Gennepse Kermis

De Gennepse kermis was en is voor de meesten in Noord Limburg en het Land van Cuijk een begrip. Alhoewel vroeger meer dan tegenwoordig. Tot in de jaren 60 van de vorige eeuw werd Gennep nog door velen als een stad (je) beschouwd. Toen mijn vader in 1954 afscheid nam van de dienst gemeentewerken Land van Cuijk om direkteur openbare werken van de gemeente Gennep te worden, kreeg ie van zijn collega's van de overzijde van de Maas een afscheidsgedicht dat ie nu to echt naar "de stad" ging. Kun je eens zien hoe de tijden veranderen, want sinds die tijd heeft Gennep toch echt die naam en functie volledig verloren.

De huidige Gennepse kermis is misschien nog een van de zaken die nog een beetje aan weleer herinneren. Tenslotte duurt de Gennepse kermis, die de laatste van het kermis-seizoen is een volledige week. Het is nog steeds een behoorlijk grote kermis, die nog steeds behoorlijk veel publiek van buiten trekt, maar verder is er veel veranderd. Waar de Gennepse kermis vroeger stond voor een volledige week van volksvermaak, de scholen gesloten waren en vele mensen vrij namen, is dat tegenwoordig anders.

Ikzelf kan me de feesttenten nog herinneren van Nagels, de Stadsherberg, de Kastanjeboom, en de "levende muziek" in al die tenten, zalen en café's. Matinee om 11:00h, dansen bij de Kroon. De mallemolen ging om 11:00h open. Een dagkaart van de mallemolen en dan af en toe naar binnen bij de Kroon, waar je dan van je ouders een kwartje kreeg voor snoep bij de kraam, bij Seiwietje, of kastanjes bij groenteboer Hendriks.

Bij mijn weten wordt de Gennepse kermis het eerst in officiële stukken genoemd rond 1860. Toen werd de kermis op de markt gehouden met kraampjes verder langs de Zandstraat. In de 30-er jaren van de 20e eeuw zocht men naar een nieuw terrein als kermisterrein en dat werd gevonden bij de Tulakker. Men kwam met de Tulakker overeen dat de gronden (nu het Wilhelminaplein) tot in de lengte der dagen als kermisterrein gebruikt zouden worden. Het kan verkeren, want in de loop van de 50-er jaren kwam het Europaplein gereed en verhuisde de kermis naar dat terrein. Al die jaren bleven de mallemolen van Giesen met wat kraampjes echter op de Markt. En de toekomst? Wellicht op het nieuwe plein voor de Rabo-bank (kop Brugstraat), alhoewel dat terrein me wat aan de kleine kant lijkt. Maar we zullen zien. Hie nu in ieder geval een aantal plaatjes van de Gennepse kermis door de jaren heen. (en mocht u het nog niet weten: de Gennepse kermis begint altijd op de 1e zondag nà de 10e oktober-[nu dus op zaterdag])

Waarschijnlijk oudste afbeelding. Foto dateert van rond 1890.
Opbouw vd kermis op het huidige Wilhelminaplein (1942)
Kermis op het Wilhelminaplein (de bongerd van de Tulakker)
De dochters Janssen (van "de Bok") op de kermis in de 30-er jaren
1946. De oorlog is alweer 1,5jr geleden. We zien hier Nellie Janssen op de kermis die toen naast de Tulakker was (huidige Wilhelminaplein)
Foto van 1e jaren na WOII. Kermis op het Wilhelminaplein
Op de achtergrond zien we de Tulakker
Foto vanaf de Spoorstraat
Gennepse jeugd bij de schiettent
Draaimolen op het Europaplein
De grote kermis op het Europaplein. Het terrein is nog niet verhard. De foto´s zijn van eind jaren 50 van de vorige eeuw.
Prent van de kermis op de markt voor het stadhuis. (rond 1935) De prent is een reclame-uiting van fabrikant Hillen. De Gennepse kermis was toendertijd een trekpleister waar men van heinde en verre op af kwam.
En dan 2007. Hier zien we de mallemolen voor het Gennepse stadhuis.
Onderstaande foto's zijn ingescand door Tonny Wilbers
 
Tank-station Jetten met de Gennepse kermis begin 50-er jaren
Gerry Francissen en Tonny Wilbers in de zweefvliegtuigjes in 1959
 
vader en moeder van Tonny
Nol Wilbers (vader van Tonny), voor de Stadsherberg en naast de tramrails
Kermis 1946: Tonny: "Van links naar rechts: Tante Dina-Tonny Wilbers – Theo Wilbers– tante Ton uit Mill – mijn oudste zus Gerrie en Mimi Lamers ( huishoudster )"

Af en toe is een correctie nodig.

Ik kreeg een mailtje van Tom Dechamps uit Hoogland. Tom zijn vader is Louis Dechamps en dat is degene, die (samen met tante Bertha) bij Jamin werkte en niet dus (oom) Jan Dechamps, zoals bij de foto stond. Deze Jan Dechamps was huisschilder en werkte bij een bedrijf in Ottersum

vlnr: - Gerrit van Duuren ( kapper ) – Toon Arnoldussen – Thij Simons (Voorhoevepark) – Piet van Bergen Emmastraat  (schilder de Zoem) – Chris van Duuren – Jan Dechamps (huisschilder. Zijn broer Louis werkte bij Jamin) – Doors (Wagenstraat ). de militair op de achtergrond is wim thissen zoon van bakker nico
Fons Keijsers stuurde de volgende aanvulling/mail:

de tweede man van van links op de foto van de “zeven gennepenaren” is: toon arnoldussen. de voornaam van simons is thij of theo. de militair op de achtergrond is wim thissen zoon van bakker nico,dat wist mevr.gerda van sambeek me te vertellen. verder was de bijnaam van schilder piet van bergen volgens mij ; “piet van sjang”.