"Ouderwetse" schoolgymnastiek en aankondigingen

Maria Goretti maakte van het prachtige winterweer gebruik om voor de gehele bovenbouw "schoolgymnastiek" buiten te organiseren en wel op de Ziep. De kinderen hebben in ieder geval zat beweging, maar ook plezier gehad op de zonovergoten Ziep. Zo zie je, dat je ook met schaatsen en sleetjes "schoolgymnastiek" kunt bedrijven. Gennep.nu was natuurlijk paraat en heeft deze bijzondere gymles vastgelegd. Ook op andere plekken heb ik nog een paar foto's gemaakt, want het was vandaag weer oogverblindend mooi in het Gennepse. Na de foto's volgen nog een tweetal aankondigingen: van de Rozevogols en van het Petershuis. Veel plezier.

Hieronder nog wat plaatjes uit het Gennepse op vrijdag 9 jan. Ik heb oa 3x de Ottersumse kerk gefotografeerd met telkens een koppel vogels en wel met reigers, eenden en zwanen.
Vrijdag 9 jan: de bovenbouw van Maria Goretti heeft gym op de Ziep

Morgen viert museum het Petershuis haar 25jr jubileum en as donderdag spelen de dames van Flamingo's, thuis in PicaMare de 8e finale van de landelijke bekercompetitie. En dat is toch wel buitengewoon te noemen. Ik kreeg van de Rozevogols de uitnodiging.

25 jr jubileum museum het Petershuis
8e finale van de landelijke bekercompetitie Volleybal op do 15 jan in PicaMare

 

Pa Aalders treedt op voor de koningin!

De opa van Bèr Elling is dhr Aalders (in de volksmond "pa" Aalders), die een kapperszaak had op Zandstraat 75 (tegenover de Witte Olifant). Bèr stuurde mij een mailtje met een oproep: " Hallo Harm, Bij deze een verzoek. Ik kan geen enkele foto van mijn opa Aalders terug vinden in het archief van mijn overleden moeder. Kun jij hierover een oproep plaatsen op de site van Gennep. Ben trouwens wel een brief tegen gekomen over Piet Aalders.(oorlogslachtoffer).Naar nu blijkt heeft mijn moeder alle briefwisselingen geschonken aan kamp Vugt.(Nationaal Monument). Mijn opa had een kapsalon in de Zandstraat 75.Daar heb ik als klein manneke veel gelogeerd. M.V.G.  Ber Elling." En eerder had ik al een verzoek ontvangen van Roos Spilt (Groesbeek) of er geen foto's bestonden van de kapsalon van opa Aalders. (ze is daar zelf geboren en heeft er later gewoond).

Henk stuurde me een foto op die al op de site stond van de harmonie rond 1952, waar Jo ("pa") Aalders op stond. Hij was namelijk tambour Maitre van de harmonie. Dat was voldoende om bij mij een lichtje te doen branden. Er staat namelijk al een hele serie foto's van pa Aalders op deze website. Het is gewoon en kwestie van goed zoeken. Het leuke is, dat ik zelfs een foto heb gevonden van de opa van Bèr, samen met de koningin! En ook heb ik de kapsalon gevonden. Weliswaar geen goede foto's, maar toch. Genoeg in ieder geval om een special te maken

op de foto rechts zien we het bezoek van koninging Juliana aan Zonlichtheide. De harmonie staat links. Met de rode pijl is Jo Aalders aangegeven

Wilt u alle foto's van de nieuwe special zien, druk dan op deze link.

Over NIMBY's, plannen en sneeuw (en een oproep)

U vraagt zich miscchien af wat een "NIMBY" is? Nou dat is een uit het angelsaksische afkomstige kreet die staat voor "Not In My BackYard". De kreet is in de 80-er jaren in Engeland ontstaan en daarna ook in Nederland ingevoerd. Het betreft mensen die vanalles en nog wat willen, zoals windmolens, stations, wegen enz, zolang het maar niet in hun achtertuin gebeurt. De term werd vanavond gebruikt door onze wethouder tegen de omwonenden van Wilhelminaplein en Emmastraat toen de plannen voor dit gedeelte van Gennep werden toegelicht. En dat was deze keer toch echt volstrekt ongepast, want de omwonenden hebben niks tegen glasbakken, verkeers- en parkeer-overlast zolang er tenminste maar naar hen geluisterd wordt en zolang aandacht aan zaken als hinder en veiligheid besteed wordt. Men accepteert dat men in het centrum woont en dat daar soms bezwaren aan kleven. Het waren juist in dit geval de ondernemers en de omwonenden die gezamenlijk plannen ontwikkeld hebben met respect voor de soms volstrekt tegengestelde belangen. Dit sloeg dus werkelijk nergens op. Evenmin trouwens als de opmerking van de wethouder, dat, als het aan het gemeentebestuur had gelegen, de Spoorstraat al lang 2-richtingverkeer zou hebben. Beste wethouder: het ligt juist aan het gemeentebestuur: maak dan eerst fatsoenlijke plannen, gebaseerd op deugdelijke onderzoeken en waar in samenhang naar problemen gekeken wordt. Dan zijn er namelijk ook geen (goede) gronden voor bezwaren zoals nu. Een typisch gevalletje van "de pot verwijt de ketel". Wellicht kom ik hier nog een keer wat uitgebreider op terug evenals op de herinrichting van Wilhelminaplein en Emmastraat. (hier in ieder geval al de info van de gemeente). Maar u vindt het vast veel interessanter om wat plaatjes te zien.. Marco stuurde een foto. Ook Barbara Hoenselaar stuurde foto's. En ook ikzelf heb nog een paar foto's (ondermeer van het parkeerterrein op mijn werk in Boxmeer, als contrast met de wegen in Gennep). En de oproep? Kijk na de foto's. Veel plezier

 

Barbara Hoenselaar stuurde bovenstaande foto's van de "Rijksvluchthaven", ofwel Paesplas
En Marco stuurde deze foto van een "ongelukje" op het Voorhoevepark.
bovenstaande foto heb ik vanavond gemaakt op weg naar de informatie-avond
sneeuwpret in Gennep op woensdag 7 januari
de wegen en het parkeerterrein op mijn werk in Boxmeer. Tijdig geruimd en geen problemen
en dit zijn de straten en pleinen in Gennep op woensdag 7 jan
Gister (6 jan) zat er trouwens weer een vrachtauto vast onder het portaal voor de Maasbrug

En ook nog een oproep. Bèr Elling, achterkleinzoon van Perolles, maar ook kleinzoon van kapper Aalders stuurde me een mailtje met de volgende oproep: " Ik kan geen enkele foto van mijn opa Aalders terug vinden in het archief van mijn overleden moeder. Kun jij hierover een oproep plaatsen op de site van Gennep. Ben trouwens wel een brief tegen gekomen over Piet Aalders.(oorlogslachtoffer).Naar nu blijkt heeft mijn moeder alle briefwisselingen geschonken aan kamp Vugt.(Nationaal Monument). Mijn opa had een kapsalon in de Zandstraat 75.Daar heb ik als klein manneke veel gelogeerd."

Pérolles, deel 2
Een tijdje geleden heb ik een special gemaakt over dè Gennepse fotograaf Pérolles aan wie we te danken hebben dat we zoveel mooie foto's van en uit het Gennepse hebben van de periode rond 1900. (LINK naar special Pérolles) Deze special was mede mogelijk door Bèr Elling, achterkleinzoon van Lambertus Pérolles en woonachtig in Tilburg, die me een hele serie oude foto's stuurde. Inmiddels heeft Bèr nog verder gezocht en nieuwe foto's gestuurd, maar ook bidprentjes en rouwbrieven van de familie Pérolles, maar ook andere Gennepenaren. Ook Tonny Wilbers stuurde nog een aantal foto's gemaakt door Pérolles. Met dit materiaal heb ik een 2e deel gemaakt voor de special over Pérolles. Indien u op de foto links (familie Pérolles met de fotograaf zelf achter het stuur) klikt, dan opent dit 2e deel.

En de sneeuw...., die blijft natuurlijk prachtig. Hieronder nog een aantal plaatjes. De meest linkse is van Arthur Vaanhold uit het Ottersumse en is van (ondermeer) de kerktoren van Ottersum. Achter de foto van de appel zit een kort filmpje van de Niersdijk van vanmiddag. En de foto geheel rechts? Eigenaardige vliegmanoeuvres zag ik vanmiddag boven het Gennepse. Een aantal straaljagers waren blijkbaar formatie-vliegen aan het oefenen. Veel plezier.

Ik ben net (di.avond 21:45h) nog even met de hond over de dijk gelopen. Dickens-achtige taferelen als je richting het stadhuis kijkt. De rookgassen van de ketels laten lange laagblijvende pluimen achter). De lucht zelf lijkt wel bevroren. Thuis op de thermometer in de tuin staat het kwik op -12 graden. (volgens het weerstation volkel is het al -14 graden) Het wordt vannacht dus nog ècht koud en ik vrees het ergste voor nogal wat van mijn planten, zoals de azaleas, oleander en nog wat van dat spul.

Sneeuwpret op maandag 5 januari

We zijn afgelopen weekend naar Kijkduin geweest en vandaag naar Gennep teruggekomen. En we zijn met de neus in de boter, of beter, sneeuw beland. Ouderwetse taferelen van straten die volledig bedekt zijn met sneeuw. Dat is al heel wat jaren geleden, want in het verleden werd de sneeuw met man en macht bestreden zodat er voor de kinderen met hun sleetjes niet veel lol aan was. Het beleid is blijkbaar aangepast. (?) (noot: ik begrijp van de website van de gemeente inmiddels dat men "overvallen" is door het "onverwacht heftige winterse omstandigheden". Zou men de weerberichten niet volgen in het weekeinde? Blijkbaar dus toch geen nieuw beleid..)"En het wordt nog koud. -15 graden voorspellen ze voor vanacht. Dat belooft dan dus nog veel sneeuwplezier voor de kids. En voor de ouderen? Ik blijf het een fantastisch gezicht vinden. Alsof de hele wereld is schoongespoeld en bedekt met een maagdelijk schoon kleed. Frank en Bert stuurden foto's en ook ikzelf heb een paar plaatjes geschoten. En ook een filmpje gemaakt. En heeft u zelf leuke sneeuwfoto's? Stuur ze dan op. Ik kan dan een speciaal album maken.

het album (links)
het filmpje
Wist u trouwens wat Frank in Den Haag zag? Onze (Gennepse) kerstversiering maar dan in een dubbele uitvoering.
Niersjaarsduik 2009

Er waren toch nog bijna 30 dapperen, die in het ijskoude weer in het ijskoude water sprongen. 2 albums, 1 van mij en 1 van Marco. Veel plezier.

album Harm
album Marco
klik op het plaatje links voor een korte vuurwerkimpressie uit het Gennepse van 1-1-09.
Plons, de Nierskangoeroe

"Plons, de Nierskangoeroe" bewaakt de lokatie waar morgen de Niersjaarsduik zal plaatsvinden (zie hieronder). Het was er trouwens koud, toen ik de foto maakte, aan het eind van de middag van 31 dec.

Langs de Niers groeit de rijp aan, zodat de dames en heren deelnemers morgen maar beter schoeisel aan kunnen houden. Hieronder een paar plaatjes van de Niers van vandaag en gister. Ik zag onder andere jagers op pad aan de overzijde van de Niers.

Niersjaarsduik 2009

Morgen, 1 januari, is natuurlijk weer de inmiddels traditionele Niersjaarsduik in het Nierspark bij de Martinuskerk. Aanvang is om 14:00h.

Bombakkes heeft een speciale website ingericht met alle details. SITE NIERSJAARSDUIK

Dè gelegenheid om elkaar de beste wensen te doen toekomen en natuurlijk om de dapperen te bewonderen (het water schijnt zo'n 3-4 graden te zijn). Of wellicht behoort u zelf tot die categorie??

Genneps Jaaroverzicht
Oliebollen

Marco stuurde nog de foto links van de "oliebollen-baksters" van de Coloradokevers.

Zoals elk jaar staat de kraam op het Europaplein en is de opbrengst bedoeld voor de jeugdige carnaval-vierders van Gennep.

Dus...: als u nog oliebollen wilt of het jeugdcarnaval wilt steunen, dan kunt u nog terecht op het Europaplein (beide tegelijk mag natuurlijk ook, zowel oliebollen lusten als jeugdcarnaval steunen)

De Lotto Jackpot van 17,8 miljoen is maandag 29 dec in Gennep gevallen. Dat is nu eens een "kerst-verrassing", ergens in het Gennepse....: zie LINK Gennep.nu wenst de gelukkige in ieder geval veel geluk en plezier met dat enorme bedrag.

Het jaaroverzicht is inmiddels geactualiseerd en een paar foutjes zijn eruit gehaald.

Genneps Jaaroverzicht
Schaatsen op de Ziep

Genneps enige echte jaaroverzicht, natuurlijk van www.gennep.nu

Er kan in 2008 toch nog geschaatst worden. De eerst dapperen gingen op zondag 28 december het ijs van de Ziep op. Een enkeling moest het met een nat pak bekopen. Op maandag 29 december was het druk op de Ziep. Alhoewel ik wel moet bekennen dat het ijs op sommige plekken behoorlijk kraakte. Een foto-impressie van Gennep.nu (later vandaag volgt nog een film-impressie). En ik moet nu natuurlijk het jaaroverzicht nog aanpassen..

Foto-album 29dec"08................................Film-impressie

En Marco is er vanochtend op uitgetrokken om in de vroege ochtend foto's te maken. Zijn foto's kunt u vinden op de volgende LINK

U kunt het jaaroverzicht op uw computer bekijken, maar ook opslaan om te bewaren of om op uw televisie te bekijken. (druk dan op de rechter muisknop en kies "doel opslaan als". Hieronder staan ook de vorige jaaroverzichten van 2005, 2006 en 2007. Als u de jaaroverzichten opslaat en bewaart, kunt u over enige jaren altijd nog eens nakijken wat er in Gennep in dat jaar gebeurd is. Ik wens u allen, het allerbest voor 2009. Harm

Burgemeester wordt op haar wenken bediend

In de laatste "Schout en Schepenen" vertelt de burgemeester dat na de wegen en de stenen (bolwerken, circulatieplannen enz), de gemeente nu op zoek is naar de invulling om Gennep aantrekkelijker te maken. De gemeente en de burgemeester worden op de wenken bediend middels het voorstel van de stichting Monarch voor het oude stadhuis. Een laagdrempelig "huis van de burger van Gennep", waar op thematische wijze allerlei onderwerpen worden belicht zoals bv: Gennep en het water, Gennep als Spoorstad, het Genneperhuis met het verhaal hoe we het aan de bekende zilvervloot te danken hebben dat Frederik Hendrik een leger bij elkaar kon krijgen voor de verovering van eerst den Bosch en daarna Gennep. En zo zijn er nog veel meer thema's: Gennep en papier (1e papiermolen van Nederland en later de Page), de geschiedenis van het gebouw zelf, Gennep in de vaart der volkeren, het pottenbakken, de archeologische vondsten, maar zelfs Gennep op prentbriefkaarten. Teveel mogelijkheden om op te noemen. Monarch heeft de bedoeling dat de deur open staat (geen entree oid) en dat er licht verteer is. De Raadzaal kan gewoon in gebruik blijven en bouwkundige ingrepen blijven beperkt. Wilt u het schrijven van de stichting Monarch vers van de pers zelf lezen druk dan op de volgende LINK VOORSTEL MONARCH (wordt morgen op gemeentehuis bezorgd). Als het lukt, dan wordt Gennep niet alleen voor de burger, maar ook voor de toerist weer een stukje aantrekkelijker.

Over de Niersdijk, die er erbarmelijk bij ligt. Goof heeft wat "diepte-research" gedaan bij de gemeente en bij het Waterschap. Tja....! Zwartepieten heet zoiets!

Gemeente (omgevingsloket), op 10 december 2008:

" De Niersdijk is in het bezit van Verkeer en Waterstaat, postbus 2222, 4800 CE  Breda. De gemeente Gennep heeft recht van Opstal. Volgens de heer Strijbosch van gemeente Gennep is Verkeer en waterstaat ook verantwoordelijk voor het onderhoud van de Niersdijk."

Waterschap (dhr Valckx), telefonisch op 23 dec 2008:

" Het beheer en onderhoud van het dijklichaam ligt bij het waterschap. De gemeente is toestemming verleend om op het dijklichaam een 'fietspad' aan te brengen en heeft daar het beheer en onderhoud over!"

Nu online: Klik op het icoon en voeg uw naam toe.

Ook in de toekomst volgen nog meer nieuwe leuke en interessante afbeeldingen. Blijf kijken!

Voor degenen die de oude voorpagina's nog eens willen zien:Oude voorpagina's

  www.gennep.nu Binnenkort..... NIEUWE UPDATES.....Blijf kijken!

Bobbie, onze Heidewachtel test