Heel veel nieuwe klassefoto's

Uit vooral de eind jaren 40, jaren 50 en begin jaren 60. We hebben deze te danken aan Ton Teunissen, die bovendien samen met een behoorlijk grote groep (oud-) Gennepenaren de meeste namen achterhaald heeft. Het zijn foto's van de bewaarschool bij de nonnen, de Martinusschool en van Maria Goretti. Aan de speurtocht hebben naast Ton oa meegedaan: Cees van de Ven, Wim Martens, Wiel Timmermans, Paul Jansen, Otto Hendriks, Els Junier, Wil Bernards, Mariet Thissen, Mientje Groenendijk, Peta Martens, Annemie Wilbers, Marian Wilbers, Paul Giebels, Han van Arensbergen, en Doortje Gerrits. Ik hoop dat ik niemand vergeten heb.

De kleuterschool bij de nonnen

1950 met juffrouw Bets. De foto komt ook uit het archief van Mariet Thissen van haar overleden man Henk Tervooren
1950-1951 met zuster Cornelina. Deze foto komt van Wim Martens

de Martinusschool

Met zijn 50-en in één klas

kom daar tegenwoordig maar eens om. Er zou een opstand uitbreken onder de ouders en de Telegraaf, SBS en RTL zouden op de stoep staan. Maar in de 50-er jaren niet ongewoon. De "goede oude tijd"? Ton Teunissen heeft de namen van deze klassefoto van de klas van meester Dimmers uit 1953-1954 van de Martinusschool helemaal compleet gekregen. Chapeau.

Daar heeft ie hulp bij gehad van Cees van de Ven, Wim Martens, Wiel Timmermans, Paul Jansen en Otto Hendriks. Zo zie je maar weer: met vereende krachten kom je een eind.

1956-1967 5e klas met meester Thissen. Foto aangeleverd door Ton Teunissen. De foto komt uit het archief van Henk Tervooren.
1959: voetballen op het schoolplein. De foto is oorspronkelijk van Henk Tervooren. We hebben de foto dankzij zijn vrouw Mariet Thissen. (doorgestuurd door Ton Teunissen). Mariet heeft wat namen gevonden en de rest heeft Ton ingevuld met behulp van Wim Martens

Maria Goretti

1955-1956, 2e klas met juffrouw Nas. De foto is afkomstig van Els Junier. Aan de zoektocht naar de namen hebben meegedaan: Els Junier, Wil Bernards, Mariet Thissen, Mientje Groenendijk, Peta Martens, Annemie Wilbers, Marian Wilbers en Ton Teunissen
klas 6 van het seizoen 1959-1960. De foto is afkomstig van Els Junier. Aan de zoektocht naar de namen hebben meegedaan: Els Junier, Wil Bernards, Mariet Thissen, Mientje Groenendijk, Peta Martens, Annemie Wilbers, Marian Wilbers en Ton Teunissen
1956-1957. Foto is van juli 1957. De foto is afkomstig van Betsie Snijders-Janssen. Namen zijn uitgezocht door Ton Teunissen met Els Junier, Wil Bernards, Mariet Thissen, Mientje Groenendijk, Doortje Gerrits, Annemie Wilbers en Marian Wilbers
1959 6e klas. De foto is afkomstig van Mariet Thissen. Namen zijn uitgezocht door Ton Teunissen met Els Junier, Wil Bernards, Mariet Thissen, Mientje Groenendijk, Doortje Gerrits, Annemie Wilbers en Marian Wilbers
1960, 6e klas: De foto is afkomstig van Mariet Thissen. Namen zijn uitgezocht door Ton Teunissen met Els Junier, Wil Bernards, Mariet Thissen, Mientje Groenendijk, Doortje Gerrits, Annemie Wilbers en Marian Wilbers
1956-1957. Deze foto komt van Mariet Thissen uit het archief van haar zus Erna . Namen zijn uitgezocht door Ton Teunissen met Els Junier, Wil Bernards, Mariet Thissen, Mientje Groenendijk, Doortje Gerrits, Annemie Wilbers en Marian Wilbers
Hakselen langs de Maas

Afgelopen maandag waren ze driftig bezig om de stammetjes en takken van de snoei- en rooibeurt langs de Maas op te ruimen, zodat de rivier weer meer ruimte krijgt. En dat gebeurde met donder en geweld. Het gaat toch wel een stukje handiger dan met een snoeischaar en een tuincentrum-hakselaar. De foto's en het filmpje zijn van Nol van Est.

Er waren ook klassen met 55 (!!!) kinderen!

Het kan dus nòg extremer. Een kleuterklas met daarin maar liefst 55 kinderen. Stel je dat eens voor!

Het is de Gennepse kleuterklas uit het jaar 1950-1951. Toen was de kleuterschool nog aan de Doelen, naast het bejaardenhuis, zoals oude Gennepenaren weten. De non die voor de klas stond was òf zuster Norbertina òf zuster Bernardina. De foto is afkomstig van Ton Teunissen en deze heeft al veel namen verzameld met de hulp van Cees van de Ven, Paul Giebels, Han van Arensbergen, Wiel Timmermans en Marietje Thissen.

De foto wordt ook toegevoegd aan het album van de kleuterschool. Later volgen nog klassefoto's van Maria Goretti. We zien daar ook dat het aantal leerlingen in de klas langzaam terugloopt met de loop der jaren.

Met 50 (!!!) jongens in één klas

kom daar tegenwoordig maar eens om. Er zou een opstand uitbreken onder de ouders en de Telegraaf, SBS en RTL zouden op de stoep staan. Maar in de 50-er jaren niet ongewoon. De "goede oude tijd"? Ton Teunissen heeft de namen van deze klassefoto van de klas van meester Dimmers uit 1953-1954 van de Martinusschool helemaal compleet gekregen. Chapeau.

Daar heeft ie hulp bij gehad van Cees van de Ven, Wim Martens, Wiel Timmermans, Paul Jansen en Otto Hendriks. Zo zie je maar weer: met vereende krachten kom je een eind.

Smid Loeffen

U vraagt zich misschien af, wie is nu weer die smid Loeffen?

Smid Loeffen, was een Gennepse smid met een smederij in de Zandstraat. We kennen hem vooral van het waterrad dat hij voor de Gennepermolen gemaakt heeft aan het eind van de 19e eeuw en waarvoor hij vol trots poseert met zijn voorhamer in augustus 1899. Want toen werd het waterrad in bedrijf genomen. De foto is gemaakt door de Gennepse fotograaf Perolles en beschouw ik zelf echt als een van zijn mooiste foto's. Want tel maar eens hoeveel mensen (min of meer herkenbaar op die foto staan)

De hele foto van de Gennepermolen, met ook de sluiswerken in de Niers, de oude Martinuskerk met de huisjes (en kroeg) ervoor en ook de Niersstraat, staat hieronder. Deze foto is nu, anno 2016, dus 117 jaar oud. In 2016 zouden we dat waterrad graag in ere hersteld zien, maar dat is anno 2016 te duur. Als u op de Niersbrug staat, dan kunt u in de gevel van de Gennepermolen nog zien waar de as van het waterrad gezeten heeft. Naast de hoogwater-indicaties van 1926, 1993 en 1995 is op die plek dus nog meer te zien.

Smid Loeffen heeft ook het vak geleerd aan Nöl Wilbers en zo komen we ook aan beide foto's hieronder in het midden en rechts. Op de foto in het midden staat moeke Loeffen (de vrouw van..) met Nöl Wilbers. Op de foto rechts zien we de Zandstraat in waarschijnlijk 1946. De smederij heeft het oorlogsgeweld niet overleefd. Maar omdat al het puin is opgeruimd en de panden provisorisch zijn hersteld, vermoed ik dat het 1946 moet zijn geweest. De vlaggen zijn wellicht voor de viering van 1jr bevrijding. De foto van moeke Loeffen en Nöl Wilbers zijn aan de achterzijde van het gat in de Zandstraat en dus in de Oliestraat gemaakt.

Gennepermolen bij de oplevering van het waterrad in augustus 1899

Intocht van Sint: Boeven op het stadhuis?

volg alle verwikkelingen bij de intocht van Sinterklaas in Gennep op zondag 13 november 2016

 

Flamingo's: clean sheet
De dames wonnen gisteren in hun eredivisie wedstrijd met 3-0 van Peelpush, maar ook de heren hadden 's middags een "clean sheet". Ze wonnen met 4-0 van hun tegenstander, die een verre reis vanuit Schouwen-Duiveland gemaakt hadden (Forza). Een klein album. Klik op de foto hierboven.
Er hing in de sporthal ook een flyer voor vrijwilligers. Net als andere verenigingen heeft ook Flamingo's behoefte aan de broodnodige vrijwilligers. Ik zal niet vertellen waar die flyers geprint zijn. :-)
De intocht van Sinterklaas in Gennep, 2016

Een uitgebreid fotoalbum van de ontvangst van Sinterklaas en zijn Pieten in Gennep. En wie waren toch die boeven, die in het stadhuis zaten? En is het boek van Sint nog terecht gekomen? Klik op 1 van onderstaande buttons voor het album. Veel plezier.

De statiefoto's van Sint en zijn pieten 2016

Zoals elk jaar heeft fotograaf Frank ook dit jaar weer de statiefoto's gemaakt van Sinterklaas en zijn pieten bij de intocht in Gennep op 13 november 2016. Klik op de foto voor het album.

Wildwest in de Steendalerstraat

Meestal plaats ik dit soort berichten niet op de website, maar als het tegenover mijn eigen huis gebeurt.... Toen ik terug kwam van de intocht van Sinterklaas (reportage volgt later), kwam eerst de politie aangereden. Even later hoorde ik de sirene van de brandweer. En ze moesten allemaal bij mij in de straat zijn. Later kwam nog de ladderwagen helemaal uit Venray. 2 Man gingen blijkbaar op de vlucht en zijn later (volgens horen zeggen) in de Pr Hendrikstraat aangehouden. De brandweer moest zich toegang verschaffen tot een verborgen ruimte. Bewoner werd later meegenomen in een politieauto. Enexis kwam later de stroom afsluiten. Een hoop commotie in ieder geval in een rustige straat in Gennep. En dat terwijl het afgelopen nacht, net om de hoek in de Marijkestraat, blijkbaar ook al raak geweest is. Alarm via de buurapp en 112 is gebeld. Een inbraakpoging of een stalker. Was mij niet helemaal duidelijk. Het laat wel zien dat die buurtpreventieapp toch wel zinnig is voor dit soort situaties. Hoop wel dat het weer een rustig buurtje wordt!

Vrijwilligersdag

Op de foto de jubilarissen: vlnr: Mary Reintjes-Peters, Pastoor Kessels, Willemien van Duuren-Takken, Truus Kersten-Bijleveld, Clemens Roland, Jos van Duuren, Carel Bos, Joke Noij-Elbers, Frans Welles, Nellie Lamers, Coen Ploum. Frans Jansen en Dory Korstanje-Artz waren verhinderd

Zondag 6 november was de jaarlijkse vrijwilligersdag van beide parochies Norbertus en Martinus en wel in zaal PicaMare in Gennep.

Er waren zo'n 125 personen. Er was een loterij. Pastoor Kessels zelf deelde de kroketten uit. En er wr waren maar liefst 11 jubilarissen, die 25 jaar (of langer) vrijwilliger waren. Er is ook afscheid genomen vaan Mr. Norbertus Coen Ploum. Hij was medeoprichter van de St. Norbertuskerk in zuid en was jarenlang kerkbestuurslid bij Norbertus èn Martinus. (dhr Ploum is oud leraar Hezelandcollege Gennep). Maar hij doet nog steeds werk op de achtergrond. De foto's zijn overigens van Pieter Lamers, waarvoor mijn dank.

Veel vrijwilligers doen meerdere taken (parochieblaadjes, poetsen, zingen, de tuin verzorgen, klusjes en nog veel meer). Maar de kerk kan nog altijd meer hulp gebruiken en zeker omdat er nogal wat vrijwilligers op gevorderde leeftijd zijn. A.s. vrijdag is de carnavalsmis 11 e van de 11e om 19 uur. en er is op Facebook al een oproep gedaan aan de bezoekers van de kerk vrijdagavond om zich aan te melden als vrijwilliger, bijvoorbeeld als kerkpoetser. Ben benieuwd wie zich zomaar meldt.

meer dan 125 vrijwilligers waren bij elkaar
voor een kop koffie, een lunch, een loterij en gezelligheid
pastoor Kessels zelf deelde kroketten uit
Feestverlichting

ze zijn vandaag weer begonnen met het ophangen van de feestverlichting. Sint en daarna Kerst komen er dus weer aan. Met dank aan onze "razende reporter Goof" :-)

De Martinusoptocht 2016 op film

 

Martinusoptocht 2016

Vanmiddag was het weer Martinusoptocht. Na het verzamelen op het Wilhelminaplein togen de kinderen en ouders achter het gilde, St Martinus en de bedelaar naar het Nierspark. Behoorlijk wat deelnemers en ondanks dat er di jaar wel heel erg weinig ruchtbaarheid aan gegeven is en het bovendien ook nog erg guur was.

In het Nierspark vertelde pastoor Kessels (dit jaar voor de 1e keer en dus nog een beetje onwennig) het verhaal van St Maarten, of St Martinus, de patroonheilige van de ernaast gelegen Martinuskerk.

Daarna werd het vuur aangestoken, bewaakt door maar liefst 3 brandweerlieden. Dit jaar (volgens mij voor het eerst) mochten er geen bieten of lampions meer in het vuur gegooid worden.

Na afloop konden de kids bij het gilde een zakje met versnaperingen halen en toog het gilde naar de Dragonder.

De Martinusoptocht van 2016: het complete album. En dit jaar ook met foto's van boven. Een filmpje volgt later.

Herfstsushi in Gennep

Terwijl de vlammen van het Martinusvuur de bruin-rode herfstbladeren nog meer glans geven, zien we in de verte de oude in de blauw-donkere novembernacht. Maar bij de chinees is het onbeperkt sushi-eten.

Ook in de toekomst volgen nog meer nieuwe leuke en interessante afbeeldingen. Blijf kijken! test 1, test 2 r

Voor degenen die de oude voorpagina's nog eens willen zien:Oude voorpagina's

lektech  www.gennep.nu Binnenkort..... NIEUWE UPDATES.....Blijf kijken!