Ik ben de 1.000.000 gepasseerd!

Gisteren was de 1 miljoenste keer dat een pagina van deze site geopend of gedownload werd. (als u op de vuurwerk-foto klikt, krijgt u het overzicht). "Helaas" was ik voor mijn werk in Canada en kon ik er dan ook op dat moment geen extra aandacht aan besteden. Maar ik ga gewoon door. Op naar de 2 miljoen zal ik maar zeggen. Alhoewel niet zoveel met Gennep te maken laat ik u toch wat plaatjes zien die ik van de week in Canada geschoten heb van oa. downtown Toronto met de CN tower en ook de Niagara watervallen tussen Lake Erie en Lake Ontario. En verder: Henk stuurde een aantal nieuwe foto's met de stand van zaken bij de schietbaan. Deze volgen binnenkort. En Diane Kroon stuurde de namen van een klassefoto van de Ratel van 1988. Deze is aan het betreffende album toegevoegd. Ook wist Arno Goossens de laatste nog ontbrekende naam van de klassefoto van de Ratel van 1976 te achterhalen. Tenslotte: ik werd afgelopen woensdag in Toronto gebeld door iemand van de Gelderlander over de Gennepse stadspoorten. Gelukkig had ik mijn telefoon uit staan, want het was daar toen 4 uur 's ochtends. De verslaggever heeft, zag ik, een reportage gemaakt in de Gelderlander van afgelopen donderdag, waar ook op gereageerd is in het gastenboek. Ik zal nog wat afbeeldingen van deze website laten zien met wat toelichting over het onderwerp. O ja, gastenboek. Ik ben het volledig eens met de reactie van 28 maart (een Gennepse uit Gennep 28-03-07 20:40:42). Veel plezier

Dit is de prent waar de plattegrond in de Gelderlander van afkomstig is. Het is een ets van rond 1660, waarschijnlijk van Merian. De ets voert terug op de belegering (en verovering) van het Genneperhuis door prins Frederik Hendrik in 1641. (80 jarige oorlog: 7 Provinciën tegen de Spanjaarden)
De gravure van de Nierspoort. De gravure is gemaakt in 1787 door Bulthuis. Dit gebouw stond tpv de weg thv de Gennepermolen.
Deze ets laat de omsingeling door Frederik Hendrik in de zomer van 1641 zien. De belegering en strijd duurde 7 weken. Toen kapituleerde kapitein Preston in het Genneperhuis. Op de ets zien we de aftocht van de Spanjaarden door de Maaskemp. De brug over de Niers tussen Ottersum en Gennep was een schipbrug in het kader van de belegering door de "Staatsen"
Deze gravure van Braun Hogenberg uit ca 1575 laat zien dat er echt toch maar 1 brug was en wel op dezelfde plek, waar deze ook nu nog ligt bij de Gennepermolen. Overigens kunen we ook hier de Nierspoort zien, achter die brug. Helemaal links zien we de windmolen, voorloper van de huidige windmolen de Reus aan de Ottersumseweg. Deze windmolen was gebouwd op 1 van de torens van voormalig slot Loonenstein.
Het Fairmont hotel in Toronto, waar ik 2 nachten verbleef.
Hier zien we het Fairmont hotel liggen, dat dateert uit begin van vorige eeuw.
Gedeelte van de sky-line van Toronto.
Deze foto is gemaakt vanuit de 28e verdieping van het Andrews business centre, waar ik een bespreking had. De hoge toren is de befaamde CN toren, hoogste gebouw van Toronto.
Straatbeeld van downtown Toronto.
1,5 uur rijden vanaf Toronto liggen de Niagara watervallen op de grens tussen Canada en de USA. Deze foto is gemaakt vanuit mijn hotelkamer op de 28e verdieping van het Hilton Fallsview hotel.
Een 2e foto vanuit mijn kamer. Het was nog erg vroeg. Daarom dus een wat donkere foto. De Niagara watervallen bestaan feitelijk uit 2 gedeelten. Hier zien we het (iets kleinere) 2e gedeelte. Achter de waterval ligt overigens Amerika.
Dezelfde waterval maar nu bij daglicht. Goed te zien is dat de winter nog maar amper over is. De Niagara watervallen liggen overigens tussen Lake Erie en lake Ontario die duidelijk een groot hoogteverschil hebben
De waterval die we ook op de 1e foto zagen. Dit gedeelte wordt ook wel de "horseshoe fall"genoemd (heeft ook duidelijk hoefijzer vorm).
Heel jammer is dat een stukje magnifieke natuur omringd wordt door beton, staal en glas. Je houdt het bijna niet voor mogelijk.
De kamer in het Hilton. Errug luxueus. Schijnt ook vaak voor honeymoons gebruikt te worden.
Elders in Canada is het gelukkig wat meer in de richting van wat je zou verwachten. En natuurlijk de typische Noord Amerikaans schoolbussen.

De Jaren 70-90

Afgelopen maandag toonde ik een dia-show van foto's die Piet Snijders gemaakt heeft van de volksdansfeesten van 1981. Op dezelfde wijze is een diashow gemaakt van foto's van Piet van de jaren 70-90. U ziet de vervanging van de Niersbrug, de sloop van het klooster en alle Gennepse plekjes uit die periode. Veel plezier.

Gennep in de jaren 70-90 (door Piet Snijders)

Iduna 45jr

Iduna in Heijen vierde afgelopen weekend haar 45jr bestaan met een internationaal volksdansfeest. In de 80-er jaren pakten ze dit nog veeel grootschaliger aan. Iemand die graag fotografeerde was Piet Snijders, van wie al een aantal specials op deze site staan. Piet legde ook een aantal van die feesten op de gevoelige plaat vast, waaronder de feesten van eht jaar 1981, nu 26jr geleden. Iemand heeft de foto's bewerkt tot een diashow met geluid (videocd). Ik heb deze via Wielly Janssen en heb er een wmv-file van gemaakt, zodat u hier op deze site nog eens terug kunt kijken op die feesten die in 1981 gehouden zijn. Veel plezier.

Volksdansfeesten 1981

"Langs kronkelwegen": Er zijn behoorlijk wat boeken over Gennep, Gennepse instituten en Gennepse verenigingen verschenen. De topschrijver is dan wel Wiel van Dinter. Op Ebay en marktplaats kunt u deze boeken vaak nog wel kopen. Van meer recente datum is het boek "langs kronkelwegen" van Han Albers. Foto's met afbeeldingen en vertellingen uit het Gennepse van vervlogen tijden. Ik zag vandaag toevallig bij de copyshop van Sjang Noy nog een stapel van die boeken liggen voor € 9,95. En Sjang vertelde dat de boeken ook via internet te bestellen zijn en dat er in het najaar een 2e deel op komst is. Vandaar nogeens de advertentie van afgelopen november en een link naar waar u het boek eventueel kunt bestellen (U kunt het natuurlijk ook in de winkel kopen).

Boek "Langs kronkelwegen" van Han Albers

Bouwen en meer

Ze schieten her en der aardig op. Ik heb vanmiddag een rondje gemaakt en de stand van zaken vastgelegd. Bij Vitesse ging het overigens niet zo goed en uiteindelijk hebben ze blijkbaar ook met 1-2 verloren van Venhorst. Gelukkig voor Vitesse verloor ook Juliana met 4-1 van Herpinia, zodat ze nog steeds gedeeld 1e staan. Wel komen zowel Venhorst als Herpinia erg dichtbij. Maar terug naar het bouwen. Ik gebruik sinds kort een nieuw programma voor het maken van webalbums. Het heeft een aantal voordelen: je kunt nu doorklikken, maar bovendien kun je switchen tussen verschillende albums. U wilt de stand van zaken volgen van de bouwwerkzaamheden (en voorbereidende activiteiten). Klik dan op de volgende link. Verder berichtte ook Frank dat ie een wandeltocht gemaakt had (langs oa de Paesplas en de Maas). Een paar plaatjes van Frank, aangevuld met een paar van mij van dit weekend.

BOUWEN

Vissersbootje op de Paesplas met rondvliegende meeuwen
Hendrix. Staat er inmiddels ook al weer zo'n 45jr
Gezicht op de kerk van Beugen
Eenzame visser aan de waterkant.
En over dit pad gingen we altijd naar het openlucht zwembad.
 
De Maasbrug
In de verte de kerktoren van Oeffelt
En natuurlijk het veerhuis aan de overzijde van de Maas
ik vul de foto's van Frank aan met een paar van mezelf
En ook aan de andere kant van de Niers wordt gebouwd en gebouwd. En niet alleen maar plan "achterdehoven". Maar geen flats.....
De Reus
Gezicht op Gennep
Een laatste blik misschien. Volgende week is de laatste week van de uitverkoop. En dan, de sloophamer? Smederij van Beckers.. 1e supermarkt van Jan Linders... Tabee
De Niersweg. Niet echt het favoriete terrein voor fietsers. (zaterdag 24 mrt 2007)

"Bij vrolijke Peter"

We schrijven nu het jaar 2007. Over een jaar viert Vitesse haar eeuwfeest. Maar ook viert de Gennepse harmonie haar 190 jarig bestaan. Opgericht in 1818 is ze een van de oudste korpsen van Nederland. De Gennepse harmonie bestaat meer jaren dan dat Gennep zich Nederlands mag noemen. En al die jaren is de harmonie nauw met Gennep verweven geweest. Binnenkort hebben ze weer hun jaarlijkse donateursactie en ik hoop dat ze beter weer hebben dan verleden jaar. Zie: LINK 2006. En om in muziektermen te blijven: als "opmaat" naar hun actie, maar ook naar hun jubileum in 2008, heb ik het programmaboekje van hun 140jr jubileumviering in 1958, nu dus bijna 50jr geleden. Het boekje is rijkelijk voorzien van advertenties uit het Gennepse. Vandaar ook de titel van deze update. Eens kijken of u "vrolijke peter" kunt vinden. En wist u dat er in 1958 in Gennep al nasi-goreng verkocht werd? Zelfs de kleermaker, die toen in mijn huidige woning zat (Th Wilbers) adverteerde. En schaffers had zelfs al tv's, Jan Linders koeling (in de Steendalerstraat) en voor anthraciet moest je bij Konings zijn. Oude tijden herleven. Veel plezier. En denk aan de harmonie, als ze langs de deur komen.

Oud en nieuw

Alhoewel: meer oud dan nieuw deze keer, want ik had u o.a. klassefoto's beloofd. De klassefoto's zijn van de meisjesmulo eind jaren 60 (afkomstig van Riekie Simons) en een "nieuwe" klassefoto van de Martinusschool, afkomstig van Emile Goossens. Emile vertelde trouwens dat volgens de gemeente de boom bij de Tulakker de oudste lindeboom van Gennep is. Alweer oud dus. En ook bijna verleden tijd (alhoewel nog niet zo heel erg oud) is het bejaardenhuis met de aanleunflat. Geen mooier plaatje dus dan de weerspiegeling van de ondergaande zon van vandaag (22 mrt) in de ruiten van deze gebouwen. U vraagt zich misschien af, waar blijft dat "nieuwe" nou? .... Vandaag zijn ze blijkbaar begonnen met de voorbereidingen van de verbouwing van de ESG-zaal (de oude micro-hal). De bouwhekken zijn vandaag in ieder geval geplaatst. Ben razend benieuwd waar die ruim 1,5 miljoen euro nu aan uitgegeven gaat worden. Tenslotte is dat meer dan de nieuwbouw van 10 woningen aan de Papierschepper in het Pagepark kostte. Veel plezier, en...heeft u nog foto's?

De 1e klas van de meisjes ULO aan de Picardie, schooljaar 1967-1968
De 2e klas van de meisjes ULO aan de Picardie, schooljaar 1968-1969
De 3e klas van de meisjes ULO aan de Picardie, schooljaar 1969-1970
De 6e klas van de St Martinusschool 1976-1977
Symbolisch weerspiegelt de onderstaande zon in de ruiten van de aanleunflat. De archeologische opgravingen zijn overigens afgesloten. Deze vonden op de voorgrond plaats
En de bouwhekken zijn dus verschenen. Ben benieuwd hoe dit er ruim 1,5 miljoen euro verder uitziet en of je het er vanaf ziet (??)

Oude bomen, nieuwe bomen

De moterzaag is in Gennep aardig actief geweest. Maar ze zijn ook driftig bezig nieuwe bomen te planten. Een "oude boom" die geveld wordt is blijkbaar garage (nu tankstation) Jetten. Al zo'n 109 jaar in Gennep present. Eerst in de Niersstraat, toen in de Zandstraat en na de oorlog in de Spoorstraat. Er staan aardig wat foto's van op deze site. En ook in de film over Gennep uit 1968 komen ze uitgebreid voor. Maar het is klaarblijkelijk over en sluiten. Ter herinnering een kopie van het krantenartikel dat in 1973 verscheen bij het 75 jarig jubileum. En verder... Maandag hagelde het plots en was er een felle onweersbui boven het Gennepse (minder dan 2 tellen tussen flits en donder). De vogels zijn actief. Zo ook de bouwers. Wat plaatjes van deze week. En binnenkort? Nieuwe klassefoto's en meer. Veel plezier.

Het artikel uit de M&N Bode van 34jr geleden
Men is druk bezig met de fundering voor zowiezo
En op het Pagepark wordt weer een huis "gedekt"
De hagelbui van afgelopen maandag
Duikvlucht
Hoe krijg ik die 2 nu weg
Van afstand toekijken
Aan mij gaat het voorbij
En wij zijn toch lekker de sterkste
Sierlijke duifduik
Kssssst
4 duiven en een grote hoop mest
Meer fietsen dan stalling bij het busstation
En ook bij de Kroon kunnen bijna de pannen besteld worden
Op de Zuidwal (de stadswoningen) liggen de kanaalplaten voor de verdiepingsvloeren er al op.

Gevallen katjes

Als je zo door Gennep rondloopt, zie je vanalles. Een beeldverslag van de afgelopen dagen. {overigens blijven alle updates gewoon toegankelijk bv via "oude pagina's". Veel plezier.

De archeologische onderzoekingen achter het bejaardenhuis gaan door. 1 vd de hydrauliek-slangen van de graafmachine was klaarblijkelijk net voor mijn aankomst stukgegaan.
De Gennepse krant komt zelfs op bezoek . Henk Jaspers houdt hem gezelschap. Jan Wessels zijn hoofd kunt u achter de graafmachine zien.
Voor uw oriëntatie heb ik bovemstaande oude luchtfoto aangegeven waar ze bezig zijn: LUCHTFOTO

Terwijl de narcissen uitbundig en overvloedig bloeien

 

De kinderen op de speelplaats van de Piramide hebben onderwijl een prima gezicht op de werkzaamheden voor de nieuwbouw van de Meander. Hier wordt met de betonpomp de beg grond vloer gestort

Bij de gemeentewerf zijn de bomen langs de Niersoever inmiddels geveld.
Een kaal gezicht. Dat was een jaar geleden wel anders. LINK
Blik vanaf de andere kant.
Daags na het storten ziet de vloer van de nieuwbouw Meander er al prima uit. Mooie vorm trouwens.
Ook mooi, maar wel heel anders: een reiger boven de Niers.
En zelfs al ben je door de storm geveld... dan nog kunnen de katjes bloeien.
Bij de nieuwbouw bij het Hökske voor Zowiezo zijn ze nog niet aan storten van beton toe.
Ook op het Pagepark staan de struiken in bloei.
Alhoewel hier nog geen plaats is voor struiken. Gewroet in de grond voor 1 van de volgende fase.
En hier ergens zal straks die flat verschijnen. De kapvergunning voor de bomen langs de Willem Boyeweg is al verleend.
Bij de Tulakker is op zaterdag een "boomonderzoeker" aan het werk. Schijnt een officieel beroep te zijn.
Hij plaatst sensoren rondom de stam, die een signaal doorsturen en dan opvangen. Uit het ontvangen signaal kan dan de kwaliteit van het hout ter plekke worden opgemaakt.
Uit mijn eigen tuin: ziet u het lieveheersbeestje?
Van verleden jaar. Zien er bijna uit om op te eten.
Ook van verleden jaar. Maar de hibiscus is altijd laat met nieuwe bladeren. In ieder geval zaad zat.

Meester Cup

Ik kreeg vandaag een telefoontje van de schoondochter van Grad van Dijck (Overloon). Ze had nog spullen van/over Grad. Allerlei materiaal inclusief klappers met knipsels van en over Gennep. Erg leuk. Maar daar kom ik een andere keer nog op terug. Er zaten ook afbeeldingen bij van Meester Cup. Op 9 maart had ik een update met foto's van Annie Derks (en Jan vd Hurk) uit Veldhoven LINK naar die UPDATE en wel van de meisjesschool in 1942-1943. Daarop stond o.a. ook de dochter van meester Cup en van die dochter heb ikzelf nog les gehad in de 1e klas van de Martinusschool (1961-1962). Meester Cup gaf toen zelf ook nog steeds les. Juffrouw Cup ging daarna naar Noorwegen voor zover ik weet. Ik weet nog dat ze me thuis kwam opzoeken. Amper 4 weken op school moesten mijn amandelen gepeld worden. Daarna mocht ik echter niet naar huis, maar moest een paar dagen in het Canisius blijven. Ik heb overigens nooit meer zoveel ijs en ijskoude ranja gehad als toen, maar dat is weer een ander verhaal. Maar ik weet nog altijd dat "de juffrouw" op huisbezoek kwam toen ik weer thuis was. Enfin, nu terug naar de foto's. Ik zal de foto, die ik van Annie Derks heb er voor de volledigheid weer bij plaatsen. De onderwijzers-familie Cup. Veel plezier.

De onderwijzers voor de jongensschool rond 1932. vlnr: Alphons van den Bogaert, Huub Vergoossen, Mies Albers, Gerard Cup, Willem van Kempen, Jo Basten, A van Ray en J. Humme
1933: de 4e klas van de jongensschool met de meesters Cup en Heesen. (de meeste namen zijn trouwens bekend)
1936. Al het onderwijzend personeel van Gennep en omstreken. Ze waren aangesloten bij de RKOB, afdeling Gennep. H Smeets was voorzitter, W Nagels secretaris en G Cup penningmeester. Op deze foto staan heel wat bekenden, zoals Zus Lueben, Jan Beckers, Gerard Cup, Vic Heesen, Jan van Rens, Jozef Smeets en anderen
De al eerder getoonde klasse-foto uit 1942-1943 met oa de dochter van Gerard Cup, maar ook de dochter van Jan Beckers en verder bv ook Laura Albers. Een klas met toekomstige juffrouwen lijkt het wel.
Google
WWW harmteunissen.nl

Nu online: Klik op het icoon en voeg uw naam toe.

Ook in de toekomst volgen nog meer nieuwe leuke en interessante afbeeldingen. Blijf kijken!

Voor degenen die de oude voorpagina's nog eens willen zien:Oude voorpagina's