Klein grut

is er nogal wat, als je goed om je heen kijkt.

Imposant hoe moeder natuur dat voor elkaar krijgt.

Op de foto's rechts ziet u 2x dezelfde vlinder. Boven met gesloten vleugels en onder met geopende vleugels.

Als u het gehele album wilt zien klik dan op de volgende

 

 

link naar het album met klein grut.

Zonnig Gennep

was het zaterdag 15 augustus. SumMmertime trok weer een volle markt, met alleen een kort intermezzo vanwege een bruiloft om 15:00h in het stadhuis. (zie foto's hieronder). Daarna werden bruid en bruidegom door de menigte toegezongen.

In de voormalige schoenwinkel van Rutten opende vanmiddag om 14:00h het "Crea-Atelier"
   

en ook in de rest van Gennep was het een errug mooie en zonnige zaterdag. En morgenochtend is natuurlijk de openluchtmis in het mariakapelletje aan de Touwslagersgroes. 15 augustus staat immers voor Maria Hemelvaart.

Martinustoren

In oktober begint de restauratie van de Martinustoren. Gennep.nu heeft de bouwtekeningen: (totaal)

Er komt een uitkijkpunt op het niveau 16,7 meter. Er komt geen lift in (te weinig plaats). In de oostgevel zie de contouren van het schip (in cement op de stenen). Het metselwerk van de opening van het schip wordt vervangen door glaswerk. De torenstichting probeert nog aanvullende middelen in te zamelen middels allerlei acties welke op zaterdag 5 september om 2 uur op de Markt van start gaan. Overigens is de toren de jongste van de 3 torens die zo beeldbepalend zijn voor Gennep, want de toren dateert pas van rond 1870. Toen werd de kerk uitgebreid op de plek van de toenmalige toren en werd een stukje verder een nieuwe toren gebouwd onder architectuur van de befaamde architect Pierre Cuypers. Op deze plek heeft wel meer dan 1000 jaar een kerk gestaan. Op deze website staan al een aantal albums met informatie over deze kerk en toren:

Tekeningen van de oude Martinuskerk

Foto's van Karel Heijs in 1945 en 1948 van de verwoeste oude Martinuskerk

Opgravingen in 1948 in de oude Martinuskerk voor de sloop van de kerk

ansichtkaarten van de oude kerk

Specials

Ik heb inmiddels de albums van Max Schaffers verder uitgewerkt en gecompleteerd. Ze staan ook in de overzichtspagina specials.

april 1958

jubileum en afscheid Andries Schaffers

het cadeautje dat Andries kreeg bij zijn jubileum in 1948
de revue van 1938
album met diverse verschillende foto's en afbeeldingen
het programmaboekje van de revue van 1948

het programmaboekje van de viering van Gennep, 1000 jr in 1950

het overzichtsboek van de NBDS met foto's van alle stations, landmarks en een aantal locs.
CAGO, Zonlichtheide en Hawkins Link

In het Niersdal loopt een koe die behoorlijk kreupel is. Zo te zien aan de rechter achterpoot. Ze is vaalbruin van kleur. Heeft iemand enig idee wie hierover ingeseind zou moeten worden?

De foto rechts is afkomstig van Margo. Mijn eigen opa staat erop en wel op de achterste rij, 2e van rechts (Joost Teunissen). Mijn opa was 1 van de vennoten van de CAGO en in die hoedanigheid staat ie hier op de foto met de rest van de CAGO, die op de foto bezig is met de bouw van de Prinsessenbuurt, zo rond 1949-1950.

Gennep was procentueel de tweede meest getroffen stad van Nederland wat betreft oorlogsschade. Voor de wederopbouw kwamen aannemers her en der uit Nederland vandaan (oa bv de vader van kapper van Jan vd Ende, die metselaar uit Amsterdam was). Gevolg was dat de kleine aannemertjes uit Gennep en omstreken niet aan de bak kwamen. Ze hebben dit opgelost door de CAGO op te richten (Combinatie Aannemers Gennep en Ottersum) en als de CAGO op werken in te schrijven. Daarmee waren ze wèl succesvol. Uiteindelijk hebben ze bv in 1954 de Martinuskerk gebouwd (de aanneemsom bedroeg ongeveer 274000 gulden indertijd) De foto is ook toegevoegd aan het album GROEPEN

Augustus 2009 kreeg ik een mailtje van Anneke Dinger. Zij schreef:

" Ik ben Anneke Dinger, dochter van Ir. Jan Willem Dinger, de architect van het gebouw Zonlicht - Heide te Gennep.
Tussen alle papieren van zijn nalatenschap heb ik vandaag een 'folder' op A3 formaat gevonden met aan de ene kant foto's van de bouwtekeningen die hij gemaakt heeft en de vraag van het bestuur(?) om een donatie en aan de andere kant schrijf- en adresruimte
. "

En die folder heeft ze inderdaad opgestuurd en is aan de special toegevoegd (rechts)

Link naar de special over sanatorium Mariaoord

Het album met de afbeeldingen van de nazorg-inrichting aan de Heijenseweg (Zonlichtheide)

In aug 2009 heeft Henk nog een foto gevonden waarop daadwerkelijk een trein te zien is die van de Hawkins links gebruik maakt en die de Roepaan passeert. Het is weliswaar geen hoge kwaliteitsfoto, maar wel heel bijzonder. De Hawkins links was de spoorlijn die de geallieerden in maart 1945 aanlegden vanaf het spooremplacement in Mook, langs de Rijksweg, midden door Milsbeek en achter langs de Roepaan, over de Niers naar de Looi om aan te sluiten op de NBDS lijn vanaf Gennep richting Goch.
Vitesse

Dat waren nog eens tijden.... Met 9-0 van Volharding winnen! Jacques Builtjes stuurde een aantal nieuwe foto's van Vitesse, welke zijn toegevoegd aan zijn special: LINK.

Die grote overwinning was trouwens in 1955 (ik was nog niet eens geboren): Zilver Roostournooi Haps 31-07-1955

Knielend: Thij Hubers. Gerrit Spiekman, Arie van Bergen, Gerrit Hoezen en Hub Nikkesen. Staand:.  …..Verpoorten, onbekend, Jacques Builtjes, Gerrit de Jong en….Hendriks

Junioren Vitesse A-NEC A op 22-06-1952

Junioren Vitesse A-NEC A op 22-06-1952

Knielend: Thij Hubers, Jacques Builtjes, Tonny Noy, Koos de Waart, Henk Geulen, Piet Wouters en Arie Tervoren. Staand: Rinie Noij, Hub Nikkesen, Flip de Jong, Jacques Aarnoutse en Nol Simons

Venlose Boys-Vitesse 1947-1948

Staand: ….  Linders, …Heijs, …Weber, …v.d. Lest, …Heijs, onbekend, Gerrit Roosenboom (fullie) Onbekend (Noij?), Jan van Dijk, Jacques Builtjes en Mat Kroon. Knielend: van Dijk?, Piet Builtjes en onbekend

Vitesse, begin 50-er jaren

Staand: Arnoldussen, Albert Kraus, Thij Hubers, Henk Hendriks, onbekend (Bindels?), Jan Schellekens, Lam Derks, Piet Claasen, Piet Wouters en Wim de Gier. Knielend: Jacques Builtjes, Gerrit de Jong en Jan van Bergen

de Niers

Zomertijd

Zomertijd, of SumMmertime levert mooie plaatjes op, van de natuur of op de markt. Ik was helaas te laat voor het optreden van Batucada, maar daarna trad Mile Lukic op, een kennis van Mirso van de Balkan.

Ik heb wat foto's gemaakt (klik op de foto rechts). Hieronder nog een paar plaatjes van de afgelopen week.

Zandberg, "Herwonnen Levenskracht" en meer
Ik vroeg gister naar de foto links en heb 3 (goede) reacties gehad. De foto laat het zijtraject van de tramlijn aan de Heijenseweg zien. Daar was een zand-grind/afgravind. In de oorlog werd oa hier een voorraad hout neergezet voor de inmiddels op stoom omgebouwde dieseltrams. Ook werden aan het eind van de oorlog de diesel/electrische locs DIV en DV gestald, zodat ze de oorlog hebben overleefd. Op de foto is op de achtergrond de bovenkant van de moutfabriek, Aurora, te zien. De luchtfoto rechts is van 31 december 1944 en toont de locatie. Met wat goede wil is de tramlijn en zijn de locs te herkennen. Nu is er de garage aan de Heijenseweg gevestigd.

25 jarig jubileum van “Herwonnen Levenskracht” voor Hotel de Kroon.

In het webalbum van Jacques Builtjes (link) staat oa de foto links. Inmiddels heeft Jacques de nodige namen bij elkaar gezocht.

De namen komen van Jacques, die vervolgens Jacob van Tankeren heeft ingeschakeld, die weer Wiel van Dinter-Martin Marienesen- Jan Dimmers- Wielie Nogarede- Wens van Bergen en Frits Roosenboom heeft benaderd.

Onderste rij v.l.n.r. Gerrit van Est-Piet Wevers- Jan Slungers-Hen Hendriks(langen Hen)-Chris Wessels-Kapl. Sampers. Middelste rij:Theo van Megen-Thij Gossens- Onbekend-onbekend-0nbekend-Koos Roosenboom-Toon Janssen. Bov. Rij: Piet Builtjes-Jan Voss. Jan Elemans. Gerrit Sanders. Jan Kersten. Eed Felling (twijfel)

Bert Felling: Absoluut uitsluitsel over mijn vader kan ik je niet geven, maar spontaan zeg ik met alle waarschijnlijkheid neen dat is ie niet. Mijn primaire reactie was en ook van mijn vrouw: dat is (Piet??) BAKKER (schildersbedrijf en later drogisterij van Sluiters). Mijn vader en Bakker zijn vaak verwisseld op de foto

filmpje L1 over Gennep en het land van Maas en Niers (deel 1) filmpje L1 over Gennep en het land van Maas en Niers (deel 2)

Doe je mee??

Zo luidt de nieuwe campagne van Jong Nederland Gennep voor de werving van nieuwe leden. Alle jeugdige Gennepenaren (en hun ouders) worden uitgenodigd om op 6 september naar de blokhut te komen en kennis te maken met Jong Nederland en wellicht lid te worden.

Maar druk op de foto links voor een kort filmpje met de uitleg van Jong Nederland zelf. Veel plezier.

Tot mijn stomme verbazing zag ik in de M&N Bode van deze week, in de gemeenterubriek, de aanvraag voor een sloopvergunning van het repetitielokaal van de harmonie. Bij mijn weten is het lokaal en de ondergrond helemaal nog niet verkocht aan Nebuvast. En je vraagt je ook af waarom het lokaal zonodig zo snel gesloopt zou moeten worden. Het is al zo'n troosteloze vlakte in het hartje van Gennep. Bovendien is het lokaal nog druk in gebruik en niet alleen door de harmonie. Ik hoop dat de harmonie op zijn tellen past bij de onderhandelingen. Nù zijn ze eigenaar, hebben ze huur- en barinkomsten. Totdat het bolwerk er staat zullen ze ergens anders een onderkomen moeten hebben. En na realisatie van bolwerk hebben ze weliswaar een nieuw onderkomen, maar worden ze vermoedelijk ook lid van een vereniging van eigenaren met alle bijbehorende verplichtingen.

Brand op camping Bos en Heide in Heijen. Filmpje van de Gelderlander

Gennepse Mensen en Groepen

Tijd voor een aantal nieuwe foto's die mensen gestuurd hebben en soms aanvullende informatie bij foto's die al op de website stonden.

De foto links is van bakker "Poelie" de Groot en is ingestuurd door Bart Schellekens ("'t Meulenpeerd") die ook nog aanvullende informatie over de bijnamen van Pichem en de Billige stuurde (zie bijnamen) (en ook de uitleg over de herkomst van de bijnaam "Poelie")

Toos Wolters-Fransen stuurde me ook een mailtje: " Aan de andere kant van de Maas (Oeffelt) wordt je site ook met enige enthousiasme gevolgd. Vooral omdat mijn roots in Gennep liggen. Mijn Moeder Mien Fransen-Derks geboren in wachtpost 52 in Gennep in 1913. Mijn ouders hebben ook in Gennep gewoond vanaf 1944 tot 1953 in de Bergstraat 31.Daarna naar Oeffelt verhuisd. Ik heb hier een paspoort van mijn oma bijgevoegd uit 1920". Gert Derks en Martin Derks  die vroeger in Emmastraat ( 1950—1980) woonde zijn mijn ooms, broers van mijn moeder." Het paspoort staat hier rechts

Math Knops uit Geldrop stuurde me ook een mailtje: "Wellicht is bijgaand artikel uit de ‘Gennepse Krant' van 1934 een item voor de site. Op 18-08-1934 verongelukte mijn grootvader Jacobus (Kobus) van Schaijk tijdens de vroege arbeidsuren (plm. 8 uur 's morgens) op de Genneper Molen. Het was crisistijd en mijn grootvader was blij dat hij weer werk had, totdat onverwacht het noodlot toesloeg. Hij liet mijn grootmoeder (Dora van Schaijk – Ackerschott, in 1936 hertouwd met Hennes Roosenboom) met 5 kinderen achter. De oudste (Truus Ermers - Van Schaijk) was 11 jaar, de jongste (mijn moeder Mientje Knops – Van Schaijk) was nog geen jaar oud. Tevens bijgevoegd: foto van Kobus van Schaijk – bidprentje Kobus van Schaijk"

Kobus van Schaijk

deze foto staat al op de site en dateert uit 1935. Veearts Seegers viert zijn koperen jubileum en poseert met de Gennepse slachters voor eht slachthuis. Ted Noij (samen met Fons Rievers) hebben alle namen bij deze foto gevonden

de foto met de namen

Marjo Linders uit Milsbeek stuurde de foto rechts: " Hallo Harm. Hier een foto van misschien een van de eerste ( oudste ) clubs uit Milsbeek. De "' pijpenclub "' De foto is waarschijnlijk genomen rond 1920 ??  Mijn opa zit op de eerste rij 2 de van links. Gerardus Derksen, in Milsbeek bekend als wevers Gert.Hij was geboren in 1887, en op de foto lijkt het nog een vrij jonge man. Wie de andere personen zijn is niet bekend".

Deze foto is van Vervoersbond “St. Raphael” van Burgerluchtvaart, Spoor- en Tramwegpersoneel . Oktober (Zondags met de Gennepse Kermis) 1952 of 1953 voor Café Royal Spoorstraat Gennep.

Dankzij Goof en tante Riek (Achterberg) hebben we weer een paar namen gevonden van de foto links. Op de volgende link vind u een overzicht van de tot nu toe gevonden namen. Link naar overzicht met namen.

De foto rechts (afkomstig van Henk Jaspers) toont de kleindierenvereniging Nut en Sport in 1925.

Henk: " De meest rechtse man met snorretje zou een van Bergen moeten zijn. Ook de man met grijze-witte haren achteraan onder de lamp zou een Van Bergen zijn getrouwd met Wissen. Hij had een snoepwinkeltje langs Perolles
De zittende grote man in het midden is Burgemeester Wolters.
Misschien  zijn er ouderen die ook nog namen weten?
"

Genneps glorie anno 2009

De diesel-electrische loc D IV van de MBS uit Gennep (MBS= MaasBuurtSpoor ofwel de trammaatschappij die voorloper was van de Zuid-Ooster). Na de oorlog was er geen toekomst meer voor de tram in Noord-Limburg ook al vanwege de gigantische verwoestingen door de oorlog. Een groot deel van het materieel van de MBS werd verkocht aan de RTM (Rotterdamse Tramweg Maatschappij), die oa de houten locs DIII, DIV en DV van de MBS overnamen. Deze gingen verder als loc 67, 68 en 69 van de RTM. Rond 1966 hield de RTM er mee op. De PAGE kocht later RTM loc 67 (de vroegere MBS loc DIV) en schonk deze aan het spoorwegmuseum in Utrecht ter herinnering aan het spoorverleden van Gennep. In 1991 is de loc overgebracht naar Ouddorp naar het RTM tram museum om te worden gerestaureerd.

En daar staat de oude MBS loc nu dus in vol ornaat. U kunt een kijkje gaan nemen in het RTM museum in Ouddorp (weblink) waar deze Gennepse loc te bekijken is. Hieronder nog wat plaatjes uit dit museum.

de foto links is van april 1946. De MBS loc D IV is de loc links die voor de moutfabriek staat. Rechts ervan staat de loc D V, die eveneens aan de RTM werd verkocht.
1942: Spoorstraat thv de Tulakker. De familie Timmermans heeft een wagon van de MBS gehuurd voor de viering van een bruiloft.

En als u toch eens naar ide Gennepse tram wilt gaan kijken in Ouddorp, neem dan ook een een kijkje in Ouddorp zelf. De kerktoren wordt gebruikt voor het geven van bezichtigingen (met gids en een verhaal voor € 2,50), het vroegere stadhuis is nu in gebruik als museum. Dus misschien zijn er meer paralellen te trekken met het Gennepse dan alleen tav de tram......

 

Nu online: Klik op het icoon en voeg uw naam toe.

Ook in de toekomst volgen nog meer nieuwe leuke en interessante afbeeldingen. Blijf kijken!

 

Voor degenen die de oude voorpagina's nog eens willen zien:Oude voorpagina's

  www.gennep.nu Binnenkort..... NIEUWE UPDATES.....Blijf kijken!

Duet