Huisman for President

Een historische gebeurtenis!!

De langstzittende President ooit werd vrijdag-avond gehuldigd aan het Straatje in Gennep.

Pastoor (deken) Huisman werd gehuldigd omdat hij 25jr president van de Gennepse harmonie Unitas et Fidelitas is. Voorwaar een historische gebeurtenis. En zoals u weet staat er meer historie te wachten, want de Gennepse harmonie bestaat dit jaar 190jr.

Voorzitter Mat Rutten reikte de zilveren harp uit. Ik ben benieuwd of dhr pastoor dit ook vermeldt op zijn eigen website: www.levensnavigator.nl

Fotograaf: Goof

Jubileum

Het kan u niet ontgaan zijn , dat Vitesse"08 dit jaar haar 100jr jubileum viert (evenals bv een clubje als Feijenoord).

Er wordt een jubileumboek uitgegeven (ik zag op de kaft zelfs een foto afkomstig van gennep.nu), er is een tentoonstelling in het Petershuis, een feestweekend, sport-activiteiten enz enz. Teveel om op te noemen.

Vitesse heeft een speciale website ingericht voor de jubileum-activiteiten, waar u alles kunt lezen.

website jubileum Vitesse"08

En u heeft vast die oranje koe gezien bij Aarnoutse op de stoep. Gennep.nu heeft middels intensief speurwerk met de verborgen camera kunnen achterhalen wat het doel en de betekenis van die koe is. Mis het niet. Druk op de button Vitesse"08 viert 100jr jubileum links.

Een laatste staartje

U had nog wat van me tegoed. Pascal Nogarede heeft 2 CD's gebracht met foto's van zowel het prinsenbal op de Ratel (29 jan 2008), als van de carnavalsviering (rechts) op vrijdag 1 feb 2008.

Veel plezier.

Gemeentelijke fusie

De gemeentes in Noord Limburg kondigen discussie-bijeenkomsten aan over de door hen geplande fusie van de gemeenten Bergen, Mook en Gennep. Zie website gemeente Gennep

"Gaan wij samen? Discussiebijeenkomsten voor alle inwoners:

De gemeentebesturen van Bergen, Gennep en Mook en Middelaar willen graag uw mening weten voordat zij besluiten over een mogelijke fusie van onze drie gemeenten. Wij onderzoeken of samengaan in één gemeente voordelen kan hebben. En wij willen ook graag weten hoe u hierover denkt. Wat verwacht u van de dienstverlening van de gemeente? Wat zijn uw wensen en behoeften? Wat moeten we als gemeente bieden om daar aan tegemoet te komen? Is dat te realiseren als onze drie gemeenten samengaan of moeten we daarvoor apart blijven?

Onder het motto Gaan wij samen? organiseren wij de komende tijd een reeks discussiebijeenkomsten in (bijna) alle kernen van de drie gemeenten. Wij willen met zoveel mogelijk inwoners praten, jong en oud. U bent dus van harte welkom!

Data discussiebijeenkomsten in gemeente Gennep:
28 februari        Milsbeek                                   't Trefpunt
11 maart           Gennep                                    Pica Mare
19 maart           Heijen                                      Schuttershof

27 maart           Ottersum/Ven-Zelderheide         De Pub

Donder en bliksem

Afsluiting van de carnaval op de Markt. Toespraken, het afnemen van de steken, de publieke verbranding van de pop vóór het stadhuis. Tenminste,....., dat was de bedoeling. Bliksemschichten doorkliefden de hemel om 24:00h en felle donderslagen weerkaatsten tegen de gevels rondom de markt en Pluvius zette de hemelsluizen open, zodat alles en iedereen die zich buiten waagde in no-time doorweekt zou zijn. John Hofmans blies het spektakel af en zette de kar met de pop voor de Kroon. De geluids-installatie werd afgebroken en de carnaval werd binnen in de Kroon afgesloten. Om 10 over 12 kon men dan toch nog naar buiten, onder een na-druppelende hemel, om toch de pop in de hens (proberen) te steken, het Genneps volkslied te zingen en voor ruim 9 maanden afscheid te nemen van carnaval. En wat restte? Een achtergebleven masker op een natte, spiegelende markt.... (druk op 1 van de foto's voor een korte impressie)

John Hofmans blaast de happening af, verplaatst de pop naar de Kroon en rent weer naar binnen
met vereende krachten wordt geprobeerd de doorweekte pop in brand te krijgen
moeizaam brandende pop
met schorre stem, maar uit "volle" borst wordt het Genneps volkslied gezongen
eenzaam masker blijft achter op de markt
Bijna aan de finish

Inderdaad: bijna aan de "finish". Ik vermoed dat ik inmiddels de meest complete en uitgebreide fotoverzameling ooit heb van een carnaval in Gennep en nog wel met soms erg mooie foto's; en u heeft die dus ook, via deze website.

Ook Marco heeft vandaag foto's gemaakt en niet alleen van de boerenbruiloft op de Markt, maar ook het vervolg van de bruiloft in PicaMare.

U ziet een mooie reportage met de felicitaties, de prijsuitreiking, het optreden van Sherilyn en van de dansgarde en natuurlijk het feestgedruis in PicaMare. Veel plezier.

En Marco, Govert, Pascal en Gerrie: bedankt voor jullie zeer gewaardeerde bijdragen!!

Carnaval op een rijtje

Omdat al die albums wellicht wat onoverzichtelijk worden, zet ik hier alles nog eens op één rijtje. Veel plezier:

Kinder-boerenbruiloft (dinsdag, Harm)
Kinder-boerenbruiloft (dinsdag, Govert)
optocht Heijen (maandag, Gerrie Franken)
Krumelbal (maandag, Marco)
Optocht Ottersum (maandag, Harm)
optocht Gennep (uitgebreid) (zondag, Harm)
optocht Gennep (kort) (zondag, Harm)

Mèrtzitting (za) album 1, Harm
Mèrtzitting (za) album 2, Harm
Mèrtzitting (za) filmpje, Harm
carnaval op de Ratel (vrij, Pascal)
Bonte Avond Maria Goretti (do, Govert)
receptie prins Twan I (za 26 jan, Harm)
Griezelbal (zo 27 jan, Marco)
Jeugd-boerenbruiloft en kinder-optocht

Dinsdagochtend ging vanuit PicaMare de stoet op weg om bruid en bruidegom op te halen voor de jeugd-boerenbruiloft. Het was net wel / net niet droog en het zonnetje liet helaas verstek gaan. Maar dat mocht de pret niet drukken en de plechtigheid niet verstoren. Jakob (voor de laatste keer waarschijnlijk) kon het paar in de on-echt verbinden en de verzamelde joekskapellen bliezen hun longen uit het lijf.

Na de voltrekking ging de kinder-optocht vooraf gegaan door de joekskapellen, de Colorado-expres en met de diverse prinsenwagens aan het eind, in optocht naar PicaMare voor de verdere feestelijkheden. De kinderen waren natuurlijk wèl benieuwd wie welke prijs gewonnen had.

Paul Wessels had in ieder geval als jury-lid alles aandachtig bekeken (alhoewel ik wèl zag dat ie een muisje van een van de deelnemers aan nam..). Twee albums maar liefst: van mij en van Govert, die ook mee is geweest met het ophalen van bruid en bruidegom. Veel plezier.

En even terzijde: 2 veel minder leuke berichten staan vandaag weer in de Gelderlander. Allereerst is hotel de Kroon blijkbaar gisteravond overvallen en is Marjan daarbij geslagen. En verder dan de al eerder vermelde diefstal van de herdenkingsbordjes met de namen van de gevallenen van WOII bij de Niersbrug. Voor beide voorvallen geldt: schandalig en treurig.

mijn album
album van Govert

Optocht Heijen (ma 4 feb)

Dankzij Gerrie Franken hebben ik, en u, nu ook een album dat een impressie geeft van de optocht in Heijen op maandag 4 februari.

Krumelbal van de Coloradokevers

Nadat Marco zaterdag aan de Mèrtzitting en zondag aan de optocht had meegedaan, was ie maandag weer paraat met zijn fototoestel bij het Krumelbal van de Coloradokevers in PicaMare.

Marco vertelde dat het reuze-gezellig was en, aan de foto's te zien, overdreef hij niet. Een uitgebreid album van dit Krumelbal van 2008

De optocht in Ottersum

Op carnavalsmaandag is, zoals gewoon, weer de optocht in Ottersum. Het weer zag er de gehele maandag niet best uit, maar stipt om 2 uur, bij begin van de optocht, stopte het met regenen.

En het was een mooie optocht met wagens die in Gennep niet onder de draden en niet tussen bomen en lantaarnpalen door zouden kunnen. Druk op de foto links voor een impressie.

De optocht van 2008

De optocht van 2008. Erg mooi, evenals het weer. Meer deelnemers zelfs nog dan in 2007. Het meest uitgebreide album vindt u onder de foto links. Ik heb ook een verkorte versie gemaakt voor degenen, die het allemaal wat èrg veel vinden. Die verkorte versie vindt u onder de foto rechts.

De files staan in 3 formaten: de kleinste (thumbnails), een tussenformaat èn, als u doorklikt, het grootste formaat. Na het openen van het grootste formaat kunt u de foto opslaan op uw eigen computer en eventueel laten afdrukken.

Als u de foto voor publicatie wilt gebruiken, dan wel graag bronvermelding.

De foto links heeft, als u goed kijkt, trouwens een dubbele bodem. Voor wie het niet snapt: LINK.

Veel plezier.

Piet Manders stuurde de officiële uitslag
De Mèrtzitting 2008

De Mèrtzitting 2008. Een stralend zonnetje, een volgepakte markt, zo'n 2 tot 3000 mensen, die het reuze naar hun zin hadden. Aangevuurd door vorst Theo en in stemming gebracht door een schare aan artiesten, te beginnen met buurtvereniging Middelweg-Steendalerstraat, die hun winnende schlager ten gehore brachten en met als finale een spetterend optreden van Beppie Kraft.

En ook Gennep.nu was vertegenwoordigd, zoals u op de foto kunt zien. 2 foto-albums en een film-impressie. Druk op de foto voor het album of de film die u wilt bekijken. Veel plezier

fotoalbum 1
fotoalbum 2
filmpje
Bonte Avond Maria Goretti en de Ratel

Donderdagavond hield Maria Goretti haar "Bonte Avond" ivm Carnaval in PicaMare.

Govert was present en heeft een impressie gemaakt van deze avond. Thom (Basten) is prins.

Druk op de foto links voor dit web-album.

Veel plezier

En vrijdag-ochtend was het raak op de Ratel. Pascal Nogarede was present: " Om 9.00 uur was prins Twan, prinses Nena, kleuterprins Freek, natuurlijk samen met Bombakkes, Muuj en ziek en Coloradokevers al aanwezig. Na de felicitaties over en weer, natuurlijk ook aan onze prinses Emmely, nog even de polonaise, zingen en veel dansen. Om 10 uur begon de 1e modeshow en om 11 uur de 2e modeshow. Het was een super gezellige morgen"
Ansichten

Nog even en het carnavals-geweld barst los. Vanavond al de bonte avond van Maria Goretti, morgenmiddag op de Ratel. Morgen is ook scholenbezoek, 's avonds de sleutel-overdracht, zaterdag de Mèrtzitting en ga zo maar door.

Vanavond is er trouwens ook nog een raadsvergadering, oa over het "welstandsbeleid". Wat een woord trouwens "wel-stand". Mijn mening kent u: vrij-geven en dit hinderlijke, willekeurige en arbitraire obstakel afschaffen met uitzondering misschien van voor de historische kern en voor monumenten. We zullen zien. Maar ook al gaat het voorstel van B&W door: Ik heb op de vliering nog ergens een diploma liggen, waarmee ik me kan laten inschrijven in het officiële architekten-register. Dan heb ik zelf tenminste geen last van welstand want als je in dat register ingeschreven bent, nemen ze aan dat het goed is en hoef je niet naar welstand. Misschien moest ik dat zowiezo maar doen: kan ik me officieel "architekt" noemen. Wel geinig.. Maar nu, voor de carnaval losbarst, nog even wat ansichten, waar ik vooral de 1e ansicht, van de Niersstraat, bijzonder vind. Oordeel zelf. (later krijg ik de ansichten wellicht nog met betere resolutie)

Niersstraat rond 1900 (vanaf de Niersbrug)
Aurora 1945
Markt ca 1930
Markt ca 1920
Zandstraat ca 1955
Prinses Emmely

Ook op de Ratel vieren ze carnaval.

 

Vandaag (di 29 jan) was het prinsenbal op de Ratel en heeft de Hei er weer een prinses bij en wel prinses Emmely.

(met dank aan Pascal Nogarede)

Verder kreeg ik een mailtje van Peter Laaracker die verleden week om deze reden ook in "Hart van Nederland" op SBS6 verscheen.

De brommobiel van Peter (die in de flat Torenzicht aan de Nieuwstraat woont) is namelijk gestolen. De brommobiel stond aan de Nieuwstraat geparkeerd. Volgens Peter zijn er al meer brommobielen gestolen, hetgeen de eigenaren, en zeker als ze slecht ter been zijn, ernstig dupeert. Een trieste affaire en zeker als ze niet voor diefstal verzekerd zijn zoals bij Peter.

Oótersum (of is het Maskottersrijk?)

Enfin: Saïma mag dan naar Arnhem verhuisd zijn, ze is ons niet vergeten. Saïma stuurde mij een mailtje met een serie klasse-foto's van over de Niers van haar broertje en zusje. (Saïma is Saïma van Dijk-Cobussen en fervent geboortekaartjes-verzamelaarster (mooi puzzel-woord trouwens) en website-bouwster. LINK en LINK )

Er zit overigens ook een foto van Hezeland bij. De foto's zal ik, zoals gewoon ook in de betreffende school- en klasse-albums opnemen. (Heeft ù nog foto's of weet ù nog namen bij de foto's die al op de site staan, geef dan even een seintje)

Als we dan toch al aan de andere kant van de Niers geraakt zijn: Piet Manders stuurde de statiefoto van de nieuwe prins van de Maskotters, prins Roel 1. Vader Paul was eerder Prins bij de Maskotters, zijn oom Sjaak was de 25e prins in het Maskottersrijk. Moeder May was dansmarietje en leidster van de Ottersumse dansgarde. Zijn ouders zijn eigenaar van café De Pub. De Prins maakt deel uit van carnavalsgroep Kemmasothic. Hij houdt op de zaterdag voor carnaval receptie in zaal de Pub (waar anders?).

Maar nu eerst verder met de klassefoto's van Saïma. Ze zou nog proberen namen te achterhalen. Veel plezier.

1979-1980 Ottersum-juf Marjo
1981-1982 Ottersum
1982-1983 Ottersum
1983-1984 de Brink
1983-1984 de Brink
ca 1983 schoolzwemmen (Goorseweg)
1984-1985 de Brink
1984-1985 de Brink
1986 1e communie Ottersum
1987-1988 de Brink
ca 1987 Ottersum
1987 1e communie Ottersum
1989-1990 de Brink
1989-1990 de Brink
1990
1993-1994 brugklas Hezeland
Gennepenaar in de eredivisie

Vanmiddag (zo 27 jan) speelde VVV thuis tegen Heracles Almelo. En bij VVV speelt een Gennepenaar. Niels Fleuren is vaste kracht als linksback van VVV. Niels zit overigens ook in de voorselectie van het Olympisch elftal van Foppe de Haan.

Ik was door mijn zoon Frans meegenomen naar de wedstrijd van VVV. Niels heeft in een grijs verleden overigens bij Vitesse'08 met mijn zoon in een team gespeeld, waar Gerard Janssen trainer was en Hans Thissen en ik de begeleiders.

Helaas verliep de middag desastreus voor VVV. Het werd 5-0 voor Heracles, dat feller was en enorm effectief in het benutten van kansen. Voor Niels was het helemaal vervelend dat ie schuldig was aan de 4e goal van Heracles. Binnendoor uitverdedigen was iets waar we 10 jaar geleden in de jeugd van Vitesse ook al voor waarchuwden. Dat is nu eenmaal bloedlink, zoals Niels vandaag ook weer merkte.

Volgende keer beter. Maar het blijft natuurlijk erg leuk dat een Gennepenaar in de eredivisie speelt. Als u op de foto links klikt, dan opent een album met enige foto's van de wedstrijd. (bij het begin traden Bram en Ruud op, de winnaars van het LVK 2008, met het lied 'De Kriebels' )

Receptie Prins Twan van Bombakkes (26 jan)

Zaterdagavond 26 jan was in Picamare de receptie van prins Twan van Bombakkes. Een foto-impressie plus tevens een kort filmpje. Druk op de linker foto voor de foto's en op de rechter foto voor het filmpje. Veel plezier.

Griezelen

Marco Thijssen heeft foto's gemaakt van het griezelbal van de Coloradokevers, gisteravond (25 jan) in Picamare. En vandaag heb ik een paar plaatjes gemaakt in het Gennepse.

25 jan: Griezelbal van de Coloradokevers in Picamare
Zaterdag 26 januari 2008: Gennep. (vanaf de Maas, Niersdijk, Zaterdagmarkt, maar ook: hoe ziet een kamer in het nood-bejaardenhuis er uit)
Huren

Ik heb gehoord dat volgende week geloot wordt tussen de mensen die ingeschreven hebben voor de flats in het hobbeltje, de nieuwe flat op de kop van het Pagepark, waar van Wijnen inmiddels de bovenste verdieping bereikt heeft. Er zijn 3 typen flats, waarbij vooral type c erg geschikt is voor starters. De kale huurkosten van type c bedragen namelijk € 323. Er zijn helaas maar 4 van dergelijke flats beschikbaar (1e en 2e verdieping). Type b moet € 471 en type c € 506 kosten per maand exclusief de service-kosten van € 26,10 per maand. Voor de geïnteresseerden de brochure met de beschrijving en de plattegronden:

Vogels en hedera

Dit weekend is de "tuinvogeltelling" van de vogelbescherming Nederland. Iedereen wordt gevraagd om 1 uur lang de vogels in zijn/haar tuin te tellen en dit op te geven. Hiervoor heeft met een formulier gemaakt met daarop de 20 meest bekende vogels die in de tuin kunnen voorkomen. FORMULIER. Kijk op de speciale website voor nadere uitleg. Ook kunt u hier meer informatie over de vogels vinden, hoe u ze het best kunt voeren en welke geluiden ze maken.

website

Ook buiten de tuin zijn er meer dan genoeg vogels. Maar buizerds, ransuilen, zwanen, ganzen, meerkoeten, fuuten, waterhoentjes, meeuwen ed, die u bv langs de Niers aantreft (zoals bv de meeuwen op de foto links) zult u niet veel in uw tuin aantreffen.

En als u om uw heen kijkt ziet u dat de vogels ook nog steeds bessen kunnen vinden. De bessen van de hedera zijn aan het rijpen. (loop maar eens langs de Groes of door de Martinushof. Hedera is overigens een chique naam voor wat u normaal waarschijnlijk klimop noemt).

En waar u ook loopt, overal ziet u het hobbeltje gestaag aan hoogte winnen. (de 2e foto van rechts, hierboven, is vanaf de Niersdijk) Ze zijn al met de wanden van de 8e verdieping bezig. De dakvloer en de dakopbouw nog, dan zijn ze op hoogte en kan de afwerking beginnen.

En verder: niet vergeten: morgenavond Griezelbal van de Coloradokevers en zaterdagavond: receptie van prins Twan. (beide in PicaMare)

Eéntje is terug

Ik volg natuurlijk de ransuiltjes op de voet. Eén is na 1,5 week teruggekeerd naar de Martinushof. En de andere?

Inmiddels heb ik uit betrouwbare bron vernomen dat vóór de sloop, in de tuin naast de oude Martinusschool, op een gegeven moment zelfs 13 ransuiltjes tegelijkertijd gesignaleerd zijn. Dat zou dan een kwart % van de totale Nederlandse populatie van deze bedreigde vogels zijn!

Ton stuurde het "vlekkenplan" zoals dat bij de discussie over het Europaplein is gepresenteerd en dat wil ik u natuurlijk niet onthouden. En verder wat plaatjes van vandaag, 22 januari. Eindelijk weer eens zon.

Van het Hobbeltje hebben ze vandaag de 7e verdiepingsvloer gestort en ook bij het nood-bejaardenhuis schieten ze op. En bij de Niers: zou het nu zijn: "Gennep a.d. Niers", of "Gennep achter de dijk"??

Nu online: Klik op het icoon en voeg uw naam toe.

Ook in de toekomst volgen nog meer nieuwe leuke en interessante afbeeldingen. Blijf kijken!

Voor degenen die de oude voorpagina's nog eens willen zien:Oude voorpagina's

  www.gennep.nu Binnenkort..... NIEUWE UPDATES.....Blijf kijken!

Bobbie, onze Heidewachtel