Mèster Jan Heijs en de Teekenschool

Een bekende Gennepenaar in de 1e helft van de 20e eeuw is Jan Heijs. Jan Heijs was op jonge leeftijd begonnen, als krullenjongen, bij de NBDS (spoor) in 1893. Zijn vader was 2 jaar tevoren overleden en als oudste zoon moest hij natuurlijk in de kost bijdragen, ook al was ie nog maar 14jr. Maar hij heeft zich opgewerkt en werd uiteindelijk werkplaatsmeester bij het MaasBuurtSpoor (MBS) (tram), alhoewel hij in 1943 zijn gouden jubileum bij het NS vierde. En dat was het spoor. Misschien wordt nog eens duidelijk hoe dat mogelijk was. Jan Heijs was ook diegene die de eerste diesel-electrische tramstellen bouwde die vanaf 1934 de stoomtram ging vervangen en welk principe tot op de dag van vandaag in de treinwereld wordt gebruikt. Jan Heijs was ook de vader van Karel Heijs die het later schopte tot technisch direkteur van de Page.

Jan Heijs (links) bij 1 van de 5 door hem gebouwde diesel-electrische stuurstandwagens. (1 van de 5 is nu nog in gebruik in het museum in Ouddorp: zie een eerdere bijdrage)
Maiden-rit van de diesel-electrische tram in Venlo
Jan Heijs met echtgenote Augustina Gerarda Hermens

Maar Jan Heijs speelde ook op een andere manier een rol van betekenis. Hij gaf namelijk leiding aan de Teekenschool Gennep. En of hij nu daarom mèster Heijs genoemd werd, of omdat ie werkplaatsmeester was, dat weet ik niet. Via de romein heb ik uit de nalatenschap van zoon Karel Heijs (die van de Page) het logboek met de leerlinglijsten van die Teekenschool mogen scannen. Jan Heijs heeft hierin vanaf 1925 de namen van de Gennepse jongens (overigens ook van buiten Gennep) opgetekend, met geboortedatum en adres, die op die Gennepse Teekenschool zaten. We komen heel veel bekende namen tegen, waaronder die van zoon Karel, mijn eigen vader Frans, maar ook bv Arthur van Leeuwen, Fons van Sambeek, Hein Achterberg, en nog veel en veel meer. Hieronder staan de 13 pagina's met namen die ongeveer de periode 1925-1940 beslaan. Later nog meer over de familie Heijs, en de Gennepse Teekenschool.

Overigens en voor de duidelijkheid: die "Teekenschool" was niet bedoeld om creativiteit te ontwikkelen maar omvatte lessen in natuurkunde, werktuigbouw, technisch tekenen en dergelijk en omvatte alle technische zaken die een jongeman nodig had om zich in de techniek verder te ontwikkelen en te bekwamen. En aan die jongens hadden bedrijven als de NBDS, de MBS, later de Page en aanverwante bedrijven natuurlijk grote behoefte. Het was ook het startpunt van de opleiding van Karel Heijs tot technisch direkteur van de Page en van de opleiding van mijn vader die uiteindelijk direkteur openbare werken van de gemeente Gennep werd.