gebeurde echter dat mede-titel kandidaat Peelpush met maar liefst 4-0 van nummer laatst verloor, zodat Flamingo's, ondanks de matige prestatie, de kop-positie overnam. Dames 2 deed wat van hen verwacht werd en won met 4-0 en zijn hard op weg om, net als Heren 2, kampioen te worden. Een succesvol weekend voor Flamingo's dus.

Op zondagmiddag speelde Vitesse 1-1 tegen Boskant en staat daarmee 4e, met nog steeds kansen op de titel.

Het GAT van Gennep

Even voor de goede orde: het tekort is een tekort op het huishoudboekje, zeg maar op de lopende rekening en staat compleet los van investeringen zoals Niersdalbrug, het stadhuis en ook de Essent-gelden. De gemeente geeft dus teveel uit aan lopende zaken. Dat kun je niet corrigeren door investeringen niet uit te voeren.

Klas 2 uit 1957-1958

Klas 2 uit schooljaar 1957-1958 van de St Martinusschool met meester Goossens.

 

De foto is afkomstig van Frits Basten, die bovendien de meeste namen wist.

 

Bovenste rij van links naar rechts: Robbie Deters, Jan Hoesen, Frits Basten, Sjaak Bongers, Paul Gunneweg,  Eddie  Reijnen, Piet Sanders, Piet van Schijndel, Jan Weijers, Marius van de Maat, Henk Fleuren, Theo Peters,

2e rij van links naar rechts: Willy Janssen, Theo Thissen, Jan Lamers, Albert van Megen, Gerrie Achterberg, Bert Giesbers, Sjaak Goossens (onderwijzer), Frans Guelen, ?????, Hans Nogarede, Jan Wilbers,

3e rij van links naar rechts:Theo Vervoort, Mat de Roy, Willy Lamers, Gerrie of Huub Verpoort, Victor Rouleaux, Jan Hubbers, Harrie ten Haaf, Arie Doors, Jos Ackerschott, Wim Bartels,

Zittend van links naar rechts:Hans Wolbertus, Nico Arts, Theo van Est, Peter??Voss, Gerrie Dinnissen, Jan Gülen, ?????, Frans Thissen.

Concert de Haas: van Velzen en Heart of Stone
Zaterdagavond 19 maart 2011 was weer het jaarlijkse concert bij de Haas in Milsbeek. Dit jaar trad van Velzen op met in het voorprogramma Heart of Stone. Marco heeft foto's gemaakt, welke op Picasa te bewonderen zijn. Veel plezier
Spooktocht
Vrijdagavond 18 mrt 2011 was weer een spooktocht georganiseerd door Jong Nederland. Het weer was weliswaar niet zo denderend maar dat mocht de pret niet drukken en het was druk. Marin vd Heuvel heeft foto's gemaakt.
Rommel in de M&N Bode, rommel in de Niers

Verleden week stond een ingezonden stuk in de Maas&Niersbode (geheel links) van een anonieme Ottersummer die zich beklaagde over de gedragingen in de Ottersumse optocht onder de kop: "ongeorganiseerde house-, zuip- en pisparade. Verder stelde de briefschrijver: "enkele mannen van wagen 53a vonden het nodig om een jongeman lastig te vallen. Een handgemeen kon worden voorkomen door het ingrijpen van enkele toeschouwers. Zulke lieden moeten eigenlijk meteen geschorst worden en ook biergebruik tijdens de optocht.....is uit den boze".

(noot van mijn kant: ik vond het uitermate bevreemdend dat bovenstaand ingezonden stuk al op woensdag in de krant stond na de optocht van maandag, terwijl het in het algemeen zeer lastig is om iets in de krant te krijgen en het bovendien erg ver vantevoren ingeleverd moet worden, maar dit terzijde)

Op 16 maart verscheen er weer een ingezonden stuk in de M&N Bode (2e artikel) maar nu van de Maskotters, waarin men stelt eea te betreuren en het bovendien jammer vindt dat geen actie ondernomen kan worden, omdat de briefschrijver geen rechtstreeks contact met de Maskotters genomen heeft.

Verleden week, na het lezen van het ingezonden stuk in de M&N Bode was ik natuurlijk zeer benieuwd wie nu die schurken waren geweest die zich zo misdragen hadden. Ik heb mijn zoon gevraagd of die er iets van wist, aangezien hij aan de optocht in Ottersum had meegedaan. Ik was nieuwsgierig of hij wist wie die wagen 53a waren. Het antwoord: "dat weet ik, maar het verhaal klopt absoluut niet."

De deelnemers van wagen 53a komen uit Gennep en doen al voor het 9e jaar mee aan de optocht. De ruziemakers waren van een groep 2 of 3 wagens voor wagen 53a. Deze hadden ruzie met 2 personen langs de kant (waarvan de namen inmiddels bekend zijn). De Gennepenaren van wagen 53a hebben de ruzieënde partijen uit elkaar gehaald en gezegd dat ze zich normaal moesten gedragen. Goed gedaan van die Gennepenaren, zou je menen.

ingezonden stuk M&N Bode 9 maart
ingezonden stuk M&N Bode 16 maart

De Gennepenaren van wagen 53a waren natuurlijk zeer verontwaardigd over hetgeen in de M&N Bode over hen geschreven werd en waarop ze ook -onterecht- werden aangesproken. Ze hebben in een schrijven aan de M&N Bode aangegeven dat het gestelde absoluut onjuist was en om rectificatie gevraagd.

Dat de briefschrijver niet goed weet van welke wagen de jongens afkomstig waren kan gebeuren, maar wat de M&N Bode doet vind ik eigenlijk schandelijk, namelijk wel een groep met nummer duidelijk benoemen maar vervolgens geen hoor en wederhoor toepassen, danwel de zaak tot op de bodem uitzoeken. Om dan vervolgens wel het stuk van de maskotters te plaatsen en niet het schrijven van de jongens, waardoor de fout gewekte indruk blijft bestaan. Verre van netjes M&N Bode. Enige actie van de M&N Bode was dat men het verhaal van de jongens zou doorsturen naar de anonieme schrijver, waarmee de goede naam van de betroffen jongens natuurlijk niet gebaat is. Overigens hebben de Gennepenaren inmiddels dan ook maar een mail naar de Maskotters gestuurd met de toedracht. Want van de "pers" hoef je het blijkbaar niet te hebben.

Naast de rommel in de M&N Bode ligt er volgens het gastenboek klaarblijkelijk ook al rommel in de Niers. Als u wilt weten, waar dat over gaat, ik heb afgelopen weekend een foto gemaakt (rechts)

Over spoken, de lutine en een mooie foto

As vrijdag organiseert Jong Nederland weer een spook tocht voor alle kinderen uit Gennep van 8 tot 15 jaar vanuit de Blokhut. Geen voor-inschrijving nodig. Aanwezig tussen 19:30h en 20:30h. Henk stuurde ook een link door naar een site van ABC met plaatjes van voor en na de aardbeving en tsunami in Japan, die ik u niet wil onthouden. Link naar ABC

Ik kreeg een mailtje van een schrijver die het volgende vertelde:

" Ik kwam uw mailadres tegen op de - leuke! - website Gennep.nu. Graag vraag ik uw aandacht voor het volgende.

Ik werk aan een boek over het Britse fregat alias goudschip de Lutine dat najaar 2013 bij uitgeverij De Geus zal verschijnen. Daarin zal ik ook royaal aandacht besteden aan de twee pogingen van uw voormalige dorpsgenoot Franz Beckers in de jaren dertig van de vorige eeuw om het goud te vinden."

Ik heb het verhaal van de Lutine al eens verteld onder de titel "Goudkoorts in Gennep"

Een aansprekend verhaal over een stel Gennepenaren die het plan hadden bedacht om de goudschat van de Lutine op te duiken en daarmee de landelijke en internationale pers haalden. Aanvoerder was Franz Beckers, de smid (smederij was waar later de supermarkt van jan Linders zou komen en wat nu de kale vlakte tegenover de Rabo is). Franz werd later ook eigenaar van de Aurora-fabriek. Leuk dat nu een boek over de Lutine en ook de Gennepse schatgraverij wordt gepubliceerd.

Onderstaande foto is afkomstig van de Romein en ingescand door Henk. Het is een erg mooie en bijzondere foto, want het toont Gennep in de meidagen van 1940. Gennep is net veroverd door de Duitsers. De foto is gemaakt vanaf waar nu ongeveer slagerij Aarnoutse is. We zien aan de overzijde van de weg van Sambeek, de Kastanjeboom en Trienekens. Helemaal rechts Jetten van Dijk, het enige pand dat nu nog bestaat, maar binnekort ook gesloopt gaat worden voor "Gennep Centraal". We zien Duitse soldaten bij de asperge-stellingen die bedoeld waren om de Duitsers tegen te houden, maar we zien ook enige Gennepenaren.

Jong Nederland in de 50-er jaren

Met de carnaval sprak Geerd Peters mij aan dat ie nog een paar leuke oude foto's had van de vroege jaren van Jong Nederland met oa kapelaan Sampers. De foto's zijn ook toegevoegd aan de special over Jong Nederland.

de 3 foto's rechts zijn van Geerd Peters en het zijn foto's uit de 50-er jaren.
Blokhut: namen vlnr: eerste rij: Geerd Peters , ? , Piet Peters achterste rij: Tonny Voots, Joop Wessels, Leo van Tankeren, Kapelaan Sampers, Hopman Jansen, ?
Kamp Renkum: Vincent van Riet, Theo van Hoogen, Denike Wevers, ? , Hans Basten, Henk Liebrand, Geerd Peters, staande ?

Kamp Renkum, Henk Liebrand, ? , Denie Wevers, Theo van Hoogen, ? , Vincent van Riet,  Geerd Peters (staand), Hans Basten

En Marco stuurde nog foto's van de wild west party op dinsdagmiddag in PicaMare: Wild West Party, dinsdag 8 maart 2011

Acties en herinneringen: "Draaien Maar!"

Mijn moeder was in 1963 naar de radio aan het luisteren. Het was een bijzondere uitzending, want de populaire KRO uitzending Draaien Maar met Kees Schilperoort en Cees de Lange werd uitgezonden vanuit Gennep en wel vanuit de spik-splinter-nieuwe en ultra-moderne supermarkt van jan Linders. Mijn moeder luisterde naar de stem van Kees Schilperoort en hoe die met Jan Linders en met Gennepse mensen het programma volpraatte. Opeens hoorde ze Kees Schilperoort zeggen: He jongeman, moet jij niet naar school? Waarop een jongensstem antwoordde: "Nee hoor, tijd zat. De school begint pas weer om kwart voor 2." Hierop barstte Kees Schiperoort in lachen uit, want het was inmiddels al 20 voor 2 geweest. Mijn moeder kon er niet om lachen, want de jongen was mijn oudere broer. Hij zat 1 klas hoger op de Martinusschool en de klas begon 's middags inderdaad om kwart voor 2 (tot 4).

Kees Schiperoort, JL en Cees de Lange

U ziet, acties worden al sinds jaar en dag gehouden en of het nu zegels of voetbalplaatjes zijn, 50 jaar geleden was het al gewoon.

We hebben nu weliswaar zo'n 5 of 6 supermarkten in Gennep, maar de allereerste was van Jan Linders in de vroegere smederij van Beckers, tegenover de Kastanjeboom (nu Rabobank). In 1963 werd deze geopend, een "KLIMOP'-supermarkt. Als ik me goed herinner stond er zelfs nog een glazen pui tussen het slagerij-gedeelte en de kruidenierswaren. Dat zal toen wel verplicht geweest zijn.

Die 1e supermarkt was het begin van een lange keten. As. vrijdag 11 maart houdt Jan Linders in hun Supermarkt een soort reünie van oud-medewerkers, klanten en ieder die verder een band met Jan Linders heeft. Bijzonder verzoek aan de deelnemers is: neem knipsels, foto's, oude folders en alles wat herinnert aan Jan Linders (de winkel en/of de persoon) mee naar de reünie. Mailen kan ook ( klantenservice@janlinders.nl ) U bent welkom tussen 17:00h en 21:00 en voor hapjes, vlaai en drankjes (non-alcoholisch) wordt gezorgd.

Klimop-supermarkt

Ik neem aan dat JL hoopt over 2 jaar de nieuwe supermarkt in het Bolwerk te kunnen openen, pal naast de plek waar de 1e supermarkt stond. Hieronder nog wat plaatjes uit de "goede oude tijd"

grote belangstelling voor de nieuwe supermarkt
binnen
de lunchroom met terras aan de Brugstraat. Ook al nieuw in die tijd
ten tijde van de Loc werd een deel van de tentoonstelling hier gehouden
en zo zag eht er in de 50-er jaren uit.

Een tijdje geleden berichtte ik over het bejaardenhuis en dat met de nieuwbouw begonnen zou zijn. Helemaal verkeerd dus. Marijke attendeerde me erop. Met de nieuwbouw van het bejaardenhuis wordt pas na de zomer begonnen. Men is nu bezig met de bouw van een bouwblok met appartementen en een kinderdagverblijf. Ook bij Supertex is men trouwens bezig. De hele winkel wordt opnieuw ingericht en aan de buitenzijde verschijnt een nieuw logo dat vandaag geplaatst werd (vergelijk maar eens met het logo uit ca 1970 op de foto van de lunchroom hierboven). Opening is gepland voor do 17 maart. En aan de Martinushof treft men klaarblijkelijk voorbereidingen voor de aanleg van het parkeerterrein. Bossages zijn verwijderd en een groot aantal bomen is gekapt. Het konijnen- en bramenparadijs (en speelparadijs voor kinderen) is niet meer.

Krummelbal en Kinderoptocht

Het is alweer de laatste dag van het carnaval van 2011. 2 reportages. De 1e van Marco van het Krummelbal van maandag 7 mrt en foto's van Frank en mij van de kinderoptocht van vandaag, 8 maart 2011

Ma 7 mrt 2011: Krummelbal in PicaMare
di 8 mrt 2011: Kinderoptocht
en ook Marco heeft de kinderoptocht gefotografeerd
De grootste optocht ooit

Door de zonovergoten straten van Gennep. Men had weer erg veel moeite gedaan en het zag er prachtig uit.

Ik heb helaas (?) erg veel foto's gemaakt, zodat ik ze maar in delen op de website zet. Nu de 1e map met 370 en 2e map met 143 foto's. Ik heb het grootste formaat van de foto's (tijdelijk) ook iets groter gelaten, mocht u de foto's willen downloaden. En ook Frank heeft een album gemaakt met veeeeel foto's.

Veel plezier.

deel 1
deel 2
deel 3 (Frank)
Visitekaartje, paadjes en noodbehuizing

Straks is er weer optocht, een van de evenementen in Gennep. Als het zo blijft wordt het een optocht onder een stralend zonnetje. Heb vanochtend een rondje gelopen en was wat verbaasd over wat ik aantrof op de Markt. Je zou zoch veronderstellen dat de gemeente veeg- en borstelmachines zou hebben. De Markt wordt tenslotte verondersteld visitekaartje van Gennep te zijn. Her en der is er trouwens vanalles te zien. Achtergebleven fietsen, straten die in paadjes veranderd zijn en noodbehuizingen voor overcomplete dekens. Want waar moet de deken blijven als er een nieuwe pastoor is. Het is blijkbaar zo moeilijk om een plekje voor hem in Gennep te vinden, dat ie moet kamperen. Een voordeel: als ie gaat kamperen, ligt er in ieder geval genoeg hout om te stoken in de Martinushof en zal er daar straks zat plek zijn voor campers en andere voertuigen. Maar vanmiddag eerst de optocht.

Mèrtzitting 2011

Zaterdag 5 maart 2011 organiseerden Bombakkes en Maskotters alweer voor de 10e keer de Mèrtzitting op de Markt in Gennep. Meteen bij begin zat de stemming er al goed in. Het is maar goed dat het in de buitenlucht is, want ze zouden anders met de benen buiten gehangen hebben.

Het was, als vanouds, ook weer droog en dit jaar gelukkig niet zo koud, zodat het goed toeven was op de Markt. Het klapstuk was dit jaar weer Beppie Kraft.

Volgend jaar is het jubileum, de 11e Mèrtzitting, die heel speciaal zal gaan worden. Aanvang zal 13:00h zijn en de zitting zal een stuk langer duren, tot zo'n 19:00h. Optredens zullen verzorgd worden door alle winnaars van de LVK in de periode dat de Mèrtzitting bestaat.

O ja: ook nog een rectificatie. Theo Roosenboom sprak me aan op de berichten over de kinderoptocht op dinsdag aan en dat ik niet vermeld had dat Bombakkes ook tot de organiserenden behoorde, samen met de Coloradokevers en Jong Nederland. Bij deze Theo.

Veel plezier met de foto's (let op: het zijn er 155!)

voor wie de sfeer nog eens wil proeven:

filmpje Mèrtzitting 2011, in klein (boven) èn groot (onder) formaat. (let op: groot is ook echt groot)

(ca 5 minuten)

En zoals altijd: dowloaden voor eigen gebruik van foto's èn film mag.

Afscheid Paul Wessels

Ondanks dat Paul Wessels 2e stond op de lijst van D66 voor de Provinciale Staten en D66 2 zetels heeft gekregen, krijgt Paul toch geen zetel omdat een andere persoon meer stemmen heeft gekregen dan Paul. Hiermee komt een eind aan een lange periode in Maastricht. Positief is dat Paul nu dus in de Gennepse gemeenteraad blijft en ook voldoende tijd overhoudt voor zijn activiteiten in het Gennepse, zoals op de foto links het jureren bij de kinderoptocht. Paul zelf neemt als volgt afscheid:

Paul Wessels: bedankt voor jullie steun de afgelopen 12 jaar!

Vrijdagmiddag 04 maart is duidelijk geworden, dat ondergetekende, het huidige Statenlid van de D66 eenmansfractie Paul Wessels (64) en nummer 2 op de kieslijst NIET terug keert in de nieuwe twee-mens-fractie. De tweede zetel zal  worden toegewezen aan de nummer 5 van de lijst Marieke Zijp (24). Marieke heeft het aantal stemmen voor een voorkeurzetel met 2613 stemmen ruim overschreden. (benodigd zo'n 2400).

Ik spreek op dit moment graag mijn hartelijke dank uit aan de 1694 kiezers die afgelopen woensdag hun stem aan mij hebben toevertrouwd. Na drie fantastische intensieve periodes komt er toch nog onverwachts en ongewild, na 12 jaar Maastricht, een einde aan mijn Statenwerk. Niet te lang treuren is nu mijn devies. Je weet dat je dit in een democratie kan overkomen.

Ik zal, na 33 jaar volksvertegenwoordiger te mogen zijn geweest in Gennep, Den Haag en Maastricht, opnieuw terug keren waar ik ooit begon, namelijk in de Gemeenteraad van Gennep. Dat betekent per jaar 25000 km minder in trein en bus en weer veel meer op de fiets! Een welgemeend en groot dankjewel aan jullie allen!

Paul Wessels
Prinselijke plichten

Ook een prins ontkomt er niet aan.

In ieder geval is prins Marcel I van Bombakkes gisteren zijn prinselijke plichten nagekomen door te gaan stemmen voor de Provinciale Staten verkiezingen op wo 2 maart 2011.

Het is onbekend op welke persoon hij gestemd heeft. Geruchten gaan nr 11 van lijst 11. De 11e van de 11e tenslotte.

De foto is van Pascal

Prinsenbal de Piramide

Carnaval, of beter Vasteloaven is natuurlijk veeeeeel belangrijker dan PS verkiezingen. Daarom over tot de orde van de dag.

Dinsdagavond 1 maart 2011 vond het Prinsenbal 2011 van De Zandtrêjers' van SBO de Piramide in Gennep plaats. Dit fantastische feest wordt ieder jaar gevierd in Zaal De Pub in Ottersum. Prins werd prins Semmy I (Semmy van Wely) samen met prinses Arte.

De foto's zijn van de trotse moeder Hetty.

Links zien we de onthulling en de aankleding van Semmy en rechts een foto van prins Semmy, samen met Prinses Arte en een gedeelte van de Raad van Elf.
Grote zorgen voor Gennepse politici

Eén ding is duidelijk. De Gennepse politici moeten zich grote zorgen maken. Het opkomstpercentage voor de Provinciale Staten verkiezingen ligt op 50,7%. En dit terwijl bij de recente Gemeenteraadsverkiezingen het opkomstpercentage op 40,3% lag. Een duidelijker teken van aqfstand tussen politiek en burger is bijna niet mogelijk. Want juist de eigen gemeente zou de burger toch het meest na moeten staan en interesseren, zodat het opkomstpercentage voor de gemeenteraad veel hoger zou moeten liggen. Er is duidelijk nog een wereld te verbeteren. Misschien eens beginnen met ècht naar de burger te luisteren?

Verkiezingsuitslag: voor elk wat wils...

Ik heb de uitslag in het Gennepse in % eens afgezet tegen de resultaten van de vorige 3 verkiezingen, Provincie 2007, Tweede kamer 2010 en Gemeenteraad 2010. Het blijkt dat er voor alle partijen wel iets positiefs (of negatiefs) uit de resultaten te halen is. Zo daalt D66 desastreus tov PS en GR, maar kan ze vol trots stellen dat het resultaat tov de 2e kamer verkiezingen duidelijk verbeterd is (verdubbeld). Zoals het politici gewoon is, dan zullen ze wel die boodschap uitkiezen, die hun het best zint.

PS2011 PS2011
tov
stemmen %  
PS2007
TK2010
GR2010
CDA
1.289
18.9 %
 
-7,30%
2,30%
-5,60%
SP
1.434
21.0 %
 
8,20%
-0,50%
PvdA
823
12.1 %
 
1%
-3,30%
-4,40%
VVD
1.026
15.1 %
 
4,60%
-1,70%
3,20%
GroenLinks
197
2.9 %
 
1,10%
-1,30%
Partij Nieuw Limburg
62
0.9 %
 
0,30%
Partij voor de Dieren
79
1.2 %
 
-0,10%
0,30%
D66
976
14.3 %
 
-20,30%
7,10%
-8,10%
ChristenUnie
33
0.5 %
 
-0,30%
0
Partij voor de Vrijheid
776
11.4 %
11,7%
-5,10%
Verkiezingsuitslag Gennep

SP grootste partij in Gennep (21%), gevolgd door CDA (18,9%), D66 (14,3%), PvdA (12,1%) en de PVV (11,4%)

PS2011
PS2011
PS2007
PS2007
TK2010
TK2010
GR2010
GR200
stemmen % stemmen % stemmen % stemmen %
CDA
1.289
18.9 %
1.545
26.2 %
1.605
16.6 %
1348
24,5%
SP
1.434
21.0 %
756
12.8 %
2.074
21.5 %
PvdA
823
12.1 %
652
11.1 %
1.486
15.4 %
910
16,5%
VVD
1.026
15.1 %
620
10.5 %
1.619
16.8 %
654
11,9%
GroenLinks
197
2.9 %
109
1.8 %
402
4.2 %
Partij Nieuw Limburg
62
0.9 %
38
0.6 %
-
-
Partij voor de Dieren
79
1.2 %
78
1.3 %
85
0.9 %
D66
976
14.3 %
2.039
34.6 %
620
6.4 %
1232
22,4%
ChristenUnie
33
0.5 %
45
0.8 %
48
0.5 %
Partij voor de Vrijheid
776
11.4 %
-
-
1.590
16.5 %
50PLUS
119
1.7 %
-
-
-
-
Overige
0
0.0 %
15
0.3 %
118
1.2 %
1327
24,1%
 
 
Blanco/ongeldig
0.1 %
0.3 %
0.3 %
41
0,7%
Opkomst
50.7 %
45.6 %
72.6 %
40,30%
Prinsenbal de Ratel, prinses Danique en prins Mick

Ook op de Ratel zijn de nieuwe prinses en haar prins "uit gekomen". Pascal stuurde foto's van prinses Danique (dochter van Pascal) en prins Mick (Linders).

De peettoom van Danique, Patrick den Urste (zelf prins in Oeffelt van de Leemknejers) kwam haar feliciteren.

Prinsenbal Jong Nederland (filmpje)

U had nog een filmpje van me te goed. Namelijk van het prinsenbal van Jong Nederland van zo 27 feb 2011 in de Blokhut. Met de dansgarde ban Bombakkes, de prins en gevolg van Bombakkes, de toespraak van vorst Maarten en natuurlijk een polonaise van alle aanwezigen inclusief de deken. Veel plezier

Verkiezingen en protesten
Morgen zijn het Provinciale Staten verkiezingen. Vandaag waren er protesten van Mikado tegen de voorgenomen bezuinigingen in het onderwijs. Manifestaties bij Mikado en een mars naar de weekmarkt op het Europaplein werden gehouden. Op het Europaplein waren 3 partijen actief om stemmen te werven.

Dat geprotesteerd wordt kan ik goed begrijpen. Maar enige verduidelijking lijkt mij ook op zijn plaats want 70 medewerkers voor 150 kinderen klinkt als heel veel.

Roemer, Mikado, volley, geen tournooi?

Aanstaande dinsdag, daags voor de Provinciale Staten verkiezingen komt de leider van de SP, Emile Roemer naar Gennep op uitnodiging van Mikado. Deze maken zich ernstig zorgen over de aangekondigde bezuinigingen in het onderwijs en roepen op tot protest. Bij Mikado wordt as dinsdag actie gevoerd (Roemer wordt om ca 09:30h verwacht, waarna de actie begint en zich later richting het centrum verplaatst.

Vandaag al waren er in PicaMare bekerwedstrijden. Dames 2 en Heren 2 beten van zich af tegen hoger spelende 1e teams (Hovoc D1 en VVC H1). Ik heb van de dames wat plaatjes. En ook wat ander nieuws van Flamingo's, want uit de berichtgeving op de website van Flamingo's (LINK) blijkt dat er dit jaar geen internationaal volleybaltoernooi meer plaats vindt op de vrijdag en de zaterdag. Men noemt dat dit vanwege "planologische ontwikkelingen" in het Gennepse is. Vertaald betekent dit waarschijnlijk dat de aanvang van de werkzaamheden voor het Bolwerk deze consequentie heeft. Gelukkig gaan recreantentoernooi, 3 tegen 3 op hemelvaartsdag wel door, evenals een nieuw jeugdtoernooi op de vrijdag.

Flamingo's D2 - Hovoc D1

Zondag 27 feb: Carnaval Jong Nederland

Jong Nederland en Bombakkes lijken nauw verweven, zoals ook blijkt uit het feit dat de huidige prins Marcel I ook bij Jong Nederland zit. Zondag 27 februari barstte het carnavalsgeweld dit jaar bij Jong Nederland los met een daverend feest in de blokhut.

Jong Nederland had een eigen raad van 11 en natuurlijk kwamen van onder het "ding" de nieuwe prins en prinses tevoorschijn. Later kwamen nog de dansgardes van Bombakkes en als klap op de vuurpijl prins Marcel I samen met prinses Marleen, vorst Maarten en het hele gevolg van prins Marcel. Ik zag zelfs nog de deken zijn opwachting maken.

Achter de buttons met de Raad van 11 en die van de dansgardes, zitten de foto's zelf. Beide andere buttons voeren u naar het complete album. Veel plezier.

Vitesse heeft trouwens vanmiddag de thuiswedstrijd tegen Juliana uit Mill met 4-3 gewonnen. Ze staan nog steeds 5e.

Flamingo's H1, H2, D1, D2, 4x winst

Heren 1 - Florie: 3-1

Heren staan weer bovenaan maar hebben wel 1 wedstrijd meer gespeeld dan Peelpush

 

 

 

Heren 2 - Nuvoc 3-2.

Nuvoc is de nr 2 achter H2, die inmiddels een straatlengte voor staan

 

 

 

Dames 1 - Leeuwarden: 3-2.

Een knappe overwiining van de dames, zker vanwege het feit dat beide spelverdeelsters geblesseerd waren. In punten zijn de dames nu gelijk gekomen met Leeuwarden. Leeuwarden blijft net boven Flamingo's (en de degradatiezone) staan omdat ze een beter set en puntgemiddelde hebben

Dames 2- Best: 4-0.

Dames 2 won met 2 vingers in de neus en blijft daarmee ruim koploper.

 

 

 

Morgen zijn er trouwens nog bekerwedstrijden in PicaMare van D2, D4, H2, H6, Meisjes A en B.

Griezelbal

vrijdagavond 25 februari was in PicaMare het Griezelbal van de Coloradokevers. Marco heeft foto's gemaakt. Klik op de banner hierboven.

Aanrecht-subsidie

Frans en Annie (1) zijn een gelukkig koppel. Ze hebben het goed met zijn twee-en. Beiden hebben volop hobbies. Zo is Frans fanatiek tuinierder en besteedt ie daarnaast volop tijd aan zijn grote passie, vissen. Annie heeft een uitgebreide kennissenkring en besteedt daarnaast veel tijd aan haar grote passie, schilderen. Beide werken zo'n 20 uur/week en verdienen ieder zo'n € 20.000 per jaar bruto.

Samen hebben ze dus € 40.000,= bruto

Ze betalen gezamenlijk € 6.788,49 aan belasting

Frans en Annie (2) zijn een gelukkig koppel. Ze hebben het goed met zijn twee-en. Frans besteedt veel tijd als mantelzorger aan zijn vader, die inmiddels een dagje ouder wordt. Daarnaast is Frans als vrijwilliger erg actief in het verenigingsleven. Annie heeft een fulltime baan, waarin ze veel voldoening vindt. Frans heeft weliswaar geen inkomen, maar Annie heeft een goed inkomen van € 40.000,= per jaar bruto.

Samen hebben ze dus € 40.000,= bruto

Ze betalen gezamenlijk € 9.771,26 aan belasting (44% meer!!!!)

U zult het waarschijnlijk met me eens zijn dat dit volstrekt oneerlijk is, maar u zult zich ook afvragen, waarom begint ie hierover?

Ik zag een berichtje van een bekende Gennepenaar in de politiek en een bericht over een fietstocht als opmaat naar de Provinciale Statenverkiezingen van volgende week en kwam tot mijn verbijstering het volgende tegen "de nieuwe kaart van nederland", waarop dus onder andere "schaf de aanrechtsubsidie af". D66 en nog een aantal andere partijen vinden dat het 2e koppel Frans en Annie te weinig belasting betaalt en zgn "aanrechtsubsidie" krijgt. Als ze hun zin krijgen, dan moeten Frans en Annie (2) gezamenlijk € 11.758,26 belasting gaan betalen, dus niet zoals nu al 44% meer, maar ruim 73% meer dan Frans en Annie (1). Vindt u dat nou eerlijk? En overigens, waar bemoeit de overheid zich mee? De overheid moet zich niet bemoeien met hoe mensen hun leven inrichten. In beide gevallen zou het paar evenveel belastingen moeten betalen.

Overigens kunt u eea zelf narekenen als u het niet gelooft. (ik kan me voorstellen dat u het ongelooflijk vindt. Het is echter, hoe triest ook, de werkelijkheid) Het verschil tussen beide situaties zit momenteel vooral in het feit dat diegenen die werken arbeidskorting krijgen en omdat we daarnaast een progressief belastingstelsel met hogere tarieven hebben. De algemene heffingskorting geldt echter voor iedereen en is overdraagbaar. Partijen als D66 vinden dit laatste onjuist en vinden klaarblijkelijk dat die 44% hogere belasting voor het 2e koppel nog niet voldoende en noemen dit "aanrechtsubsidie" Ze willen die algemene heffingskorting voor niet-werkenden stoppen met bovengenoemd resultaat dat Frans en Annie (2) geen 44% meer, maar zelfs ruim 73% meer belasting moeten betalen dan hun naamgenoten. Overigens is dit al bestaand beleid en zal die overdracht van de algemene heffingskorting in 2024 beëindigd zijn. En dat vind ik nu je reinste KAFKA en weer eens een teken van de ongebreidelde bemoeizucht van de overheid. Er zijn overigens nog extremere voorbeelden. Als je er dan nog de effecten van alle andere regelingen en subsidies bij telt, dan wordt het eindresultaat nog veel schrikbarender.

Overigens staat D66 niet alleen tav dit beleid. VVD, PvdA, PVV, D66, GroenLinks steunen allemaal dit discrimerend beleid. De enige partijen die hardop deze situatie bekritiseren en dus voor gelijke behandeling van mensen zijn, zijn de Christen Unie en de SP. Het CDA is niet echt eenduidig.

Verleden jaar is in "Fiscaal Recht" een artikel verschenen over de grote ongelijkheden in het Nederlands belastingstelsel. Het is redelijk ingewikkelde kost, maar eigenlijk te schokkend om er niet kennis van te nemen. LINK

updeet 22 feb 2011

Als je vandaag binnen zit, dan leek het buiten wel lente, een stralend zonnetje tenslotte. Maar buiten bleek het koud en guur. En guur is het ook bij Hans, want ze houden er mee op. In navolging van de keten IT's, boekenclub ECI, is ook Hans Textiel in zwaar weer beland en nog erger dan dat. Opheffingsuitverkoop dus in het Gennepse. Ik moet u heel eerlijk bekennen, dat ik er nog nooit binnen geweest ben. Ik krijg het altijd spaans benauwd in een kledingzaak. Ik zou dus moeten opschieten als ik daar verandering in zou willen brengen.

Ondertussen is de herindelings-discussie formeel nog steeds niet afgerond en is het wachten op het standpunt van de regering, of meer bijzonder van minister Donner. Die heeft met allerlei mensen gesproken, spreekt nog met de provincie en zal binnenkort een standpunt innemen. Hieronder kunt u de brief lezen die de minister verleden week naar de 2e kamer heeft gestuurd over de herindelingen in Nederland. Eigenlijk valt er niet zo heel veel meer te beslissen, want Bergen is tegen, Mook is tegen en ook in de Provincie zal er volgende week veel veranderen. Want de partij van gedeputeerde Driessen, de grote promotor van de herindeling in Noord Limburg, staat op zwaar verlies. PVV en SP, beide tegenstander staan op winst. We zagen afgelopen dagen de SP al zwaar actief in het Gennepse met hartjes en sponsjes.

Ik zal voortaan ook maar geen verwijzingen naar de Gelderlander meer maken, want ik zag vandaag dat dat 31ct per woord kost, en voor foto's 50 euro per foto (excl BTW). Weet ik meteen wat ik voor mijn eigen foto's moet vragen.. ;-)

brief van min Donner van 17 feb aan 2e kamer
campagne voor Provinciale staten in volle gang
Hobbeltje heeft andere naam ontvangen en heet nu ketelhuis
ondanks faillissement van aannemer is Wilhelminaplein toch nog gereed gekomen
terwijl de aannemer in de Picardie in de kou nog aan het zwoegen is
en straks ook nog te maken krijgt met allerlei schade die veroorzaakt is door de rondrijdende shovels
de bouw van het bejaardenhuis begint al aardig vorm te krijgen
Sprookjesbal

Zondag 20 feb was weer het sprookjesbal van de Coloradokevers in PicaMare. Marco heeft foto's gemaakt. Klik op de foto hierboven.

Vitesse heeft vandaag trouwens de uitwedstrijd tegen Volkel met 0-2 begonnen. Het was een goede dag van de clubs uit de gemeente Gennep. Alle 1e elftallen hebben zo 20 feb 2011 gewonnen.

Receptie prins Marcel I

foto-album

Zaterdagavond 19 februari was de receptie van prins Marcel I in PicaMare. Zoals vanouds was het een komen en gaan van mensen die de nieuwe prins kwamen feliciteren.

De harmonie beet het spits af, gevolgd door de dansgardes, de kinderen van Bombakkes, Jong Nederland, de Wortelpinnen, de collega's, de familie, de burgemeester enz enz en heel veel particulieren. Gennepnu.nl heeft natuurlijk foto's gemaakt en ook een film. Veel plezier.

In het Achterhoekse Lichtenvoorde verging het Flamingo's minder goed. De dames verloren helaas met 3-1 van mede-degradatie-kandidaat Longa. En ook de heren veroren van Longa en wel met 3-2, waardoor ze de 1e plaats moesten afstaan en nu met 1 punt achterstand 2e staan.

Heren 2 wist wel te winnen met 4-0 en staat inmiddels een straatlengte (17 punten!) voor op de nummer 2. Dames 2 speelde in Beugen en won met 3-2 (laatste set met 15-1!!!) en zijn dus in ieder geval nog koploper.

filmpje

Kinderoptocht en wild west party op dinsdag 8 maart

Carnavalsdinsdag 8 maart is er weer een kinderoptocht in Gennep, georganiseerd door de Coloradokevers en Jong Nederland. De optocht start op de Markt om 13:00h. De kids worden door een deskundige jury vanaf 12:45h beoordeeld en kunnen mooie prijzen winnen.

De kinderoptocht trekt naar Picamare waar om 14:00h een Wild West Party losbarst. Gratis entree.

Cowboys en indianen dus in Gennep.

 

De kids kunnen zich individueel of als groep inschrijven.

Je kunt bij de volgende winkels het inschrijfformulier halen en inleveren:

Mannenmode Pierre Verhasselt, Spoorstraat 97 ofwel Flirt, zandstraat 46

Je kunt ook het online inschrijfformulier invullen en klikken op verzenden ofwel het formulier downloaden, invullen en inleveren of zelfs mailen naar kinderoptocht@jngennep.nl

Op de site van Jong Nederland en de Coloradokevers is meer informatie te vinden. as zondag 20 feb is trouwens Sprookjesbal in PicaMare (14:00h) sproo

Krimp in Limburg, maar niet in Gennep

RAPPORT commissie Deetman

Bevolkingskrimp in Limburg

Langzamerhand begint men dan eindelijk wakker te worden. De Gelderlander pikte het vandaag eindelijk op dat die onheilsberichten over toekomstige krimp en de daardoor noodzakelijke beleidswijzigingen in woonvisie's, regiovisie's en wat dies meer zij, toch wel op erg magere fundamenten lagen en dat de waarheid een andere is. Ik heb de Gelderlander blijkbaar voldoende gekieteld om eens verder te kijken dan de neus lang is...

Vandaag, 18 feb, bracht de adviescommissie Deetman een rapport uit over de bevolkingskrimp in Limburg en de gevolgen daarvan. In Noord Limburg is duidelijk veel minder een probleem dan in de rest van de provincie. Voor het onderzoek is Limburg verdeeld in 3 regio's, zuid, midden en noord, waarbij noord blijkbaar al zo ongeveer bij Roermond begint. Maar zelfs met een dergelijke definitie van Noord Limburg blijkt de situatie in Noord Limburg gunstig af te steken tav de krimp met de rest van Limburg. De commissie heeft ook de verschillende getallen van het CBS en E'til naast elkaar gezet en is dus veel afgewogener dan woonvisie en regiovisie. Alleen jammer dat noord Limburg niet verder verdeeld is geworden in het noorden (ons deel) en het zuiden (rond Venlo)

In werkelijkheid is de situatie in ons deel van de provincie namelijk nog veel gunstiger, want de cijfers voor Noord Limburg worden negatief beïnvloed door de verwachte krimp van bv Venlo, Horst en Venray. Als de cijfers voor het noorden van Noord Limburg (Gennep en omstreken) hiervoor worden gecorrigeerd, ontstaat een nog veel rooskleuriger beeld. En ik heb al eerder laten zien dat ook het inwoners-aandeel in de categorie 0-20 jaar verwacht wordt te stijgen in de komende 30 jaar. Het is dan dus ook zaak om strategische visies en beleid te schrijven op de juiste cijfers, zodat men niet op het verkeerde spoor gezet wordt.

Het lijkt wel lente

Blauwe luchten, stralend zonnetje. Het lijkt wel lente.

En iedereen lijkt wel een stuk vrolijker.

Za 12 feb: Flamingo's Victorie

Zo mag het wel genoemd worden. Heren 1 en 2, Dames 1 en 2, alle wonnen. Heren 1 en 2 en Dames 2 voeren de ranglijst aan en Dames 1 heeft de degradatieplaats verlaten.

Heren 2 wonnen met een reguliere 4-0. Dames 2 gaven om de een of andere reden de 4e set cadeau aan hun tegenstander en wonnen met 3-1. Zowel heren 2 als dames 2 zullen waarschijnlijk wel kampioen worden. Voor Heren 1 is dit nog allerminst zeker. Verleden week verloren ze met 4-0 en ook dit maal begon Heren 1 zeer moeizaam. De 1e 2 sets gingen verloren, waarbij ze vooral de 2e set al zo ongeveer gewonnen hadden, want ze stonden met 24-21 voor, maar verloren deze set uiteindelijk met 24-26. De heren rezen de stormbal en wonnen de wedstrijd uiteindelijk met 3-2. Knap teruggekomen. De nr 2 van de ranglijst won met 3-1, zodat de heren nog met 1 punt voorsprong 1e staan.

De verrassing van de avond kwam echter van Dames 1. Ze winnen af en toe een setje, maar dat is niet genoeg voor punten in de B-league. In de 1e set vochten ze zich na voortdurende achterstand terug tot 23-23 toen Bärbel Gastens geblesseerd uitviel. Gelukkig hielden de dames hun hoofd koel en wonnen ze met 25-23. Ook de 2e setwinst moest voor de poorten van de hel worden weggesleept. Het werd uiteindelijk 29-27. Daarna ging het beter lopen. De dames kregen meer vertrouwen (en de tegenstander minder) en waar het de 1e 2 sets mij nog leek dat Flamingo's maar een echte aanvalster had in de persoon van Steffie, kwam het hele team in de 3e set tot leven, tot wanhoop van de tegenstander. Ik vermoed dat de terugweg naar Groningen lang is. Dames, chapeau. Het geeft in ieder geval ook vertrouwen voor de komende 2, erg belangrijke wedstrijden. Ik heb natuurlijk van alle 4 wedstrijden foto's gemaakt, maar moet die nog even sorteren en in albums zetten en uploaden. Ze komen er aan.

dames 1
heren 2
dames 2
heren 1
De meisjesklas uit 1934 met alle namen

Een tijdje geleden toonde ik een foto van een meisjesklas bij de nonnen uit 1933 of 1934. Dit is dezelfde groep waarvan ook een foto bestaat uit 1926 (als "Fröbelklas). Ik kreeg een mailtje van gerrit vd mortel die alle namen van deze klas heeft weten te achterhalen.

achterste rij vlnr: Rie van den Bogaert, M . Kok. J . Metselaars, C. Wouters, R. Gerrits,  Tr. lamers, M. Kuipers, A. v. Sambeek, Tr. v. Sambeek.

2e rij vlnr: G. Gulen, B. Goerts, J. v. Kempen, R. Wouters, D. v.d. Mortel, M. Heijs, A. Savelkool, N. Goossens

3e rij vlnr: G. Phillipse, A. Gulen, A. Goerts, St.v. Kempen, v. Hulst, R. v. Baal. J. v.d. Mortel, R. Heijs, A. Lamers, Savelkool.

4e rij vlnr: Phillipse, Gulen, C. Gulen, A.v. Hulst, v. Baal, N. v. Bergen, Bets Remmers,Tr. v. Schaijk, Tr. Roosenboom, D. Kusters.

onderste rij vlnr: Phillipse, A. Phillipse, Gossens, Gossens, B. Gossens, B. v. Bergen, Dien van Duren, Tr. Dechamps, Dechamps, B. Goossens, Kusters.

1260 of misschien wel meer dan 1800 Gennepenaren foetsie!!!

Ik was toch wel geïntrigeerd door die voorspellingen van de strategische regiovisie en van de woonvisie. Krimp, veroudering, vermindering van basisschoolleerlingen. Dringende beleidsaanpassing zou nodig zijn. Nog even en de stormbal moet uit. Op de website van de gemeente staat letterlijk te lezen: " Evenals de rest van Nederland krijgt de kop van Limburg te maken met ontwikkelingen als stagnatie van de bevolkingsgroei en toenemende vergrijzing. Dit heeft gevolgen voor het beleid op het gebied van wonen en voorzieningen."

Nu heb ik al eerder kantekeningen geplaatst bij de getallen waar de strategische regiovisie van professor Riek op gebaseerd zijn. Update van 5 februari 2010. De officiële statistieken van het planbureau voor de leefomgeving en het centraal bureau voor de statistiek spreken namelijk geheel andere taal. En nu is er dan weer een nieuwe regionale woonvisie geschreven door een adviesbureau en weer op basis van die getallen van weer een ander bureau E'til.

De feiten: E'til beweert dat het aantal inwoners van de gemeente Gennep van 2010 tot 2025 afneemt van 17080 nu in 2010 tot 16350 in 2025 (-4,3%). Daarbij zal ook het aantal jeugdigen (sterk) afnemen.

Wat zegt echter het CBS en het PBL, de officiële instanties: de bevolking in Gennep neemt toe van 16846 nu in 2010 tot 17610 in 2025, een toename met 4,5% en 1260 meer dan volgens E'til.

Het echte inwonersgetal per 1 januari 2011 ligt echter nog hoger, namelijk 17386. Als het groeipercentage van het CBS klopt, dan leidt dit tot een inwonertal van 18174 in 2025, 1824 meer dan volgens E'til.

Op de website van het CBS kan ook een verdeling opgevraagd worden naar leeftijd. Resultaat: de groep van 0-19 jaar groeit volgens het CBS van 3873 personen in deze leeftijd in Gennep nu in 2010 tot 3925 personen in 2025, terwijl E'til een (sterke) daling voorspelt. Het lijkt mij goed als eens kritisch naar die getallen gekeken wordt waar zowel de strategische regiovisie van professor Riek als de strategische woonvisie van dat particuliere bureau op gebaseerd zijn.

Voor diegenen die zelf een keer de getallen willen zien en geen zin hebben om de visies en de CBS cijfers op te zoeken, heb ik ze in een excel-file gekopiëerd. excel-file. Veel plezier

Laot t ter krölle, van Gennep tot ien Kölle

U weet natuurlijk dat dat het devies is van de Waggelaars, de Gennepse carnavalsclub van boven de 50, de wijze mannen en vrouwen, zullen we maar zeggen. ;-)

Afgelopen maandagavond was het in PicaMare voor de 3e dag op rij prinsenbal en nu van de Waggelaars. Prins Wiel (Arts) trad af en een nieuwe prins trad aan en weer een rasechte Gennepenaar, Ger Noij van de Balkan. Als u op de foto van de nieuwe prins Ger d'n Urste klikt, dan opent de website van de Waggelaars met de proclamatie en met oa foto's van het prinsenbal, waarvan gezegd wordt dat het het meest gezellige bal van Gennep is.

As zondag 13 januari kunt u Ger en zijn gevolg vanaf 14:11h feliciteren in PicaMare.

Houdt dan wel rekening met het feit dat de Picardie ter hoogte van PicaMare nog steeds open ligt. De aannemer is daar nu al 2 maanden aan het sleutelen aan de riolering hetgeen behoorlijk tegen schijnt te vallen. Braam had problemen in de Emmastraat, Remmits heeft problemen in de Picardie. Werkzaamheden aan riolering in Gennep schijnt een vak apart te zijn. Overigens is men gelukkig wel begonnen met het afmaken van de bestrating op het Wilhelminaplein. Ben benieuwd hoe ze dat geregeld hebben terwijl Braam surceance heeft. De stratenmakers zullen toch betaald willen en moeten worden.

E'til of CBS? Verkeerde uitgangspunten>>verkeerde conclusies....
bevolkingsontwikkeling volgens "E'til" volgens het CBS
Gemeente 2008-2040 2010-2040
Bergen -16% -0,70%
Gennep -11% 9,50%
Mook en Middelaar -15% 7,40%
Totaal Maasduinen -13% 5,48%

Net als in de regiovisie van professor Riek is het uitgangspunt in de net weer gepubliceerde "visie op wonen en voorzieningen" in onze regio gebaseerd op onderzoek van het particuliere bureau E'til, die tot de conclusie komt dat in de periode 2010-2040 sprake zal zijn van een sterke krimp van de bevolking. Dat moet natuurlijk gevolgen hebben voor de planologische ontwikkelingen en de bouw- en zorgactiviteiten. Voordat iedereen, ambtenaren, bestuurders en gemeenten incluis weer zoals gewoonlijk klakkeloos achter dit soort rapporten aanloopt die voor veel geld door consultants worden opgesteld, is het denk ik toch verstandig om een keer uit te zoeken hoe het mogelijk is dat notabene het Centraal Bureau voor de Statistiek, dè officiele instantie in Nederland tav prognoses waarop beleid gebaseerd wordt, diametraal tegengestelde voorspellingen heeft gedaan.

Volgens het CBS groeit de bevolking van de gemeente Gennep in die periode met 9,5% ipv dat deze met 11% krimpt. Dit zou dan wat de bevolkingsgrootte betreft tot volstrekt andere conclusies en dus ook beleid moeten leiden. In de prullenbak dus met al die strategische visies. Hopelijk krijgen we ons geld terug.

Prinsenbal Coloradokevers

Afgelopen zondag 6 februari was het prinsenbal van de Coloradokevers in PicaMare. Proficiat Jeugdprinses Anissa en Kleuterprinses Anne. Normaal maakt Marco foto's, maar hij was dit maat verhinderd vanwege een verjaardag. Liefst 2 fotografen hebben het gat opgevuld. Daarom een album van zowel Pascal Nogarede als van William Verpoort.

Ik moest voor een kort tripje naar Stavanger, maar bekeek dinsdagavond in het hotel toch even de website en zag een nieuw onderzoek van de 3 gemeentes in Noord Limburg over de toekomstige bevolkingsontwikkeling in onze regio en daaraan gekoppeld de wenselijke woonontwikkeling. Daarbij is een en ander gebaseerd op E’til, Progneff 2009, dat is een onderzoek van een particulier bureau. Nu heb ik zelf de cijfers van het CBS recent bekeken en volgens mij staat eea behoorlijk haaks op elkaar. Ik kom er nog op terug.

Overigens vroeg ik me vandaag bij terugkomst op Schiphol wel af, wat de basisfunctie van een vliegtuig is, vliegen of rijden? Het KLM vliegtuig deed er 20 minuten over om na landing naar Schiphol te rijden. Daar was het leed nog niet geleden, want we dokten niet aan een slurf maar stopten op het platform en moesten vervolgens ook nog in een bus. Vluchten naar Stavanger gaan overigens niet tegen goedkoop tarief en dus zou je betere service verwachten. Na de landing duurde het bijna 50 minuten voordat ik mijn auto zat. Dat is even bijna even lang als ik er na een landing op Dusseldorf over doe om thuis te geraken. Ik moest het even kwijt!

foto's Pascal Nogarede
foto's William Verpoort
Prins Marcel d'n Urste

Marcel van Schijndel, alias "de spieker" is de nieuwe prins van Bombakkes. Nadat ie al vele jaren genoemd werd in de voorspellings-wedstrijd, is het in 2011 dan eindelijk gebeurd. In een vol en uitzinnig Picamare (en warm) werd de nieuwe prins onder het aftellen van 11 naar 0 onder het "ding" vandaan gehaald. Prinses Marleen kwam vervolgens naar boven.

Na de 1e toejuichingen volgde de proclamatie, waar onder andere de adjudanten werden benoemd, 1 William Keijzers en 2 Barend van der Venne. Mark Salden is spreekstalmeester. Na de proclamatie volgde de openingsdans en vervolgens de felicitaties.

Gennepnu.nl was erbij en maakte een foto- en film-reportage.

De leus van de nieuwe prins:

Lach, lèèf, geniet en heb respekt vör mekaor
Dan wördt 2011 en bizonder carnavalsjaor

de proclamatie

De heren van Flamingo's verloren de uitwedstrijd van de nr 3, Cito, met maar liefst 4-0. Omdat de nr 2 slechts met 3-2 won, blijven de heren desondanks 1e met 2 punten voorsprong. Heren 2 wonnen met 1-3 en zijn eveneens lijstaanvoerder met zelfs 9 punten voorsprong. Dames 2 won heel knap de uitwedstrijd van de nr 2, Bravo, met 1-3.( In de 4e set zelfs met 28-30!) Ze staan trots aan kop met 6 punten voorsprong. Dames 1 speelt vandaag en moet hopen wat punten bij elkaar te sprokkelen. Helaas verloren ze met 1-3 in het verre Groningen. De dames staan 1 na laatste. Vitesse speelde zondagmiddag een thuiswedstrijd tegen Nooitgedacht en verloor met 0-1. Vitesse zakte daardoor naar de 5e plaats.

het fotoalbum

film lage resolutie

 

de film (in HD-grote file!)

 

Prins Mark van de Vlietstampers

Naast Bombakkes, Coloradokevers, Waggelaars is er nog een Carnavalsvereniging in Gennep: de Vlietstampers. Vrijdagavond 4 feb kwam in Picamare prins Mark uit als nieuwe prins van de Vlietstampers .

Ton maakte een filmpje. En vanaf nu gaat het vlot door: eerst het Bombakkes *(vanavond in PicaMare), morgen de Coloradokevers en dan de Waggelaars. Over ruim 2 dagen hebben we in totaal 4 nieuwe prinsen in het Gennepse en kan het feest losbarsten.

Kommer en kwel

In de bouw gaat het nog steeds niet echt goed. De huizenmarkt lijkt op slot te zitten met weinig zicht op snelle verbetering. Dat lijkt bv al uit het geringe aantal verkochte huizen en het op zijn best zeer traag uitvoeren van bestaande plannen. Het Pagepark zou al lang volgebouwd hebben moeten zijn, het Bolwerk zou al aardig onderweg moeten zijn en dit geldt voor de meeste plannen. Het gerucht gaat echter dat er rond 11 februari positief nieuws wordt gemeld over het Bolwerk.

Ook in de wegenbouw gaat het blijkbaar moeizaam want Braam is failliet. Dat is het bedrijf dat de klus aan de Emmastraat en Wilhelminaplein uitvoert. Het werkis weliswaar grotendeels af, maar het laatste stukje ontbreekt nog. De gemeente hoopt dat het bedrijf de klus nog kan afmaken, want anders wordt het een lastige en langdurige zaak. Ik vraag me wel af of dat afmaken zo makkelijk zal gaan, want de werknemers zitten al thuis en wie moet ze straks betalen, een failliet bedrijf?

Maar het is niet allemaal kommer en kwel. Morgenavond weten we wie de nieuwe prins wordt. Dan wordt ie "bevrijd" van z'n ding door d'n "vrïjjer", vorst Maarten.LINK En ook het nieuwste toekomstige sporttalent is al bezig met zijn training zoals te zien is op de foto rechts.

De jaren 1926 - 1933

meisjesschool 1933 of 1934

Alphons van den Bogaert begon in september 1912 in het Gennepse aan een nieuwe baan. Bij raadsbesluit van 12 juli 1912 werd hij benoemd tot hoofd der M.U.L.O-school, als opvolger van de heer Hilgers. (noot: dat is degene die de tekst van het Gennepse volkslied heeft gedicht). In 1919 werd hij Hoofd van de MULO en de Openbare Lagere School. Behalve aan school gaf hij ook bijlessen aan leerlingen thuis. Hiervoor fietste hij de hele regio af, van Grave tot de Plasmolen. 1922 was een heuglijk jaar. De nieuwe lagere jongensschool, naar een ontwerp van de Gennepse architect H. Heys, kon in gebruik worden genomen. Het gebouw dat de meesten van ons kenden als de Martinusschool. Het nieuwe gebouw grensde tevens aan de achtertuin van het schoolhoofd. Dat jaar werd zijn gezin verblijd met de geboorte van nog een dochter, Rie of Marie. Het hele verhaal staat verwoord in de special op deze site over meester Alphons van de Bogaert. Het verhaal is afkomstig van kleinzoon Eddy Smits. Deze baby, dochter van meester Alphons ging natuurlijk naar de fröbelschool bij de nonnen en later de meisjesschool. En daar vinden we haar ook terug op de foto.

Eddy herkende zijn moeder op de foto van de Fröbelschool uit 1926 en stuurde meteen een foto van de meisjesschool van rond 1933-1934. Dit moet dezelfde lichting meisjes geweest zijn, want zijn moeder staat op beide klassefoto's. Hij wist zelfs nog 2 namen te noemen van deze klas uit 1933 of 1934 en wel Dien van Duren en Bets Remmers.

De foto van die klas van 1933 of 1934 staat links boven. Daaronder staat dezelfde foto, maar dan met de 3 namen erbij. Ook heb ik beide klassen op 1 afbeelding gezet, zodat vergelijking makkelijker is. Misschien vinden we nog meer namen van deze klassen.

En verder nog een klassefoto en wel van de 4e klas Maria Goretti, net voor de zomervakanntie van 1968. Na de vakantie gaat een deel van deze klas naar de St Jozefschool (later de Ratel) in Gennep-Zuid.

We kennen allemaal het boek "Animal Farm" waarin de varkens de boerderij van de boer overnemen, maar waar uiteindelijk weinig meer van democratische of gelijkheidsbeginsels terecht komt. Bekend is de uitspraak van die varkens "alle dieren zijn gelijk, maar sommige zijn meer gelijk dan anderen". Daaraan moest ik denken toen ik het besluit van B&W las, dat Goof me toezond, waarin Destion de boete kwijtgescholden voor het overschrijden van de termijn, waarop gebouwd had moeten worden. Sommigen zijn inderdaad meer gelijk dan anderen, want waar Tonnie Jansen van Tuinzicht tot torenhoge boetes en rechtszaken wordt veroordeeld, wordt Destion een klein beetje anders behandeld. De gemeente Gennep is de rechtsopvolger van het industrieschap, dus waarom met 2 maten meten??????? (de zaak tuinzicht) De Gennepse politiek heeft altijd gesteld dat ze sympathie en begrip hadden voor TJ, maar dat ze niks konden betekenen. Dat is zeker veranderd doordat de gemeente Gennep de rechtsopvolger is. Bovendien roept deze ongelijkheid om het stellen van vragen aan B&W.

fröbelklas van 1926 en klas van 1933 in 1 afbeelding

zelfde klas met 3 namen die bekend zijn

klas 4, 1967-1968 Maria Goretti

De "kloothoop" {de KJV (Katholieke Jeugd Vereniging)}

Een aantal foto's, waaronder van het KJV (de Katholieke Jeugd Vereniging). In het begin van de 20e eeuw kende Gennep al jeugdverenigingen, namelijk het jongenspatronaat en het meisjespatronaat. Deze 2 nieuwe foto's zijn van de KJV uit 1934. Als uitleg bij de 2e foto hoort dat het zo over elkaar liggen indertijd "kloothoop" werd genoemd. Ook een foto van een paasfeest in Gennep in 1934 of 1935 (op de achtergrond is de typische betonschutting te zien dat toen vaak in Gennep werd toegepast, oa in het Voorhoevepark) en een foto van het Voorhoevepark oa de familie Pater geheel rechtss. Voor de volledigheid zet ik ook nog een aantal foto's van het patronaat en de KJV op deze voorpagina (foto's staan al op de site). Veel plezier.

1934 KJV
1934 KJV: de "kloothoop"
1934 of 1935 Pasen (bijschrift heeft Johan Rijkers)
Voorhoevepark 55 ca 1930. fam Paters rechts
1909 Jongenspatronaat. Toelichting en namen: LINK
12 sept 1923: Het Meisjespatronaat. Namen: LINK
De KJV (katholieke jeugd vereniging) was de opvolger van het meisjespatronaat. In 1935 kwam de bisschop Monseigneur Lemmens naar Gennep. Natuurlijk moest deze met het KJV op de foto en wel bij het sanatorium Maria-Oord. Namen: LINK

KJV in 1938.

Namen: LINK

De oudjaars-avond-preek van deken Huisman

Deken Huisman houdt over het algemeen erg korte preken. Hij weet dat de meesten niet van die lange saaie preken houden.

In de mis op oudjaars-avond 2010 kreeg ie echter de aanwezigen op het puntje van hun stoel, of beter bank, en dat voor een preek van meer dan 10 minuten! En op die preek volgde een donderend applaus. Johan heeft die preek met wat algemene foto's op youtube gezet.

En alhoewel 10 minuten lang is en u zich misschien van de kerk hebt afgekeerd, het is wèl een preek die gehoord zou moeten worden, alhoewel ik niet weet wat de bisschop en de paus van die preek zouden vinden. Klik op de foto links voor het youtube filmpje.

29 augustus 1926: De Fröbelschool

Onze verzameling is weer een mooie foto rijker. In het jaar van de watersnood, 1926, is bij de nonnen in de Doelen deze foto gemaakt van het "fröbelklasje van 1926", zoals zo mooi ook op het leitje (zie voor detail foto hieronder) is geschreven.

Een erg mooie aanvulling van het album van de kleuterschool bij de nonnen (LINK)

Hopelijk lukt het om die namen erbij te zetten. En wellicht kunt u ook helpen? De jongens en meisjes op de foto, voor zover ze nog leven, moeten nu tegen de 90 lopen.

Wat wel opvalt: 34 meisjes en maar 13 jongens... Strikken in de haren waren toen de grote mode blijkbaar. En waar we nu aan de kinderen vragen om te lachen, moesten ze in die tijd blijkbaar vooral sip kijken.

Flamingo's

Foto-albums van de wedstrijden van Heren 1 en 2 en Dames 1 en 2. Heren 1 en 2 en Dames 2 staan allen op kop en wonnen vandaag (za 29 jan) hun wedstrijden. Dames 2 gemakkelijk met 4-0. Heren 2 gaven (onnodig maar wel terecht) een set af en wonnen met 3-1. Heren 1 leverden een titanengevecht met veel herrie, maar wonnen wel met eveneens 3-1. Dames 1 heeft het helaas moeilijk en verloor kansloos met 1-3 van Setup. Wel knap overigens dat ze nog een set veroverd hebben.

Bij de dames mag de mini van de week altijd de 1e opslag doen. Hardstikke leuk. Deze week was het Marloes Peters. Haar opslag. Marloes is de dochter van Ton peters en ik miste hem al in de zaal. Achteraf bleek waarom, want Ton stuurde een mailtje dat ie net de nieuwe prins van Bombakkes gemist had. Zult u toch tot volgende week zaterdag moeten wachten. De gemiste prins.

Het Genneps station

Op deze site is heel wat informatie te vinden over het spoorverleden van Gennep. Er zijn ook een serie boeken over verschenen en tegenwoordig staat het onder de belangstelling vanwege de hernieuwde aandacht voor "het duits lijntje" of ook wel de Boxteler Bahn.

Maar vooral de MBS of MaasBuurtSpoor is nog springlevend, want de modelbouwvereniging is ernaar genoemd. Op de website van de MBS zag ik een youtube filmpje van het volledig nagebouwde spoor-emplacement van Gennep, dat ik u niet wil onthouden. Op 19 en 20 februari wordt dit emplacement weer opnieuw opgebouwd en tentoongesteld, maar helaas erg ver weg, namelijk in de Zeelandhallen in Goes. Eigenlijk zou deze modelspoorbaan een plek moeten krijgen in ons stadhuis.

Morgen spelen de meeste teams van Flamingo's weer thuis. Een mooie gelegenheid om mijn nieuwe lens eens uit te proberen. Op zondag spelen trouwens ook een aantal teams hun bekerwedstrijden thuis. Als u wilt gaan kijken, houdt dan wel rekening dat de Picardie nog steeds open ligt. Thv de PicaMare heeft de weer ingevallen vorst de werkzaamheden doen stilleggen en zijn diepe gaten te bewonderen.

U kunt ook weer een gokje wagen wie de nieuwe prins wordt. Volgende week zaterdag komt ie "uit". LINK

Het penthouse van de Auroraflat is nu eindelijk verkocht na 6 jaar. LINK. Wie weet is het wel een goed teken van een aantrekkende woningmarkt en is er nog hoop voor het Bolwerk (nog 29 van de 38 flats te koop) of de plannen voor Gennep Centraal.

U was misschien opgevallen dat ik de link naar de Gelderlander verwijderd had. Dat heb ik om 2 redenen gedaan. Op de 1e plaats omdat de Gelderlander nimmer een link terug plaatst en vooral omdat ze reacties op berichten censureren, zoals ze bij mij deden toen ik in een reactie verwees naar de site van risicokaart. (zonder zelfs maar commentaar oid). Dan maar niet.

Wat oude plaatjes

Ook afkomstig van Max Schaffers (met dank aan Henk)

1951: Bedevaart naar Kevelaer (met namen)
dec 1948. Monteurs aan eht werk in de half vernielde werkplaats van de MBS op het Pageterrein
1942"Foto vanaf de NH Kerk richting het sanatorium Mariaoord. In de verte de lighal
1946: na de oorlog. De GMC als melkwagen
19 aug 1942. Houtgastramstel DIII in Gennep De stuurstandwagen staat hier voor het Gennepse station. De loods links stond bij de overweg en was later noodkerk en weer later zat drukkerij Janssen hier. film
Net na de oorlog zag de werkplaats van de MBS bij de papierfabriek er zo uit.
19 aug 1942: de MBS P101 op het Genneps spooremplacement
Foto vanaf de NH Kerk. Op de Markt zien we een melkventer. De tramrails van de MBS zijn duidelijk zichtbaar.
De koningin in Gennep

Dat gebeurt niet vaak. In 1945 is koningin Wilhelmina heel even in Gennep geweest, toen ze rondtoerde om de oorlogsschade te bekijken. Daarna is koningin Juliana 2x in Gennep geweest. In 1968 bezocht ze de Augustinusstichting. Begin 50-er jaren was ze echter ook in Gennep. Ze bezocht toen Zonlichtheide aan de Heijenseweg van dr Stiemens (wat later de startplek van de Augustinusstichting werd) en vervolgens ging ze naar het stadhuis en de Markt. Van dat bezoek staan al een aantal foto's op deze site. Van Max Schaffers (via Henk) heb ik nu een nieuwe serie van dat bezoek, zodat we zo langzamerhand een soort fotoverslag van dat bezoek kunnen maken. Het zou leuk zijn om de exacte datum en het programma van die dag te kennen. Wellicht weet iemand dat (?)

We zien burgemeester Gilissen, de wethouders vd Broek en Peters, we zien dr Stiemens, en bovenal zien we de Gennepse schoolkinderen en bejaarden. Wie kent de datum en weet precies wat de reden van het bezoek was en wat de koningin gedaan heeft? De harmonie kreeg pas in 1951 een uniform en dr Stiemens is in 1955 overleden. Het bezoek moet dus tussen 1951 en 1955 hebben plaatsgevonden. Ook zou het leuk zijn als we nog namen van Gennepse mensen zouden kunnen achterhalen.

Streng maar ONRECHTVAARDIG

Morgen moet Tonnie Jansen, eigenaar van het tuincentrum op de Grens, de voortzetting van het vroegere Tuinzicht aan de Brabantweg voor de rechter (gerechtshof Den Bosch) verschijnen voor een zaak die tenen krommend is.

De gemeente wilde het tuincentrum aan de Brabantweg graag weg hebben. Tonnie heeft daarom een kavel gekocht op het industrieterrein de Grens. De grond werd uitgegeven door het industrieschap Gennep-Bergen (IGB), een samenwerkingsverband van de gemeentes Gennep en Bergen om dat industrieterrein te ontwikkelen. Bij het uitgeven van kavels probeert men natuurlijk te vermijden dat handelaren met de grond gaan speculeren en daarnaast dat het een zootje wordt. In de verkoopcontracten was daarom de voorwaarde opgenomen dat gebouwd moest worden en dat dat binnen 2 jaar gereed zou moeten zijn.

1e probleem dat ontstond was dat op dat industrieterrein geen detailhandel was toegestaan. Dat moest eerst woren geregeld met als gevolg dat het een tijd duurde voor met de bouw gestart kon worden. Eind van het liedje was dat het tuincentrum binnen de periode van 2 jaar weliswaar geopend werd, maar dat de bouw nog niet helemaal afgerond was.

En toen begon de ellende. Het IGB leefde niet de geest van het contract na maar de letter. En het gebouw was tenslotte niet voor de volle 100% gereed vonden een aantal bureaucraten.

Het tuincentrum kreeg een hoge boete opgelegd, waar men in 1e instantie nog van dacht dat het een grapje zou zijn, maar waartegen wel bezwaar gemaakt werd. Vervolgens gebeurde er een hele tijd niks, zodat de indruk ontstond dat eea in den minne opgelost zou zijn. Niets was echter minder waar, want na enige tijd kon Tonnie voor de rechter verschijnen. Formeel stond het industrieschap IGB en zijn rechtsopvolger (de gemeente Gennep (zie link) in hun recht, maar het is natuurlijk absoluut niet rechtvaardig. Verschillende politieke partijen vinden dit ook, echter daar koopt de ondernemer helemaal niets voor, want de kafka-aanse stoomwals gaat gewoon door. Aangezien de gemeente Gennep rechtsopvolger is van het industrieschap IGB, vraag ik mij af of de politieke partijen in Gennep niet eens hun verantwoordelijkheid moeten nemen en het gemeentebestuur dwingen om een beetje "normaal" te doen. Geef de ondernemer een boete van € 100, omdat hij formeel niet aan het contract voldaan heeft en laat deze onzin ophouden. Advocaten zijn er goed mee en een Gennepse ondernemer wordt kapot gemaakt. En waarvoor????

Dennis en Thijn

Zo heten de nieuwe prins en jeugdprins van de Wortelpinnen in Heijen.

Jeugdprins Thijn I van SJC de Wortelpinnen te Heijen kwam te voorschijn op het jeugdprinsenbal op 15 januari
Meer info: http://members.home.nl/sjcdewortelpin/sjcdewortelpin/ .

Prins Dennis I (de Goey) van de Wortelpinnen kwam op het prinsenbal op 22 januari als kerstcadeautje uit een doos. Hij is de 51e prins van de Wortelpinnen. www.wortelpinheijen.nl

Foto's en info zijn afkomstig van Piet Manders ( www.heijen.info )

Flamingo's dames 2 aan kop

Dames 2 van Flamingo's hebben zaterdag 22 jan in PicaMare bewezen dat ze terecht op kop staan in de promotieklasse A. Ze wonnen hun wedstrijd tegen Spirit dames 1 uit Rosmalen met een duidelijke 4-0. Ze staan 1e met 52 punten uit 13 wedstrijden, 1 punt meer met 1 wedstrijd minder gespeeld dan nr 2, Bravo dames 1 uit Westerhoven. Een paar plaatjes van deze wedstrijd.

De heren van Flamingo's deden goede zaken door de uitwedstrijd tegen Nesselande met 0-4 te winnen, terwijl de nummers 2 en 3 op de ranglijst allebei verloren. 1e met 5 punten voorsprong derhalve. En ook heren 2 wonnen hun uitwedstrijd met 0-4 en staan 1e met 2 punten voorsprong en een wedstrijd minder gespeeld. Dames 1 was vrij.

Od hermens stuurde ook nog een aantal foto's van het wijkende water (en van de ooievaar). Het album opent als u op de foto rechts klikt.

Nieuwe pastoor in Gennep!

En weer een scoop voor www.gennepnu.nl (met dank aan Johan).

De kogel is door de kerk. Het is bekend wie de nieuwe pastoor in Gennep wordt die pastoor Huisman gaat opvolgen. Hat is pastoor Hans Bouman, Hij is pas 43 jaar, geboren op 28 september 1967. Minder dan half zo jong dus als em. deken Huisman.

Hij is momenteel pastoor van 2 parochies in Landgraaf, de parochies, parochie H. Hart van Jezus en H. Familie. Hij heeft net een paar maanden geleden zijn 12,5 jarig jubileum als pastoor gevierd. Daarvoor zal hij 4 jaar in de buurt van Venray, en daarvoor was hij een kleine 4 jaar kapelaan van de parochie H. Augustinus te Elsloo.

De nieuwe pastoor heeft op de middelbare school gezeten op het Baudartius College te Zutphen en daarna heeft ie op het seminarie in Rolduc gezeten. Bijzonder vind ik wel dat ie afgelopen jaar een graad heeft gehaald aan de open universiteit, richting management en wel met specialisatie veranderings-management.

Bombakkes, die vanavond prins Alfred het kostuum ziet verruilen voor de boerenkiel kan ook gelukkig zijn, want de foto links is afkomstig van de carnavalsmis van afgelopen jaar in Landgraaf. (bron: www.heidelicht.nl) En ook het Martinusfeest en de tocht van de communicantjes naar de Maria-kapel lijken zeker gesteld want die vierde men in landgraaf ook.

Koperdiefstal Martinustoren

Nadat dit in het gastenboek gemeld was, ben ik toch even gaan kijken. En ja hoor. Van de koperen leidingen die als bliksemafleider dienen van de Martinustoren ontbreekt de onderste 2 meter. Daar word je niet blij van. Nu maar hopen dat ze de graven wèl met rust laten.

De Gelderlander had vandaag weer een artikel over wel of geen horeca in het oude stadhuis. Niet echt een representatief onderzoek en met slechts een magere respons. Iedereen heeft recht op zijn eigen mening over wat er met het gebouw moet gebeuren en persoonlijk heb ik me altijd verbaasd dat de VVV niet gewoon op de begrane grond is gebleven, eventueel met een koffiehoek en een terrasje. Zou prima geschikt zijn geweest voor toeristen en een prima startpunt richting Martinustoren en verder.

Waar ik me wel over verbaas telkens weer is dat in de discussie zo weinig het kostenaspect en de practische uitvoerbaarheid wordt besproken. Het kost de gemeente (en dus ons) al € 750.000 incl BTW om het gebouw "geschikt" te maken en dan nog zijn er de nodige beperkingen zoals tav geuroverlast, afvalverwijdering, toegankelijkheid voor minder-validen enzovoorts. Dit, terwijl een stukje verderop het veel grotere voormalige hotel Vandevelde (laatste gebruik was als apotheek) voor € 475000 verkocht is en terwijl de voormalige pastorie (pand Hollanders) naast de Martinustoren voor € 448000 te koop staat en het pand naast de Kroon (voormalig Elpeter) voor € 549000. In alle gevallen zijn die panden beter geschikt voor horecabestemming èn ze zijn goedkoper.

Op het Wilhelminaplein lijkt het de laatste dagen wel oorlog. Tot in de omliggende straten staat het vol met busjes en vrachtauto's van de meest uiteenlopende bedrijven. En dan ik ook nog Braam bezig aan de verharding van het Wilhelminaplein. Ik zal blij zijn als de verbouwing van AH achter de rug is evenals de bestrating van het plein, zodat alles weer een beetje normaliseert.

Gelukkig hebben we nog altijd de Niersvallei of het Niersdal waar het 12 maanden van het jaar aangenaam vertoeven is, alhoewel het van mij wel wat warmer mag (en de dijk wat droger)
Nog 2 hoogwater plaatjes
Marcel Nas mailde nog deze 2 hoogwater plaatjes, die hij op 12 januari gemaakt heeft bij/op de Maasbrug.
Internet

Internet is zo langzamerhand hèt medium geworden voor de informatievoorziening. Als je iets wilt weten zoek je op wikipedia als je tenminste niet een algemene search op google wilt doen. Erg handig allemaal, maar er zit ook weer een bedreiging in al die informatie, namelijk dat er teveel informatie is. En door de bomen zie je het bos niet meer.

Daar moest ik aan denken toen ik in de Gelderlander las dat KERN vragen aan de gemeente Gennep gesteld had of er gevaarlijke stoffen in Gennep opgeslagen lagen (artikel Gelderlander). Ik verbaasde mij wat over deze vraag, want na de vuurwerkramp is dit juist voor geheel Nederland in kaart gebracht en een gemeenteraadslid zou dit zeker moeten weten. KERN ziet blijkbaar door de bomen het bos niet meer, zullen we maar zeggen.

De site waar die informatie te vinden is, en wel over alle mogelijke gevaren inclusief zelfs hoogwater is de risicokaart (link naar de risicokaart Limburg) Deze site en kaart is bedoeld om eenieder over mogelijke gevaren in zijn omgeving te informeren. De risicokaart staat ook hier onder de alfabetische links op deze site, maar was tot mijn verbazing niet te vinden op de site van de gemeente.

Wie inmiddels ook terug is op internet is de Maas en Niersbode. In het verleden was de M&N Bode al als E-paper te lezen, maar dat stopte ergens voorjaar 2010. Maar nu is de E-paper weer terug en kunt u de Gennepse krant dus ook weer als E-paper op uw computer of I-pad lezen. Ik heb een link onder de rubriek Genneps nieuws gezet. Link naar E-paper M&N Bode.

Nieuw en totaal onbekend raadslid in nieuwe Gennepse gemeenteraad

Vroeger kregen we de M&N Bode altijd dinsdags, maar al een paar jaar niet meer. De gemeentemededelingen zoals in de gemeenterubriek zijn echter ook te vinden op de site van de gemeente Gennep. link

Daarin staat vandaag een foto van de nieuwe gemeenteraad. Ik ken de meeste mensen wel van gezicht, maar ik zag toch een onbekende naam genoemd worden: ene P.H.B. Wellens uit Gennep en wel van D66. PHB Wellens, de nieuwe grote onbekende??

Menigeen klaagt dat Gennep zo verslonst met al die sloop en toekomstige sloop in het centrum. Maar het geeft de natuur ook een kans. Op sommige plekken groeien halve struiken in dakgoten, tegenover de RABO is het een vlinder-paradijs en zelfs bij de vroegere Kuulwei wint de natuur van het beton. (foto links)

Tot mijn verbazing zag ik vandaag ook een signaal van hernieuwde daadkracht van de gemeente. Men wil de Goede herderschool snel aanpakken zodat het GON, de KBO en de Turken hier hun domicilie kunnen vinden. Ik kwam er vandaag langs en zag dat er zelfs al een satelietschotel was geïnstalleerd, zo eentje die je aan al die gebouwen ziet waarmee allochtone Nederlands tv uit hun herkomstland willen ontvangen. Blijkbaar is de gemeente al daadkrachtig begonnen aan de herinrichting van de goede herderschool voor in ieder geval de Turkse gemeenschap.

;-))

Over dijken, woningen en riolering

Ik heb het al vaak over de Niersdijk gehad. Ik beschouw de Niersdijk als één van de pareltjes voor Gennep en belangrijk voor het toerisme. Het is onderdeel van het fietsnetwerk en het is uniek om zo'n Niersdal en Niersdijk zo dicht bij de kern te hebben. Ik zal maar verder niets zeggen over hoe ie er bij ligt, want dan word ik weer als zeurpiet uitgemaakt. En het helpt ook niet, want het is al 6 jaar een puinzooi, tot ergernis van vele Gennepenaren (en toeristen die met hun fiets vast komen te zitten). oordeel zelf.

Onderwijl zijn ze niet alleen bezig bij AH en met de riolering en bestrating aan het Wilhelminaplein en Picardie, maar is men ook begonnen met de volgende fase van plan Opdelogte (bij bejaardenhuis) en van de nieuwbouw die de oude arbeiderswoninkjes van het Gennapium en aan de Roggestraat vervangen. Met het Bolwerk gaat het een stuk moeilijker. Volgens funda zijn er van de 38 flats pas 9 verkocht. Nog 29 te gaan dus en dat terwijl er ook nog andere plannen op stapel staan. Ik hoop niet dat het betekent dat de woestenij in het centrum van Gennep tot in lengte van jaren blijft liggen. Ook het kunstwerk van Mirso dat in het najaar geplaatst zou worden om de situatie wat op te leuken is nog niet geplaatst.

Inmiddels zijn er 54 volgers op twitter, die op die manier een signaal krijgen als er een nieuwe update is. Het twitter account heet Gennep (hoe kan het ook anders)

de niersdijk in 2004
de niersdijk in 2005
de niersdijk in 2006
de niersdijk in 2007
de niersdijk in 2007
anno 2011

Opdelogte, stempel 3

Opdelogte, stempel 3

Gennapium

Gennapium

Gennapium

Roggestraat

Het 3e bouwblok van Opdelogte komt langzaam uit de grond. Men gebruikt hier het systeem van leidingen in de ondergrond voor verwarming en koeling (daartoe dienen de tyleen-slangen die paarsgewijs uit de grond komen)
Op het Gennapium gaat het hard. Net als vroeger is het weer sociale woningbouw en zou dus goed betaalbaar moeten zijn.
Aan de Roggestraat zijn de woningen bijna gereed
Riolering Picardie. Blijkbaar is een fout gemaakt met de afmetingen. Een betonzaag-bedrijf is de aansluiting op de nieuwe put aan eht vergroten.
Dijkinspectie

Het water is weer aan het stijgen, alhoewel het niet zo hoog zal komen als afgelopen week. De noodzaak om onze dijken te bewaken blijft dus voorlopig.

Wim Hermens stuurde me afgelopen woensdag een mailtje. Hij is coördinator van de dijkwachten van het waterschap. 16 man, die in paren 2x per dag om 09:00h en 15:00h de dijkvakken inspecteren op gaten, kwelwater, mogelijke problemen en ga zo maar door. Deze worden genoteerd ahv de hectometerpaaltjes op de dijken, zodat het waterschap 2x daags een up to date overzicht heeft van de situatie. De dijkwachten zijn vrijwilligers. Wim heeft gezorgd voor foto's van de inspecties van donderdag 13 en vrijdag 14 januari. Wim heeft vanavond (15 jan) net te horen gekregen dat de inspecties door de dijkwachten in ieder geval voortgezet worden tot en met woensdag. Hebt u interesse om dijkwacht te worden dan kunt u contact opnemen met Wim. Mail Wim

Wie ook ingeschakeld is, is de luchtmacht. Vrijdagmiddag is een F16 vanaf Volkel opgestegen om infrarood opnames te maken van de dijken om eventuele problemen te kunnen signaleren. Als u op de button van de F16 klikt, start een filmpje van deze vlucht. Alle dijken in Noord en Midden Limburg zijn overigens ok bevonden.

En ikzelf ben vanmiddag eens bij de Maas gaan kijken. De zomerdijk aan de Brabantse kant staat inmiddels droog, maar is wel heel erg beschadigd. Het hoge water heeft ook veel troep achtergelaten. Dat de Maas enorm veel kracht heeft kun je ook zien aan de golfslag bij de middenpijler (zie foto hieronder)

Hendrix ad Maas

beschadigde zomerdijk

achtergebleven troep

met kracht tegen pijler

Gennep ad Maas

net geschilderd?

Met donder en geweld

Om 17:00h deed de Gennepenaar er nog boodschappen, 3,5 uur later is de winkel al grotendeels gesloopt. Met man en macht is men bij AH stellingen, koelingen, plafonds en alles wat los en vast zit aan het slopen en verwijderen en de nieuwbouw op de bestaande bouw aan het aansluiten.

Ik kwam er om 8 uur langs met Fleurtje en een voorbijganger riep me toe: "ut gèt dur hin". Voldoende reden om mijn camera te halen en een paar plaatjes te schieten.

Morgenvroeg nog maakt AVG sleuven in de vloer voor nieuwe leidingen en morgenmiddag begint al een tegelzetter (of beter lijmer, want zetten duurt te lang) en zondag kan men op de nieuwe vloer. Volgende week vrijdag wordt de nieuwe winkel bouwkundig opgeleverd en kunnen de meubels geplaatst gaan worden.

Voor de geïnteresseerden: er komen 6 kassastraten en deze worden weer, zoals vroeger richting Wilhelminaplein opgesteld en links vooraan komt een aparte service-balie. Lijkt mij een vooruitgang. Al met al wordt de winkel met maar liefst 500m2 uitgebreid en is AH klaat voor de "battle" met Jan Linders, Jumbo, Supercoop en de Aldi (en een beetje de Zuidmarkt)

 

Liefde gaat door de maag........LETTERLIJK

De hoogste stand

lijkt bereikt te zijn, dinsdag 11 jan rond 17:50h. 12:09m in de Maas bij Gennep en 12:10m om 20:00h. Bij de Niersbrug is rond 18:00h wat lager, 11,92m +NAP. Dat is een meter lager dan het niveau met kerst 1993 toen de Niersdijk op 2 plaatsen bezweek.

de foto links heeft Marco maandag van de onderstaande zon gemaakt (in HDR). Als u op de button klikt opent het PICASA-album van Marco

Hoogwater 2011

Het water is snel gestegen in de afgelopen 48 uur, maar de stijging begint af te vlakken. Ik schat dat we zo'n 80-90cm onder de waterstand van 1993 blijven. De hoge waterstanden leveren wel mooie plaatjes en kijkers op en hier en daar wat problemen, zoals voor de automobilist die bij de betoncentrale in Boxmeer in het water strandde (de gemeente Boxmeer had de weg niet afgezet en er zit daar een erg diep punt). De foto's heb ik maandag 10 jan rond 14:00h gemaakt. De waterstand in de Maas bij Gennep was toen ca 11.59m.

kijkers bij het Genneperhuis
Het hoofdveld van Achates is nog net droog, maar zal er ook aan moeten geloven
Nijmeegseweg
Henakker. Het ijs van de kikkerpoel is omhoog gedreven
Het genneperhuis met rechts de bruggen, die inmiddels ook onder gestroomd zijn. De schapen houden het net droog
Genneperhuis vanuit de Bloemenstraat
Aan de Oeffeltse kant stroomt de Maas over de zomerdijk
En lijkt Gennep in/aan een heel grote plas water te liggen.
net als Hendrix
Oordse brug
Minder uitrukken voor brand en hulpverlening in 2010

De Gennepse brandweer, die in 2010 succesvol was in het vinden van nieuwe vrijwilligers en nu bijna weer op sterkte is met 29 korpsleden kende in 2010 minder uitrukken voor brand en hulpverlening dan gemiddeld in de afgelopen 8 jaar. Vooral tov het jaar 2009 was de afname van het aantal branden opzienbarend.

Het aantal uitrukken voor brand liep terug van 81 in 2009 naar 39 in 2010 (meerjarig gemiddelde 50)

Het aantal uitrukken voor hulpverlening liep terug van 36 in 2009 naar 26 in 2010 (meerjarig gemiddelde 32)

 

Het aantal nodeloze alarmeringen middels automatische alarm-meldingen is helaas niet afgenomen.

Het nieuwe jaar is net pas begonnen, maar kent op 9 januari al 7 alarm-meldingen, 6 automatische meldingen en een brandalarm bij de CNC.

Cook's bridge re-visited

Een kleine 2 jaar geleden berichtte ik voor het eerst over "Cook's bridge", na correspondentie met Steve Bartlett, een zoon van een van de Engelsen die in het voorjaar van 1945 de Bailey-brug over de Maas bij Gennep gebouwd heeft ter vervanging van de spoorbrug die door de Duitsers opgeblazen was.. In september 2010 kreeg ik een mailtje van Peter Slater, een andere Engelsman, wiens vader eveneens aan die bailey-brug bij Gennep had meegebouwd. Peter meende dat in de stukken van zijn vader nog ergens foto's te vinden moesten zijn en zou deze voor mij (en u) opzoeken. Net in het nieuwe jaar heeft Peter deze foto's inderdaad opgestuurd.

De pijlers waren grotendeels behouden gebleven, maar moesten natuurlijk wel eerst geschikt gemaakt worden. Foto vanaf Gennep richting Brabant.
dit is een eerdere foto, hetgeen te zien is aan de hogere waterstand. De opgeblazen brug verspert de doorgang nog. Foto vanaf Gennep richting Brabant.
met man en macht wordt de nieuwe brug gebouwd, zodat de oorlogstreinen er over kunnen. Foto vanaf Gennep richting Brabant.
Leuk is op deze foto dat zelfs de spoorrails van de oude brug nog goed te zien zijn. Op de achtergrond zien we overigens de troepentransporten over de andere (lage) brug bij Veerhuis. Foto vanaf Gennep richting Brabant.
de brugdelen zijn trouwens over het water aangevoerd en met een drijvende kraan op hun plek gehesen. Foto vanaf oeffeltse kant richting Gennep

Deze lente komt overigens een boek uit van Tom Renouf, een van de bevrijders van Gennep. Het boek heet "Hunting Himmler" en gaat over de wedervarens van de Black Watch, de Schotse legereenheid die ondermeer dus Gennep bevrijdde (bron F Pubben). LINK

Ik noemde net het Veerhuis. Hier links een oude voor-oorlogse foto van het Veerhuis afkomstig van Henk. Het Veerhuis is in het najaar en winter van 1944-1945 volledig verwoest.

Nieuwjaarsconcert

foto's

Het nieuwjaarsconcert van de Gennepse harmonie Unitas et Fidelitas is inmiddels traditie geworden. Ook dit jaar was PicaMare op zondag 9 januari de plek waar het concert plaats vond en zoals altijd vrij entree. Het was gezellig druk en de koffie vond gretig aftrek.

Naast de harmonie traden ook de blokfluitertjes van de Meander op tot enthousiasme van het publiek.

Zo'n concert is toch een mooie manier om het jaar te beginnen en zeker als enthousiaste jeugd meedoet.

De gemeente heeft overigens inmiddels nieuw zout binnen gekregen. Dus als het weer gaat winteren, is er in ieder geval zout beschikbaar.

film-impressie

Pauze in winter

De winter lijkt een pauze genomen te hebben. De sneeuw die er al sinds begin december lag is nu eindelijk verdwenen. De gemeente hoopt waarschijnlijk zijn zoutvoorraden aan te kunnen vullen. Ondertussen rijst het Maas- en Nierswater snel. Zo erg als in 1993 en 1995 zal het niet worden. Maar de plek waar 75 dapperen verleden week in de Niers sprongen komt langzamerhand wel onder water te staan. De actuele waterstand van de Maas bij Gennep kunt u via de volgende link volgen. Volgende week gaat ook de JUMBO open. Weer een nieuwe supermarkt erbij. Waar een klein stadje groot in kan zijn...... Eind volgende week gaat AH 10 dagen dicht voor een verbouwing en uitbreiding, want de concurrentie moet tenslotte aangegaan worden.

Als ik dit zo lees, 10 dagen dicht en dan de opening van de nieuwe winkel, dan vraag ik me af of Pantein en de gemeente niet veel beter Ruud vd Laan (AH) verantwoordelijk hadden kunnen maken voor de woonzorgboulevard en het bejaardenhuis. Dit ten behoeve van een beetje daadkracht. Het noodgebouw staat dit jaar alweer 3 jaar met alle problemen van dien en waar het oude bejaardenhuis stond, is nog steeds helemaal niets, maar dan ook niets gebeurd. Jevraagt je af waarvoor die oudjes (inclusief mijn schoonvader) moesten verkassen. Hij is na 2 jaar in het noodgebouw overleden. En het schijnt nog tot tenminste 2013 te moeten duren. Als het plan maar iets anders gemaakt zou zijn, dan was het hele noodgebouw niet eens nodig geweest. Men had bv een nieuw bejaardenhuis best kunnen bouwen waar nu de nieuwe aanleunflats gebouwd zijn. Dan hadden de mensen vanuit de Norbertushof direkt kunnen verkassen naar een nieuwbouw-lokatie. Maar blijkbaar zijn de ideeen van een plannenmaker belangrijker dan onze bejaarden. Enfin: morgen om 11:00h is er nieuwjaarsconcert van de harmonie in PicaMare.

Het gaat langzaam richting carnaval

22 januari is het weer boerenbal en wordt prins Alfred in zijn hemd gezet. Op 5 februari is het dan prinsenbal en moet de nieuwe prins onthuld worden, maar of dat op tijd lukt?

actuele waterstand Maas thv Gennep

d'n kiep vervolgt: ........ LINK

website statistieken

Nu 2010 is afgesloten, is het ook de tijd om de balans op te maken. Via de provider heb ik een overzicht van mijn website statistieken:

Deze website heeft in 2010 in totaal 420.067 bezoeken gehad en er zijn ruim 29 miljoen files geopend. De totale bezoeksduur in 2010 was 1,5 miljoen minuten ofwel 25.000 uur. Het gemiddeld aantal bezoeken per dag is opgelopen van 826 per dag in 2009 naar 1161 per dag in 2010. Hardstikke leuk, want daar doe je het tenslotte voor.

de "DUIKCAM"

Rob van duikteam Atlantis heeft gisteren vanuit het koude water een aantal foto's gemaakt van de dapperen die de Niers in sprongen. De "duikcam" levert speciale beelden op.

De foto's van Marco Thijssen staan inmiddels ook online en wel op de volgende link: foto's Niersjaarsduik van Marco

De foto's van Peter Gommans staan online achter de volgende link: foto's Niersjaarsduik van Peter

Niersjaarsduik

Ook dit jaar werd het jaar geopend met de Niersjaarsduik. De bikkels in Gennep lieten zich door een beetje sneeuw en kou niet weerhouden om het jaar te beginnen met een frisse duik in de Niers. Maar liefst 75 deelnemers waagden de sprong, waaronder 4 namens gennepnu.nl. Het betekende wel dat ik een beetje onthand was, want Frank maakt normaal foto's. Gelukkig was Anne bereid om de honneurs waar te nemen. Het album heeft maar liefst 207 foto's.

Het lijkt trouwens wel of er elk jaar meer fotografen zijn. Nadeel daarvan is wel dat het zicht voor de overige toeschouwers wordt weggenomen zoals op deze foto goed te zien is. (Anne was netjes achter het hek gebleven). Misschien kan de organisatie alle fotografen en filmploegen in het vervolg ook maar achter de dranghekken laten plaatsnemen (of aan de overzijde van de Niers). Lijkt me prettiger voor de overige toeschouwers. (voor de duidelijkheid: inclusief mijzelf natuurlijk) Een filmpje volgt natuurlijk nog. (duurde allemaal wat langer vanwege een rioolverstopping in de keuken)

Ook dit jaar weer de film van de Niersjaarsduik, zowel in HD kwaliteit, als in wat bescheidener formaat.
Het laatste eindje

2010 zit er bijna op. Het moment dus om u alle goeds voor 2011 toe te wensen. Veel voorspoed en geluk, maar vooral een goede gezondheid. Gennepnu.nl zal u ook volgend jaar op de hoogte houden van het Gennepse "wedervaren". Iedereen die heeft bijgedragen of complimentjes heeft gestuurd: hartelijk dank. Blijf aub insturen, want u doet er veel anderen een groot plezier mee èn we kunnen de geschiedenis van Gennep nog beter vastleggen en bewaren.

Maar nu is het eerst tijd voor oliebollen, bv die van de Coloradokevers, die weer op het Europaplein worden verkocht. Het was er druk. Veel plezier met oudjaarsavond en nieuwjaarsnacht en wellicht to morgenmiddag bij de Niersjaarsduik. Er zijn al voorbereidingen getroffen om de duikplaats toegankelijk te maken. Dit jaar een primeur, want een crew van gennepnu.nl zal de duik wagen. U kunt ze herkennen aan de T-shirts en de toepasselijke namen HUNK, LEGEND, STOOT en 6-PEK. Tot volgend jaar. r

Genneps jaaroverzicht 2010

Gennepse "schoester" 100 jaar oud!

Dinsdag 28 december werd Gerrit Teunissen, vroeger schoenmaker in de Emmastraat, 100 jaar. Dit werd gevierd in de Norbertushof, waar een viering was, de burgemeester kwam feliciteren en waar afdelingshoofd Toos de Jong namens de directie van de Norbertushof dhr Teunissen feliciteerde.

De foto's zijn van Ton Teunissen, die in het verleden ook al het materiaal aangeleverd heeft voor een special.

Hieronder nog wat plaatjes uit lang vervlogen tijden (begin 50-er jaren van de vorige eeuw)

Genneps Jaaroverzicht 2010

Inmiddels voor de 6e keer heeft www.gennepnu.nl het Genneps Jaaroverzicht gemaakt. Een collectors item waar u tot in de lengte van jaren nog kunt terug zien wat 2010 Gennep allemaal gebracht heeft. De film is in groot formaat en is 732 MB groot en duurt 22 minuten. Indien het afspelen online niet zonder haperingen gaat, kunt u de film ook eerst naar uw computer downloaden. Later zal ik het jaaroverzicht ook in een wat kleiner formaat uploaden. Veel plezier en een gelukkig 2011 toegewenst.

Jaaroverzicht 2005
Jaaroverzicht 2006
Jaaroverzicht 2007
Jaaroverzicht 2008
Jaaroverzicht 2009
Vogels

Het sneeuwdek levert mooie plaatjes op. Ik hoorde gisteravond dat het sinds 1910 niet is voorgekomen dat er 2x een witte kerst na elkaar gebeurde. In 2009 en 2010 dus wel.

De dieren hebben het zwaar. De zangvogels, maar ook de konijnen, hazen, onze ooievaars en alle andere dieren die moeten zien hun kostje bij elkaar te scharrelen. De vogels kunnen we helpen met vetbollen, pindanetjes ed. Wim Hermens stuurde de foto links die hij in zijn tuin gemaakt heeft. Hij stuurde ook een wordfile met een aantal vogelgedichten: VOGELGEDICHTEN. De foto rechts heeft hij afgelopen maandag gemaakt toen die mist boven het Niersdal hing.

Hieronder nog een aantal plaatjes van vogels die ik 1e kerstdag in mijn tuin gemaakt heb.

O ja: de deken blijft blijkbaar nog een tijdje. Hij heeft van het bisdom te horen gekregen dat ze nog geen opvolging hadden en dat dat nog even ging duren. Dat vond de deken helemaal niet erg.

Wie heeft de grootste?
Na de hevige sneuuwval van afgelopen nacht en vanmorgen is de totale sneeuwval dit jaar al op zo'n 40cm gebracht. We raken er al aan gewend alhoewel het te voet, fiets of auto gaan steeds lastiger wordt. Het levert wel mooie plaatjes op. Vooral de sneeuw van de daken, die omlaag schuift, de goten verstopt, smelt en dan weer aanvriest tot kolossale stalactieten, zijn bijzonder. De vraag rijst: waar zijn ze het grootst? Na een korte rondgang verklaar ik de huizen links tot winnaar. De huizen staan aan de Groene Kruisstraat en de stalctieten zijn zeker 3m lang en vuistdik. Ik hoop dat iedereen voorzichtig is, want als zo'n ding naar beneden komt, kun je beter niet in de buurt staan.

Nu online: Klik op het icoon en voeg uw naam toe.

Ook in de toekomst volgen nog meer nieuwe leuke en interessante afbeeldingen. Blijf kijken!

 

Voor degenen die de oude voorpagina's nog eens willen zien:Oude voorpagina's

  www.gennep.nu Binnenkort..... NIEUWE UPDATES.....Blijf kijken!

counters for myspace

View My Stats