Za 12 feb: Flamingo's Victorie

Zo mag het wel genoemd worden. Heren 1 en 2, Dames 1 en 2, alle wonnen. Heren 1 en 2 en Dames 2 voeren de ranglijst aan en Dames 1 heeft de degradatieplaats verlaten.

Heren 2 wonnen met een reguliere 4-0. Dames 2 gaven om de een of andere reden de 4e set cadeau aan hun tegenstander en wonnen met 3-1. Zowel heren 2 als dames 2 zullen waarschijnlijk wel kampioen worden. Voor Heren 1 is dit nog allerminst zeker. Verleden week verloren ze met 4-0 en ook dit maal begon Heren 1 zeer moeizaam. De 1e 2 sets gingen verloren, waarbij ze vooral de 2e set al zo ongeveer gewonnen hadden, want ze stonden met 24-21 voor, maar verloren deze set uiteindelijk met 24-26. De heren rezen de stormbal en wonnen de wedstrijd uiteindelijk met 3-2. Knap teruggekomen. De nr 2 van de ranglijst won met 3-1, zodat de heren nog met 1 punt voorsprong 1e staan.

De verrassing van de avond kwam echter van Dames 1. Ze winnen af en toe een setje, maar dat is niet genoeg voor punten in de B-league. In de 1e set vochten ze zich na voortdurende achterstand terug tot 23-23 toen Bärbel Gastens geblesseerd uitviel. Gelukkig hielden de dames hun hoofd koel en wonnen ze met 25-23. Ook de 2e setwinst moest voor de poorten van de hel worden weggesleept. Het werd uiteindelijk 29-27. Daarna ging het beter lopen. De dames kregen meer vertrouwen (en de tegenstander minder) en waar het de 1e 2 sets mij nog leek dat Flamingo's maar een echte aanvalster had in de persoon van Steffie, kwam het hele team in de 3e set tot leven, tot wanhoop van de tegenstander. Ik vermoed dat de terugweg naar Groningen lang is. Dames, chapeau. Het geeft in ieder geval ook vertrouwen voor de komende 2, erg belangrijke wedstrijden. Ik heb natuurlijk van alle 4 wedstrijden foto's gemaakt, maar moet die nog even sorteren en in albums zetten en uploaden. Ze komen er aan.

dames 1
heren 2
dames 2
heren 1
De meisjesklas uit 1934 met alle namen

Een tijdje geleden toonde ik een foto van een meisjesklas bij de nonnen uit 1933 of 1934. Dit is dezelfde groep waarvan ook een foto bestaat uit 1926 (als "Fröbelklas). Ik kreeg een mailtje van gerrit vd mortel die alle namen van deze klas heeft weten te achterhalen.

achterste rij vlnr: Rie van den Bogaert, M . Kok. J . Metselaars, C. Wouters, R. Gerrits,  Tr. lamers, M. Kuipers, A. v. Sambeek, Tr. v. Sambeek.

2e rij vlnr: G. Gulen, B. Goerts, J. v. Kempen, R. Wouters, D. v.d. Mortel, M. Heijs, A. Savelkool, N. Goossens

3e rij vlnr: G. Phillipse, A. Gulen, A. Goerts, St.v. Kempen, v. Hulst, R. v. Baal. J. v.d. Mortel, R. Heijs, A. Lamers, Savelkool.

4e rij vlnr: Phillipse, Gulen, C. Gulen, A.v. Hulst, v. Baal, N. v. Bergen, Bets Remmers,Tr. v. Schaijk, Tr. Roosenboom, D. Kusters.

onderste rij vlnr: Phillipse, A. Phillipse, Gossens, Gossens, B. Gossens, B. v. Bergen, Dien van Duren, Tr. Dechamps, Dechamps, B. Goossens, Kusters.

1260 of misschien wel meer dan 1800 Gennepenaren foetsie!!!

Ik was toch wel geïntrigeerd door die voorspellingen van de strategische regiovisie en van de woonvisie. Krimp, veroudering, vermindering van basisschoolleerlingen. Dringende beleidsaanpassing zou nodig zijn. Nog even en de stormbal moet uit. Op de website van de gemeente staat letterlijk te lezen: " Evenals de rest van Nederland krijgt de kop van Limburg te maken met ontwikkelingen als stagnatie van de bevolkingsgroei en toenemende vergrijzing. Dit heeft gevolgen voor het beleid op het gebied van wonen en voorzieningen."

Nu heb ik al eerder kantekeningen geplaatst bij de getallen waar de strategische regiovisie van professor Riek op gebaseerd zijn. Update van 5 februari 2010. De officiële statistieken van het planbureau voor de leefomgeving en het centraal bureau voor de statistiek spreken namelijk geheel andere taal. En nu is er dan weer een nieuwe regionale woonvisie geschreven door een adviesbureau en weer op basis van die getallen van weer een ander bureau E'til.

De feiten: E'til beweert dat het aantal inwoners van de gemeente Gennep van 2010 tot 2025 afneemt van 17080 nu in 2010 tot 16350 in 2025 (-4,3%). Daarbij zal ook het aantal jeugdigen (sterk) afnemen.

Wat zegt echter het CBS en het PBL, de officiële instanties: de bevolking in Gennep neemt toe van 16846 nu in 2010 tot 17610 in 2025, een toename met 4,5% en 1260 meer dan volgens E'til.

Het echte inwonersgetal per 1 januari 2011 ligt echter nog hoger, namelijk 17386. Als het groeipercentage van het CBS klopt, dan leidt dit tot een inwonertal van 18174 in 2025, 1824 meer dan volgens E'til.

Op de website van het CBS kan ook een verdeling opgevraagd worden naar leeftijd. Resultaat: de groep van 0-19 jaar groeit volgens het CBS van 3873 personen in deze leeftijd in Gennep nu in 2010 tot 3925 personen in 2025, terwijl E'til een (sterke) daling voorspelt. Het lijkt mij goed als eens kritisch naar die getallen gekeken wordt waar zowel de strategische regiovisie van professor Riek als de strategische woonvisie van dat particuliere bureau op gebaseerd zijn.

Voor diegenen die zelf een keer de getallen willen zien en geen zin hebben om de visies en de CBS cijfers op te zoeken, heb ik ze in een excel-file gekopiëerd. excel-file. Veel plezier

Laot t ter krölle, van Gennep tot ien Kölle

U weet natuurlijk dat dat het devies is van de Waggelaars, de Gennepse carnavalsclub van boven de 50, de wijze mannen en vrouwen, zullen we maar zeggen. ;-)

Afgelopen maandagavond was het in PicaMare voor de 3e dag op rij prinsenbal en nu van de Waggelaars. Prins Wiel (Arts) trad af en een nieuwe prins trad aan en weer een rasechte Gennepenaar, Ger Noij van de Balkan. Als u op de foto van de nieuwe prins Ger d'n Urste klikt, dan opent de website van de Waggelaars met de proclamatie en met oa foto's van het prinsenbal, waarvan gezegd wordt dat het het meest gezellige bal van Gennep is.

As zondag 13 januari kunt u Ger en zijn gevolg vanaf 14:11h feliciteren in PicaMare.

Houdt dan wel rekening met het feit dat de Picardie ter hoogte van PicaMare nog steeds open ligt. De aannemer is daar nu al 2 maanden aan het sleutelen aan de riolering hetgeen behoorlijk tegen schijnt te vallen. Braam had problemen in de Emmastraat, Remmits heeft problemen in de Picardie. Werkzaamheden aan riolering in Gennep schijnt een vak apart te zijn. Overigens is men gelukkig wel begonnen met het afmaken van de bestrating op het Wilhelminaplein. Ben benieuwd hoe ze dat geregeld hebben terwijl Braam surceance heeft. De stratenmakers zullen toch betaald willen en moeten worden.

E'til of CBS? Verkeerde uitgangspunten>>verkeerde conclusies....
bevolkingsontwikkeling volgens "E'til" volgens het CBS
Gemeente 2008-2040 2010-2040
Bergen -16% -0,70%
Gennep -11% 9,50%
Mook en Middelaar -15% 7,40%
Totaal Maasduinen -13% 5,48%

Net als in de regiovisie van professor Riek is het uitgangspunt in de net weer gepubliceerde "visie op wonen en voorzieningen" in onze regio gebaseerd op onderzoek van het particuliere bureau E'til, die tot de conclusie komt dat in de periode 2010-2040 sprake zal zijn van een sterke krimp van de bevolking. Dat moet natuurlijk gevolgen hebben voor de planologische ontwikkelingen en de bouw- en zorgactiviteiten. Voordat iedereen, ambtenaren, bestuurders en gemeenten incluis weer zoals gewoonlijk klakkeloos achter dit soort rapporten aanloopt die voor veel geld door consultants worden opgesteld, is het denk ik toch verstandig om een keer uit te zoeken hoe het mogelijk is dat notabene het Centraal Bureau voor de Statistiek, dè officiele instantie in Nederland tav prognoses waarop beleid gebaseerd wordt, diametraal tegengestelde voorspellingen heeft gedaan.

Volgens het CBS groeit de bevolking van de gemeente Gennep in die periode met 9,5% ipv dat deze met 11% krimpt. Dit zou dan wat de bevolkingsgrootte betreft tot volstrekt andere conclusies en dus ook beleid moeten leiden. In de prullenbak dus met al die strategische visies. Hopelijk krijgen we ons geld terug.

Prinsenbal Coloradokevers

Afgelopen zondag 6 februari was het prinsenbal van de Coloradokevers in PicaMare. Proficiat Jeugdprinses Anissa en Kleuterprinses Anne. Normaal maakt Marco foto's, maar hij was dit maat verhinderd vanwege een verjaardag. Liefst 2 fotografen hebben het gat opgevuld. Daarom een album van zowel Pascal Nogarede als van William Verpoort.

Ik moest voor een kort tripje naar Stavanger, maar bekeek dinsdagavond in het hotel toch even de website en zag een nieuw onderzoek van de 3 gemeentes in Noord Limburg over de toekomstige bevolkingsontwikkeling in onze regio en daaraan gekoppeld de wenselijke woonontwikkeling. Daarbij is een en ander gebaseerd op E’til, Progneff 2009, dat is een onderzoek van een particulier bureau. Nu heb ik zelf de cijfers van het CBS recent bekeken en volgens mij staat eea behoorlijk haaks op elkaar. Ik kom er nog op terug.

Overigens vroeg ik me vandaag bij terugkomst op Schiphol wel af, wat de basisfunctie van een vliegtuig is, vliegen of rijden? Het KLM vliegtuig deed er 20 minuten over om na landing naar Schiphol te rijden. Daar was het leed nog niet geleden, want we dokten niet aan een slurf maar stopten op het platform en moesten vervolgens ook nog in een bus. Vluchten naar Stavanger gaan overigens niet tegen goedkoop tarief en dus zou je betere service verwachten. Na de landing duurde het bijna 50 minuten voordat ik mijn auto zat. Dat is even bijna even lang als ik er na een landing op Dusseldorf over doe om thuis te geraken. Ik moest het even kwijt!

foto's Pascal Nogarede
foto's William Verpoort
Prins Marcel d'n Urste

Marcel van Schijndel, alias "de spieker" is de nieuwe prins van Bombakkes. Nadat ie al vele jaren genoemd werd in de voorspellings-wedstrijd, is het in 2011 dan eindelijk gebeurd. In een vol en uitzinnig Picamare (en warm) werd de nieuwe prins onder het aftellen van 11 naar 0 onder het "ding" vandaan gehaald. Prinses Marleen kwam vervolgens naar boven.

Na de 1e toejuichingen volgde de proclamatie, waar onder andere de adjudanten werden benoemd, 1 William Keijzers en 2 Barend van der Venne. Mark Salden is spreekstalmeester. Na de proclamatie volgde de openingsdans en vervolgens de felicitaties.

Gennepnu.nl was erbij en maakte een foto- en film-reportage.

De leus van de nieuwe prins:

Lach, lèèf, geniet en heb respekt vör mekaor
Dan wördt 2011 en bizonder carnavalsjaor

de proclamatie

De heren van Flamingo's verloren de uitwedstrijd van de nr 3, Cito, met maar liefst 4-0. Omdat de nr 2 slechts met 3-2 won, blijven de heren desondanks 1e met 2 punten voorsprong. Heren 2 wonnen met 1-3 en zijn eveneens lijstaanvoerder met zelfs 9 punten voorsprong. Dames 2 won heel knap de uitwedstrijd van de nr 2, Bravo, met 1-3.( In de 4e set zelfs met 28-30!) Ze staan trots aan kop met 6 punten voorsprong. Dames 1 speelt vandaag en moet hopen wat punten bij elkaar te sprokkelen. Helaas verloren ze met 1-3 in het verre Groningen. De dames staan 1 na laatste. Vitesse speelde zondagmiddag een thuiswedstrijd tegen Nooitgedacht en verloor met 0-1. Vitesse zakte daardoor naar de 5e plaats.

het fotoalbum

film lage resolutie

 

de film (in HD-grote file!)

 

Prins Mark van de Vlietstampers

Naast Bombakkes, Coloradokevers, Waggelaars is er nog een Carnavalsvereniging in Gennep: de Vlietstampers. Vrijdagavond 4 feb kwam in Picamare prins Mark uit als nieuwe prins van de Vlietstampers .

Ton maakte een filmpje. En vanaf nu gaat het vlot door: eerst het Bombakkes *(vanavond in PicaMare), morgen de Coloradokevers en dan de Waggelaars. Over ruim 2 dagen hebben we in totaal 4 nieuwe prinsen in het Gennepse en kan het feest losbarsten.

Kommer en kwel

In de bouw gaat het nog steeds niet echt goed. De huizenmarkt lijkt op slot te zitten met weinig zicht op snelle verbetering. Dat lijkt bv al uit het geringe aantal verkochte huizen en het op zijn best zeer traag uitvoeren van bestaande plannen. Het Pagepark zou al lang volgebouwd hebben moeten zijn, het Bolwerk zou al aardig onderweg moeten zijn en dit geldt voor de meeste plannen. Het gerucht gaat echter dat er rond 11 februari positief nieuws wordt gemeld over het Bolwerk.

Ook in de wegenbouw gaat het blijkbaar moeizaam want Braam is failliet. Dat is het bedrijf dat de klus aan de Emmastraat en Wilhelminaplein uitvoert. Het werkis weliswaar grotendeels af, maar het laatste stukje ontbreekt nog. De gemeente hoopt dat het bedrijf de klus nog kan afmaken, want anders wordt het een lastige en langdurige zaak. Ik vraag me wel af of dat afmaken zo makkelijk zal gaan, want de werknemers zitten al thuis en wie moet ze straks betalen, een failliet bedrijf?

Maar het is niet allemaal kommer en kwel. Morgenavond weten we wie de nieuwe prins wordt. Dan wordt ie "bevrijd" van z'n ding door d'n "vrïjjer", vorst Maarten.LINK En ook het nieuwste toekomstige sporttalent is al bezig met zijn training zoals te zien is op de foto rechts.

De jaren 1926 - 1933

meisjesschool 1933 of 1934

Alphons van den Bogaert begon in september 1912 in het Gennepse aan een nieuwe baan. Bij raadsbesluit van 12 juli 1912 werd hij benoemd tot hoofd der M.U.L.O-school, als opvolger van de heer Hilgers. (noot: dat is degene die de tekst van het Gennepse volkslied heeft gedicht). In 1919 werd hij Hoofd van de MULO en de Openbare Lagere School. Behalve aan school gaf hij ook bijlessen aan leerlingen thuis. Hiervoor fietste hij de hele regio af, van Grave tot de Plasmolen. 1922 was een heuglijk jaar. De nieuwe lagere jongensschool, naar een ontwerp van de Gennepse architect H. Heys, kon in gebruik worden genomen. Het gebouw dat de meesten van ons kenden als de Martinusschool. Het nieuwe gebouw grensde tevens aan de achtertuin van het schoolhoofd. Dat jaar werd zijn gezin verblijd met de geboorte van nog een dochter, Rie of Marie. Het hele verhaal staat verwoord in de special op deze site over meester Alphons van de Bogaert. Het verhaal is afkomstig van kleinzoon Eddy Smits. Deze baby, dochter van meester Alphons ging natuurlijk naar de fröbelschool bij de nonnen en later de meisjesschool. En daar vinden we haar ook terug op de foto.

Eddy herkende zijn moeder op de foto van de Fröbelschool uit 1926 en stuurde meteen een foto van de meisjesschool van rond 1933-1934. Dit moet dezelfde lichting meisjes geweest zijn, want zijn moeder staat op beide klassefoto's. Hij wist zelfs nog 2 namen te noemen van deze klas uit 1933 of 1934 en wel Dien van Duren en Bets Remmers.

De foto van die klas van 1933 of 1934 staat links boven. Daaronder staat dezelfde foto, maar dan met de 3 namen erbij. Ook heb ik beide klassen op 1 afbeelding gezet, zodat vergelijking makkelijker is. Misschien vinden we nog meer namen van deze klassen.

En verder nog een klassefoto en wel van de 4e klas Maria Goretti, net voor de zomervakanntie van 1968. Na de vakantie gaat een deel van deze klas naar de St Jozefschool (later de Ratel) in Gennep-Zuid.

We kennen allemaal het boek "Animal Farm" waarin de varkens de boerderij van de boer overnemen, maar waar uiteindelijk weinig meer van democratische of gelijkheidsbeginsels terecht komt. Bekend is de uitspraak van die varkens "alle dieren zijn gelijk, maar sommige zijn meer gelijk dan anderen". Daaraan moest ik denken toen ik het besluit van B&W las, dat Goof me toezond, waarin Destion de boete kwijtgescholden voor het overschrijden van de termijn, waarop gebouwd had moeten worden. Sommigen zijn inderdaad meer gelijk dan anderen, want waar Tonnie Jansen van Tuinzicht tot torenhoge boetes en rechtszaken wordt veroordeeld, wordt Destion een klein beetje anders behandeld. De gemeente Gennep is de rechtsopvolger van het industrieschap, dus waarom met 2 maten meten??????? (de zaak tuinzicht) De Gennepse politiek heeft altijd gesteld dat ze sympathie en begrip hadden voor TJ, maar dat ze niks konden betekenen. Dat is zeker veranderd doordat de gemeente Gennep de rechtsopvolger is. Bovendien roept deze ongelijkheid om het stellen van vragen aan B&W.

fröbelklas van 1926 en klas van 1933 in 1 afbeelding

zelfde klas met 3 namen die bekend zijn

klas 4, 1967-1968 Maria Goretti

De "kloothoop" {de KJV (Katholieke Jeugd Vereniging)}

Een aantal foto's, waaronder van het KJV (de Katholieke Jeugd Vereniging). In het begin van de 20e eeuw kende Gennep al jeugdverenigingen, namelijk het jongenspatronaat en het meisjespatronaat. Deze 2 nieuwe foto's zijn van de KJV uit 1934. Als uitleg bij de 2e foto hoort dat het zo over elkaar liggen indertijd "kloothoop" werd genoemd. Ook een foto van een paasfeest in Gennep in 1934 of 1935 (op de achtergrond is de typische betonschutting te zien dat toen vaak in Gennep werd toegepast, oa in het Voorhoevepark) en een foto van het Voorhoevepark oa de familie Pater geheel rechtss. Voor de volledigheid zet ik ook nog een aantal foto's van het patronaat en de KJV op deze voorpagina (foto's staan al op de site). Veel plezier.

1934 KJV
1934 KJV: de "kloothoop"
1934 of 1935 Pasen (bijschrift heeft Johan Rijkers)
Voorhoevepark 55 ca 1930. fam Paters rechts
1909 Jongenspatronaat. Toelichting en namen: LINK
12 sept 1923: Het Meisjespatronaat. Namen: LINK
De KJV (katholieke jeugd vereniging) was de opvolger van het meisjespatronaat. In 1935 kwam de bisschop Monseigneur Lemmens naar Gennep. Natuurlijk moest deze met het KJV op de foto en wel bij het sanatorium Maria-Oord. Namen: LINK

KJV in 1938.

Namen: LINK

De oudjaars-avond-preek van deken Huisman

Deken Huisman houdt over het algemeen erg korte preken. Hij weet dat de meesten niet van die lange saaie preken houden.

In de mis op oudjaars-avond 2010 kreeg ie echter de aanwezigen op het puntje van hun stoel, of beter bank, en dat voor een preek van meer dan 10 minuten! En op die preek volgde een donderend applaus. Johan heeft die preek met wat algemene foto's op youtube gezet.

En alhoewel 10 minuten lang is en u zich misschien van de kerk hebt afgekeerd, het is wèl een preek die gehoord zou moeten worden, alhoewel ik niet weet wat de bisschop en de paus van die preek zouden vinden. Klik op de foto links voor het youtube filmpje.

29 augustus 1926: De Fröbelschool

Onze verzameling is weer een mooie foto rijker. In het jaar van de watersnood, 1926, is bij de nonnen in de Doelen deze foto gemaakt van het "fröbelklasje van 1926", zoals zo mooi ook op het leitje (zie voor detail foto hieronder) is geschreven.

Een erg mooie aanvulling van het album van de kleuterschool bij de nonnen (LINK)

Hopelijk lukt het om die namen erbij te zetten. En wellicht kunt u ook helpen? De jongens en meisjes op de foto, voor zover ze nog leven, moeten nu tegen de 90 lopen.

Wat wel opvalt: 34 meisjes en maar 13 jongens... Strikken in de haren waren toen de grote mode blijkbaar. En waar we nu aan de kinderen vragen om te lachen, moesten ze in die tijd blijkbaar vooral sip kijken.

Flamingo's

Foto-albums van de wedstrijden van Heren 1 en 2 en Dames 1 en 2. Heren 1 en 2 en Dames 2 staan allen op kop en wonnen vandaag (za 29 jan) hun wedstrijden. Dames 2 gemakkelijk met 4-0. Heren 2 gaven (onnodig maar wel terecht) een set af en wonnen met 3-1. Heren 1 leverden een titanengevecht met veel herrie, maar wonnen wel met eveneens 3-1. Dames 1 heeft het helaas moeilijk en verloor kansloos met 1-3 van Setup. Wel knap overigens dat ze nog een set veroverd hebben.

Bij de dames mag de mini van de week altijd de 1e opslag doen. Hardstikke leuk. Deze week was het Marloes Peters. Haar opslag. Marloes is de dochter van Ton peters en ik miste hem al in de zaal. Achteraf bleek waarom, want Ton stuurde een mailtje dat ie net de nieuwe prins van Bombakkes gemist had. Zult u toch tot volgende week zaterdag moeten wachten. De gemiste prins.

Het Genneps station

Op deze site is heel wat informatie te vinden over het spoorverleden van Gennep. Er zijn ook een serie boeken over verschenen en tegenwoordig staat het onder de belangstelling vanwege de hernieuwde aandacht voor "het duits lijntje" of ook wel de Boxteler Bahn.

Maar vooral de MBS of MaasBuurtSpoor is nog springlevend, want de modelbouwvereniging is ernaar genoemd. Op de website van de MBS zag ik een youtube filmpje van het volledig nagebouwde spoor-emplacement van Gennep, dat ik u niet wil onthouden. Op 19 en 20 februari wordt dit emplacement weer opnieuw opgebouwd en tentoongesteld, maar helaas erg ver weg, namelijk in de Zeelandhallen in Goes. Eigenlijk zou deze modelspoorbaan een plek moeten krijgen in ons stadhuis.

Morgen spelen de meeste teams van Flamingo's weer thuis. Een mooie gelegenheid om mijn nieuwe lens eens uit te proberen. Op zondag spelen trouwens ook een aantal teams hun bekerwedstrijden thuis. Als u wilt gaan kijken, houdt dan wel rekening dat de Picardie nog steeds open ligt. Thv de PicaMare heeft de weer ingevallen vorst de werkzaamheden doen stilleggen en zijn diepe gaten te bewonderen.

U kunt ook weer een gokje wagen wie de nieuwe prins wordt. Volgende week zaterdag komt ie "uit". LINK

Het penthouse van de Auroraflat is nu eindelijk verkocht na 6 jaar. LINK. Wie weet is het wel een goed teken van een aantrekkende woningmarkt en is er nog hoop voor het Bolwerk (nog 29 van de 38 flats te koop) of de plannen voor Gennep Centraal.

U was misschien opgevallen dat ik de link naar de Gelderlander verwijderd had. Dat heb ik om 2 redenen gedaan. Op de 1e plaats omdat de Gelderlander nimmer een link terug plaatst en vooral omdat ze reacties op berichten censureren, zoals ze bij mij deden toen ik in een reactie verwees naar de site van risicokaart. (zonder zelfs maar commentaar oid). Dan maar niet.

Wat oude plaatjes

Ook afkomstig van Max Schaffers (met dank aan Henk)

1951: Bedevaart naar Kevelaer (met namen)
dec 1948. Monteurs aan eht werk in de half vernielde werkplaats van de MBS op het Pageterrein
1942"Foto vanaf de NH Kerk richting het sanatorium Mariaoord. In de verte de lighal
1946: na de oorlog. De GMC als melkwagen
19 aug 1942. Houtgastramstel DIII in Gennep De stuurstandwagen staat hier voor het Gennepse station. De loods links stond bij de overweg en was later noodkerk en weer later zat drukkerij Janssen hier. film
Net na de oorlog zag de werkplaats van de MBS bij de papierfabriek er zo uit.
19 aug 1942: de MBS P101 op het Genneps spooremplacement
Foto vanaf de NH Kerk. Op de Markt zien we een melkventer. De tramrails van de MBS zijn duidelijk zichtbaar.
De koningin in Gennep

Dat gebeurt niet vaak. In 1945 is koningin Wilhelmina heel even in Gennep geweest, toen ze rondtoerde om de oorlogsschade te bekijken. Daarna is koningin Juliana 2x in Gennep geweest. In 1968 bezocht ze de Augustinusstichting. Begin 50-er jaren was ze echter ook in Gennep. Ze bezocht toen Zonlichtheide aan de Heijenseweg van dr Stiemens (wat later de startplek van de Augustinusstichting werd) en vervolgens ging ze naar het stadhuis en de Markt. Van dat bezoek staan al een aantal foto's op deze site. Van Max Schaffers (via Henk) heb ik nu een nieuwe serie van dat bezoek, zodat we zo langzamerhand een soort fotoverslag van dat bezoek kunnen maken. Het zou leuk zijn om de exacte datum en het programma van die dag te kennen. Wellicht weet iemand dat (?)

We zien burgemeester Gilissen, de wethouders vd Broek en Peters, we zien dr Stiemens, en bovenal zien we de Gennepse schoolkinderen en bejaarden. Wie kent de datum en weet precies wat de reden van het bezoek was en wat de koningin gedaan heeft? De harmonie kreeg pas in 1951 een uniform en dr Stiemens is in 1955 overleden. Het bezoek moet dus tussen 1951 en 1955 hebben plaatsgevonden. Ook zou het leuk zijn als we nog namen van Gennepse mensen zouden kunnen achterhalen.

Streng maar ONRECHTVAARDIG

Morgen moet Tonnie Jansen, eigenaar van het tuincentrum op de Grens, de voortzetting van het vroegere Tuinzicht aan de Brabantweg voor de rechter (gerechtshof Den Bosch) verschijnen voor een zaak die tenen krommend is.

De gemeente wilde het tuincentrum aan de Brabantweg graag weg hebben. Tonnie heeft daarom een kavel gekocht op het industrieterrein de Grens. De grond werd uitgegeven door het industrieschap Gennep-Bergen (IGB), een samenwerkingsverband van de gemeentes Gennep en Bergen om dat industrieterrein te ontwikkelen. Bij het uitgeven van kavels probeert men natuurlijk te vermijden dat handelaren met de grond gaan speculeren en daarnaast dat het een zootje wordt. In de verkoopcontracten was daarom de voorwaarde opgenomen dat gebouwd moest worden en dat dat binnen 2 jaar gereed zou moeten zijn.

1e probleem dat ontstond was dat op dat industrieterrein geen detailhandel was toegestaan. Dat moest eerst woren geregeld met als gevolg dat het een tijd duurde voor met de bouw gestart kon worden. Eind van het liedje was dat het tuincentrum binnen de periode van 2 jaar weliswaar geopend werd, maar dat de bouw nog niet helemaal afgerond was.

En toen begon de ellende. Het IGB leefde niet de geest van het contract na maar de letter. En het gebouw was tenslotte niet voor de volle 100% gereed vonden een aantal bureaucraten.

Het tuincentrum kreeg een hoge boete opgelegd, waar men in 1e instantie nog van dacht dat het een grapje zou zijn, maar waartegen wel bezwaar gemaakt werd. Vervolgens gebeurde er een hele tijd niks, zodat de indruk ontstond dat eea in den minne opgelost zou zijn. Niets was echter minder waar, want na enige tijd kon Tonnie voor de rechter verschijnen. Formeel stond het industrieschap IGB en zijn rechtsopvolger (de gemeente Gennep (zie link) in hun recht, maar het is natuurlijk absoluut niet rechtvaardig. Verschillende politieke partijen vinden dit ook, echter daar koopt de ondernemer helemaal niets voor, want de kafka-aanse stoomwals gaat gewoon door. Aangezien de gemeente Gennep rechtsopvolger is van het industrieschap IGB, vraag ik mij af of de politieke partijen in Gennep niet eens hun verantwoordelijkheid moeten nemen en het gemeentebestuur dwingen om een beetje "normaal" te doen. Geef de ondernemer een boete van € 100, omdat hij formeel niet aan het contract voldaan heeft en laat deze onzin ophouden. Advocaten zijn er goed mee en een Gennepse ondernemer wordt kapot gemaakt. En waarvoor????

Dennis en Thijn

Zo heten de nieuwe prins en jeugdprins van de Wortelpinnen in Heijen.

Jeugdprins Thijn I van SJC de Wortelpinnen te Heijen kwam te voorschijn op het jeugdprinsenbal op 15 januari
Meer info: http://members.home.nl/sjcdewortelpin/sjcdewortelpin/ .

Prins Dennis I (de Goey) van de Wortelpinnen kwam op het prinsenbal op 22 januari als kerstcadeautje uit een doos. Hij is de 51e prins van de Wortelpinnen. www.wortelpinheijen.nl

Foto's en info zijn afkomstig van Piet Manders ( www.heijen.info )

Flamingo's dames 2 aan kop

Dames 2 van Flamingo's hebben zaterdag 22 jan in PicaMare bewezen dat ze terecht op kop staan in de promotieklasse A. Ze wonnen hun wedstrijd tegen Spirit dames 1 uit Rosmalen met een duidelijke 4-0. Ze staan 1e met 52 punten uit 13 wedstrijden, 1 punt meer met 1 wedstrijd minder gespeeld dan nr 2, Bravo dames 1 uit Westerhoven. Een paar plaatjes van deze wedstrijd.

De heren van Flamingo's deden goede zaken door de uitwedstrijd tegen Nesselande met 0-4 te winnen, terwijl de nummers 2 en 3 op de ranglijst allebei verloren. 1e met 5 punten voorsprong derhalve. En ook heren 2 wonnen hun uitwedstrijd met 0-4 en staan 1e met 2 punten voorsprong en een wedstrijd minder gespeeld. Dames 1 was vrij.

Od hermens stuurde ook nog een aantal foto's van het wijkende water (en van de ooievaar). Het album opent als u op de foto rechts klikt.

Nieuwe pastoor in Gennep!

En weer een scoop voor www.gennepnu.nl (met dank aan Johan).

De kogel is door de kerk. Het is bekend wie de nieuwe pastoor in Gennep wordt die pastoor Huisman gaat opvolgen. Hat is pastoor Hans Bouman, Hij is pas 43 jaar, geboren op 28 september 1967. Minder dan half zo jong dus als em. deken Huisman.

Hij is momenteel pastoor van 2 parochies in Landgraaf, de parochies, parochie H. Hart van Jezus en H. Familie. Hij heeft net een paar maanden geleden zijn 12,5 jarig jubileum als pastoor gevierd. Daarvoor zal hij 4 jaar in de buurt van Venray, en daarvoor was hij een kleine 4 jaar kapelaan van de parochie H. Augustinus te Elsloo.

De nieuwe pastoor heeft op de middelbare school gezeten op het Baudartius College te Zutphen en daarna heeft ie op het seminarie in Rolduc gezeten. Bijzonder vind ik wel dat ie afgelopen jaar een graad heeft gehaald aan de open universiteit, richting management en wel met specialisatie veranderings-management.

Bombakkes, die vanavond prins Alfred het kostuum ziet verruilen voor de boerenkiel kan ook gelukkig zijn, want de foto links is afkomstig van de carnavalsmis van afgelopen jaar in Landgraaf. (bron: www.heidelicht.nl) En ook het Martinusfeest en de tocht van de communicantjes naar de Maria-kapel lijken zeker gesteld want die vierde men in landgraaf ook.

Koperdiefstal Martinustoren

Nadat dit in het gastenboek gemeld was, ben ik toch even gaan kijken. En ja hoor. Van de koperen leidingen die als bliksemafleider dienen van de Martinustoren ontbreekt de onderste 2 meter. Daar word je niet blij van. Nu maar hopen dat ze de graven wèl met rust laten.

De Gelderlander had vandaag weer een artikel over wel of geen horeca in het oude stadhuis. Niet echt een representatief onderzoek en met slechts een magere respons. Iedereen heeft recht op zijn eigen mening over wat er met het gebouw moet gebeuren en persoonlijk heb ik me altijd verbaasd dat de VVV niet gewoon op de begrane grond is gebleven, eventueel met een koffiehoek en een terrasje. Zou prima geschikt zijn geweest voor toeristen en een prima startpunt richting Martinustoren en verder.

Waar ik me wel over verbaas telkens weer is dat in de discussie zo weinig het kostenaspect en de practische uitvoerbaarheid wordt besproken. Het kost de gemeente (en dus ons) al € 750.000 incl BTW om het gebouw "geschikt" te maken en dan nog zijn er de nodige beperkingen zoals tav geuroverlast, afvalverwijdering, toegankelijkheid voor minder-validen enzovoorts. Dit, terwijl een stukje verderop het veel grotere voormalige hotel Vandevelde (laatste gebruik was als apotheek) voor € 475000 verkocht is en terwijl de voormalige pastorie (pand Hollanders) naast de Martinustoren voor € 448000 te koop staat en het pand naast de Kroon (voormalig Elpeter) voor € 549000. In alle gevallen zijn die panden beter geschikt voor horecabestemming èn ze zijn goedkoper.

Op het Wilhelminaplein lijkt het de laatste dagen wel oorlog. Tot in de omliggende straten staat het vol met busjes en vrachtauto's van de meest uiteenlopende bedrijven. En dan ik ook nog Braam bezig aan de verharding van het Wilhelminaplein. Ik zal blij zijn als de verbouwing van AH achter de rug is evenals de bestrating van het plein, zodat alles weer een beetje normaliseert.

Gelukkig hebben we nog altijd de Niersvallei of het Niersdal waar het 12 maanden van het jaar aangenaam vertoeven is, alhoewel het van mij wel wat warmer mag (en de dijk wat droger)
Nog 2 hoogwater plaatjes
Marcel Nas mailde nog deze 2 hoogwater plaatjes, die hij op 12 januari gemaakt heeft bij/op de Maasbrug.
Internet

Internet is zo langzamerhand hèt medium geworden voor de informatievoorziening. Als je iets wilt weten zoek je op wikipedia als je tenminste niet een algemene search op google wilt doen. Erg handig allemaal, maar er zit ook weer een bedreiging in al die informatie, namelijk dat er teveel informatie is. En door de bomen zie je het bos niet meer.

Daar moest ik aan denken toen ik in de Gelderlander las dat KERN vragen aan de gemeente Gennep gesteld had of er gevaarlijke stoffen in Gennep opgeslagen lagen (artikel Gelderlander). Ik verbaasde mij wat over deze vraag, want na de vuurwerkramp is dit juist voor geheel Nederland in kaart gebracht en een gemeenteraadslid zou dit zeker moeten weten. KERN ziet blijkbaar door de bomen het bos niet meer, zullen we maar zeggen.

De site waar die informatie te vinden is, en wel over alle mogelijke gevaren inclusief zelfs hoogwater is de risicokaart (link naar de risicokaart Limburg) Deze site en kaart is bedoeld om eenieder over mogelijke gevaren in zijn omgeving te informeren. De risicokaart staat ook hier onder de alfabetische links op deze site, maar was tot mijn verbazing niet te vinden op de site van de gemeente.

Wie inmiddels ook terug is op internet is de Maas en Niersbode. In het verleden was de M&N Bode al als E-paper te lezen, maar dat stopte ergens voorjaar 2010. Maar nu is de E-paper weer terug en kunt u de Gennepse krant dus ook weer als E-paper op uw computer of I-pad lezen. Ik heb een link onder de rubriek Genneps nieuws gezet. Link naar E-paper M&N Bode.

Nieuw en totaal onbekend raadslid in nieuwe Gennepse gemeenteraad

Vroeger kregen we de M&N Bode altijd dinsdags, maar al een paar jaar niet meer. De gemeentemededelingen zoals in de gemeenterubriek zijn echter ook te vinden op de site van de gemeente Gennep. link

Daarin staat vandaag een foto van de nieuwe gemeenteraad. Ik ken de meeste mensen wel van gezicht, maar ik zag toch een onbekende naam genoemd worden: ene P.H.B. Wellens uit Gennep en wel van D66. PHB Wellens, de nieuwe grote onbekende??

Menigeen klaagt dat Gennep zo verslonst met al die sloop en toekomstige sloop in het centrum. Maar het geeft de natuur ook een kans. Op sommige plekken groeien halve struiken in dakgoten, tegenover de RABO is het een vlinder-paradijs en zelfs bij de vroegere Kuulwei wint de natuur van het beton. (foto links)

Tot mijn verbazing zag ik vandaag ook een signaal van hernieuwde daadkracht van de gemeente. Men wil de Goede herderschool snel aanpakken zodat het GON, de KBO en de Turken hier hun domicilie kunnen vinden. Ik kwam er vandaag langs en zag dat er zelfs al een satelietschotel was geïnstalleerd, zo eentje die je aan al die gebouwen ziet waarmee allochtone Nederlands tv uit hun herkomstland willen ontvangen. Blijkbaar is de gemeente al daadkrachtig begonnen aan de herinrichting van de goede herderschool voor in ieder geval de Turkse gemeenschap.

;-))

Over dijken, woningen en riolering

Ik heb het al vaak over de Niersdijk gehad. Ik beschouw de Niersdijk als één van de pareltjes voor Gennep en belangrijk voor het toerisme. Het is onderdeel van het fietsnetwerk en het is uniek om zo'n Niersdal en Niersdijk zo dicht bij de kern te hebben. Ik zal maar verder niets zeggen over hoe ie er bij ligt, want dan word ik weer als zeurpiet uitgemaakt. En het helpt ook niet, want het is al 6 jaar een puinzooi, tot ergernis van vele Gennepenaren (en toeristen die met hun fiets vast komen te zitten). oordeel zelf.

Onderwijl zijn ze niet alleen bezig bij AH en met de riolering en bestrating aan het Wilhelminaplein en Picardie, maar is men ook begonnen met de volgende fase van plan Opdelogte (bij bejaardenhuis) en van de nieuwbouw die de oude arbeiderswoninkjes van het Gennapium en aan de Roggestraat vervangen. Met het Bolwerk gaat het een stuk moeilijker. Volgens funda zijn er van de 38 flats pas 9 verkocht. Nog 29 te gaan dus en dat terwijl er ook nog andere plannen op stapel staan. Ik hoop niet dat het betekent dat de woestenij in het centrum van Gennep tot in lengte van jaren blijft liggen. Ook het kunstwerk van Mirso dat in het najaar geplaatst zou worden om de situatie wat op te leuken is nog niet geplaatst.

Inmiddels zijn er 54 volgers op twitter, die op die manier een signaal krijgen als er een nieuwe update is. Het twitter account heet Gennep (hoe kan het ook anders)

de niersdijk in 2004
de niersdijk in 2005
de niersdijk in 2006
de niersdijk in 2007
de niersdijk in 2007
anno 2011

Opdelogte, stempel 3

Opdelogte, stempel 3

Gennapium

Gennapium

Gennapium

Roggestraat

Het 3e bouwblok van Opdelogte komt langzaam uit de grond. Men gebruikt hier het systeem van leidingen in de ondergrond voor verwarming en koeling (daartoe dienen de tyleen-slangen die paarsgewijs uit de grond komen)
Op het Gennapium gaat het hard. Net als vroeger is het weer sociale woningbouw en zou dus goed betaalbaar moeten zijn.
Aan de Roggestraat zijn de woningen bijna gereed
Riolering Picardie. Blijkbaar is een fout gemaakt met de afmetingen. Een betonzaag-bedrijf is de aansluiting op de nieuwe put aan eht vergroten.
Dijkinspectie

Het water is weer aan het stijgen, alhoewel het niet zo hoog zal komen als afgelopen week. De noodzaak om onze dijken te bewaken blijft dus voorlopig.

Wim Hermens stuurde me afgelopen woensdag een mailtje. Hij is coördinator van de dijkwachten van het waterschap. 16 man, die in paren 2x per dag om 09:00h en 15:00h de dijkvakken inspecteren op gaten, kwelwater, mogelijke problemen en ga zo maar door. Deze worden genoteerd ahv de hectometerpaaltjes op de dijken, zodat het waterschap 2x daags een up to date overzicht heeft van de situatie. De dijkwachten zijn vrijwilligers. Wim heeft gezorgd voor foto's van de inspecties van donderdag 13 en vrijdag 14 januari. Wim heeft vanavond (15 jan) net te horen gekregen dat de inspecties door de dijkwachten in ieder geval voortgezet worden tot en met woensdag. Hebt u interesse om dijkwacht te worden dan kunt u contact opnemen met Wim. Mail Wim

Wie ook ingeschakeld is, is de luchtmacht. Vrijdagmiddag is een F16 vanaf Volkel opgestegen om infrarood opnames te maken van de dijken om eventuele problemen te kunnen signaleren. Als u op de button van de F16 klikt, start een filmpje van deze vlucht. Alle dijken in Noord en Midden Limburg zijn overigens ok bevonden.

En ikzelf ben vanmiddag eens bij de Maas gaan kijken. De zomerdijk aan de Brabantse kant staat inmiddels droog, maar is wel heel erg beschadigd. Het hoge water heeft ook veel troep achtergelaten. Dat de Maas enorm veel kracht heeft kun je ook zien aan de golfslag bij de middenpijler (zie foto hieronder)

Hendrix ad Maas

beschadigde zomerdijk

achtergebleven troep

met kracht tegen pijler

Gennep ad Maas

net geschilderd?

Met donder en geweld

Om 17:00h deed de Gennepenaar er nog boodschappen, 3,5 uur later is de winkel al grotendeels gesloopt. Met man en macht is men bij AH stellingen, koelingen, plafonds en alles wat los en vast zit aan het slopen en verwijderen en de nieuwbouw op de bestaande bouw aan het aansluiten.

Ik kwam er om 8 uur langs met Fleurtje en een voorbijganger riep me toe: "ut gèt dur hin". Voldoende reden om mijn camera te halen en een paar plaatjes te schieten.

Morgenvroeg nog maakt AVG sleuven in de vloer voor nieuwe leidingen en morgenmiddag begint al een tegelzetter (of beter lijmer, want zetten duurt te lang) en zondag kan men op de nieuwe vloer. Volgende week vrijdag wordt de nieuwe winkel bouwkundig opgeleverd en kunnen de meubels geplaatst gaan worden.

Voor de geïnteresseerden: er komen 6 kassastraten en deze worden weer, zoals vroeger richting Wilhelminaplein opgesteld en links vooraan komt een aparte service-balie. Lijkt mij een vooruitgang. Al met al wordt de winkel met maar liefst 500m2 uitgebreid en is AH klaat voor de "battle" met Jan Linders, Jumbo, Supercoop en de Aldi (en een beetje de Zuidmarkt)

 

Liefde gaat door de maag........LETTERLIJK

De hoogste stand

lijkt bereikt te zijn, dinsdag 11 jan rond 17:50h. 12:09m in de Maas bij Gennep en 12:10m om 20:00h. Bij de Niersbrug is rond 18:00h wat lager, 11,92m +NAP. Dat is een meter lager dan het niveau met kerst 1993 toen de Niersdijk op 2 plaatsen bezweek.

de foto links heeft Marco maandag van de onderstaande zon gemaakt (in HDR). Als u op de button klikt opent het PICASA-album van Marco

Hoogwater 2011

Het water is snel gestegen in de afgelopen 48 uur, maar de stijging begint af te vlakken. Ik schat dat we zo'n 80-90cm onder de waterstand van 1993 blijven. De hoge waterstanden leveren wel mooie plaatjes en kijkers op en hier en daar wat problemen, zoals voor de automobilist die bij de betoncentrale in Boxmeer in het water strandde (de gemeente Boxmeer had de weg niet afgezet en er zit daar een erg diep punt). De foto's heb ik maandag 10 jan rond 14:00h gemaakt. De waterstand in de Maas bij Gennep was toen ca 11.59m.

kijkers bij het Genneperhuis
Het hoofdveld van Achates is nog net droog, maar zal er ook aan moeten geloven
Nijmeegseweg
Henakker. Het ijs van de kikkerpoel is omhoog gedreven
Het genneperhuis met rechts de bruggen, die inmiddels ook onder gestroomd zijn. De schapen houden het net droog
Genneperhuis vanuit de Bloemenstraat
Aan de Oeffeltse kant stroomt de Maas over de zomerdijk
En lijkt Gennep in/aan een heel grote plas water te liggen.
net als Hendrix
Oordse brug
Minder uitrukken voor brand en hulpverlening in 2010

De Gennepse brandweer, die in 2010 succesvol was in het vinden van nieuwe vrijwilligers en nu bijna weer op sterkte is met 29 korpsleden kende in 2010 minder uitrukken voor brand en hulpverlening dan gemiddeld in de afgelopen 8 jaar. Vooral tov het jaar 2009 was de afname van het aantal branden opzienbarend.

Het aantal uitrukken voor brand liep terug van 81 in 2009 naar 39 in 2010 (meerjarig gemiddelde 50)

Het aantal uitrukken voor hulpverlening liep terug van 36 in 2009 naar 26 in 2010 (meerjarig gemiddelde 32)

 

Het aantal nodeloze alarmeringen middels automatische alarm-meldingen is helaas niet afgenomen.

Het nieuwe jaar is net pas begonnen, maar kent op 9 januari al 7 alarm-meldingen, 6 automatische meldingen en een brandalarm bij de CNC.

Cook's bridge re-visited

Een kleine 2 jaar geleden berichtte ik voor het eerst over "Cook's bridge", na correspondentie met Steve Bartlett, een zoon van een van de Engelsen die in het voorjaar van 1945 de Bailey-brug over de Maas bij Gennep gebouwd heeft ter vervanging van de spoorbrug die door de Duitsers opgeblazen was.. In september 2010 kreeg ik een mailtje van Peter Slater, een andere Engelsman, wiens vader eveneens aan die bailey-brug bij Gennep had meegebouwd. Peter meende dat in de stukken van zijn vader nog ergens foto's te vinden moesten zijn en zou deze voor mij (en u) opzoeken. Net in het nieuwe jaar heeft Peter deze foto's inderdaad opgestuurd.

De pijlers waren grotendeels behouden gebleven, maar moesten natuurlijk wel eerst geschikt gemaakt worden. Foto vanaf Gennep richting Brabant.
dit is een eerdere foto, hetgeen te zien is aan de hogere waterstand. De opgeblazen brug verspert de doorgang nog. Foto vanaf Gennep richting Brabant.
met man en macht wordt de nieuwe brug gebouwd, zodat de oorlogstreinen er over kunnen. Foto vanaf Gennep richting Brabant.
Leuk is op deze foto dat zelfs de spoorrails van de oude brug nog goed te zien zijn. Op de achtergrond zien we overigens de troepentransporten over de andere (lage) brug bij Veerhuis. Foto vanaf Gennep richting Brabant.
de brugdelen zijn trouwens over het water aangevoerd en met een drijvende kraan op hun plek gehesen. Foto vanaf oeffeltse kant richting Gennep

Deze lente komt overigens een boek uit van Tom Renouf, een van de bevrijders van Gennep. Het boek heet "Hunting Himmler" en gaat over de wedervarens van de Black Watch, de Schotse legereenheid die ondermeer dus Gennep bevrijdde (bron F Pubben). LINK

Ik noemde net het Veerhuis. Hier links een oude voor-oorlogse foto van het Veerhuis afkomstig van Henk. Het Veerhuis is in het najaar en winter van 1944-1945 volledig verwoest.

Nieuwjaarsconcert

foto's

Het nieuwjaarsconcert van de Gennepse harmonie Unitas et Fidelitas is inmiddels traditie geworden. Ook dit jaar was PicaMare op zondag 9 januari de plek waar het concert plaats vond en zoals altijd vrij entree. Het was gezellig druk en de koffie vond gretig aftrek.

Naast de harmonie traden ook de blokfluitertjes van de Meander op tot enthousiasme van het publiek.

Zo'n concert is toch een mooie manier om het jaar te beginnen en zeker als enthousiaste jeugd meedoet.

De gemeente heeft overigens inmiddels nieuw zout binnen gekregen. Dus als het weer gaat winteren, is er in ieder geval zout beschikbaar.

film-impressie

Pauze in winter

De winter lijkt een pauze genomen te hebben. De sneeuw die er al sinds begin december lag is nu eindelijk verdwenen. De gemeente hoopt waarschijnlijk zijn zoutvoorraden aan te kunnen vullen. Ondertussen rijst het Maas- en Nierswater snel. Zo erg als in 1993 en 1995 zal het niet worden. Maar de plek waar 75 dapperen verleden week in de Niers sprongen komt langzamerhand wel onder water te staan. De actuele waterstand van de Maas bij Gennep kunt u via de volgende link volgen. Volgende week gaat ook de JUMBO open. Weer een nieuwe supermarkt erbij. Waar een klein stadje groot in kan zijn...... Eind volgende week gaat AH 10 dagen dicht voor een verbouwing en uitbreiding, want de concurrentie moet tenslotte aangegaan worden.

Als ik dit zo lees, 10 dagen dicht en dan de opening van de nieuwe winkel, dan vraag ik me af of Pantein en de gemeente niet veel beter Ruud vd Laan (AH) verantwoordelijk hadden kunnen maken voor de woonzorgboulevard en het bejaardenhuis. Dit ten behoeve van een beetje daadkracht. Het noodgebouw staat dit jaar alweer 3 jaar met alle problemen van dien en waar het oude bejaardenhuis stond, is nog steeds helemaal niets, maar dan ook niets gebeurd. Jevraagt je af waarvoor die oudjes (inclusief mijn schoonvader) moesten verkassen. Hij is na 2 jaar in het noodgebouw overleden. En het schijnt nog tot tenminste 2013 te moeten duren. Als het plan maar iets anders gemaakt zou zijn, dan was het hele noodgebouw niet eens nodig geweest. Men had bv een nieuw bejaardenhuis best kunnen bouwen waar nu de nieuwe aanleunflats gebouwd zijn. Dan hadden de mensen vanuit de Norbertushof direkt kunnen verkassen naar een nieuwbouw-lokatie. Maar blijkbaar zijn de ideeen van een plannenmaker belangrijker dan onze bejaarden. Enfin: morgen om 11:00h is er nieuwjaarsconcert van de harmonie in PicaMare.

Het gaat langzaam richting carnaval

22 januari is het weer boerenbal en wordt prins Alfred in zijn hemd gezet. Op 5 februari is het dan prinsenbal en moet de nieuwe prins onthuld worden, maar of dat op tijd lukt?

actuele waterstand Maas thv Gennep

d'n kiep vervolgt: ........ LINK

website statistieken

Nu 2010 is afgesloten, is het ook de tijd om de balans op te maken. Via de provider heb ik een overzicht van mijn website statistieken:

Deze website heeft in 2010 in totaal 420.067 bezoeken gehad en er zijn ruim 29 miljoen files geopend. De totale bezoeksduur in 2010 was 1,5 miljoen minuten ofwel 25.000 uur. Het gemiddeld aantal bezoeken per dag is opgelopen van 826 per dag in 2009 naar 1161 per dag in 2010. Hardstikke leuk, want daar doe je het tenslotte voor.

de "DUIKCAM"

Rob van duikteam Atlantis heeft gisteren vanuit het koude water een aantal foto's gemaakt van de dapperen die de Niers in sprongen. De "duikcam" levert speciale beelden op.

De foto's van Marco Thijssen staan inmiddels ook online en wel op de volgende link: foto's Niersjaarsduik van Marco

De foto's van Peter Gommans staan online achter de volgende link: foto's Niersjaarsduik van Peter

Niersjaarsduik

Ook dit jaar werd het jaar geopend met de Niersjaarsduik. De bikkels in Gennep lieten zich door een beetje sneeuw en kou niet weerhouden om het jaar te beginnen met een frisse duik in de Niers. Maar liefst 75 deelnemers waagden de sprong, waaronder 4 namens gennepnu.nl. Het betekende wel dat ik een beetje onthand was, want Frank maakt normaal foto's. Gelukkig was Anne bereid om de honneurs waar te nemen. Het album heeft maar liefst 207 foto's.

Het lijkt trouwens wel of er elk jaar meer fotografen zijn. Nadeel daarvan is wel dat het zicht voor de overige toeschouwers wordt weggenomen zoals op deze foto goed te zien is. (Anne was netjes achter het hek gebleven). Misschien kan de organisatie alle fotografen en filmploegen in het vervolg ook maar achter de dranghekken laten plaatsnemen (of aan de overzijde van de Niers). Lijkt me prettiger voor de overige toeschouwers. (voor de duidelijkheid: inclusief mijzelf natuurlijk) Een filmpje volgt natuurlijk nog. (duurde allemaal wat langer vanwege een rioolverstopping in de keuken)

Ook dit jaar weer de film van de Niersjaarsduik, zowel in HD kwaliteit, als in wat bescheidener formaat.
Het laatste eindje

2010 zit er bijna op. Het moment dus om u alle goeds voor 2011 toe te wensen. Veel voorspoed en geluk, maar vooral een goede gezondheid. Gennepnu.nl zal u ook volgend jaar op de hoogte houden van het Gennepse "wedervaren". Iedereen die heeft bijgedragen of complimentjes heeft gestuurd: hartelijk dank. Blijf aub insturen, want u doet er veel anderen een groot plezier mee èn we kunnen de geschiedenis van Gennep nog beter vastleggen en bewaren.

Maar nu is het eerst tijd voor oliebollen, bv die van de Coloradokevers, die weer op het Europaplein worden verkocht. Het was er druk. Veel plezier met oudjaarsavond en nieuwjaarsnacht en wellicht to morgenmiddag bij de Niersjaarsduik. Er zijn al voorbereidingen getroffen om de duikplaats toegankelijk te maken. Dit jaar een primeur, want een crew van gennepnu.nl zal de duik wagen. U kunt ze herkennen aan de T-shirts en de toepasselijke namen HUNK, LEGEND, STOOT en 6-PEK. Tot volgend jaar. r

Genneps jaaroverzicht 2010

Gennepse "schoester" 100 jaar oud!

Dinsdag 28 december werd Gerrit Teunissen, vroeger schoenmaker in de Emmastraat, 100 jaar. Dit werd gevierd in de Norbertushof, waar een viering was, de burgemeester kwam feliciteren en waar afdelingshoofd Toos de Jong namens de directie van de Norbertushof dhr Teunissen feliciteerde.

De foto's zijn van Ton Teunissen, die in het verleden ook al het materiaal aangeleverd heeft voor een special.

Hieronder nog wat plaatjes uit lang vervlogen tijden (begin 50-er jaren van de vorige eeuw)

Genneps Jaaroverzicht 2010

Inmiddels voor de 6e keer heeft www.gennepnu.nl het Genneps Jaaroverzicht gemaakt. Een collectors item waar u tot in de lengte van jaren nog kunt terug zien wat 2010 Gennep allemaal gebracht heeft. De film is in groot formaat en is 732 MB groot en duurt 22 minuten. Indien het afspelen online niet zonder haperingen gaat, kunt u de film ook eerst naar uw computer downloaden. Later zal ik het jaaroverzicht ook in een wat kleiner formaat uploaden. Veel plezier en een gelukkig 2011 toegewenst.

Jaaroverzicht 2005
Jaaroverzicht 2006
Jaaroverzicht 2007
Jaaroverzicht 2008
Jaaroverzicht 2009
Vogels

Het sneeuwdek levert mooie plaatjes op. Ik hoorde gisteravond dat het sinds 1910 niet is voorgekomen dat er 2x een witte kerst na elkaar gebeurde. In 2009 en 2010 dus wel.

De dieren hebben het zwaar. De zangvogels, maar ook de konijnen, hazen, onze ooievaars en alle andere dieren die moeten zien hun kostje bij elkaar te scharrelen. De vogels kunnen we helpen met vetbollen, pindanetjes ed. Wim Hermens stuurde de foto links die hij in zijn tuin gemaakt heeft. Hij stuurde ook een wordfile met een aantal vogelgedichten: VOGELGEDICHTEN. De foto rechts heeft hij afgelopen maandag gemaakt toen die mist boven het Niersdal hing.

Hieronder nog een aantal plaatjes van vogels die ik 1e kerstdag in mijn tuin gemaakt heb.

O ja: de deken blijft blijkbaar nog een tijdje. Hij heeft van het bisdom te horen gekregen dat ze nog geen opvolging hadden en dat dat nog even ging duren. Dat vond de deken helemaal niet erg.

Wie heeft de grootste?
Na de hevige sneuuwval van afgelopen nacht en vanmorgen is de totale sneeuwval dit jaar al op zo'n 40cm gebracht. We raken er al aan gewend alhoewel het te voet, fiets of auto gaan steeds lastiger wordt. Het levert wel mooie plaatjes op. Vooral de sneeuw van de daken, die omlaag schuift, de goten verstopt, smelt en dan weer aanvriest tot kolossale stalactieten, zijn bijzonder. De vraag rijst: waar zijn ze het grootst? Na een korte rondgang verklaar ik de huizen links tot winnaar. De huizen staan aan de Groene Kruisstraat en de stalctieten zijn zeker 3m lang en vuistdik. Ik hoop dat iedereen voorzichtig is, want als zo'n ding naar beneden komt, kun je beter niet in de buurt staan.

Nu online: Klik op het icoon en voeg uw naam toe.

Ook in de toekomst volgen nog meer nieuwe leuke en interessante afbeeldingen. Blijf kijken!

 

Voor degenen die de oude voorpagina's nog eens willen zien:Oude voorpagina's

  www.gennep.nu Binnenkort..... NIEUWE UPDATES.....Blijf kijken!

counters for myspace

View My Stats