150 jr geleden: 1869, een superjaar voor GennepWant er werd een nieuwe kerktoren gebouwd naar ontwerp van kapelaan Billekens, waarbij meteen ook de Martinuskerk met maar liefst 60% werd uitgebreid!. Maar ook werd de NBDS opgericht, de particuliere spoorwegmaatschappij, die de lijn Boxtel-Wesel bouwde en exploiteerde, haar hoofdzetel en werkplaatsen in Gennep kreeg en welke maatschappij ook later het Maasbuurstspoor (MBS) oprichtte. Uit deze van oorsprong trammaatschappij ontstond later de busmaatschappij Zuid-Ooster (ook met hoofdzetel in Gennep). Aan die NBDS hebben we ook de vestiging van de PAGE in Gennep te danken gehad en een woonbuurt zoals het Voorhoevepark. De huidige straatnamen in Gennep herinneren nog aan diezelfde NBDS met namen als Loodsstraat, Wagenstraat, Spoorlaantje en Voorhoevepark, maar natuurlijk vooral met de naam Spoorstraat. De straat, die naar het spoor leidt. En naar het stationsgebouw van Gennep, hieronder weergegeven op de bouwtekening uit 1870,
Op vrijdag 22 januari 1869 nodigde notaris van Meukeren uit Rotterdam baron van Monschaw uit Goch, wethouder en fabrikant van den Boogaard uit Gennep, notaris van Stipriaan Luiscius uit Vlaardingen en de Britse fabrikant en ingenieur Appleby bij hem thuis uit. Men richtte het Comité van den Noord-Brabantsch-Duitsche Spoorweg op.
Op 18 juli 1869 kreeg men Koninklijke Goedkeuring voor een spoorlijn vanaf Boxtel over Gennep naar Kleef en Wezel. Voornaam onderdeel was dat de brug over de Maas bij Gennep opgeblazen moest kunnen worden ten behoeve van de landsverdediging, indien dat nodig zou blijken.
In maart 1869 werd de lijn aanbesteed. Op 20 april kwamen de aanbiedingen binnen en werd daaruit de firma Robert Sharpe Sons & Henderson uit Londen gekozen.
Op 28 mei 1869 werd de maatschappij officeel opgericht met als naam Naamloze Vennootschap Noord-Brabantsch-Duitsche-Spoorweg, kortweg NBDS.
Op 23 augustus 1869 werd het contract met aannemer Sharpe getekend.
Op 22 maart 1870 ging in Gennep de eerste schop feestelijk de grond in, wat later met een feestelijk diner bij Wiertz aan de Markt in Gennep (nu in 2019 hotel de Kroon) beklonken werd.
In 1871 werd begonnen met de bouw van de Maasbrug en de bouw van de gebouwen. In 1871 raakte ook het Rotterdamse bankiershuis Voorhoeve & Co financieel betrokken bij de NBDS, en trad een neef van de bankier in dienst bij de NBDS, de 27 jarige JM Voorhoeve, die later direkteur zou worden en wiens 40jr jubileum in 1911 in Gennep groots gevierd werd.
1897: Gennepse harmonie geeft serenade voor jubileum van President Voorhoeve. In 1911 bij het 40jr dienstjubileum op dezelfde plek nog eens. (voor hotel Wiertz, in 2019 is dit hotel de Kroon)
Plattegrond van het station Zijgevel aan de zijde van de Spoorstraat doorsnede van het stationsgebouw en zo zag het er op de foto uit
Op 10 november 1871 arriveerde de eerste trein in kratten in Gennep en kon, nadat die opgebouwd was, vervolgens bij de verdere bouw ingezet worden. Op 28 november 1871 werd de eerste steen gelegd voor de Maasbrug. Deze steen is nog steeds zichtbaar in de pijler aan de Gennepse kant van de brug.
Op 29 juli 1872 werd de eerste steen gelegd van het stationsgebouw in Gennep.
Op 24 april 1873 was de spoorbrug gereed en op 15 juli 1873 wordt de NBDS lijn in gebruik genomen.
ansichtkaart van de voorzijde van het station per trein werd het bier (merk Heinekens") aangevoerd en heir opgehaald door Timmermans Het station van de andere zijde.
Op de foto werden (mei-/juni-dagen van 1940) gevangen genomen Franse soldaten (uit Senegal, dat toen een Franse kolonie was) afgevoerd en onder andere dus via station Gennep de spoorwegovergang in 1958 1958 de wagenloods direkt na de oorlog. Deze loods stond aan de Spoorstraat en is later gebruikt als noodkerk voor de verwoeste Martinuskerk en daarna nog als drukkerij van Harrie Janssen.
KnarrenhofHet lijkt erop dat de Knarrenhof het gaat winnen van de honden-uitlaatplek. Alle politieke partijen zijn blijkbaar voor. Bij sommigen is er enkel de vraag of de bedoelde plek wel voldoende plaats biedt. En dan komen er vast nog vragen over parkeerplaatsen en dergelijke. Daarom heb ik op de beoogde plek (snel) een ontwerpje gemaakt met huizen met een grondvlak van 7,5m bij 11m. Dat is voldoende voor een ruime begane grond met woonkamer-keuken, en slaapkamer met badkamer (allemaal gelijkvloers). Op de 1e verdieping is dan nog ruimschoots plaats voor kamers en eventueel een natte cel. Er kunnen dan tenminste 15 van die woningen op deze plek gebouwd worden, met maar liefst 30 parkeerplaatsen en 2 grote gezamelijke ruimten/gebouwen.
een mogelijke indeling die indeling op de geplande lokatie (google earth afbeelding) Het plaatje links is van de Knarrenhof in Zwolle, die een aantal jaren geleden gerealiseerd is. Het geeft een beetje de mogelijke sfeer weer. Het mooie van een knarrenhof aan de Kalboerstraat is wel dat de lokatie voldoende dicht bij het centrum is en daarmee extra aantrekkelijk voor de "knarren". Ik weet niet of het geluid van de rondweg nog obstakels kan bieden, alhoewel het geluid vanaf de tennisbaan door sommigen als meer hinderlijk ervaren wordt. (;-) ). Voor de verwarming zou van een gezamenlijke installatie gebruik gemaakt kunnen worden nu aansluiten op het gas niet meer mag. Het plan Knarrenhof zou zomaar een succes kunnen worden en zorgt wellicht ook voor wat broodnodige doorstroming in de huizenmarkt. Mooi initiatief op een prima plek dus. As maandag komt het blijkbaar in de gemeenteraad aan de orde.
Ik kreeg een mailtje van de initiatiefnemers over de Knarrenhof (Burgerinitiatief groep Gennep- Knarrenhof i.o.), hun plannen en hun acties om de gemeente te bewegen mee te werken aan de realisatie van woonhofjes voor senioren op daarvoor geschikte plekken in Gennep. Vanavond (1 april) en 15 april komen ze ook in actie in commissie en gemeenteraadsvergaderingen. Daarvoor wordt U vanharte uitgenodigd. Ik vervolg met het mailtje en geef daarbij de links naar de genoemde dokumenten.
"Henriëtte Omloo heeft op 11 maart een bezwaarschrift middels een petitie aangeboden aan de gemeenteraad van Gennep namens de omwonenden. Tevens heeft zij dat mondeling toegelicht. Geen honden speelplaats maar een woonhofje. Zie uitgesproken tekst van Henriëtte
Vervolgens heeft Henk Simons(oud onderwijzer) uit Ottersum een pleidooi gehouden voor het langer blijven wonen van ouderen op deze plek. Zie uitgesproken tekst van Henk Simons
Uitnodiging voor de gemeenteraad van 1 en 15 April ( bijlage3)
Flyer die in de gemeente Gennep verdeeld wordt.(bijlage 4)
Om het geheel kracht bij te zetten wordt U gevraagd: Maak een uurtje vrij en beleef het mee in de vernieuwde raadszaal. Vraag of je partner, buurman, buurvouw mee gaat. Kom wel op tijd 19.30 vol is vol. Namens de Burgerinitiatief groep Gennep- Knarrenhof i.o."
Vrijwilligers
Vrijwilligers zijn de olie van elke vereniging, samenleving en dus ook van de St Martinusparochie. Zonder die olie loopt de moter vast. In 1995 zijn van alle vrijwilligers van de Martinuskerk foto's gemaakt.
Dat leverde een album op met 23 groepsfoto's en mèt de namen van deze o zo belangrijke mensen.
Het album wordt ook als "special" toegevoegd aan album met specials.
De "archeoloog"Verleden week vrijdag 15 maart zijn in Gennep 2 "speerpunten" geplaatst en wel bij het Genneperhuis en in de buurt van de plek waar 1500 jaar geleden een Frankische nederzetting is geweest. Op de website van www.archeoroutelimburg.nl staat de uitleg.
Links en rechts staan foto's van het speerpunt in de Maaskemp dat verwijst naar de vroegere Frankische nederzetting. Na het downloaden van een app, kun je je smartphone richten op het speerpunt en er verschijnt dan een soort hologram in beeld die de archeoloog uitbeeldt die het verhaal vertelt met daarbij afbeeldingen om het verhaal te illustreren. Je kunt zelfs om het hologram en het speerpunt heenlopen. Het doet een beetje denken aan het Pokemon spel dat een tijdje geleden zo populair was. Hoe ze het gemaakt hebben, weet ik niet, maar het is wel hartstikke leuk. Het is een (professionele) uitvoering van het idee dat ik 9 jaar geleden voor de IDeetrofee-wedstrijd had ingediend ("zet Gennep op de kaart", met dergelijke "speerpunten" op alle plaatsen waarover iets te vertellen was. Link naar filmpje van juli 2010) Ikzelf zou niet verder gekomen zijn dan bv QR codes die je kunt scannen met je smartphone. Het zou volgens mij dan ook goed zijn als er nog meer van dergelijke "speerpunten" in Gennep komen. Educatief en goed voor het toerisme (en leuk voor de Gennepse burgers). Een echte aanrader om er eens langs te lopen. (wel uw smartphone meenemen en het beste is om vooraf die app te downloaden)
plantenbak of dakgoot ben benieuwd of de futen weer jongen krijgen dat is bij al die roeken geen vraag sterke tanden
de sloop van de Agnes MAVO aan de Picardie in beeld
Na de carnaval begon de sloop en 2 weken later was van het gebouw niets meer terug te vinden. Er resteert nog een helling, welke in de winter, als het een keer sneeuwt, een schitterende sneeuwhelling voor de kids met sleetjes vormt.
De foto's links zijn gemaakt door Frank op 8 maart.
De foto's hieronder zijn van mezelf. De allereerste is van na de januaristorm van 2018, de volgende van 7 maart 2019 en de laatste van 22 maart 2019.
Ook in de toekomst volgen nog meer nieuwe leuke en interessante afbeeldingen. Blijf kijken!
Voor degenen die de oude voorpagina's nog eens willen zien:Oude voorpagina's