17 mei 1955
Op 17 mei 1955 werd de verkeersbrug over de Maas bij Gennep geopend. Tonny Wilbers stuurde de foto links. Nadat de Duitsers in september 1944 de spoorbrug hadden opgeblazen (hetgeen in 1940 bij de Duitse inval de Nederlanders niet gelukt was), bouwden de Engelsen in februari en maart 1945 een (nood) bailey brug voor het treinverkeer. Deze brug werd door de Engelsen "Cook's bridge genoemd naar de Engelse soldaat die tijdens de bouw door een Duitse Messerschmit werd doodgeschoten. (LINK). Enige jaren later werd deze nood-spoorbrug door een "definitieve" brug vervangen. Bij de bouw in 1872 waren de pijlers zó groot gemaakt dat er later een dubbele brug gelegd kon worden, hetgeen in de 50-er jaren goed van pas kwam toen men besloot een verkeersbrug aan te leggen. Deze brug leidde in 1e instantie via de Burgemeester Woltersstraat naar de Spoorstraat, maar later werd de toenmalige Schoolstraat doorgetrokken naar de brug en omgedoopt tot Brugstraat. De foto is toegevoegd aan het album Gennep vroeger, maar nà 1945. Winter_1942

"Landgenoten: Helpt Noord Limburg

het is uw plicht"

Dagboeken en een radio-toespraak

Aanstaande vrijdag opent de tentoonstelling Gennep 65 jaar vrij in de vroegere schoenwinkel van Rutten. In de komende weken volgt er naast die tentoonstelling een uitgebreid programma, waarin u onder andere de films "Krieg am Niederrhein", Gennep in de oorlogsjaren 1940-1945, Operatie Veritable, vertellingen van evacuees, oude Polygoon journaals en Wehrmacht berichten kunt zien. Niet alleen is WOII voor Nederland in het Gennepse begonnen met de overvallen op de Niersbrug en de Maasbrug, Noord Limburg is waarschijnlijk ook een van de meest ernstig getroffen gedeelten van Nederland. 4 maanden frontstad, bombardementen op de Markt, het station, de Emmastraat, beschietingen vanuit Oeffelt, evacuatie (waar men vaak ook nog eens in de hongerwinter terecht kwam), huis aan huisgevechten, plunderingen en verwoestingen. Meer dan 100 burger-slachtoffers, meer dan 250 gesneuvelde soldaten. Als voorproefje daarop een aantal dokumenten uit die tijd: 2 van de dagboeken die indertijd gemaakt zijn (Jan Heijs en Bart Helmond), de radio-toespraak van burgemeester van Banning, die de Nederlandse bevolking opriep om de zwaar getroffen bevolking van Noord Limburg te helpen, maar ook de oproep van de Duitsers van sept 1944, waarin alle Gennepenaren tussen 16 en 65 zich moesten melden voor het verrichten van werkzaamheden voor de "Westwall". Het meest dramatische is waarschijnlijk de radio-toespraak van van Banning. Weinig Gennepenaren zullen zich in 2009 realiseren hoe Gennep er 65 jaar geleden aan toe was.

dagboek Bart Helmond
dagboek Jan Heijs
een onbekende deed bovenstaand resumee bij Henk in de bus. Wellicht evacuatie vanuit Bergen
radiorede 4 juni 1945a
radiorede 4 juni 1945 b

Terug naar 2009. Wat het sporten betreft was het het weekend van de stand 1-3. Zowel de dames van Flamingo's als Vitesse verloren met deze cijfers.

Dames 2 van Flamingo's deed het overigens beter: dit team won (alweer) met 4-0 en heeft nog geen set afgegeven

kijkdag 1945 1
kijkdag 1945 2
oproep Duitsers
Rood met witte stippen

Herfst: paddestoelentijd. En de tijd van de meest mooi verkleurende bomen.

Aan de Spoorstraat is de aannemer bijna aan de top (erg hoog) van het nieuwe appartementencomplex bij de paters. De tentoonstelling Gennep 65jaar vrij in de schoenenzaak van Rutten wordt over een week geopend en er wordt contact gezocht met de media om eea bekend te maken.

De werkzaamheden aan de Spoorstraat vorderen gestaag. Ik vraag me alleen af of niet een klein beetje zorgvuldiger gewerkt had kunnen worden. Om nu net voor het weekend alles eruit te trekken zodat zelfs voetgangers en fietsers tussen de Middelweg en de Picardie nauwelijks nog doorgang hebben.... Wellicht heeft het ermee te maken dat de aannemer niet uit deze buurt komt. Ik neem aan dat een lokale aannemer hier iets meer rekening mee zou houden.

6 maart 1940

Op 9 mei 1940 gaf Hitler het bevel voor de overval op Nederland. Maar het was natuurlijk allemaal al eerder voorbereid. Op het officiële dokument links, van 6 maart 1940, wordt reeds het bevel gegeven (onder grootste geheimhouding) voor het klaar zetten van de pantser- en de troepentrein. In Gennep wist men nog van niks en was men zich nog niet bewust van het zeer naderende onheil en dat de orders reeds gegeven waren. De voortekenen waren er natuurlijk al, dat oorlog waarschijnlijk onvermijdelijk was.

Ten overvloede ook nog: het aanvalsplan en het schema voor de beveiliging van de brug. Henk heeft deze dokumenten gescand en ze zijn straks ook te zien op de tentoonstelling Gennep 65 jaar vrij in de vroegere schoenzaak Rutten.

n.a.v. de special over Schaffers (link) en het verhaal van de stalling van de tram aan de Heijenseweg, stuurde Eddy Smits de foto links. We zien (na de oorlog) de Heijenseweg tpv die zandafgraving, waar nu ongeveer het autobedrijf is gevestigd. Op de foto rechts zien we café "de zwarte ruiter". Later werd dit de (melk)winkel van Martien Smits, en nog later café de Pub en tegenwoordig de Typhoon (foto afkomstig van Martien). Helemaal rechts een foto van de winkel van Tonny Wilbers bij de heropening in de 70-er jaren. (Tonny zond de foto omdat ik zijn naam abusievelijk als Tonnie gespeld had)
"De Oorlog"

Het 1e deel van de nieuwe serie "De Oorlog" van de NPS is zondagavond 25 okt uitgezonden, met inderdaad (voor de 1e keer) het aanstippen van de inval bij Gennep en het via een list veroveren van de spoorbrug over de Maas. De huidige gemeente Gennep was waarschijnlijk 1 van de eerste plaatsen waar daadwerkelijk gevochten werd en was om 04:00h 's ochtends al grotendeels in handen van de Duitsers. De Niersbrug was veroverd, de Maasbrug als vermeld eveneens. Alleen de veerpont over de Maas is zoals gepland aan de Oeffeltse kant gezonken. Op diezelfde 10e mei kwam ook Hans Stiemens, zoon van de bekende Gennepse dokter Stiemens om het leven bij de verdediging van vliegveld Ypenburg (bij Den Haag) tegen Duitse parachutisten. Nog op de 10e mei bouwden de Duitsers een pontonbrug vanaf de loswal richting Veerhuis voor de aanvoer van het zware materieel. De spoorbrug was daarvoor niet geschikt, alhoewel die brug wel werd aangepast om er met rijdende materieel overheen te kunnen. Op de 10e mei 1940 was de 1e verkeersopstopping ooit in Gennep. Duits militair verkeer stond vast van de grens tot aan de loswal. In het album Gennep in WOII kunt u foto's van die dag vinden. Een paar ervan zet ik ook hieronder.

Duits aanvalsplan waarbij Gruppe Walther heimelijk de Maasbrug moest overvallen om een doorbraak van de Maaslinie te forceren.
De Gennepse spoorbrug voor de oorlog. Foto vanaf het veerhuis.
Legerauto's rijden over de Gennepse spoorbrug richting Brabant
waarbij via het talud (thv het Voorhoevepark) de spoordijk opgereden wordt. Rechts zien we nog net het huis waar de fam Goertz toen woonde
Foto vanaf de loswal richting spoorbrug
de pontonbrug voor het zware materieel. Op de achtergrond ziet u Gennep liggen.

bijna 5 jr later wordt Gennep door de geallieerden bevrijd. Ook dat gaat niet zonder slag of stoot. Nadat operatie Market Garden is mislukt, is Gennep 4 maanden lang frontstad. De Maasbrug is opgeblazen en in februari 1945 wordt ook de Niersbrug opgeblazen. Via huis-aan-huis gevechten wordt Gennep bevrijd. Soldaten van beide zijden worden in Gennepse tuinen begraven. De gevechten kosten veel slachtoffers. Niet voor niets ligt het grootste Engelse oorlogskerkhof vlakbij, langs de weg naar Kleef. Hier liggen meer dan 7600 geallieerden. Bij Gennep wordt een baileybrug over de Maas gebouwd voor de aanvoer van materieel. Vanwege het hoge water wordt dit de langste brug die in WOII is gebouwd. Ook wordt in 3 weken tijd een nieuwe spoorbrug gebouwd door de Britten en wordt een dubbele baileybrug over de Niers gelegd. In de Maaskemp verschijnt een groot tentenkamp voor de soldaten, want de gevechten om over de Rijn te geraken zullen weken duren. En ook deze soldaten weten wat plunderen is, in wat zij beschouwen als veroverd gebied....... 9% van de bebouwing was verwoest, 31% was zwaar beschadigd. De rest licht beschadigd. Er was geen glas. Veel daken waren beschadigd. De meeste huizen waren volledig geplunderd. Na de bevrijding gingen nog diverse huizen in vlammen op, zoals 6 huizen aan de Bleekstraat (waar nu al 40jr een grote houten keet staat)

"De wonderen zijn de wereld nog niet uit"

zo riep de omroeper van Vitesse, Bertus van As, om na de door Vitesse met 2-1 gewonnen wedstrijd zondagmiddag 25 okt. Inderdaad wonderbaarlijk. Tenslotte staat de tegenstander in deze bekerwedstrijd, Gemert, 3e in de hoofdklasse, terwijl Vitesse één-na-laatste staat in de 3e klasse.

Vitesse moest massaal terug en met man en macht verdedigen, maar redde het uiteindelijk toch. Zelfs een penalty in de laatste minuten was aan Gemert niet besteed. De keeper van Vitesse, terwijl hij in de andere hoek lag, "keek" de bal langs de voor Gemert verkeerde kant van de paal.

Ik heb vanaf boven bij de kantine wat plaatjes gemaakt. Als u op de foto rechts, van de gemiste penalty, klikt, opent het album. "Vitesse in de verdrukking, maar zegevierend"

Dames Flamingo's bekeren verder èn het Interview

Zaterdagmiddag bereikten de dames van Flamingo's de volgende ronde van de bekercompetitie. Na de 1e 2 wedstrijden vrij gemakkelijk met 2-0 gewonnen te hebben, hoefden ze in de 3e wedstrijd slechts 1 set te winnen. Nadat dat gerealiseerd was, was de spanning eraf en verloren ze uiteindelijk die 3e wedstrijd met 1-2. Maar dus wel door naar de volgende ronde. Proficiat. En vanavond werd dan op L1TV het interview uitgezonden over de uitzending van het 1e deel van de nieuwe NPS serie over WOII, waarin ook Gennep aan de orde komt.

Flamingo's dames 1, 2e bekerronde op za 24 okt 2009 foto-album
Flamingo's dames 1, 2e bekerronde op za 24 okt 2009: filmp-impressie
het filmpje van L1TV over de nieuwe NPS serie "DE OORLOG"
De vlag in top

Tonny Wilbers stuurde deze foto's van het bereiken van het hoogste punt en het plaatsen van de vlag in top van de nieuwbouw aan de Brugstraat. Zo te zien zullen de bewoners van het aanleunflat-gedeelte van de noodbouw van de Norbertushof inderdaad in het voorjaar naar hun nieuwe behuizing.

Dat zal hun zeker deugd doen. De noodbebouwing is niet alles en kent zijn perikelen.

Morgennacht gaat de klok terug. Het IVN stuurde een mailtje. Zij organiseert om 20:30h op het oude NATO kamp een wandeling in het kader van de Nacht van de Nacht. Uitnodiging IVN

En morgen is ook de 2e bekerronde van de dames van Flamingo's in PicaMare. De 1e wedstrijd is om 13:30h.

De Oorlog, TV-interview door L1TV Link naar interview

Ik heb al eerder gemeld dat as zondag 25 oktober de nieuwe serie over WOII van start gaat. De 1e aflevering belicht ook (kort) de inval in Nederland met de overval van de spoorbrug in Gennep, die onbeschadigd in handen van de Duitsers viel zodat ze vervolgens met een pantser- en een troepentrein richting Peel-Raam linie kondern. Gennep was het 1e stukje Nederland dat te maken kreeg met WOII en dat veroverd werd door de Duitsers. In latere afleveringen van de serie zijn nog beelden uit het Gennepse te zien van oa het wegvoeren van de joden en de evacuatie van de Gennepse bevolking, welke beelden uit filmmateriaal van de familie Jetten komen. Deze beelden zijn ook te zien op deze website en op de website gennepvrij.nl

Vrijdagmiddag 23 okt maakte L1TV een interview met programma-maker Godfried van Run en ook ikzelf ben geïnterviewd. Helaas proberen ze me de hele tijd te portretteren als "amateur-historicus", hetgeen ik natuurlijk niet ben. Ik ben benieuwd wat er na alle knippen en plakken van het interview terecht komt dat waarschijnlijk zaterdag 24 okt door L1TV wordt uitgezonden. Een paar plaatjes en een stukje van het interview staan hieronder. De brug in beeld is natuurlijk niet de brug van toen, maar op dit soort details wordt blijkbaar niet gelet. Het moet ook allemaal heeeeeel erg kort.

De PUT

Bert van de Bosch heeft een reportage gemaakt van de werkzaamheden aan de waterput op de markt.

Aan de foto's te zien lijkt de put wel een complete wiet-plantage te bevatten. En ook zijn veel kogelhulzen gevonden.

Nu maar hopen dat de nieuwe glazen plaat niet als de vorige telkens volledig bedekt is met condens.

De naam van de nieuwe gemeente

Nadat 108 stemmen zijn uitgebracht is het duidelijk dat de voorkeur van de Gennepse bevolking uitgaat naar de naam "Kop van Limburg". Tweede op enige afstand is "Gennep". De andere mogelijkheden vallen eigenlijk alle af.

Direkt in het begin van de poll tekende deze ontwikkeling zich al af met deze 2 namen als de duidelijke nummers 1 en 2.

Ik zal de poll nog een tijdje laten staan, zodat u kunt blijven stemmen.

Overigens kan ik me ook soortgelijke namen als Kop van Limburg voorstellen, zoals "Poort van Limburg" ofwel "Hof van Limburg", waarbij het woord hof verwijst naar zowel de toeristische (lusthof) als agrarische activiteiten. We zullen zien.

de tentoonstelling Gennep 65jr vrij in het pand van Rutten begint gestalte te krijgen
De werkzaamheden aan de Spoorstraat gaan gestaag door
We krijgen straks op diverse plaatsen mooie brede trottoirs. En nu maar hopen dat die niet net als op bovenstaande foto's geblokkeerd worden door de winkeliers. Zeker voor rolstoelen, rollators en kinderwagens worden de trottoirs momenteel tot een soort hindernisbaan gemaakt
Achter de Gennepermolen wordt een talud aangelegd tegen de nieuwe muur
en Essent is begonnen met het vervangen van de lampen van de straatverlichting
Op de meest rechtse foto kunt u zien dat de aannemer inmiddels met de steigers voor de toren begonnen is
Mark schreef in het gastenboek dat de graven op het oude kerkhof er schandelijk bij lagen. Ik heb maar even gekeken. Het kerkhof is netjes onderhouden en aangeharkt. Natuurlijk zijn er veel oude zerken, maar voor de rest..
De glasplaat op de waterput is door een verwarmde plaat vervangen
en het voegwerk van de tuinmuur van het Petershuis wordt vernieuwd.
Kabouters in het bos

Paddestoelen kom je normaal vaak genoeg tegen, maar woensdagochtend 21 okt, zo rond 09:00h zag ik ineens kabouters in de bosjes van de Martinushof. Ze zaten wat verscholen in het duister.

Een tijdje later kwam er een groepje kleine kaboutertjes vanaf Elckerlyc en ging ook de bosjes in

Internet

Internet opent ècht de wereld. Voor uw bankzaken, voor nieuws, om zaken uit te zoeken of te kopen. Het is bijna onvoorstelbaar hoe snel de ontwikkelingen gegaan zijn. De wereld ontsloten. En dat geldt evenzeer voor de beelden uit het verleden. Op deze site staan erg veel foto's, maar er zijn nog meer leuke bronnen, waar u op zoek kunt gaan naar het verleden. Ik wil hier 3 van die sites uitlichten. Bezoek ze maar eens en zoek dan op Gennep:

en ook in diverse plaatsen rond Gennep zijn/worden sites ingericht waarin een stuk cultuurhistorie van die plaats of streek wordt verzameld, bewaard en beschikbaar gesteld. Voorbeelden zijn Cuijk, Milsbeek, Nijmegen, Grave, Gelderland, Mill en ga zo maar door. Wilt u foto's downloaden en/of gebruiken, let dan wel altijd op copyrights en op het geven van een juiste bronvermelding.

Stadhuis en horeca

Verleden week donderdag 15 okt is het college met een aantal raadsleden op bezoek gegaan bij een 3-tal tot voor horeca-exploitatie omgebouwde raadhuizen in de omgeving. Doelstelling van het college is immers om ook het historische stadhuis van Gennep om te bouwen voor horeca, een lunch-voorziening op de begane grond, een chique restaurant op de 1e verdieping waar de raadszaal is en de zolder om te verhuren als zaal. Nol van Est doet verslag van de bevindingen (foto's en tekst van Nol): Alledrie de raadhuizen zijn dus verkocht en de investeringen zijn door de ondernemers gedaan (en betaald) en niet van gemeenschapsgeld.

Nol: Doel bezoek:Hoe zijn andere gemeenten omgegaan met de voormalige stadhuizen. ( Heesh,Uden en Venray.)

Heesh: Gebouwd in 1839 en in de volksmond bekend als het kleine raadshuisje. Het is verkocht aan een plaatselijke Bruna en de onderverdieping is door een ondernemer gehuurd verbouwd en in gebruik als brasserie .Eigen investering van € 200.000,- Het raadszaaltje is er boven en de daar aanwezige ruimten zijn of worden verhuurd aan andere ondernemers. Al met al een gebouwtje wat een aardige maar in mijn ogen geen echte monumentale uitstraling heeft. Zie fotos

Foto hierboven het terras in Heesh. Rechtsboven het raadszaaltje van Heesh

Uden

(hierboven de bar): Dit pand werd in 1938 met hulp van het werkfonds geschikt gemaakt als raadhuis. Ook dit voormalig raadhuis is aan particulieren verkocht. Beneden verdieping in gebruik als restaurant in,'als ik het goed beoordeel ,in het midden segment.

Duurder en een wat bredere wijn- en eetkaart. De huurder heeft het pand reeds 14 jaar in gebruik en is vrij wel dagelijks geopend.

De voormalige raadszaal op de eerste verdieping,geschikt gemaakt in 1938 wordt uitsluitend voor zo'n 700 huwelijken gebruikt. De andere ruimten zijn aan andere niet horeca bedrijven verhuurd. Eigen parkeer terrein van ca 20 auto's en rondom het pand staat een hekwerk waarbinnen een terras is gemaakt. Al met al een aardig gebouw liggend aan een plein

voorgevel Venray

achterzijde Venray

Venray: Hier stond het laatmiddeleeuws raadhuis. Herbouwd in 1885 door J Kayser. Uitbreiding met de Zuidgevel in 1925 door J Kayser jr. Beide architecten uit Venlo. Voormalig raadhuis, muziekschool en in de loop der jaren is er huisvesting geweest voor diverse functies.

Het zijn 3 in en aan elkaar gebouwde ruimten van verschillende bouwdatum.

Van binnen is de burgemeesterskamer en enkele nisjes deuren en een gewelf constructie bewaard gebleven nadat het gehele gebouw gestript is. Er kwamen 25 containers sloopafval uit te voorschijn.

De afzuigsystemen zijn op de bovenste verdieping aangebracht en zodanig uitgevoerd dat dit aan de buitenkant van het gebouw niet zichtbaar is. Voor € 200.000,-is het gebouw door de gemeente verkocht aan een particulier.

Van binnen is zeer weinig meer te zien van het historisch gebruik. Het horeca systeem wat er in is aangebracht is modern uitgevoerd.

In het weekend staan er deur suppoosten om de bezoekers,die ouder moeten zijn als 18 jaar te beoordelen, of zij in de drukbezochte bar (s)mogen. Ook de ramen zijn van binnen van een voorzetramen constructie uitgevoerd, in mijn ogen echt niet passend bij een monumentaal pand.

Al met al van binnen een goed draaiende horeca, zonder enige beperkingen,behalve dan de Burgemeester kamer. Van buiten, aan de voorkant een mooi gezicht, van achteren echter een aanfluiting.

achterzijde raadhuis Venray

Nakermis

Zondag 18 oktober, na-kermis. Een stralend zonnetje en redelijke temperaturen maakte dat het zondagmiddag druk was. Het beste weer van de hele kermisweek.

Een korte sfeer-impressie van gennep.nu (de foto's zijn met een compact camera gemaakt en dus niet allemaal scherp)

Met Vitesse gaat het niet zo denderend. Vanmiddag werd de uitwedstrijd tegen MULO met 3-2 verloren. Ook Milsbeek verloor. Milsbeek staat nu laatste in klasse 3D, Vitesse voorlaatste. Achates (3-1) en Heijen (2-0) hebben wèl gewonnen. Ook daar spelen Gennepse jongens. En gisteravond hebben de standaardteams van Flaminog's allebei gewonnen (dames met 4-0, heren met 3-1. Beide teams zijn nog ongeslagen en staan 2e). Ook de dames 2 (met Steppie) wonnen met 4-0 en staan bovenaan.

Dat het in de nacht van zaterdag op zondag "ouderwets gezellig" was in Gennep moge wel blijken uit de foto links, gemaakt door Piet Manders. Een omvergeschopte dixie op het Wilhelminaplein. Ook waren van diverse auto's de spiegels omgeklapt. Het was ook erg rumoerig op Spoorstraat, Wilhelminaplein en Emmastraat.
Flamingo's
Kermis
Liegbeest

Henk stuurde me een kopietje van het artikel uit de Gelderlander van vandaag over het streven van burgemeester de Loo om horeca in het eeuwenoude stadhuis te krijgen. Ze stelt: "volgens mij willen de meeste mensen in Gennep horeca in het stadhuis. De tegenstanders .... vormen volgens de Loo een grote minderheid" Wat een liegbeest, moest ik denken. De BOP van afgelopen januari heeft duidelijk gmaakt wat de Gennepenaar wil en dat is géén horeca.. Mevrouw wil blijkbaar linksom of rechtsom haar zin doordrukken. Trouwens: het CDA zou voorstander zijn, maar ik weet uit 1e hand dit allerminst gedeeld wordt door CDA leden en CDA notabelen. Ik vermoed dat eerder sprake is van partij-discipline dan van het eens zijn met dit zotte plan.

Album met wedstrijdmomenten van verschillende Flamingo-teams op zaterdag 17 oktober in PicaMare
Album met foto's van de kermiszaterdag
Ik zeg eerlijk gezegd niet snel dat iemand een liegbeest is, maar dit geval staat niet op zich. De foto links is gemaakt op 11 maart 2008 toen een zogenaamde discussiebijeenkomst werd gehouden in PicaMare over de herindeling, die toen zogenaamd nog niet vaststond. In de pauze sprak de burgemeester me aan en verstelde me dat ze helemaal niet voor een herindeling was, maar dat de Provincie met dhr Driessen voorop hierop aanstuurde. Dit spreekt ook uit de update van die dag , waarin ik stelde dat de Provincie blijkbaar (eenzijdig) op herindeling aanstuurde. Achteraf echter blijkt ook dit verhaal van de burgemeester, dat ze zelf helemaal geen herindeling wilde, onjuist. Lees maar eens het betoog dat ze in januari van dit jaar in de vergadering van de Statencommissie voor het Fysieke Domein Provincie Limburg betoogde. LINK. Een andere mening màg. Dat is ieders goed recht. Maar met een gespleten tong spreken? Een bestuurder? O ja: en weet u waar die miljoenen van de Provincie naar toe gaan, die toegezegd waren aan de gemeentes na een keuze voor herindeling (door dhr Driessen, CDA gedeputeerde van Limburg)? Die gaan naar de Floriade in Venlo! Over leugens gesproken!
Toekomstige Stadsraad Gennep in stadhuis?

Het huidige college van B&W blijft maar proberen om over "zijn graf te regeren", zoals Goof in het gastenboek schrijft. De burgemeester en huidige medebestuurders blijven maar proberen horeca in het stadhuis te krijgen (LINK). Maar over ruim een jaar bestaat de huidige gemeente niet meer en worden zowel gemeentekantoor èn Raadszaal te klein. Het is logisch en te verwachten dat de heringedeelde gemeente straks dorpsraden (en voor Gennep een Stadsraad) zullen krijgen, waar lokale zaken zullen kunnen worden besloten. En dan is het huidige stadhuis natuurlijk dè perfecte plaats voor de Stadsraad Gennep. Het past precies in het historisch perspectief en het stadhuis kan worden gebruikt waarvoor het indertijd bedoeld is: (stad) huis van Gennep.

De Oorlog

Ik heb al een aantal namen gesuggereerd voor de nieuwe gemeente. Via 1 van de knoppen bovenaan kunt u stemmen. Succes.

Ik heb u eerder verteld dat Godfried van Run, programmamaker van de NPS begin 2008 contact met me opnam en in het voorjaar van 2008 is langs geweest. Dat was in het kader van een nieuw NPS programma over De Oorlog (WOII). Ik heb samen met Godfried aan de voet van de pijlers van de Maasbrug gestaan. De serie van de NPS is gereed en gaat bijna van start. De 1e aflevering is op zondag 25 oktober om 20:15h op Nederland 2. Ook bijzonder is dat een (oud) Gennepse, Suzanne Hendriks, als researcher aan dit programma is verbonden. Suzanne stuurde me een mailtje: " In de oorlogsserie die we vanaf zondag gaan uitzenden komt ook een aantal keer Gennep voor: in afl. 1 over de inval bij Gennep, in aflevering 5 met de familiefilm van Jetten uit Gennep over de Joden die op de trein gaan en in afl 6 beelden van dezelfde familiefilm over de evacuatie van Noord-Limburg. Vriendelijke groet, Suzanne" Er is overigens een speciale website van de NPS over deze serie, waar u meer informatie kunt vinden.

U hebt wellicht ook gezien dat de werkgroep Gennep 65jr vrij druk aan de slag is in de vroegere schoenwinkel van Rutten. Ook het programma begint langzamerhand vorm te krijgen. Er is a,s, donderdag  22 oktober om 19.30 uur weer een voor een ieder toegankelijke bijeenkomst om te praten over het tot stand brengen  van de herdenking- voor de laatste keer -van de bevrijding van Gennep die in feb 1945 plaats vond.  Gennep 65 jaar in Vrede en Vrijheid. DE bijeenkomst is in de ruimte van voormalige Schoenhandel Rutten. En nogmaals, iedereen is welkom.

Klassefoto

Norbert Noij stuurde een nieuwe klassefoto en wel van klas b2 van de Norbert Mavo van het schooljaar 1973-1974.

Norbert had ook nog de lijst met namen. Deze heb ik op de foto rechts onder de klassefoto gezet.

De foto's zijn toegevoegd aan het album van de Mavo

Ik heb in het gastenboek een suggestie gedaan voor een naam voor de nieuwe gemeente en wel gemeente "Kop van Limburg". Is duidelijk, geeft de ligging goed aan en heeft waarschijnlijk weinig bezwaren.

Heeft u nog een suggestie of een mening hierover, laat dat dan weten.

Vuurwerk

Ik heb het filmpje van de kermis uitgebreid met een stukje van het vuurwerk van de woensdagavond. Het was gelukkig droog.

Vanochtend (do 15 okt) is de 2e kamer akkoord gegaan met een uitstel van de komende gemeenteraadsverkiezingen van begin volgend jaar. Voor Gennep, B en M vinden die pas in het najaar plaats voor de nieuwe gemeente per 1/1/2011. Alle partijen met uitzondering van de SP waren voor. De bestuurders van de betrokken gemeentes schijnen trouwens iets tegen de naam Maasduinen te hebben en een andere naam te zoeken voor de nieuwe gemeente: suggestie: waarom niet gewoon gemeente Noord-Limburg. Snapt iedereen en is voor iedereen duidelijk. Is tevens duidelijke boodschap richting Provincie en rest van Limburg, dat Limburg niet bij Venlo ophoudt!.

Ik kreeg vanmiddag een brief van de AFM (Autoriteit Financiële Markten) van 9 juni aan het Ministerie van Financiën onder ogen over de beruchte koopsompolissen, waardoor de DSB bank het loodje lijkt te leggen. Brief van de AFM Het gaat weliswaar niet specifiek over Gennep, maar de inhoud is dermate schokkend dat ik die toch met u wil delen. DSB krijgt nu weliswaar de zwarte piet toegeschoven, maar de genoemde praktijken met provisies van 80% waren standaard. Het wordt dus hoog tijd om ook eens die andere banken en financiële instellingen nauwkeurig onder de loep te nemen en het vuur aan de schenen te leggen. Hieronder een paar stukjes uit die brief van de AFM:

"dat er perverse prikkels bestaan", tav kredietbeschermers middels een koopsom: "Het gros van de aan de adviseurs/bemiddelaars betaalde provisies ligt rond de 80% van de koopsom", tav woonlastbeschermers middels een koopsom bij een hypothecair krediet: "De gemiddelde provisie ligt rond de 42%."

Schandalige praktijken. Ik moest ook terugdenken aan 1983 toen ik probeerde een hypotheek te krijgen voor mijn huidige woning. Men probeerde uit alle macht mij een levenhypotheek aan te smeren, welke ik nimmer zou kunnen betalen, maar waar wel de jaarlijkse provisie aan de bemiddelaar voor hem geoptimaliseerd waren. Uiteindelijk heb ik via een andere partij een "normale" annuïteitenhypotheek gekregen. De netto maandlasten waren plusminus 2/3 van die van de "levenhypotheek". Het scheelde zo'n 350 gulden. In die tijd erg veel geld!

Lange schaduw

Het is de tijd van de lange schaduwen, zoals de foto rechts zo treffend illustreert, maar ook van prachtige herfstkleuren. Hieronder een foto van het schuurtje van Giesbers aan de ZO Wal, dat op de nominatie staat om gesloopt te worden om plaats te maken voor een 2-onder-1 kap woning.

De aannemer maakt ondertussen behoorlijke voortgang met de aanpassing van de Spoorstraat. De reconstructie zorgt hier voor mooie brede trottoirs, hetgeen een behoorlijke verbetering is voor de voetganger.

En, heeft u ook de nieuwe informatierubriek van de gemeente gezien? De wijze waarop nu de plaatsen zijn aangegeven op een kaartje van de diverse bouwaanvragen, kapvergunningen ed. is voor de lezer een grote vooruitgang. In één oogopslag kan de burger nu zijn of er in zijn buurt iets te gebeuren staat. Een prima verandering dus. LINK naar gemeenterubriek

Ook in de gemeenterubriek, onder "de mening van" een betoog van Jo Opsteegh, fractievoorzitter van het CDA tegen degenen die bezwaar maken danwel kritische kanttekeningen plaatsen bij de komende herindeling.

Iedereen heeft recht op zijn eigen mening, maar ik wil toch even op dat betoog reageren.

Dhr Opsteegh stelt: "wil je een beter bestuur, meer bestuurskracht, dan moet je aan schaalvergroting doen." Dit lijkt logisch, maar blijkt in de praktijk allerminst te kloppen. Er zijn plenty voorbeelden. Ik geef er eentje: in de volgende link naar een artikel, waarin de bestuurskracht meting door de Provincie Limburg van 2004 wordt besproken, blijkt dat de kleinere gemeenten allesbehalve minder presteren dan de grotere gemeenten. De feiten logenstraffen derhalve de aanname dat schaalvergroting tot verbetering zal leiden. Er zijn nog veel meer voorbeelden. Een weblogartikel op de site van "Overheidsmanagement" legt eea haarfijn uit: " Steeds is het argument dat ze zo over beter gekwalificeerde ondersteunende diensten kunnen beschikken en zwaardere bestuurders kunnen aantrekken. Het probleem blijkt dan echter dat die gekwalificeerde bestuurders overgekwalificeerd zijn om zich met de dagelijkse gang van zaken bezig te houden. In plaats daarvan houden de bovenbazen zich bezig met nieuwe fusies, of gaan ze in het onroerend goed. Directeuren van zorginstellingen treden liever op als projectontwikkelaar dan zich te bekommeren om kwijlende bejaarden en ook schooldirecties vinden niets mooier dan het uit de grond stampen van gebouwen." (Ik moest even denken aan het noodbejaardenhuis met alle problemen van dien.). Ook leuk is dit artikel uit 2007.

Dhr Opsteegh stelt verder dat identiteit niet gekoppeld is aan de gemeente, maar aan de kern. Daarin heeft hij volledig gelijk. Door de herindeling komt het bestuur echter verder van die kernen af te staan. Daarbij heeft bestuur in het algemeen naast het verschijnsel van hoe groter hoe megalomaner ook het vervelende trekje dat het steeds meer bevoegdheid naar zichzelf wil toetrekken ipv dit over te laten aan bv de kernen. Ik denk dat het huidige subsidiebeleid van de gemeente Gennep hiervoor illustratief is. Subsidies aan bv plaatselijke muziekkorpsen zijn soms meer dan gehalveerd, waarbij de kanttekening geplaatst moet worden dat men deze korting voor een deel ongedaan kan maken via het verkrijgen van projekt-subsidies ter beoordeling van? (U raadt het?). Wel wordt een zeer ruimhartige subsidie gegeven aan de Floriade. Misschien is dit een voorbeeld van megalomanie? U mag zelf oordelen. De stelling dat "als het in Venlo regent in Gennep druppelt", die als argumentatie gebruikt wordt, snijdt in ieder geval geen hout.

Dhr Opsteegh besluit, dat "de kwaliteit van dienstverlening bepaalt wat nodig is". Ook hiermee ben ik het volledig eens. Maar dit is aan de burger om te beoordelen en niet aan degenen die die diensten verleent, de gemeente of het bestuur. Dan zou het dus wel zo netjes zijn geweest om dit oordeel en de keuze van al dan niet herindeling aan de burger over te laten. We zullen na 1 jan 2011 zien. Ik ben wel benieuwd wáár rond 2016 het nieuwe gemeentehuis gebouwd zal gaan worden (teneinde een beargumenteerde efficiency-slag te realiseren middels het bij elkaar kunnen plaatsen van alle ambtenaren)? Een adviesje van mijn kant: Afferden, want dat ligt zo ongeveer in het midden van de nieuwe gemeente. Of anders ergens op een industrie-terrein. Bij voorkeur liever niet in de oude kern van Gennep. Dan hebben we wellicht ook meteen een nieuwe gebruiksfunctie voor het oude stadhuis: dat kan mooi de plek worden voor de stadsdeelraad Gennep.

dinsdag 13 oktober

Een filmpje met een korte impressie van de Gennepse kermis. Vooral voor alle Gennepenaren buiten Gennep.

Het weer werkt niet echt mee. Zo was er zondagavond een heftige onweersbui die een vroeg einde aan de kermiszondag maakte. Gelukkig waren de maandag en dinsdag wat betreft het weer beter. Ook is goed te merken dat er géén schoolvakanties zijn. Woensdag zal het wel drukker zijn; dan is er ook vuurwerk. En hopelijk werken de weergoden komend weekeind beter mee.

De weergoden zorgen wel voor schitterende zonsondergangen, waarbij de gekleurde bomen in het zonlicht mooie taferelen opleveren. (de foto's zijn met een compact camera gemaakt)

Kermis 2009

Ik werd door verschillende mensen aangesproken: waar blijven de foto's van de Gennepse kermis? Daarom een kort album.

Het heeft de kermis dit jaar nog niet meegezeten. Regen op zaterdag. Op zondagavond rond 20:30h een heuse zeer forse onweersbui die het kermisterrein leeg veegde en ook op maandag bleef het niet droog. Hopelijk heeft de kermis de rest van de week meer geluk.

Ik moet trouwens ook zeggen dat het jammer is dat die grote opvallende attracties dit jaar echt ontbreken. Juist die zijn altijd leuk om foto's van te maken. Het is jammer dat we met zijn allen, en met de gemeente voorop, niet meer ons stinkende best doen om de Gennepse kermis tot dè kermis te maken, zoals dat ook vroeger het geval was. Ik kijk weleens met jalouzie naar Boxmeer, waar de kermis vroeger geen vergelijk was met de Gennepse kermis, maar waar ze Gennep nu voorbij gestoken schijnen te hebben.

Inderdaad misschien niet de beste timing om de Spoorstraat open te breken met de Gennepse kermis. En als je het dan al doet: zorg dan tenmiste dat bv de buschauffeurs geïnformeerd zijn. Deze buschauffeur zette zijn bus vanaf Novita achteruit terug tot bij de Rabo om maar via de Brugstraat te rijden. En ook bij het Wilhelminaplein moest door diverse Veolia-chauffeurs gekeerd worden.
Ondertussen is het wel herfst zoals dit plaatje van de Martinushof laat zien.
Verkeer (2)

Ik heb net uit betrouwbare bron vernomen dat géén rekening gehouden wordt met de Gennepse kermis en dat as maandag al de Spoorstraat thv het Wilhelminaplein wordt afgesloten. Blijkbaar is dit mede op verzoek van de Gennepse middenstand, omdat dan de kans groter is dat de werkzaamheden nog vóór kerstmis worden afgerond. Tja: de beleving van de Gennepse kermis is niet meer wat het geweest is. Niet bij de gemeente en blijkbaar ook al niet bij de Gennepse middenstand. Vroeger was het een happening, dè kermis voor de wijde omgeving. De 1e zondag na de 10e oktober. Schoolkinderen hadden de gehele week vrij en de kermis duurde een week met een onderbreking op de vrijdag en zaterdag. Danstenten op verschillende plaatsen, matinees, die om 11:00h 's ochtends begonnen. Ik ben blijkbaar ècht oud aan het worden. Men heeft blijkbaar niet in de gaten, dat ook dit cultuurhistorie is, en dat het wellicht de moeite waard is om die in stand te houden!

Verkeer
Veel mensen hebben het nog niet in de gaten, maar de Weverstraat is inmiddels (in 2 richtingen) open voor het verkeer. De foto links is van vrijdag 9 okt 11:30h, de foto rechts van diezelfde dag om 16:30h. Hopelijk helpt het om de huidige verkeersdrukte op de Zandstraat/Spoorstraat wat te onderdrukken. De foto geheel rechts is van vrijdagochtend 09:30h
Ik meende dat het busstation opgeknapt was ondermeer vanwege de chaos aan fietsen. U kunt zich mijn verbazing voorstellen van het tafereel op bovenstaande foto's. Zo te zien is men tè zuinig geweest met fietsenstallingen ofwel men heeft de drukte volledig onderschat. Er zal wel een aanvullend krediet nodig zijn....
Ook niet lekker voor fietsen is de tent bij de Dragonder. Vandaag al 2x gezien dat een fietser moest afstappen omdat hij/zij door de auto's in het gedrang kwam.
de voorste plaat bij de Piramide heeft nu ook een bestemming gekregen. Het is de aanduiding waar de stalen deur een stukje verder naar leidt..... LINK

In het gastenboek maakt Sjaak een opmerking over de commotie die ontstaan is door de brandbrief van de voetbalclubs die stellen af te stevenen op een financiëel bankroet. (zie ook artikel de Gelderlander)

De reacties op de website van de Gelderlander zijn overigens behoorlijk kritisch op de voetbalclubs zelf en dan vooral vanwege het feit dat men stelt dat 1e elftalspelers betaald worden. Ik weet dit niet, maar ik vind wel dat Gennepenaren bij voorkeur bij Vitesse zouden moeten spelen en ook dat deze de kern van (of het gehele) 1e elftal zouden moeten worden. Ikzelf zou trots geweest zijn als ik het ooit zover had geschopt.

Maar hoe het ook zij en ook los van deze zaak: het subsidie-beleid van de gemeente Gennep is niet bepaald om vrolijk van te worden. Ik heb al eerder de halvering van de korting van de muziek-korpsen vermeld. Blijkbaar hebben de bestuurders inderdaad meer affiniteit met Venlo en de Floriade dan met activiteiten van de Gennepse bevolking. Het is in ieder geval een onderwerp, dat er om vraagt dat we er eens nader op terug komen

Ochtendgloren

Een fazanthaan vliegt luid krakélend van de Martinushof naar het bosje bij Hoesen. Op de Niers landen 2 waterhoentjes in de buurt van 3 meerkoeten.

In de verte, ter hoogte van de schamele resten van het vroegere Nierspark, zie ik 2 kleine verticale witte streepjes op de Niers. Het zijn 2 futen die op jacht zijn naar de vis in de Niers.

Richting Ottersum glijden de koppen van een familie zwanen door het gras. Ze zwemmen op de zijtak van de Niers en zijn zichtbaar vanwege de hoge waterstand door de regen van afgelopen week.

Een buizerd vliegt van het bosje bij de Niersbrug naar het bosje bij Hoesen, achterna gezeten door 3 kraaien. De torenvalk die op het ooievaarsnest zit, wordt deze keer met rust gelaten evenals de reiger die overvliegt richting Niersbrug.

De meeste herrie maken nog de vluchten ganzen, die luid gakkend overvliegen in naar het lijkt alle richtingen. De runderen hebben geen oog voor al het gevogelte en grazen onverschillig door.

35 jaar verschil!

tussen de foto's links en rechts, die Fons stuurde.

Op de linkerfoto is het bejaardenhuis in aanbouw ter vervanging van het oude bejaardenhuid bij de nonnen. We schrijven ca 1974.

Inmiddels is dat gebouw alweer gesloopt en zien we op de achtergrond de noodbarakken, waarin de ouderen tijdelijk gehuisvest zijn. Aan de Brugstraat zijn de toekomstige aanleunflats in aanbouw, onderdeel van plan OpdeLogte

spinneweb met ochtend-dauw
ma fuut met haar jong op de Niers (links een filmpje, rechts een foto)
toegenomen drukte op de Zandstraat/Spoorstraat
Clericale en wereldlijke machthebbers in conclaaf

Vanmiddag (di 6 okt) was er hoog overleg tpv de Martinuskerk, waar de crericale en wereldlijke machthebbers een druk beraad hadden. Blijkbaar was het college van B&W op werkbezoek.

Gennep groeit 9,5% !

Vandaag werd een persbericht van het CBS naar buiten gebracht met de verwachte demografische ontwikkelingen in Nederland van nu tot 2040. LINK

Voor Gennep (en in tegenstelling met nogal wat omliggende gemeenten) wordt een behoorlijk sterke groei van de bevolking verwacht met bijna 10%. Link naar lijstje van gemeentes. Op onderstaand kaartje van het CBS staan de details:

Inbraakpreventie in Gennep?

Voor de geïnteresseerden: Vitesse heeft vanmiddag (zo 4 okt) met maar liefst 5-1 in en van Helmond verloren. Ook Milsbeek heeft verloren, thuis met 1-2 van MULO. Achates heeft thuis 1-1 gelijkgespeeld tegen SVC. Gelukkig heeft Flamingo's (zowel dames als heren) wèl gewonnen, telkens met 4-0. En ook Dames 2 (hup Steppie) heeft met 4-0 gewonnen.

Vanmiddag (do 1 okt) stond een grote kraan van Jenniskens bij de Piramide en was hijswerkzaamheden aan het verrichten. Het leek wel een kunstwerk.

Nu weet ik niet altijd wat een kunstwerk moet voorstellen, zoals bij het kunstwerk in het Nierspark. Daarvan dacht ik in 1e instantie dat het een zwaan op het water van de Niers voorstelde. Het bleek een voorstelling van de Augustinus-drumband te zijn...

Vanmiddag had ik het niet zo moeilijk...: een open deur. Het kunstwerk is dus zowel letterlijk als figuurlijk een open deur. Alhoewel: misschien is het wel als inbraak-preventie bedoeld. Zo'n stalen deur kan tenslotte een behoorlijk obstakel zijn (als ie dicht zou kunnen).

Het weer is inmiddels helemaal omgeslagen. Het is echt herfst. Maar het is ook al oktober. Gisteren regende het walnoten, de kastanjes lopen op hun eind en de bladeren verkleuren in rap tempo. Op naar de Gennepse kermis.

De druiven in mijn tuin hebben het dit jaar goed gedaan. Rechts onder liggen trouwens de walnoten.

WILHELMINAPLEIN:

U weet dat het plan bestaat om het Wilhelminaplein op te knappen? Dat is inderdaad dringend nodig. Het is bovendien een van de grootste pijnpunten in de gemeente Gennep wat betreft parkeerproblemen.

Het plan is om de opknapbeurt in 2010 uit te voeren.

Gennep.nu laat u zien hoe het huidige plan er uit ziet.

Op de tekening zitten Albert Heijn en het tankstation aan de rechtse kant, de Tulakker links. (en natuurlijk Spoorstraat beneden en Emmastraat boven). De glasbakken worden ondergronds geplaatst, zoals de gemeente van plan is op termijn overal in de gemeente uit te voeren.

Gennepenaren

In de Gelderlander staat vandaag (30/9) een berichtje dat Hans Gilissen burgemeester van Venray wordt. Hans proficiat. Tegelijkertijd staat er in de M&N Bode een ingezonden stuk van de hand van Mat Knapen, waarin hij het heeft over "autochtone" and "allochtone" Gennepenaren en het feit dat die "autochtone" Gennepenaren verhoudingsgewijs minder initiatieven tonen en minder actief zijn. Hij verwijst ook naar het verre verleden waarin Gennep regelmatig overheerst is en geleerd heeft "zich gedeisd te houden".

Het rijst bij mij de vraag, wat is een Gennepenaar? Iemand die in Gennep geboren is? Iemand, die in Gennep geboren en getogen is? Is Hans Gilissen een Gennepenaar? Hij is in ieder geval in Gennep geboren en getogen. Ikzelf ook, maar ben ik daardoor een Gennepenaar? Technisch gezien is iemand die in Gennep woont, per definitie een Gennepenaar. Hetzelfde kun je stellen van iemand die uit Gennep afkomstig is.

Waar het echter wezenlijk om draait is niet waar je geboren en/of getogen bent, en zelfs niet waar je woont, maar veeleer waar je je thuis voelt. Allochtone en autochtone Gennepenaren zijn daarom een gekunsteld begrip. Echte Gennepenaren zijn wat mij betreft die mensen die Gennep als hun thuis ervaren en die er een zwak plekje voor hebben. Mensen die betrokken zijn bij Gennep en wat er gebeurt. Op je thuis ben je trots, met je thuis ben je zorgvuldig en voorzichtig en je hebt oog en respect voor het verleden. Zonder daar overigens ook weer àl teveel bij stil te staan. En juist dergelijke mensen heeft Gennep nodig, zogenaamd "import" of zogenaamd "geboren en getogen". Betrokken mensen maar geen technocraten of mensen die hier "hun ding komen doen" of van buitenaf menen te kunnen bepalen wat goed voor Gennep is. Ik vermoed overigens dat Hans Gilissen Gennepenaar is, alhoewel zijn vader ook import was. Hij heeft, denk ik, in ieder geval de kans verspeeld om in 2011 hier burgemeester te worden. Jammer, ook al heet die nieuwe gemeente straks Bergemo of Maasduinen. Ik krijg nog altijd een glimlach op mijn gezicht als ik terugdenk aan zo rond 1966. De toenmalige burgemeester Gilissen kwam op de Nederlandse radio in een discussie over geboortebeperking (waar hij zwaar op tegen was). Zijn uitspraak voor de radio was: "laat God's wateren over God's akkers vloeien..." :-)

Nieuwe filmpagina: Gennep in 2009

Ik heb een nieuwe pagina gemaakt met filmpjes van dit jaar. Zie filmpagina Ook staat op deze pagina een grote versie online van de film "Gennep in de oorlogsjaren" en de 4 delen van operatie "Veritable". Veel plezier

Jaaroverzicht van 2008
vuurwerk in de nacht van 1 jan
sneeuwpret op de Niersdijk op 5 januari
IJspret op de Siep op 11 januari
24 januari: een nieuwe Prins
korte (5 min) film-impressie van de receptie
15 feb.: sloop van Bentem
21 feb: Mèrtzitting
22 feb: optocht
8 april: musical van de Ratel
10 mei: jonge ooievaars uitgekomen (vanaf webcam, slechte kwaliteit)
27 juni: Niersvalley
28 juni: Autozegening
4 juli: Summertime
4 juli: Pleinfeesten met Nick en Simon
8 juli: jeugdvierdaagse
30 juli: promo Jong Nederland
1 aug: Summertime

9 aug.: de Niers
21 aug: Sax appeal
22 aug.: avond-optreden van de William Smulders band
29 aug. gemeentelijk koningschieten: de opmars van de gilden
30 aug. Guardia Flamenca
31 aug: de Vuelta in Gennep
en er volgen dit jaar natuurlijk nog meer filmpjes....
5 sept: torenfestival
6 sept: Doe je mee dag van Jong Nederland
Gennepenaar in "World Volley News"

World Volley News is het officiële bulletin van de wereld volleybond. In de editie van september 2009 komen we notabene een Gennepenaar tegen:

op blz 5 zien we een foto van een Braziliaan die bij het beach volleybaltoernooi moeilijke toeren uithaalt. Maar wie zien we op de achtergrond in een oplettende houding en met een flitsende zonnebril op de lijnen bewaken als lijnrechter? Onze eigen Mike Murray. Wilt u het hele blad bekijken (en eventueel uzelf overtuigen), dan is hier de link: link naar WVN editie sept 2009

NPS: documentaireserie "de Oorlog" met inval bij Gennep

Bijna een jaar geleden werd ik benaderd door iemand van de NPS over de inval van 1940 door de Duitsers. Vandaag kreeg ik een mailtje van de NPS dat de documentaire serie "de Oorlog" bijna van start gaat. De eerste uitzending wordt door de NPS op zondag 25 oktober 2009 uitgezonden, om 20.15 op Nederland 2 (zie flyer). In die eerste aflevering komt het verhaal over de inval bij Gennep en Mill voor. Er is ook een kinderserie gemaakt over de tweede wereldoorlog, die heet 13 in de Oorlog. Deze wordt ook op die zondag voor het eerst uitgezonden, maar dan op Zapp (Nederland 3), om 18.20. Link naar de flyer van de NPS . U ziet: www.gennep.nu is zelfs in Hilversum bekend!

We worden verwend

in september met het weer. Ik ben benieuwd wanneer het omslaat. Het mooie weer zorgt in ieder geval voor mooie plaatjes. Dobberen op de Niers, heel veel fietsers en wandelaars die nog van het mooie weer wilden genieten. Ondertussen zijn de meeste kastanjes al gevallen en ook met de noten gaat het hard. Wat me wèl opvalt is dat veel kinderen het verschil tussen tamme en wilde kastanjes niet meer kennen. 2 plaatjes om dat duidelijk te maken. De tamme kun je dus eten en van de wilde kun je speelgoed maken (pijpen en zo). Vitesse speelde overigens vanmiddag 0-0 tegen Irene. Flamingo's dames en heren (1) hebben gister wèl gewonnen (3-2 en 3-1). Her en der wordt weer driftig gebouwd. De woningen aan de Pater Celiestraat kenden hun vóór-oplevering afgelopen donderdag en worden binnenkort betrokken door de nieuwe bewoners. Ook de flats aan de Brugstraat en bij de Paters aan de Spoorstraat gaan hard. De aanpassing van de Weverstraat naar 2-richting verkeer vordert inmiddels ook al aardig, zodat na de kermis met de Spoorstraat begonnen kan worden. Alleen op de plek van het Bolwerk (de oude Martinusschool) is het nog een grote woestenij. En dàt zal nog wel even duren. Mooier waren dan de vlinders, die ik bij de volkstuintjes aantrof.

Links de wilde en rechts de tamme (eetbare) kastanje. Let wel op, de bast prikt behoorlijk
de woningen aan de Pater Celiestraat waarvan do 24 sept de vóóroplevering was
ook aan de Nieuwstraat wordt een huis gebouwd
toekomstig bolwerk
flats aan de Brugstraat
De Weverstraat wordt 2-richting
dobberen op de Niers
Nu online: Klik op het icoon en voeg uw naam toe.

Ook in de toekomst volgen nog meer nieuwe leuke en interessante afbeeldingen. Blijf kijken!

 

Voor degenen die de oude voorpagina's nog eens willen zien:Oude voorpagina's

  www.gennep.nu Binnenkort..... NIEUWE UPDATES.....Blijf kijken!

Duet  

Wilbert