100 jaar geleden: Matigheid en Genoegen |
Tonny Wilbers stuurde een heel mooie foto en wel van Matigheid en Genoegen in 1922. De foto is genomen bij hotel Verzett in de Niersstraat en is de aankondiging van zelfs een dubbele toneelvoorstelling op zondag 12 november 1922 in de zaal van hotel Verzett. De eerste voorstelling is een drama met de naam "de Wees" en de 2e voorstelling is een blijspel met de titel "de Mexicaanse Zilvermijn". Overigens zou die voorstelling later een week uitgesteld worden. Van de heren op de foto herken ik er 1. Namelijk "ome Harry", ofwel Harry Janssen (d'n drukker), die linksboven staat. De overige heren kunnen we misschien nog achterhalen.
Ik kende deze foto helemaal nog niet. Wel is er een foto uit 1917 van het gezelschap, waar we zelfs de namen weten. Misschien lukt dat bij de foto uit 1922 ook wel.
Matigheid en Genoegen in het oprichtingsjaar 1917: de foto is opzij van hotel Verzett gemaakt:
Staand van links naar rechts: Hent van de Lest, Jan van Dinter, Pierre Verhasselt, Harry Janssen, Jan Metselaars, Martijn Janssen, Jan Kersten en Joep Donkers. Knielend en zitten vlnr: Harry van Bergen, Jeu Noij, Teun Metselaars en Rinus van Dinter.
|
Niet alleen Matigheid poseerde en oefende bij hotel Verzett. Dat deed ook de Gennepse harmonie getuige deze foto uit 1874! |
Hotel Verzett was in de 19e eeuw "the place to be" in Gennep, waar de optredens werden gehouden en waar de feesten werden gevierd. In 1942 werd het gebouw omgebouwd tot belastingkantoor door de Gennepse aannemer Joost Teunissen uit de Pottenhoek (mijn grootvader). Daarvoor zat het belastingkantoor aan de Heijenseweg, maar men had meer plek nodig en verhuisde daarom naar de Niersstraat. Hieronder nog een tweetal afbeeldingen van het roemruchte hotel Verzett in de Niersstraat.
hotel Verzett, gefotografeerd vanaf de kant van de Niersbrug en nog voordat er een tram door de Niersstraat kwam (die kwam in 1913) |
de gelagkamer van hotel Verzett met uitzicht op de Niersstraat. Een potkachel zorgde voor de broodnodige verwarming. |
Tonny stuurde nog een afbeelding en wel van de Nierswal, die tegenwoordig Niersweg heet en waar het autoverkeer van en naar Gennep doorheen racet. In het gebouw op de hoek van de Pottenhoek (ofwel Bleekstraat) zat de winkel van van de Lest (die later de Supertex winkel hadden, eerst in de Spoorstraat (waar recentelijk de tandarts is gaan zitten) en later in de Brugstraat. Het gebouw met de afgeschuinde hoek, waar de entree was, is in de oorlog vernield en niet meer zo opgebouwd. Rechts op de achtergrond zien we de Gennepermolen met (vaag zichtbaar) daarvoor de leerlooierij. |
|
Nierswal Gennep |
de Archeologiekelder |
In de gewelvenkelder onder het historische stadhuis van Gennep. Deze film van maar liefst bijna een uur laat u zien wat er in de archeologiekelder te zien is en wat er allemaal gebeurt. De film duurt vrij lang, maar dat komt dat maar liefst 50 jaar archeologische ontdekkingen in Gennep de revue passeren. Aardewerk van 5000 jaar geleden, de Romeinen in Gennep, de Romeinse brug bij Cuijk, de 80-jarige oorlog, pottenbakkers, de oude Martinuskerk, het pinakelhuis, het Genneperhuis en nog heel veel meer. Ik hoop dat u het interessant vindt. Jan Wessels zou trouwens ook graag zien dat een of meer mensen geïnteresseerd raken in archeologie en mee willen werken aan archeologische activiteiten en het presenteren van de resultaten. Zo is hij zelf ook begonnen 50 jaar geleden. Indien u interesse heeft, neem dan aub contact op met Jan.
opening dialoogmuseum de crypte op zondag 11 sept 2022 |
Doortocht Nijmeegse vierdaagse |
Donderdag 21 juli 2022 was het zover en kwam de Nijmeegse vierdaagse na een onderbreking van 2 jaar weer door Gennep )althans de 50km lopers). Het leek ietjse minder druk dan in het verleden, maar gelukkig was het ook minder warm dan nog maar een paar dagen geleden. Gennepnu maakte een paar plaatjes. Klik op de foto voor dit korte album.
Finish van de Ottersumse Vierdaagse |
Eindelijk was er weer een Ottersumse Vierdaagse. En nog wel een in nieuwe stijl. Niet alleen meer voor de jeugd, maar voor iedereen en afgesloten met Ottersumse Pleinfeesten. Harmonie St Caecilia zorgde voor de welkomstmuziek en daarna trokken de wandelaars naar de finish waar onder andere burgemeester Teunissen hen opwachtte met de welverdiende medaille. Fijn dat deze oude Ottersumse traditie weer doorgang kon vinden. Gennepnu schoot wat plaatjes.
Klik op de foto voor het album.
Klassenfoto 1963-1964 Martinusschool |
Op deze site staan al heel veel klassefoto's van onder andere de Martinusschool. Vandaag (21-6-2022) ontving ik weer een nieuwe, van Geert Reijnen. De foto is origineel afkomstig van Peter (Piet) Janssen uit de Heij. Het album met foto's van de Martinusschool is te zien op de volgende link: jongensschool Martinusschool (Brugstraat Gennep) (waar nu het bolwerk staat.
Dit is een foto van een redelijk slechte afdruk, die door Dries Smeets een beetje bewerkt is. Met hulp van Peter Janssen en Hans Achterberg heeft Geert een groot aantal namen kunnen achterhalen, maar het is niet compleet. Als iemand een betere foto heeft danwel kan helpen met de namen, houd ik me aanbevolen. r
Op de bovenste rij van links naar rechts staat 1. meester Beckers, hoofd vd school, 2. Enno de Greef, 3. Henk Rutten, 4 is Jan of Paul Wilbers, 5. Jan Derks, 6. eentj van Rütter, 7. Wim Hoesen 8. Dries Smeets 9. ? 10. Sjaak Theunissen (boerderij ‘t Oord). 2e rij: 1. Bert van Ulft 2. Mogelijk Huub Janssen, 3. Meester Dohmen, 4. Herman Noy, 5. ? 6. Hoesen (mogelijk) 7. ? 8. Jan Kraus 9. Peter Theunissen, 10. Gradje Xhofleer 3e rij: 1. ? 2. ? 3. Peter (thans Piet) Janssen 4. ? 5.? 6. André Schenk 7. een van Heijnen 8. Hans Hermsen. 9. Benny Geulen 10. Van Rossum 11. Tonny Bernards. Onderste rij: 1. ? 2. Mogelijk Norbert Verstraten (van de friettent) 3. ? 4. Pierre Vos (?) 5. ? 6.? 7.? |
Ossebraadfeesten in Ottersum, 12 juni 2022 |
Het kon weer! En ook de traditionele Ossebraadfeesten konden in 2022 eindelijk weer doorgang vinden. Het was mooi weer. Een sfeer-indruk van gennepnu:
Corona-afscheidsconcert – Zaterdag 28 mei 2022 |
Dat zijn de koren: Genneps Vocaal Ensemble, Vocalgroup Goldies, Popkoor Cheers, Smartlappenkoor Suuk-7, Con Colore
In februari was het dan eindelijk weer zover. De koren mochten weer gaan repeteren. Zo ook de Gennepse koren. Na bijna 2 jaar pauze konden de repetities weer beginnen. De sociale contacten konden weer opgepakt worden. De stem weer ontwikkeld. En hoe dat uitgepakt heeft lieten de koren horen bij het CORONA-AFSCHEIDSCONCERT op zaterdag 28 mei a.s. van 13.50 – 17.00 uur op de Markt in Gennep.
Een paar sfeerplaatjes van gennepnu.
de horror-winter van 1942: een nieuwe special |
1942 was een van de koudste winters ooit. En dat midden in de oorlog. Er waren grote tekorten en er was nog geen centrale verwarming. Op het allerkoudste moment besloten de nazi's tot de "Endlösing" voor de Joden, hetgeen zou lijden tot de grote massamoord van WOII. Dankzij het familie-album van Elemans hebben we beelden van het Gennep van toen. Ik heb daarom een special gemaakt over die horrorwinter van 1942. special horrorwinter 1942
Men reed met een arreslee door de straten van Gennep. |
de Maas was compleet dicht gevroren. |
en er kon natuurlijk geschaatst worden op de Siep. |
de Kerkklokken van Ottersum : een nieuwe special |
Ik wist dat de klokken in Gennep door de Duitsers in 1942 uit de torens van Martinuskerk, stadhuis en Hervormde Kerk verwijderd zijn om die om te smelten en het brons te hergebruiken voor de oorlogs-industrie. De grootste en oudste klok van de Martinuskerk werd niet meegenomen. Hiervan gaat het verhaal dat de klok te zwaar zou zijn geweest. Een ander verhaal is dat zelfs de Nazi's de klok te monumentaal vonden. De klok dateert immers uit 1432 en is het oudste voorwerp in het Gennep van 2022, dat nog steeds in gebruik is. De klok hangt met de 2 jongere klokken uit de 17e eeuw in de toren van de (nieuwe) Martinuskerk. De oudste klok is gemerkt met een grote M (van monumentaal). Ik ben in 2005 de toren op geweest en heb die klokken toen met eigen ogen mogen aanschouwen (en horen luiden boven in de toren. Dat was wel heel erg hard).
Ik heb een nieuwe special gemaakt over de verdwenen kerkklokken van Ottersum. In 1949 zijn in plaats van die 3 klokken, 4 nieuwe klokken ingewijd.
Als u de foto opent, dan kunt u de naam Ottersum op de klok geschreven zien |
De special staat op de pagina "specials" (zie boven), maar is ook te openen via de volgende link: link naar de special over de verdwenen kerkklokken van Ottersum.
Woningbouw Kalboerstraat |
De Knarrenhof ging niet door, het honden-uitlaat-veld ging niet door, maar nu lijken er toch woningen te komen op het voormalige fietscrossterrein aan de Kalboerstraat tegenover de tennisvelden. Het is een particulier initiatief van een serie mensen (senioren) ondersteund door en met achtervang van Destion. Op de site van de gemeente kunnen we lezen: "Grondverkoop voor woningbouw (locatie Kalboerstraat): Koper (Destion) koopt grond voor 18 tot 22 woningen (mix van sociale huur en koopwoningen, CPO): woningbouwverenigingen Destion uit Gennep Destion beoogt te kopen van de gemeente ca. 3.500 m² bouwrijpe grond voor 18-22 woningen, incl. 2 appartementen aan de Kalboerstraat GNP D 3598, ged.)." Het merendeel schijnt ook al verkocht te zijn (onder voorbehoud dat het door gaat natuurlijk). Ik zal een paar plaatjes uit het plan tonen:
Het plan
concept-plan |
concept-aanzichten |
voorbeeld plattegrond |
de kale bovenverdieping |
Volleybaltoernooi Hemelvaart Flamingo's |
Na corona eindelijk weer eens het traditionele Hemelvaart-toernooi van Flamingo's. Het is al een heel stuk kleiner geworden dan in vroeger jaren, toen het toernooi van donderdag tot en met zondag was. Maar het blijft leuk. De zoektocht naar vrijwilligers voor alle hand- en spandiensten en de financiële risico's zijn ook voor Flamingo's een uitdaging. De tent was er dit jaar niet meer, zodat het afsluitende feest met DJ Hans buiten op het veld gebeurde. Een paar paatjes van gennepnu voor de sfeer-impressie.
RIP oud-burgemeester Eric Berger |
Eric Berger, oud-burgemeester van Gennep. Ik zag gister het bericht voorbij komen dat gisteren, 24 mei 2022, dhr Berger overleden was. Hij was de 1e burgemeester van Gennep na de herindeling in 1973 en was 24 jaar burgemeester. Hij was ook erg actief voor de realisatie van museum het Petershuis. Daarom een paar foto's van dhr Berger.
Ondermeer de foto die gemaakt is toen bekend werd dat hij benoemd werd (hij was toen al burgemeester van Ottersum). De foto is uit 1972. Een foto van zijn inhuldiging in 1973. Een foto van de opening van het Hezelandcollege (nu Elzendaal) door bisschop Gijsen. De nieuwbakken burgemeester volgt de bisschop en de oude burgemeester Gilissen de trap op. Een foto bij de opening van de "VVV-caravan" op het kerkplein in 1974. Een foto van de toneelvoorstelling Maribel van Matigheid en Genoegen met ook Carla Dijkstra. Een foto bij het 70 jarig toneel-jubileum van Teun Metselaars in 1991 en tenslotte een foto uit 2009 toen dhr Berger een toespraak hield bij het 25jr jubileum van museum het Petershuis. Eric Berger RIP. Ik en erfgoed Gennep verliezen in ieder geval een trouwe volger.
Gennep (bailey) bridge monument |
Sinds 11 mei 2022 zijn Gennep en Oeffelt een monument rijker, namelijk de monumenten ter herinnering aan de langste baileybrug ter wereld, die in 1945 door de geallieerden gelegd werd. De plechtigheid was afgelopen woensdag en was voor genodigden, waar ik niet bij hoorde helaas. Maar dankzij het ministerie van Defensie hebben we toch het verhaal en de foto's.
We gingen op zondag 15 mei zelf een kijkje nemen bij de loswal
Gennep bridge |
DE LANGSTE BAILEYBRUG IN EEN WEILAND
In de interessante TOPIC 1-22 staat een artikel over de langste baileybrug uit de WO-2, De brug is gelegd door de Britse engineers tussen Oeffelt en Gennep (febr. 1945). De foto die bij dat artikel staat is dezelfde als die welke ik afdrukte in mijn boek Gemeente Gennep in de Wereldbrand van 1995. Aan die foto zit een merkwaardig verhaal, dat ik u niet wil onthouden.
We gaan terug naar 1945. Ons gezin (vader, moeder, zus en ik) hadden oktober 1944 uit Gennep moeten evacueren. We waren na een barre tocht geëindigd in Loenen a/d Vecht. Het door de Duitse bezetters ingerichte evacuatiebureau moest ons evacuees binnen die gemeente onderbrengen. De aangewezen boer hield bij hoog en laag vol dat hij slechts voor drie personen plaats had. Na veel discussie en ruzie werd een oplossing gevonden. Ik (14) werd gescheiden ondergebracht bij de familie Steemers (ouders + zoontje Waldi van 6).
En zo gingen wij de hongerwinter in. Ik had het goed op dat adres. Ik kreeg een slaapkamer tweehoog op zolder. Mijnheer en mevrouw waren goed voor mij. Waldi was een slim ventje. Ik heb urenlang bij een potkacheltje de jongen een halve bibliotheek voorgelezen. 's Avonds als het donker was, had ik een taakje. Ik moest op zes adressen in Loenen een dun getypt blaadje door de bus duwen. Later heb ik begrepen dat het berichten waren van Radio Oranje. Mijnheer Steemers was een van de ‘doorgeefluiken'.
Zo gingen de weken voorbij. Mevr. Steemers stond erop, dat ik minstens om de andere dag mijn ouders ging bezoeken. Die zaten vanaf het nieuwe jaar na twee mislukte adressen op zichzelf in een knechtenhuisje bij een grote boer Van de Bos buiten Loenen. Boerin Van de Bos was een goedhartig mens en zorgde af en toe naast het gaarkeuken-eten voor wat aardappelen, meel en soms een ei. Ik liep een klein half uur door de felle, koude wind in mijn korte(!) broek naar Fât en Moet. Ik ging daar dicht bij het keukenkacheltje zitten om mijn koude knieën te warmen.
Hoe het met de oorlog ging, hoorden we niet. Er was geen stroom. En op de radio hoorden we alleen maar Duitse overwinningen. Mijnheer Steemers had verteld dat Gennep al bevrijd was. Maar hier in Loenen waren de Duitsers de baas. En het eten werd steeds minder. Meneer was een prof in het organiseren van wat voedsel. Hij kende alle boeren in en rond Loenen. Maar toch moest mevrouw in april iets nieuws op tafel brengen: suikerbieten en bloembollen. En het brood leek wel stopverf. Toen kwam er iets heel anders: Engelse vliegtuigen begonnen voedselpakketten uit vliegtuigen te ‘droppen'. Zweeds brood en cakes. Het smaakte als taart.
Zo zag ik in april 1945 in een weiland buiten Loenen de foto, die ik vijftig jaar later uit ‘De Vliegende Hollander' in mijn boek zou opnemen. En die ik nu in Topic terug zie. Toen ik eind mei 1945 weer in Gennep terugkwam, ben ik gaan kijken. De brug was bij de Smitsdijk al ingekort. De brug eindigde toen bij de loswal aan de Maas. Een Britse soldaat stond daar op wacht. Ik vroeg hem in mijn beste Mulo-Engels of ik even op de brug mocht. Hij schudde van nee. Ik probeerde hem vergeefs te vertellen dat ik de luchtfoto gezien had. Hij knikte vriendelijk: Yes, Gennep bridge. Nee, deze benaming heeft het later nooit gehaald. Jammer.
Wiel van Dinter, 8 mei 2022
Naschrift Harm: ik kon helaas de krant van 10 april 1945 niet vinden, maar voeg hier wel 2 andere exemplaren bij van "de Vliegende Hollander" x